Dodaj do ulubionych

„Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi

24.01.25, 19:50
Jan Englert z końcem sezonu żegna się ze stanowiskiem dyrektora artystycznego Teatru Narodowego i reżyseruje „Hamleta” na pożegnanie. W roli Ofelii - Helena.
W komentarzach ściek.
Co sądzi ematka - teatromanka?
Ja na razie czekam na premierę i zobaczę młodą damę, bo jako aktorki nie widziałam jej w niczym.
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 19:54
      W roli Gertrudy - Beata Ścibakówna, dodajmy.
      Helenę Englert widziałam póki co na małym ekranie, nie przekonuje mnie.
      A obsadzenie żony i córki w pożegnalnym spektaklu jest jakoś zrozumiałe, ale też niewłaściwe.
      • heca007 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 19:56
        Pewnie skoro odchodzi to mu już wszystko jedno jeśli chodzi o opinie internautów tongue_out
        • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 19:58
          Też takie mam wrażenie big_grin
          Generalnie nigdy opiniami się nie przejmował, a teraz to już w ogóle mu wisi i powiewa.
          • heca007 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:09
            Ma duże doświadczenie, lata praktyki zawodowej, ustaloną pozycję. Niewiele mu może zaszkodzić, głodem przymierać nie będzie wink Może więc sobie pozwolić na taka obsadę. Sądzę, że niejedna osoba pójdzie na Hamleta właśnie z tego powodu, aby zobaczyć rodzinę na scenie.
            • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:12
              No i ponad 80 lat. W tym wieku internetowe randomy z dorobkiem zero nie powinny nikogo obchodzić.
              • heca007 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:17
                O to to...
                • anajustina Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:23
                  eMatka w tym wieku wciąż będzie się żarła na eMatce.
                  • heca007 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:26
                    Wiadomo, do ostatniego tchu wink
                  • angazetka Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:28
                    Na ePrababci wink
                  • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:42
                    anajustina napisała:

> eMatka w tym wieku wciąż będzie się żarła na eMatce.

😂😂😂
                    No mam nadzieję!
              • moni_485 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 07:39
                kropkaa napisała:

> No i ponad 80 lat. W tym wieku internetowe randomy z dorobkiem zero nie powinny
                > nikogo obchodzić.

Bo dorobek to tylko w aktorstwie. Kto by tam zwracał uwagę na dorobek w takiej np. medycynie.
                • kocynder Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 08:22
                  Bo TEN wątek jest o aktorstwie i teatrze, a nie o medycynie. Acz jeśli idzie o to, to ematka jest zdolna i do nader barwnego opluwania profesora medycyny, najlepszego specjalisty w swojej specjalności, bo ośmielił się (cham jeden) wygłosić pogląd, z którym ematkom nie po drodze... Także mnie to nie zaskakuje.
                  I jednak ja wierze, że Jan Englert, będąc bardzo doświadczonym reżyserem i szeroko pojętym człowiekiem sztuki wie co robi. Nie ocenię Heleny, bo w niczym jej nie widziałam, mogę powiedzieć, że choć nie przepadam za Ścibakówną - to aktorką jest dobrą, a z całą pewnością jest masa słabszych, które zaszły wyżej niż ona - ergo = nie wykorzystywała "pleców" męża ponad normę.
                  • moni_485 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 08:40
                    Fajnie. Tylko, że te internetowe randomy to publiczność, która płaci za bilet i dokłada do budżetu TN z podatków. I to, że ktoś ma zerowy dorobek w aktorstwie, bo nie każdy jest aktorem nie znaczy, że nie ma prawa krytykować tego rodzaju zachowań. Druga sprawa, jeśli każdy z nas byłby aktorem zatrzymalibyśmy się w epoce kamienia łupanego i umierali bardzo szybko i w wielkich bólach bo aktorstwo to... tylko aktorstwo. O tym jak traktuje rodzinę pan Englert najlepiej świadczy sprawa pani Szapołowskiej.
                    • kocynder Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 08:48
                      Rany boskie... W@chodzisz w wątek o aktorstwie i teatrze i chrzanisz, że nie docenia się medycyny... big_grin Jakby nie do końca umiesz w czytanie ze zrozumieniem?
                      Do tego pani Szapołowska NIE JEST rodziną pana Englerta (chyba, że sięgając do czasów Adama i Ewy), więc co masz na myśli pisząc "O tym jak traktuje rodzinę pan Englert najlepiej świadczy sprawa pani Szapołowskiej."? Nawet gdyby Szapołowską zmieszał z błotem - to nijak nie świadczy to o stosunku do rodziny.
                      • moni_485 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 09:40
                        kocynder napisała:

> Rany boskie... W@chodzisz w wątek o aktorstwie i teatrze i chrzanisz, że nie do
                        > cenia się medycyny... big_grin Jakby nie do końca umiesz w czytanie ze zrozumieniem?
                        > Do tego pani Szapołowska NIE JEST rodziną pana Englerta (chyba, że sięgając do
                        > czasów Adama i Ewy), więc co masz na myśli pisząc "O tym jak traktuje rodzinę p
                        > an Englert najlepiej świadczy sprawa pani Szapołowskiej."? Nawet gdyby Szapołow
                        > ską zmieszał z błotem - to nijak nie świadczy to o stosunku do rodziny.
                        >

Rozumiem, że słabego lekarza też nie śmiesz skrytykować, bo nie masz dorobku z zakresu medycyny?
                        • kocynder Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 10:23
                          Nie. Ale w wątku o aktorach nie pieprzę o lekarzach. big_grin
                          • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 10:31
                            Moni jak pijany wujek, który zasnął przy stole. Obudził się, słyszy, że dyskusja, to coś od siebie doda. A że jak kulą w płot, to już nieważne.
                    • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 10:19
                      Tak, internetowe randomy to na pewno stali bywalcy "Fausta" czy "Króla Leara".
                      I mają osiągnięcia w swych dziedzinach, są zadowoleni ze swojego życia, a hejtem leją dla funu.
                      To, że możesz kupić bilet za 110 zł nie znaczy jesczcze, że teatr jest twój i mozesz wszystko.
            • kocynder Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:42
              |Prócz tego jest poważnie chory - tętniak aorty szyjnej, nieoperacyjny. To co mu zależy?
              A co do nepotyzmu - jego żona jest doświadczoną aktorką, gra od lat i nie tylko u niego, można jej nie lubić, ale nie można jej zarzucić, że tylko po plecach męża na ekrany wchodzi. O córce trudno powiedzieć, bo ona młodziutka, ale myślę, że Englert jest na tyle doświadczonym "trenerem młodzików", żeby umieć realnie ocenić szanse, a zawód, wraz z jego ciemnymi sferami zna od podszewki. Akademię Teatralną w każdym razie ukończyła. I nie, nie ma za bardzo szansy, że3by JEDEN spektakl w teatrze otworzył jej wszystkie drzwi, nie ta bajka.
              Abstrahując już od tego, że znacznie mniej utalentowane dzieci niektórych artystów są przez mamusie/tatusiów promowane nachalnie i jakoś większości to nie bulwersuje...
      • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:00
        Ścibakówna jest na etacie teatru i regularnie gra, u niego też. Poza tym jest dobrą aktorką, tutaj nie ma się do czego przyczepić za bardzo.
        • angazetka Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:05
          Wiem, że gra, ale jakby... rodzinny ten "Hamlet" będzie.
          (A i tak chętnie pójdę).
          • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:10
            Podobno Hamet to chłopak Heleny, podają w komentarzach na fb big_grin
            I tak zamierzałam pójść, ale teraz tym bardziej chcę zobaczyć TĘ rodzinę wink
            • angazetka Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:12
              I podobno jakaś wielka nadzieja polskiego aktorstwa. W sumie czuję coraz bardziej zaintrygowana, well, czyli w sumie Englert dobrze robi.
            • heca007 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:17
              O i widzisz wink Jak napisałam wyżej, aż się chce zobaczyć rodzinkę w akcji. A i jeszcze potencjalny ziańciu się załapał wink
              • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:20
                Z biletami było naprawdę trudno, zdecydowanie najtrudniej z ostatnich premier.
    • hrasier_2 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:17
      Jan Englert całą swoją karierą i osobowością zawsze odstawał od światka celebrytów-idiotów.
      Nawet w stylu aktorskiej gry był logiczny i konkretny, podobnie jak Zapasiewicz. Można go śmiało zaliczyć
      do salonu polskiej aktorskiej elity na czele z Holoubkiem. Jeden z normalniejszych. Już w zeszłym roku mówił, że odchodzi.
      • silenta Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:59
        Jak zwykle kopiujesz czyjeś wypowiedzi bez cytatu. Za bardzo bełkotliwie piszesz na co dzień, żeby ktoś brał takie wypowiedzi za twoje.
    • thank_you Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:18
      Czemu Englert miałby przejmować się opinią ludzi, którzy do teatru nie chodzą? Rozum go jeszcze nie opuścił… smile
      • angazetka Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:21
        Nie wiem, bo wydaje jednak publiczne pieniądze na lansowanie swojej córki?
        • thank_you Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:29
          Lansowanie wśród garstki widzów, którzy i tak tam chodzą?

Aha.
          • angazetka Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:31
            No błagam, rola Ofelii dla młodej aktorki to jest lans. A chodzi może garstka, ale o roli napiszą wszystkie media, ponieważ aktorka jest córką swego ojca.
            • thank_you Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:35
              To niech nie piszą i nie lansują / oburzają się na lans a sami lansują? Gdzie tu logika?
            • demodee Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 27.01.25, 14:01
              > No błagam, rola Ofelii dla młodej aktorki to jest lans.

Czyli Ofelię powinny grywać aktorki 50+, bo dopiero wtedy będzie to profesjonalne podejście do roli.
      • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:24
        Dokładnie to samo pomyślałam - ilu z tych internetowych randomów w ogóle chodzi do teatru, a ilu do Narodowego. Bo nawet dla zainteresowanych niektóre sztuki to jest wyzwanie. I mam przypuszczenia, że dla wielu z nich nie do przejścia.
        • thank_you Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:35
          No raczej… smile

Jestem pewna, że artystycznie będzie trzymało poziom, szczególnie, że to rodzaj podsumowania jego dorobku artystycznego - no, na bank zaryzykowałby szmirę dla promocji córki.

Ciekawe jak oni te bzdety wymyślają?
          • angazetka Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:39
            A widziałaś Helenę Englert w jakieś roli?
            • thank_you Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:43
              Nie, nie widziałam, ale bardziej ufam zamysłowi Englerta niż Twojej opinii. smile)) Sorry, nie wnikam w obsadzanie ról przez reżyserów, a ty jak często to robisz i jak często bywasz w TN?
              • angazetka Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:47
                A ja często wnikam. I często bywałam, teraz czekam, aż dziecko się odchowa nieco, by wrócić.
                • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:51
                  Po Fauście bez zęba co prawda nie na przedzie, ale z bliskiego boku to ja już nie mam oczekiwań...
                  • thank_you Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:54
                    Ja bym nie byla taka krytyczna, on ma tak dziwna urodę, ze mogło mu się cos nie wykształcić tongue_out
                    • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:58
                      Nie obronisz go, za nic. Lewej piątki nie miał, choć moja psiapsi twierdzi, że jeszcze sąsiadka nieobecna.
                      To, że na Fausta on zupełnie nie pasuje, to już inna sprawa. Z drugiej strony ta inscenizacja jest tak średnia, że raczej nie było się o co bić. Tylko małpie współczuję, masakrycznie ciężka rola.
                      • thank_you Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 22:30
                        Generalnie za nim nie przepadam, bardziej bronił się w TR, irytował mnie w Alicji w Krainie Czarów. big_grin
                        • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 22:54
                          Do Fausta był dla mnie znośny. Już nie jest. Choć na szczęście nie aż tak jak mój pierwszy „ulubieniec” z manierą.
                        • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 10:40
                          Alicji nie rozumiem, nie lubię, raz byłam w jakimś teatrze i to mi wystarczy. Interpretacji w TN nie rozważałam i nie zanosi się, bym zdanie zmieniła. Wystarczajaco mnie wymęczył "Piknik pod Wiszącą Skałą". Poza tym czułam, że "Wieczór Trzech Krói" jest słaby, złamałam się, kiedy schodził z afisza i cierpiałam przeokrutnie. Obiecałam sobie, że więcej nie walczę z intuicją.
                          • thank_you Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 08:15
                            Warto iść choćby dla Spektakularnej oprawy, naprawdę robi wrażenie (sama bym się nie wybrała, ofc poszłam z synem). smile Za Alicją (za książka, za poprzednimi interpretacjami, filmem) też nie przepadam, fantasy jest dla mnie znośne tylko u Bułhakowa. wink Ale bardzo lubię chodzenie na te same tytuły w różnych teatrach. smile
                            • thank_you Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 08:17
                              A na Wieczór nieszczęśliwie wysłałam najpierw rodziców męża, a potem poszłam sama i fakt, to nie była komedia. 😂 85-latkowie też mieli mieszane uczucia po powrocie z tego spektaklu. 😂😂😂

• kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 10:07
                                Daj spokój, emeryci grający młodzieńców to była naprawdę żenada.
                                Czułam się jak na wieczorku ze sztuką w Ciechocinku.
                            • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 09:21
                              Rozważałam tylko i wyłącznie z tego względu, ale na 97% będzie to dla mnie męka. Może latem zmienię zdanie.
                              "Piknik" w zasadzie dało się przeżyć ze względu oprawę i aktorki właśnie.
                      • black_magic_women Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 22:53
                        kropkaa napisała:

> Nie obronisz go, za nic. Lewej piątki nie miał, choć moja psiapsi twierdzi, że
                        > jeszcze sąsiadka nieobecna.
                        >

Englert?!
                        • thank_you Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 08:17
                          Nieee, Cezary Kosiński, ale ja go zdecydowanie bardziej lubiłam w rolach w TR. smile
                          • black_magic_women Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 10:49
                            thank_you napisała:

> Nieee, Cezary Kosiński, ale ja go zdecydowanie bardziej lubiłam w rolach w TR.
                            > smile

Aaa dziex!
                • thank_you Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:51
                  Rozumiem, cóż, ja jestem tylko widzem - nie mam wykształcenia kierunkowego, żeby choćby zastanawiać się, czemu ktoś po AT, reżyserujący jakiś spektakl, obsadził w nim aktorki po AT. wink

Ale pewnie i w Akademii Teatralnej córkę przepychał.

• angazetka Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:55
                    Nieeee, to się nigdy nie zdarzyło, by dzieci znanych rodziców były przepychane przez szkoły (również teatralne). Nigdy.
                    • thank_you Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 21:19
                      No dlatego napisałam, że trzeba i ten trop podjąć! wink
                  • angazetka Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:57
                    PS Gry aktorskiej w filmach/spektaklach też nie oceniasz? Książek? Wypowiedzi polityków? Bo wszak nie masz wykształcenia kierunkowego we wszystkich tych dziedzinach.
                    • thank_you Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 21:21
                      A tu ktoś ocenił grę aktorską? O, w którym miejscu? smile
                      • angazetka Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 21:25
                        Pytam, czy oceniasz tylko to, do oceny czego uprawnia cię wykształcenie.
                        • thank_you Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 21:37
                          A ja tego nie napisałam.
                  • moni_485 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 07:44
                    thank_you napisała:

> Rozumiem, cóż, ja jestem tylko widzem - nie mam wykształcenia kierunkowego, żeb
                    > y choćby zastanawiać się, czemu ktoś po AT, reżyserujący jakiś spektakl, obsadz
                    > ił w nim aktorki po AT. wink
                    >
                    > Ale pewnie i w Akademii Teatralnej córkę przepychał.
                    >
                    >

Były takie informacje. Córka porzuciła szkołę w USA i znalazło się dla niej miejsce w AT.
            • pffpffpff Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:57
              Ja widziałam. W serialu Bring back Alice i bardzo mi się podobała.
              Do tego widziałam kilka wywiadów i jest ciekawą osobowością.
              Nie dziwię się Englertowi. Do roli Ofelii pasuje wg mnie idealnie.
            • pffpffpff Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:58
              Pytanie czy ty angazetko widziałaś ją w jakiejś roli, że tak negatywnie się nastawiasz
              • angazetka Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 21:00
                Tak, inaczej bym się nie nastawiała. Zwłaszcza że Englerta wielbię od dekad.
            • jakis.login Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 21:35
              angazetka napisała:

> A widziałaś Helenę Englert w jakieś roli?

Ja widziałam, w Och Teatrze we Władcy much, była naprawdę dobra i zebrała świetne recenzje.
            • husky_cat Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 23:44
              A ty widziałaś, angazetko?
              Bo moim zdaniem ma w sobie to coś co sprawia, że będzie idealna do roli Ofelii.
            • demodee Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 27.01.25, 14:05
              > A widziałaś Helenę Englert w jakieś roli?

H.Englert grała nastoletnią Nikę Strzemińską w "Powidokach".
              • anajustina Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 27.01.25, 14:06
                Akurat była to Bronislawa Zamachowska.
                • demodee Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 27.01.25, 14:11
                  > Akurat była to Bronislawa Zamachowska.

Oczywiście, że Bronisława Zamachowska! Jak mogłam je pomylić...
              • demodee Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 27.01.25, 14:09
                Dodam, że u Wajdy to było, więc nie że tylko tatuś ją obsadza.
    • bmtm Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:21
      Zadam sakramentalne pytanie - "a szkółki ma ukończone?"
      • heca007 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:28
        Helena? Skończyła Akademię Teatralną im. Zelwerowicza w Wawie.
        • iberka Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:30
          I coś tam w New Yorku
          • moni_485 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 07:47
            NY porzuciła i trafiła do AT w Polsce. Było to swojego czasu szeroko komentowane, a informowała o tym HE i jej rodzice w mediach.
            • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 21:48
              Pandemia ją zdaje się w NY zlapała i nie było sensu tam siedzieć.
              • moni_485 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 08:47
                Wszystko wskazuje na to, że została przyjęta na drugi rok AT w W-wie. Tak na marginesie, tatuś jest tam wykładowcą.
                • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 09:24
                  A tak na zdrowy rozum: kto ma być wykładowcą w szkole teatralnej? Ja? Ty? Pracownik banku czy biedronki?
                  • thank_you Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 09:27
                    Kasia Cichopek.
                    • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 10:09
                      😂
                      • moni_485 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 10:40
                        kropkaa napisała:

> 😂

Bardzo trudno dostać się na AT, na jedno miejsce jest kilkudziesięciu kandydatów. A dostać się od razu na drugi rok jest dla zwykłych zjadaczy chleba niemożliwe. Nikt mi nie wmówi, że od tak zaliczono jej rok szkółki w NY. Zresztą komentowano swojego czasu szeroko tą sprawę. Tłumaczenia jak do tego doszło też były.
                        • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 12:07
                          Żeby być aktorem (prawdziwym, nie a la Kasia Cichopek) można też zdać egzamin eksternistyczny i otrzymuje się normalnie dyplom, tytuł, otwiera to drogę do teatrów etc.
                          Żeby grać nie trzeba kończyć szkoły aktorskiej.
                          Nie wiem, ile było przypadków podbnych do sytuacji Heleny, domyślam się, że są to zdarzenia sporadyczne i rozportywane indywidualnie.
                          Z drugiej strony gdzie by nie poszła, tam są znajomi rodziców.
                          Co ciekawe, o zagranicznych rodzinach mówi się "klany aktorskie", w Polsce choćby na rzęsach stanąć, pierwsze 20 lat w zawodzie to dzięki mamie, tacie, babci, mężowi, sąsiadce.
                          • kocynder Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 12:21
                            "gdzie by nie poszła, tam są znajomi rodziców"

Otóż. Niżej napisała o przypadku Maćka Stuhra. Skończył Akademię Krakowską, kiedy tam rektorem był tatuś, doktorat robił w Warszawie, gdzie wówczas rektorem był Malajkat. No, na bank się panowie nie znali, nie wiedzieli "who is who" i absolutnie ta znajomość i wiedza w żaden sposób nie wpływały... big_grin Albo założymy, że całe to "aktorskie plemię" to kwiat kolesiostwa, nepotyzmu i przekupstwa, albo dopuścimy jednak, że dziecko aktora/pary aktorskiej może mieć talent i przygotowanie warsztatowe...
                            • borsuczyca.klusek Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 13:03
                              kocynder napisała:

> "Albo założymy,
                              > że całe to "aktorskie plemię" to kwiat kolesiostwa, nepotyzmu i przekupstwa, a
                              > lbo dopuścimy jednak, że dziecko aktora/pary aktorskiej może mieć talent i przy
                              > gotowanie warsztatowe...

Albo może być też tak, że jedni się nadają, bo mają też talent i charyzmę a inni ni huhu...
                              • kocynder Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 13:08
                                Też bywa. Ale spora część gardłujących w tym wątku Heleny Englert nie widziała w żadnym spektaklu, a i tak już WIE, że to nepotyzm, i gdyby nie tatuś to by ulice zamiatała bo do niczego innego nie zdatna.
                                • borsuczyca.klusek Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 13:10
                                  kocynder napisała:

> Też bywa. Ale spora część gardłujących w tym wątku Heleny Englert nie widziała
                                  > w żadnym spektaklu, a i tak już WIE, że to nepotyzm, i gdyby nie tatuś to by ul
                                  > ice zamiatała bo do niczego innego nie zdatna.
                                  >

Ale może widziała w popularnym serialu lub filmie. Już w kilku zdążyła wystąpić i wystarczy odpalić Netflixa.
                                  • iwles Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 13:15

Granie w filmie ma się nijak ( w dużym stopniu) do grania w teatrze.
                                  • kocynder Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 13:16
                                    Film/serial to całkiem inna forma niż teatr. I wcale nie rzadko aktor teatralny w filmie się nie odnajduje i na odwrót. Po prostu całkiem inna konwencja.
                                    • borsuczyca.klusek Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 13:32
                                      kocynder napisała:

> Film/serial to całkiem inna forma niż teatr. I wcale nie rzadko aktor teatralny
                                      > w filmie się nie odnajduje i na odwrót. Po prostu całkiem inna konwencja.
                                      >

Ale jak ktoś średnio daje radę w serialiku za 5zł to jeszcze nie znaczy, że jest wybitnym aktorem teatralnym
                                      • kocynder Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 14:52
                                        Nie znaczy. Ale nie wyklucza. I serio - pisanie o młodej pannie, która jednak studia skończyła, że wszystko co osiągnęła ma TYLKO dzięki tatusiowi - to chamówa.
                    • moni_485 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 10:46
                      thank_you napisała:

> Kasia Cichopek.

Udzielę ci odpowiedzi na twoim poziomie, może załapiesz. Twoja idolka i jedyna "aktorka" jaką znasz Kasia Cichopek nie jest zawodową aktorką. Ale w jakiejś prywatnej szkółce aktorskiej spokojnie by się odnalazła jako wykładowczyni. Może nawet w niujorku.
                  • anajustina Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 10:15
                    Są też inne akademie.
                    • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 10:19
                      Przecież mieszka w Warszawie, do AT ma niedaleko, to gdzie ma studiować? Na Wydziale Lalkarskim w Białymstoku? Była w NY, nie wyszło, szkoła w swoim mieście była logicznym wyborem.
                      • kocynder Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 10:28
                        Na marginesie - z tego co słyszałam (acz nie mam co do tego pewności) z NY "nie wyszło" bo zaczęła się pandemia - i wystarczy, że akurat była na ferie w Warszawie, by przy kalejdoskopie zmian "rządowych" nie mogła wrócić... I wówczas logicznym było kontynuowanie nauki na najbliższej domu uczelni, odpowiadającej kierunkiem - czyli w tym przypadku na Akademii Teatralnej im. Zelwerowicza.
                        • moni_485 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 10:51
                          kocynder napisała:

> Na marginesie - z tego co słyszałam (acz nie mam co do tego pewności) z NY "nie
                          > wyszło" bo zaczęła się pandemia - i wystarczy, że akurat była na ferie w Warsz
                          > awie, by przy kalejdoskopie zmian "rządowych" nie mogła wrócić... I wówczas log
                          > icznym było kontynuowanie nauki na najbliższej domu uczelni, odpowiadającej kie
                          > runkiem - czyli w tym przypadku na Akademii Teatralnej im. Zelwerowicza.
                          >

W jakimś programie śniadaniowym w TV informowała że wraca łącząc się z NY. Mówiła, że zajęcia odbywają się zdalnie i taka nauka nie ma dla niej sensu, więc nie wymyślaj i nie zrzucaj na kalejdoskop zmian rządowych.
                          • kocynder Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 11:03
                            A może wróć do podstawówki, co? Czytanie ze zrozumieniem to poziom czwartej klasy... tongue_out Napisałam wyraźnie, że tak słyszałam, a nie że wiem, czego już w swoim zapluciu, że jakaś kobieta śmiała coś osiągnąć nie zauważyłaś...
                            Może informowała, a może nie, może np początkowo próbowała się łączyć online, a potem doszła do wniosku, że to nie dla niej (tak, są osoby, które online pracują wręcz lepiej niż w warunkach "wyjścia", a są takie, które online nie umieją pracować efektywnie. Nie ma to zresztą znaczenia, bo niezależnie od powodów - skoro podjęła decyzję, że nie wraca do NY logicznym były studia w Warszawie. No i NYU Tisch School of the Arts to nie jest jakaś "szkółka" jednak...
                            • droch Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 11:09
                              A może wróć do podstawówki, co?

W realu też tak odzywasz się do obcych, czy jednak wtedy masz poczucie chociaż minimalnego obciachu?

Nie ma to zresztą znaczenia, bo niezależnie od powodów - skoro podjęła decyzję, że nie wraca do NY logicznym były studia w Warszawie

A że wykładał tam, kto wykładał - to logicznym było, że z przyjęciem nie będzie problemu.
                              Jeśli nie widzisz w tym żadnego zepsucia...
                              • kocynder Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 11:18
                                Sorry, ale skoro ktoś się ciska i zarzuca "wymyślanie" - to powinien PIERW przeczytać na co pyskuje. Ze zrozumieniem. Moni485 pieniaczy dla pieniaczenia, jest agresywna i zapiera się, że kobieta, żeby coś osiągnąć MUSI mieć parę portek, pal licho czy męża czy ojca. Bez tego kicha, dół i mogiła, nie może nic. Musi mieć potężne kompleksy, być może dlatego, że sama umie jedynie obsługiwać faceta?
                                No, Englert wykładał w AT. Trudno, żeby wykładał towar na półki w markecie, albo żeby profesurę w AT miała Kasia Cichopek czy inny Kuba Wesołowski - pomimo całkiem obszernej filmografii!
                                • moni_485 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 16:46
                                  kocynder napisała:

> Sorry, ale skoro ktoś się ciska i zarzuca "wymyślanie" - to powinien PIERW prze
                                  > czytać na co pyskuje. Ze zrozumieniem. Moni485 pieniaczy dla pieniaczenia, jest
                                  > agresywna i zapiera się, że kobieta, żeby coś osiągnąć MUSI mieć parę portek,
                                  > pal licho czy męża czy ojca. Bez tego kicha, dół i mogiła, nie może nic. Musi m
                                  > ieć potężne kompleksy, być może dlatego, że sama umie jedynie obsługiwać faceta
                                  > ?
                                  > No, Englert wykładał w AT. Trudno, żeby wykładał towar na półki w markecie, alb
                                  > o żeby profesurę w AT miała Kasia Cichopek czy inny Kuba Wesołowski - pomimo ca
                                  > łkiem obszernej filmografii!
                                  >

Najsampierw kocynder przeczytaj jeszcze raz co napisałam, ale tym razem ze zrozumieniem. A z tą obsługą faceta to wiesz, taka prosta dziewucha z ciebie wyszła. Weź coś na uspokojenie i przestań wymyślać bo ci żyłka pęknie.
                              • iwles Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 11:49

Bardzo często się zdarza tak, że dzieci "przesiąkają" zawodem rodziców i idą w ich ślady. W środowiskach artystycznych szczególnie.
                                No to co ma zrobić takie dziecko?
                                Specjalnie NIE iść na studia artystyczne, żeby ktoś obcy niedajbuk nie posadził, że zdało egzamin po znajomości?
                                • kocynder Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 12:01
                                  A Maciek Sthur, który ukończył Akademię Krakowską, kiedy tam rektorem był jego tatuś? Zapewne byli inni, zdolniejsi może, bardziej utalentowani... No, ale jego ojcem chrzestnym był Jan Nowicki, a kiedy robił doktorat w Warszawie (Akademia im Zelwerowicza) rektorem był Malajkat. Nienienie, na pewno wcale się nie znali i na pewno ta znajomość nie miała żadnego, najmniejszego wpływu... big_grin
                                  No, fakt, Maciek Stuhr miała "na starcie" w aktorstwo łatwiej. Bo znał ludzi, znał relacje między nimi, znał ich prywatnie, z niektórymi był na "ty" - oczywiście, to ogromne ułatwienie. Ale, na wszystkich Bogów Olimpu - albo zakładamy, że wszystko opiera się na kumoterstwie i nepotyzmie, albo dopuszczamy opcję, że dziecko aktora/pary aktorskiej może mieć jakiś talent...
                              • moni_485 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 16:56
                                droch napisał:

> A może wróć do podstawówki, co?
                                >
                                > W realu też tak odzywasz się do obcych, czy jednak wtedy masz poczucie chociaż
                                > minimalnego obciachu?
                                >
                                > Nie ma to zresztą znaczenia, bo niezależnie od powodów - skoro podjęła decyz
                                > ję, że nie wraca do NY logicznym były studia w Warszawie

>
                                > A że wykładał tam, kto wykładał - to logicznym było, że z przyjęciem nie będzie
                                > problemu.
                                > Jeśli nie widzisz w tym żadnego zepsucia...

Kobiecina tak się zapowietrzyła, że nie wie co czyta i na co odpisuje. Uparła się biedaczka, że PiS nie pozwolił HE lecieć do niujorku i co zrobić. Tak, tak kocynder to wina pisu, że HE nie gra w holiłudzie tylko w W-wie, może nawet kiedyś zagra z Kasią Cichopek jak nie jeden znany, zawodowy aktor.
                                • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 17:05
                                  A to PiS wymyślił pandemię? Gadasz głupoty tylko, żeby gadać.
                        • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 15:46
                          No tak, nie wyszło z powodu pandemii. Co miała robić, skoro chciała być aktorką, wróciła do kraju i poszła do szkoły tu, gdzie mieszka. Pewnie NY z założenia był właśnie dlatego, żeby nie było, że dzięki tatusiowi, a że wyszło, jak wyszło, to przecież nie jej wina.
                    • tt-tka Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 11:33
                      anajustina napisała:

> Są też inne akademie.

Mnostwo. Mnostwo. Niegodnie i niemoralnie postrapilam idac na UW, powinnam byla na UJ, UAM czy UMK. Bo fakt, ze mieszkalam w Warszawie i tu mi bylo najblizej i najwygodniej jest bez znaczenia, skoro tata wykladal* tez w Warszawie tongue_out

*nie byl rektorem, na moje szczescie
                      • anajustina Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 27.01.25, 14:08
                        A to jedna uczelnia w Warszawie jest?
    • borsuczyca.klusek Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:26
      Ściek rzeczywiście paskudny, ale trochę nie ma co się ludziom dziwić, że burzą się na tak jawny nepotyzm. TN to nie jest prywatna firma Englertów.
    • alpepe Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:29
      Żona i matka obsadzone. Sądzę, że Szapołowska miała rację.
      • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:36
        Żona gra w "Kordianie" i "Mizantropie" by Englert, no naprawdę dziwne, żeby tak dobra aktorka nie grała. U innych reżyserów też gra.
        • lidokaine11 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:41
          kropkaa napisała:

> Żona gra w "Kordianie" i "Mizantropie" by Englert, no naprawdę dziwne, żeby tak
          > dobra aktorka nie grała. U innych reżyserów też gra.

No ja nie wiem, czy ona taka dobra. Pamiętam ją z serialu " Radio Romans", była drewniana, sztywna nawet w jakiejś scenie awantury była sztuczna. A Kolak grała razem z nią w tym serialu i była aktorską perełką.
          • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:48
            Widziałam ją kilka razy w TN i naprawdę uważam, że jest bardzo dobrą aktorką. Taką ze starej szkoły. Jest lekko zdystansowana, nie mizdrzy się do publiczności, nie klepie jęzorem, tylko ma bardzo dobrze opakowaną dykcję, piękną,
            prostą posturę.
            Odnajduje się i w klasyce i w repertuarze współczesnym.
            Dla mnie top aktorek TN.
            • alpepe Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:57
              Ja widziałam ją bodajże w Złotopolskich, może się i wyrobiła, ale była wtedy straszna.
              • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 21:00
                Z seriali jej nie pamiętam, tylko z teatru znam. Choć nazwisko oczywiście od zawsze kojarzę.
              • husky_cat Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 23:52
                Seriale to jednak jest inna bajka.
                Ze spektakli w TN najgorzej Kożuchowska w roli Maggie
                • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 10:24
                  No właśnie o ile z Kożuchowską prywatnie bym co najwyżej sąsiadką mogła być i mówić "dzień dobry" z daleka, to bardzo ją lubię w teatrze i cieszę się, że wróciła.
                  Role ma przemyślane, dobrze zbudowane, podbnie jak Ścibakówna pięknie wygąlda i super się rusza. Dykcja też dobra.
                  • husky_cat Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 13:24
                    No właśnie w roli Maggie była dla mnie totalnie niewiarygodna, potem byłam już na spektaklu, w którym grała Olszówka i uważam, że wypadła świetnie.
                    W kwestii Scibakowny się zgadzam, jest naprawdę bardzo dobrą aktorką teatralną
                    • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 13:43
                      Niestety, nie wiedziałam tej "Kotki".
                      • husky_cat Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 14:43
                        To było z 10 lat temu jeszcze zanim pojawiły się moje dzieci ☺
                        Ogólnie naprawdę świetne przedstawienie, tylko MK wyjątkowo sztuczna

• kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 15:12
                          Moje wtedy były małe i moje życie kulturalne wieczorami było chwilowo zawieszone.
          • thank_you Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 21:04
            Bo Dorota Kołak jest aktorską perełką, gra brawurowo i jest niezwykle charyzmatyczna oraz przejmująca. Wszystko mnie bolało po jej Hekabe. To legenda. Porównywanie wszystkich aktorek do niej jest zwyczajnie mało sprawiedliwe.

Ścibakównę oglądam z przyjemnością, zresztą u Englerta grała co najmniej kilka razy, rozumiem, że teraz hałas o córkę.
            • thank_you Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 21:05
              Kolak, przepraszam, to autokorekta
              • kanna Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 21:41
                Jest znakomita.
                Pamiętam, jak się ostatnio ucieszyłam, jak ją zobaczyłam w reklamie banku - o, dostała dobre pieniądze, teraz sobie spokojne będzie mgła grać w ambitnych rzeczach smile
                • yadaxad Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 21:55
                  Obsadzenie kogoś w roli nikogo nie ustawia. Ustawia fenomenalne zagranie, albo odustawia na długo zagranie do gwizdania. A stawki teatralne nie są filmowe. Ani to spektakl, który w tej obsadzie ma być grany do końca świata i dzień dłużej, by to był nepotyzm. Tak wymyślił obsadę i takim zagraniem obsady się żegna, jego ryzk. Mieć z tego biegunkę, to trzeba mieć zamiast głowy to od biegunki.
                • atoness Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 01:17
                  O tak, to jest wspaniała aktorka. PO raz pierwszy zobaczyłam ją w "Dniu kobiet". Była zachwycająca.
              • anajustina Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 09:39
                Czy Daniel Kolak to jej syn?
                • thank_you Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 09:41
                  Nie
                  • anajustina Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 09:44
                    Pomieszałam rolę z podobnym nazwiskiem. Jakub Tolak, logiczne, że to nie rodzina.
            • angazetka Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 21:07
              Skądinąd Ścibakówna też debiutowała w spektaklu w reżyserii Englerta wink
              • anajustina Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 09:40
                Była jego studentką, to i nic dziwnego.
                • moni_485 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 10:18
                  anajustina napisała:

> Była jego studentką, to i nic dziwnego.

Nic dziwnego, jeśli to był spektakl dyplomowy.
                  • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 10:27
                    Zważywszy, że AT kończy mniej niż 10 osób rocznie, wykładowcami są aktorzy i reżyserzy warszawskich teatrów, to faktycznie dziwnie się dzieje...
                  • angazetka Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 10:37
                    Nie był.
      • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:37
        Matka to chyba nie żyje, skoro syn dobrze po 80-tce?
        • alpepe Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:57
          Wiesz dobrze, o kim piszę.
          • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 21:00
            wink
    • iberka Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:30
      Widziałam ją w jakimś serialu, więcej nie chcę.
      • kocynder Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 08:22
        Szczęśliwie chodzenie do teatru nie jest obowiązkowe.
    • droch Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:30
      Moim zdaniem - to jednak przesada, żeby decydującym kryterium do roli były powiązania rodzinne lub towarzyskie z dyrektorem teatru. TN bierze dotację z MK? To niech się teraz dyrektor tłumaczy, dlaczego robić wyjątki?
      • angazetka Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:35
        Narodowy podlega bezpośrednio pod Ministerstwo Kultury (bo jest sceną narodową właśnie). I jest dotowany przez MKiDN w 70%.
        • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:39
          Temat dotacji z MK jest bardzo ciekawy, swoją drogą.
          • lidokaine11 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:43
            A i ilu ludzi załatwia swoim dzieciom pracę również w innych państwowych firmach? Pewna nieżyjąca już posłanka upychała swoją córkę w różnych ministerstwach, córka sąsiadki mojej mamy dostałą pracę w UM, bo sama sąsiadka tam pracuje.
            • droch Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 21:04
              Sąsiadka upycha rodzinę w UM, więc inni też mogą. Aha, to ma sens.
              • anajustina Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 09:47
                Miałam w podstawówce koleżankę, nogę z matematyki, ortografia też u niej leżała, ledwo się do liceum przez to dostała. I co? Tatuś załatwił pracę na uniwerku, nawet doktorat z marketingu zrobiła.
      • yadaxad Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:51
        I co z tego, że zagrają? Obsadził jak wymyślił, jego ryzyko wykonania spektaklu, by się zapisał tak, czy inaczej. Czy one z tego powodu zostaną jakoś dożywotnio ustawione z miliardowymi profitami?
        • droch Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 21:02
          Wiele wody upłynie w Wiśle, gdy nepotyzm będzie w Polsce uznawany za coś niewłaściwego. Nawet, gdy chodzi o osoby, które lubimy.
          Co do pijanych celebrytów za kierownicą już (szczęśliwie) chyba doszliśmy do tego etapu.
    • nenia1 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:51
      oglądałam Ślebodę - potem doczytałam, że gra tam córka Englerta (i sam Englert w ważnym, acz jednak epizodzie). Wcześniej myślałam, że to dziewczyna wypożyczona z powodu problemów ekonomicznych z obsady seriali w rodzaju "dlaczego ja?" nie wiem co było bardziej do kitu w tym serialu, jej gra aktorska czy góralska gwara jaką sepleniła reszta ekipy.
      • briar_rose Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 14:11
        Helenę widziałam we "Władcy much". Jest sztuczna. Recytuje jak na amatorskiej akademii. Na scenie nie staje się postacią, widzę jedynie sztuczna kobietę, która recytuje.
        • hummorek Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 14:28
          Mam podobnie, nie jest dobrą aktorką.
    • pani_libusza Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 20:56
      Dla mnie żenada, aktor z dorobkiem (choć pewnie z czasem będzie wychodzić na co przymykał oko w szkole teatralnej, czy sprawa z zatrudnieniem Wiśniewskiego) na ostatniej prostej robi co może żeby ustawić córkę, tak jak ustawił żonę. Rozmienianie dorobku na drobne.
      • hrasier_2 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 21:36
        pani_libusza napisał(a):

> Dla mnie żenada, aktor z dorobkiem (choć pewnie z czasem będzie wychodzić na c
        > o przymykał oko w szkole teatralnej, czy sprawa z zatrudnieniem Wiśniewskiego)
        > na ostatniej prostej robi co może żeby ustawić córkę, tak jak ustawił żonę. Roz
        > mienianie dorobku na drobne.
        Żenada to wpisywać takie farmazony o nim. Żadna tu nie dorównuje do pięt temu aktorowi. Który dożył tak pięknego wieku. Wyhodowana została generacja bezmyślnych konsumentów bez charakteru i ambicji. Taki cyfrowy bolszewizm, ze sztuczną inteligencją teraz.
      • anajustina Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 09:47
        Tego śpiewaka Wiśniewskiego?!
        • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 10:28
          Pewnie reżysera Grzegorza.
        • pani_libusza Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 10:38
          wyborcza.pl/7,112395,28524387,czulem-sie-brudny-to-bylo-straszne-mobbowany-przez-znanego.html#S.embed_link-K.C-B.1-L.1.zw
    • volta2 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 21:40
      niepotrzebne i niesmaczne
      pani mamy w teatrze nie widziałm, na ekranie raz czy dwa, żaden talent, blond lala nic ponadto (nie dziwne, że poszła na englerta, inaczej kariera mogłaby się paść)
      pani młoda, a raczej panna, poleciała do usa i szybciej wracała niż leciała tam, bo zorientowała się, że bez ojca, no cóż, świata nie zawojuje.

nepodziecko, kolejne w biznesie, nic nowego, nikomu to jak widać nie przeszkadza.
    • pursuedbyabear Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 22:36
      Nie jest to zbyt smaczne, no ale nihil novi w tej branży. Z drugiej strony to ostatni jego spektakl, udany czy nie, i tak będzie "frekwentowany", a przede wszystkim o to chyba chodzi.
      Bardziej niż Englert-gate czekam na reakcje na obsadzenie Kleczewskiej na stanowisku dyrektora TP.
      • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 22:51
        Powszechny, Dramatyczny - jak to łatwo zniszczyć teatr. TP zupełnie wypadł u mnie z teatralnej mapy, nie mam żadnych oczekiwań.
        • pursuedbyabear Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 09:17
          Ale dlaczego zniszczyć? Ostatnie produkcje Kleczewskiej są bardzo dobre.
          • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 10:12
            W sensie, że TP tak rozwalili, że nie mam żadnych oczekiwań.
    • alicia033 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 24.01.25, 23:29
      Może jak Marysia Sadowska - też nie wiedział, czyja to córka 🤣🤣🤣
      • anajustina Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 09:48
        Nazwisko jak Kowalski czy Lewandowski. Co drugi je w Polsce nosi, można nie wiedzieć.
    • tt-tka Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 11:12
      Sadzic bede, gdy obejrze smile
      Cenie Englerta i jako aktora, i jako rezysera. A wypowiadac sie o spektaklu, ktorego sie jeszcze nie widzialo, glupio jakos, c`nie ?
      • pani_libusza Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 12:23
        Tu nie chodzi o spektakl, tylko nepotyzm w publicznej instytucji.
        • iwles Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 12:51

Licentia poetica - reżyser ma wizję, reżyser dobiera obsadę.
        • pursuedbyabear Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 13:10
          Ale to stara pieśń w tych kręgach. Inna rzecz, że reżyser ma prawo obsadzić kogo chce, nawet i Adama Ferencego jako Ofelię. Natomiast no, budzi jakieś takie miąchane uczucia obsadzanie córki, która już i tak o karierę martwić się nie musi, w sytuacji, gdy mnóstwo jest młodych, zdolnych i z trudem przebijających się aktorek.
        • po_godzinach_1 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 13:13
          pani_libusza napisał(a):

> Tu nie chodzi o spektakl, tylko nepotyzm w publicznej instytucji.

Jeszcze tylko tego brakuje żeby publiczność dyktowała reżyserowi kogo mu wolno a kogo nie wolno obsadzać w przedstawieniach przez niego reżyserowanych.

Publiczność, jeśli jej sie nie podoba, może nie iść na przedstawienie i tyle.
          • droch Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 14:15
            Publiczność, jeśli jej sie nie podoba, może nie iść na przedstawienie i tyle.

To jest o tyle nietrafione, bo każdy w podatkach płaci na to konkretne przedstawienie. Czy mogę przestać płacić, jeśli nie podoba się mi nepotyzm w TN?
            A może maluczcy też powinni siedzieć cicho, gdy minister zatrudnia swoją bliższą i dalszą rodzinę? Bo co my wiemy o zarządzaniu krajem...
            • pursuedbyabear Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 14:19
              Akurat z tych podatków obywateli to grosze idą.
              • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 14:24
                Pierwsze miejsce TW-ON, ok. 120 mln rocznie, potem TN i FN - trochę mniej niż 50 mln rocznie.
                Co ciekawe sceny spoza Warszawy dostają znacznie mniej.
              • droch Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 14:31
                Na państwową pensję kochanki ministra to w sumie też idą grosze. Na limuzynę z szoferem dla córki i jej chłopaka również. Itd. Ale wtedy, z niezrozumiałych (?) powodów, podnosi się ogólny oburz.
                Dla mnie zawsze będzie skandalem i niewąską bezczelnością zatrudnianie rodziny i płacenie za to publicznymi pieniędzmi.
                Nie ma wielkiej różnicy, czy robi to Jan Englert czy chodzi o "córkę leśnika".
                • moni_485 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 14:56
                  O jakim ministrze mowa?
                  • droch Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 15:34
                    Np. córka ministra Rostowskiego została doradczynią ministra Sikorskiego w MSZ (w 2010)
                    • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 15:52
                      A taka np. Pati Koti znalazła szybko stołek w Link4, grupa PZU.
                    • moni_485 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 15:59
                      droch napisał:

> Np. córka ministra Rostowskiego została doradczynią ministra Sikorskiego w MSZ
                      > (w 2010)

Ok. Dzięki.
                • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 15:31
                  W świecie artystycznym jest trochę problem, bo nie tylko w Polsce przecież jest wiele małżeństw, związków, relacji rodzic - dziecko, rodzeństwa.
                  Jak nawet ktoś z Koziej Wólki przyjedzie i zaczyna bez żadnej historii, to często wiąże się z kimś z środowiska, a dzieci idą drogą artystyczną.
                  Znamy głównie związki aktor/ka - reżyser, a przecież są scenarzyści, scenografowie, kostiumolodzy, muzycy, oświetleniowcy, kamerzyści etc., etc.
                  W pewnym sensie jest to zrozumiałe, że ludzie wiążą się między sobą w swoich środowiskach. O ile szczerze podziwiam artystów i uważam, że ich praca jest bardzo trudna, to nie widzę siebie w związku z taką osobą. I tak samo tancerz, aktor, kompozytor zapewne nie widzi się w związku z kimś takim jak ja.
                  Długo można wymieniać nazwiska, co do Englertów to przecież brat Jana, Maciej, przez ćwierć wieku był dyrektorem Teatru Współczesnego, żona jest aktorką tamże, świetną przecież, Marta Lipińska, córka ich jest kostiumografką, a syn to Maciej Englert, operator. Najpierw związany z Małgorzatą Szumowską, teraz z Mają Ostaszewską.
                  Są jeszcze Damięccy, rodzina Holoubka itd., itd.
                  U sąsiadów w PBN też są małżeństwa i inne związki. Żona Pastora pracuje przecież w TW-ON, ulubieńcy zostają w teatrze po skończonej karierze tancerza.
                  Dzieci muzyków idą do szkół muzycznych.
                  Nie wiem, czy da się zrobić spektakl, żeby każda osoba była bez żadnego powiązania rodzinnego czy towarzyskiego.
          • angazetka Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 17:38
            Mylisz dyktowanie z wyrażaniem opinii.
    • po_godzinach_1 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 11:22
      Hamlet to tragedia, było nie było rodzinna. Pomysł na ostatni spektakl w wybitnej karierze zagrany rodzinnie - bardzo mi sie podoba!
    • agatha.trixie Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 16:19
      TN to nie jest prywatna firma, więc skoro do głównej roli zaangażował własną córkę to jest to nepotyzm. I to nie z powodu jej wybitnego talentu, bo takich aspirujących młodych aktorek jest mnóstwo. Po prostu wiedział, że odchodzi i nie ma już nic do stracenia, więc zrobił prezent córce wykorzystując swoją pozycję. A to jest moralnie naganne. Gdyby Helena była światowej sławy aktorką, znaną z poisoned roli Ofelii i ojciec zaprosił ją do TN na gościnny występ, mający uhonorować jego karierę- to byłoby co innego. Ale to nie ta sytuacja, a Helena dostała tę rolę z racji bycia córką dyrektora teatru. 🤷‍♀️

• moni_485 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 16:32
        Żona również gra w tym spektaklu - królową Gertrudę.
        • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 16:42
          Żona, jak już było kilka razy wspomniane, jest etatową aktorką TN. I gra z powodzeniem w wielu sztukach, nie tylko męża.
          • bmtm Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 17:29
            Nepotyzm level hard. Ona jest bardzo przeciętną aktorką.
            • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 17:51
              Teatralną aktorką jest bardzo dobrą.
          • moni_485 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 17:44
            kropkaa napisała:

> Żona, jak już było kilka razy wspomniane, jest etatową aktorką TN

Ale nie jest jedyną aktorką w TN.
            • kocynder Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 17:49
              Czyli żeby nie być oskarżanym o nepotyzm powinien ją dyskryminować i absolutnie kopem pożegnać z teatru, bo skoro ma etat to NA PEWNO tylko dlatego, że jest jego żoną?
              • droch Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 17:55
                Otóż wiele firm prywatnych ma kodeksy etyczne, które zabraniają zatrudniania małżonków (bliskiej rodziny) na stanowiskach o zależności służbowej lub kontraktowej. Proste rozwiązania są zwykle dobre.
                • arwena_111 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 19:35
                  A wiesz jak to się odbywa w dużych firmach? Ziutek, zatrudnij moją Zochę, Zbyszek zatrudni twoją Józię, a ja zatrudnię Kaśkę Zbyszka.
                  I masz rozwiązany problem zakazów i kodeksów etycznych.
                  • droch Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 19:41
                    I masz rozwiązany problem zakazów i kodeksów etycznych

Bardzo dobrze wiem i wcale to nie jest to samo.
                    Menadżer uszczęśliwiony kimś "z przydziału", nie ma żadnych osobistych powodów, żeby tę osobę promować.
                    Co w TN dzieje się wręcz przy uniesionej kurtynie.
                    • iwles Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 20:06
                      droch napisał:

> Co w TN dzieje się wręcz przy uniesionej kurtynie.

No!
                      Dyrektor artystyczny sam sobie przyznawał rolę.
                      Jak on śmiał!

• arwena_111 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 20:15
                      Chyba żartujesz - myślisz, że nie ma parasola ochronnego?
                      Uważasz, że hipokryzja jest lepsza?
                • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 21:44
                  Kodeksy etyczne są tylko po to, aby je sprytnie obchodzić. Czyli skoro małżeństwa są zakazane, nie wstępuje się w związek małżeński. Tak jest też w środowisku prawniczym, po prostu ludzie nie biorą ślubów.
                  W rzeczywistości nie spotkałam etycznej korporacji, choć każda kodeks etyczny odmienia jak się da.
                  • anajustina Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 14:53
                    Nie musi być formalny związek, wystarczy, że jest powszechnie znany (tak, tak, wszyscy zaczną spotykać się w piwnicach, będzie jak za prohibicji, nawet fajnie).
              • moni_485 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 18:25
                kocynder napisała:

> Czyli żeby nie być oskarżanym o nepotyzm powinien ją dyskryminować i absolutnie
                > kopem pożegnać z teatru, bo skoro ma etat to NA PEWNO tylko dlatego, że jest j
                > ego żoną?
                >

Tylko ty tak napisałaś. Ani ja ani nikt inny tak nie napisał.
            • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 17:52
              Inne aktorki i aktorzy też będą grać.
              • kocynder Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 17:59
                Nie, no absolutnie Englert powinien żonę kopem celnym za drzwi teatru wysłać i na klucz te drzwi zamknąć. tongue_out Bo jeśli dostała etat to na pewno wyłącznie dlatego, że po plecach męża. A nie dlatego, że skończyła studia i umie pracować. No nie, same tu specjalistki. Już wyżej stoi, że jest kiepską aktorką i inne miłe. Oraz, że prędzej niż żonę/córkę w roli wiośnianej Ofelii powinien obsadzić Ferencego (BTW świetny aktor!), bo gdyby obsadził inną młodą dziewoję to by zapewne "szpecjalistki" orzekły, że to za dawanie mu d... dostała rolę...
                • anajustina Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 20:06
                  Po prostu w jednym teatrze nie powinna też pracować rodzina dyrektora.
                  • kocynder Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 08:23
                    A jeśli sam grał w swojej sztuce to podniósł nepotyzm na wyższy poziom? suspicious
                    • anajustina Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 09:37
                      Aczkolwiek zawsze tak było. Choćby Warmiński i Śląska.
                • pursuedbyabear Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 13:31
                  Bez przesadyzmu. Jak mówię, jako reżyser ma prawo obsadzić kogokolwiek, niechby kogoś z ulicy. Ale publiczność ma prawo mieć wątpliwości co do obsady. No chyba że nie ma?...

Tak czy inaczej, wszystko się rozstrzygnie po premierze.
              • moni_485 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 18:30
                kropkaa napisała:

> Inne aktorki i aktorzy też będą grać.

Ile w Hamlecie jest kobiecych ról?
                • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 21:40
                  Z aktorek gra jeszcze Patrycja Soliman.
                  • moni_485 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 08:37
                    kropkaa napisała:

> Z aktorek gra jeszcze Patrycja Soliman.

Zawsze jest aktor/aktorka rezerwowa.
                    • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 09:15
                      ?
                      • kocynder Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 09:22
                        No czego nie3 rozumiesz? Ścibakówna, za sam fakt poślubienia Englerta, powinna na wieki wieków siedzieć na ławce rezerwowych, choćby grała jak anioł, miała talent wszechświatowy i cała resztę. Nie, bo nie i koniec. Mam wrażenie, że moni485 po prostu ma ból dudy, że jakakolwiek kobieta umie i robi coś więcej niż zmywanie garów, i żeby się dowartościować będzie pluła na każde jej osiągnięcie i umniejszała je, że tylko dzięki mężowi...
                        • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 09:36
                          Niech może Monia naoisze, co konkretnie ją denerwuje lub jej przeszkadza w grze Ścibakównej na deskach teatru, to podyskutujemy.
                          Gra dużo więc nie będzie problemu, że ciężko na nią trafić.
                          • angazetka Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 09:41
                            Ścibakówny.
                            • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 09:45
                              Tak, Ścibakówny.
                          • anajustina Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 09:55
                            A odmiana nie powinna być Ścibakòwny?
                        • angazetka Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 09:44
                          No nie oszukujmy się, dla początków kariery Ścibakówny fakt romansu, a potem ślubu z Englertem miał znaczenie niebagatelne.
                          • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 09:54
                            Pewnie tak, ale utrzymuje się w tym zawodzie 20 lat już, dużo gra, nie tylko u męża, gra dobrze. Nie są jedyną taką parą, a jej cały czas jest to wypominane.
                          • anajustina Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 09:56
                            Za bardzo wczuła się w tytuł serialu?!
                      • anajustina Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 09:38
                        Gdyby któraś z głównej obsady zaniemogła.
                        • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 09:50
                          Nie ma drugiej obsady w TN. Odwołują spektakle i tyle.
                          W okresie zimowym całkiem często się to zdarza, teraz też "Sonata jesienna" i "Król Lear".
                          Może jak kogoś z zespołu nie ma, to jakoś bez niego grają,.ale główne role są bez back upu.
                          • anajustina Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 09:57
                            Aha. Myślałam, że jest jak w operze.
                          • moni_485 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 10:58
                            kropkaa napisała:

> Nie ma drugiej obsady w TN. Odwołują spektakle i tyle.
                            > W okresie zimowym całkiem często się to zdarza, teraz też "Sonata jesienna" i "
                            > Król Lear".
                            > Może jak kogoś z zespołu nie ma, to jakoś bez niego grają,.ale główne role są b
                            > ez back upu.

Serio? Czasem wybieram się na spektakle kierowana chęcią zobaczenia konkretnego aktora/aktorki i parę razy miałam pecha bo wyjątkowo w tym dniu grał inny aktor/aktorka. Nie jest to W-wa.
                            • moni_485 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 10:59
                              Kogo w takim razie będzie grała P. Soliman?
                              • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 12:32
                                moni_485 napisała:

> Kogo w takim razie będzie grała P. Soliman?

narodowy.pl/repertuar,spektakle,441,hamlet.html
                                • moni_485 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 21:07
                                  kropkaa napisała:

> moni_485 napisała:
                                  >
                                  > > Kogo w takim razie będzie grała P. Soliman?
                                  >
                                  > narodowy.pl/repertuar,spektakle,441,hamlet.html

Wszystko wskazuje na to, że to zastępstwo.
                                  • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 23:46
                                    Tylko wg ciebie.
                            • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 12:29
                              Nie znam zasad panujących we wszystkich teatrach w kraju, dyskusja jest o Narodowym i o Narodowym piszę.
                              Nie ma zastępstw do głównych ról.
                              Są role osbadzane dwoma czy trzema aktorami, ale zwykle mniej ważne i wtedy zawsze jest podane, kto gra.
                              We Współczesnym ostatnio dodali drugie osoby do ról Izy Kuny we "Wstydzie" i Andrzeja Zielińskiego w "Kto chce być Żydem", podejrzewam, że tamci coś kręcą i są niedostępni, a sztuki nadal są na afiszu.
                              Na stronie teatr podaje, kto w danym dniu gra, a w obsadzie stałej są obie osoby.
                              • anajustina Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 12:59
                                No my właśnie o tym drugim garniturze. Może być zastępstwo stałe, co tam.
                                • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 13:12
                                  No ale Soliman nie jest drugim garniturem dla Ścibakówny.
                                • iwles Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 13:28
                                  anajustina napisała:

> No my właśnie o tym drugim garniturze. Może być zastępstwo stałe, co tam.

Miałaś tu gdzieś zalinkowaną stronę z obsadą.

• anajustina Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 14:51
                                    Nie chce mi się szukać. Wiesz, jacy świetni śpiewacy robią za zastępstwo w operze?
                                    • iwles Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 15:25
                                      Ale Soliman ma przypisaną konkretną postać dramatu!
                                      • anajustina Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 16:55
                                        Aha. Myślałam, że tę samą co inna pani. Swoją drogą, piękne nazwisko.
                                    • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 15:28
                                      Nie wiem, w TW-ON nie spotkałam się z sytuacją, że idę na Kurzak a śpiewa Matuła.
                                      W idę na balet z Yuką, a tańczy Mai.
                                      • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 15:28
                                        *Albo
                                      • anajustina Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 16:56
                                        Jeśli Kurczak zachoruje w dniu przedstawienia, to wystąpi ta, która akurat może.
                                        • anajustina Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 16:57
                                          Kurzak. Notabene też lansowana przez męża.
                                          • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 17:00
                                            anajustina napisała:

> Kurzak. Notabene też lansowana przez męża.

Dobre!
                                            • anajustina Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 17:03
                                              Nie kojarzysz biografii? A (jeszcze) mąż Netrebko? To samo.
                                              • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 17:12
                                                Tak, za każdym razem od 20 lat mąż ją siłą do MET wpycha, a w Polsce wręcz pistolet do skroni dyrektorom przystawia. Taki Dąbrowski to się go boi jak ognia.
                                                Z Netrebko były zarzuty, że to ona męża promuje, bo to jakiś przeciętny głos.
                                                • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 17:14
                                                  Za wcześniej wysłało się.
                                                  I faktycznie nazwisko nie jest powszechnie znane, czego raczej o Kurzak powiedzieć nie można.
                                                • anajustina Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 17:16
                                                  Poszłam tą logiką co niektóre panie w tym wątku. Przecież nikt im nie każe nagrywać duetów. Panią Aleksandrę zawsze ceniłam i osobiście uważam, że jej sopran jest dużo większego prymatu niż tenor jej małżonka. Ale być może się nie znam.
                                                  • anajustina Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 17:17
                                                    Formatu oczywiście.
                                                  • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 17:27
                                                    Przecież poznali się ok..10lat temu, ona debiutowała w MET 20 lat temu. Do Londynu nie była zaproszona jako no name tylko osoba z całkiem rozwiniętą karierą. Jaka w tym jego zasługa?
                                                    Duety śpiewają, bo publicznośc ich lubi, sama zresztą marzę o Tosce w TW-ON z nimi razem.
                                                    Przecież w Polsce to ona jest gwiazdą, nie wiem, czy on sam gdzieś śpiewa.
                                                  • anajustina Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 17:36
                                                    On jak dla mnie brzmi zbyt popowo, nie "moja" barwa. Ze współczesnych europejskich sopranów najbardziej cenię Dianę Damrau. W Polsce on nie jest gwiazdą, bo w Polsce za gwiazdy robią Polacy.
                                                  • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 23:47
                                                    Co ma piernik do wiatraka? I jak to się ma do rzekomej kariery Kurzak dzięki mężowi?
                                                  • anajustina Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 27.01.25, 00:03
                                                    A nic nie ma. Dobranoc.
      • iwles Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 17:33
        Jadwiga Barańska w roli Barbary Niechcic , to dopiero szczyt nepotyzmu!
        • tt-tka Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 18:55
          iwles napisała:

> Jadwiga Barańska w roli Barbary Niechcic , to dopiero szczyt nepotyzmu!
          >
          >

Prawda ? tongue_out
          jakzez Antczak smial obsadzac zone w swoich filmach ! tez je za panstwowa kase robil !
        • anajustina Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 20:07
          Tu chyba najbardziej oburza obsadzenie córki, co do której są wątpliwości, czy w ogóle umie grać.
          • iwles Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 20:09

Kto ma te wątpliwości?
            • anajustina Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 20:11
              Główna nagonka jest chyba córkę e tej dyskusji?
              • anajustina Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 20:11
                Na
    • imponderabilia20 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 25.01.25, 17:41
      Widziałam ją w ''Znakach''. Ale podobała mi się we wcześniejszym, grzeczniejszym wydaniu.
    • paskudek1 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 08:58
      Tak sobie przeczytałam wątek i od samego początku kołacze mi się w głowie scena z serialu Modrzejewska. 😃.
      Englert grał tam siostrę Modrzejewskiej (Jandy). W jednym z odcinków mieli zagrać wspólnie na scenie Śluby panieńskie. Modrzejewska zdaje się Anielę, jej brat Gustawa. No i wpada ten brat oburzony do domu, pokazuje program czy plakat i tam jest że Aniela - Modrzejewska, Gustaw - Jan Benda a potem przy każdej kolejnej postaci pan Bena, pani Bendowa 🤣.
      No to tu może być dla oburzonych Ścihakówna Jan Englert, Helena Englert i dalej pan Englert i pani Englert 🤣🤣.
      A tak na poważnie - jego spektakl, jedo decyzje.
      • tt-tka Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 09:27
        paskudek1 napisała:

> Tak sobie przeczytałam wątek i od samego początku kołacze mi się w głowie scena
        > z serialu Modrzejewska. 😃.
        > Englert grał tam siostrę Modrzejewskiej

dalabym miesieczna pensje za moznosc obejrzenia Englerta w roli siostry !
        i nie watpie, ze zagralby to swietnie smile
        (domyslam sie ze pospiech)

> A tak na poważnie - jego spektakl, jedo decyzje.
        >

tez tak uwazam
        • paskudek1 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 10:04
          O jezuniu, tak, 🤣🤣. Oczywiście grał tam BRATA Modrzejewskiej 🤣🤣. Ale siostrę też by zagrał, nie mam wątpliwości
          • anajustina Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 10:18
            Najlepszy był i tak jako Mundi w "Domu".
            • paskudek1 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 10:19
              anajustina napisała:

> Najlepszy był i tak jako Mundi w "Domu".

Nie znam wszystkich jego ról, ale niewątpliwie Mundi należy do tych najlepssuch 🤣
              • arwena_111 Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 17:08
                Pierwszy raz Englerta zobaczyłam w roli Gucia w Ślubach Panieńskich - leciały w ciągu dnia - a byłam chora i oglądałam. Wtedy jeszcze nie czytałam sztuki - ale potem do niej sięgnęłam. To był rok chyba 1986? 87?
      • anajustina Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 09:36
        Ona się oficjalnie Ścibak-Englert nazywa. A serial lubiłam, ale prawdziwa Modrzejewska, piękność epoki, i Janda, no sorry ...
    • marta.graca Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 09:28
      Ja widziałam, była straszna. Ale może to wina filmu.
      • bmtm Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 11:01
        Znam tylko z Barw Szczęścia.
    • junebug Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 12:42
      Jaka piękna pochwala nepotyzmu wśród ematek. Bo przecież "wielki aktor" to może. A krytykujący to oczywiście prostacy bez osiągnięć, co teatr to z okna autobusu widzieli.
      • iwles Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 13:06
        junebug napisał(a):

> A krytykujący to oczywiście prostacy bez osiągnięć, co teatr to z okna autobu
        > su widzieli.

Widziała(e)ś już to przedstawienie? 😮

• junebug Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 13:07
          Nie? Gdzie to niby sugerowałam?
          • iwles Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 13:13

Skoro dajesz sobie prawo do krytykowania, to chyba widziałaś?
            • droch Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 13:18
              Żeby zauważyć nepotyzm w obsadzaniu ról, należy wcześniej obejrzeć przedstawienie? Ciekawa opinia.
              • iwles Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 13:26

Żeby uznać, że wybrana przez reżysera postać nie nadaje się do tej roli, a dostała ja tylko po znajomości?- Tak, trzeba obejrzeć.
                • junebug Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 13:28
                  Tak, a potem obejrzeć to samo przedstawienie z innymi aktorkami, żeby stwierdzić że ktoś inny niż córka byłby lepszy 🤦‍♀️

Helena nie jest uznaną aktorką, nie wyróżnia się niczym (jeszcze). Nie powinna dostać roli w "teatrze ojca". Po prostu.
                  • iwles Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 13:36
                    junebug napisał(a):

> Helena nie jest uznaną aktorką, nie wyróżnia się niczym (jeszcze).

Jak bardzo uznanym aktorem jest Hugo Tarres, że dostał rolę Hamleta (też goscinnie)?

• junebug Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 13:40
                      Wg komentarzy wyżej jest chłopakiem Heleny 😀
                      • borsuczyca.klusek Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 13:41
                        junebug napisał(a):

> Wg komentarzy wyżej jest chłopakiem Heleny 😀

No rodzina na swoim 🙄
                      • iwles Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 13:48

O, nie wiedziałam.
                        Ale to fajnie.
                        Englert ma okazję zrobić coś dobrego, a nie -koniecznie- uznanego 🤪
                        • kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 14:04
                          Tak ktoś pisał w komentarzach na fb TN, ale czy to prawda internety milczą.
                        • junebug Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 14:43
                          Szkoda, że bez członków rodziny i ich partnerów nie byłby w stanie zrobić dobrego spektaklu 😢
                          • iwles Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 14:47
                            junebug napisał(a):

> Szkoda, że bez członków rodziny i ich partnerów nie byłby w stanie zrobić dobre
                            > go spektaklu 😢

Oho!
                            Juz się komuś włączył brzęczyk hejterski.

• ewka.n Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 27.01.25, 16:31
                              iwles napisała:

> Oho!
                              > Juz się komuś włączył brzęczyk hejterski.

A ja nie hejtuję. Miedzy innymi właśnie dla takich no pysznych fikołków i szpagatów intelektualnych jak w wykonaniu iwles czytam ematkę smile

- Jak bardzo uznanym aktorem jest Hugo Tarres, że dostał rolę Hamleta (też goscinnie)?
                              - Jest chłopakiem Heleny.
                              - O, nie wiedziałam. Ale to fajnie. Englert ma okazję zrobić coś dobrego a nie -koniecznie- uznanego.

• kropkaa Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 15:32
                            Przecież nawet nie wiemy, czy spektakl będzie dobry. Do premiery jeszcze prawie 2 miesiące, w ogóle weszli już na scenę?
                          • tt-tka Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 16:21
                            junebug napisał(a):

> Szkoda, że bez członków rodziny i ich partnerów nie byłby w stanie zrobić dobre
                            > go spektaklu 😢

Wszystko, absolutnie wszystko, co zrobil przez lata rezyserowania bylo niedobre. Bardzo niedobre to bylo. Oszszszywiscie.
                            Jakie spektakle Englerta ogladalas ?
                            • junebug Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 17:00
                              To była ironiczna odpowiedź to twierdzenia iwles.
                              • junebug Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 26.01.25, 17:00
                                do*
                            • anajustina Re: „Hamlet” w TN i Jan Englert odchodzi 27.01.25, 14:12
                              Ja widziałam "Kordiana" z młodziutkim wtedy Żebrowskim.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka