Dodaj do ulubionych

Uczeń rasista. Co byście zrobiły ?

18.12.24, 14:34
Jestem zła i poniekąd targają mną mordercze emocje, dlatego chciałabym znać wasze zdanie. W wielkim skrócie- maturalna klasa mojej córki jest bardzo mała (8 osób) - ona jest jedyną niechińską uczennicą, która jest ignorowana na każdym kroku - np dyskusje w grupie to 7 chińczyków plus moja córka , którą omawia lekcje z nauczycielem . Ma grono bliskich znajomcch poza klasa, jednak mimo wszystko to wykluczenie z grupy jest dosyć dotkliwe, nad czym pracujemy. Klasa wyjątkowo wredna, o czym wie zarówno dyrektor szkoły jak i szkolny pedagog - cała kadra to również obcokrajowcy. Dwa ostatnie roczniki mają do dyspozycji tzn “study room”. W którym odrabiają lekcje , a w przerwach mogą po prostu się socjalizować . Są jednak reguły np zakaz zabaw i spania w godzinach lekcyjnych. Dzisiaj przechodząc obok zauważyłam te sama grupę śpiących uczniów . Weszłam i przypomniałam o regułach . Uczeń - na nieszczęście kolega z klasy mojej córki zdjal z oczu opaskę ostentacyjnie ziewnął, po czym kontynuował drzemkę. Wiem, wiem - śmieszne, ale nie koniecznie. Wg reguł panująch w szkole napisałam e-maila z “behaviour note” opisując sytuacje. Uczeń opublikował mojego maila na wechatcie podpisując “ foreign garbage “.
Co istotne w tej sytuacji uczniowi bardzo zależy na uniwersytecie w Melbourne, do którego wstępnie został przyjęty - na postawie przewidywanych wyników z egzaminów ( szkoła IB ma predicted grades ) . Jednakże machina ruszyła , będzie spotkanie z rodzicami i dyrektorem szkoły, ale teraz - pod wpływem potężnego wqurwa bardzo chcę powiadomić ten wymarzony uniwersytet, że dzuibdzius pewnie będzie się bardzo męczyć wśród tylu zagranicznych śmieci.
Jeśli emocje nie opadną to pewnie nie dam za wygraną i będę nalegać na zawieszenie, ale pewnie zrujnuje mu perspektywę na świetlaną przyszłość.
Doradźcie proszę. Dać sobie spokój czy walczyć o “sprawiedliwość”.
Obserwuj wątek
    • alex_vause35 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 14:36
      Ktoś, kto by mnie nazwał "garbage" w szkole, w której uczę, życia by już nie miał.
      • sueellen Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:01
        alex_vause35 napisała:

> Ktoś, kto by mnie nazwał "garbage" w szkole, w której uczę, życia by już nie mi
        > ał.
        >

U mnie też nie. Zemsta na zimno. Dotkliwa i potężna. Nawet nie wiedziałby że cierpi przeze mnie.
        • primula.alpicola Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:13
          Przedawkowałaś podcasty kryminalne sarenko.
          Na szczęście shumarii jest rozsądniejsza i sprawi, że dziubdziuś poniesie konsekwencje zgodnie z procedurami i przepisami.
          • memphis90 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:16
            Bolał Cię kiedyś ząb…? Sue napluje mu do kawy zbożowej, on od tego dostanie straszliwej próchnicy i będzie cierpiał przy każdym borowaniu przez długie dekady…
        • tania.dorada Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:57
          sueellen napisała:

> U mnie też nie. Zemsta na zimno. Dotkliwa i potężna. Nawet nie wiedziałby że ci
          > erpi przeze mnie.

Naplułabyś mu do kawy 🫢
          • alex_vause35 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:11
            Ja tam bym mu nasikała do tej kawy big_grin.
          • sueellen Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 19:29
            tania.dorada napisał(a):

> sueellen napisała:
            >
            > > U mnie też nie. Zemsta na zimno. Dotkliwa i potężna. Nawet nie wiedziałby
            > że ci
            > > erpi przeze mnie.
            >
            > Naplułabyś mu do kawy 🫢

Za coś takiego należy się dotkliwsza kara
    • qwirkle Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 14:38
      Walczyć o sprawiedliwość.
      Zdecydowanie.
    • primula.alpicola Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 14:39
      Nie odpuszczaj tego, no chyba żartujesz.
    • black.emma Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 14:41
      Walczyć. Z takim podejściem w "świetlanej" przyszłości może zrujnować komuś życie.
      • kubek0802 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 14:49
        Uczeń średnio rozgarnięty jeżeli zostawia po sobie takie ślady w postaci tekstu pisanego identyfikującego jego osobę. Może takich nie chcą w Melbourne i należy im to zasygnalizować. A bardziej poważnie zachowałabym pełen profesjonalizm i wszelkie procedury w dalszym działaniu.
    • ichi51e Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 14:42
      Pójdź i powiedz mu z wyższością że nie chcesz mu marnować życia więc odpuszczasz temat. Dodaj jeszcze że życie przed nim a na studiach w Australii to on będzie traktowany jak cudzoziemiec więc życzysz mu żeby trafił na lepszych ludzi.
      Zniszczenie mu życia nic nie zmieni tylko go ugruntujesz w przekonaniach.
      • alex_vause35 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 14:49
        Zgłupiałaś, ichie.
        Bezkarność ugruntowuje takich szmaciarzy w przekonaniach.
        Nic tak dobrze nie robi na młodociany tupet i chamstwo jak doświadczenie konsekwencji własnych działań i bycie potraktowanym jak faktycznie dorosły, a nie jak dziubdziuś.
        Wiem, widziałam.
        • ichi51e Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 14:57
          Nic nie wywalczy biały w Chinach jest nieznacznie wyżej od małpy.
          • black.emma Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:02
            Ale w Australii już nie.
            • berdebul Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:27
              Dokładnie, w Australii już nie jest, więc po wuj ma się biedaczek męczyć wśród śmieci suspicious
          • aandzia43 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:44
            To niech zostanie w Chinach i nie pcha się do Melbourne do obcych śmieci.
        • malgosiagosia Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 19.12.24, 00:10
          alex_vause35 napisała:

> Bezkarność ugruntowuje takich szmaciarzy w przekonaniach.

Chcesz go wychowac nazywajac szmaciarzem?
          • alex_vause35 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 19.12.24, 00:18
            Wysil się bardziej big_grin.
            • malgosiagosia Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 19.12.24, 00:23
              alex_vause35 napisała:

> Wysil się bardziej big_grin.

Co cie tak rozsmieszylo?
          • luna3356 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 04.02.25, 08:35
            malgosiagosia napisała:

>
            >
            > Chcesz go wychowac nazywajac szmaciarzem?

ale ona go nazwała po imieniu-to jest szmaciarz i to wylacznie stwierdzenie faktu.
            co ma do tego proces wychowawczy?
            ponadto wychowywac to mozna 5 latka,gnoja w takim wieku uczy sie juz ponoszenia konsekwencji swoich działan
            btw z wielka przyjemnoscia powiadomilabym ten uniwerek w Melbourne -jesli to taki szmaciarz to moze tam zniszczyc zycie niejednej osobie -lepiej niech sie kisi wsrod swoich chinskich kolegow
      • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:29
        Ludzie co wy z tym zniszczeniem życia? Czyli jak ktoś nie dostaje się na studia, które sobie wymarzył to od razu ma zniszczone życie bez możliwości podniesienia się?
        • shumarii Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:40
          W Chinach tak. To nawet nie chodzi o wymarzone studia, ale o studia w krajach anglojęzycznych. Oni nie myślą w takich kategoriach jakie my jesteśmy Swoim rozumkiem ogarnąć. Np podczas dni otwartych ludzi, których w życiu nie będzie stać na czesne przychodzą na sesje zdjęciowe aby podnieść chociaż odrobinę swój status społeczny
          • husky_cat Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:26
            Nie przejmuj się tylko poinformuj uniwersytet, skoro tak nie lubi białych to niech siedzi u siebie. Dla dobra wszystkich
    • laura.palmer Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 14:43
      Oczywiście, że nie odpuszczaj. Z miejsca na uniwersytecie w Melbourne niech ma szansę skorzystać inna osoba, która nie przejawia rasistowskich zachowań, a chłopaczek niech się kisi w Chinach, wśród swoich .
    • ania_z_zielonymii Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 14:44
      Walczyć o sprawiedliwość, zdecydowanie.
    • brenya78 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 14:48
      Pytanie co mowia szkolne protocols. Mowisz, ze machina ruszyla, wiec pytanie co mu konkretnie grozi w szkole, upomnienie, dyscyplinarka etc. oraz czy procedura przewiduje sciezke wyseskalowania sprawy do poziomu uniwersytetu i jak ta sciezka wyglada.
      Bo jezeli takiej sciezki formalnie nie ma i po prostu jest to kwestia jakiegos majla z twojej strony, to nie wiem czy nie bedziesz miala przez to klopotow.
      Takze ja bym nie popuscila, ale zrobila to bardzo bardzo ostroznie, poprzez FORMALNE sciezki.
    • dekoderka Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 14:52
      Rasizmu to nie widzę, tylko chamstwo. Nie napisał "white garbage".
      • alex_vause35 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:11
        Foreign garbage.

To może nie rasizm, ale już tzw. prześladowanie na tle etnicznym (może mieć miejsce między samymi białymi, tak jak to słynne Polish vermin).
        • dekoderka Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:16
          Nie wiem co jest słynne. Nie znam. Żółci powinni wiedzieć, że tam są gośćmi i łatwo mogą wrócić do swoich pół ryżowych.
        • galaxyhitchhiker Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:18
          Masz 100% pewności, że garbage odnosi się do autorki, a nie do treści jej maila? Bo ja nie.
          • alex_vause35 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:27
            Taaak, rozmydlajmy chamstwo i dziadostwo, potem człowiek się dziwi, czemu ten naród uwielbia gościa, który nazywa innych od siebie elementem animalnym itp.
            • galaxyhitchhiker Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:41
              Nie "rozmydlajmy chamstwo", tylko "interpretujmy uczciwie to, co jest napisane, a nie to, co ktoś chciałby sobie wyczytać". Może chłopak jest chamem i rasistą, ale na podstawie wklejonego obrazka stwierdzić tego nie można. Gdybym to zobaczyła bez kontekstu, to zinterpretowałabym to jednoznacznie - poniższy tekst to kupa bzdur.
              • alex_vause35 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:42
                Skoro tak uważasz.
              • shumarii Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:56
                Ten sam uczeń właśnie się ustosunkował do mojego e-maila . Dwa razy. I dzięki temu nie odpuszczę
                • pani.asma Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:59
                  Seriously?
                  Taki poziom angielskiego i odmiany czasowników ma uczeń pełnoletni aspirujący na studia w języku angielskim ???
                  • pani.asma Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:59
                    Uczeń w prywatnej szkole ?????
                • galaxyhitchhiker Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:59
                  To drugie faktycznie paskudne, i to bym pociągnęła.

Pierwsze - no cóż, może jednak to izolowanie nie bierze się tak do końca z bycia obcokrajowcem.
                • 1matka-polka Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:00
                  Australijczycy tez nie cierpią Chinczykow, wiec to bedzie dobry pretekst, zeby go uwalić.
                  • majenkirr Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 18:13
                    1matka-polka napisała:
                    > Australijczycy tez nie cierpią Chinczykow,

To może właśnie niech jedzie, może się czegoś tam nauczy?😉
                • fogito Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:07
                  No to grubo.
                • primula.alpicola Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:14
                  Oooo! Co na to panie z pikającym dla młodego człowieka serduszkiem?
                  • is-laura Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:26
                    To, że córka autorki też nie przestrzega regulaminu. Może gdy ktoś na nią doniesie też wyładuje na nim swoją frustrację
                    • primula.alpicola Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:32
                      No i ok, niech córka poniesie konsekwencje.
                      Nie wierzę po prostu, że ten gnojek i jego pogardliwe chamstwo znajdują obronę.
                      • alex_vause35 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:33
                        Ja też nie. A potem człowiek się dziwi, że ktoś coś grubo w szkole nawywija i nie ma cienia refleksji, idzie w zaparte, bo za nim stoi mamunia typu isaura...
                        • is-laura Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:37
                          Masz coś do mnie? Mój syn jest spokojnym kulturalnym człowiekiem i jeszcze niczego nie nawywijał a jest już dorosły. Możesz brać przykład z moich metod wychowania
                          • alex_vause35 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:43
                            Trafiłam big_grin.
                            • is-laura Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:49
                              Nie nie trafiłaś. Nigdy nie miałam problemów wychowawczych z synem. I powiem ci więcej, że gdyby twoja córka mieszkała ze mną, nie musiałaby szukać akceptacji poza domem
                              • alex_vause35 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:13
                                Bardzo możliwe, że tak by było.
                                Niemniej masz zafiksowanie na tym, jakie to wyłącznie dziewczynki są podstępne i paskudne, całkiem jak berżita.
                                Wyobraź sobie więc, że zamiast tego aniołka płci męskiej w taki chamski, obrzydliwy sposób podsumowała nauczycielkę perfidna chińska dziewucha (co jest też całkiem prawdopodobne, jeśli tak pogardzają obcokrajowcami)
                                • is-laura Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:19
                                  Nieprawda.
                                  Kary za łamanie zasad powinny być adekwatne do przewinienia. Nie ma znaczenia płeć. Jestem za wychowywaniem i sprawiedliwym traktowaniem niezależnie od płci, rasy czy kraju pochodzenia.
                                  • alex_vause35 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:27
                                    No i właśnie to ci próbuję wytłumaczyć, a ty wyjeżdżasz, że dziewczyny są bardziej wredne i skrycie podstępne.
                                    Nie widzę różnicy, jak ktoś lubi być bucem, to nim jest i będzie, czy chłopak czy dziewczyna i zawsze warto wyjaśnić trochę takiego osobnika.
                                    Pominięcie i przyklepanie rasistowskich wyrzygów rozpuszczonego gnojka/gnojówy nie jest sprawiedliwym traktowaniem. A wychowanie to także nauka konsekwencji.
                                    • nenia1 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:36
                                      alex_vause35 napisała:

> Pominięcie i przyklepanie rasistowskich wyrzygów rozpuszczonego gnojka/gnojówy
                                      > nie jest sprawiedliwym traktowaniem. A wychowanie to także nauka konsekwencji.
                                      >
                                      ale rozumiesz że nikt nie przyklepuje? Od tego jest dyrekcja. Nie nauczyciel jeszcze z uczącą się w tej samej klasie córką, którą reszta klasy nie lubi. Nie łapiesz tego niuansu? Ja jesteś właścicielem firmy, pracownik który za moimi plecami obmyślałby i realizował swoje działania dyscyplinujące moich klientów, nawet w słusznej sprawie, przekracza swoje uprawnienia. Dyrekcja została powiadomiona i koniec pieśni, trzeba powstrzymać konie. A że ematka musi być taaaaaaka groźna to niech się wypstryka z emocji na forum i tyle. Do reala tego nie przenosić bo głupie.
                                      • alex_vause35 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:44
                                        Ale co ona może poza ścieżką formalną?
                                        Właśnie się wypstrykuje na forum i dobrze.
                                        Natomiast w pełni popieram to, że zgłosiła sytuację.
                                        • nenia1 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:48
                                          alex_vause35 napisała:

> Ale co ona może poza ścieżką formalną?

no nie wierze...no przecież pisze co planuje i jak widać 84 % twardzielek forumowych jej sekunduje.
                                          Sądziłam, że jak ktoś produkuje się przez cały wątek to przynajmniej wie o co chodzi.
                                          • alex_vause35 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:58
                                            Poinformowanie uczelni?
                                            Sama miałabym ochotę w zębach dostarczyć screeny tych paskudnych wyrzygów, niestety ale złotemu młodzieńcowi to by się należało jak psu micha.
                      • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:40
                        primula.alpicola napisała:

> Nie wierzę po prostu, że ten gnojek i jego pogardliwe chamstwo znajdują obronę.

A to pierwszy raz na forum znajdują się obrończynie niuniusiów?
                      • nenia1 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:49

> No i ok, niech córka poniesie konsekwencje.
                        > Nie wierzę po prostu, że ten gnojek i jego pogardliwe chamstwo znajdują obronę.

trochę nie rozumiesz. Nie bronię zachowania tego człowieka. Uważam po prostu, że autorka
                        jest emocjonalnie w tą sprawę zaangażowana bo pośrednio dotyczy również jej córki, która chodzi
                        do tej samej szkoły. Dzieci nauczycieli rzadko się lubi.
                        Ta sprawa nie jest po prostu "czysta". To nie jest też tak, że ktoś tu pisze "zamieć pod dywan".
                        Dyrekcja została zawiadomiona, rodzice również. Nie jest sprawą autorki wymyślać kolejne etapy "ukarania" ucznia, tym bardziej że już widać, że uczeń to odbiera jako zemstę czy nierówne traktowanie bo robi aluzje do "przewinień" córki autorki. Niczego się z tego nie nauczy, a autorka nie jest niestety w tej sprawie "żoną Cezara".
                        • primula.alpicola Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:54
                          Nie uczy się, to fakt.
                          Mógł zwyczajnie przeprosić za swoje zachowanie, i wtedy shumarii prawdopodobnie by odpuściła.
                          Bardz jestem ciekawa dalszego ciągu.
                    • alex_vause35 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:32
                      Tak, na pewno jest na tym samym poziomie, co kolega, który opisuje nauczycielkę ze swojej szkoły jako foreign garbage i barking dog.
                      • is-laura Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:35
                        Dziewczynki bywają bardziej wyrafinowane w szczuciu. Potrafią robić to w białych rękawiczkach i bez śladów
                        • alex_vause35 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:36
                          O następna mamusia chłopczyka, całkiem masz narrację jak berga, może ty jesteś jej drugim nickiem, sądząc po wypisywanych tu pier.doletach.
                    • pseudo_stokrotka Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:59
                      Podejrzewam jednak, że nienoszenie mundurka jest jednak mniejszym wykroczeniem, niż mowa nienawiści. To, że porównujesz te dwie rzeczy, dużo mówi o tobie.
                      • is-laura Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 18:11
                        Porównuję nienoszenie mundurka do spania w szkole na przerwie. Czytaj ze zrozumieniem
                        • azalee Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 18:14
                          Opisana sytuacja nie dotyczy spania na przerwie. Czytaj ze zrozumieniem
                    • shumarii Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 21:44
                      Założyła bluzę , która jest czescia PE bo było zimno. Nauczyciel w klasie zwrócił uwagę. Zdjęła, przeprosiła - więcej nie zakłada .
                      • tania.dorada Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 19.12.24, 14:29
                        shumarii napisała:

> Założyła bluzę , która jest czescia PE bo było zimno. Nauczyciel w klasie zwró
                        > cił uwagę. Zdjęła, przeprosiła - więcej nie zakłada .

Czekaj, niech to wybrzmi dla obrończyń szkolnych zasad za wszelką cenę bo są i ktoś starszy je ustalił.
                        Dziewczynie było zimno ale nie wolno jej się było ubrać cieplej i musiała przeprosić ze się ośmieliła.
                        BTW ktoś w tej szkole ma świadomość, że kobietom jest generalnie zimniej a temperatury wnętrz są ustawiane pod mężczyzn?
                • alex_vause35 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:31
                  Ale zyeb.
          • pani.asma Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:36
            A ja tak
    • aankaa Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 14:54
      nie odpuszczaj
    • shumarii Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 14:57
      To jedna z ja gorszych szkół w których pracowałam - pod wieloma względami, dlatego nie będziemy przesyłać kontraktu. Ta szkoła zaczyela swój 3 rok swojej zaEbistosci , i to rodzice w rzeczywistości naszą portki w tym grajdołku. Myślę , że szkoła będzie się obawiać o reputację oraz utratę ucznia, który płaci krocie . Narazie zapewniają, że to poważna sprawa i będą konsekwencje ale znajac życie wyjdzie jak zwykle - kasa przede wszystkim.obawiam się, że mój krok będzie postrzegany jako odwet za własnego dziubdziusia
      • wena-suela Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:34
        Nie bądź zawzięta. Dobry gest, tak jak ktoś wyżej radził może go bardziej odmienić niż działanie "ząb za ząb". Przecież to w sumie dzieciak jeszcze, nie niszcz mu życia na dzień dobry. Takie zachowanie może być spowodowane chęcią popisania się, czy nawet bezczelnością, niekoniecznie rasizmem. Zresztą, Polacy tez są niezłymi rasistami. I to całkiem dorośli. Odpuść.
        • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:37
          wena-suela napisał(a):

> Nie bądź zawzięta. Dobry gest, tak jak ktoś wyżej radził może go bardziej odmie
          > nić niż działanie

Tylko później się nie dziwny skąd się biorą bezkarne gnojki, które myślą, że im wszystko wolno.
        • berdebul Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:38
          Pewnie aplikował na kilka uczelni, najwyżej nie dostanie się do tej pierwszego wyboru. Żadne złamanie życia, a dobra nauczka, że akcja budzi reakcję.
          • shumarii Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:53
            Pewnie tak, wszystkie zagraniczne , US ,UK, AU. W tym dostał się do Pierwszego wyboru - jednak uniwersytety które już wysłały listy zaznaczyły, że to nie jest jednoznaczne stanowisko ,i wszystko może się z ienicnwraz z wynikiem egzaminów końcowych
        • alex_vause35 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:44
          Dobry gest tego typu chooojkow jeszcze bardziej ośmiela, bezczelni buce bez empatii odbierają dobro i wybaczenie jako słabość i się rozzuchwalają.
          Niestety są osoby, do których da się przemówić tylko bardzo konkretnymi argumentami i działaniami, życzliwość je rozzuchwala i śmieją ci się w nos.
      • fogito Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:59
        A tak przy okazji. Co ty tam robisz w tych Chinach? Życie cię zmusiło?
        • shumarii Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:10
          Życie nie , syndrom sztokholmski
          • fogito Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:14
            Najwyraźniej sądząc z opisu tego z czym się musicie zmagać.
      • memphis90 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:24
        Czy pozycja nauczyciela w szkole w Chinach jest taka sama, jak nauczyciela w Korei..?
    • nenia1 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 14:58
      cóż, jest taka zasada, we wszystkich filmach kryminalnych które oglądam, jak sprawa dotyczy kogoś z twojej rodziny zostajesz odsunięta od śledztwa. Nawet jak masz rację to jesteś emocjonalnie bardzo zaangażowana, niech te emocje się wyciszą i wtedy pomyśl. Bo nie znasz chłopaka na tyle, żeby wiedzieć czy jest do cna zły czy tylko głupi i się popisuje w grupie podobnych sobie, a faktycznie możesz mu złamać życie. Jako dorosła i nauczyciel masz nad nim dużą przewagę, dlatego powinna cechować cię wyjątkowa roztropność żeby nie ulec pokusie tej przewagi.
      • is-laura Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:06
        Zgadzam się. W dodatku co to za przedziwna sytuacja, że uczeń maturalny śpi w szkole a nauczyciel go budzi, bo takie są zasady. Czy to jakaś szkoła przetrwania? Raczej bym myślała, że uczeń jest ofiarą przemocy w rodzinie, nie ma czasu na sen i należy mu współczuć. Zupełnie nie rozumiem tych klimatów
        • shumarii Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:11
          Nie, rodzice robią karierę, uczeń wynajmuje mieszkanie z grupą innych przysypiających uczniów, którzy nie chcą zgodzić . Się na internat. Uczniowie pełnoletni, więc teoretycznie szkoła wysyła tylko notatki do rodziców informując o problemie
          • pani.asma Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:15
            A wytłumaczysz co jest złego w spaniu na przerwie bo nie rozumiem ????

Czy w chińskiej kulturę nie śpi się w pracy ?
            • shumarii Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:25
              Nie na przerwie - tylko w godzinach zajęć podczas tzn self - study, podczas których obowiązują konkretne zasady korzystania z tych pomieszczeń - no food no games no sleep
          • hanusinamama Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:39
            Czemu nie można spać jak mają okienko?
            • shumarii Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:47
              Bo to nie okienko tylko study time . To nie moje zasady, ale generalnie chodzi o jakies chociażby pozory.rozespani uczniowie często spóźniają się na lekcje a nauczyciel nie jest w stanie monitorować sytuacji
      • shumarii Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:08
        Właśnie myślę podobnymi kategoriami - określiłam swoje stanowisko, ze względu na osobiste zaangażowanie, ale jeśli szkoła zignoruje powagę sytuacji, nie będę bezczynnie czekać. Chłopaka nie znam aż tak dobrze, ale jednak 18 latek prawnie odpowiada za swoje czyny jak dorosły. Oczywiście nie mam w planie zrujnować mu kariery, ale nie zgadzam się na taką obojętność
        • nenia1 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:42
          shumarii napisała:

> Właśnie myślę podobnymi kategoriami - określiłam swoje stanowisko, ze względu n
          > a osobiste zaangażowanie, ale jeśli szkoła zignoruje powagę sytuacji, nie będę
          > bezczynnie czekać. Chłopaka nie znam aż tak dobrze, ale jednak 18 latek prawnie
          > odpowiada za swoje czyny jak dorosły. Oczywiście nie mam w planie zrujnować m
          > u kariery, ale nie zgadzam się na taką obojętność

nie myśl sztywno, prawo musi być sztywne, bo gdzieś granica prawnej odpowiedzialności musi się zacząć. Ale człowiek to nie robot, rzadko kto wieku 18 lat ma stabilne poglądy i emocje, to ciągle nastolatek, prawa zresztą nie złamał. Nie usprawiedliwiam go, nie namawiam do obojętności jedynie uważam, żeby nie przegiąć tylko dlatego że możesz. Ludzie często nadużywają władzy gdy ją mają.
          • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:46
            A mnie ciekawi czy byłybyście równie pobłażliwe gdyby hate speech był wymierzone w osobę czarną, homo albo trans. Chciałabym wtedy poczytać wypowiedzi...
            • nenia1 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:04
              borsuczyca.klusek napisała:

> A mnie ciekawi czy byłybyście równie pobłażliwe gdyby hate speech był wymierzon
              > e w osobę czarną, homo albo trans. Chciałabym wtedy poczytać wypowiedzi...
              >
              napisałabym dokładnie tak samo. Bez jaj, to młody człowiek, nic o nim nie wiesz a zobacz jaka jesteś skora
              do wymierzania surowej "sprawiedliwości". Najgorsze jest dla mnie właśnie to - NIC NIE WIESZ, opierasz się wyłącznie na słowach zaangażowanej emocjonalnie matki, a mimo to masz skłonność do sugerowania komuś zrobienia poważnego kroku, który może poważnie komuś zaszkodzić. To powinno się zaciekawić zdecydowanie bardziej.
              • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:28
                A nie pomyślałaś, że wypuszczenie takiego osobnika w świat może zaszkodzić innym?
              • alex_vause35 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:38
                Lekcja grzeczności, kultury i hamowania się jeszcze nigdy nikomu nie zaszkodziła w dłuższej perspektywie, nawet jeśli po drodze musiał zmienić plany czy nagiąć się do zasad.
              • azalee Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:52
                nenia1 napisała:

> Bez jaj, to młody człowiek, nic o nim nie wiesz

Wiemy ze jest aroganckim bucem, to juz wystarczy zeby sobie wyrobic opinie.
                • nenia1 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:02
                  azalee napisał(a):

> nenia1 napisała:
                  >
                  > > Bez jaj, to młody człowiek, nic o nim nie wiesz
                  >
                  > Wiemy ze jest aroganckim bucem, to juz wystarczy zeby sobie wyrobic opinie.

a to akurat dawno zauważyłam, wystarczy być alpinistą żeby ematka już miała opinię, a co dopiero tu.
                  • azalee Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 19.12.24, 10:44
                    No, nie mam problemu z szybkim wyrobieniem sobie opinii o bucu gdy takiego spotkam. Ty masz inaczej?
              • kocynder Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 19:19
                Czyli jak osiemnastolatek rzuci w klubie do przechodzącej mulatki "ty czarna k..." to ok, bo młodziutki i nie wiesz jakie ma emocje, nic o nim nie wiadomo więc jego słów nie można potraktować jako chamstwa i rasizmu?
                • ichi51e Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 19.12.24, 08:50
                  Gdyby rzecz się działa w Chinach to by mógł rzucić dokładnie to samo co napisał bo w tej frazie nie ma nic o kolorze jest o “zachodnich śmieciach”
            • husky_cat Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:32
              Oczywiście, że byłoby inaczej, niektóre uważają, że białych można bezkarnie obrażać.
              A chłopak w dodatku pcha się na studia do białych krajów
              • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:44
                husky_cat napisała:

> Oczywiście, że byłoby inaczej, niektóre uważają, że białych można bezkarnie obr
                > ażać.

No właśnie też podejrzewam, że uderzyłyby z mocą tysiąca słońc a tu nagle wymówki typu młody i głupi, nic o nim nie wiesz, życie chłopakowi chcesz zniszczyć... Normalnie dobry chłopak był i mało pił 🙄
            • alex_vause35 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:44
              To jest modne, więc nad tym by się oburzały, aż serwery by się poprzegrzewały.
            • ichi51e Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 19:54
              Rzecz się dzieje w Chinach czyli zupełnie inna kultura i zupełnie inne podejście do rasizmu.
              A tak jak napisałam wyżej biały nieco powyżej małpy czarny na tym samym poziomie co małpa. Wszyscy się z białej pieniaczki tylko pośmieją rzecz rozejdzie się po kościach.
              • 1matka-polka Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 21:28
                ichi51e napisała:

> Rzecz się dzieje w Chinach czyli zupełnie inna kultura i zupełnie inne podejści
                > e do rasizmu.
                > A tak jak napisałam wyżej biały nieco powyżej małpy czarny na tym samym poziomi
                > e co małpa.

Ematki myśla, ze zartujesz. Wiekszosc z nich nie ma pojecia, ze Chinczycy nie wyznaja chrzescijanskiego systemu wartisci, i obcy to są dla nich małpy, czy też podludzie. 🤭
              • kk345 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 21:29
                ichi51e napisała:

. Wszyscy się z białej pieniaczki tylko pośmieją rzecz rozejdzie się
                > po kościach.
                >
                W Australii niekoniecznie
              • husky_cat Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 21:30
                W Melbourne się nie posmieja i na innych zachodnich uniwersytetach także nie ☺
      • pseudo_stokrotka Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:14
        Złamać życie? Litości, studia w Melbourne to nie jest operacja ratująca życie, tylko kaprys.

Ja bym walczyla do końca, jak dziewczyny napisały - w granicach prawa i procedur. A jeśli poza, to anonimowo, i tak, żeby mnie nie złapali.
      • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:26
        Już bez przesady z tym złamaniem życia. Może wyciągnie z tego naukę na przyszłość co będzie z pożytkiem dla niego i całego otoczenia
        • shumarii Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:31
          Studia w anglojęzycznym kraju to dla chińczyka być albo nie być.
          • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:33
            To znaczy, że inaczej go rozstrzelają?
            • shumarii Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:34
              Nie kracz
              • fogito Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:02
                To dyktatura to kto wie.😳
              • husky_cat [...] 18.12.24, 16:33
                Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                • fogito Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:42
                  Też prawda.
          • bezmiesny_jez Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:06
            >Studia w anglojęzycznym kraju to dla chińczyka być albo nie być.

To kto studiuje na chińskich uczelniach, krasnoludki?
            • alex_vause35 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:59
              Gorszy sort big_grin.
        • nenia1 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:43

> Już bez przesady z tym złamaniem życia. Może wyciągnie z tego naukę na przyszło
          > ść co będzie z pożytkiem dla niego i całego otoczenia
          >
          rzecz się dzieje w Chinach...
      • pursuedbyabear Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:32
        Złamać życie?...
        • shumarii Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:33
          Nie znasz życia chińczyka
          • pani.asma Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:37
            Właśnie i tu jest problem bo jesteś trochę na straconej pozycji

a nie pytałaś się na jakimś Forum dla nauczycieli zagranicznych w Chinach?
          • husky_cat Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:34
            A on najwyraźniej nie zna innego życia niż życie Chinczyka i z pewnością nie zasługuje na to by poznać
          • gymbeam Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:43
            Ja nie znam również, a jestem ciekawa.
            Napiszesz coś więcej?
            W każdym kraju Chińczycy są traktowani inaczej, inaczej postrzegani, ale i zachowują się chyba też inaczej w zależności od kraju. Jestem ciekawa, jak oni postrzegają nasz świat.
            • arista80 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 20:35
              Z moich obserwacji gdy studiowalam na włoskiej uczelni: trzymają się głównie razem i nie są za bardzo zainteresowani integracją z.tubylcami czy w ogóle innymi którzy nie są Chińczykami. Owszem zdarzają się pojedyncze przypadki bardziej 'spoleczne" ale można policzyć je palcach ręki. Zazwyczaj chodzą w grupkach nawet po 20 osób. Język znają słabo, niektórzy zdają egzaminy po angielsku, reszta jest przepychana. Jak ja studiowalam to wielu z nich była w ramach jakiegoś programu i uczelnia dostawała za nich forsę więc nie opłacało się im ich wywalać. Po skończeniu studiów większość raczej wracała do domu więc nie zależało im aż tak bardzo na nauce języka. Liczyło się głównie by mieć dyplom zagranicznej uczelni bo w ich kraju podnoś im to prestiż.
              • pepsi.only Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 19.12.24, 05:29
                Arista80, Zgadzam sie z każdym słowem, na polskiej uczelni było podobnie. Na naszym roku byli Chińczycy. Tyle tylko że ja konczylam studia bez mala ćwierć wieku temu, i przez ten czas świat zmienil sie - dziś byc moze zupelnie inaczej byloby z nimi.
                • ichi51e Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 19.12.24, 08:49
                  W Azji czas płynie inaczej. Warto sobie przypomnieć jak się Chiny popisywały w czasach covida i stosunku do nie Chińczyków. I jeszcze byli oburzeni że nie ma się o co pluć bo przecież “wszystkie zachodnie śmiecie są traktowane tak samo”
    • bi_scotti Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:00
      A szkola nie dolacza "recommendation" to tego uni? Jesli tak, to zyczylabym sobie brac udzial w redagowaniu takiej korespondencji zeby moc zaznaczyc potencjalne difficulties & challenges jakie mlody czlowiek moze miec przed soba w non-Chinese environment albowiem w tym momencie demonstruje brak szacunku dla non-Chinese takich jak Ty. Ale najpierw ta rozmowa z rodzicami - oni definitely powinni wiedziec jak sie syn zachowuje & jakie moga byc tego konsekwencje w kwestii bycia international student in Melbourne. Life.
      • pani.asma Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:11
        Bez przesady z Byciem międzynarodowym studentem w Melbourne tam jest mnóstwo i Chińczyków więc będzie po prostu jakby był u siebie w domu

Założę się że akurat Chiński studenci trzymają się razem ze soba więc może tak być że nie będzie miał absolutnie żadnego kontaktu z innymi czytam nawet z Australijczykami

Więc nie dramatyzujcie nad jego losem
    • pani.asma Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:08
      O masakro
      Nie wiem od kiedy komuś przeszkadzają dzieci śpiące na przerwie

Myślałam że problemem jest młodzież biorąca narkotyki czy bijąca się

Moim zdaniem przesadzasz śledząc śpiących

co do zachowania młodego pamiętaj że to są Chiny i tak się nikt nie cacka z cudzoziemcami więc nikt nie stanie po twojej stronie

Ty pracujesz przez jakąś organizację nauczycieli ? Może oni mogliby pomóc i cię pokierować jak wygrać z tym uczniem ?
      • shumarii Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:17
        Generalnie chidzi o to, że te dzieci pozostawione są bez nadzoru rodziców, poradzą bogate życie towarzyskie i odsypiają w godzinach lekcyjnych . Generalnie niby nic, ale roszczeniowi rodzice oczekują wyników , co jest niebywale trudne, jeśli dziecko nie jest w stanie normalnie funkcjonować w godzinach lekcyjnych. I nie szpieguje, tylko zwyczajnie zauważyłam przechodząc korytarzem - ściany są oszklone.
        • is-laura Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:25
          Zdają sobie sprawę, że ostatni dzwonek żeby cieszyć się życiem towarzyskim. Zaraz wpadną w kierat pracy i tak będzie aż do śmierci
          • shumarii Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:32
            Chyba że wyjadą do Australii, wtedy to nie smile
            • is-laura Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:42
              Buntowanie się to normalny etap rozwoju.
              Zachował się chamsko ale i głupio,bo wszystko jest na piśmie, więc można przyjąć, że zrobił to pod wpływem impulsu, a nie z wyrachowania. Wychowawczo dobrym pomysłem jest zachować się tak jak radzi ichi

• borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:48
                Miejmy nadzieję, że żadna ecórka żadnej ematki nie wybiera się akurat na studia do Melbourne
              • alex_vause35 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:00
                Może wobec Polaka/Europejczyka byłoby to wychowawcze, choć mogłabym ci opowiedzieć teraz parę historyjek o dobrym sercu szkoły i o tym, jak goście z kuratorami, przedstawiani w dobrym świetle, ciągnięci za uszy, skończyli jako bandziory, a i tak w końcu odpadli z edukacji (co wiem od ich kolegów). Mogłabym opowiedzieć o moim dziecku, które wzięło się za siebie dopiero, kiedy pani sędzia je wyjaśniła na rozprawie (a były najpierw pretensje, że jak mogłam na nią donieść do szkoły, że okradła sklep big_grin).
                Dla Chińczyka okazanie przyjaznego gestu będzie to tylko potwierdzenie, że biali są durni i można ich dalej wykorzystywać i traktować z pogardą, tam liczą się zasady, a nie dobre serduszko.
                • 1matka-polka Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:03
                  alex_vause35 napisała:

> Mogłabym opowiedz
                  > ieć o moim dziecku, które wzięło się za siebie dopiero, kiedy pani sędzia je wy
                  > jaśniła na rozprawie (a były najpierw pretensje, że jak mogłam na nią donieść d
                  > o szkoły, że okradła sklep big_grin).
                  >

Lepiej nie. Widać wysyp psychicznych przed swietami...
                  • alex_vause35 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:06
                    Możesz uważać mnie za psychiczną, zwisa mi to, ale moja córka uważa skonfrontowanie jej wtedy z systemem sprawiedliwości za jedną z sensowniejszych rzeczy w ostatnich latach. Wedle jej własnych słów, dalej by kradła, gdyby nie to, że zobaczyła, że jestem zdolna poruszyć taką machinę, pomimo własnego ogromnego wstydu, stresu i zdołowania, i problemu ze znalezieniem nowej szkoły, żeby postawić jej granice.
                    Dzisiaj to bardzo fajny, normalny człowiek, pracowity, zauważający innych poza sobą, jestem z niej mega dumna i ją podziwiam...
                    • alex_vause35 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:14
                      A podziwiam głównie za to, że mając tak poyebaną matkę i ojca taką szmatę, potrafiła się tak sama naprostować. Tak!
                    • 1matka-polka Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:18
                      alex_vause35 napisała:

>
                      > Dzisiaj to bardzo fajny, normalny człowiek, pracowity, zauważający innych poza
                      > sobą, jestem z niej mega dumna i ją podziwiam...
                      >

🤤
                      • 1matka-polka [...] 18.12.24, 16:20
                        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                    • brenya78 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 18:15
                      alex_vause35 napisała:

> Możesz uważać mnie za psychiczną, zwisa mi to, ale moja córka uważa skonfrontow
                      > anie jej wtedy z systemem sprawiedliwości za jedną z sensowniejszych rzeczy w o
                      > statnich latach. Wedle jej własnych słów, dalej by kradła, gdyby nie to, że zob
                      > aczyła, że jestem zdolna poruszyć taką machinę, pomimo własnego ogromnego wstyd
                      > u, stresu i zdołowania, i problemu ze znalezieniem nowej szkoły, żeby postawić
                      > jej granice.
                      > Dzisiaj to bardzo fajny, normalny człowiek, pracowity, zauważający innych poza
                      >

Nie znam do końca sytuacji, ale wyglada nabto że miałaś odwagę pokazać konsekwencje własnemu dziecku. Coś co przychodzi trudno wielu rodzicom. Uważam że dobrze zrobiłaś.
                      • alex_vause35 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 18:17
                        Ona uważa, że dobrze zrobiłam i to jest jakby najistotniejsze wink.
                    • homohominilupus Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 21:54
                      alex_vause35 napisała:

> Możesz uważać mnie za psychiczną, zwisa mi to, ale moja córka uważa skonfrontow
                      > anie jej wtedy z systemem sprawiedliwości za jedną z sensowniejszych rzeczy w o
                      > statnich latach. Wedle jej własnych słów, dalej by kradła, gdyby nie to, że zob
                      > aczyła, że jestem zdolna poruszyć taką machinę, pomimo własnego ogromnego wstyd
                      > u, stresu i zdołowania, i problemu ze znalezieniem nowej szkoły, żeby postawić
                      > jej granice.
                      >

Cieszę się że tak się stało. Super
                      • alex_vause35 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:41
                        No, podobno to są moje urojenia, czy coś , więc... big_grin
                    • tania.dorada Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 19.12.24, 14:31
                      alex_vause35 napisała:

Fajnie się to czyta smile
                • husky_cat Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:37
                  Dokładnie tak. Co więcej nie dotyczy to tylko Chińczyków

alex_vause35 napisała:

> Dla Chińczyka okazanie przyjaznego gestu będzie to tylko potwierdzenie, że bial
                  > i są durni i można ich dalej wykorzystywać i traktować z pogardą, tam liczą się
                  > zasady, a nie dobre serduszko.
                  >
                • ichi51e Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 19.12.24, 08:53
                  Wychodzi z ciebie orientalizm. Azjaci też rozumieja ironię i uprzejmość. Nawet lepiej niż biali powiedziałabym…
        • hanusinamama Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:40
          Ale ja rozumiem ze on miał wtedy okienko tak? I w czasie tego okienka (czekajac na kolejne lekcje) był w sym socjalnym pomieszczeniu? Co jest złego w drzemwce w czasie przerwy?
          • is-laura Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:44
            Złe jest łamanie zasad, a zasady jak widać są najważniejsze. Chory kraj
          • alex_vause35 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:00
            To nie była przerwa, tylko jakiś czas na samodzielną naukę - u nas tego nie ma.
          • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:46
            Jezuu, ale tu nie chodzi czy spał czy nie i czy to głupia czy mądra zasada tylko to w jakich słowach opisał sytuację
            • is-laura Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:52
              Ależ chodzi. Drobne przewinienie uruchomiło lawinę.
              • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:55
                I naprawdę uwaga zwrócona przez nauczyciela za to drobne przewinienie była warta tej lawiny?
                • is-laura Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:57
                  Nie uwaga, ale oficjalny donos

"Wg reguł panująch w szkole napisałam e-maila z “behaviour note” opisując sytuacje. Uczeń opublikował mojego maila na wechatcie podpisując “ foreign garbage “.

Oczywiście że nie była warta, ale ucznia poniosły emocje.
                  • primula.alpicola Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:00
                    No wiesz, w zasadzie każdy występek, wykroczenie, przestępsteo można podsumować w ten sposób.
                    "Wysoki sądzie, poniosły mnie emocje".
                    • tania.dorada Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:47

> No wiesz, w zasadzie każdy występek, wykroczenie, przestępsteo można podsumować
                      > w ten sposób.
                      > "Wysoki sądzie, poniosły mnie emocje".

Owszem, ale przyłapanie nastolatka na drzemce to nie jest to samo co np. przyłapanie go na dręczeniu słabszych.
                      Zwłaszcza ze nastolatki są chronicznie niedospane, a podejrzewam ze chińskie nastolatki z tymi matkami tygrysicami tym bardziej.
                      Nie wiem do końca do kogo był ten e-mail - do niego czy do dyrekcji?
                      I co w nim było, ze spał? (Niech śpi, no i może sobie powtarzał w głowie przeczytany materiał? To jest akurat przebadane że lepiej właśnie po przeczytaniu odstawić książkę i sobie pójść spać niż przeczytać jeszcze raz, jeśli chce się materiał zapamiętać.). Czy że ostentacyjnie olał autorkę? (To wymaga reakcji).
                      I czy autorka zareagowałaby tak samo gdyby to był uczeń zupełnie niemający nic wspólnego z jej córką? A gdyby to była jedyna osoba wspierająca córkę w szkole?
                      Zaznaczam ze mówię tylko o wydarzeniach sprzed „foreign garbage”, które doprowadziły do eskalacji i nie mieszając w to różnych osobistych animozji.
                      Na teraz to na pewno bym doprowadziła do rozmowy z rodzicami, dziubdziuś sam sobie za te szkole raczej nie płaci, za zagraniczne studia tez nie.
                      • tania.dorada Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:56
                        *pytam o reakcję autorki na drzemkę, nie na ostentacyjne zachowanie oczywiście.
                      • shumarii Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:09
                        Wchodząc do sali nie widziałam ucznia. Obudziłam mówiąc, że to nie jest czas na spanie - przerwa będzie za godzinę . Chłopak odkrył twarz i dopiero zauważyłam że to kolega z klasy. Gdyby inaczej zareagował, to pewnie w ogóle nie zawracałabym sobie głowy żadnym e-mailem, pomimo,że ten temat odsypiania ciągnie się od początku roku . Rodzice zostali poinformowani o problemie - oficjalny e-mail został wysłany do wszystkich rodziców tego rocznika. Ci notorycznie odsypiający wynajmują wspólnie mieszkanie - nie ma tam nadzoru nikogo dorosłego. Być może się całymi nocami uczą, być może imprezują - nie moja sprawa . Szkole chodzi o to, aby ten czas na naukę, w miejscu do tego przeznaczonym był odpowiednio wykorzystany. Ta sala to taki ukłon w stronę najstarszych uczniów, aby mieli cichy zakątek do NAUKI . Mają tam wygodne fotele, kilka gier z których mogą korzystać podczas przerw - nie podczas okienek.
                        I to nie jest żaden odwet za córeczkę - wszyscy nie Chińczycy są wykluczeni z tej grupy. Moja córka jednak jest jedyną w tej klasie dlatego ta dysproporcja jest tak widoczna
                  • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:02
                    Aha poniosły emocje no spoko możemy się rozejść. Jak kogoś uderzy, bo go poniosą emocje to w sumie też się nic nie stanie...
                    • is-laura Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:05
                      Równie dobrze można napisać, że autorka też kierowała się emocjami, była uprzedzona do tego ucznia ze względu na sytuację z córką i zastosowała z zemsty nieadekwatny rodzaj kary za drobne przewinienie.
                      • alex_vause35 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:11
                        To nie jest drobne przewinienie, to bardzo brzydkie wypowiedzi negatywnie nacechowane etnicznie, nie wiem, jak można tego nie rozumieć.
                        • is-laura Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:21
                          Czytaj ze zrozumieniem. Przewinieniem była drzemka. Donos był z powodu drzemki. Reszta to lawina tych zdarzeń
                          • azalee Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:27
                            O jakim donosie piszesz?
                            Przewinieniem byl chamski i dyskryminujacy komentarz opublikowany na forum szkoly.
                            • is-laura Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:40
                              Nie, pisze już po raz kolejny. Przewinieniem ucznia była drzemka. Reszta to skutki tego przewinienia- najpierw donos nauczycielki na ucznia a potem jego chamska reakcja na ten donos.
                              • alex_vause35 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:52
                                Szkoła, w której uczę, też sobie życzy dyscyplinowania ludzi za rzeczy, które akurat tobie wydałyby się drobnostką albo wypraszania ich z windy itp. Te regulaminy nie powstają bez powodu, o czym sama się przekonałam w trakcie pracy, to nie ma na celu utrudniania życia.
                                Jeśli jesteś nauczycielem i uczeń robi coś, co jest zabronione/źle widziane na terenie szkoły, to po prostu reagujesz i tyle, kiedy to widzisz. Jak nie będziesz reagować, to będzie coraz większy rozpier...l.
                                Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby ktokolwiek do mnie rzygnął jakąś uwagą np. za wyproszenie ich z windy. Zazwyczaj zresztą obie strony lekko śmieją się z sytuacji, ja bo przyłapałam, oni, bo dali się przyłapać. Gdyby ktoś zaczął się rzucać i chamsko mi odpowiadać, owszem, nie pozostawiłabym tego bez konsekwencji.
                                Natomiast dwie rozpuszczone panny, które wpadają mi na zajęcia 15 minut po dzwonku z żarciem z żabki i z uśmiechem zasiadają jak celebrytki, po raz kolejny i wywracają oczami, że dostały spóźnienie - ostatnio bardzo dobitnie wyjaśniłam, ostrzegłam ostatecznie, po czym zapowiedziałam bardziej odgórne konsekwencje, jeśli się to nie zmieni.
                              • azalee Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:56
                                Nie rozumiem dlaczego upierasz sie i uzywasz slowa donos, ktore nie ma nic wspolnego z sytuacja.
                                Autorka zlapala ucznia na lamaniu regulaminu szkoly i zgodnie z obowiazujacymi ja przepisami wyslala notatke.
                                To, czy regulamin jest sluszny z naszego punktu widzenia, nie ma zadnego znaczenia.
                                Sprawa by sie skonczyla na tym gdyby uczen nie postanowil publicznie obelzywie skomentowac sytuacji. Na tym polegalo jego przewinienie, nie na drzemce.
                      • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:12
                        No mówi się wtedy trudno i zagryza zęby. Przynajmniej na ten moment świat jest zbudowany tak, że to nauczyciele wychowują uczniów a nie na odwrót
                        • homohominilupus Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 21:58

> No mówi się wtedy trudno i zagryza zęby. Przynajmniej na ten moment świat jest
                          > zbudowany tak, że to nauczyciele wychowują uczniów a nie na odwrót
                          >
                          Oj już coraz mniej maja do gadania.
                          • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:08
                            homohominilupus napisała:

> Oj już coraz mniej maja do gadania.
                            >

Nie ma co się dziwić skoro mamusie dziubdziusiów każde zwrócenie uwagi traktują jako zamach na autonomię swojego dziecięcia. Zobacz po tym wątku - zasady są głupie, zwrócenie uwagi niepotrzebne, napisanie maila z notatką o zachowaniu ucznia małostkowe natomiast młodocianego buca tylko "poniosły emocje" 🤦‍♀️
                            • homohominilupus Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:18
                              No właśnie mi ciśnienie podniósł ten wątek
                              • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:26

> No właśnie mi ciśnienie podniósł ten wątek
                                >

A później ktoś założy wątek, że został chamsko potraktowany w sklepie, autobusie czy na ulicy i będzie wielkie zdziwko skąd to się bierze.
                                • homohominilupus Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:31
                                  Tutaj zawsze znajdą się obrończynie takich zachowań
                                  • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:38

> Tutaj zawsze znajdą się obrończynie takich zachowań
                                    >

Zwłaszcza jak agresorem jest młodociany posiadacz penisa...
                            • tania.dorada Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 19.12.24, 14:22

> Nie ma co się dziwić skoro mamusie dziubdziusiów każde zwrócenie uwagi traktują
                              > jako zamach na autonomię swojego dziecięcia. Zobacz po tym wątku - zasady są g
                              > łupie, zwrócenie uwagi niepotrzebne, napisanie maila z notatką o zachowaniu ucz
                              > nia małostkowe natomiast młodocianego buca tylko "poniosły emocje" 🤦‍♀️

Jak zwykle zupełnie mieszasz. Zasada, ze produktywnie spędzony czas dla nastolatka jest tylko na siedząco, z książka przed nim i ołówkiem w ręce jest głupia. Dotyczy to wszystkich uczniów, nie tylko dziubdziusiów z penisem.
                              Skoro wszyscy tam śpią a dyrekcja załamuje ręce i próbuje robić trójki klasowe pilnujące pomieszczenia to nie jest to kwestia tego jednego chłopaka tylko kwestia tego, ze coś tam zostało złe pomyślane, bez oglądania się na rzeczywiste potrzeby.

Ale to wcale się nie łączy z usprawiedliwieniem zachowania tego chłopaka, TYLKO TY to wszystkim zarzucasz a NIKT tu tego nie robi. Tak, poniosły go emocje, no ale emocje nie są usprawiedliwieniem zachowania. Za emocje się nie odpowiada bo się nie ma na nie wpływu, za reakcje już tak.
                              • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 19.12.24, 16:48
                                tania.dorada napisał(a):

> Jak zwykle zupełnie mieszasz. Zasada, ze produktywnie spędzony czas dla nastola
                                > tka jest tylko na siedząco, z książka przed nim i ołówkiem w ręce jest głupia.
                                > Dotyczy to wszystkich uczniów, nie tylko dziubdziusiów z penisem.
                                > Skoro wszyscy tam śpią a dyrekcja załamuje ręce i próbuje robić trójki klasowe
                                > pilnujące pomieszczenia to nie jest to kwestia tego jednego chłopaka tylko kwes
                                > tia tego, ze coś tam zostało złe pomyślane, bez oglądania się na rzeczywiste po
                                > trzeby.
                                >

Problem spania nie dotyczy wszystkich uczniów tylko głównie grupki mieszkającej razem bez opieki rodzicielskiej w wynajętym mieszkaniu. I tak naprawdę bóg jeden raczy wiedzieć co tam się wyrabia i skąd to późniejsze spanie wynika.

I teraz tak shumarii jest nauczycielką, która zauważa problem. I co według ciebie powinna schować oczy w tyłek czy może jednak zgodnie z wytycznymi swojego pracodawcy dać sygnał, że coś się dzieje?

I podejrzewam, że jako matka takiego osobno mieszkającego dziecka też wolałabyś gdyby było pod czujną opieką nauczycieli niż gdyby placówka miała na niego totalnie wywalone.
                                • tania.dorada Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 19.12.24, 17:00

> Problem spania nie dotyczy wszystkich uczniów tylko głównie grupki mieszkającej
                                  > razem bez opieki rodzicielskiej w wynajętym mieszkaniu.

Znowu przekręcasz tak żeby ci pasowało do agendy, która jest „jebac tego kolesia”. Shumarii napisała wyraźnie ze to się wymyka szkole od miesięcy, ta grupka głównie ale nie tylko oni.
                                  No i nie napisała na czym konkretnie ten problem polega. Czy te drzemki źle wpływją na ich prace na późniejszych lekcjach? Czy chodzi o to ze się nie stosują i nauczyciele czuja, ze wyszli frontem do klienta i ich dobroduszność została wykorzystana nie tak, jak sobie to wyobrażali?

I tak naprawdę bóg jed
                                  > en raczy wiedzieć co tam się wyrabia i skąd to późniejsze spanie wynika.

Po raz pierwszy w tym wątku napisałaś zdanie z którym się można zgodzić. Co nie zmienia faktu ze choć nie wiesz to oceniasz, nie tylko ich ale i mnie, co jest paradne.

> I teraz tak shumarii jest nauczycielką, która zauważa problem. I co według cieb
                                  > ie powinna schować oczy w tyłek czy może jednak zgodnie z wytycznymi swojego pr
                                  > acodawcy dać sygnał, że coś się dzieje?

Odpowiem a potem cie wrzucam do plonkowni bo mi szkoda czasu na pisanie piętnaście razy tego samego skoro nie czytasz co pisze tylko dyskutujesz z jakimiś swoimi wyobrażeniami na mój temat, sięgając do średniowiecznych wątków (chore to). Od pierwszego postu w tym wątku piszę, że powinni się skontaktować z rodzicami, bo to rodzice sponsorują tę imprezę i mają zapewne jakieś oczekiwania, jestem tez pewna, ze podpisywali jakiś code of conduct i inne regulaminy i zgody.

> I podejrzewam, że jako matka takiego osobno mieszkającego dziecka też wolałabyś
                                  > gdyby było pod czujną opieką nauczycieli niż gdyby placówka miała na niego tot
                                  > alnie wywalone.
                                  >
                                  Jak wyżej.
                                  Teraz wpadasz w niebyt na jakiś czas więc nie kłopocze się z odpisywaniem.
                                  • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 19.12.24, 17:06
                                    tania.dorada napisał(a):

> No i nie napisała na czym konkretnie ten problem polega. Czy te drzemki źle wpł
                                    > ywją na ich prace na późniejszych lekcjach? Czy chodzi o to ze się nie stosują
                                    > i nauczyciele czuja, ze wyszli frontem do klienta i ich dobroduszność została w
                                    > ykorzystana nie tak, jak sobie to wyobrażali?

No i widzisz znowu rozbijasz gówno na atomy. No nie ma znaczenia dlaczego dyrektor zakazał drzemek, widocznie ma powód. Nie wiem jak ty, ale ja jednak zakładam, że nie dostał tej fuchy z przydziału tylko wie co robi.
                                    Ale dla mnie już nawet argument, że szkoła nie jest miejscem od spania jest wystarczająco dobry.

> Teraz wpadasz w niebyt na jakiś czas więc nie kłopocze się z odpisywaniem.

Och jakże mi przykro 😂
                    • szmytka1 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:33
                      No ale chyba nawet w sądzie jest jakieś rozróżnienie i inne są kary za działanie pod wpływem emocji, a inne za czyn z premedytacją?
                      • tania.dorada Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 19.12.24, 14:37
                        Chyba tak, pewnie Daniela może powiedzieć „to zależy” wink ale jednak się odpowiada. Innymi słowy niech pierwszy rzuci kamieniem ktoś, kto nigdy nie zrobił czegoś głupiego pod wpływem wzburzenia a potem tego żałował, to jest ludzkie - co nie znaczy że powinno ujść płazem, konsekwencje impulsywnego, emocjonalnego działania idą w pakiecie.
                        Ale to inny kaliber niż gdyby młodzian rozpiął nad progiem żyłkę żeby nauczycielka się wyeb*ła, tu to większość osób jednak kamieniem rzuci.
                        • alex_vause35 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 19.12.24, 16:47
                          Ale widać, że tu nie chodzi o emocje, tylko zakorzeniony rasizm - a raczej emocje ujawniły bardzo brudne dno chińskiej duszy.
                          Emocje zbuntowanego nastolatka to by były, gdyby wstawił screen z uwagi nauczycielki z komentem: patrzcie, co za głupia piz...
                          • berdebul Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 19.12.24, 18:45
                            Akurat tamtejszy nastolatek prędzej wstawi rasiolski komentarz, niż jakikolwiek inny. I tak jest również w innych krajach azjatyckich, Japonia - wydawałoby się cywilizacją i nowoczesność - nope. Rasiolstwo.
                          • ichi51e Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 19.12.24, 19:02
                            Tu we wstępie jest dobrze wyjaśnione - www.cambridge.org/core/journals/china-quarterly/article/africans-in-china-westernwhite-supremacy-and-the-ambivalence-of-chinese-racial-identity/319BDAF6E416A4CD502AD636859B0215 rasizm jest częścią systemu chińskiego trudno mieć pretensje do tego jednego chłopca. Białą nauczycielką będzie zawsze po pierwsze biała.
                        • primula.alpicola Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 20.12.24, 07:34
                          tania.dorada napisał(a):

> Innymi słowy niech pierwszy rzuci kamieniem ktoś, kto nigdy nie zrobił cze
                          > goś głupiego pod wpływem wzburzenia a potem tego żałował,

Shumarii, co byś zrobiła, gdyby po tym "garbage" młodzieniec przyszedł do Ciebie, okazal skruchę i żal, przeprosił i obiecał że to się więcej nie powtórzy?
                          • shumarii Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 20.12.24, 09:07

>
                            > Shumarii, co byś zrobiła, gdyby po tym "garbage" młodzieniec przyszedł do Ciebi
                            > e, okazal skruchę i żal, przeprosił i obiecał że to się więcej nie powtórzy?

Z natury nie jestem mściwa, i gdyby te przeprosiny były szczere, to pewnie znając swoją naiwną naturę pościłabym płazem. Ale gdyby szkoła nie zgodziła się na zaprzestanie działań to nie ingerowałabym. Mleko się rozlało
                  • memphis90 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:36
                    >Uczeń opublikował mojego maila na >wechatcie podpisując “ foreign >garbage “.
                    A co to jest? To jest jakiś prywatny komunikator między uczniami czy oficjalny między uczniami a nauczycielami?
                    • ichi51e Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:22
                      Mi się wydaje że to jakiś rodzaj wykopu chińskiego. (Może się mylę) Nie wiem jak Shumari na to trafiła (oryginalnie było po chińsku?)
                      • homohominilupus Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:32
                        Wechat to chyba taki chiński WhatsApp
                        • ichi51e Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:44
                          No właśnie - on nie wysłał tego do niej? Tylko dla beki gdzieś wrzucił jej list i okrasił go rasistowskim slurem? A reszta uczestników rozmowy co na to w sumie?
                          • homohominilupus Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:51
                            ichi51e napisała:

> No właśnie - on nie wysłał tego do niej? Tylko dla beki gdzieś wrzucił jej list
                            > i okrasił go rasistowskim slurem? A reszta uczestników rozmowy co na to w sumi
                            > e?
                            >

No niezła beka.
                            Gdybyś była nauczycielem to chciałabyś żeby twoi uczniowie robili sobie taką bekę?
                        • ichi51e Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 19.12.24, 08:59
                          Twitter
                  • homohominilupus Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 21:56
                    is-laura napisała:

> Nie uwaga, ale oficjalny donos
                    >
                    > "Wg reguł panująch w szkole napisałam e-maila z “behaviour note” opisując sytua
                    > cje. Uczeń opublikował mojego maila na wechatcie podpisując “ foreign garbage “
                    > .
                    >
                    > Oczywiście że nie była warta, ale ucznia poniosły emocje.

JPRDL🤦‍♀️ biedny dziubdziulek
                    Popracowałabys laura z takimi przez 3 miesiące to optyka by ci sie zmieniła
              • primula.alpicola Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:56
                Drzemka- drobne.
                Pogardliwe, lekceważące zachowanie- nie jest drobnostką🤷‍♀️
                • is-laura Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:00
                  Nie, to jest subiektywna ocena autorki, że ziewnięciem było ostentacyjne.
                  Może uczeń był tak zaspany, że nie dał rady się od razu obudzić

"Uczeń - na nieszczęście kolega z klasy mojej córki zdjal z oczu opaskę ostentacyjnie ziewnął, po czym kontynuował drzemkę. "

• borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:03
                    No i autorka będąc w jakimś sensie za tych uczniów odpowiedzialna wypełniła swój obowiązek i sporządziła notatkę
              • aandzia43 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:11
                Nie drobne przewinienie uruchomiło lawinę tylko chamskie i rasistowkie ustosunkowanie się do uzasadnionego pouczenia nauczycielki za drobne przewinienie.
                • is-laura Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:22
                  Nie. Lawinę wywołała drzemka ucznia. Za to dostał karę w postaci notatki
                  • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:25
                    No po prostu straszne, że nauczyciel zwrócił uwagę uczniowi i wysmażył notatkę. Jak mogło do tego dojść!
                    • kira_03 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 18:52
                      Gdyby kogoś zabił w odwecie, to isaura tez by tłumaczyła to lawina zdarzeń. Dosłownie motyl wywołuje trzęsienie ziemi na drugim końcu świata 😾
              • kocynder Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 19:28
                A przeczytaj może uważnie starter? Otóż jaśnie panicz spał, a obudzony stwierdził, że ma białą k... w tyłku, ziewnął i spał dalej. I Dopiero TO spowodowało maila. Zapewne gdyby zamiast zgrywać bucerę po prostu powiedział coś w rodzaju "Przepraszam" i sięgnął po książkę - żadnego maila by nie było.
                • tania.dorada Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 21:38
                  Pewnie tak, ale przede wszystkim - dlaczego nie wolno w tym pokoju drzemać??? Komuś robią tym krzywdę?
                  • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 21:47
                    Ale to chyba nie shumarii ustala te zasady tylko szkoła, która ją zatrudnia a zadaniem jej jako nauczycielki jest tylko egzekwowanie tych zasad
                    • tania.dorada Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:09
                      Nie no jasne ale nigdy się nie spotkałaś z głupawymi zasadami?
                      Ta brzmi głupawo przynajmniej na podstawie tego co autorka napisała, może inaczej by było gdyby ktoś chciał w tym pokoju się pouczyć ale by nie mógł bo się młodzież rozłożyła i chrapie, ale niczego takiego w opisie nie ma. Dlatego się zastanawiam czy gdyby tam zamiast wroga córki była jej przyjaciółka to tez by „w ramach odpowiedzialności za nią egzekwowała zasady”.
                      • homohominilupus Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:21
                        tania.dorada napisał(a):

> Nie no jasne ale nigdy się nie spotkałaś z głupawymi zasadami?

Autorka wątku nie stworzyła tych zasad a jedynie wykonuje swoją pracę, której częścią jest pilnowanie by uczniowie ich przestrzegali. Wyjaśnia to zresztą w tym wątku.

Serio, wzbijacie się na wyżyny absurdu broniąc mlodocianego buca.
                        • tania.dorada Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 23:13

> Serio, wzbijacie się na wyżyny absurdu broniąc mlodocianego buca.
                          >
                          Serio, to są dwie osobne sytuacje, nastolatek który zasnął między lekcjami i nastolatek, który zareagował na uwagę jak uprzywilejowany kutas. Nikt nie broni tej drugiej sytuacji.
                          • kot.z.kosmosu Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 23:28
                            Jak w Polsce nauczyciel zadaje samodzielną pracę w ciszy, to też dla ciebie to jest "między lekcjami"?
                            Bo cały czas manipulujesz, próbując przekomać cały świat, że młodzieniec zasnął "na przerwie".
                            No nie, samodzielna nauka to nie przerwa. Jak twój dziubdziuś zaśnie na lekcji, a na pobudkę zareaguje chamstwem, to pewnie też przyklaśniesz, co?
                            • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 23:34
                              kot.z.kosmosu napisała:

> No nie, samodzielna nauka to nie przerwa. Jak twój dziubdziuś zaśnie na lekcji,
                              > a na pobudkę zareaguje chamstwem, to pewnie też przyklaśniesz, co?

W zeszłym roku tania.dorada pod innym nickiem zażarcie i zawzięcie broniła gnojka, który popchnął dziewczynę, więc wszystko jest możliwe
                              • tania.dorada Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 19.12.24, 00:41

> W zeszłym roku tania.dorada pod innym nickiem zażarcie i zawzięcie broniła gnoj
                                > ka, który popchnął dziewczynę, więc wszystko jest możliwe

Raczej nie wierzyłam w tę historię, ale w twojej głowie wszystko jest możliwe. I jeszcze raz: nigdzie tu nie bronię chamstwa i postawy chłopaka, od początku pisałam, że skontaktowałabym się ze sponsorami czyli rodzicami dziubdziulka (szkoła się będzie nad nim trząść bo starzy płacą, ale starzy niekoniecznie mogą chcieć płacić jeśłi on się bardzo stara zmarnować szanse na edukację). Nie wciskaj mi czegoś czego nigdzie nie napisałam.
                              • kot.z.kosmosu Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 19.12.24, 07:41

> kot.z.kosmosu napisała:
                                >
                                > > No nie, samodzielna nauka to nie przerwa. Jak twój dziubdziuś zaśnie na l
                                > ekcji,
                                > > a na pobudkę zareaguje chamstwem, to pewnie też przyklaśniesz, co?
                                >
                                >
                                > W zeszłym roku tania.dorada pod innym nickiem zażarcie i zawzięcie broniła gnoj
                                > ka, który popchnął dziewczynę, więc wszystko jest możliwe
                                >

O fuck... 😮 Nie wiedziałam, z kim mam do czynienia. Patologia.
                                Co to był za nick?
                                • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 19.12.24, 08:43
                                  kot.z.kosmosu napisała:

> O fuck... 😮 Nie wiedziałam, z kim mam do czynienia. Patologia.
                                  > Co to był za nick?

Nie patologia to całkiem rozsądna forumka tylko czasem ma takie niezrozumiałe dla mnie odpały
                                  • tania.dorada Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 19.12.24, 14:40

> Nie patologia to całkiem rozsądna forumka tylko czasem ma takie niezrozumiałe d
                                    > la mnie odpały

Słuchaj jeśli przyklejasz do mnie jakieś gówno to wklej stosowny zrzut z cytatem. Ale konkretny cytat, a nie link do wątku w którym np. ja nie wierze autorce a ty z tego wyciągasz wniosek ze ja bronię bohatera wątku, bo masz tendencje do takiego rozumowania, co widać i tutaj.
                                    • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 19.12.24, 16:21
                                      tania.dorada napisał(a):

> borsuczyca.klusek napisała:
                                      >
                                      > > Nie patologia to całkiem rozsądna forumka tylko czasem ma takie niezrozum
                                      > iałe d
                                      > > la mnie odpały
                                      >
                                      > Słuchaj jeśli przyklejasz do mnie jakieś gówno to wklej stosowny zrzut z cytate
                                      > m. Ale konkretny cytat, a nie link do wątku w którym np. ja nie wierze autorce
                                      > a ty z tego wyciągasz wniosek ze ja bronię bohatera wątku, bo masz tendencje do
                                      > takiego rozumowania, co widać i tutaj.

Za to ty masz ewidentną tendencję do rozbijania gówna na atomy i szukania kolejnych usprawiedliwień.
                            • tania.dorada Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 19.12.24, 00:45
                              kot.z.kosmosu napisała:

> Jak w Polsce nauczyciel zadaje samodzielną pracę w ciszy, to też dla ciebie to
                              > jest "między lekcjami"?
                              > Bo cały czas manipulujesz, próbując przekomać cały świat, że młodzieniec zasnął
                              > "na przerwie".

W Polsce o ile mi wiadomo nie ma takich pokojów ani takich reguł, więc nie ma co porównywać. I już pisałam, praca samodzielna i samodzielne uczenie się to wcale nie musi być siedzenie nad książką, PRZECIWNIE, lepsze rezultaty są jak się przeczyta raz a potem próbuje w pamięci to odtworzyć albo przespać z tematem. Nie bronię tych szczawi ale ta zasada i założenie, że jak siedzi z nosem w książce to prawidłowo wykorzystuje czas a jak leży to nie, jest zwyczajnie głupia i tyle. Ale jak nikt nie zwróci na to uwagi to się to nie zmieni.
                        • kot.z.kosmosu Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 23:24

> tania.dorada napisał(a):
                          >
                          > > Nie no jasne ale nigdy się nie spotkałaś z głupawymi zasadami?
                          >
                          > Autorka wątku nie stworzyła tych zasad a jedynie wykonuje swoją pracę, której
                          > częścią jest pilnowanie by uczniowie ich przestrzegali. Wyjaśnia to zresztą w t
                          > ym wątku.
                          >
                          > Serio, wzbijacie się na wyżyny absurdu broniąc mlodocianego buca.
                          >

Prawda? Mamunie synusiów.
                          Mnie najbardziej pokonała frakcja "ty donosicielko, jak mogłaś go tak prześladować?!" o napisaniu regulaminowej notki służbowej 😁
                      • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:22
                        Ale to chyba nie uczniowie są od ustalania zasad i weryfikacji, które są sensowne a które nie. Wyobraź sobie, że zatrudniasz kogoś do egzekwowania nałożonych przez ciebie zasad a on to ignoruje, bo w sumie ta zasada jest głupia. ta niepotrzebna a ta wymaga za dużo wysiłku.
                        • ichi51e Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:25
                          W Azji dzieciaki często śpią bo są przemęczone mają drakońskie zasady pracy potem po szkole douczki.
                          www.straitstimes.com/asia/east-asia/better-sleep-in-class-more-chinese-schools-put-recliner-chairs-in-classrooms-for-students-to-nap
                          • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:30
                            Ichi, ale nie czaisz, że gdyby dzieciak przeprosił to nie byłoby w ogóle żadnej sprawy. Wy tu próbujecie odwrócić kota ogonem, że biedny, przemęczony dziubdziulek został zglanowany przez zawistną nauczycielkę
                            • ichi51e Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:50
                              Ale ja w ogóle nic się nie wypowiadam tylko w temacie drzemek.
                              Dla mnie to są z igły widły.
                              Dzieciak spał Shumari zwróciła uwagę.
                              Uznała że bezczelny.
                              Napisała notatkę.
                              Koleś dla beki wrzucił ją w net (idiota)
                              No żal że jest taki głupi ale to jego i jego rasiolskich pobratymców problem nie jestem zwolennikiem zbawiania świata za długo w tym siedzę żeby wiedzieć że to się nie da.
                              Olać. Niech ginie
                              • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:52
                                Czyli rasiolstwo "dla beki" mamy olać? A jak odróżnić które jest dla beki a które zwykłe?
                                • ichi51e Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:53
                                  Może zajmijmy się zbawianiem świata w swoim kraju a jak jesteśmy za granicą to spróbujmy się dostosować np?
                                  • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:58
                                    Nie no pewnie Polacy rasiści każdy to powie, ale jak już kto inny się zachowuje w nieakceptowalny sposób to mamy nadstawić drugi policzek i schować głowę w piasek.

Nikt tu nie optuje za zmianą świata, bo wiadomo, że to niemożliwe tylko za wyciągnięciem zasadnych konsekwencji. Ale ty sobie możesz do woli olewać jak cię będą obrażać, droga wolna...
                                  • kocynder Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 23:19
                                    Czyli uważasz, że jak osiemnastoletni Bombelek rzuci "dla beki" za przechodząca Mulatką "Ty czarna k..." to jest taki żarcik? I olać, bo w końcu co tam, nie ubyło jej...?
                                    • ichi51e Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 23:32
                                      Napisałam że należy z nim porozmawiać ale oczywiście można też robić dżihad. Co kto woli
                                      • kocynder Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 23:44
                                        Ichi, dotąd cię miałam za raczej rozsądną. Sorry, ale po tym, że na rasistowską i obrzydliwą uwagę powinno się "porozmawiać" z bombelkiem - trafiasz u mnie do pary z małym fiołkiem, która zawsze broni zwyroli i psychopatów.
                                        A może jak nie rzuci tekstem, tylko "dla beki" klepnie wspomnianą "czarną k..." w dudę tez tylko porozmawiać? No, przecież to takie żarciki są, niech wyjmie kij z tyłka, to zrozumie... Obrzydliwe dość twoje podejście...
                                  • pursuedbyabear Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 19.12.24, 00:51
                                    Dostosować do tego, że małolat nazywa cię śmieciem, wiedząc, że jest praktycznie bezkarny?
                                    A, fajnie.
                        • tania.dorada Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 19.12.24, 14:25

> Ale to chyba nie uczniowie są od ustalania zasad i weryfikacji, które są sensow
                          > ne a które nie. Wyobraź sobie, że zatrudniasz kogoś do egzekwowania nałożonych
                          > przez ciebie zasad a on to ignoruje, bo w sumie ta zasada jest głupia. ta niepo
                          > trzebna a ta wymaga za dużo wysiłku.

Znaczy ja akurat w pracy czasem coś optymalizuję i owszem, polega to na tym, ze się bierze próbkę użytkowników i patrzy jak korzystają z danych rozwiązań. I to ICH zachowanie weryfikuje pomysły a nie przekonanie osób które te rozwiązania przygotowały. Jeśli jakieś rozwiązanie wymaga za dużo wysiłku, sprawia, ze użytkownicy wuja się inaczej, to się to rozwiązanie zmienia bo wiadomo, ze nie będzie działać i będzie generować błędy. Zasady mają sens jeśli wszystkim zainteresowanym ułatwiają współżycie.
                      • moni_485 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 19.12.24, 08:56
                        tania.dorada napisał(a):

Dlatego się za
                        > stanawiam czy gdyby tam zamiast wroga córki była jej przyjaciółka to tez by „w
                        > ramach odpowiedzialności za nią egzekwowała zasady”.

Doświadczenie szkolne nauczyło mnie, że inaczej nauczyciele traktują nielubianego ucznia a inaczej lubianego. A jeśli uczeń jest córką ordynatora miejscowego szpitala, to wolno mu wszystko bo wie, że nie poniesie żadnych konsekwencji, nawet tatusia nie trzeba wzywać do szkoły, bo po co mu podpadać. Takim zachowaniem, czyli zgłoszeniem drzemki ucznia, autorka nie pomogła córce a uczniowi zapewne nie zaszkodziła.
                        • tania.dorada Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 19.12.24, 13:56
                          Ona w sumie nie pisała co zgłosiła, ja zrozumiałam że nie drzemkę tylko lekceważąca odżywkę. To znaczy drzemka jakby wynikła z kontekstu ale wtedy w tym kontekście no to nie on jeden tam spał. Może poczuł się wyciągnięty niesprawiedliwie na celownik i go to rozjuszyło.
                          • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 19.12.24, 16:24
                            tania.dorada napisał(a):

> Może poczuł się wyciągnięty niesprawiedliwie na celownik i go to rozjuszyło.

Och szukania wymówek i usprawiedliwień ciąg dalszy...
                            • tania.dorada Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 19.12.24, 16:39

> Och szukania wymówek i usprawiedliwień ciąg dalszy...
                              >
                              >
                              Raczej twoich nadinterpretacji i wyciągania wniosków z dudy. Męczące to jest.
                              • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 19.12.24, 16:43
                                tania.dorada napisał(a):

> Raczej twoich nadinterpretacji i wyciągania wniosków z dudy. Męczące to jest.

No sama zobacz ile naprodukowałaś postu na temat tego a czemu takie zasady a czemu spał a przecież co by się stało gdyby pospał i tak w koło Macieju. A po pierwsze autorka bardzo precyzyjnie wyjaśniła kwestie spania i panujących zasad a po drugie nie samo spanie stanowiło clue problemu.
                  • kocynder Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:03
                    A to już pytanie do władz szkoły. Nie ma to jednak znaczenia "czemu?". Jest zakaz. Uczeń o nim wiedział. Zignorował. Na zwróconą uwagę zareagował chamsko. I dopiero to chamskie zachowanie sprowokowało maila informacyjnego, nie sam sen młodego ale jednak DOROSŁEGO człowieka.
                    • tania.dorada Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:09
                      Ale ja się w ogóle nie odnoszę do jego chamskiej reakcji, tu jest jasna sprawa.
                      • kocynder Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:28
                        Jak zrozumiałam całe zdarzenie miało miejsce w pokoju do cichej nauki. I, sorry, ale 90% młodych ludzi jak w "okienku" zaśnie - to następną lekcję będzie nieprzytomna. Więc może dlatego wprowadzono zakaz? Jak masz godzinę luzu w pracy to śpisz? Czy jednak rozumiesz, że po tej godzinie tylko będziesz rozespana, nadal zmęczona a mniej efektywna?
                        • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:33
                          W wielu miejscach spać po prostu nie można. Jak zaśniesz w dyskotece to zostaniesz wyproszony przez ochronę, jak zaśniesz na ławce w parku jest duża szansa, że zainteresuje się tobą straż miejska, jak zaśniesz w klasie to nauczyciel cię obudzi zamiast podsuwać poduszkę pod łeb.
                          • tania.dorada Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:42
                            Ach, mnie się zdarzało zasnąć tak jak stałam może nie w dyskotece ale na koncercie czy podczas improv, gdy byłam wykończona brakiem snu przy malutkim bombelku. Ale gdybym poszła na dyskownię to zasnęłabym i tam, bez wątpienia. Nikt mnie nie wyrzucał i właściwie nie rozumiem, dlaczego „na dyskotece spać po prostu nie można”?
                            • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:50
                              Jak ja pracowałam w dyskotece to był odgórny nakaz wypraszania śpiochów. Bo nie wiadomo czy śpioch śpi, bo jest przemęczony tygodniem pracy czy może przesadził z % i zaraz zarzyga pół stolików i nie będzie komu posprzątać.
                              • tania.dorada Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 23:11
                                No ale to chyba nie to samo co drzemka między lekcjami, zwłaszcza, ze shumarii napisała, ze godzinę później już by mu było wolno spać w tym samym miejscu.
                                • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 23:25
                                  Ale w tamtym konkretnym momencie spać nie powinien. Kto jest od ustalania zasad instytucja szkoły czy może uczniowie według własnego widzimisię?
                        • arthwen Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:35
                          Nie odnoszę się do zakazu w szkole, ale samej drzemki.
                          Tak, mnie godzinna drzemka regeneruje i po nie jestem rozespana, ani mniej efektywna.
                          To indywidualne i nie każdy ma tak jak ty - ale z racji tego, że właśnie ludzie mają różnie, to rozumiem ten zakaz w szkole.
                          • kocynder Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:37
                            No więc właśnie. Ponieważ jednak większość ma tak, że w godzinę się nie wyśpi, tylko "roześpi" zakaz jest. I tego nie rozumie Dorada.
                          • alex_vause35 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:39
                            Moja córka by padła i po jakimś czasie, wyrwana ze snu na zajęcia, wstałaby z bólem głowy i rozmemłana - dlatego stara się nie spać w dzień, nawet zmęczona, bo wie, że potem już niewiele zrobi.
                            • ichi51e Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:47
                              A Azjaci śpią na stojąco nawet w metrze. Inna kultura (abstrahując od tematu wątku) oni są mistrzami mikrodrzemek.
                              • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:50
                                ichi51e napisała:

> A Azjaci śpią na stojąco nawet w metrze. Inna kultura (abstrahując od tematu wą
                                > tku) oni są mistrzami mikrodrzemek.
                                >

No świetnie tylko akurat w tej szkole na tych przerwach spać nie można. Uważacie, że shumarii złośliwie sobie to wymyśliła, żeby prześladować biednego dzieciaczka?
                                • ichi51e Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:55
                                  A skąd ja mam wiedzieć nie było mnie tam wątek śledzę pobieżnie już na początku napisałam że należy to olać i starać się zachować twarz bo na razie średnio to wychodzi
                                  • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:59
                                    Jak byś chciała zachować twarz gdy ktoś cię jawnie i publicznie obraża? Może shumarii jeszcze powinna przeprosić chłopaczka, że się nie potrzebnie przyczepiła, wtedy byłoby cacy według ciebie?
                                    • ichi51e Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 23:05
                                      Opisałam wyżej co ja bym zrobiła i tyle.
                                • tania.dorada Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 23:09

> No świetnie tylko akurat w tej szkole na tych przerwach spać nie można. Uważaci
                                  > e, że shumarii złośliwie sobie to wymyśliła, żeby prześladować biednego dziecia
                                  > czka?

Fajny chochoł milordzie. Nikt niczego takiego nie sugerował. Mowa jest tylko o tym ze zakaz głupi.
                                  • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 23:35
                                    tania.dorada napisał(a):

> Fajny chochoł milordzie. Nikt niczego takiego nie sugerował. Mowa jest tylko o
                                    > tym ze zakaz głupi.

Zakaz może być najgłupszy na świecie, ale nic nie usprawiedliwia chamstwa jakie nastąpiło później
                                    • tania.dorada Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 19.12.24, 00:38

> Zakaz może być najgłupszy na świecie, ale nic nie usprawiedliwia chamstwa jakie
                                      > nastąpiło później
                                      >
                                      czy tobie się jakoś wybitnie dzisiaj nudzi czy co? czy ja gdziekolwiek usprawiedliwiam to, co nastąpiło potem? raczej od początku oddzielam te dwie rzeczy i młody za odzywkę powinien dostać kęsim. Za drzemkę - nie. Co wlaściwie miała na celu ta błyskotliwa uwaga?
                            • homohominilupus Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:55
                              Pamiętam te jatki nt zdalnego w czasie lockdownu: mamusie broniące rozmemlanych dziubulkow kontra triss optująca za ogarnięciem kołtuna, posłaniem barłogu i przewietrzeniem pokoju.
    • elinborg Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:13
      To jest jest prawie dorosły? To czas, żeby wziął odpowiedzialność za swoje słowa.
      Co innego wzruszenie ramion i lekceważenie, co innego wpis o zagranicznym śmieciu.
      Będziesz źle się czuła, jeśli tego nie pociagniesz. A inni młodzi ludzie też powinni dostać jasny sygnał, że nie można sobie pozwalać.
    • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:23
      No niestety różne nasze działania mają swoje konsekwencje. A brak ich wyciągania jest szkodliwe nie tylko dla samego zainteresowanego, ale też dla wszystkich wokoło
      • brenya78 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:38

> No niestety różne nasze działania mają swoje konsekwencje. A brak ich wyciągani
        > a jest szkodliwe nie tylko dla samego zainteresowanego, ale też dla wszystkich
        > wokoło
        >

Choć niektóre ematki uważają, że wystarczy dziecko przytulić...
    • kobietazpolnocy Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:36
      A na pewno, na 110% dobrze przetłumaczyłaś?
      Jeśli tak, to zareaguj czyli zgłoś.

Bez emocji i nerwów (przynajmniej z pozoru).

Dyrekcja powinna wiedzieć. To może skończyć się naganą, ale zawsze coś. Byle nie było poczucia całkowitej bezkarności.
    • 1matka-polka Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:49
      Chińczyki to k&$-':q@. Cisnąć do końca!
      • headonshouldersbaby Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:40
        przykład nie rasizmu big_grin haha
    • fogito Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:54
      Uczysz tam? Nie odpuściłabym i powiadomiła uniwersytet. Uniwersytety w Stanach dzwonią do szkół macierzystych w celu zebrania opinii o kandydacie na studia. Ty możesz opinię podrzucić. Ale wysłałabym oficjalnego maila, musi być papier.
    • galaxyhitchhiker Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 15:57
      >, ale teraz - pod wpływem potężnego wqurwa bardzo chcę powiadomić ten wymarzony uniwersytet, że dzuibdzius pewnie będzie się bardzo męczyć wśród tylu zagranicznych śmieci.

Odpuść. Nakręcasz się, bo Ci się uzbierało za córkę - jak się tak ponakręcasz dalej, to skończy się tym, że to jej się pogorszy.
      • primula.alpicola Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:00
        Nawet i bez córki, młodzieniec zasłużył w pełni na poniesienie konsekwencji pogardliwego, lekceważącego zachowania.
        • galaxyhitchhiker Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:13
          Konsekwencji - owszem. Ale tu chyba o coś więcej chodzi.
          • primula.alpicola Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:36
            Nie sądzę, nie w przypadku shumari.
            To jednak inny mindset niż u sarenki.
            • galaxyhitchhiker Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:14
              No nie wiem, ten wstęp o izolowaniu córki chyba nie pojawił się bez powodu.
            • tania.dorada Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 19:54
              tak, ale tu jeśli rozumiem jest obopólna antypatia (nie ma bola, żeby chłopak lubił nauczycielkę, której córkę dręczy), być może ten scenariusz rozegrałby się zupełnie inaczej gdyby to był ten sam chłopak ale inny nauczyciel albo autorka ale inny dzieciak. A tak to sobie próbę sił urządzili. Przecież ona nie ukrywa, że nią trzęsie i nie potrafi się obiektywnie odnieść do tego.
              • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 21:48
                No raczej jest pewne, że chińskiego nauczyciela nie nazwałby foreign garbage
                • ichi51e Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:06
                  Tak by pewnie nie nazwał ale zapewne jakiś tam obraźliwy termin na uczyciela na pewno również istnieje
                  • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:09
                    No pewnie tak, ale od kiedy uczniowie mogą bezkarnie obrażać nauczycieli?
                    • kocynder Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:16
                      Nie wiem jak w Chinach, ale w Polsce od dość dawna...
                • tania.dorada Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 22:14

> No raczej jest pewne, że chińskiego nauczyciela nie nazwałby foreign garbage

Przecież to nie o to chodzi jak ją nazwał tylko ze w ogóle wszedł na drogę konfrontacji, rany.
          • borsuczyca.klusek Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:47
            No to jak odpuści to nie będzie konsekwencji, bo raczej nikomu innemu na tym nie zależy
            • galaxyhitchhiker Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:16
              Pytanie czy jak nie odpuści to konsekwencje będą, jakie i dla kogo.
        • husky_cat Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:40
          Ale w Melbourne będzie więcej takich osób jak córka autorki wątku, dlaczego mają cierpieć?
          Chłopak jest dumnym Chinczykien, nie lubi obcokrajowców, jego prawo, więc najlepiej mu będzie w Chinach ☺
    • ewka.n Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:02
      Chyba najwyższy czas, aby również na drugim końcu świata poznali, co znaczy ematkowy dżihad.
      • rb_111222333 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 20.12.24, 09:07
        smile
    • szmytka1 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:11
      Czy ty jesteś tam nauczycielem? Chuba nie, więc niepotrzebnie wtrącałam się w cudze drzemki. Ten donos na pewno nie poprawił statusu towarzyskiego córki. To był strzał w stopę.
      • szmytka1 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:15
        A dobra, doczytałam w wątku dalej, że pracujesz. Mnie się wydawało, że w jakiejś korporacji robisz. Jak to było w ramach czynności służbowych, to ok, rób dalej co uważasz za słuszne.
    • nellamari Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:53
      Jak tego tego nie zgłosisz uczelni, to będzie moralny współudział. Miejsce na zagranicznym uniwersytecie należy się komuś innemu. On jest dorosły, odpowiada za swoje słowa i poglądy. Można sobie być rasistą w zaciszu własnego serduszka, ok. Ogłaszać swoje poglądy ( czarno na białym !) publicznie to otwarty atak. Chyba nie będziesz udawać, ze pada deszcz ?
    • blahblah2 Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 16:56
      Jeśli to byłaby podstawówka, to po przeprosinach ucznia odpuściłbym. Ale jednak jest pełnoletni więc powinien ponieść jakies konsekwencje. Brak poniesienia konsekwencji spowoduje lawinę podobnych przypadków w przyszlosci
      • primula.alpicola Re: Uczeń rasista. Co byście zrobiły ? 18.12.24, 17:39
        On nie przeprosił, w zasadzie, wręcz przeciwnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka