jasnoklarowna Heca prywata pilna 11.04.25, 12:49 Ty w którymś wątku na ematce ilka tygodni temu polecałaś hotel w Rzymie. Nie mogę znaleźć. Dasz nazwę hotelu? Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Heca prywata pilna 11.04.25, 12:59 jasnoklarowna napisała: > Ty w którymś wątku na ematce ilka tygodni temu polecałaś hotel w Rzymie. Nie mo > gę znaleźć. Dasz nazwę hotelu? Hotel Milton Z tym, że widzę iż cena u nich mocno skoczyła. Ale oni właściwie ciągle mają jakieś promocje W każdym razie czysto, schludnie, dobre śniadania. A przede wszystkim świetna lokalizacja. Od razu przy metrze, obok są tramwaje i spacerkiem do Koloseum można dotrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 14.04.25, 21:32 Jest juz program tegorocznych Targów Książki w Warszawie, których gościem honorowym jest Korea. Zapowiada się bardzo interesująco. Ma być sporo autorów i ciekawe wykłady, głównie nt tłumaczenia literatury koreańskiej. targiksiazkiwarszawa.pl/republika-korei-gosc-honorowy/program/ Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 17.04.25, 18:47 Oho, chyba przygotowania do świąt w toku, bo nikt nic nie pisze Ja skończyłam "Dobrą robotę" (When Life Gives....). Do końca świetny serial, u mnie 10/10, a ja baaaardzo oszczędnie przyznaję dziesiątki. Teraz zaparłam się i męczę 2. i 3. sezon "Sweet Home". Lubie takie klimaty, ale ten wybitnie mi nie podszedł. Ale na lekkim przewijaniu chcę dociągnąć do końca i zobaczyć, jak z tego wybrną (scenarzyści) Zaczęłam też dla rozluźnienia "Crushology", ale na razie trudno powiedzieć, jestem dosłownie na pierwszym odcinku. Zapowiada się lekko i przyjemnie dla oka, i mam nadzieję, że tak pozostanie. A i przypominam sobie "Just Between Lovers" dla fenomenalnego Junho Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 17.04.25, 19:07 No skoro Kurt się skarży, że nikt nic nie pisze to się odezwę Skończyłam z tydzień temu Potato Lab. I dałabym jakieś 6/10. Za końcówkę rozmytą, nijaką, nudną i głupawą. Taką na siłę. Ale były też dobre momenty. ML do zjedzenia Potem pochłonęłam Connection. Powoli bo nie dało się przewijać bez utraty wątku Ale warto było. Chyba mi go Senin poleciła. Dziękuję! A teraz odgrzebałam na fejkowym KissAsian The Divorce Insurence, drugi odcinek więc jeszcze niewiele mogę powiedzieć ale na razie zażarło Tylko niech oni przestaną żreć to Kopiko!!!!!! No żesz w każdym z tych seriali! Ileż można, reklama nakładana z finezją szufli do węgla Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 17.04.25, 21:43 E tam, kopiko jest fajne. Tez kiedys jadlam . Connection to nie ja polecalam, ale dobrze czytac, ze sie podobalo, bo tez mialam sie za to zabrac. Ja na razie na Alchemy of Souls jestem i wyglada na to ze mi bardzo podejdzie. (wiem, jako przyzwoita ogladaczka KS juz daaawno powinnam miec to za soba) W miedzyczasie zaliczylam inne starocie . The Legend of the Blue Sea nawet sie dalo obejrzec z niejaka przyjemnoscia, nawet mi Min Ho nie przeszkadzal. Za to Full House nie dalo sie ogladac, podobnie zreszta jak Potato Lab, na ktorym utknelam w polowie (na ciaglym przewijaniu dobrnelam tam ), a wlasciwie to glowna 'mnie utknela'. Mysle ze zaraz po Tangerinkach to nie da sie tego (Potato) obejrzec. Ciesze sie, ze stuprocentowo zgadzam sie z Kurt, co do oceny When Life Gives You Tangerines. U mnie tez 10. Nie zgadzam sie zas co do tytulu, bo mi sie ten z tangerines podoba, nawet bardzo. A, i mecze jeszcze Home Made Love Story, ale wyglada na to ze rzuce to w diably Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 17.04.25, 21:54 Oglądalam już dawno Home Made Love Story. Dociągnęłam do końca ale z takim bólem, że do dziś go pamiętam Im dalej w las tym więcej drzew. A główni bohaterowie są tacy świętoszkowaci i przerysowani... Idealni dla babć, które się oburzają jak młodzi przed ślubem się za ręce trzymają Nie mówiąc o niczym więcej Teraz sobie przypominam, że zrobiłam to wyłącznie dla Lee Jang Woo Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 17.04.25, 22:25 No wlasnie zaczyna mnie juz wnerwiac ten caly koncept prawdziwych/nieprawdziwych/podmienionych/i co tam jeszcze dzieci. To samo bylo w My Golden Life, ktore obejrzalam do konca chyba tylko dlatego ze byly to moje poczatki. No i glowna, Shin Hye Sun, byla tego warta. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 18.04.25, 11:50 Do końca tak będzie więc nie wiem czy warto się męczyć Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 18.04.25, 00:24 Skończyłam dopiero teraz Tangerynki i, no cóż, będę w zdecydowanej mniejszości, ale nie porwała mnie ta drama. Tzn. niby mi się podobała, ale szczerze, gdyby nie te wszystkie zachwyty, to tak w okolicach 8 odcinka po prostu bym ją rzuciła. Początek był dobry i potem kilka ostatnich odcinków znowu było lepsze i ostatecznie całość bardzo ok, doceniam przekrojowość historii i sposób jej opowiedzenia, doceniam grę aktorską (z wyjątkiem momentów, czasami bardzo licznych, kiedy było strasznie krzykliwie), zdjęcia i jeszcze pewnie niejedną rzecz, ale chyba po prostu jestem zbyt cyniczna na docenienie przekazu tej dramy. Nie polubiłam głównych bohaterów, drażniło mnie podkreślanie ich poświęcania się, gloryfikowanie pracy ponad siły i pokazywanie ich jako niemalże wzorcowych rodziców, z zupełnym wymazaniem w pewnym momencie tego, jak niesprawiedliwie traktowali swoje dzieci. Zresztą, chyba nie do końca umiem wyrazić, co tak konkretnie mi tam nie zagrało. Dobra drama, ale do mnie nie przemówiła. A co do tytułu, ja też raczej za tangarynkami, a najbardziej chyba za koreańskim oryginałem, mniej więcej: Zostaliśmy całkiem oszukani. Chyba to właśnie ta drama pokazuje: my sobie, nasze wysiłki i chęci sobie, a życie sobie. Toczy się własnymi ścieżkami, śmiejąc się z naszych planów. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 18.04.25, 05:46 >Nie polubiłam głównych bohaterów, drażniło mnie podkreślanie ich poświęcania się, gloryfikowanie pracy ponad siły i pokazywanie ich jako niemalże wzorcowych rodziców, z zupełnym wymazaniem w pewnym momencie tego, jak niesprawiedliwie traktowali swoje dzieci. Zresztą, chyba nie do końca umiem wyrazić, co tak konkretnie mi tam nie zagrało. Dobra drama, ale do mnie nie przemówiła.< Ja mialam wrazenie , ze glownych bohaterow lubic nawet nie nalezalo, (no chyba ze mlodego ojca )> mnie wlasnie to sie w tej dramie podobalo, ze mieli tyle wad. Ja tam nie widzialam wzorcowych rodzicow i jeden z odcinkow skupia sie wlasnie na tym, ze dzieci byly traktowane niesprawiedliwie i ze mialo duzy negatywny wplyw na ich zycie, a wlasciwie jednego z nich. Wszystko i chyba kazdy tam byl tam niezupelnie czarny i niezypelnie bialy. I to wlasnie do mnie w tej dramie przemawialo. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 18.04.25, 09:07 Tak, to prawda, że najpierw zostało to jasno pokazane, że to zwykli ludzie z różnymi wadami, ale na koniec poszło jednak w podkreślanie ich wyjątkowości, wybielanie ich różnych zachowań poprzez powrót do wcześniej niedokończonych scen i też rozumiem z czego to wynikało, ale mnie nie przekonało. A z lubieniem głównych.. ja nigdy nie potrafię precyzyjnie wyrazić tego, co myślę. Może powinnam była napisać, że na tyle do mnie nie przemówili, że ich losy stały mi się w pewnym momencie zupełnie obojętne. Mogłam tę historię rzucić i nie ciekawiłoby mnie co dalej, mogli oboje wpaść pod pociąg i niezbyt by mnie to obeszło. W takim sensie napisałam o niepolubieniu. Żeby serial wciągnął, losy głównych postaci muszą być dla nas ważne. I, tak, jak napisałam, to nie wina serialu, bo on jest obiektywnie bardzo dobry i te oceny nie wzięły się z niczego. Po prostu dla mnie coś nie kliknęło. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 18.04.25, 09:41 Ja trochę mam problem z tym serialem. Podobnie uważam że obiektywnie dobry ale coś mnie w nim zasmuca, martwi, nie wiem jak to nazwać. Na razie po połowie zrobiłam przerwę. Wrócę na pewno ślę muszę dawkować. W tym czasie wzięłam się za The Art of Negotiation z białowłosym Lee Jae Hoon em. Zapowiada się nawet nie źle ale nie wiem czy nie zepsują. Rozkminy korporacyjne, spółka upada więc przylatuje spec i zaczyna zmieniać firme ale ma pod górkę. Bo blokada starszyzny i walka o władzę. Romansu chyba nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 22.04.25, 19:16 Też zaczęłam The Art Of Negotiation Jak na razie białe włosy mi nie przeszkadzają. Choć wydają się zbyt idelane na linii czoła. Czy to aby nie peruka? W sumie dzięki nim się wyróżnia z tłumu. Trochę nie wiem co tam robi ten wysoki dzieciak. Bo na razie tylko partaczy i papla jęzorem na lewo i prawo Jestem na czwartym odcinku i akcja zaczyna się robić coraz bardziej interesująca. ML jest tak chłodny i opanowany a tam za nim też stoi jakaś ciężka historia tylko podają nam ją w kroplówce bardzo powoli Za to drama ubezpieczeniowa po 6 odcinkach zaczęła mi się nudzić W sumie nie wiem czemu. Czy to kwestia tematu czy też te historyjki poszczególnych bohaterów są zbyt kliszowe i słodko- pierdzące. O właśnie, znowu wróciły do seriali dowcipy o puszczaniu bąków! Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 22.04.25, 19:28 heca007 napisała: O właśnie, znowu wróciły do seriali do > wcipy o puszczaniu bąków! O matko! Jak ktoś chce mega głupią dramę do oglądania na przewijaniu, bo straszne dłużyzny, sceny w zwolnionym tempie, i dosłownie klisza rom-comowa na kliszy rom-comowej, to polecam "Crushology". Jakie to jest miałkie i nieoryginalne! Zaczęłam też Hyper-Knife. Nie powiem, zaskoczył mnie pierwszy odcinek, nie tego się spodziewałam. Park Eun Bin ze swoją słodką buźką jako czarny charakter. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 22.04.25, 20:09 Mnie to się już nawet wstyd przyznawać, co oglądam, bo nie dość, że nadal rąbię Seo Kang Joona, to na dodatek w dramie Entourage z szalenie zachęcającą oceną 6,5 na MDL. Fakt, nie jest może bardzo ekscytująca, ale sam temat ciekawy: życie wschodzącej gwiazdy kina i jego (niestety) nieodłącznych kumpli i kulisy całego tego dramowego światka. Co i rusz pojawia się ktoś znany, grając samego siebie, a i padające nazwiska są prawdziwe. A jak widzę w jaki sposób są wybierane kolejne role w filmach, to przestaję się dziwić, dlaczego często to są takie kompletne niewypały. Dowcipów o puszczaniu bąków nie ma, ale za to o onanizowaniu się jak najbardziej. Cóż, przynajmniej aktorzy nie są ciałami astralnymi, jak to próbuje się fanom dram w rzeczywistości sprzedawać. W każdym razie oglądam dla tych kulisów showbiznesu i z ciekawości kto jeszcze się pojawi, bo sama rola SKJ chyba najsłabsza z tych, które widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 18.04.25, 10:10 otia5 napisała: ale chy > ba po prostu jestem zbyt cyniczna na docenienie przekazu tej dramy. Nie polubił > am głównych bohaterów, drażniło mnie podkreślanie ich poświęcania się, gloryfik > owanie pracy ponad siły i pokazywanie ich jako niemalże wzorcowych rodziców, z > zupełnym wymazaniem w pewnym momencie tego, jak niesprawiedliwie traktowali swo > je dzieci. To chyba kwestia tego, co kto uznaje za przekaz dramy. Ponieważ ja odebrałam ją jednak inaczej niż ty. Raczej jako taką sagę rodzinną, ze wzlotami i upadkami, hołd oddany poświęceniu, ale też obraz brutalności życia. Równiez tego, że człowiek swoje, a los swoje, i że człowiek jest w stanie żyć pomimo różnych katastrof. Że nikt nie jest idealny i wzorcowy, ale że (może) ktoś kiedyś doceni trud i starania. I ogromny kawał historii Korei i ewolucji mentalności Koreańczyków na przestrzeni tych pokazanych lat. Oraz po prostu "slice of life", bez doszukiwania się we wszystkim głębszych podtekstów, po prostu zapis historii, subiektywny, oczywiście. Nawet te wrzaski, to po prostu odzwierciedlenie sposobu komunikowania się ludzi. Zresztą, chyba nie do końca umiem wyrazić, co tak konkretnie mi tam > nie zagrało. Dobra drama, ale do mnie nie przemówiła. Bywa. Ja mam tak z "My Dearest" - niby doceniam, ale jakoś nie związałam się emocjonalnie z tą dramą. > A co do tytułu, ja też raczej za tangarynkami, a najbardziej chyba za koreański > m oryginałem, mniej więcej: Zostaliśmy całkiem oszukani. Chyba to właśnie ta dr > ama pokazuje: my sobie, nasze wysiłki i chęci sobie, a życie sobie. Toczy się w > łasnymi ścieżkami, śmiejąc się z naszych planów. Zgadzam się. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 18.04.25, 12:59 Kurt, ja się z podsumowaniem takim jak twoje też zgadzam. Chyba po prostu jestem zdziwiona własnym odbiorem i próbowałam znaleźć przyczynę, bo w zasadzie to rodzaj dramy, który powinien mi się bardzo spodobać, a jednak nie kliknęło. Co do wrzasków jeszcze. W książce o henyo, której wciąż jeszcze nie skończyłam, bo czasu brak, jest trochę o tym, jak poławiaczki stopniowo tracą słuch, z powodu ciągłego narażania się na ciśnienie pod wodą. Słyszą coraz gorzej, mają szumy, ból i dzwonienie w uszach, na dodatek często muszą przekrzykiwać szum morza, więc jak najbardziej są nawet czysto fizyczne przyczyny, dlaczego krzyk jest tam tak bardzo powszechny. Do My Dearest nadal nie zrobiłam drugiego podejścia, ale nieustająco mam zamiar. I jeszcze pytanie do jasnoklarownej o Undercover High School (z przyczyn oczywistych ). Jak druga połowa, dałaś radę, czy pokonali cie agenci klauni? Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 17.04.25, 22:04 heca007 napisała: P > otem pochłonęłam Connection. Powoli bo nie dało się przewijać bez utraty wątku > Ale warto było. Chyba mi go Senin poleciła. Dziękuję! Mam na liście, chyba spróbuję teraz, skoro polecasz > A teraz odgrzebałam na fejkowym KissAsian The Divorce Insurence, drugi odcinek > więc jeszcze niewiele mogę powiedzieć ale na razie zażarło To ten z Prime z Lee Dong Wookiem? Ale wiesz, że na razie jest 6 odcinków, a ma być 12? Ja jeszcze czekam.... Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 18.04.25, 11:51 Ja jak zwykle obiecuję sobie, że nie zacznę wcześniej a potem wiadomo... W każdym razie i tak nie mam za bardzo czasu na oglądanie to się uzbiera Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 23.04.25, 19:40 Dziewczyny, wy pewnie różne koreańskie programy i wywiady tv znacie, więc was to nie zdziwi, ale mnie jakoś do tej pory te różne show omijały. Dzisiaj obejrzałam coś co się nazywa zzanbro i, mimo że niby wiem, ile się w Korei pije, trochę mnie zszokowali. Matko, jakie tam chlanie na wizji odchodziło. Kolejka za kolejką leciała i pod koniec to już tacy trochę ubzdryngoleni byli. Żeby to jakaś degustacja w winnicy na przykład była albo program typu alkohole świata, to bym zrozumiała, ale to zwykły wywiad telewizyjny, a wszyscy uczestnicy, co żarcik czy historyjka, to kielonek. Nie wiem, może i u nas takie programy są, tylko ja nie oglądam, więc nie znam i bez sensu się dziwię 😯 W każdym razie obejrzałam dwa odcinki, jeden wiadomo z kim, a drugi z Ji Jin Hee i tu było jeszcze gorzej, bo opowiadał (pijąc oczywiście), jak to lubi pić i zawsze dużo pił i to było takie fajne, no ale przestał, bo zaczął mieć problemy z zapamiętywaniem roli i takie tam, ale ogólnie to picie jest super itd. Tak to opowiadał kompletnie bez poczucia żenady. Myśl, że jest po prostu alkoholikiem chyba mu nigdy nie zaświtała, raczej właśnie na zasadzie: kurde, tak to lubię, to taka fajna rozrywka, ale teraz to już tylko tak okazjonalnie, jaka szkoda. Kurde, podpadł mi. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 23.04.25, 21:50 OOOO przytulam bo to pewnie smutne bylo, ale przeciez masz tyyylu innych do kochania Ale na temat: wlasciwie to nie mam nic na temat shows do powiedzenia bo ogladalam tylko 2. Jedno to kulinarne o restauracji w Meksyku. Niezle bylo. Ale chce wspomniec o tym drugiim, bo mysle niektorym z was moze podpasowac, no i jest na Netfliksie. A-List to Playlist. Wdepnelam przypadkiem, Jest o tym jak Jo Jung Suk chce spelnic swoje marzenie i zostac piosenkarzem i pisac piosenki. Texty o ile dobrze pamietam. Kilka fajnych postaci sie tam pojawia, m.in. 'moj''Jung Kyung Ho. To tyle mam na razie do powiedzenia na temat shows. O, i zerknelam tez na Eden, bo zapowiadalo sie niezwykle interesujaco w kategorii 'meskich cial', ale mi szybko przeszko Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 23.04.25, 22:14 senin1 napisała: > OOOO przytulam bo to pewnie smutne bylo, ale przeciez masz tyyylu innych do > kochania Ha, ha, dzięki 😂🤣. No mam, sama widzisz, że się teraz na młodszego przerzuciłam 😉. Co się będę ograniczać. Ji Jin Heena jasnoklarownej zostawię 😛 > bo zapowiadalo sie niezwykle interesująco > w kategorii 'meskich cial' O, moja droga, w kategorii męskich ciał, to z tego całego rozpitego zzanbro wyniosłam wiedzę, hmm, kulturową. Otóż okazuje się, że oni tam wszyscy są obrzezani. Na Amerykanów się zapatrzyli i tak im zostało. Szalenie pouczający program 😉. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 24.04.25, 22:36 z innej beczki teraz -Zdaje sie ze jasnoklarowna wspominala o The Which. obejrzalam, podobala mi sie. Mimo wieeelu niedociagniec, glownie scenariusza, miala nastroj i spodobal mi sie ML. Nie w sensie 'mezczyzna' choc nie powiem, buzia ladna, (troche za ladna jak dla mnie), ale po prostu dobrze zagral swoja role. Zatem, postamowilam chcec go troche wiecej i weszlam w The Devil Judge. Jest jak na razie super, na siodmym jestem. Polecam. Zaczynam tez tracic glowe dla Ji Sunga, czego nie polecam . Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 24.04.25, 22:47 Ee, ja tam myślę, że tracić głowę dla Ji Sunga może być całkiem miło. Wprawdzie z jego dram tak mi się co druga, a może nawet co trzecia podoba, ale jego samego bardzo lubię. W Devil Judge nie mogłam się jakoś wciągnąć. Jest na liście "muszę kiedyś wrócić". Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 25.04.25, 01:17 Ja dla Ji Sunga dawno już straciłam, potem się okazało że tych głów do stracenia mam więcej też dla innych. Ale fakt, on zagra wszystko. W sensie zdolny jest. Teraz jakoś tak dużo nie gra mam wrażenie, a szkoda. A Park Jin Young z The Witch najfajniej chyba zagrał w Yumi Cells. Chyba druga część to była, ale pojawiał sie już w pierwszej. Sam serial trochę mnie na początku denerwował wstawkami z animacjami, ale dla Kim Go Eun pociągnęłam. Potem Ahn Bo Hyun i Park Jin-young doszli więc poszło. Ale animacje to nie moja bajka. Młodzian chyba w Got 7 czy coś takiego śpiewał. A i jeszcze w He is Psychometric grał. Ale młodszy wtedy był. Świta mi że coś z nim jeszcze widziałam, ale nie przypomnę sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 25.04.25, 11:00 A ja, az dziwne, prawie nic dotad z Ji Sungiem nie widzialam oprocz "Secret", ktory ogladalam dosc niedawno, ale za ch*lere nie moge sobie przypomniec o czym to bylo, a Ji Sunga to juz wogole (dalam 3.5 wiec nic dziwnego, no i przerwalam). Mialam tez podejscie do Doctor John, ale zostawilam po paru odcinkach. Moze wroce. No jest jeszcze to nieszczesne Kill me Heal Me - pare razy podchodzilam i chyba na pierwzym czy drugim odcinku sie zacinalo. No to teraz podejde do tego jeszcze raz, zobaczymy. Nie wiem dlaczego mi ten Devil Judge podpasowal, bo takie polityczno- korupcyjne tematy to ja tak sobie. Ale podpasowal, to i ciagne. Ji Sun przykuwa, Kim Min Jung wkooorwia , wszystko wiec gra Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 25.04.25, 11:10 A swoja droga to jego profilowe zdjecie na MDL przeslodkie jest, kojarzy mi sie z Kim Rae Wonem, ktory tez mi zawrocil w glowie jakis czas temu Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 25.04.25, 12:12 Zobacz familiar Wife z nim i Han Ji Min. Jeszcze chyba Innocent. On jest specyficzny, wybiera specyficzne role, filmy nie zawsze są hitami ale jego grze nie mam nic do zarzucenia. Jeszcze głupawa komedyjka Protect the Boss mi się przypomniała. Nic wybitnego, bardzoej na odmóżdżenia ale dla niego i altora grajacego jego ojca (dziadek z grzywą z Business Proposal) obejrzalam do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 25.04.25, 13:14 senin1 napisała: No jest jeszcze to nieszczesne Kill me Heal Me - pare razy podchodzilam > i chyba na pierwzym czy drugim odcinku sie zacinalo. No to teraz podejde do teg > o jeszcze raz, zobaczymy. Nie rób sobie tego! Ja zmęczyłam, bo tak się wszyscy zachwycają. Mnie nie zachwyciło do końca. Podobał mi sie tam tylko Park Seo Jun Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 25.04.25, 22:02 Widzę, że jestem tu chyba jedyną fanką Kill Me Heal Me. Zresztą fanką to może za dużo powiedziane, bo wymieniłabym tę krzykliwo-piskliwą FL, skróciła całość itd. ale ogólnie podobało mi się i lubię. Familiar Wife też ok. No i film My P. S. Partner. Nie jest to kino wysokich lotów, ale bardzo bezpretensjonalne i można się pośmiać. A poza tym przypomniały mi się upiornie białe zęby Ji Sunga w All In 🤣. Utkwił mi ten błysk w oczach i pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 25.04.25, 22:37 Ja też kill me dobrze wspominam, to było na samym początku mojej koreańskiej przygody i mam sentyment. A najbardziej mi się Ji Sung podobał tam w wersji osobowości z poczernionymi oczami, kolczykiem w uchu i w skórze. I młody Park Seo Jun jako brat lekarki. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 26.04.25, 11:38 Zaraz koncze diabelskiego sedzie, oooo podpasowalo mi niezmiernie ( te covidowe klimaty SUPER!) Polece wiec Ji Sungiem nastepnie. Zobaczymy co z tego wyjdzie Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 26.04.25, 12:34 jasnoklarowna napisała: > A najbardziej mi się Ji Sung podobał tam w wersji osobowości z poczernionymi oc > zami, kolczykiem w uchu i w skórze. A mnie ta wersja tylko rozśmieszyła, taki (niby) bad boy, no ale właśnie niby..... Jakoś Ji Sung kompletnie na mnie nie podziałał, główna, wiadomo, koszmar, ale i po prostu fabuła u mnie nie zagrała. Dużo bardziej podobał mi się, i dużo bardziej zagrał mi na emocjach serial chyba z tego samego roku, o podobnej tematyce, czyli "Hyde, Jekyll, Me" z Hyun Binem. Gdzie tam Ji Sungowi do Hyun Bina, a tej wrzaskliwej babie do Han Ji Min (a chemia mdzy głównymi wspaniała). > I młody Park Seo Jun jako brat lekarki. Park Seo Jun fajny Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 26.04.25, 13:23 kurt.wallander napisała: > > Dużo bardziej podobał mi się, i dużo > bardziej zagrał mi na emocjach serial chyba z tego samego roku, o podobnej tema > tyce, czyli "Hyde, Jekyll, Me" z Hyun Binem. Gdzie tam Ji Sungowi do Hyun Bina, > a tej wrzaskliwej babie do Han Ji Min (a chemia mdzy głównymi wspaniała). > Tu pełna zgoda. Hyun Bin i Han Ji Min super para. Han Ji Min to moja najulubieńsza chyba aktorka koreańska. A wiedziałaś, że Hyun Bin miał grać w Kill Me i odrzucił tą rolę na rzecz Hyde? Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 26.04.25, 13:49 jasnoklarowna napisała: A wiedziałaś, że Hyun Bin miał grać w Kill Me i od > rzucił tą rolę na rzecz Hyde? Nie wiedziałam. Ciekawe, czy wtedy by mi się spodobało? Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 26.04.25, 14:51 Ja chociaż raz w przypadku Kill Me.. i Hyde, Jekyll, Me mam gust zgodny z większością widzów, bo zazwyczaj diametralnie mi się rozjeżdża z opiniami na MDL czy viki. Jak Hyun Bina lubię, tak w Hyde..., mnie nie przekonał, zresztą, może nie tyle on, co sama drama. Ta jego osobowość jako Robin chyba, była tak uśmiechnięta i pozytywna, że mi się na mdłości zbierało. A Ji Sung w mrocznej wersji był, moim zdaniem, specjalnie przerysowany, tak samo zresztą, jak i w innych osobowościach. Trudno brać go na poważnie, krzyczącego: "Oppaaaa" i zrobionego na niby bad boya też. Ogrywali tam humorem poważny temat i moim zdaniem dobrze im wyszło. Senin, gdybyś miała się brać za Defendant, to daj znać. Jeśli będę miała czas, to pooglądam z tobą, bo mi już od wieków wisi. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 26.04.25, 23:44 Senin, gdybyś miała się brać za Defendant, to daj znać. Jeśli będę miała czas, to pooglądam z tobą, bo mi już od wieków wisi. Mialam zamiar obejrzec Connection jako nastepna, ale Defendant wyglada bardzo obiecujaco, jesli jest to podobna tematyka/nastroj co Devil Judge to obejrze go po Connection. ale ja ostatnio duuuzo czasu mam to pewnie dosc szybko mi pojdzie i chetnie sprobuje tego wspolnego ogladania Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 27.04.25, 09:54 Otia, zaczynam Defendanta. Dzisiaj przelece pierwszy odcinek, zobacze czy zaskoczy. Jesli tak to sie mozemy umowic na 'wspolne' ogladanie. Na viki jest. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 27.04.25, 10:32 Ok. Ja też spróbuję. Tylko jeśli zaskoczy, to mnie pewnie i tak zostawisz w tyle, bo u mnie z czasem kiepsko. A Connection obejrzałaś? Chyba tu już wcześniej ktoś pisał, że dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 27.04.25, 11:31 Connection jeszcze nie, ale dzisiaj chyba tez zajrze na jeden odcinek a potem zdecyduje, co pierwsze. No tak, malo czasu malo dram, Ja juz na emeryturze, to na brak czasu nie narzekam, ale wkrotce szykuje mi sie wyjazd, wiec ogladania nie bedzie, a jesli nawet bedzie to w mikroskopijnych ilosciach, takze ten ... Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 27.04.25, 12:15 Dziewczyny a to Connection jest na Prime? Bo może i ja bym z wami zaczęła? Syn właśnie sobie w jakiejś promocji kupił dostęp. Co tam fajnego z koreanskich? Defendant, wcześniej pisałam o tym jako Innocent podobał mi się nawet, ja lubię takie klimaty. Ale żeby oddać sprawiedliwość to i UM Ki Joon świetnie tam zagrał. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 27.04.25, 12:51 Z tego co widzę Connection jest po polsku na Dramaqueen i po angielsku na Netfliksie. Może w takim razie też zacznę oba i zobaczę, co mi bardziej podejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 27.04.25, 14:27 Connection jest niezłe. Jedną z postaci gra Kwon Yul, który chyba nigdy nie zagrał pozytywnej roli Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 27.04.25, 18:22 Gdz9es mi świta że 2 razy go widziałam w pozytywnych rolach. Raz był sekretarzem głównego bohatera a raz chyba SML ale nie rzypomne sobie tak na poczekaniu. Zastanowię się gdzie to mogło być. A tak odbiegając od tematu dram ale pozostając przy Korei, to słuchała któraś Forestella? Męski klasyczny kwartet z super rozpiętymi głosami i genialnie niskim głosek Ko Woo Rim. Ja już koncertów zaczęłam szukać w sieci, ale od 2 lat przerwę mają.... Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 27.04.25, 18:30 Już wiem sekretarza grał w Lie To Me a SML w My Sweet Mobster Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 27.04.25, 18:52 jasnoklarowna napisała: > A tak odbiegając od tematu dram ale pozostając przy Korei, to słuchała któraś Forestella? Nie znałam, ale posłuchałam paru rzeczy teraz i, jeśli oni są rodowitymi Koreańczykami, wychowanymi w Korei, to nie tylko głosy świetne, ale i angielski niesamowity. Tylko prawie same covery mi wyskoczyły, jakby w ogóle nie śpiewali swoich utworów, tylko cudze. Ale trzeba przyznać, że covery Queen chyba najlepsze, jakie słyszałam. Freddie nie miałby się do czego przyczepić. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 27.04.25, 19:20 Bo oni głównie covery robią chyba. Chodzi o pokazanie swoich głosów i swojego sposobu śpiewania. Tak myślę. Od niedawna ich słucham więc jeszcze nie jestem obcykana. Coś jak 40 Fingers (instrumentalna grupa 4 gitarzystów), też chyba nic swojego nie grają a są zaebiści. Tzn jak ktoś kocha gitarę tak jak ja. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 27.04.25, 22:05 Obejrzałam pierwszy odcinek Defendanta i Connection i duda blada 😉. Nie umiem się zdecydować, oba mnie zaciekawiły. Chyba odrobinę bardziej Defendant, ale tak naprawdę, to zależy, który dalej lepiej poprowadzony. Czekam więc na ciebie, senin, co orzekniesz, to pierwsze wezmę na tapetę. Albo polecą oba równolegle 🤪. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 27.04.25, 22:32 Ja po 2 odcinkach Connection. Wciągnęło, końcówka drugiego rozbudziła jeszcze większy apetyt. Mam nadzieję że nie zdechnie w połowie akcja, bo zainteresowało i to mój ulubiony poziom napięcia. Ji Sung bez tony makijażu, co dla mnie na plus, nawet widać gdzie mu zarost rośnie, co od kilku lat w dramach chyba jakimś tabu jest. Ale mam taką obserwację, że on mogąc sobie ze swoją pozycją i majątkiem pozwolić na wybór ról trochę się zaszufladkował. Gra od jakichś 5 lat to samo. Takiego zbawcę, jedynego sprawiedliwego, walczacego z calym światem, niesłusznie oskarzanego itp. Gra świetnie i będę ciągnąć to i Adamas mam z nim nie obejrzane jeszcze. Ale chętnie bym go w innym gatunku zobaczyła.... Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 27.04.25, 22:46 Czy ja wiem, moim zdaniem on ma na tyle wysoką pozycję, że w rolach może przebierać i sam wybiera właśnie takie. Może takie mu pasują, a może się boi, że inne okażą się klapą i nie chce ryzykować. Adamas kiedyś zaczęłam, ale wydał mi się tak przekombinowany, że dałam sobie spokój. Gdybyś obejrzała, to daj znać, czy warto, bo ja jakoś bardzo szybko rzuciłam, może niesłusznie. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 27.04.25, 22:36 No to startujemy z Defendantem? Connection mozemy pozniej tez razem. Ja zaczne dzis. Pewnie sie uda ze 4 -5 odcinkow. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 27.04.25, 22:48 Ok, niech będzie Defendant, ale widzę, że już na starcie zostawisz mnie daleko w tyle 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 27.04.25, 22:59 Bo to jest moja forma prokrastrynacji. Mam tyyyle innych spraw, ktorymi powinnam sie zajac.... No dobra, to moze sie w koncu nimi zajme w ramach obnizenia tempa ogladania Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 29.04.25, 21:41 I jak tam ci idzie oglądanie? Ja dopiero, albo może już, cztery odcinki. Dalej ciekawy i intryguje, ale jak zwykle, mogliby to znacznie skrócić, darować sobie różne głupoty, typu szwagier przekopujący randomowy las, i głośne mówienie do siebie, które mnie zawsze bardzo irytuje. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 29.04.25, 22:14 Ja juz na 10 tym jestem. Tak mnie wcagnal ze musialam przerwac, bo za bardzo sie rozemocjonowalam akcja. Ale fakt, glupot duzo, zwlaszcza w pierwszych odcinkach, kiedy policja i prokuratura gromadza dowody i je interpretuja. To bylo tak debilne (zwlaszcza dziecko w walizce) ze bylam pewna ze beda wyjasniac co nie co ale powoli. Prokurator, przyjaciel glownego, to juz wogole... i nawet nie probuje byc logiczny, bo o zwyklej przyzwoitosci to wiagomo, niet. ale mimo to wszystko (tego wszystkiego?), jak sie zalozy, ze te glupoty z czasem zostana sensownie wyjasnione, to oglada sie swietnie Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 29.04.25, 22:23 Ten prokurator mnie na dodatek denerwuje nie tylko jako postać, ale i aktor. Jakiś sztuczny jest dla mnie, nie wiem, jak to określić, tak kanciasto gra. Ale fakt, wciąga i mnożą tajemnice. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 01.05.25, 11:18 Zgadzam sie, co do prokuratora. Nic wiecej na razie na jego temat nie napisze, bo juz skonczylam i boje sie, ze puszcze jakiegos spoilera. Trzy najwazniejsze punkty na temat tej dramy: 1. wciaga (pomimo prawie nonsensow) 2. Ji Sung jest k..wa super 3. negatywny charakter tak rozpala chec "urabania go", ze moglabym ogladac nawet 50 odcinkow o, jak dla mnie to ten negatywny charakter nie jest taki jednoznaczny. Chebol czy skorumpowany prokurator? sklaniam sie do drugiej opcji Wiem, ze to niezbyt fair umawiac sie na wspolne ogladanie, kiedy sie siedzi na emeryturze i mozna co sie chce i kiedy sie chce. Wiec sorry optia, poczekamm az skonczysz, bo ciekawa jestem twoich uwag, zwlaszcza ze ja malo przyzwyczajona do trillerow, kryminalow i takich tam. Moze czas sie przekonac. Ale boje sie, ze za bardzo sie wkrecam... zawsze tak mialam Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 01.05.25, 12:25 No niestety, trudno się razem ogląda, gdy mi praca wchodzi w paradę 😉. Od wczoraj się właściwie nie posunęłam do przodu, może dzisiaj nadrobię, bo wolne. Za to może bardzo przestrzelę, ale na razie wychodzi mi, że ML był szantażowany życiem córki i dlatego początkowo się przyznawał, ale zagmatwali intrygę tak, że nic więcej, nawet głupiego, nie jestem w stanie wymyślić. Z negatywnych postaci, to mi jeszcze ojciec chebola wchodzi na podium. Cóż za obrzydliwy typ. Nic dziwnego, że synuś jest, jaki jest. A co do kryminałów i thrillerów, to ja ciągle jeszcze oglądam Watcher, tylko postanowiłam zrobić krótki odwyk od Seo Kang Joona i dawkować go sobie w mniejszych porcjach 🤣 i stąd przerwa na, m.in., Defendant. Ale drama sama w sobie też jest dobra, tylko skomplikowana, więc trzeba oglądać uważnie. Podoba mi się głównie dlatego, że za nic nie wiadomo kto jest dobry, a kto zły i co trochę trzeba rewidować swoje poglądy. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 01.05.25, 12:45 senin1 napisała: > > 2. Ji Sung jest k..wa super O jak ja się z Tobą zgadzam. > ja malo przyzwyczajona > do trillerow, kryminalow i takich tam. Moze czas sie przekonac. Ale boje sie, z > e za bardzo sie wkrecam... zawsze tak mialam Niesłusznie sie boisz.Te trzymające w napięciu kryminało.thrillero.sensacje są świetne. To mój najulubieńszy gatunek i koreanczycy są w tym mistrzami. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 02.05.25, 22:29 >Niesłusznie sie boisz.Te trzymające w napięciu kryminało.thrillero.sensacje są świetne. To mój najulubieńszy gatunek i koreanczycy są w tym mistrzami.< Hahaha, musze przyznac, ze nawet niezle mi te trillery ostatnio wchodza . Wlasnie po skonczeniu Defendanta zaczelam Connection (jako ze 'jade' teraz Ji Sungiem) i nawet bardziej mi sie podoba niz defendant - jest o wiele bardziej realistyczny. W Defendant napiecie bylo zbudowane znakomicie, ale ten "zly" i jego akcje wydawaly sie przesadzone i wrecz nieprawdopodobne, co mi mocno przeszkadzalo. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 03.05.25, 00:35 Jestem na 10 odcinku, nadal trzyma poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 03.05.25, 21:20 Ja na 12 i wciaz trzyma. Zapowiada sie, ze nie schrzana tez finalu Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 03.05.25, 23:07 No nie schrzanili moim zdaniem. Wiem, powtarzam się ale Ji Sung zagra wszystko. Ma specyficzną urodę, dla mnie to na plus, nie jest klonem tych młodszych aktorow. Ciekawe co będzie następne tzn w czym teraz go zobaczymy. Ja Adamas jeszcze nie widziałam I jest z nim też film, umknął mi tytuł ale o 3 przyjaciołach co jakiś numer odwalili. Chyba confession czy coś takiego. Gdzieś to mam na liście. A i starsza podobno niezbyt dobrze oceniana drama Entertainer. Tak to mam go obcykanego już z grubsza za wyjątkiem tych których nie mogłam namierzyć. Np. Royal Family i starszych . Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 04.05.25, 03:52 Absolutnie sie z toba zgadzam i co do Ji Sunga i do serialu. Moim zdaniem cakiem zgrabny scenariusz , choc moze troszke za duzo tego zlego, ale calkiem sprawnie opowiedziane. jako ze nie mam wiele doswiadczenia z thrillerami to daruje sobie dalsze podsumowania poza jednym: Swietny serial. Slaby kawalek to koncowa "przemowa" prokuratora, Kwon Yul mocno przeszarzowal jak dla mnie. Teraz bede probowac jakies inne z Ji Sungiem. Bardzo go polubilam, a w 14 odcinku to przeslodki byl po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 04.05.25, 05:56 jeszcze pytanie techniczne mam - dotyczy Viki. Otoz viki nie rejestruje tego, co juz ogladalam, czyli jak sie przypadkowo rozlacze, to po zrestartowaniu musze szukac momentu, ktory widzialam jako oststni. Kiedys juz zadawalam to pytanie i ktoras z was podala prosty sposob, ale zupelnie nie moge sobie przypomniec. Uzywam Edge, ale mam tez Chrome Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Koreańskie seriale 9.0 04.05.25, 19:16 Wtedy zmieniłaś przeglądarkę i pomogło (chyba na niezbyt długo). forum.gazeta.pl/forum/w,567,177253946,177253946,Koreanskie_seriale_8_0.html?s=1#p177572638 Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 04.05.25, 22:19 Na rok pomoglo. Faktycznie przy zmianie przegladarki dziala. Wtedy tez bawilam sie w usuwamie cookies. Na razie pojde prostsza droga. Dzieki Oldrena Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 04.05.25, 20:37 A może zamykasz nie tak jak trzeba. Tzn u mnie zawsze pamieta gdzie i kiedy skończyłam za wyjątkiem sytuacji kiedy zamiast wcisnąć stop i normalnie zamknąć viki z jakiegos pospiechu zamykam od razu okno przegladarki bez zastopowania filmu. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 04.05.25, 22:30 wlasnie sprawdzilam, poprawne zamykanie nic nie zalatwia. Ogladam teraz na chromie i ten wszystko zapisuje. potem pobawie sie w czyszczenie cache w edge. A przy okazji - ogladam Entertainer'a . Jest OK, ale chyba nie bedzie to jakis hit. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 04.05.25, 22:49 jasnoklarowna napisała: Tak to mam go obcy > kanego już z grubsza za wyjątkiem tych których nie mogłam namierzyć. Np. Royal > Family i starszych . Royal Family jest na KOCOWA Inne starsze z nim na tej platformie to: All In (2003, tu chyba mniejsza rola) New Heart (2007) Protect the Boss (2011) Jest też Secret Love, Defendant, Dr. John Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 06.05.25, 11:00 Wlasnie ogladam Entertainer. Hmmm.... jestem na siodmym i juz z 15 razy mialam ochote rzucic. Przelece jeszcze pare odcinkow bo musze wyczaic kto gra glowna. to co podane na MDL jakos nie styka. A Glowna jest glownym powodem, ze chce te drame zostawic dla innych . No fatalna jest Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 06.05.25, 16:00 senin1 napisała: > Wlasnie ogladam Entertainer. Hmmm.... jestem na siodmym i juz z 15 razy mialam > ochote rzucic. Przelece jeszcze pare odcinkow bo musze wyczaic kto gra glowna. > to co podane na MDL jakos nie styka. A Glowna jest glownym powodem, ze chce te > drame zostawic dla innych . No fatalna jest Lee Hyeri? Aż zajrzałam z ciekawości i widzę, że przynajmniej zaczęłam kiedys tę dramę (nie pamiętałam po tytule) i nawet doszłam do 5 odcinka. Wylądowała w rubryce "on-hold", ale pewnie juz nie wrócę. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 06.05.25, 22:50 >Lee Hyeri?< Tak, to ona, bardzo mmie jej gra denerwuje, jest taka....szkolna (?). zajrzalam na jej strone na MDL i widze ze to ona byla glowna w Reply 1981. Tez mnie tam nie porwala. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 06.05.25, 23:15 Też za nią nie przepadam. I ma dziwną szyję, jak Kim Soo Hyun Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 07.05.25, 10:18 Jestem juz na 10-tym. I naprawde nie wiem dlaczego . Moze chcialam zobaczyc, czy i jak da sie ustawic "romans/chemie na sile". Niby sie da, ale dosc zalosne to jest, bo z jednej strony calkiem sensowny Ji Sung a z drugiej dwudziestoparo letnia panna probujaca go uwiezc wszelkimi wdziekami w stylu 12 latki . No nic sie nie da tylko przewijac. Wiem, wiem powinnam juz dawno to rzucic w diably, ale chyba mam faze "trzeba ogladnac cos do czego sie mozna na serio poprzyczepiac". No i sie udalo ale Seo Kang Joon w 8 odcinku jest uroczy otia Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 07.05.25, 21:47 senin1 napisała: > ale Seo Kang Joon w 8 odcinku jest uroczy otia Dla mnie to on jest uroczy nawet jak teraz pastę do zębów reklamuje 🤪, więc i ten odcinek obejrzę. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 07.05.25, 22:11 🤣🤣 I to się nazywa bezinteresowna pomoc. Chociaż mnie chyba należałoby zniechęcać, bo co za dużo to niezdrowo 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 03.05.25, 23:09 senin1 napisała: > poczekamm az skonczysz, bo ciekawa jestem twoich uwag, Senin, obawiam się, że się nie doczekasz, bo szczerze mówiąc ogląda mi się coraz oporniej. Nadal jestem ciekawa jak to wszystko rozwiążą, ale pojawiające się nonsensy irytują mnie tak, że chyba nie dam rady. Jeśli jednak wytrwam, to dam znać Za to obejrzałam dzisiaj film z Yoo Ah Inem i Jeon Jong Seo, Burning. Znacie? Dziwny, niepokojący. Właściwie przez cały film zastanawiałam się, czy mi się podoba, czy jednak nie, co wpisuje się w jego swoisty dualizm. Wszystko tam jest dwuznaczne i nieuchwytne, włącznie z, hmm, kotem Schrodingera . Bardzo wolny, z pięknymi ujęciami, metaforyczny, prowokujący i z duszną, niepokojącą atmosferą. Jasnoklarowna, nie wiem czemu, ale do ciebie mi pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 03.05.25, 23:34 A gdzie to można zobaczyć? Zaintrygowałaś, gdzieś coś o tym filmie kiedyś słyszałam, ale co i gdzie????? Mgła zasnuła. Na razie pod wrażeniem Connection jestem. Nie wiem czy nie powinnam czegoś lekkiego teraz zobaczyć. Bo Burried Hearts mi chodzi po głowie a po 1 odcinku widać że to lekkie łatwe i przyjemne nie jest. Macie coś lekkiego i śmiesznego do podrzucenia? Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 04.05.25, 00:01 Co do lekkiego, to nie pomogę. A Burning niby, wg opisu, jest wszędzie, i na netfliksie i na prime i na viki, a faktycznie znalazłam tylko na cda premium, którego nie mam. Może słabo szukałam. Ostatecznie obejrzałam na hitv, która jest bardzo dobra, ale u mnie działa wyłącznie jako aplikacja na telefonie. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 04.05.25, 00:12 A, na tym cda jest pod tytułem Płomienie. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 04.05.25, 03:41 >obawiam się, że się nie doczekasz, bo szczerze mówiąc ogląda mi się coraz oporniej. Nadal jestem ciekawa jak to wszystko rozwiążą, ale pojawiające się nonsensy irytują mnie tak, że chyba nie dam rady. Jeśli jednak wytrwam, to dam znać. < Mnie te nonsensy tez wkurzaly, dodatkowo sceny z celi wieziennej w duzej czesci takie sobie, a chyba mialy byc zabawne. Jak nie dasz rady to bedzie to calkiem zrozumiale. Plusy tego serialu to dobre tempo, sporo napiecia no i swietna gra glownych. Jak dla mnie Connection jest o wieeeele lepszy Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 02.05.25, 21:05 Skończyłam przed chwilą The Art Of Negotiation. Nie chcę spoilerować ale to chyba jedna z najwolniejszych dram jakie oglądałam. Kompletne zero akcji. ML właściwie nie porusza się szybko, nie zmienia za bardzo wyrazu twarzy, nie okazuje emocji. Do tego wszystkie postacie są praktycznie jednowymiarowe, nic nie wiemy o ich życiu prywatnym. W ogóle zaczyna się zachęcająco. Młody praktykant wraz z kolegą rozkładają materiały na posiedzenie zarządu, na którym ma się pojawić ML. Wygląda na to, że historia ta zostanie opowiedziana z perspektywy tego chłopaka, że jego postać bedzie się rozwijała w trakcie serialu. Nic bardziej błędnego. Ogólnie bohaterowie ciągle rozmawiają, negojują, układają się, ustalają cenę itd. Po 10 odcinku zaczynałam się tym nudzić. Zakońzenie przedziwne. Daję 6/10. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 02.05.25, 22:31 czyli nie obejrze, no moze zerkne na jakis kawalek Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 03.05.25, 00:34 Zapowiadało się fajnie, ale zdechło. Zostawiłam po połowie.... Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Hyper Knife - na ostrzu skalpela 05.05.25, 10:54 Tak, miałam sobie coś lekkiego znaleźć. Ale skusiła mnie Park Eun Bin, niezapomniana prawniczka Woo. Tym razem gra psychopatkę trochę. Neurochirurg która nie ma uprawnień do zawodu, robi operacje na lewo i zamierza się zemścić na tym który jej uprawnienia odebrał. A potrzebuje on skomplikowanej operacji mózgu Nie wiem czy już było o tym. Jest na Disney. Wciągnęło ale jednym ciągiem nie obejrzę bo mroczny z lekka, nawet tak wizualnie, sporo ciemnych kadrów. A Eun Bin gra i wygląda świetnie. Na ostrzu skalpela. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Hyper Knife - na ostrzu skalpela 05.05.25, 13:23 jasnoklarowna napisała: > A Eun Bin gra i wygląda świetnie. > Na ostrzu skalpela. Ja juz jestem po. Park Eun Bin gra świetnie i to jest główny plus tego serialu. Przesłanie jest dla mnie - nie wiem, niezrozumiałe? Mało logicznie sie ta historia rozwija, mało sensu w niej widzę. Co powiedziawszy - obejrzałam do końca, ale bardziej dla uczty patrzenia na główną (jedna z moich ulubionych, jesli nie ulubiona aktorka) niz dla fabuły. Miłośnikom FL polecam! Jak równiez amatorom nieco chaotycznej, trochę szalonej fabuły. Ale jak ktoś lubi, kiedy wszystko sie zazębia i łączy w spójną całość, to niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Hyper Knife - na ostrzu skalpela 05.05.25, 13:24 Czekam bardzo na jej nowy projekt, w którym partneruje jej Cha Eun Woo. Obejrzę choćby dla walorów estetycznych - dwójka tak pięknych ludzi razem Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Hyper Knife - na ostrzu skalpela 05.05.25, 15:44 A znasz jaki tytuł i gdzie będzie? Też chętnie zobaczę Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Hyper Knife - na ostrzu skalpela 05.05.25, 16:39 The Wonder Fools/Wonderfuls/The B Team to alternatywne tytuły Nie piszą gdzie będzie, w komentarzach ludzie piszą, że jest w trakcie kręcenia i ma się ukazać na pocz 2026. Ale jak będzie, to się okaże. Tematyka taka se trochę, choć disneyowska produkcja w podobnym klimacie (Moving) bardzo przypadła mi do gustu... Tu link do MDL: mydramalist.com/768853-the-b-team Odpowiedz Link Zgłoś
czarnajuzia Re: Hyper Knife - na ostrzu skalpela 10.07.25, 14:26 a czy ktoś wie czy będzie II sezon Prawniczki Woo? czy porzucili ten pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Hyper Knife - na ostrzu skalpela 10.07.25, 14:54 Taki pomysł mieli chyba tylko fani tego serialu, nie słyszałam, żeby twórcy czy aktorzy cokolwiek na temat drugiego sezonu mówili. Ale może się mylę, bo akurat tą dramą nigdy nie byłam zainteresowana. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 07.05.25, 07:36 A ja tymczasem dałam szansę japońskiemu serialowi Who Saw The Picock Dance In The Jungle? Na Netflixie, kryminał. I... polecam Końcówka przekombinowana trochę z rozwiązaniem zagadki ale ogólnie FL i ML mniej "japońscy" niż zwykle w serialach. Bez niepotrzebnej egzaltacji, FL taka bardziej koreańska. Są co prawda momenty słabiej zagrane (przez drugo czy trzecio planowe postacie) ale główni dają radę. Jak chcecie zmiany to warto obejrzeć Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 07.05.25, 15:17 Zachęciłaś. Może dam szansę. Bo japońskie od jakiegoś czasu juz po prostu omijałam. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 08.05.25, 23:12 Nowy crush nowym crushem, ale stara miłość nie rdzewieje, więc oczywiście obejrzałam już The Match. Jak na film o grze, której kompletnie nie ogarniam, bardzo mi się podobał. Może dlatego, że w gruncie rzeczy był o emocjach. Właściwie z paru ostatnich filmów (nie dram) Lee Byung Huna ten podobał mi się najbardziej. I on i Yoo Ah In stanęli na wysokości zadania. Tematyka jednak bardzo specyficzna, więc nie każdemu przypadnie do gustu. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 08.05.25, 23:43 O!, ja zerknelam ostatniej nocy tuz przed snem i tak sie zastanawialam, czy Ty juz o tym nie pisalas, bo ktos wspominal o Go przy okazji Reply 1989, i czy moze ci powiedziec, ze The Match jest na Netfliksie. Na razie obejrzalam jakies 5 minut i dzis obejrze calosc. Zapowiadal sie fajnie, ale teraz to juz wiem, ze warto zwlaszcza ze Lee Byung Hyuna tez lubie Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 11.05.25, 20:57 Czy ktoś oprócz mnie dotarł do końca The Divorce Insurence? Przerwę miałam m.in serial japoński i chyba dobrze bo bym jednym ciągiem tego nie zdzierżyła Ten serial był... płaski. Praktycznie żadnych emocji, przewidywalnie, gładko, bez zaskoczeń. I to ciągłe wałkowanie tematu nowego produktu ubezpieczeniowego, do u.rzygu. Serial do zobaczenia i zapomnienia... Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 11.05.25, 22:28 Oj, heca, heca, lubisz się umartwiać Ja wreszcie obejrzałam Harbin. I, szczerze mówiąc, podobał mi się, ale nie tak bardzo, jak sądziłam, że mi się spodoba. Z jednej strony przepiękne zdjęcia plenerowe, z drugiej za dużo zbyt ciemnych ujęć (fakt, zgodnych z realiami i potrzebnych, ale po prostu niewiele było widać), dobre aktorstwo, ale np. postać Hyun Bina wydała mi się zbyt papierowa. Scena w parku faktycznie dobra, ale jakoś się tego właśnie spodziewałam, więc mnie nie zaskoczyła. Jatka na początku bardzo naturalistyczna. Dobry film, ale nie przykuł mnie do ekranu. Gdy oglądałam, narzuciło mi się porównanie do The Age of Shadows (Gra cieni), bo tematyka i czasy mniej więcej te same. I ten drugi u mnie wygrywa. Bardziej dramatyczny, postaci bardziej wyraziste. Choć film długi, to fabuła trzyma w napięciu. I kojarzyła mi się bardzo z polską konspiracją z lat zaborów czy okupacji, więc tym bardziej emocjonalnie odebrałam. Świetna ostatnia scena przy dźwiękach Bolera Ravela, sceny aresztowań przy trąbce czy saksofonie. No i epicka obsada. Jedyne co dla mnie na minus, to, jak zwykle u Kim Jee Woona, sceny przy których musiałam zamykać oczy (ale z tego co pamiętam, tylko 3 na ponad 2 godziny, więc let it be). Dla mnie to jego najlepszy film, a i Song Kang Ho podobał mi się tu chyba bardziej niż w Parasite. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 12.05.25, 14:32 otia5 napisała: Gdzie obejrzałaś "Harbin" i gdzie do obejrzenia ten drugi? Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 12.05.25, 18:11 Harbin na kisskh (co). A The Age of Shadows, hmm. Sprawdziłam i mam na kompie, a to oznacza, że pewnie nigdzie nie mogłam znaleźć, więc ściągnęłam z filefoxa. To o tyle dziwne, że na pewno oglądałam z lektorem (wrrr), czyli był u nas w telewizji. A potem tak zniknął zewsząd 🤔. Dziwne, powinien być chociażby na cda. Teraz nie szukałam, może gdzieś się pojawił. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 12.05.25, 22:36 Nie ma na CDA, tylko zwiastun. Na prime musiał kiedyś być, w Polsce niedostępny. Ale ma świetną obsadę. Będę go szukać. Jak ktoś coś to dawajcie znać. OTIA a masz jak przesłać? Pewnie na gazetową nie wejdzie? Na Fajnej dramie Do I DQ też nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 12.05.25, 23:56 Powiem Ci, że mnie to zaintrygowało. Nie dlatego, że to aż takie arcydzieło, bo wiadomo, może się podobać lub nie, w zależności od gustu, ale dziwi mnie, że go tak całkiem wymiotło z internetu. Też sprawdziłam kilka stron i prime z vpn i absolutnie nigdzie nie ma. Jedyne co mi wyskoczyło, to wypożyczenie na Amazonie za 3 i pół funta, ale nawet nie wiem, jak to działa. Z czystej ciekawości będę jeszcze szukać. Co do przesłania, to mailem na pewno nie da rady. To plik prawie 4 giga. Może jakoś na dysku Google się da? 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 13.05.25, 00:06 otia5 napisała: . Jedyne co mi wyskoczyło, to wypożyczenie na Amazoni > e za 3 i pół funta, ale nawet nie wiem, jak to działa. Ja nie widzę nawet takiej opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 13.05.25, 00:29 Poczekamy, może kiedyś gdzieś wypłynie. Bo zaintrygował mnie. I też mam takie poczucie że ta walkę z Japonią, Armię Sprawiedliwych i okoliczne tematy można do naszych zaborów i do partyzantki okupacyjnej porównać. Ciężkie tematy a jednak lubię oglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 13.05.25, 19:49 Jasnoklarowna, sprawdź proszę, pocztę. W ramach eksperymentu wysłałam Ci link do filmu. Zobaczymy, czy zadziała. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 13.05.25, 21:06 Poszłooooooo !!!!!!!!!! Dzięki!!!!!!!!!! O rany, jak dziwnie z lektorem się ogląda koreański film. Chyba żadnego do tej pory nie oglądałam z polskim lektorem. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 13.05.25, 21:33 jasnoklarowna napisała: > Poszłooooooo !!!!!!!!!! 👍 > O rany, jak dziwnie z lektorem się ogląda koreański film. Mówiłam . Nie pamiętam, jak samo tłumaczenie, czy znośne. On był u nas i w tv i w kinach. I wczoraj, szukając, wyczytałam jeszcze, że był koreańskim kandydatem do Oscara w 2017. Postawili na niego, chociaż do wyboru mieli The Handmaiden. Juz obu nie pamiętam tak dokładnie, ale ja bym raczej wybrała odwrotnie. The Handmaiden podobała mi się bardziej i, moim zdaniem, miałaby większe szanse. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 02.06.25, 19:11 Polityka polityką ale dramy same się nie obejrzą! Nie da się ciągle żyć wyborami bo człowiek oszaleje a i tak czeka nas 4 lata z alfonsem Obejrzałam ostatnio ze dwie dramy japońskie (jedna ok, druga bardzo przeciętna choć pomysł był dobry). I zaczęłam szukać czegoś po platformach. Stanęło na Tyranie w Disney+ ale po 3 odcinku rzuciłam. Nie dla mnie. Nie wiadomo o co chodzi, krew leje się strumieniami a siekierki latają prosto w stronę głów bohaterów odpada, szczególnie w takiej chwili. Wróciłam więc do Netflixa i zaczęłam Tastefully Yours. Z Kang Ha Neulem. Który chyba trochę schudł po Squid Game I podoba mi się. Tzn serial Odcinków ma być podobno 10. Wyszło 6 jestem na piątym. Znowu będę czekała Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 02.06.25, 20:58 5 lat niestety U mnie w związku z tym ujowo, ale stabilnie . Pykam sobie dalej powolutku Seo Kang Joona, skończyłam Entourage, który z nóg nie zwala, ale z bliska pokazuje dramowy światek, bez zwyczajowego krygowania się. Zaraz zacznę coś kolejnego z nim, a w międzyczasie oglądam On the Way to the Airport. Dramę, za którą wzięłam się głównie dlatego, że usłyszałam o niej po raz pierwszy i tak mnie zdziwiło, że nigdy wcześniej nie słyszałam na jej temat absolutnie nic, że aż zaczęłam oglądać. Drama z tych powolnych i dojrzalszych, zapowiada się, że o zdradzie. Na razie mi się podoba. Oprócz tego jestem gdzieś w połowie Dear Hongrang (chyba Łykając złoto po polsku?). Szybko się ogląda, ale zaczyna mnie nudzić, bo to taka baja w sam raz na odstresowanie powyborcze. Tzn. niby nie jest to serial do pośmiania się, ale jakoś trudno mi go brać poważnie, za stara chyba jestem. W planach po tym mam The Haunted Palace, z którym też może być różnie, ale na Kim Ji Hoona zawsze można popatrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 03.06.25, 13:50 Nie oglądałam żadnej, którą wymieniłaś ale poczytałam o On The Way To The Airport i zainteresowała mnie. Gdzie to można obejrzeć? Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 03.06.25, 15:02 Na pewno było na dramaonline kiedyś Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 03.06.25, 16:47 Nie no, proszę cię . Sprawdziłam dosłownie wszędzie Z WYJĄTKIEM dramaonline i w rezultacie oglądam na bilibili, bo nigdzie indziej nie znalazłam. Nie wiem, czemu uznałam, że na dramaonline nie będzie na pewno i nie ma co się logować. A faktycznie jest 🤦 Ale potwierdza się, że oglądałaś wszystko. I nie zaprzeczaj Jak toto się rozwija, warto czy niekoniecznie? Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 03.06.25, 17:47 Haha Mam na liście, jeszcze nie oglądałam. 😀. Ale może jak burried hearts skończę to się wezmę😀 Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Koreańskie seriale 9.0 08.06.25, 16:53 No i namówiłyście mnie na obejrzenie On the Way to the Airport. Całkiem dobra drama, niespieszna, poruszająca kilka ważnych problemów społecznych. Główni dobrze się ze sobą czują (tzw. chemię nawet ja - ślepa na to zjawisko - zauważyłam). Córka głównej wymiata, zdolna dziecięca aktorka. Podobało mi się pokazanie "emancypacji" głównej, odzyskiwania sprawczości, liczenia się z własnymi pragnieniami. Polecam tym, którzy lubią wolne tempo akcji. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 08.06.25, 23:36 O, a ja rzuciłam tytuł i po tygodniu nadal jestem w mniej więcej tym samym miejscu. Na tym etapie, na którym jestem podoba mi się bardzo pokazanie takich, powiedzmy, socjologicznych aspektów małżeństwa i rodziny w Korei. I tak, jak powiedziałaś, dojrzewanie FL do dostrzeżenia samej siebie. Na pewno dokończę. Przez ten czas skończyłam Dear Hongrang, bo to drama, którą ogląda się znacznie szybciej. Zachwyty nad nią wielkie, a dla mnie strasznie naiwna, choć krwawa, bajeczka. Przywiodła mi na myśl Indianę Jones i świątynię zagłady: z jednej strony przygodówka, a z drugiej mroczne szamaństwo, porywanie i torturowanie dzieci, sadystyczne praktyki. Niby wszystko poważne, a trudno to brać na serio. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 11.06.25, 21:10 Właśnie oglądam tego Hongranga. I co ja paczę, mój ulubiony Kim Jae Wook weteran prawie gra jego wysokość i młody Lee Jae Wook odnalezionego. Fajna aktorka grająca siostrę. Wciągnęła mnie ta bajeczka. Chyba dziś późno zasnę..... Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 11.06.25, 21:30 Wciągająca jest, tylko im dalej, tym z logiką coraz bardziej na bakier. Ale baw się dobrze 🙂 A jak ci się podoba gra Lee Jae Wooka? W Alchemii Dusz uważałam, że gra dobrze, a tu taki wytrzeszcz robił co chwilę, że mnie to irytowało. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 12.06.25, 07:41 też uważam że w alchemii był fajniejszy. A to dla odmiany nie wytrzeszcz mi się rzuca w oczy a to wykrzywianie ust. On ma takie plastyczne usta, widać jak się czasem uśmiecha gdzieś (nie w tym filmie) to odsłania całe dziąsła. i czasem jak robi podkówkę to tak dziwnie wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 12.06.25, 07:43 W Dear Hongrang za to zaintrygowała mnie ścieżka dźwiękowa.Aż sobie na YT poszukałam. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 12.06.25, 08:19 A tak, ten główny motyw, pewnie niesłusznie, ale przywodził mi na myśl dalekowschodnie stepy, Mongołów, Mandżurię itp. Bardzo intrygujące brzmienie. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 08.06.25, 23:42 Ja jeszcze nie zaczęłam bo polazłam na kisskh i wciągnęłam się w Business Proposal z ... Hong Kongu Różnica jest, taka jak między mercedesem a polonezem ale da się oglądać Odpowiedz Link Zgłoś
wzosia Re: Koreańskie seriale 9.0 11.06.25, 21:53 A ja planuje w weekend japońską wersję Suspicious partner. A jedzeniowe programy zapewnia mi netflix z Chef & my frigde oraz na youtubie odnoga Masterchefa Australia czyli Dessert Master. Dla mnie moze istnieć tylko wersja australijska masterchefa, próbowałam oglądać inne i to nie to. Wprawdzie wypatrzyłam kanadyjską i zobaczymy czy się nadaje. A jeśli chodzi o Chef & my frigde to ogląda się dobrze. Goście też znani - aktorzy (-rki), kawałek BTS, EXO, sportowcy. Formuła programu bardzo koreańska czyli okrzyki, ujęcia z 50 kamer, powtarzanie tych samych fragmentów itp. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 11.06.25, 22:09 Ooo, daj namiar na tą wersję japońską Suspicious Partner Jaki ma tam tytuł? Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 12.06.25, 07:37 na viki jest pod tym samym tytułem Odpowiedz Link Zgłoś
wzosia Re: Koreańskie seriale 9.0 15.06.25, 23:17 Na Viki jest pod tym samym tytułem. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 03.06.25, 10:54 heca007 napisala zaczęłam Tastefully Yours. Z Kang Ha Neulem. Który chyba trochę schudł po Squid Game I > podoba mi się. Tzn serial Odcinków ma być podobno 10. Wyszło 6 jestem na pią > tym. Znowu będę czekała ja tez ogladam , dzis u mnie juz chyba siodmy, Calkiem niezla drama, zwlaszcza 'food porn' mi wyjatkowo pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 03.06.25, 13:55 U mnie też wszedł już siódmy Podoba mi się, trochę kliszowe jak zwykle ale jedzenie piękne Oglądam i robię sie głodna. Chce do takiej rstauracji! Para głównych pasuje do siebie choć ona to taka kostka lodu trochę Nie wiem jak tam będzie przy końcu ale jak na razie to jest dla mnie drama z kategorii tych, które mogłabym obejrzeć z przyjemnością jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 11.06.25, 20:38 Skończyłam Tastefully Yorus. Senin, skończyłaś też? Podobało się? Mnie w sumie tak. Dość prosta historia ale ML i FL uroczy (on bardziej ). I jedzenie tak smakowicie wyglądało...Cieszę się, że nie próbowali przeciągać do 12 czy 16 odcinków. Nie było też nagłego przyspieszenia w ostatnim. W sumie drama do obejrzenia (prawie) jednym tchem. Taka na deszczowy weekend czyli w sumie na teraz... Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 11.06.25, 22:27 Wlasnie wczoraj skonczylam. Podobalo mi sie tam prawie wszystko, zaczynajac od 'settings' (ta urocza, klimatyczna wioska) przez dobra gre aktorska, super jedzonko i pare innych. Zaskoczyl mnie nieco SML, ze w sumie z takiej zwyczajnej (nijakiej ?) roli stworzyl konsekwentna postac. Moge powiedziec ze mi sie dobrze ten serial ogladalo, wiec choc nie byla to jakas rewelacja to morzna polecic jako przyzwoicie zrobiona drame. No i duzy plus za brak klisz. A i jeszcze zakonczene calkiem calkiem. A i jeszcze: pelna zgoda co do ML - i uroczy, i bardzo fajnie zagral te role Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 11.06.25, 22:51 Czyli mamy podobne zdanie Nie było tu wielu wątków pobocznych, które potem na szybko musieliby zamykać. Dzięki temu uniknęli dłużyzn. Zaskoczyło mnie lekko ilu znanych aktorów upchali w tej krótkiej dramie. Niby takich, którzy zwykle grają role drugoplanowe ale te z wysokiej drugoplanowej półki No i cameo w postaci właśnie Yoo Yeon Seoka... Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 14.06.25, 17:56 On the Way To The Airport Za waszą namową wzięłam się za to wczoraj. Bardzo mi się podoba. Jestem prawie w połowie. Drama spokojna, refleksyjna, jestem bardzo ciekawa jak się potoczy. Dzięki za polecenie. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 15.06.25, 19:19 Our Unwritten Seoul któraś z was ogląda? Zaczęłam, ale myslałam, że juz są wszystkie lub prawie wszystkie odcinki, a tu jeszcze kawałek czasu do końca emisji. Pewnie będę musiała czekać na kolejne, na razie obejrzałam 5. I powiem tak, niby nic szczególnego, a jakoś mi się podoba, nie przewijam Może trochę dlatego, że ostatnio oglądałam raczej inne produkcje i byłam dramowo "wyposzczona". Odpowiedz Link Zgłoś
oldrena1 Re: Koreańskie seriale 9.0 15.06.25, 21:21 kurt.wallander napisała: > Our Unwritten Seoul > > któraś z was ogląda? > Planuję obejrzeć ze względu na Park Bo Young (bo opis mnie nie zachęcił), gdy całość znajdę poza Netfliksem. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 15.06.25, 21:42 Czekam na koniec emisji i też się na to czaję 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 28.06.25, 23:54 Nie dramowo, ale celebrycko. Zaglądam sobie dzisiaj na insta, a tam... Lee Junho w Hiszpanii, Seo Kang Joon i Jung Hae In w Mediolanie, a Rap Monster w Amsterdamie. Czy oni nie mogą raz pojechać gdzies w tym samym terminie co ja? Inna sprawa, czy poznałabym ich bez makijażu? Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 28.06.25, 23:55 A, na polskim Disney pojawił się wreszcie Snowdrop. Kto nie widział, warto się skusić. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 29.06.25, 01:02 Oooo dzięki. Nie oglądałam bo wiedziałam jak się kończy. Mimo że stylizacja He Ina była jedna z lepszych z wszystkich jego ról. Nie lubię jak go wybielają a tu był prawie śniady. I włosy miał nie na pieczarkę. Wyglądał zdecydowanie super. Ale nie miałam nastroju na smutne zakończenia. Może się przełamię???? Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 29.06.25, 09:15 Przełam się, przełam. Wprawdzie poziom bzdur wybija tam w pewnym momencie w kosmos, ale ogląda się super, a Jung Hae In wygląda jak milion dolarów. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 30.06.25, 17:18 Ja podobnie jak przedpiśczyni Nie za bardzo mam nastrój na smutne zakończenia. Oglądam w tej chwili na Kisskh Good Boy z 2025. I jakoś idzie... choć myślałam, że etap kopania podwładnych, walenia po głowie, obrażania już wyszedł z mody w serialach Tu nie... Szykuję się na Squid Game, odsuwam w czasie jak plasterek kiełbaski na kanapce Mam mało czasu bo zbroję się na wyjazd do córki. Jedziemy samochodem i połowa jak nie więcej bagażnika będzie wypchane zamówionymi przez nią rzeczami. To w tej chwili zaprząta mi głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 30.06.25, 18:32 Ja teraz The Haunted Palace oglądam. Kurcze, temu od niezrzucenia ze stołu broda niewiele przeszkadza w wyglądzie, choć ja generalnie brodatych z nieznanych przyczyn mniej lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 30.06.25, 18:51 O masz, już dawno miałam oglądać i całkiem o tym zapomniałam 🙄. Daleko jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 30.06.25, 19:28 Zaczęłam 4 odcinek. Możesz mnie gonić razie czego . Mąż jakieś porządki w garażu robi i podobno mnie potrzebuje, Więc dziś dużo nie obejrzę. A następne w kolejce mam to co właśnie skończyli emitować z Park Bo Young czyli Our Unwritten Seoul. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 05.07.25, 09:17 Sprawozdaję. Pałac wstrzymałam, zrobił się nudny. W międzyczasie obejrzałam Second Shot at Love. Dawniej bym prawie zachwycała, ale teraz zrobiłam się wybredniejsza. Oglądało się dobrze, choć dupy nie urwało, ale do polecenia. Jest na viki. Za to zaczęłam ten Seul. Jestem na 4 odcinku i jestem zachwycona. Niby klimat lekkiej beznadziejności życia, trochę jak w My Liberation Notes. Spokojna akcja, i fajnie Park Bo Young w podwójnej roli bliźniaczek. Park Jin Young też fajny, lubię go od czasów Yummi's Cell. jestem bardzo ciekawa jak się potoczy, może przez weekend skończę jak mnie mąż do porządkowania garażu nie zaprzęgnie Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 05.07.25, 11:41 Pałac też rzuciłam, chyba już po drugim, czy trzecim odcinku. Kim Ji Hoon z zarostem wygląda równie dobrze, a może i lepiej, niż bez. Te pierwsze odcinki podbijał też Kim Young Kwang, ale sama historia i nijaki ML jakoś mnie nie przekonali. Oglądam sobie Cunning Single Lady z powodu Seo Kang Joona oczywiście i pewnie też bym rzuciła, bo dupy nie urywa, ale chciałam też żonę Lee Byung Huna oblukać, no i się wciągnęłam. Główny fajny facet, pamiętam, że w Alchemy of Souls rzucił mi się w oczy, chociaż tylko jakiś epizodzik tam miał. Ogólnie na upały, dla resetu, ok. Skoro tak zachwalasz Seul to może też spróbuję, ale mnie ostatnio wszystko żółwim tempem idzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 05.07.25, 11:56 Ta sama para głównych czyli żona LBH i Joo Sang Wook gra też w Fate and Fury, było na viki kiedyś, może nadal jest. On swego czasu był takim naczelnym amantem, ok 10 lat temu sporo z nim dram. Potem mniej grał, ale ostatnio miał dużą drugoplanową rolę w Bora Deborah czy jakoś tak, jest na kisskh. Widać lekko ślad czasu, ale nie jest z nim źle. Przystojny nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 05.07.25, 12:14 On moim zdaniem ma taką właśnie urodę amanta z czasów Cary'ego Granta. Przystojny w starym stylu i jako jeden z niewielu wygląda na starszego niż jest. Nie sądzę, żebym miała gdzieś za nim chodzić, ale dzięki, a nuż się skuszę. Żona LBH piękna kobieta, ale aktorsko, przynajmniej w takiej komediowej rólce, z butów nie wyrywa. A SKJ taki słodki szczeniaczek tutaj, niczym Rowoon. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 06.07.25, 00:38 jasnoklarowna napisała: > Za to zaczęłam ten Seul. Jestem na 4 odcinku i jestem zachwycona. Niby klimat l > ekkiej beznadziejności życia, trochę jak w My Liberation Notes. Spokojna akcja, > i fajnie Park Bo Young w podwójnej roli bliźniaczek. Park Jin Young też fajny, > lubię go od czasów Yummi's Cell. jestem bardzo ciekawa jak się potoczy, może p > rzez weekend skończę jak mnie mąż do porządkowania garażu nie zaprzęgnie Fajnie, że ci się podoba. Mnie też, choć początkowo sądziłam, że będzie lżej Odcinki 3. i 2. od końca trochę się dłużą, ale ostatni znów jest dobry w mojej ocenie. U mnie takie mocne 7.5, a może i 8/10 (ale ja nie szafuję wysokimi ocenami). Zmęczyłam natomiast film The Match i wynudziłam się jak mops. Może być ciekawy chyba tylko dla kogoś, kto interesuje się badukiem (go). Robię sobie powtórkę "Just Between Lovers" i ten serial to ma u mnie zasłużone 10/10. Szkoda, że Lee Junho już nie wybiera (a może nie dostaje) takich ról. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 06.07.25, 10:16 kurt.wallander napisała: > Zmęczyłam natomiast film The Match i wynudziłam się jak mops. Może być ciekawy > chyba tylko dla kogoś, kto interesuje się badukiem (go). I dla mnie . Już pisałam, że mi się bardzo podobał, więc nie będę się teraz wypierać. O grze w go pojęcia nie mam, ale dla mnie to film o ludzkich emocjach, o wzajemnych relacjach pomiędzy mistrzem a uczniem, itp. Trochę przywodzi mi na myśl Kolor pieniędzy z Newmanem i Cruisem. Ani tamten nie był o grze w bilard, ani ten o grze w go, choć właściwie na ekranie nic innego nie robili, tylko grali. Z drugiej strony, jak najbardziej rozumiem, że może znudzić. > Robię sobie powtórkę "Just Between Lovers" i ten serial to ma u mnie zasłużone > 10/10. Szkoda, że Lee Junho już nie wybiera (a może nie dostaje) takich ról. Ja po rewatchu odrobinkę gorzej oceniłam niż za pierwszym razem, ale dla genialnej roli Junho pewnie jeszcze kiedyś kolejną powtórkę zrobię. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 06.07.25, 13:14 otia5 napisała: Trochę przywodzi mi > na myśl Kolor pieniędzy z Newmanem i Cruisem. Ani tamten nie był o grze w bilar > d, ani ten o grze w go, choć właściwie na ekranie nic innego nie robili, tylko > grali. No właśnie, teoretycznie, tak powinno być, a zupełnie u mnie nie zadziałało. Aż byłam sama zdziwiona. > Ja po rewatchu odrobinkę gorzej oceniłam niż za pierwszym razem, ale dla genial > nej roli Junho pewnie jeszcze kiedyś kolejną powtórkę zrobię. A mnie się dalej baaardzo podoba. Wszyscy tu świetnie wypadli, scenariusz trzyma się kupy, nie ma głupiego mieszania gatunków. Postaci poboczne ciekawe, zapadające w pamięć. Oczywiście ponowne oglądanie robie trochę z przewijaniem, ale ja w ogóle bardzo rzadko oglądam cos ponownie. Z Junho będzie nowy serial na Netfliksie, ale z opisu zupełnie mi sie nie podoba. A propos Junho, na fali popularności Our Unwritten Seoul, na YT wyświetlił mi się fragment odcinka "I live alone", w którym Park Jin Young odwiedza Junho w jego mieszkaniu i robi mu porządek w garderobie Widziałam to wczesniej, ale teraz dopiero skojarzyłam, że to on [;C.C.]; 2PM JUNHO invites GOT7 JINYOUNG to his house #JUNHO #JINYOUNG #2PM #GOT7 Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 09.07.25, 01:31 No to dobrze ze na Palac nawet nie zajrzalam. Unwritten Seul tez mi sie podobal, ale absolutnie przebil go Doctor John z Ji Sungiem. Wspominalam juz, ze zaczelam ale po pierwszym odcinku wydawalo sie, ze bedzie przewidywalny i pewnie duzo krwi... no to odpuscilam. Przez dwa lata bujalam sie z: "poogladac jeszcze troche?" , a moze nie warto... No i wrocilam i nie zaluje. poczatkowe odcinki troche powolne, sporo przewijania, ale gdzies od 7 sie zaczelo dziac ciekawie. Przy 11 zwatpilam w syndrom 11-go odcinka. a potem tez bylo bardzo dobrze. Bardzo mi sie podobal ten serial. Glowni swietni, pozostala obsada rowniez. Lez sporo, sporo tez napiecia, no bo tematyka dosc powazna - eutanazja, problemy etyczne w medycynie, troche o chorobach rzadkich i pain management. Niewiele krwi i stolow operacyjnych, duzy plus. Unikneli przy tm klisz, co jest moja mala obsesja. No moze pare bylo , a napewno jedna, ale do przyjecia : Uwaga spoiler ta 'klisza' to lekko przerobiona kopia watku z My lovely Sam Soon, ktora to drame kocham niezmiernie. Nie napisze, ktora, tak bo jak macie zamiar ogladac to i tak zalapiecie tuz przed. Nie wiem czy ktos juz to ogladal, ale jesli tak to ciekawam,czy zgadzacie sie z moja ocena. Na MDL 8,5, ja tez chyba tyle moga dac, a przynajmniej 8/10 Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 09.07.25, 14:33 Doktora oglądałam jakiś czas temu, chyba zaraz jak wszedł i też byłam zachwycona. Oczywiscie na fali Ji Sunga ogladałam. To tam tez pierwszy raz Lee Kyoo Hyunga widziałam. Potem jeszcze w paru serialach, np geja w Prison Playbook. Fajnie facet gra też. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 09.07.25, 19:26 Mnie było z Doktorem Johnem nie po drodze. Miejscami podobał mi się bardzo, ale ogólnie zmęczył mnie i bardzo długo zajęło mi dotarcie do końca. A ten koniec zirytował mnie strasznie (spojlery). Nie dość, że ML ni stąd ni zowąd, przestał się kontaktować z FL, to potem po trzech latach okazuje się, że mało, że rok ją podglądał, to jeszcze tak po prostu przechodzi nad tym całym rozstaniem do porządku dziennego. Jakby się widzieli wczoraj. A ona go oczywiście przyjmuje z otwartymi ramionami, nie oczekując tłumaczenia czy przeprosin. Może zresztą źle pamiętam, bo dawno oglądałam, ale na pewno nie oceniłam go dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 10.07.25, 11:06 No mnie to tez wyjatkowo wk...lo. Duzy spojler ponizej... To wlasnie takie niby skopiowane z My Lovely Sam Soon, ale absolutnie bez sensu ta wersja. Mialam nawet wrazenie, ze powie: "no tak latalas za mna, przylecialas nanawet na lotnisko to mi sie ciebie zal zrobilo, wiec powiedzialem, co powiedzialem, ale tak ogolnie to pomyslalem. ze ci przejdzie jak ze trzy lata sie nie odezwe. A poza tym to ja jestem gey" to by mialo wiecej sensu jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 10.07.25, 12:14 Aa, to nie załapałam, że to właśnie było podobne do My Lovely Sam Soon. Ta drama też nie należy do moich ulubionych i głównie pamiętam z niej fryzurę Hyun Bina i to, że całkiem szczupła FL była uważana za grubą. Jestem w połowie Our Unwritten Seoul, podoba mi się i szybko idzie, ale nóż mi się w kieszeni otwiera, jak tam jest traktowana depresja. Jakby to był XIX wiek, a nie XXI. Mam szczerą nadzieję, że w rzeczywistości w Korei jednak ludzie korzystają z usług psychiatrów czy psychoterapeutów, chociaż patrząc na liczbę samobójstw... Odpowiedz Link Zgłoś
wzosia Re: Koreańskie seriale 9.0 10.07.25, 11:11 Ja Dr Johna oglądałam kilka lat temu. O ile film pamiętam fragmentami, niektóre sceny pamiętam bardzo dobrze, części zupełnie. Ale ta dram ma genialną ścieżkę dźwiękową. Mam ją na playliście i czasami przesłuchuję. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 30.06.25, 20:38 zaintrygowalas mnie tym stolen i az sprawdzilam. Dla mnie to on lest bardziej od majtekprzezglowe jest. No to chyba zaraz sie za ten palac zabiore, jako ze w Unwritten Seoul na ostatnim jestem. podobal mi sie, ale dwa ostatnie to ciagle przewijanie. Sporo dluzyzn, watkow - wypelniaczy, powtorek. Serial by zyskal gdyby byl o 2 odcinki krotszy, moze nawet o 4 Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 30.06.25, 21:33 No jak Korea Dom z papieru leciał to dyskusja była, która by go z tego stołu nie zrzuciła. To myślałam że już na zawsze do niego przylgnęło. Facet nie jest zły, choć ja go przed schudnięciem wolałam. Tak jak wyglądał chyba w Wierzy Babej (tam sukinsyna grał choc mało go było) czy w Goddess of Marriage Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 30.06.25, 21:43 Przylgnęło, przylgnęło, senin coś udaje, że tu nowa jest 😉. Senin, końcówka 6 odcinka Money Heist Korea, tak pewnie z 10 minut przed końcem. Obejrzyj i kwestia stołu się rozwiąże 😄. Zdziwiłam się też, że nie oglądałyście Snowdrop. Przecież tu wtedy gorące dyskusje się na jego temat toczyły, byłam pewna, że wszystkie wtedy oglądałyśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 30.06.25, 23:10 Money Heist nie ogladalam, ale dyskusje, owszem, pamietam . Tak sie chcialam tylko poprzekomarzac. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 29.06.25, 09:13 kurt.wallander napisała: > Seo Kang Joon i Jung Hae In w Mediolanie Nie kop leżącego. Info o Seo Kang Joonie (już mniejsza o Jung Hae Ina, choć też kcem 😉) zobaczyłam na dzień przed zaplanowanym wyjazdem w całkiem innym kierunku i bardzo sobie plułam w brodę, bo gdyby nie to, to przecież bym do tego Mediolanu podskoczyła jak nic, w końcu długi weekend był . Wiem, staram i głupiam, ale i tak chciałabym go zobaczyć na żywo i jarać się tym jak nastolatka. Dramowo u mnie nic nowego, oprócz Squid Game. Oglądało mi się ten ostatni sezon dobrze, ale jednak trochę potencjał zmarnowali. Dla mnie przede wszystkim w kwestii konfrontacji frontmana z graczem 456. No słabo im to wyszło i nijako. Poza tym raczej bez większych zaskoczeń i oczywiście z podkładką pod amerykańską wersję. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 09.07.25, 08:17 Ja sobie przez was nadal eksploruję zakątki Kisskh Ciagnę Good Boy (2025) z Park Bo Gumem ale bez entuzjazmu Po pierwsze główni słabo mi pasują do siebie, po drugie ML jest dziecinny, nieodpowiedzialny, naiwny do bólu. Aż dziw, że go jeszcze nie zatłukli. Po trzecie zupełny brak originalności w tej dramie. Ale jestem na dwunastym odcinku i dociągnę z obowiązku W między czasie zaczęłam Salon De Holmes i mam nadzieję, że się nie skiepści po kilku odcinkach bo na razie fajne Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 10.07.25, 09:40 A ja wlasnie Heca za twoja namową się za Good Boya wzięłam. Jestem na 5 i fajnie się oglądałam. Takie pomieszanie historyjki kryminalnej z elementami śmieszniejszymi jak np grillowanie na komendzie. Główny naiwny faktycznie ale nie drażni mnie to. Fajny jest ten chłopak były, grał zdaje się z Woo Do Hwan em w Bloudhounds. Ogólnie historyjka naciągana ale ostatnio mam troszkę różnych zawirowań stresogennych i takie nienajambitniejsze za to z elementem śmiesznym mi służy. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 10.07.25, 15:05 Też lubię tego SML Ale wydaje mi się, że on często dostaje takie role gdzie jest drugim. Za to ML w tym serialu wygląda czasem jak słodki szczeniaczek No nie mogę się pozbyć tego uczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 10.07.25, 19:08 On chyba ma taki wyraz twarzy . Ale za to tu nie jest wypudrowany na gładką glass skin. Widać cerę a nie warstwę poślizgową Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 12.07.25, 21:00 Zawsze jestem ciekawa głupot , więc, jakżeby nie, polazłam spojrzeć na S line. Pomysł serialu (czy raczej wcześniej webtoonu) durny jak kilo gwoździ - dziewczyna widzi nad głowami ludzi czerwone linie łączące ich z osobami, z którymi uprawiali seks. Jak dla mnie mogłoby się to nadawać jedynie na lekką erotyczną komedyjkę, a tu thriller. No ale, zachęcona wielkim kłębem linii 🤣nad głową Lee Soo Hyuka, spróbowałam. I powiem wam, że po pierwszym odcinku czuję się zachęcona. Zapowiada się na ciemny, klimatyczny thriller i gdyby im się udało to pociągnąć, to byłoby całkiem dobrze. Zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 12.07.25, 21:46 gdzie to? bo ja w połowie Snowdrop i jak skończę to zmiany nastroju pewnie będę potrzebować. Bo na skończenie Youth of May pewnie nie będę miała tak od razu chyba nastroju. Niestety z grubsza wiem jak oba filmy się kończą. Więc pewnie coś się przyda na odczarowanie Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 12.07.25, 22:13 Na kisskh oczywiście, ale musisz powoli ten Snowdrop kończyć, delektując się lekko sponiewieranym Jung Hae Inem, bo są dopiero dwa odcinki z sześciu. Ten drugi już nie tak mroczny i klimatyczny, ale ciekawa jestem, co z tego będzie. Poza tym spodobała mi się tam A Rin, ma ciekawą urodę, trochę w typie Lee El (chyba 🤔), którą bardzo lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 13.07.25, 01:30 Youth of May bardzo mi sie podobal, ale po Snowdropie, tak od razu, to chyba jednak nie ogladalbym. A ja tu z pretensjami dzisiaj - dlaczego, no dlaczego nikt mi nie mowil, ze Taxi Driverto taki swietny serial jest? zartuje oczywiscie. Pisalyscie, ze bardzo dobry, ale ja wyobrazalam sobie zupelnie inny plot (cos w stylu Iris). A tu zaskoczenie zupelne. Wprawdzie przewijam sceny okrucienstwa, ale i tak sie swietnie oglada. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 18.07.25, 19:24 No fajny I to oba sezony trzymają poziom. Ja w tej chwili oglądam Salon De Holmes i też dobrze się ogląda choć przewracam momentami oczami z powodu lekceważącego stosunku mężów do żon. Normalnie niejednemu bym zasadziła kopa w tyłek Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 18.07.25, 19:49 Czego oba sezony, bo się zgubiłam? W Salon de Holmes te kobity irytowały mnie tak, że nie skończyłam nawet pierwszego odcinka. Najwyraźniej to nie dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 18.07.25, 19:50 otia5 napisała: > Czego oba sezony, bo się zgubiłam? > W Salon de Holmes te kobity irytowały mnie tak, że nie skończyłam nawet pierwsz > ego odcinka. Najwyraźniej to nie dla mnie. Taxi Driver ma dwa sezony Co do Holmsów to chyba lubię się umartwiać bo jestem już na 7 Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Our Mowie 14.07.25, 19:30 Miłośniczkom Nam Goong Mina spieszę donieść że na kisskh jest nowość z jego udziałem. Our Movie. Jeszcze nie widziałam bo mam kolejkę do skończenia ale na pewno obejrzę wkrótce. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 18.07.25, 18:47 Dryfuję sobie ostatnio po sześcioodcinkowych dramach i to jest coś dla mnie. Nie zdążam się znudzić Obejrzałam Karmę. Świetny, choć chwilami zbyt krwawy thriller, dający trochę oddechu czarnym humorem. Z super obsadą (Park Hae Soo, Shin Min Ah, Kim Nam Gil) i puzzlami idealnie wskakującymi na swoje miejsca, co uwielbiam. Jakieś drobne potknięcia oczywiście są, ale do wybaczenia, bo najważniejsze rzeczy pięknie się łączą. Drama ewidentnie zrobiona pod tytułową tezę i zupełnie się z tym nie kryjąca, więc mi to nie przeszkadzało. Baaardzo satysfakcjonująca. Karma wraca nie tylko kotu Oprócz tego zaliczyłam kolejne dwa odcinki S line i nadal mogę polecić, chociaż w 4. odcinku mocno odlecieli, oj mocno. Ale wciąga i ciekawa jestem zakończenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 22.07.25, 23:37 Włączyłam sobie dzisiaj "Wall to Wall" - nowość, film z Kang Ha Neulem, na Netfliksie, i odradzam. Nuuuda. Zaczęłam też nowy serial "Delightfully Deceitful", i zaintrygował mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 23.07.25, 12:39 A ja dziś z czymś innym Jeśli nie czytałyście jeszcze książki "Cool po koreańsku. Narodziny fenomenu, czyli jak jeden naród podbił świat za pomocą popkultury " to polecam Dobre są też komentarze pod ofertą tej książki. Np to co mi się w niej podobało (opisy dzieciństwa autorki spędzonego częściowo w Korei) dla innych były powodem do odjęcia gwiazdek. Mimo, że napisana ponad 10 lat temu i z punktu widzenia K-popu juz przestarzała z lekka to ta część mówiąca o adaptacji dziecka koreańskich rodziców urodzonego w USA i powracającego do kraju przodków w wieku 12 lat jest bardzo interesująca. Szybko się czyta, autorka nie przynudza i ma dystans do siebie Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 23.07.25, 13:35 Całkiem fajna, chociaż faktycznie już trochę przestarzała. Różne ciekawostki zawsze jednak można wyciągnąć. Z dram oglądam Our Movie, so far so good, ale... Namkoong Min. Wiem, że lubicie tę jego łagodność, ja go niby też lubię, a tu, kurczę, co scena to mam go ochotę kopnąć w dudę na popych. Rozumiem, że taka rola, ale on się jakby zawiesza, rozmawia z kimś i a to patrzy w przestrzeń w jedną stronę, a to w drugą. No, drażni mnie, ale dramę obejrzę. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 23.07.25, 17:33 On tak często się zawiesza, w różnych rolach. Szczerze mówiąc, coraz bardziej mnie to drażni. Natomiast Delightfully Deceitful szybko się popsuło. Zrobiło się mocno nierealistyczne w taki głupi sposób. Nie chcę pisac więcej, żeby nie spojlerować komuś. Ale raczej przerwę po odcinku. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 23.07.25, 22:58 Wiem, że lubicie tę jego łagodność, ja go niby też lubię, a tu, kurczę, co scena to mam go ochotę kopnąć w dudę na popych. Mnie tez on wkurza w tym serialu, zwlaszcza w pierwszej polowie. Jak dla mnie kopiuje swoja maniere z Hot Stove, czy My Secret Hotel. W Undateeables tez byl podobny. Troche mnie to rozczarowalo, bo chyba stac go na wiecej. Moja teoria: on chyba w romansach niezbyt dobrze sie czuje, choc w My Dearest byl super. Ale i tak ogladam z wielka przyjemnoscia. Juz prawie koncze Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 25.07.25, 19:37 Przyszłam się wyżalić, tak standardowo już. Skończyłam S line i, o matko, ostatni odcinek był tak bardzo, bardzo zły, że to się w głowie nie mieści. Na podium w konkursie na najbardziej spieprzoną w ostatnim odcinku dramę zaraz obok Grid. Obie ex aequo złoty medal, żeby nie było wątpliwości. Żadne tam drugie miejsce. Przy czym Grid jest ogólnie znacznie lepszym serialem, w którym wcześniej wszystko świetnie trzyma się kupy. S line w trakcie meandruje w dziwne okolice, ale sam koncept, mimo ze durny, jest intrygujący i drama bardzo wciąga. Mogło być z tego coś naprawdę dobrego, niektóre wątki były super i gdyby to tylko odpowiednio pociągnęli, ech. Nie znoszę, jak coś, co mi się dobrze oglądało, zalicza tak fatalny zjazd. Nie chodzi mi oczywiście o to, że np. spodziewałam się happy endu, a tu główny bohater umiera, ani nawet nie o to, że całe rozwiązanie jest w ostatnich 7 sekundach, tylko o taki totalny, spektakularny fu*k up. Też na pewno macie takie dramy, które was wciągnęły, polecałyście, a na koniec jakby twórcy zbiorowo zachlali, dali sobie w żyłę, ale termin gonił, więc dokończyli nie bardzo wiedząc, co czynią. Cusz , idę spojrzeć na Trigger, choć jużem i tak mocno strigerowana. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 25.07.25, 19:41 Jeśli masz ochotę na kryminał, a nie widziałaś jeszcze, to polecam Nine Puzzles. Jestem na 5. odcinku, póki co, podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 25.07.25, 20:00 Nawet wczesniej mi to chodziło po głowie, ale po Karmie chciałam coś innego dla odmiany, a to mi się wydawało w podobnym stylu. Dobra, to wcisnę przed Trigger. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 25.07.25, 20:35 Ej no, moja droga, ty mnie tu na minę wsadziłaś. Co to ma znaczyć, że Ji Jin Hee jest trupem? Czy ja miałam dzisiaj za mało rozczarowań 🤣😂 Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 18.08.25, 18:37 Coś bardzo cicho się tutaj zrobiło Czyżby znudziły się Wam -dramy? Ja przez wyjazdy oglądam nieregularnie. Ale oczywiście (jakżeby inaczej ) zaczęłam oglądać wychodząca dopiero Beyond The Bar. I mnie wciągnęła, bardzo. Co prawda FL bywa irytująca bo z każdym odcinkiem robi się coraz mniej energiczna ale mam nadzieję, że jakoś dotrwa do końca No i od pierwszego odcinka toczy się dyskusja na Dramalist czy będzie jakiś romans czy nie. Ja bym oczywiście chciała bo lubię Ale wiele osób uważa, że to tylko zaśmieci dobry serial W każdym razie nie mogę się doczekać kolejnych odcinków bo już oczywiście dotarłam do szóstego i jestem na głodzie Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 18.08.25, 20:10 Patrz, akurat się dzisiaj zastanowiłam, czy nam już wątek tak całkiem zdechł i proszę Z ostatnich dram bardzo podobała mi się Karma, ale to już chyba pisałam. Nine Puzzles odłożyłam, bo nie mogę znieść FL. W Itaewon Class jakoś ją trawiłam, a tu nie dałam rady. Trigger wciągnęłam, miejscami podobał mi się bardzo, miejscami (zwłaszcza bliżej końca) niekoniecznie, ale co by nie mówić, Kim Young Kwang wygląda w nim jak milion dolarów. Poleciałam sobie po nim do Sweet Stranger and Me. Tu już w ogóle jest na kim oko zawiesić, bo i on i Lee Soo Hyuk i Kim Ji Hoon (ale tu to bym go chyba ze stołu zrzuciła ) i jeszcze Woo Do Hwan się pałęta. A oprócz tego zawzięłam się, bo to chyba trzecie podejście było, i obejrzałam My Dearest. Senin, nie czytaj dalej, bo będę się znęcać . Nie dość, że to jest bezczelny plagiat Przeminęło z wiatrem, to jeszcze zrobili z tego tandetną soap operę: w kółko FL (pasująca na piękność powiatu, jak nie powiem co) albo ML dopadają kolejne nieszczęścia, pobicie, porwanie, szantaż, amnezja (żeby to, kur.a, raz), czarna ospa i od nowa i z powrotem i jeszcze raz, a wszystko to spływa po nich jak po kaczce. Jak bardzo by ktoś nie oberwał, to ma co najwyżej klasyczne delikatne rozcięcie wargi, że o dziesiątkach scen z gatunku zabili go i uciekł nie wspomnę. No nic nie poradzę, wiem że drama uwielbiana, a ja zgrzytałam zębami i szlag mnie trafiał. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 18.08.25, 20:51 Czyli trafiłam z tym postem Trigger i Karmę mam na liście. Ale jeszcze się nie zabrałam. W ogóle zabałaganiłam z oglądaniem dram. Oglądam te co wchodzą a na liście leżą już dawno w całości wydane Po drodze na szybko obejrzałam Nothing Uncovered. Nie powiem, ze względu na sentyment do ML Czyli Yeon Woo Jin. No i grał całkiem, całkiem dobrze, wyglądal równie smakowicie SML też ale FL to porażka dla mnie na całej linii. Bardzo odstawała wiekiem, słabą grą i ... brakiem mimiki Chyba botoks wszedł z mocno. Pominę już milczeniem płycizny scenariusza. Tak że jeśli nie przepadacie za Yeon Woo Jinem to możecie sobie ten serial darować. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 18.08.25, 22:06 Ja rez zaczleam taka wczesi wydana i mam jeszcze 2 tygodnie czekania. Ale poczekam bo mnie wciganela i glowny, Yoon Kye Sang, mnie zaintygowal. Nic z nim do tej pory nie ogladalam. A jest to The Winning Try. O rugby, ktorej to gry, w Au bardzo popularnej, nie znosze, a jednak w w ta Korei mnie wciagnela Na Beyond the Bar tez mam ochote, ala nie ruszam zanim wyjdzie calosc. W oczekiwaniu na Winning try zaczelam Partners for Justice, I znowu, cos czego nie lubie, bo grzebia sie z zamilowaniem w martwych cialach, ale glowny Jung Jae Young jest niezwykle interesujacy. Przede wszystkim jego chzrakter ale i z wygladu taki niekoreanski, I - uwaga Otia - typ, jak dla mnie, bardzo podobny do Lee Byung Hun. Zdjecie na MDL tego nie oddaje ale w serialu tak wlasnie mi sie kojarzy. Co do My Dearest - rozumiem, ze inni maja inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 18.08.25, 22:11 Tak, zaczekaj z Beyond The Bar bo odcinki ogląda się szybko, nie ma właściwie dłużyzn A ten The Winning Try dobry? Bo nie wiem czy nie zacząć. Kolejnego co dopiero wychodzi Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 18.08.25, 22:46 Mnie sie The winning Try podoba, ale ja lubie dramy o sporcie, mlodziezy, szkolnych ukladach itd. (Rzecz dzieje sie w szkole sportowej). Dluzyzn tez nie ma, jest sporo napiecia, jest bezkliszowo. Sprobowac warto, najwyzej odstawisz Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 18.08.25, 22:26 Aż poleciałam obejrzeć tego Jung Jae Younga na MDL i na tym zdjęciu to taki raczej podobny całkiem do nikogo, ale tak, jak mówisz, "na żywo" może być inaczej. Musiałam go widzieć w filmie Revolver, ale nie rzucił mi się w oczy. Zapiszę sobie tę dramę. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 21.08.25, 21:15 Ja znowu odkopuję wątek Czekając na dalsze części Beyond The Bar zaczęłam oglądać Delightfully Deceitful. I odpadłam po 3 odcinkach No tak niemożebnie mnie FL wkurzała! I ten narrator! Chyba najmniej jej opiekun Ale ona, adwokat i te przerywniki były taki irytujące, że rzuciłam w kąt. Czy ktoś jeszcze ją sobie darował czy tylko ja taka niecierpliwa byłam? Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 21.08.25, 21:16 Aaa, zabrałam się za Trigger i już mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 21.08.25, 22:49 Kim Young Kwang w Trigger robi robotę. Oj, nie zrzuciłabym ze stołu, nie. Kim Nam Gil też dobry, ale on mnie akurat nie rusza. Dużo tam jeszcze tego Beyond the Bar brakuje? Bo zostały mi dwa odcinki Sweet Stranger and Me i za coś nowego mogłabym się zabrać. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 21.08.25, 22:56 otia5 napisała: > Kim Young Kwang w Trigger robi robotę. Oj, nie zrzuciłabym ze stołu, nie. Kim N > am Gil też dobry, ale on mnie akurat nie rusza. Też bym nie zrzuciła! A do tego ma (chyba, dopiero zaczęłam) trochę komediową rolę i całkiem, całkiem mu idzie. > Dużo tam jeszcze tego Beyond the Bar brakuje? Bo zostały mi dwa odcinki Sweet S > tranger and Me i za coś nowego mogłabym się zabrać. Brakuje połowy Siódmy z dwunastu odcinek pojawi się w sobotę. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 21.08.25, 23:19 Uu, to jeszcze. Nie zrobię sobie tego po raz enty 😛. A co do roli KYK, komediowa to ona nie jest, ale zagrana tak, hmm, na zasadzie: nieważny ML, nieważna właściwie fabuła, mniejsza o główny problem w dramie, ale patrzcie i podziwiajcie, bo właśnie odrzucam poły płaszcza, wyciągam giwerę, puszczam do was oczko i z niewymuszonym wdziękiem, swobodą i pełną premedytacją kradnę show. Ale drama głupia wcale nie jest, chociaż parę uwag bym miała oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 21.08.25, 23:28 Oooooo, to mnie zaintrygowałaś Miałam już iść spać ale wracam na Netflixa Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 21.08.25, 23:35 A to przepraszam, nie chciałam pozbawiać cię snu 😉. W każdym razie, enjoy! Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 06.09.25, 14:50 otia5 napisała: > Kim Young Kwang w Trigger robi robotę. Oj, nie zrzuciłabym ze stołu, nie. To już chyba było ustalane jak Somebody oglądałyśmy psycholem tam był, ale wizualnie fajnie się pokazał. A wiecie że w początkach 2000 lat był pierwszym koreańskim modelem który chodził w pokazach Haute Cuture u wielkich projektantów zachodnich? Co do Kim Nam Gila to wizualnie dla mnie taki sobie, ale aktorem jest świetnym. Najstarszy serial z nim z 2009 roku oglądałam i już tam niewyględny ale świetnie grający był. Jeszcze nie obejrzałam ich duetu bo na zakończenie emisji czekałam. Chwilowo Story of Kunning Palace chińskie wałkuję. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 06.09.25, 15:47 Ale jak na zakończenie emisji, przecież Trigger już dawno skończony? Czy to o czym innym? Fakt, że ileś tam dram na raz oglądam i trochę mi się myli, ale chyba nie aż tak. KYK chyba u A. McQueena i u Diora chodził. Nie dziwię się. Tu też jest psycholem, ale zupełnie innym. W każdym razie błysk szaleństwa w oku jest i co się pojawia, to cały ekran jego. Za chińskie podziękuję, żeby one były najpiękniejsze, ja się trzymam z daleka. Podziwiam, że macie i na to czas, one zazwyczaj długie. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 06.09.25, 16:18 A to muszę zerknąć, bo trochę zaspałam widocznie. Kilka tak czekałam i się pokończyły to się wezmę za nadrabianie. Ja w ramach wspierania córki te chińskie, choć ze 4 to mi się bardzo podobały. Reszta taka se. Wspierania, tzn kontaktowania się z tą kulturą, bo jako chińskojęzyczna etnolingwistka z dodatkową opcją amerykańsko-angielską skończy (jeżeli te studia szczęśliwie skończy, bo najłatwiejsze nie są). Książki o Chinach i Tajwanie też sobie zapodałam, nawet ciekawe, choć czyta się mozolnie, akcji mi brak . Mamy wspólne tematy dzięki temu Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 06.09.25, 01:13 heca007 napisała: > Ja znowu odkopuję wątek > Czekając na dalsze części Beyond The Bar zaczęłam oglądać Delightfully Deceitfu > l. I odpadłam po 3 odcinkach Ja też to rzuciłam w diabły. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 06.09.25, 08:50 Tez sie zapisuje do waszego klubu. Ba, nawet Beyond the Bar sobie odpuscilam. Skonczylam The Winning Try i jak dla mnie calkiem calkiem. Ale glowna wkurzala mnie niebozebnie robiac z siebie wycieraczke. A jakby tego bylo malo tozdecydowala sie na bycie sciera do podlogi . Mimo wszystko jak obecnie dostepne, bylo OK. A teraz wsiaklam na dobre, bo znowu zaczelam nie w pelni wyemitowana, ale za to fantastyczna Bon Apetit Yoour Majesty. Jak na razie "zre" niemozebnie, mimo ze to troche kalka Mr. Queen. Czekam z niecierpliwoscia do jutra na nastepny odcinek Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 06.09.25, 20:10 Mnie The Winning Try irytowało (choć obejrzałam). Za dużo było ciągłych wtręrtów, ciągle ktoś coś gadał i gadał a potem inni gadali i gadali a sama akcja czyli postępy drużyny rugby stały. Miałam wrażenie dreptania w miejscu. Dopiero pod koniec ruszyło. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 06.09.25, 22:00 senin1 napisała: > > > A teraz wsiaklam na dobre, bo znowu zaczelam nie w pelni wyemitowana, ale za to > fantastyczna Bon Apetit Yoour Majesty. Jak na razie "zre" niemozebnie, mimo ze > to troche kalka Mr. Queen. Czekam z niecierpliwoscia do jutra na nastepny odci > nek Zaczęłam z braku laku, i ujdzie (jestem dopiero po pierwszym odcinku), ale żebym bardzo wsiąkła, to nie powiem. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 07.09.25, 00:20 U mnie zachwyt wynika z mojej milosci do "food porn" , wiec nie sadze, by kazdemu ten serial odpowiadal. Ponaddto glowni bardzo przekonujacy. O ile YoonA nie podobala mi sie w King the Land, to tutaj stworzyla fajny charakter. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 06.09.25, 01:20 Love Scout - oglądała któraś z was? Chyba będę musiała dla tej dramy wykupić znów Viki. Wyobraźcie sobie, że będąc na wakacjach zaczęłam oglądać, nawet mnie wciągnęło, po powrocie odpalam Netfliksa, a tu d... blada. Nie ma u nas Jakbym miała streścić fabułę do 3. odcinka włącznie, to jest to drama o koreańskiej "kulturze" mobbingu w pracy Nie brzmi zbyt zachęcająco, ale oglądało mi się dobrze. Lubię Han Ji Min od czasów "Hyde, Jekyll, Me", Lee Jun Hyuk wygląda ładnie, choć pewne jego manieryzmy lekko drażnią , a sama drama jest taką dla bardziej dojrzałych widzów. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 06.09.25, 10:20 kurt.wallander napisała: > Love Scout - oglądała któraś z was? > > Chyba będę musiała dla tej dramy wykupić znów Viki. Jest też na kisskh .co. Dla mnie to była taka pogodna, bezpretensjonalna drama, miła w oglądaniu, ale do szybkiego zapomnienia. Pamiętam za to, że zgodnie tu pisałyśmy o całkiem z dudy scenie rzucania się po meblach i o szczękościsku Lee Jun Hyuka. Za to wyglądowo to on mi się ostatnio bardzo podobał w Mercy For None i przez to, że nie dali mu szansy za dużo pograć, to rzuciłam całość. U mnie na tapecie Beyond the Bar i myślę, że obejrzę do końca, chociaż z kolei Lee Jin Wook budzi we mnie mieszane uczucia. Ciągnie się za nim smród oskarżenia o gwałt i, kurcze, mam poczucie, że nie powinnam oglądać dram z nim w roli głównej. Rozgrzebany mam też Pale Moon - wątek zdrady w stylu On the Way to the Airport i Secret Love Affair. Raz mi się bardzo podoba, raz robi się trochę dziwny, ale myślę, że dokończę. No i jeszcze oglądam Butterfly, głównie dla Kim Ji Hoona i Kim Tae Hee. Jak ktoś ma ochotę na dużo akcji, to można obejrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 06.09.25, 20:06 Oglądałam Love Scout już dość dawno. Ale podobało mi się Para głównych do siebie pasowała, ML miły dla oka. Tylko rzeczywiście to nie jest drama, która na długo pozostaje w pamięci. Teraz oglądam Beyond The Bar, Bon Apetit Your Majesty i ponieważ oba nadal wychodzą to dodałam japoński serial na przeczekanie- Learning To Love... też wychodzący :sciana" Ale tego japońskiego nie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 08.09.25, 09:35 No dobra Skończyłam wczoraj Beyond The Bar. I ok, było niezłe ale... zabrakło mi jakiejś pasji (jakkolwiek górnolotnie to brzmi). Sztywne sceny w pracy i na sali sądowej były łagodzone przez jakieś prywatne kadry z życia bohaterów ale nie wiem dlaczego słabo mi się ze sobą spinały Trudno mi to wytłumaczyć. W tle oczywiście były jakieś machlojki korporacyjne i walki między firmami co miało uatrakcyjnić serial ale szczerze, nudne to momentami było Pomiędzy tym wszystkim klasyczne irracjonalne zachowania bohaterów. I, nie chcę spoilerować ale zachowanie ML w jednej ze scen ostatniego odcinka, w stosunku do FL nieładne (conajmniej). Serial na ocenę 7/10. I łatwy do zapomnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 08.09.25, 11:16 Też wczoraj skończyłam i w sumie zgadzam się z tym, co napisałaś. Oglądało mi się dobrze, ale dudy nie urwało. Zwłaszcza ostatni odcinek, w którym gadają, gadają i gadają na właściwie jeden temat i kompletnie nic z tego gadania nie wynika. Jeśli to ma być podkładka pod ewentualny drugi sezon, to ok, ale jeśli nie, to jak zwykle spieprzyli zakończenie. Poza tym koncept, że ML ma znaleźć (spojler) z powodu psa, jest tak kuriozalny, że nawet nie wiem, jak to skomentować. Co do ML, z jednej strony fajnie, że nie jest taką kryształowo dobrą postacią, czasami uda, że czegoś nie słyszał, czasami wynajdzie lukę prawną, trochę etycznie wątpliwą, i to ok. Ale z drugiej strony dosyć wyrywny do przemocy, jak na prawnika (przy czym rozumiem i popieram, należało się) i zdecydowanie dużo spraw ma nieprzepracowanych. U mnie ta drama zaplusowała jedną rzeczą: wyraźnie punktuje różnego rodzaju dupków, narcyzów, przemocowców, przekonanych o własnym geniuszu idiotów, itd. i staje po stronie kobiet i słabszych, co w tak patriarchalnym i hierarchicznym społeczeństwie jak koreańskie jest bardzo potrzebne. Miejscami jest strasznie łopatologicznie. Lekarka tłumacząca lekarce czym jest zespół Munchhausena czy hipochondria albo prawnik tłumaczący prawnikowi czemu wymuszona zgoda jest nieważna. Rozumiem, czemu to miało służyć, ale kurde, naprawdę? Gdyby to był serial z innego kraju taki nachalny dydaktyzm by mnie denerwował, ale tu jest akurat bardzo potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 08.09.25, 14:30 Tak, ten nagły atak agresji mnie zaskoczył. A mając z tyłu głowy to co napisałaś o ML (oskarżenia o gwałt) wywołało to w mojej głowie dziwny zamęt... Dziwnie się poczułam oglądając tą scenę... Co do kobiet masz rację. Widać, że są kompetentne, nie są zahukane, nie boją się wyrażać swojego zdania, są niezależne Same sprawy sądowe też były ciekawe. Tylko denerwowała mnie właśnie ta maniera gadania. Każde z bohaterów wyglądało jakby recytowało swoją kwestię na apelu szkolnym (tak powoli, wyraźnie, przy u życiu okrągłych zdań ) . Szczególnie to widać w finałowych scenach Raz ja, raz ty, raz ja, raz ty... No i teraz znowu czekam Mam w zanadrzu dwa odcinki Bon Apetit... a potem posucha do następnego weekendu Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 08.09.25, 17:46 Z Bon Apetit poczekam, zwłaszcza, że Yoona mnie średnio pociąga. I jeszcze, wiem że nie powinnam, ale zastój tu u nas ostatnio, to poplotkuję. Widziałyście jaki Rowoonik się na twarzy pulpecik zrobił, jak, nieprzymierzając, księżyc w pełni? Aż dziw, że przed wojskiem tak mu się porobiło, bo zazwyczaj wychodzą po służbie tacy okrąglutcy. No, nie poznałam w pierwszej chwili. Za to image do nowej dramy ma bardzo interesujący, zniknął słodki szczeniaczek. Z ciekawości na pewno zerknę. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 08.09.25, 18:16 Oj rzeczywiście Może sobie trochę odpuścił, ileż można wyglądać idealnie Może podobnie jak Ji Chang Wook jest zmęczony utrzymywaniem fit sylwetki? Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 08.09.25, 18:43 Sylwetkę ma nadal na tip top, złego słowa nie powiem 🙂. A żeby nie było, że tylko Rowoonka złośliwie wystawiłam na żer, to obiektywnie dodam, że i 'mój' Seo Kang Joon miał okres wyglądania jak pączuś w maśle. Tyle że on po wojsku właśnie, czyli tak bardziej standardowo. Nie wnikam, jaka się tam magia zadziała, ale na szczęście szybko mu przeszło 😉. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 10.09.25, 12:02 Natrafiłam na taki komentarz na Instagramie na temat Rowoona Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 10.09.25, 12:08 I może rzeczywiście to stres. Prawie dwa lata w wojsku dla kogoś kto robi karierę, ma kontrakty, plany itd. Zawsze jest niepewność jak to będzie za te dwa lata, czy odnajdzie się z powrotem w środowisku i szoł biznesie. Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 10.09.25, 13:35 Stres na pewno też, ale myślę, że on chyba musiał do tej ostatniej roli trochę przytyć, bo zdaje się, że tam walk dużo i musiał trochę nabrać ciała. A że mu akurat w poliki poszło, to cóż ma biedny zrobić 😄. Z zarostem nie było widać. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 10.09.25, 13:43 Oj tam Zaczął od masy tylko mu czasu na rzeźbę nie starczyło Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 10.09.25, 14:09 😄. Ale tak poważnie, to szkoda mi ich. Myślę, że oni wiecznie chodzą głodni, tzn. na pewno jedzą tyle, żeby te wypracowane mięśnie utrzymać, ale wątpię, że tyle ile chcieliby. Reżim mają pewnie ostry, nic dziwnego, że idąc do wojska odpuszczają chociaż częściowo. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 10.09.25, 15:07 No, wojsko to taki czas, kiedy moga wreszcie nie liczyć kalorii Odpowiedz Link Zgłoś