Dodaj do ulubionych

Jak to ogarnąć- rezonans?

22.01.25, 21:55
Chcę zrobić rezonans kręgosłupa, mam skierowanie na cito do ortopedy, co oznacza termin w czerwcu jak dobrze pójdzie. Jak ktoś zna sposób jak się dostać na cito, poproszę.
Poszłabym do ortopedy prywatnie, no już trudno 😭, ale rezonansu prywatnie nie zrobię, bo to zbyt kosztowna dla mnie impreza. Czy skierowanie od prywatnego będą honorować na rezonans NFZ? Czy to tak nie działa? No i jeszcze jest opcja, że taki ekarz np powie „a po co pani rezonans” i skierowania nie wypisze 🤔

Jak ktoś wie jak to ogarnąć, to poproszę 🙏
A może uzbroić się w cierpliwość i jechać na SOR? Podpowiedzcie proszę
Obserwuj wątek
    • arthwen Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 22.01.25, 22:00
      Jeśli lekarz działa tylko prywatnie to chyba nie może wystawić skierowania na nfz.
      • gajmal Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 22.01.25, 22:02
        U nas w przychodni ortopeda jest w ciągu kilku dni na NFZ. Poszukaj ortopedy w innej przychodni. Na rezonans też nie było długiego czekania, a na wynik po rezonansie czekaliśmy 4 dni.
        • panna_lila Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 22.01.25, 22:17
          W dwóch najbliższych przychodniach jest kilku ortopedów, każdego dnia praktycznie ktoś przyjmuje, potrafią mieć po 60 pacjentów na dyżurze, a to i tak powoduje że czas oczekiwania kilka mcy
          • nick_z_desperacji2 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 22.01.25, 22:49
            To poszukaj gdzieś dalej. I ortopedę i rezonans można znaleźć całkiem szybko. Prywatny nie wystawi skierowania na badania na nfz.
    • slonko1335 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 22.01.25, 22:00
      Z tym ortopeda wszędzie masz takie kolejki? Ja wczoraj zaliczyłam zdziwko bi zarejestrowali na jutro....nie skierowanie od prywatnego nie będzie honorowane na nfz, no chyba że ma też umowę z nfz I Ci wypisze na nfz I tak może nie widzieć potrzeby. Nigdy mnie ortopeda jeszcze nie skierowal na rezonans, natomiast neurolog i reumatolog już tak.
      • panna_lila Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 22.01.25, 22:19
        To może do neurologa powinnam uderzyć, może będzie łatwiej się dostać
        • nick_z_desperacji2 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 22.01.25, 22:52
          Ale chcesz leczyć problemy neurologiczne czy ortopedyczne? To nie jest tak, że ortopedzi nie dają, tylko nie zawsze jest potrzeba. Zresztą, wątpię, żeby do neurologa było szybciej.
      • hosta_73 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 09:32
        Właśnie jestem po rezonansie na który skierował mnie ortopeda. Sam dał, nie namawiałam smile
        • slonko1335 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 09:47
          ale ja nie twierdzę, ze ortopedzi nie dają skierowań na rezonans tylko, że niekoniecznie je dają tak bez problemu
          • nick_z_desperacji2 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 14:54
            Jakich badań potrzebuje ustala lekarz. Rezonans jest raz, że drogi, dwa, że nie stoi na każdym rogu, więc chyba logiczne, że nie dają skierowań na życzenie?
            • slonko1335 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 15:16
              No toteż wizyta u ortopedy nie równa się skierowaniu na rezonans.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 22.01.25, 22:06
      Dlaczego uważasz, że dopiero w czerwcu?

Tutaj sprawdź:terminyleczenia.nfz.gov.pl/#
      • panna_lila Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 22.01.25, 22:10
        Bo obdzwoniłam wszystko wokół a w niektórych miejscach byłam licząc, że w rejestracji zdziałam więcej. Nie wierz we wszystko co pokazują na tej stronie
        • kurt.wallander Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 22.01.25, 22:14
          Bywają nieaktualne terminy, ale często jednak się sprawdza. Obdzwoń mniej oczywiste miejsca, np. moja córka jechała ostatnio z pilną sprawą do ortopedy w Tarczynie, bo w Warszawie wszędzie były duzo dłuższe terminy. Skierowanie na RM musi być od lekarza NFZ.
          • panna_lila Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 22.01.25, 22:20
            Dziękuję 👍
    • turkusowozlota Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 22.01.25, 22:06
      Sprawdź w innym mieście, najlepiej mniejszym.
      U mnie w mieście na rezonans czeka się około miesiąca na NFZ, prywatnie - nawet tego samego dnia.
      • panna_lila Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 22.01.25, 22:10
        Rezonans można nawet szybko, tu chodzi o skierowanie na tenże
    • alicia033 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 22.01.25, 22:08
      panna_lila napisała:

> Czy skierowanie od prywatnego będą honorować na rezonans NFZ?

nie

> A może uzbroić się w cierpliwość i jechać na SOR?

ale wiesz od czego jest SOR?
      • panna_lila Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 22.01.25, 22:49
        uwierz mi, że wolałabym nie korzystać. Sama dolegliwości nie zagraża życiu, to stan do którego mnie doprowadza już tak, bo mam ochotę sobie palnąć w łeb, albo łatwiej wziąć te wszystkie leki przeciwbólowe naraz 😭 Czuję się jak wrak człowieka, staro i zniedołężniałe, czyli stan którego nigdy nie chciałam doczekać 😭
        • nick_z_desperacji2 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 22.01.25, 22:56
          Na SOR nie zrobią Ci rezonansu, bo to nie jest sytuacja nagła, a SOR nie wykonuje badań specjalistycznych w trybie "planowo jest za długo". Dostaniesz najwyżej lek przeciwbólowy i skierowanie do poradni.
          • panna_lila Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 07:02
            Ok, mnie wyłącznie zależy na skierowaniu na rezonans, nie oczekuję, że robią je na SOR. Ten SOR zasugerowała pani z rejestracji w przychodni.
            • karollo26 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 07:49
              Na sorze nie wystawią się skierowania na rezonans.
              • panna_lila Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 15:00
                dziękuję, że o tym napisałaś. Czas zaoszczędzony.
    • kamin Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 22.01.25, 22:20
      Skierowanie na rezonans może wystawić również lekarz rehabilitant. Może tak będzie szybciej.
      • panna_lila Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 22.01.25, 22:21
        Dziękuję za podpowiedź
    • taki-sobie-nick Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 22.01.25, 22:27
      Czy skierowanie od prywatnego będą honorować na rezonans NFZ?

O ile wiem, najprawdopodobniej nie.
    • gryzelda71 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 22.01.25, 22:41
      Jesteś pewna, ze ortopeda da skierowanie na rezonans?
      • panna_lila Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 22.01.25, 22:44
        Niczego nie jestem pewna, ale tak mi powiedział lekarz pierwszego kontaktu i dał skierowanie do ortopedy
        • taki-sobie-nick Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 22.01.25, 22:46
          panna_lila napisała:

> Niczego nie jestem pewna, ale tak mi powiedział lekarz pierwszego kontaktu i da
          > ł skierowanie do ortopedy

Kobieto, użyj szarych komórek.

Weź telefon dowolnej państwowej przychodni, zadzwoń i jeśli łaskawie odbiorą, ZAPYTAJ, czy ortopeda faktycznie może takowe wystawić.
        • taki-sobie-nick Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 22.01.25, 22:48
          O, właśnie wyguglałam, że jest rezonans odcinków kręgosłupa i rezonans 2 odcinków naraz, a nawet rezonans całego kręgosłupa. Oczywiście (nie) wiesz, o który ci chodzi?
          • panna_lila Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 07:07
            Nie wiem o co Ci chodzi, więc odpowiem tak -
            po pierwsze: wiem gdzie mnie boli i w jakich sytuacjach
            po drugie: po to „idę” do lekarza specjalisty, żeby on, na podstawie swojej wiedzy i doświadczenia dał odpowiednie skierowanie na odpowiednie badanie.

Tak to sobie przynajmniej wyobrażam.

• taki-sobie-nick Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 21:05
              panna_lila napisała:

> Nie wiem o co Ci chodzi

No właśnie. Podział kręgosłupa na odcinki, dość proste zagadnienie.

, więc odpowiem tak -
              > po pierwsze: wiem gdzie mnie boli i w jakich sytuacjach
              > po drugie: po to „idę” do lekarza specjalisty, żeby on, na podstawie swojej wie
              > dzy i doświadczenia dał odpowiednie skierowanie na odpowiednie badanie.
              >
              > Tak to sobie przynajmniej wyobrażam.
              >
              To skąd wiesz, że cię nie stać? Rezonans jednego odcinka jest dość tani.
              • slonko1335 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 21:09
                Tak, tak, tanioszka....
                • taki-sobie-nick Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 22:06
                  Mnie wychodziło 350.
                  • alicia033 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 23:44
                    taki-sobie-nick napisała:

> Mnie wychodziło 350.

aha. To rzuć namiarami, kto tak charytatywnie robi.
              • nick_z_desperacji2 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 21:32
                taki-sobie-nick napisała:
                > To skąd wiesz, że cię nie stać? Rezonans jednego odcinka jest dość tani.
                Powiedziała osoba na rencie...
                • taki-sobie-nick Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 22:02
                  nick_z_desperacji2 napisała:

> taki-sobie-nick napisała:
                  > > To skąd wiesz, że cię nie stać? Rezonans jednego odcinka jest dość tani.
                  > Powiedziała osoba na rencie...

Tak, przez internet wiesz, ile mam pieniędzy i skąd.

Pilnuj swojego portfela, do cudzego nie zaglądaj, bo to brzydko.

Tak, każdy ma prawo twierdzić, że coś jest drogie lub tanie.
      • taki-sobie-nick Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 22.01.25, 22:45
        gryzelda71 napisała:

> Jesteś pewna, ze ortopeda da skierowanie na rezonans?

Kręgosłupa...!
        • nick_z_desperacji2 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 22.01.25, 22:58
          Oczywiście, że może dać. Ale czy ten konkretny, w tym konkretnym przypadku da, to się w rejestracji nie dowiesz.
          • gryzelda71 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 07:25
            A ja sądzę, że dopiero.ppdczas wizyty się okaże, jakie badanie zleci.
          • kk345 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 10:36
            A skad rejestracja będzie wiedzieć przed wykonaniem badania przez lekarza, czy ten rezonans jest potrzebny konkretnej pacjentce?
            • nick_z_desperacji2 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 14:59
              kk345 napisała:

> A skad rejestracja będzie wiedzieć przed wykonaniem badania przez lekarza, czy
              > ten rezonans jest potrzebny konkretnej pacjentce?
              O tym pisze, tylko drzewko się rozjechało. taki-sobie-nick pisze, żeby rozmawiać z rejestracją, co nie ma sensu, gdyż: ortopeda ma prawo wystawić skierowanie na rezonans kręgosłupa. Lekarz nie musi tego robić, decyzja zależy od konkretnego przypadku i pani w rejestracji nie ma kompetencji, żeby się w tej kwestii wypowiadać.
          • taki-sobie-nick Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 21:06
            Rejestracja może zapytać lekarza?
            • little_fish Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 21:22
              A lekarz bez zobaczenia pacjenta na oczy orzeknie czy wystawi skierowanie na rezonans?
              • taki-sobie-nick Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 22:01
                Lekarz odpowie, czy ORTOPEDA JAKO TAKI MOŻE WYSTAWIĆ SKIEROWANIE NA REZONANS KRĘGOSŁUPA JAKO TAKI.

Nie konkretnemu pacjentowi. Jeśli lekarz wystawił skierowanie Zdzisiowi, to Jasiowi też raczej wystawi, proste?
            • nick_z_desperacji2 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 21:35
              Jak to ma wyglądać? "Panie doktorze, pani Iksińska, czy wystawi pan skierowanie, a pan Kowalski właśnie skręcił nogę i pyta, czy warto usztywniać" "To zależy, w tym tygodniu wystawiam osobom mającym subskrypcję na netflixa, ale za dwa tygodnie wystarczy prime" 🤦‍♀️
        • panna_lila Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 07:19
          Specjalnie dla Ciebie ze strony rexmedica.pl

Neurolodzy najczęściej zlecają rezonans w celu diagnozowania schorzeń układu nerwowego, takich jak stwardnienie rozsiane, guzy mózgu, neuropatie czy zmiany pourazowe. Ortopedzi natomiast kierują pacjentów na MRI w przypadkach, gdy konieczna jest ocena stawów, mięśni, ścięgien czy kręgosłupa, szczególnie przy podejrzeniu uszkodzeń mechanicznych lub stanów zapalnych. Neurochirurdzy wykorzystują rezonans do precyzyjnego obrazowania zmian wymagających interwencji chirurgicznej, takich jak przepukliny krążków międzykręgowych czy guzy w obrębie czaszki i kręgosłupa.
          • taki-sobie-nick Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 22:59
            Bardzo ciekawy tekst, zresztą logiczny.
    • ewa_2009 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 22.01.25, 23:11
      Termin badania to jedno, a opisu to drugie. Ja na cito dostałam propozycję rezonansu za 6 tygodni, ale do 3 miesięcy czekania na opis. W innej przychodni (w tym samym mieście) terminy znacznie krótsze (opis po tygodniu).
      • panna_lila Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 06:58
        To fakt, że się czeka, ale z drugiej strony jak dobry lekarz to sama płytka mu wystarczy do diagnozy
        • gryzelda71 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 07:27
          Omile ma.jak ja odczytać.
          Problem tKi, że często nie dostaniesz płytki bez opisu.
          Szukaj w mniejszych miejscowościach, jeśli zależy Ci na NFZ.
    • pffpffpff Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 07:22
      Współczuję. 3 lata temu miałam operacje w trybie pilnym. To wcale nie załatwiło sprawy do końca, chociaż kiedy obudziłam się z narkozy popłakałam się z ulgi, że nie czuję tego bólu, który wiele miesięcy był już częścią mnie. Przewlekły ból może doprowadzić do depresji i myśli samobójczych. U mnie dochodziło już do drętwienia nogi i podobno mało brakowało, żeby doszło do niedowładu.

Bardzo pomagają odpowiednio dobrane ćwiczenia. Ale ceiczenia (głównie siłowe - do zrobienia w domu z taśmami i hantlami), nie jakieś tam popi.rdolki u fizjo.

U mnie wszystko szło trybem prywatnym, ale faktycznie zaczynałam od ortopedy i skierowania na rezonans. Potem wizyta u ortopedy z płytką i ten skierował mnie do neurochirurga. Potem konsultacje u dwóch różnych i decyzja o operacji.

Trzymam kciuki i na pocieszenie: mam znajomego, który się zaparł, że nie będzie się operował i ćwiczeniami nad tym zapanował.
      Mnie niestety kilka dni bez ruchu albo niewłaściwą pozycją wystarczy, żeby ból wracał. Nie tak dotkliwy, ale wystarczający, żeby przypominał o ćwiczeniach.

Powodzenia!
      • kubek0802 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 07:57
        Syn diagnozował się w styczniu. Pierwsza wizyta prywatna u młodego fajnego ortopedy tam zrobił mu usg i powiedział żeby wziął skierowanie i za dwa dni przyszedł do niego do poradni na nfz to da mu skierowanie na rezonans kręgosłupa. Na rezonans czekał około tygodnia, opis był po 3 dniach. Może taką ścieżkę sprawdź.
        • kubek0802 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 07:59
          A i jeszcze z powiedział że z wynikiem przyjdź do tej poradni na nfz bez zapisów po prostu przyjmuje tam w każdy czwartek czy piątek po południu.
    • palacinka2020 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 08:07
      Musisz wziac dzien wolnego i pojechac do innego miasta. Zawsze znajdowalam lekarzy bez kolejki.
      • alicia033 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 09:29
        palacinka2020 napisała:

> Musisz wziac dzien wolnego i pojechac do innego miasta.

Aha. Czyli do jakiego konkretnie?
        • nick_z_desperacji2 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 15:02
          Do takiego, w którym sobie znajdzie. Serio ma internet, ma też zapewne telefon. Może umówić się tam, gdzie umawiają się wszyscy i czekać, albo poszukać w okolicznych mniejszych ośrodkach, gdzie terminy są zazwyczaj krótsze.
        • palacinka2020 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 19:56
          Z Warszawy czesto jezdzilam do Ciechanowa. Nie mam pojecia gdzie mieszka autorka.
    • cranberries1983 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 08:15
      pogadaj z leakrzem prowadzacym, moze on cos poradzi, zalezy od miasta itp
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 09:13
      Skoro masz skierowanie do ortopedy, to wpisujesz sobie w googlu hasło ortopeda nfz terminy i szukasz na stronie informatora NFZ wolnych terminów w twoim mieście. W Wa-wie wyskakuje mi najszybszy wolny termin na za 5 dni.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 09:19
        "No i jeszcze jest opcja, że taki ekarz np powie „a po co pani rezonans” i skierowania nie wypisze 🤔"

Jeśli uważasz, że wiesz lepiej od lekarza, to zostają ci trzy opcje: szukasz innego lekarza na NFZ (dalej nie masz gwarancji, że da ci skierowanie), bulisz prywatnie i za lekarza i za badanie (ale i tak nie masz gwarancji, że dostaniesz skierowanie), zdajesz egzaminy na studia medyczne, robisz specjalizację z ortopedii i sama sobei wystawiasz skierowanie tongue_out
        • primula.alpicola Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 10:29
          Autorka jest po wypadku i ją boli. Dostanie skierowanie z miejsca.
          • alicia033 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 23:42
            primula.alpicola napisała:

> Dostanie skierowanie z miejsca.

śmiałe założenie.
    • zerlinda Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 09:28
      A na sor po co? Masz stan zagrożenia życia? Czy sprytnie liczysz, że oszukasz system i tam Ci zrobią RM? Żebyś się nie zdziwiła.
      • panna_lila Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 15:05
        już to wyjaśniałam w którymś z maili po drodze. Czytałaś, czy tylko post startowy?
        • zerlinda Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 16:39
          Że pacjent nie wie od czego jest SOR, to jeszcze jestem w stanie zrozumieć, świat jest pełen głupich ludzi, którzy później czekają tłumnie i robią awantury, że pacjent z wypadku albo z zawałem ma pierwszeństwo. Ale w rejestracji też siedzą jakieś idiotki, mnie też taka proponowała jazdę na Sor i nawet nie zapytała, po co chce wizyty u lekarza poz.
    • gryzelda71 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 09:33
      Ważne jest też, zeby wybrać sensownego ortopedę. Bo sam badanie cię nie uleczy.
      • szafireczek Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 10:36
        Podczas rezonansu trzeba leżeć w bezruchu, ok. co najmniej 20-30 min, a nawet dłużej - czy z takim urazem i bólem Panna Lila wytrzyma tyle?
        • kubek0802 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 10:52
          szafireczek napisała:

> Podczas rezonansu trzeba leżeć w bezruchu, ok. co najmniej 20-30 min, a nawet
          > dłużej - czy z takim urazem i bólem Panna Lila wytrzyma tyle?

E tam założą kratkę i przypną pasami, a w łapę przycisk ratunkowy. Chociaż przy kręgosłupie u syna takich atrakcji nie było a przy mojej jamie brzusznej i owszem.
          • szafireczek Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 11:05
            Tylko, jak użyje przycisku i ostatecznie nie da rady wytrzymać - to badanie zostanie przerwane. Upadek może powodować różne skutki - od siniaków, poprzez stany zapalne, ucisk nerwów, przesunięcia, czy nawet ukruszenia, czy złamania. Część można zdiagnozować badaniem palpitacyjnym, część wymaga odczekania (stan zapalny), a inne faktycznie wymagają jakiegoś badania obrazowego. Panna Lila pisała, że dostała jakieś środki przeciwbólowe - to chyba jednak nie jest optymalne rozwiązanie.
    • leyla76 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 10:29
      Terminy na czerwiec. Wow, to przynajmniej wiem za co płacę tyle kasy w Szwajcarii za służbę zdrowia.
      Rezonans na cito jeszcze tego samego dnia.
      Na zwykły nie czekałam dłużej na termin niż parę dni.
      • zerlinda Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 10:52
        No a u nas pod np. pracującego ojca podpięci są kilkoro dzieci i bezrobotna zona, Ukraińcy przyjeżdżają się leczyć, osobiście znam panią, raz w miesiącu przyjeżdża z Ukrainy, dostaje leki i wraca, żeby nie było, że powtarzam plotki i to niemożliwe. Na wszystko że składek pracujących nie wystarczy, no cudów nie ma.
        • palacinka2020 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 19:58
          Tak samo pod pracujacego ojca - Polaka podpieci moga byc zona, dzieci I jeszcze niepracujacy rodzice tegoz.
      • nick_z_desperacji2 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 15:08
        Ja w Polsce też czekałam niecałe dwa tygodnie na zwykły. W mniejszym mieście. Zatkane są duże miasta i konkretne godziny. Jak ktoś się uprze, że chce badanie w piątek, w tej przychodni, między 9.00 a 10.30 i takich jest kilkudziesięciu, to żaden system nie wytrzyma, a uwierz, wiele osób ma takie podejście. Oni urlopu nie wezmą, z pracy wcześniej nie wyjdą, we wtorek nie mogą, 30 km nie pojadą, ale ma być na już, tylko w piątek...(nie pisze tu o autorce, ale np. na fb jest cała masa ludzi z takim podejściem)
        • kubek0802 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 15:12
          nick_z_desperacji2 napisała:

> Ja w Polsce też czekałam niecałe dwa tygodnie na zwykły. W mniejszym mieście. Z
          > atkane są duże miasta i konkretne godziny. Jak ktoś się uprze, że chce badanie
          > w piątek, w tej przychodni, między 9.00 a 10.30 i takich jest kilkudziesięciu,
          > to żaden system nie wytrzyma, a uwierz, wiele osób ma takie podejście. Oni urlo
          > pu nie wezmą, z pracy wcześniej nie wyjdą, we wtorek nie mogą, 30 km nie pojadą
          > , ale ma być na już, tylko w piątek...(nie pisze tu o autorce, ale np. na fb je
          > st cała masa ludzi z takim podejściem)
          W polskim mieście wojewódzkim syn czekał całe 5 dni na badanie bez kontrastu i robione w sobotę.
          • zerlinda Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 16:34
            No ja jednak wolę na miejscu, w dużym ośrodku, gdzie wiem, że są dobrzy specjaliści i zdjęcie będzie dobrze opisane. I nie, nie uważam, że w mniejszej miejscowości jest gorzej i jest zły opis. Ale w dużym, specjalistycznym ośrodku gdzie jest ogrom pacjentów, maja lekarze większe doświadczenie.
            • nick_z_desperacji2 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 17:41
              To czekasz. Przy czym opisy zazwyczaj robią radiolodzy zewnętrzni, bo mały ośrodek ich nie zatrudnia, także opis możesz dostać dokładnie od tego samego lekarza. A sam rezonans robi zazwyczaj technik. Ale nikt nie broni, tak jak z katarem do profesora, tylko to jest wybór pacjenta, a nie wina systemu, więc płacz, że kolejka jest nieuzasadniony.
              • zerlinda Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 18:01
                Ale ja nie płacze, że kolejka. Jeżeli chodzi o badania obrazowe, to zawsze miałam szybko. A z katarem to ani do profesora, ani nigdzie. Ja nie wymuszam na katar antybiotyku, więc leczę katar w domu.
            • andace Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 20:42
              Miałam parę razy robiony rezonans ortopedyczny, żaden z lekarzy zlecających nie chciał opisu, oglądali wszystko sami. Ostatnio opis rezonansu dostałam tydzień po operacji, wykonanej na podstawie wyniku tego rezonansu 🫣 (po 10 dniach od badania).
      • kurt.wallander Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 19:46
        leyla76 napisała:

> Terminy na czerwiec. Wow, to przynajmniej wiem za co płacę tyle kasy w Szwajcar
        > ii za służbę zdrowia.
        > Rezonans na cito jeszcze tego samego dnia.
        > Na zwykły nie czekałam dłużej na termin niż parę dni.

Sam rezonans też miałam szybko (w Warszawie, w różnych miejscach), a robiłam ostatnio (w ciągu półtora roku) kilka razy. Od tygodnia do 2 tygodni czekania (skierowanie nie było na cito). Rozumiem, że u panny lili problemem jest dostanie się do lekarza, który wystawi skierowanie na ten rezonans, a nie termin rezonansu. Odpłatnie pewnie mogłaby zrobić z dnia na dzień.
        • nick_z_desperacji2 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 21:36
          Ortopedę też można znaleźć szybciej niż w czerwcu i nie oznacza to jazdy na drugi koniec kraju.
          • kurt.wallander Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 23.01.25, 21:55
            To prawda. Ale czasem trzeba dłużej poszukać i dalej pojechać.
      • bazia_morska Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 24.01.25, 06:42
        "Tyle kasy" w PL też zapewnia terminy na cito.
    • siedemkropek82 Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 24.01.25, 06:05
      Co Ty gadasz?ja pracuję na oddziale ortopedii i wczoraj lekarz ortopeda umówił pacjentkę na NFZ do poradni na 31.01 więc poszukaj bo terminy szybsze są.
      • zerlinda Re: Jak to ogarnąć- rezonans? 24.01.25, 07:03
        Już nie w rejestracji, już nie rozliczasz kasy za zabiegi? Teraz pewnie jesteś pielęgniarką na, akurat, ortopedii, a w kolejnym wątku będziesz lekarzem na psychiatrii. Chyba pozazdrosclas kariery i powodzenia innej forumce!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka