Dodaj do ulubionych

Bernina Express / Glacier Express - bilety

02.01.25, 21:12
gdzie i jak kupić najkorzystniej bilety na szwajcarski pociąg ?
google zasypał mnie ofertami biur i różnych pośredników

jedni piszą, że wystarczy kupić po prostu na dworcu, gdzie indziej, że trzeba rezerwować ze sporym wyprzedzeniem;

będziemy w ferie w okolicy Tirano, może uda mi się spełnić chociaż kawałek mojego marzenia przejazdu szwajcarskim pociągiem ....
poradzicie, jak to ogarnąć

jak się nie uda teraz, to wrócę tam w wakacje - muszę!
Obserwuj wątek
    • cottonrose Re: Bernina Express / Glacier Express - bilety 02.01.25, 21:21
      shop.rhb.ch/en/bernina-express???
      • b.bujak Re: Bernina Express / Glacier Express - bilety 02.01.25, 21:43
        dziękuję bardzo;
        źle szukałam
        • cottonrose Re: Bernina Express / Glacier Express - bilety 02.01.25, 21:45
          Prosze bardzo smile
      • eliszka25 Re: Bernina Express / Glacier Express - bilety 02.01.25, 22:34
        Miałam właśnie pisać, że najlepiej przez stronę kolei, ale widzę, że link już jest.
    • ursgmo Re: Bernina Express / Glacier Express - bilety 02.01.25, 22:04
      Berniną najlepiej jest jechać na przełomie kwietnia i maja. Jechałam 30 kwietnia i w Tirano była już piękna soczysta wiosenna zieleń i kilkanaście stopni, a na górze ogromne śniegowe zaspy. Bilety kupowałam na tej podanej wyżej stronie z wyprzedzeniem ok 1,5 miesiąca i było ich już tylko kilkanaście. Pociąg był pełny i nie sądzę, żeby można było kupić bilety na miejscu. Bez problemu można kupić na zwykły jadący ta samą trasą.
      • b.bujak Re: Bernina Express / Glacier Express - bilety 02.01.25, 22:23
        ursgmo napisała:

> Bez problemu można kupić na zwykły jadący ta samą trasą.

o, i to jest dobra wiadomosc, bo skoro nocujemy w IT to i tak musze wrócic jakims normalnym połączeniem albo chociaz pokombinowac przynajmniej część trasy;
        muszę przecież uwzględnić tez, że w lutym jest dzień krótszy,
        przyznaję, że dopiero dzisiaj przyjrzałam się mapie i dotarło do mnie, że będę tak blisko smile

i jeszcze muszę doczytać czy można z psem i ile kosztuje ...
        • ursgmo Re: Bernina Express / Glacier Express - bilety 02.01.25, 22:30
          A chcesz jechać całą trasę czy tylko do St. Moritz?
          • larix_decidua77 Re: Bernina Express / Glacier Express - bilety 02.01.25, 22:47
            ursgmo napisała:

> A chcesz jechać całą trasę czy tylko do St. Moritz?
            Uważam, że całą trasę warto przejechać o ile wraca się na następny dzień. Zależy też trochę jak daleko jest nocleg od Tirano. My pojechaliśmy tylko do ST. Moritz, ale byliśmy bardzo zmęczeni tym podróżowaniem na koniec dnia. A to jescze są dodatkowe 4 h z tego co pamiętam.
            • b.bujak Re: Bernina Express / Glacier Express - bilety 02.01.25, 23:01
              mamy nocleg bardzo blisko Tirano (google pokazuje o 30 min autem)

oczywiście chciałabym przejechać jak najwięcej, ale liczę się z tym, że będę musiała się tym razem ograniczyć - bo 1. to jednak krótki urlop feryjny 2. reszta rodziny jest niewyżyta narciarsko 3 plan w ostatniej chwili

ale jak już będę wiedziała co i jak to wrócę tam latem !!
            • ursgmo Re: Bernina Express / Glacier Express - bilety 02.01.25, 23:06
              Też bym bez noclegu dalej nie jechała, my jechaliśmy tylko do St Moritz, ale startowaliśmy z nad Gardy i wyjeżdżaliśmy przed 6 rano, a wróciliśmy ok 24.
        • eliszka25 Re: Bernina Express / Glacier Express - bilety 02.01.25, 22:36
          W lutym, to dzień wcale nie jest już taki krótki i w Alpach słońce zaczyna przyjemnie grzać. Pamiętaj, że będziesz o wiele bardziej na południe i na zachód niż Polska. U nas teraz słońce zachodzi dopiero po 17.
          • kasiamat00 Re: Bernina Express / Glacier Express - bilety 02.01.25, 22:54
            Wlasnie, bo znam takich, co sie nacieli: Glacier Express zima bezwzglednie wymaga okularow przeciwslonecznych.
    • panna_lila Re: Bernina Express / Glacier Express - bilety 02.01.25, 22:10
      Przycupnę, bo to mój plan na Wielkanoc, choć podejrzewam, że ten termin może być mocno oblegany 🤔
    • larix_decidua77 Re: Bernina Express / Glacier Express - bilety 02.01.25, 22:35
      Na panoramiczny trzeba z wyprzedzeniem i warto wrócić regionalnym, szczególnie jak jest cieplej. Wtedy można otworzyć okna i zrobić nieporównywalnie lepsze zdjęcia. W panoramicznym okien się nie otwiera. W St. Moritz jest piękne jezioro, warto zaplanować trochę czasu na spacer. Na koleje regionalne można kupić bilet w ST. Moritz w biletomacie.
    • kasiamat00 Re: Bernina Express / Glacier Express - bilety 02.01.25, 22:52
      Tylko ostrzegam: czasami Glacier Express jest odwolany zima, nawet w ostatniej chwili, z powodu nadmiaru sniegu.

St Moritz latem jest przepiekne, polecam bardzo.
    • snakelilith Re: Bernina Express / Glacier Express - bilety 02.01.25, 23:33
      Na Glacier Express bilety i konieczne miejscówki kupisz online tu:
      glacierexpress.ch/de/price
      Ja kilka lat temu kupiłam bilety po prostu na trasę Zurych lotnisko - Zermatt w automacie na dworcu i do Glacier Express w stronę Zermatt wsiadłam w Andermatt. Ale dziś polecają rezerwację wcześniej.
    • mikams75 Re: Bernina Express / Glacier Express - bilety 03.01.25, 07:39
      Z tymi biletami to roznie bywa, zalezy od pogody. I to glowny minus planowania - moze byc tak, ze wiekszosc trasy spedzisz w chmurach niczego nie widzac.
      Kiedys jak patrzylam na te bilety, to na dwa dni przed bylo jeszcze ponad 50 dostepnych, bo pogoda byla niepewna, ale zniknely w jedna noc jak sie okazalo, ze pogoda bedzie super.
      Poza tym mozna te sama trase zrobic zwyklymi pociagami regionalnymi, ktore szczegolnie w tygodniu w ciagu dnia jezdza niemal puste (te wycieczkowe sa zazwyczaj pelne i masz przydzielone miejsce i zero mozliwosci ruchu, zmiany strony itp.) i to taniej i bez rezerwacji, z pelna swoboda przesiadek a polaczenia sa naprawbe bardzo dobre (polecam apke sbb z rozkladem jazdy). Bilety mozna kupic ze sporym wyprzedzeniem na stronie www.sbb.ch, takie na caly kraj na niemal wszystkie pociagi i autobusy na caly dzien, szukaj pod haslem Spartageskarte.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka