Dodaj do ulubionych

Omyłkowy Blik

22.01.25, 22:21
Przelałam omyłkowo innej osobie (czeski błąd w nr telefonu) 250 zł.
Na drugi dzień dowiedziałam się o pomyłce i próbowałam się skontaktowac z tą osobą - nie odbierał, spróbowałam przez whatssappa - zablokował mnie, wysłałam sms - odpowiedział, że odeśle. Minęły 2 dni - nie odesłał, wczoraj i dzis tez napisałam sms - nie odpisał już...
Faceta po nr telefonu bez problemu odnalazłam w necie - prowadzi firmę budowlaną, wyszpiegowałam na FB - nie wygląda na janusza biznesu, normalny, z fajną pasją, psem... a fiut kasy nie oddaje...
Olać sprawę, czy nie odpuszczać?
Obserwuj wątek
    • little_fish Re: Omyłkowy Blik 22.01.25, 22:26
      Zgłosić w banku. Może na oficjalny kontakt z banku zareaguje. Może nie chce robić przelewu bezpośrednio ze swojego konta (ja w analogicznej sytuacji nie chciałam (
      • mabel_mora Re: Omyłkowy Blik 22.01.25, 22:29
        przeciez mamy swoje dane - tzn. ja mam jego nr konta, a po nr telefonu całą resztę
        a on ma mój przelew ze wszystkimi danymi
        • little_fish Re: Omyłkowy Blik 22.01.25, 22:35
          Ja nie mam zaufania w takich sytuacjach. Co rusz pojawiają się nowe sposoby oszustw bankowych. Jakoś spokojniejsza byłam załatwiając sprawę za pomocą banku.
          • mabel_mora Re: Omyłkowy Blik 22.01.25, 22:38
            nie wiem jak można by było tutaj oszukać, ale właśnie napisałam reklamację do swojego banku...zobaczymy co z tego będzie
            • little_fish Re: Omyłkowy Blik 22.01.25, 22:46
              Ja też nie wiem. Dlatego nie ufam 😁
              Zresztą bank w takiej sytuacji też nie prosi o bezpośrednie odesłanie kasy tylko za pośrednictwem banku. Widać ma ku temu powody.
              • mabel_mora Re: Omyłkowy Blik 22.01.25, 22:48
                własnie sie zastanawaialam w jakis sposob odbywa sie to przez bank, czyli nie "panie, odeslij pan kase na to konto z ktorego pan dostal" big_grin
                • little_fish Re: Omyłkowy Blik 22.01.25, 22:57
                  Dostajesz numer konta technicznego banku. Przelewasz kasę, bank przelewa pechowemu nadawcy.
                  • panna_lila Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 06:56
                    A jak zweryfikować, że to faktycznie konto techniczne i że rozmowa jest z pracownikiem banku. Przy tych oszustwach aktualnie tu też może być chyba pole do nadużyć
                    • laura.palmer Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 07:15
                      Jeżeli dzwoni do ciebie bank i czegoś chce, to po zakończonej rozmowie sama dzwonisz do banku (wybierając numer podany na stronie internetowej, nie ten z którego dzwoniono) i weryfikujesz sprawę.
                      • kk345 Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 10:12
                        W mBanku trzeba potwierdzić w apce rozmowę, żeby konsultant kontynuował temat, jest 100% pewności, że rozmawia się z pracownikiem banku.
                • beata985 Re: Omyłkowy Blik 22.01.25, 23:10
                  mabel_mora napisała:

> własnie sie zastanawaialam w jakis sposob odbywa sie to przez bank, czyli nie "
                  > panie, odeslij pan kase na to konto z ktorego pan dostal" big_grin

No tak mniej tylko bardziej oficjalnie i po bankowemu
                  • little_fish Re: Omyłkowy Blik 22.01.25, 23:26
                    Nie. Ja odesłałam pieniądze na konto techniczne banku, nie bezpośrednio do nadawcy.
            • login.na.raz Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 06:35
              Napisz, czy udało się coś załatwić
          • dominika9933 Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 06:16
            Do mnie ktoś przez pomyłkę wysłał 200 zł blokiem, na moje konto, sama z blika nie korzystam. Zadzwoniłam do swojego banku, powiedziałam i zapytałam w jaki sposób mam to oddać. Powiedzieli mi, że oni ze swojej strony mi nie pomogą i odradzają odsyłanie na numer konta pana Darka(jakieś imię było tylko). Żebym poczekała aż zgłosi się za pośrednictwem banku. Po numerze konta ustaliłam z jakiego banku przelano pieniądze, tam też powiedzieli, żebym czekała aż on zgłosi reklamację, bo sama nic nie powinnam robić. Minęło pół roku i nic.
            • little_fish Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 08:34
              Może nie zgłosił reklamacji po prostu.
              • dominika9933 Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 17:10
                Najwyraźniej.
            • misiamama Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 08:55
              ale ktoś wie, dlaczego odradzają odsyłanie na konto pana Darka? przecież robi się mnóstwo przelewów na różne konta. zawsze myślałam, że jak robię komuś przelew, to odbiorca przelewu nie może mnie okraść, bo niby jak. A tu wychodzi, że jednak mógłby?
              • kk345 Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 09:13
                A nie chodzi raczej o to, że nagle wysyłasz kasę obcemu i co na to urząd skarbowy?
                • bezmiesny_jez Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 13:35
                  >A nie chodzi raczej o to, że nagle wysyłasz kasę obcemu i co na to urząd skarbowy?

Nico. Raz, że kwota zbyt mała, żeby US się zainteresował, dwa, że US nie wie, kto jest dla ciebie obcy, a kto nie (możesz mieć milion legalnych powodów, żeby 250 zł wysłać koleżance), trzy - w historii transakcji widać, skąd dostajesz pieniądze, więc zwrot omyłkowo wysłanych pieniędzy będzie jasno widoczny.
                  • droch Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 13:47
                    (...)trzy - w historii transakcji widać, skąd dostajesz pieniądze, więc zwrot omyłkowo wysłanych pieniędzy będzie jasno widoczny.

Ale wiesz, że możesz z innego rachunku wysłać przelew BLIK (w sumie - możesz z wielu), a na inny (tylko jeden) odbierać?
              • little_fish Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 09:18
                "przecież robi się mnóstwo przelewów na różne konta" - robisz mnóstwo przelewów na konta randomowych osób? Ja raczej nie 😀
                • pyza-wedrowniczka Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 10:26
                  No ja robię, tak z kilkanaście pewnie przelewów w miesiącu. Rozliczam się blikiem ze znajonymi - czasami w pracy ktoś kupi mi śniadanie, czasami idę z koleżanką do kina i oddaję za bilet itp.
                  Co prawda wszystko to małe kwoty, takie do 50 zł, przewaznie do 10, ale ilościowo tego wychodzi trochę.
                  • little_fish Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 10:34
                    Słowo klucz - ze znajomymi. Nie z obcymi osobami. Zakładam że przelewy ze znajomymi są bezpieczne, nie mam w gronie znajomych oszustów
                • misiamama Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 13:08
                  powiedzmy że tak standardowo, to nie robię. Przelewam znajomym jak w sytuacjach wyżej opisanych, albo składki w szkole na kwiatki itp. Załóżmy, że to też można podciągnąć pod znajomych, bo w razie czego to jednak są rodzice dzieci. Ale w te wakacje nad Bałtykiem paręnaście razy zapłaciłam blika albo przelew na telefon, za lody czy inny drobiazg. I ciekawa jestem, czy faktycznie to jest niebezpieczne?
                  • duramater Re: Omyłkowy Blik 24.01.25, 15:30
                    Ktoś może założyć konto w złych celach na słupa, jako potwierdzenie wystarczy wysłać nawet 1 zł, żeby potwierdzić tożsamość. I jest się zamieszanym, może nawet dane ktoś przywłaszczył.
                    Takie znajduję wytłumaczenie.
              • mebloscianka_dziadka_franka Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 09:27
                To jest dobre pytanie. Też nie rozumiem, czemu po prostu nie można zrobić przelewu i odesłąć pieniądze. Zwłaszcza, że kwota jest tak mała, że nie podlega żadnemu opodatkowaniu, gdyby np. urząd miał się doczepić, że to darowizna czy coś.
                • little_fish Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 09:31
                  Można. Nikt przecież tego nie zabrania. Ale banki mają na tę okoliczność swoją procedurę i można z niej skorzystać.
      • kachaa17 Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 14:52
        Może nie chce ro
        > bić przelewu bezpośrednio ze swojego konta (ja w analogicznej sytuacji nie chci
        > ałam (

No ale w tej sytuacji to by chociaż szukał rozwiązania a nie blokował. Przecież pieniądze dostał na konto to wypadałoby je zwrócić.
        • little_fish Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 15:15
          Nie musi szukać rozwiązania, bo ono istnieje. Bank się upomni o zwrot środków
    • bywalec.hoteli Re: Omyłkowy Blik 22.01.25, 22:48
      wydaje mi się, że prawo go zobowiązuje do zwrotu, ale czy zwróci? kto to wie?
    • mizantropka_20 Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 06:27
      Jak z psem, tobym odpuściła
    • mama-ola Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 09:41
      Tylko od jego rzetelności i uczciwości zależy, czy Ci odda. W świetle prawa nie musi, sama z własnej woli i bez jego wiedzy przelałaś te pieniądze, nie namówił Cię na to, nie oszukał.
      • little_fish Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 09:42
        W świetle prawa musi oddać. A czy zrobi to dobrowolnie to inna kwestia
        • hummorek Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 10:10
          Właśnie z tym blikiem to nie takie oczywiste.
          • little_fish Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 10:11
            Dlaczego z blikiem nieoczywiste?
            Nigdzie nie widziałam rozróżnienia ze względu na sposób wykonania przelewu.
            • hummorek Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 10:16
              Bo zrobiła dobrowolnie.
              Moja znajoma miała zrobić blika mnie, też się pomyliła w nr telefonu, przelew poleciał gdzie indziej. No i wtedy się okazało (ale to ona rozmawiała z bankiem), że zwrot zależy tylko od dobrej woli tamtego odbiorcy (oddał).
              • szafireczek Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 10:25
                Co do zasady operacje finansowe są dobrowolnesmile ta była po prostu omyłkowa, ale że nieoczywiste to masz rację, ale dlatego, że firma obsługująca Blik to nie jest bank tylko Polski Standard Płatności Sp. z o.o., a w przypadku banku - tu na mocy ustawy - na wniosek klienta bank wszczyna procedurę odzyskiwania pieniędzy.
                • hummorek Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 10:34
                  Nie drocz się 🤗 Nr telefonu wpisał nadawca. Tak samo oszustwa na blika, gdzie właściciel konta potwierdza transakcję w aplikacji, też dobrowolnie wink
                  Ale tak, masz rację.
              • alicia033 Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 10:34
                hummorek napisała:

> Bo zrobiła dobrowolnie.
                > Moja znajoma miała zrobić blika mnie, też się pomyliła w nr telefonu, przelew p
                > oleciał gdzie indziej. No i wtedy się okazało (ale to ona rozmawiała z bankiem)
                > , że zwrot zależy tylko od dobrej woli tamtego odbiorcy (oddał).

znaczy wyrzucili z kodeksu cywilnego przepisy o bezpodstawnym wzbogaceniu?
                Kto? Kiedy?
                • hummorek Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 10:36
                  Nie wyrzucili, tylko odzyskanie kasy przez pomyłkę w bliku jest dużo bardziej upierdliwe.
              • little_fish Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 10:36
                A jak robisz tradycyjny przelew na konto to nie robisz go dobrowolnie???
                Przecież w numerze konta też można się pomylić... dla mnie to akurat żaden argument.
                • hummorek Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 10:38
                  Ale tutaj właśnie jest znacznie łatwiej odzyskać kasę.
                • szafireczek Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 10:40
                  Po co tak cisnąć, skoro to skrót myślowy - chodzi o podstawę prawną procedury odzyskiwania - i tak - z bankiem masz dużo łatwiej, jak pomylisz odbiorcę przelewu.
                  • little_fish Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 10:52
                    No przecież to właśnie się stało - przelew trafił nie do tego odbiorcy
                  • bezmiesny_jez Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 13:38
                    Ale blik też działa jak przelew, tylko procedura jest uproszczona. Te pieniądze trafiają z konta na konto.
                • j_malec Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 12:50
                  little_fish napisała:

> A jak robisz tradycyjny przelew na konto to nie robisz go dobrowolnie???
                  > Przecież w numerze konta też można się pomylić... dla mnie to akurat żaden argu
                  > ment.
                  Nie jesteś w stanie pomylić się w numerze konta. Błąd w jednej lub nawet kilku cyfrach, spowoduje że takiego przelewu nie wyślesz. Albo inaczej. Bardzo mało prawdopodobne jest, żebyś zrobiła takie błędy w numerze konta, aby jego numer był prawidłowy. Oczywiście w wprowadzanym numerze telefonu nie ma takiej kontroli.
                  • droch Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 12:58
                    Oczywiście w wprowadzanym numerze telefonu nie ma takiej kontroli.

Oczywiście, że jest kontrola, chociaż w innym zakresie - ciąg cyfr, który nie jest numerem telefonu, nie może zostać zarejestrowany w BLIK.
                    • j_malec Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 13:05
                      Dlatego napisałem 'takiej' kontroli. I właśnie takiej kontroli jak w numerze konta bankowego prawdopodobnie nigdy nie będzie. Kontrola jedynie długości oraz wykorzystanych znaków (cyfry po usunięciu spacji, liter, czy znaków specjalnych) to jest zdecydowanie za mało, żeby potwierdzić poprawność wprowadzonego numeru telefonu.
                  • little_fish Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 13:16
                    Ja mam świadomość że robiąc przelew na numer telefonu jest dużo łatwiej popełnić błąd. Natomiast nadal jest to błąd (nie ma znaczenia w jaki sposób powstał, a przynajmniej ja nigdzie w przepisach tego nie znalazłam. A odbiorca wszedł w posiadanie pieniędzy na skutek pomyłki i wg prawa jest zobowiązany kasę oddać.
                    • j_malec Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 13:27
                      Ale w mojej ocenie piszemy o dwóch różnych rzeczach smile
                      Dla systemu takiego jak blik, zły, czy raczej niewłaściwy numer telefonu nie jest błędem. I dlatego możesz wysłać kasę, na niewłaściwy numer telefonu.
                      Dla systemu bankowego, jeżeli pomylisz się w jednym, czy dwóch znakach, nie wyślesz przelewu, bo numer konta odbiorcy będzie błędny. Ale jeżeli w systemie bankowym, wprowadzisz numer konta innego odbiorcy i ten numer nie będzie błędny, to wyślesz bez problemu środki.

A to że powinien oddać, to oczywiście masz rację smile A jak nie odda, to powinien zapłacić od tego podatek od darowizny.
                    • kobieta-leniwa Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 13:33
                      rf.gov.pl/baza-wiedzy/najczestsze-pytania-i-odpowiedzi-faq/bledny-przelew/
        • mama-ola Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 11:24
          little_fish napisała:

> W świetle prawa musi oddać. A czy zrobi to dobrowolnie to inna kwestia

Procedura jest taka. Najpierw prośba, by oddał. Po 30 dniach, jeśli nie oddał, sprawa do sądu. Mówisz, że musi oddać - no to całkiem możliwe, że sąd też tak uzna. W praktyce nikt się nie będzie sądził o tak niedużą kwotę.
    • szafireczek Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 09:59
      Jeśli nie odda - pozostaje Ci jedynie droga sądowa. Możesz mu wysłać listem poleconym żądanie zwrotu.
      • droch Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 11:01
        Jeśli nie odda - pozostaje Ci jedynie droga sądowa

PESEL omyłkowego odbiorcy tak łatwo nie dostanie...
        • ib_k Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 11:15
          rf.gov.pl/baza-wiedzy/najczestsze-pytania-i-odpowiedzi-faq/bledny-przelew/

I tyle w temacie
          • droch Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 12:41
            Szukam tu PESEL:

Informacje przekazywane płatnikowi przelewu obejmują:
            imię i nazwisku lub nazwę odbiorcy przelewu (w sytuacji, kiedy odbiorcą jest przedsiębiorca);
            wskazanie miejsca zamieszkania i adresu odbiorcy albo wskazanie jego siedziby i adresu odbiorcy (w sytuacji, kiedy odbiorcą jest przedsiębiorca).

Pomożesz znaleźć?
          • mama-ola Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 13:30
            Błędny przelew to nie błędny blik.
    • mabel_mora Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 10:38
      Reklamację złozyłam, rozmawiałam z infolinią, jego bank skontaktuje sie z nim, ale tez nie ma możliwości go przymusić. Na infolinii poinformowało mnie, że moge zgłosic sprawe na policje.

Ciekawe jak to wyglada od strony prawnej, bo na potwierdzeniu tego przelewu jest wpisane poprawnie imie i nazwisko osoby do której miał trafic przelew, a błędny jest nr konta...czyli tylko w 50 % przelew trafił do prawidłowej osoby big_grin (żart)
      • dni_minione Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 14:05
        Już to, że cię zablokował wskazuje, że nie będzie współpracował, dziad jeden. Ja bym się nie patyczkowała i zgłosiła na policję, nie cierpię takich cwaniaków. Możesz mu też na profilu na Fb publicznie przypomnieć, że nie zwrócił omyłkowo przelanych mu pieniędzy, choć obiecał to zrobić.
        • droch Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 14:17
          A na policję to za co? że tak z ciekawości zapytam. Za zablokowanie na WA?
          • dni_minione Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 14:21
            Tak, własnie za to.
            • droch Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 14:25
              Nie wróżę zatem sukcesu smile na policji zazwyczaj zgłaszamy podejrzenie popełnienie przestępstwa lub wykroczenia.
          • kachaa17 Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 14:56
            Za przywalaszczenie nie swoich pieniędzy.
            • droch Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 16:00
              Prokuratura prawdopodobnie będzie innego zdania - odbiorca płatności nie wykonał żadnej akcji, żeby ją otrzymać. Trudno zatem mówić o przywłaszczeniu. A roszczenie o zwrot to KC.
              • nenia1 Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 16:11
                droch napisał:

> Prokuratura prawdopodobnie będzie innego zdania - odbiorca płatności nie wykona
                > ł żadnej akcji, żeby ją otrzymać. Trudno zatem mówić o przywłaszczeniu. A roszc
                > zenie o zwrot to KC.

bezpodstawne wzbogacenie w wyniku pomyłkowego przelewu. Nie musiał wykonywać żadnych działań żeby otrzymać pieniądze, prawnie nie są jego.
                • droch Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 16:52
                  Owszem, ale co z tym ma wspólnego policja, cały czas próbuję dowiedzieć się. Sprawa ma charakter cywilny.
              • kachaa17 Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 16:12
                No ale mimo wszystko otrzymał. Może przywłaszczenie to niewłaściwe słowo ale jak nazwać to, że ktoś przetrzymuje nieswoje rzeczy mimo, że właściciel się upomina. Nawet jeśli wszedł w posiadanie tych rzeczy przez przypadek. Nawet jak się znajdzie pieniądze to jak jest właściciel to trzeba je oddać.
                • droch Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 16:56
                  Oczywiście, że powinien oddać bez żadnych ceregieli, nie ma o czym dyskutować. Ale przywłaszczenia tutaj nie ma, więc egzekucja zwrotu ma miejsce na drodze cywilnej.
                  Nie jest to taka sama sytuacja, jednak dla ilustracji może być - gdy nie spłacasz kredytu, bank też nie zgłasza tego na policji.
              • kk345 Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 16:57
                droch napisał:

> Prokuratura prawdopodobnie będzie innego zdania - odbiorca płatności nie wykona
                > ł żadnej akcji, żeby ją otrzymać. Trudno zatem mówić o przywłaszczeniu. A roszc
                > zenie o zwrot to KC.
                Jak znajdziesz torbę z kasą na ulicy, to też nie wykonujesz działań, co nie znaczy, ze torba należy do ciebie, bo jest niczyja.
                • droch Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 17:03
                  Jak znajdziesz torbę z kasą na ulicy, to też nie wykonujesz działań(...)

Sugerujesz, że zabranie z ulicy torby z kasą to nie jest "podjęcie działań"?
                  Bardziej adekwatny przykład do wątkowego - wrzucam Ci do torby swój portfel.
                  • kk345 Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 17:59
                    Czyli w twoim uniwersum nie trzeba oddawać czyjegoś portfela, bo jest przecież w twojej torbie?
                    • droch Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 18:11
                      W moim uniwersum nie podstaw do oskarżania w takim przypadku o przywłaszczenie i wizyta na policji nie ma większego sensu. Inne wnioski są nieuprawnione i wyciągasz je na własne ryzyko.
                      • mabel_mora Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 20:07
                        wrzucam przez pomyłkę mój portfel do twojej torby ( stoimy w ciasnej kolejce, wiec udajmy, że to możliwe) orientuję się po chwili, gdzie go wrzuciłam, co wiecej, widać to na monitoringu, proszę cię o zwrot i nadal uważasz, że nie jest to przywłaszczenie?
                        • droch Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 20:50
                          Nieważne, co ja myślę, ważne, co uzna prokurator smile
                          Literalnie - właściciel torby nie przywłaszczył tego portfela, sama mu go dałaś, zupełnie bez jego wiedzy i zgody. Jest teraz faktycznie we władaniu tego portfela, a Ty masz roszczenie o jego zwrot...
    • kachaa17 Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 14:50
      Przykre, że trafiłaś na nieuczciwego człowieka.
      Ale nie wiem jak mogłabyś odzyskać pieniądze. Może jakieś wezwanie do zapłaty wysłać?
      Ja kiedyś podałam koleżance błędny numer telefonu i ona przelała pieniądze dla jakiegoś gościa ale on sam zwrócił. Fakt, że to tylko 10 zł było.
    • karyna-z-radzymina Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 16:12
      Jak odpisał że odeśle no to przyznał się do tego że to nie jego kasa więc mecz go dalej i dzwon i zgłoś do banku
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 20:05
      On ci nie ma niczego odsyłać, ty ładnie kontaktujesz się z bankiem i załatwiasz oficjalnie odkręcenie, pieniądze wracają do ciebie przez konto techniczne. Skąd mam wiedzieć, jak do mnie przychodzi podejrzany, nieznany przelew, że ktoś jakimś „ pomylonym” blikiem nie pierze sobie pieniędzy moim kosztem, albo willa mnie w jakiś przekręt. Bardzo dobrze, że cię spuścił na drzewo i zablokował.
      • hermenegilda_zenia_is_back Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 20:08
        Dlatego nie używam blika, bo ludzie nie dość że nie uważaj co robią, to w razie czego w razie błędu procedury anulowania operacji są mega kłopotliwe i czasochłonne, i są po stronie wysyłającego blik a nie odbiorcy
        • mama-ola Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 21:37
          > Dlatego nie używam blika, bo ludzie nie dość
          > że nie uważaj co robią

Ty nie używasz, bo inni nie uważają co robią?
          Przecież sama możesz uważać.
          • hermenegilda_zenia_is_back Re: Omyłkowy Blik 23.01.25, 23:40
            Ależ właśnie dlatego, że uważam to nie używam i nie muszę potem zakładać wataskow na ematce o nieuczciwych odbiorcach
            • little_fish Re: Omyłkowy Blik 24.01.25, 00:11
              A ja uważam i używam. Jedyny błędny przelew w życiu udało mi się zrobić na długo przed wynalezieniem blika. 😀
    • dwa_kubki_herbaty Re: Omyłkowy Blik 24.01.25, 14:04
      Ogólnie takie odesłanie nie jest bezpieczne, bylo o tym, mozna sobie konto wyczyścić, przez bank to załatw.
      Tez bym nie odesłała, tylko czekała az bank twój zareaguje do mojego.
    • akn82 Re: Omyłkowy Blik 24.01.25, 14:22
      Poproś o pomoc bank. Ja zrobiłam tak kiedyś ze zwykłym przelewem. Zadzwoniłam do banku i po paru dniach miałam kasę na koncie. Było to więcej pieniędzy 700zl czy coś
    • masarskasio Re: Omyłkowy Blik 24.01.25, 15:04
      www.haczykowska.legal/aktualnosci/przelew-na-bledny-numer-rachunku-bankowego-lub-pomylka-przy-przelewie-blik-jak-odzyskac-pieniadze
      tu masz od strony prawnej

jeśli ta osoba ci nie odeśle kasy to możesz ją poinformować że będzie musiała zapłacić dodatkowe koszty sądowe a i tak będzie musiała kasę zwrócić, więc niech się dobrze zastanowi.
      • mabel_mora Re: Omyłkowy Blik 24.01.25, 16:04
        bardzo dziękuję smile

ja mam wszystkie dane tego pana, bo po nr telefonu wyświetla się wszystko co jest w bazie CEIDG, bo ten nr tel jest przypisany do firmy, którą on prowadzi.

czekam na odp z banku, bo z nim nie mam zamairu sie juz kontaktowac
        • be.a Re: Omyłkowy Blik 09.02.25, 21:46
          Dostałaś już odpowiedź z banku ??? Coś się wyjaśniało?
          • mabel_mora Re: Omyłkowy Blik 09.02.25, 21:58
            włąsnie maiłam odpisać

NIE! C.HUJ NIE ODESŁAŁ

tzn. oficjalnie skontaktowałam sie z bankiem (moim) oni mieli z jego....ale nic nie dostałam,a mineło już duzo czasu
            • little_fish Re: Omyłkowy Blik 09.02.25, 22:23
              Trochę cierpliwości. U mnie to trwało dość długo zanim bank się ze mną skontaktował w sprawie zwrotu kasy.
              Aż sprawdziłam w historii konta - facet zrobił omyłkowy przelew 3 kwietnia, a bank się do mnie zwrócił o zwrot 20 maja.
              • arabelax Re: Omyłkowy Blik 09.02.25, 22:47
                nie dziwię się, że zły numer wpisałaś, jak od razu odpalasz się, chcesz wiadomości publikować na forach nr tel, goscia od ch nazywasz. Piszą ci przecież, że to trwa, więc czekaj aż bank ogarnie.
    • mabel_mora Re: Omyłkowy Blik 09.02.25, 22:11
      to jego wiad. i obietnica zwrotu

..jestem w stanie opublikowac te smsy ( z widocznym nr tel) na jakims poczytnym forum, tak mnie wkurzył
      • little_fish Re: Omyłkowy Blik 09.02.25, 22:25
        Wstrzymaj się trochę z publikacją 😉
        Tak jak napisałam wyżej - półtora miesiąca zajęło w moim przypadku bankowi skontaktowanie się ze mną w identycznej sprawie.
      • mamamisi2005 Re: Omyłkowy Blik 10.02.25, 07:01
        Po tych wypowiedziach gość sprawia wrażenie zupełnie rozsądnego. Daj instytucjom finansowym trochę czasu. Sytuacja irytująca, ale to naprawdę nie jest wina twojego rozmówcy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka