Dodaj do ulubionych

Kosmetyki i zabiegi

31.12.24, 08:01
Wiele z Was używa kosmetyków z wyższej półki ale też stosuje zabiegi medycyny estetycznej. Czy Waszym zdaniem te kosmetyki znacząco opóźniły proces starzenia i decyzję o zabiegu, czy potraficie napisać o ile lat.
Pytam, bo się zastanawiam czy warto inwestować w drogie produkty czy odrazu zabiegi? (choć w moim wieku, jak się bardziej zastanowić, to już chyba tylko zabiegi)
Obserwuj wątek
    • pffpffpff Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 08:36
      Nie smile
      Jedyne co faktycznie działa to retinol i ochrona przeciwsłoneczna oraz nawilżanie i dbanie o równowagę hormonalną, sen i zbilansowaną dietę. W pewnym wieku bardziej widoczne na twarzy efekty daje porządne wyspanie się niż najdroższe cuda wianki.
      Jak tak czytam kosmetyczne wyliczanki na emamie z ostatnich 2-3 lat, to myślę sobie że ematki są na etapie mojego zachłyśnięcia się tematem i równie nabożnego podejścia do niego. Tylko, że ja byłam młoda i naiwna. Przeszło mi 🤷‍♀️
      • chromatic Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 08:57
        A retinal?
      • primula.alpicola Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 09:31
        pffpffpff napisał:

>to myślę s
        > obie że ematki są na etapie mojego zachłyśnięcia się tematem i równie nabożnego
        > podejścia do niego. Tylko, że ja byłam młoda i naiwna. Przeszło mi 🤷‍♀️

A ematki, jakie są?
        • pffpffpff Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 10:02
          😁 no tak…
          • primula.alpicola Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 10:36
            Poza tym, nic Ci nie przeszło. Tylko przerzuciłaś się na estrogen🤪
            • pffpffpff Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 10:41
              😁 czekaj… czekaj… też kiedyś docenisz…
              • panna_lila Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 10:42
                bierzesz estrogen? działa?
                • pffpffpff Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 10:48
                  Na co?
              • primula.alpicola Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 11:16
                pffpffpff napisał:

> 😁 czekaj… czekaj… też kiedyś docenisz…

Na pewno! Na razie zaczynam z progesteronem za kilka dni, ginka mi powiedziała, żeby parę miesięcy brać i zobaczyć czy poprawi się sen i pmsy.
      • panna_lila Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 10:41
        oj tak z tym wysypianiem to święte słowa. Widzę po sobie, kilka bezsennych nocy bardzo się uwidacznia na mojej twarzy.
      • mk-sokol Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 17:20
        Oj ja stosuję retinol, nawilżanie, ochronę spf50 od wielu, wielu lat. Jeszcze rok temu (mam 44)uwazalam że wyglądam dużo młodziej niż sugeruje wiek i oczywiście byłam dumna z mojej pielęgnacji. Teraz powiem wam tak:jak zaczyna szwankować równowaga hormonalna (a mi zaczęła z hukiem) to okazuje się że te wszystkie mazidla na nic się nie zdały. W rok cera mi poleciała na łeb na szyję: przebarwienia, przesuszenia, początki rumienia na polikach. Kosmetolog stwierdziła że teraz to tylko jakieś zabiegi...
        • primula.alpicola Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 18:28
          Nie pocieszasz!
          Dobra, to jeszcze trzymam się genów- mama, babcia, siostra mamy, wszystkie z ładną, gładką, jasną cerą bez plam. Tyle że owal stopniowo poddawał się grawitacji.
          • andace Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 19:08
            U mnie geny kiepskie, ale patrząc na zdjęcia wyglądam co najmniej 10 lat młodziej niż moja mama w moim wieku, która uwielbia słońce i do 40 jedyną pielęgnacją był krem Nivea.
            Owal zaczął stopniowo poddawać się grawitacji jak skończyłam 45 lat, a przynajmniej wtedy to zauważyłam.
        • pffpffpff Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 18:30
          Oraz htz
        • snakelilith Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 18:37
          mk-sokol napisała:

> Teraz powiem wam tak:jak zaczyna szwankować
          > równowaga hormonalna (a mi zaczęła z hukiem) to okazuje się że te wszystkie ma
          > zidla na nic się nie zdały. W rok cera mi poleciała na łeb na szyję: przebarwie
          > nia, przesuszenia, początki rumienia na polikach.

Tak, bo przekwitanie i menopauza mówią sprawdzam. Więc jak jakaś 40 latka chwali się, że wygląda młodo i to dzięki pielęgnacji, to wywołuje to u mnie pusty śmiech. W wieku lat 40 starzenie praktycznie jeszcze nie istnieje.
          Jak w wieku 55 plus dadzą ci mniej niż 50 to odniosłaś sukces.
          Osobiście polecam htz, ale także dużo snu, sport i mało stresu (ha, ha, ha. wiem, że to takie pierniczenie, bo nie zawsze ma się wybór).
    • pffpffpff Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 08:37
      I botoks. Botoks działa.
      • pitupitt Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 10:10
        Działa na chwilę, poza tym nie eliminuje źródła problemu, tylko skutek. W ten sposób można się szpikować botoksem w nieskończoność. Gabinety medycyny estetycznej lubią to..
        • pffpffpff Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 10:31
          No teraz palnęłaś smile
          Botoks eliminuje źródło problemu. Szybko, tanio i skutecznie. Można oczywiście ten sam efekt uzyskać regularnymi masażami i panowaniem nad mimiką, ale do tego trzeba o wiele więcej kasy, samozaparcia i czasu.
          • gryzelda71 Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 10:34
            No chyba, ze spowoduje zatrzymanie limfy....efekt kiepski, dobrze, że mija.
            • pffpffpff Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 10:46
              Uhmm… możesz też dostać reakcji alergicznej po kontakcie z polecanym przez wszystkich kosmetykiem i przez 3 dni wyglądać jak po ciężkim pobiciu.
              • gryzelda71 Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 10:58
                Chodzi o to, że ten botoks jest wychwalany jako właśnie bez skutków ubocznych. Jedyne co konieczne to dr do wstrzykiwań z doświadczeniem. Otóż nie.
          • panna_lila Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 10:45
            "Botoks eliminuje źródło problemu."
            Chyba nie do końca elimunuje, skoro zabieg trzeba powtarzać i to nie co kilka lat a z tego co czytałam co kilka mcy
            • pffpffpff Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 10:47
              No na całe życie to nawet lifting operacyjny nie starcza. Sorry…
            • obrus_w_paski Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 11:14
              Nie eliminuje co moja lekarka mówi za każdym razem. Nie eliminuje. Zamraża/ blokuje mięśnie na kilka miesięcy
              • pffpffpff Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 11:21
                A może napisz co jest przyczyną powstawania takiej no lwiej zmarszczki i podaj inny skuteczny sposób eliminacji źródła problemu.
                • gryzelda71 Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 12:12
                  Panować trza nad mimiką.
                  • pffpffpff Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 13:30
                    😁🖖
    • obrus_w_paski Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 09:08
      Kosmetyki działają chwilowo. Po retinolu i Wit C + filtry mam wspaniale gładką cerę (ze zmarszczkami) przez 1-2 dni. Z botoksem przez kilka miesięcy.

Teraz czatuje na jakąś serię laserów. Robiłam fotone w zeszłym roku i efekty niezadowalające za tą cenę. Szukam gabinetu który by mi zrobiłam laser co2
    • autentyczka Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 10:18
      Zastanawiają mnie te wyliczanki. Ale są tu ematki zaangażowane kapitałowo w polski przemysł kosmetyczny, może to dlatego🤪
      Działa: tretynoina (stosuje od nastu lat), spf!!!, witamina c i ceramidy- otulająco leczące. Reszta- to działanie chwilowe, powierzchniowe, marketingowe.
      Jeżeli masz powyżej 40 lat- cały czas tretynoina ma sens czy inny retinal- nie musi być najdroższy.
      • apallosa Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 10:30
        O to to to...autentyczko, wódki Ci polać?
        U mnie to co jeszcze kosmetyczne działa, to kilkustopniowa pielęgnacja i kremy . Na bogato , na tlusto , jak najtlusciej.
        Poradzcie mi, co kosmetycznego wziąść w góry?
        Taka moja uroda, że jak kocham śnieg, narty, a potem basen, tak moja skora niekoniecznie.
        Oczywiście, że będzie spf, no zawsze jest, jakiś tłusty krem barierowy, olejek...a i tak pysk😫i skora ciala chce pić i pić...wiecznie jej mało.
        • pade Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 11:17
          Apallosa, Ty masz chyba skórę podobną do mojej. Moja też wiecznie nienasyconabig_grin
          Jakiś czas temu miałam świętego Graala, czyli krem Hydrate z Obagi, niestety go wycofano, a nocna wersja zupełnie mi nie odpowiada. Przeprowadziłam wczoraj śledztwosmile i mi wyszło, że to hydromanil odpowiada za utrzymanie wilgoci w skórze. Zakupiłam na próbę booster z Miraculum i tonik satynowy z Bielendy bo chwalą się, że go mają w składzie. Mam nadzieję, że będą skuteczne, mimo, że taniochy.
          A na zimę na zewnątrz uwielbiam krem z lipidami na zimę z Iwostinu. I jeszcze czekam na cudowny spf z Shiseido, który odkryłam dzięki próbce otrzymanej do zamówienia.
          • apallosa Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 11:33
            Pada- dziękuję pięknie. Zapisze sobie...
            Krem z lipidami z Iwostinu powiadasz? Spróbuje gdzieś dorwać...
            Tak już mam ,że morza, jeziora czy niziny nie robią mi nic specjalnego. Tylko góry i basen w pakiecie suchość okrutną czynią🤣
            Ale może to być, że tak chlorowana woda basenowa dziala, bo po harcach termalnych mam to samo.
            • apallosa Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 11:34
              Asa i jeszcze podaj proszę, który to ten cudowny spf z Shiseido?
              • pade Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 11:40
                Sun Protect 50spf
                To jest dość tłuste, ale za to nie czuję w połowie dnia, że skóra ciągnie, szczypie itd. I daje efekt ładnie wygładzonej skóry.
                • apallosa Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 11:44
                  Dziękuję pięknie i nisko się kłaniam..
                  • pade Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 11:59
                    Na zdrowiesmile
            • andace Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 11:46
              Możesz też spróbować kremu rich protect z Neutrea lub na noc po nałożeniu całej pielęgnacji położyć warstwę wazeliny na twarz.
              neutrea.com/#zab-gab
            • simply_z Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 11:47
              A pijesz odpowiednią ilość wody?na termach pasuje mieć zawsze wodę do picia.
              • apallosa Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 16:43
                Z wazelina to nieglupi pomysł. Mam zawsze, bo uzywam na wargi i na skrzydelka nosa.
                Właśnie przytelepalam się z term i po całym, pieciostopniowym nadanie nałożyła jeszcze i wazeline. Od razu lepiej 😃.
                A co do wody, to pije jak smok wawelski. Zawsze piłam dużo wody.
          • koko8 Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 11:41
            pade napisała:
            mę na zewnątrz uwielbiam krem z lipidami na zimę z Iwostinu.

Tak! Stosuję go zamiennie z innymi kremami cały rok, latem też.
            • pade Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 11:59
              koko8 napisała:

> pade napisała:
              > mę na zewnątrz uwielbiam krem z lipidami na zimę z Iwostinu.
              >
              > Tak! Stosuję go zamiennie z innymi kremami cały rok, latem też.

żałuję, że nie mają tej samej wersji tylko bez spf, to miałabym na noc
              no i cały czas drżę, czy nie wycofają, bo jak coś mi pasuje, to zawsze prędzej czy później wycofująuncertain
              • mocca25 Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 12:09
                spróbuj kremu lipidowego na zimę BasicLab - ja używam na dzień (plus filtry) na dłuższe spacery zimowe
                • pade Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 12:22
                  Mam go, oczywiście, ale to nie to samo. Nie jest zły, ale ten z Iwostinu jest dla mnie lepszy.
                  • danaide2.0 Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 13:59
                    A ten iwostin bardzo się świeci? Skończyłam BasicLab lekka konsystencja i bardzo go lubię jako nieświecący krem na dzień, ale nie ma filtra, więc nadaje się tylko na wyjścia wieczorne i od biedy w pochmurne dni. Zastąpiłam go lekkim Gamarde, ale ten z kolei lekko się świeci, natomiast mam wrażenie, że po nocy zawsze troszkę nawilża, wygładza i wyrównuje koloryt, czyli też się przyda. Niemniej dalej szukam czegoś na zimę, bo latem wracam do filtra Musteli, chyba że frakcja niepowiązana kapitałowo znajdzie mi coś o równie przyjaznej cenie i jakości.
                    • pade Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 14:04
                      Zaraz sprawdzę, bo niedługo wychodzę.
                      Ale z tego co pamiętam to po nałożeniu owszem, jak psu nie powiem co, ale moja skóra go po prostu pije i po pół godzinie mam tylko lekki glow. Fajnie wygląda, zdrowo.
          • autentyczka Re: Kosmetyki i zabiegi 01.01.25, 11:34
            Można też kupić hydromanil jako surowiec kosmetyczny w zrób sobie krem czy coś- kilka lat temu też doszłam do tego że jest to św Graal ale nie🙁 to chyba kompozycja raczej a nie surowiec jeden, znaczy u mnie
            • pade Re: Kosmetyki i zabiegi 01.01.25, 12:13
              Też podejrzewam, że to raczej kompozycja, a nie jeden składnik, ale spróbuję tego co zamówiłam, a nuż?
              Tak samo miałam z kwasem laktobionowym. Kupiłam kiedyś w drogerii, na wyjeździe, krem wygładzający z AA. Raanyy, toż to cudo było. Oczywiście wycofalibig_grin Ale ten kwas w każdym innym kosmetyku bardzo dobrze mi robi. Moja skóra go dosłownie uwielbia, a próbowałam chyba każdego.
        • wapaha Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 17:12
          apallosa napisał:

> Taka moja uroda, że jak kocham śnieg, narty, a potem basen, tak moja skora ni
          > ekoniecznie.

z górami nie pomogę ale po basenie spróbuj myć się pod prysznicem jakimś olejkiem. ja teraz mam z biodermy, jest spoko ( trochę mało się pieni) - nie ma intensywnego zapachu, zostawia skórę miękką, nie muszę używać balsamu. uzywałam tez olejku Isany i Nivea ( są ciut tłustsze)

na twarz -pierwszą warstwę jest u mnie bioliq serum -nie zawodzi mnie od kilku juz lat. potem resztę- albo spf albo bandi ( hydro pod oczy), bandi na twarz
      • panna_lila Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 10:51
        "tretynoina" - kupujesz bez recepty? w Polsce chyba ciągle na receptę, jako lek na trądzik
        • primula.alpicola Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 11:18
          W Polsce nie ma tretynoiny.
          Można spróbować z kremem Differin.
          • panna_lila Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 15:17
            a Differin jest bez ecepty, bo ja widzę to "Differin, 1 mg/g, krem, 15 g

PRODUKT LECZNICZY NIEREFUNDOWANY RX, Produkt dostępny za okazaniem recepty"
            • primula.alpicola Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 17:12
              Nie jest. Ale czy to problem? Twój rodzinny Ci nie wypisze?
              • waleria_bb Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 19:04
                Differin miałam wieku temu jako nastolatka, wróciłam do niego i nie. Mam z nim to samo, co za czasów nastoletnich. Skóra nie może się przyzwyczaić, za mocno drażni i w konsekwencji tylko większy wysyp. Nie mam na myśli początkowego etapu, każdy kolejny miesiąc stosowania i to samo.
        • autentyczka Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 12:16
          Nie, sprowadzam lub kupuje bez recepty jak gdzieś jeżdżę
          • eilian Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 17:09
            Gdzie Wy to kupujecie? Chciałam zakupić we Włoszech, to pani w aptece powiedziała, że potrzebna jest recepta...
            • primula.alpicola Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 17:14
              I Ty po prostu wyszłaś..?
              Trzeba było prosić, albo iść gdzieś indziej. Najlepiej tam gdzie jest pan. Parę lat robię zapasy w It, zero problemu. Ewentualnie, dziś nie mam 5 tubek, będą jutro po 12.
            • autentyczka Re: Kosmetyki i zabiegi 01.01.25, 11:39
              Grecja jest bez recepty, airol się nazywa, podobnie Indie. - jak jadę to kupuje na rok- tu się mało co 2 dni max stosuje, tubeczka mi na 6 tyg wystarcza , lipiec sierpień odpuszczam na wszelki wypadek (albo kupuję słaby retinal)
              Jest na olx i allegro ale drogi
    • andace Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 11:15
      W moim przypadku tak, o jakieś 5-8 lat, w tym roku po raz pierwszy zrobiłam mini botox (na kurze łapki) i Profhilo. Wcześniej kilka razy mezoterapia i kwasy - raz na rok chodziłam do dermatologa, robię regularnie badania skóry i wcześniej lekarze stwierdzali ze nie potrzebuje mocniejszych zabiegów.
      Gęstość skóry jest lepsza o pare lat niż średnia dla mojego wieku.
      Nikt nie prosi mnie o dowód, ale od lat słyszę komplementy na temat swojej cery i zazwyczaj dają mi co najmniej 5 lat mniej niż mam.

Ale używam filtrów i „górnopólkowych” kosmetyków odkąd skończyłam 20 lat, używałam The Ordinary jak była to bardzo niszowa marka i zawsze zwracam uwagę na składniki aktywne. Próbowałam kiedyś przerzucić się na eko kosmetyki, skończyło się fatalnie, wróciłam do dobrej porządnej sprawdzonej „chemii”, parabenów i pochodnych ropy naftowej 😂
      Geny co do tendencji do zmarszczek mam fatalne, i mama i obie babcie miały zmarszczki bardzo wcześnie.
      • mocca25 Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 11:37
        Błędem jest podział kosmetyków na eko i nie-eko. To tylko punkt wyjścia - w kazdej z tych kategorii są produkty dobre i fatalne
        • andace Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 11:47
          Testowałam te polecane na forum, nie trafiłam produkty dobre dla mojej skóry.
          • mocca25 Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 11:52
            Bardzo możliwe. Ja bardziej opieram się na składach - polecajki to głównie po to, żeby sobie ten skład sprawdzić. I wiem mniej więcej jakie substancje moja cera lubi a jakich nie. Oczywiście to dopiero początek bo nawet najbardziej służące mi składniki mogą byc w takim towarzystwie, że produkt mi zaszkodzi. I niestety musze przyznac, że kiedy mogę korzystam z rozwiązań nieekologicznych korzystam z próbek i chciałabym, żeby było ich jak najwięcej.

Ale jak mam wybór miedzy dwoma kosmetykami, które robią mi "to samo' to wybieram eko (upraszczając)
            • andace Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 12:02
              A ja odwrotnie, wolę nie eko bo za dużo składników mi szkodzi, wolę np kremy konserwowane parabenami niż alkoholem czy innymi eko wynalazkami.
              Składów nie czytam, chyba że mi coś mi ewidentnie szkodzi to próbuje dojść do tego który składnik aktywny nie jest ok.
              Zawsze staram się wziąć próbki, bez tego nie kupię kosmetyki.
              • mocca25 Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 12:15
                Konserwantów jest znacznie więcej "do wyboru" niż parabeny i alkohol, ale rozumiem, że to uproszczenie.

No i w kosmetykach "eko" też jest "chemia", nie oszukujmy się - chodzi o proporcje, o rodzaj "chemii" itd.

Ja staram się unikać kosmetyków, w których prawie zdecydowana większość składników to konserwanty i emulgatory, a te "dobre" to jakiś margines. Oczywiscie zdaje sobie sprawę, że nie będzie retinolu 100% i musi być jakoś opakowany, ale bez przesady.
    • pffpffpff Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 11:24
      Tak mi się przypomniało i może komuś się przyda.
      Rzadko mi się chce, ale działa.
      Zwykła mąka / skrobia ziemniaczana. Łyżka dodana do najzwyklejszej odżywki do włosów zamienia najgorszy marketowy shit w super wygładzająca i nawilżającą maskę.
      • homohominilupus Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 11:28
        Ale że łyżka do porcji odżywki czy do opakowania?
        • pffpffpff Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 11:51
          Do porcji
          • pffpffpff Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 11:52
            Przy czym moja porcja jest spora. Na oko - tyle tej mąki, żeby się glut nie zrobił.
            • homohominilupus Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 13:41
              Dzięki.

Sprawdzę.
      • alfa36 Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 20:07
        Ale w sensie maska na włosy czy maska do twarzy?
    • mocca25 Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 11:34
      To zależy od tego co chcesz osiągnąćsmile
      Tak w skrócie to nie słyszałam o 80 latkach o jędrnych, bezzmarszczkowych twarzach.

Moim zdaniem dbanie o skórę to dwa odrebne zagadnienia:

1) dbanie o skórę jako część naszego ciała, profilaktyka i reagowanie na problemy czyli np odżywianie, nawilazanie (od wewnątrz i zewnatrz), ochrona przed szkodliwymi czynnikami it itd

2) anitaging - i tutaj nic nie jest proste. Są oczywiście sprawdzone substancje jak retinol ale w jakim stopniu komu pomogą - trudno powiedzieć - tutaj liczy się i styl zycia i geny i systematyczność i długofalowość. I oczywiście dobrany produkt a na bieżąco to można ocenic przede wszystkim to czy nie uczula i nie podrażania (bo nawet fajne w miarę natychmiastowe efekty nie są gwarancją długoterminowego anti-aging) Jedyne co można robić to "róbmy swoje" i zobaczymy co będzie.
    • gymbeam Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 11:55
      Zależy, co chce się osiągnąć.

Mój mąż zapowiedział, że jeśli mam iść w stronę kobiet, z którymi współpracuje, to on nie chce tego oglądać. A współpracuje z kobietami 40-50 lat (ja jestem w połowie), które zna od 10-15 lat. To kobiety z milionami na kontach, które te 10-15 lat temu były bardzo zadbane i atrakcyjne. Teraz też by były, ale już niestety przede wszystkim bardzo, bardzo zadbane i idące w stronę kobiety-kota, kobiety-rozdymki, kobiety-trudno powiedzieć co.

Czasem mnie nachodzi (pod wpływem ematki), żeby zacząć coś robić więcej ze sobą niż nałożenie pierwszego lepszego kremu, a potem idę na imprezę branżową męża i widzę efekty tych najlepszych kremów i zabiegów. I znowu kończę na Bielendzie.

Te efekty świetnie wyglądają pewnie w lustrze czy na zdjęciu. Tzn. nie widzę efektów kremów w ogóle (widzę efekt genów i dobrego życia, bo ja akurat pracuję w branży dużo biedniejszej i cerowo moje koleżanki wyglądają tak samo - jedne lepiej, inne gorzej). Widzę za to efekt różnych zabiegów i oglądam to jakbym oglądała ufo, które stara się wygladać jak człowiek.

No ale co kto lubi.

Ja lubię masaże twarzy. Gdybym mogła, to bym chodziła codziennie. Cudów absolutnie nie dają, ale czuję się po nich lepiej.

Co jeszcze daje cuda? Największy cud moim zdaniem? Cud, który miały nasze babcie, a którego nie doświadczą nasze dzieci? Brak komputera i telefonu. Wpatrywanie się w ekran potwornie niszczy twarz i oczy. I to jest moje postanowienie noworoczne - ograniczyć na tyle, na ile się da.
      • figa_z_makiem99 Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 18:33
        Ale wiesz, że można zrobić laser albo mezeterapię ? I ojej gdzie twój facet pracuje, w burdelu ? Lepiej zrobić laser co2, bo są widoczne efekty, niż płacić za masaże twarzy. Już tu jednej facet mówił, że jest piękna i dostawała histerii, bo ktoś myślał inaczej.
      • figa_z_makiem99 Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 18:45
        Może twój facet jest po prostu skąpy? A serio, tak jak wyżej dziewczyny pisały nie ma nic lepszego od vit.C, retinolu i ceramidów, spf, a oprócz tego masowanie twarzy olejkiem, gimnastyka twarzy. Kosmetyki za niebotyczne sumy to dla mnie wyciąganie kasy. Miałam 2 lasery co2 i warto, radiofrekwencja mam wrażenie miała u mnie odwrotny skutek i nigdy więcej, mezoterapia igłowa jest świetna i można podawać różne preparaty. Zastanawiam się nad Sculptrą-biostymulatory tkankowe, podobno daje efekty.
    • beaucouptrop Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 12:52
      Moim zdaniem znaczenie ma regularnosc pielęgnacji, a nie fakt czy kosmetyki są z górnej czy dolnej półki. Miałam kilka lat temu fazę na drogie kosmetyki do pielęgnacji. Teraz używam dużo kosmetyków zdecydowanie tańszych i efekt jest zadowalający. Zdarza się, że ludzie dają mi mniej lat niż mam, ale nie wiem czy naprawdę tak sądzą czy to kurtuazja. Nie wiem czy obiektywnie wyglądam mlodziej niż przeciętna kobieta w moim wieku. Subiektywnie tak, bo w swojej głowie to ja jeszcze nie przekroczylam 40stki 😂 chociaż realnie mam prawie 10 lat więcej.
      3 tygodnie temu zrobiłam profhilo. Nawet na forum zasiegalam jakiś czas temu rady na temat tego zabiegu. I teraz po tych 3 tygodniach widzę naprawdę fajny efekt. Pomimo bardzo trudnego i stresujacego grudnia twarz wygląda świeżo. Skóra jest bardziej napięta i rozswietlona. Na pewno zrobię drugą serie w styczniu tak jak to jest zalecane. To były dobrze wydane pieniądze.
      • andace Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 13:20
        Regularna pielęgnacja to podstawa, żaden drogi czy tani kosmetyk nie pomoże używany raz na tydzień, dodatkowo dokładne mycie twarzy, zwłaszcza zmywanie makijażu i nawilżanie.
        • mysiulek08 Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 15:35
          o, to i to 'od zawsze' a nie zryw po 40stce
          • mocca25 Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 15:44
            mysiulek08 napisała:

> o, to i to 'od zawsze' a nie zryw po 40stce
            >

i systematycznie.

I to podstawa. Dlatego kosmetyki powinny być też (poza składem) przyjemne w używaniu dla używanta, bo to zachęca do regularnosci
            • mocca25 Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 15:46
              Jest nawet teoria (z którą niezupełnie się zgadzam), że wszystko jedno czym (aby tylko nie szkodziło) - ważniejsze sa te codziennie ruchy wmasowywania.
    • nellamari Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 13:55
      Stosuję święta trójcę od 3-4 lat : wit C+ retinal + spf. Traktuję to bardziej jak codzienne mycie zębów, nie zapobiegnie może wszystkim dziurom i sztucznej szczęce za X lat, ale z pewnością jakieś namacalne efekty ma w zakresie profilaktyki.

Kwasy na mnie nie zadziałały, smarowałam się codziennie przez 2 miesiące i 0 efektu.

Czaję się tez na botoks, obwachuję różnych botoksologow, ale brakuje mi kopa

• evro44 Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 15:58
        Dziewczynki, te starania o wygląd cery to zweryfikuje czas. Czy myślicie jak będziecie po 70/80 to będzie miało znaczenie? Czas jest nieubłagalny. W tym wieku to priorytetem będzie sprawność fizyczna i umysłowa a nie gładka buzia. I tego życzę Wam wszystkim na nadchodzący rok.
        • mocca25 Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 16:06
          Ale kosmetyki to nie tylko anti-aging - to także zdrowie skóry, czyli po prostu zdrowie
          • pffpffpff Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 16:13
            To prawda. Ja nie znoszę balsamów do ciała. Nie mam czasu, nie chce mi się i generalnie zawsze się cała ufajdam. Ale są dni, że muszę użyć masła (do ciała) albo olejku, bo skóra wolą pić. Z twarzą i dekoltem nie czekam aż zacznie wołać.
            Ale tak na dobrą sprawę do 30 roku życia nie używałam kremu pod podkład. Aż nagle z dnia na dzień, każdy podkład zaczął wyglądać źle. Zmieniałam, szukałam. Nic. Akurat malowała mnie wizażystka i to ona mi wytłumaczyła (swoją drogą jaka durna byłam), że podstawą jest odpowiednie przygotowanie cery.

Wcześniej byłam fanką „mocnej” ingerencji czyli wolałam łazić regularnie na mezoterapię igłową, zaliczyłam przygody z kwasem hialuronowym i dziwiłam się że to nie działa. Zwykły cethapil zrobił wtedy magię.
            • mysiulek08 Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 17:08
              pierwszy raz poszlam do kosmetyczki majac 18lat smile jako podpora duchowa (nowy gabinet, nowa kosmetyczka) dla mojej owczesnej, jakby sie wydawalo tongue_out przyjacioki, ktora miala koszmarny tradzik i tak mi sie spodobal ten caly rytual, ze przy nastepnej wizycie na fotelu polozylam sie i ja smile, cery nigdy nie mialam problemowej ale skoro chcialam, to pani kosmetyczka troche mnie pomasowala, nalozyla maseczke i juz. I tak sobie chodzilam na to mazianie smile od czasu do czasu

po jakims czasie (z powodu choroby kosmetyczki) gabinet przejela praktykantka (lokal byl wlasnoscia jej matki), ktora w miedzyczasie skonczyla szkole kosmetyczna i zaczelam chodzic do niej. Bylam wierna przez lata smile zrobila sie z tego bardzo solidna przyjazn, bylam swiadkiem jak M sie rozwijala, konczyla kursy, studia, wyposazala gabinet, czasami bylam krolikiem doswiadczalnym tongue_out wszelkie sprawy 'urodowe' konsultuja z nia do dzis i po przylocie do PL pierwsze kroki kieruje do niej smile

stad moje mocne przekonanie, ze oprocz genow, pielegnowanie i rytualy daja dlugofalowe efekty
        • mysiulek08 Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 17:09
          a co szkodzi na przeszkodzie miec jedno i drugie?
        • figa_z_makiem99 Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 19:10
          Myślisz, że w wieku 70 czy 80 lat, kobiety nie chcą mieć ładnej cery? I dbanie o kondycję fizyczną, nie przeszkadza dbaniu o skórę. Znane mi babcie chodziły do fryzjera, robiły pedicure i manicure, używały szminki i pudru smile
          • figa_z_makiem99 Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 19:12
            Brwi też malowały, teraz jest permanentny.
          • evro44 Re: Kosmetyki i zabiegi 02.01.25, 17:22
            sorry , że dopiero teraz odpowiadam. Chodziło mi o to, że dziewczyny drżą widząc kolejną zmarszczkę kładą to na karb zaniedbań, diety czy stylu życia. Owszem , nie twierdzę że, olanie totalnie pielęgnacji znacznie pogorszy stan skóry. Ale przekonanie o tym, że zabiegi tutaj wyliczane pozwolą wyglądać tak samo jak 20-30 lat wcześniej to mitologia. Starość dopada wszystkich (patrz na gwiazdy które wydają krocie na wygląd) a i tak ząb czasu widać. To jak będę wyglądać mając 70 lat i więcej nie spowoduje, że ktoś pomyśli o mnie jako 30/40 latce
    • mysiulek08 Re: Kosmetyki i zabiegi 31.12.24, 15:33
      mam potwierdzenie od chirurga plastyka, u ktorego konsultowalam blefaroplastyke ( mam opadniete gorne powieki 'od zawsze' - po tatusiu), ze skore twarzy mam, jak na swoj wiek oczywiscie, gdyz cudow nie ma, w swietniej kondycji i odbiega od wieku metrykalnego o kilka lat, co mnie cieszy, bo najwyrazniej pielegnacja i dbanie od wielu, wielu lat przynioslo efekty

na razie oprocz powiek nie bede robic nic wiecej, moze za jakis czs minilift, skoro teraz nie ma takiej potrzeby

nie moge uzywac retinoli/retinali i tym podobnych, bywa, ze z witC mam problem, filtry tez mocno wybiorczo (pasuje moim oczom tylko jeden), przebarwien nie mam, kolorowki niemal nie uzywam (oprocz podkladu i pudru sypkiego jak wychodze ' do ludzi' tongue_out) za to widze, ze kazda gorzej przespana noc obija sie w lustrze, podobnie jak suche powietrze i dieta
      pielegnacja - oczyszczanie-nawilzanie-odzywianie to nie jest sprint i krotki zryw- to dlugi, bardzo dlugi maraton

i nic mi tak dobrze nie robi na dobry wyglad jak dobre sciecie u fryzjera, w nawet w odrobinie dluzszych wlosach wygladam fatalnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka