Dodaj do ulubionych

Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby aparat

16.01.25, 21:11
źle mierzył ciśnienie krwi ? Abym miała na lewej ręce : 180/136 ( a ja się czuję dobrze)
Zmierzyłam za minutę na prawej i 140/90.
I za 2 minuty znowu na lewej: 118/75
Aparat medicare kupiony w aptece na baterie ( wymienione na nowe).
Co jest nie tak? Moje ciśnienie czy zepsuty aparat ?
Obserwuj wątek
    • kewa.90 Re: Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby ap 16.01.25, 21:12
      Może się komuś coś takiego przytrafiło ?
    • taki-sobie-nick Nie na temat 16.01.25, 21:17
      Ematka każe się badać, badać i badać.

No to osoba bliska się zbadała.

Wyszło nadciśnienie, którego nie może leczyć, bo ma jaskrę.

Zatroskanych o dietę i formę informuję, że osoba ma BMI 19.1, jest szczupła, odżywia się właściwie i spaceruje kilometrami.

Ale badajcie się, badajcie.
      • asia-loi Re: Nie na temat 16.01.25, 21:26
        taki-sobie-nick napisała:
        >
        > No to osoba bliska się zbadała.
        >
        > Wyszło nadciśnienie, którego nie może leczyć, bo ma jaskrę.

Dlaczego nie można leczyć nadciśnienia jak ma się jaskrę?
        • alicia033 Re: Nie na temat 17.01.25, 09:46
          asia-loi napisała:

> Dlaczego nie można leczyć nadciśnienia jak ma się jaskrę?

przecież ona totalne brednie pisze. Należy koniecznie leczyć i jedno i drugie.
          • asia-loi Re: Nie na temat 17.01.25, 10:27
            alicia033 napisała:

>
            > przecież ona totalne brednie pisze. Należy koniecznie leczyć i jedno i drugie.
            >
            Też tak uważam
            Leczę nadciśnienie od ponad 10 lat, a jaskrę od 10 miesięcy. I nie wyobrażam sobie tego nie leczyć. Zresztą okulista nic nie mówił, że przy nadciśnieniu nie wolno jaskry leczyć.
            • 35wcieniu Re: Nie na temat 17.01.25, 12:52
              Nawet trzeba. Przecież pomysł żeby nie leczyć jest kuriozalny.
        • hrasier_2 Re: Nie na temat 17.01.25, 10:25
          asia-loi napisała:

> taki-sobie-nick napisała:
          > >
          > > No to osoba bliska się zbadała.
          > >
          > > Wyszło nadciśnienie, którego nie może leczyć, bo ma jaskrę.
          >
          > Dlaczego nie można leczyć nadciśnienia jak ma się jaskrę?
          >
          > Badanie okulistyczne przeprowadzone w Salonikach wykazało, że leczenie lekami przeciwnadciśnieniowymi, dostosowanymi do poziomu ciśnienia krwi, wiąże się z wyraźniejszym postępem jaskry.
          Podobno. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://translate.google.com/translate%3Fu%3Dhttps://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8086692/%26hl%3Dpl%26sl%3Den%26tl%3Dpl%26client%3Drq%26prev%3Dsearch&ved=2ahUKEwjwgbbatfyKAxWRCBAIHSpMGY8QFnoECBsQBQ&usg=AOvVaw1tNhwGtoNGz5TKRFXQsVCX
    • chocolate_dog123 Re: Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby ap 16.01.25, 21:41
      Takie klocki bywają w aparatach bez opcji wykrywania arytmii. Wtedy przy nieregularnym biciu serca (IHB) czy migotaniu przedsionków (AF) świrują i pokazują dziwne wartości - u mnie jeden pokazywał wtedy ciśnienie 59/24. Wyluzować i zmierzyć wtedy jeszcze raz. Przy ciśnieniu 180 miałabyś już ból/ zawroty głowy/ rozmazane widzenie.
      • nick_z_desperacji2 Re: Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby ap 16.01.25, 22:14
        Weź, bo jeszcze do listy rzeczy, którymi nie ma czasu się zająć dojdzie arytmia.
        • chocolate_dog123 Re: Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby ap 16.01.25, 22:20
          Większość z nas ma codziennie pewnie 1% arytmii z wszystkich uderzeń. Kwestia elektrolitów, kawy, nerwów, wyspania, refluksu czy obfitych posiłków.
          • nick_z_desperacji2 Re: Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby ap 16.01.25, 22:39
            Uwierz, w niektórych przypadkach to woda na młyn hipochondrii, przerabiam to z babcią, właśnie ostatnim hitem jest arytmia.
            • chocolate_dog123 Re: Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby ap 16.01.25, 23:40
              Nie ma się co smiac tylko sprawdzić babci elektrolity i chlorki oraz nt probnp. Arytmie bywają przy potasie niższym niż 4,0 ale i przy wysokim. Parametry nerkowe z krwi, bo chore nerki źle wpływają na nerki i na odwrót. Tarczyca. I echo/ ekg serca. Dbaj o babcie ❤️
              • chocolate_dog123 Re: Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby ap 16.01.25, 23:40
                A no i u starszych ludzi to i łatwo o odwodnienie...
              • chocolate_dog123 Re: Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby ap 16.01.25, 23:42
                ***bo chore nerki źle wpływają na serce i na odwrót.
              • nick_z_desperacji Re: Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby ap 17.01.25, 10:10
                Ta arytmią byla konsultowana u kardiologa, stwierdzil że to jest minimalne, niektórzy tak maja, ale tego się nie leczy. Problem w tym, że babacia na stetoskop i "slyszy" tę arytmię. Uwierz mi, akurat babcia jest najzdrowsza z całej rodziny.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby ap 17.01.25, 02:28
        chocolate_dog123 napisała:

> Przy ciśnieniu 180 miałabyś już ból/ zawroty głowy/ rozm
        > azane widzenie.

Nie gadaj głupot.
        Mam nieraz 220/150, a żadnego bólu głowy, ani zawrotów głowy, ani rozmazanego widzenia nie miałam nigdy.
        Czuję się normalnie, tak samo jak przy 120/70.
        • paspartua Re: Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby ap 17.01.25, 05:18
          Jeśli nie masz żadnych objawów przy takich pomiarach, to zamiast się "chwalić", powinnaś pilnie umówić kardiologa, bo wprawdzie to się zdarza, ale u osób którym daleko do zdrowia. To znaczy, że organizm już się do takich rzutów poniekąd przyzwyczaił. Na pewno nie powinnaś stawiać się jako przykład, bo to zwyczajnie szkodliwe. Tak samo jak twoje wywody niżej, że to nic wyjątkowego prawie dwukrotny spadek rozkurczowego w ciągu dwóch minut, bo ty tak miewasz, no i ofc. także bezobjawowo. Czytając też co piszesz w wątku o krwinkach w moczu - nie jestem pewna, czy powinnaś wypowiadać się na tematy medyczne, a na pewno nie z taką pewnością siebie.
          • 1matka-polka Re: Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby ap 17.01.25, 10:55
            paspartua napisała:

> Tak samo jak twoje wywody niżej, że to nic wyjątkowego prawie dwukr
            > otny spadek rozkurczowego w ciągu dwóch minut, bo ty tak miewasz, no i ofc.

To jest na tle nerwowym i też tak umiem, ale się tym jakoś szczególnie nie chwalę, tylko chodzę na terapię.
            • schiraz Re: Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby ap 17.01.25, 19:11
              Dokładnie. Mam zdiagnozowaną nerwicę lękową i zanim to się w miarę ustabilizowało lekami i terapią to częściej byłam na pogotowiu niż w domu... A i teraz zdarzają się napady ale jestem już świadoma i wiem jak przerwać taki atak.
        • nick_z_desperacji Re: Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby ap 17.01.25, 10:12
          To na pewno alergia!
      • gorzka.gorycz Re: Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby ap 17.01.25, 15:04
        Wcale nie. Mam nadciśnieniowców w rodzinie i nawet przy 200 lub 220 nie mają rozmazanego widzenia ani zawrotów. Owszem, czują się źle, ale to co innego.
        • nick_z_desperacji Re: Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby ap 17.01.25, 19:05
          Ale to kwestia tego, że mają nadciśnienie od dawna, pewnie kiepskokontrolowane. Człowiek z normalnym ciśnieniem przy skoku do 200 ładuje na sorze.
    • nick_z_desperacji2 Re: Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby ap 16.01.25, 21:53
      Jesteś moją babcią? Ona też mierzy ciśnienie co chwilę i się dziwi, że za każdym razem inne wychodzi.
      Albo masz rozwalony ciśnieniomierz, albo po prostu źle mierzysz. Jakbyś miała dolne 136, to byś się na pewno dobrze nie czuła, a spadek z 136 na 75 w ciągu 2 minut zmiótłby Cię z planszy.
      Weź kobieto tłumacza, ewentualnie zaufanego znajomego i normalnie idź do lekarza. Bo to głównie z głową masz problem.
      • chocolate_dog123 Re: Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby ap 16.01.25, 22:22
        Spadek ze 136 na 75 - chodzi o rozkurczowe? Czemu by ja zmiotło z planszy? Ja jak mam dolne np. 110 czy 100 to juz się źle czuje. Rzadko bo rzadko ale się zdarza.
        • nick_z_desperacji2 Re: Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby ap 16.01.25, 22:41
          Jeśli rzeczywiście miałaby 136 i jakimś cudem się dobrze czuła, to spadek w ciągu 2 minut do 75 na pewno by odczuła.
          • mamtrzykotyidwato5 Re: Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby ap 17.01.25, 02:33
            Nieprawda.
            Ja mam takie skaczące ciśnienie i niczego nie czuję.
            I też tak mam, że ile razy bym nie zmierzyła, to jest inne i to z dużymi różnicami.
            Ciśnieniomierz na pewno mam dobry, bo jak mężowi mierzę kilka razy, to on ma zawsze takie samo, a u mnie skacze, jak mu się podoba.
            • nick_z_desperacji Re: Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby ap 17.01.25, 10:13
              Ja potrafiłam mieć tętno 150 i się dobrze czuć, tylko zamiast podkreślać to z dumą poszłam do lekarza. Polecam.
      • kewa.90 Re: Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby ap 16.01.25, 23:04
        To nie hipochondria. Po prostu źle się czuję
        • helka.na.zakrecie Re: Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby ap 17.01.25, 08:30
          To się nie wyklucza.
          Mozna mieć realne objawy, a problem jednak lezyw psychice- ząb lękowe..
    • blasckbird13 Re: Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby ap 16.01.25, 22:59
      Takie błędy są częste w nadgarstkowych. Zwłaszcza jeśli się źle założy albo rusza ręką w trakcie pomiaru.
      Mankietowe sprawują się lepiej.
      • kewa.90 Re: Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby ap 16.01.25, 23:02
        To jest mankietowy
    • chocolate_dog123 Re: Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby ap 16.01.25, 23:35
      Medicare jakaś dziwna marka która była dostępna w Rossmanie. Nie wiem czy po ilus latach się nie kalibruje ciśnieniomierza. Polecam Diagnostic Pro Afib.
      • nick_z_desperacji Re: Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby ap 17.01.25, 10:17
        Tylko ze 3 dni temu powstał wątek, że nią ma czasu zadbać o zdrowie. Tak w sumie, to nie wiem, po co to całe mierzenie, skoro i tak do lekarza nie pójdzie.
        • nick_z_desperacji Re: Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby ap 17.01.25, 10:18
          *nie pod tym postem.
    • bei Re: Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby ap 17.01.25, 06:58
      Ja również mam skoki ciśnienia. Samopoczucie zazwyczaj jest złe i to one ponagla by zmierzyć ciśnienie. Zazwyczaj mam niższe, i występują skoki, które nie są chwilowe, i gdybym nie wspomagała się tabletkami, to samo by się nie obniżyło. Najczęściej mierzę ciśnienie urządzeniem nadgarstkowym, ale jak pomiar wskazuje na wysoki, czy b niskie, to mierzę ciśnieniomierzem z mankietem. Drugi pomiar potwierdza wskazania pierwszego. Powinnaś wpierw przez miesiąc mierzyć ciśnienie dwa razy dziennie o stałych porach. Wyniki zapisuj. Z takim archiwum zapisków idź do lekarza. Przy zapisywaniu wyniku gdyby przed pomiarem towarzyszyły Ci jakieś wydarzenia, które mogłyby wpłynąć na wynik pomiaru- to zaznacz to. Stres czy chwilowe wzburzenie zazwyczaj ma wpływ na wynik .
    • anajustina Re: Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby ap 17.01.25, 08:56
      Przecież są możliwe skoki ciśnienia.
    • cranberries1983 Re: Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby ap 17.01.25, 09:02
      wez aparat do rodzinnego i zmierz na dwa aparaty, zobaczysz co jest nie tak
      moze sama cos zle robisz
    • gorzka.gorycz Re: Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby ap 17.01.25, 15:05
      Można mieć nadciśnienie mierzalne na jednej ręce, na drugiej prawidłowe.
      • chocolate_dog123 Re: Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby ap 17.01.25, 16:23
        Zbyt duża różnica w pomiarach na obu rękach - ponoć wczesny objaw różnych kłopotów:

"różnica u osób zdrowych zwykle nie przekracza 10 mm Hg dla ciśnienia skurczowego. Stwierdzenie w kilku kolejnych pomiarach różnicy pomiędzy wartością RR skurczowego mierzonego na lewej i prawej kończynie górnej przekraczającej 20 mm Hg stanowi wskazanie do poszerzenia diagnostyki. Za podobną sytuację mogą być bowiem odpowiedzialne takie choroby, jak: rozwarstwienie aorty, jej zwężenie o nietypowej lokalizacji, choroby naczyń kończyn górnych czy jednostronne deformacje mięśniowoszkieletowe."

www.mp.pl/pacjent/nadcisnienie/lista/71032,roznica-cisnien-przy-pomiarze-na-obu-konczynach
    • irma223 Re: Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby ap 17.01.25, 17:12
      Arytmia.
    • nenia1 Re: Pomiar ciśnienia krwi - czy to możliwe aby ap 17.01.25, 17:20
      a dlaczego by miało być niemożliwe? w końcu to zwykłe urządzenie i jak wszystko może źle zadziałać, powody mogą być różne, również takie, że źle założyłaś mankiet albo baterie słabe. Jak tak się zdarzyło raz, to najpewniej był jakiś błąd w pomiarze. Co innego jak ci się zacznie taka sytuacja powtarzać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka