Dodaj do ulubionych

A domek modułowy?

28.01.25, 16:48
Czy ktoś ma doświadczenia teoretyczne lub praktyczne z takimi domkami?
Nie jest to drogie, nie jest to duże.
Ale boję się, że będzie zimno - choć to niby ocieplone super nowoczesnymi materiałami i niby całoroczne.
No i przy współczesnych wiatrach... ustoi?
Szczury, kuny nie wejdą w to?
Siedzi mi taki pomysł w głowie i nie chce zniknąć.
Obserwuj wątek
    • czarna_kita Re: A domek modułowy? 28.01.25, 17:23
      Moi bliscy znajomi właśnie sobie stawiają taki domek. Na razie są pełni zachwytów jak to szybko idzie (podobno w ciągu 3 miesięcy dom ma być postawiony). Ale nie odpowiem na Twoje pytania bo im dopiero co postawili sciany i dach.
      • heksa-aga Re: A domek modułowy? 28.01.25, 17:28
        A zostawili bez podpiwniczenia czy kombinowali? Bo czytałam, że jak człowiek się uprze i zrobi to oni postawią na piwnicy.
        Zamierzają mieć całoroczny?
      • kamin Re: A domek modułowy? 28.01.25, 17:34
        Moi znajomi dla odmiany skarżą się na opóźnienia.
    • sueellen Re: A domek modułowy? 28.01.25, 17:29
      Mam takie dziwne przeczucie niemal graniczące z pewnością, że te domki mają bardzo krótki termin ważności..
      • simply_z Re: A domek modułowy? 28.01.25, 18:36
        Ponad 50 lat
        • sueellen Re: A domek modułowy? 28.01.25, 18:40
          simply_z napisała:

> Ponad 50 lat
          >

No to jeśli kupisz w wieku 30 lat istnieje duże prawdopodobieństwo że jako staruszka będziesz bezdomna. W testamencie dzieciom też nie zapiszesz..
          • simply_z Re: A domek modułowy? 28.01.25, 18:48
            Na szczescie ten problem nie dotyczy smile, ale gdybym decydowala sie na budowe domu, to tylko modulowy i mialabym w dupie co sie stanie za 50 lat.
            • mysiulek08 Re: A domek modułowy? 28.01.25, 19:00
              bo jak nie jest murowany z cegiel to nie dom przeciez wink
              • makurokurosek Re: A domek modułowy? 28.01.25, 19:12
                Jeżeli jest dobrze ocieplony to jest to ciekawa opcja, problem w tym, że dobre ocieplenie jest w opcjach plus i wówczas cena szybuje i to wcale nie mało
              • sueellen Re: A domek modułowy? 28.01.25, 19:12
                Zwykły dom nie traci na wartości, można go uważać za inwestycje. Dziś kupisz za pół miliona, za 20 lat jak ci się zachce przeprowadzić gdzieś indziej, sprzedasz z zyskiem. A modułowy? Też sprzedasz z zyskiem za 20 lat czy go przetransportujesz ze sobą? 🙄
                • makurokurosek Re: A domek modułowy? 28.01.25, 19:19
                  Z piętnaście lat temu mieszkałam na poznańskim Strzeszynie w bloku szkieletowym ( szkielet stalowy i wszystkie ściany gips karton). Bloki z połowy lat dziewięćdziesiątych, bloki stoją cały czas, a ceny mieszkań w cale tanie nie są.
                  • niemcyy Re: A domek modułowy? 20.07.25, 23:25
                    makurokurosek napisała:

> ceny mieszkań w cale tanie nie są.

W czym?
                    Tanie ceny już pominę.
                • heksa-aga Re: A domek modułowy? 28.01.25, 19:27
                  Problem w tym, że takich małych domków za pół miliona w mieście prawie nie ma.
                  Mam na oku dwa: jeden mały do remontu ale babunia długowieczna a i tak obawiam się, że spadkobiercy wolą wyremontować niż sprzedawać. A drugi to rudera przy głównej ulicy więc tylko obserwuję z ciekawości.
                  Za miastem może i są jakieś małe domki ale dla mnie ważniejszy jest komfort komunikacyjny niż kawka na tarasie z widokiem na sarenki.
                  • makurokurosek Re: A domek modułowy? 28.01.25, 19:36
                    To kup taki ale od razu rozmawiaj o opcji PLUS( różnie nazywanej w różnych firmach) i zwróć konkretnie uwagę na to co w chodzi w cenę.
          • asiairma Re: A domek modułowy? 28.01.25, 21:03
            Ja bym się tym nie martwiła. Bloki też budowano z założeniem, że 50-60 lat wytrzymają. I te z lat 70 i 80 schodzą na rynku, w co prawda niższej cenie niż w nowym budownictwie kilkuletnim, ale w wyższej cenie niż z przełomu wieku czy deweloperskie na obrzeżach miasta. Technologia też się zmienia coraz szybciej i taki dom za 30 lat może nie być opłacalny, w sprzedaży niezależnie czy budowany metodą tradycyjna czy modułowy. Moje drugie zdanie jest w kontrze do pierwszego, ale właśnie z tego powodu bym się nie martwiła i postawiła na łatwość tu i teraz bez patrzenia na przyszłość.
            • sueellen Re: A domek modułowy? 28.01.25, 21:37
              asiairma napisała:

> Ja bym się tym nie martwiła. Bloki też budowano z założeniem, że 50-60 lat wytr
              > zymają. I te z lat 70 i 80 schodzą na rynku, w co prawda niższej cenie niż w no
              > wym budownictwie kilkuletnim, ale w wyższej cenie niż z przełomu wieku czy dew
              > eloperskie na obrzeżach miasta. Technologia też się zmienia coraz szybciej i ta
              > ki dom za 30 lat może nie być opłacalny,

Właśnie sprzedaje dom wybudowany 300 lat temu. Stoi i ma się świetnie, a cena rośnie w szybkim tempie. Ale ja lubię stare domy z duszą Czasem sobie wyobrażam ilu tu ludzi żyło , rodziło się, umierało , ile dramatów i szczęścia te mury widziały. Ile stop deptalo w tym samym miejscu, ile trupów zakopanych jest w ogrodzie 😱. Ech, modułowe domy. Nie moja bajka.
              • asiairma Re: A domek modułowy? 28.01.25, 22:21
                Jak mówisz o domu 300letnim to rozumiem, że mówisz o dworku, kamienicy (raczej wszystko to jest odbudowane a nie tylu letnie) lub o dość nietypowym budynku mieszkalnym o wysokiej jakości. To trochę inna kategoria niż poszukuje heksa.
                To w Polsce? Rzadkość.
                • memphis90 Re: A domek modułowy? 29.01.25, 07:25
                  Dopiero co sprzedawała „wiejski” domek przyklejony do posesji sąsiadów (przejście miało mieć 60cm czy jakoś tak) z mikro ogródkiem - bo się złościła, że ktoś bez zezwolenia za furtkę wszedł i przez okno zajrzał jak w środku…
                  • ritual2019 Re: A domek modułowy? 29.01.25, 09:24
                    memphis90 napisała:

> Dopiero co sprzedawała „wiejski” domek przyklejony do posesji sąsiadów (przejśc
                    > ie miało mieć 60cm czy jakoś tak) z mikro ogródkiem - bo się złościła, że ktoś
                    > bez zezwolenia za furtkę wszedł i przez okno zajrzał jak w środku…
                    >
                    Ona pracuje dla gazety wiec tworzy watki z potencjalem. Cena rosnie, i rosnie...moglaby chociaz obejrzec kilka odcinkow location, location, location
                  • sueellen Re: A domek modułowy? 29.01.25, 09:42
                    memphis90 napisała:

> Dopiero co sprzedawała „wiejski” domek przyklejony do posesji sąsiadów (

No i ten wiejski domek ma właśnie 300 lat 🙂
                • palacinka2020 Re: A domek modułowy? 29.01.25, 08:08
                  A ona nie mieszka za granica? Jak najbardziej stoja takie szeregowki, 200-300 letnie. Zanim sie taka kupi to wysyla inzyniera by sprawdzil czy trzyma piony. W takich domach wiele rur, instalacji jest starych, mury sie rozpadaja mimo remontu.
                  • heca007 Re: A domek modułowy? 29.01.25, 09:44
                    W Polsce domów 100 i 150 letnich jest dużo. Nawet trochę starszych. Ale już 300 letnie, zdatne do zamieszkania to raczej rzadkość. Czytam sobie cykl Ruinersi na noizz.pl i takich domów jest tam może kilka?
                    • sueellen Re: A domek modułowy? 29.01.25, 17:48
                      heca007 napisała:

Czytam sobie cykl Ruinersi
                      > na noizz.pl i takich domów jest tam może kilka?

Niestety Polska ma historię taka jak i została brutalnie ograbiona. Gdyby nie wojna też by starych domów nie brakowało. Nie twierdzę, że modułowe domy nie mają przyszłości, być może okażą się trwale ale jak na razie są budowane z myślą o jednym pokoleniu . Taka IKEA 😜
          • miaumia Re: A domek modułowy? 30.01.25, 07:34
            Popieram. Nigdy bym nie kupiła takiego domku, chyba, że do rekreacji, pracy i hobby, celów specjalnych.
            smile
        • spirit_of_africa Re: A domek modułowy? 23.12.25, 00:12
          Kojarzycie domki fińskie? Miały być na 20 lat a stoją już ponad 50
          • chatgris01 Re: A domek modułowy? 23.12.25, 08:24
            Te w Warszawie to nawet 80...
    • makurokurosek Re: A domek modułowy? 28.01.25, 17:42
      Jeżeli zastosowane jest faktycznie porządne ocieplenie to raczej taki domek tani nie będzie.
      We wszystkich reklamach jakie wyświetlają mi się na facebooku, to ocieplenie jest max 15 cm ściany, dach 20 cm natomiast o podłodze zazwyczaj milczą.
      Są to raczej słabo ocieplone domy, dodatkowo większość nie ma kominów ani systemów wentylacji, tak więc dochodzi dodatkowy i to wcale nie mały koszt.
      • nikki30 Re: A domek modułowy? 28.01.25, 18:21
        Taki dom nawet z dodatkowym ociepleniem jest zawsze dużo tańszy niż normalny. W tej chwili budowa tradycyjnego domu to ok. 6 tys za metr, modułowego "z fajerwerkami" 3 tys i to w 3 mce a nie minimum 1,5 roku.
        Stąd taka popularność domów modułowych i długi czas oczekiwania na dom - nawet 2 latawink
        • makurokurosek Re: A domek modułowy? 28.01.25, 18:46
          Chyba patrzysz na ceny podstawowe, bo ceny zawierające zakres rozszerzony to już od 4,5 tys do niemal 6 tys za m2.
          Natomiast opcja podstawowa to tak naprawdę sam szkielet z pseudo ociepleniem
        • koronka2012 Re: A domek modułowy? 28.01.25, 19:14
          Nie chce mi się wierzyć bo jak szukałam sama to minimalne ceny za stan surowy zamknięty to było około 200 tys. za ok 35m
    • mysiulek08 Re: A domek modułowy? 28.01.25, 18:00
      a budowny jest w konstrukcji szkieletowej drewnianej czy stalowej? to mamy glowne znaczenie w uzytym drewnie do szkieletu, dla oszczednosci moze byc uzyte 'mokre' a to juz nie dobre

z racji mieszkania w rejonie gdzie buduje sie domy i domki wylacznie w systemie typu (patyki i karton) czyli szkielet drewno lub stal moge sie wypowiedziec wink

postawic szkielet i obudowac plytami mozna i na lawie betonowej, na fundamencie z piwnica czy tylko czesciowym jak rowniez na bloczkach - tylko wtedy wymaga to dobrego wyciszenia i ocieplenia podlogi

przy wiatrach ustoi smile mozesz mi wierzyc, 10 i wiecej w skali beauforta nie robi wielkego wrazenia

wazne jest ocieplenie, szczegolnie w warunkach PL gdzie moze przymrozic, napewno sie styropian, membrany, pianki itp, dobrze zrobiony szkielet i dobre ocieplenie daja calkiem przyjemny komfort do zycia

kwestia ogrzewania tez zalezy od klimatu, najlepszy byly system nawiewu cieplego powietza ale to wymaga robienia takiego systemu od momentu stawiania szkieletu, jesli mowa o gotowych elementach typu gotowe moduly juz ocieplone to zwykle albo koza/kominek albo np elektryczne, ogrzewnia centralne da sie tez zrobic ale tez najlepiej na etapie stawiania modulow

szczury /myszy/kuny w jaki sposob maja wejsc? przeciez nie masz dziur ani w podlodze ani w scianach

i jeszcze raz-to sa doswiadczenia z regionu gdzie domy drewniane sa podstawa budownictwa
      • mysiulek08 Re: A domek modułowy? 28.01.25, 18:01
        * nie styropian
      • nikki30 Re: A domek modułowy? 28.01.25, 18:27
        >najlepszy byly system nawiewu cieplego powietza

Pompę ciepła to możesz sobie zrobić teraz nawet w klimatyzacjiwink
        W domu modułowym najlepiej się sprawdza ogrzewanie podłogowe i fotowoltaika z magazynem energii. Sąsiedzi maja ogrzewanie infrared. Ciepło to nie jest problem.
        • mysiulek08 Re: A domek modułowy? 28.01.25, 18:29
          wszystko mozna smile tylko kwestia kosztow i czasu
      • konsta-is-me Re: A domek modułowy? 29.01.25, 18:57
        "szczury /myszy/kuny w jaki sposob maja wejsc? przeciez nie masz dziur ani w podlodze ani w scianach"- a jak wygryzą 😉
      • bywalec.hoteli Re: A domek modułowy? 29.01.25, 23:13
        To nie tylko u Was. W stanach czy Kanadzie dużo domów o konstrukcji drewnianej - i tam buduje się szybko. U nas murowane królują smile

Ps przyszły nowe Dragony wg twego polecenia wink
    • nikki30 Re: A domek modułowy? 28.01.25, 18:17
      Przy domkach modułowych największy problem jest z drewnem. Ciężko jest o dobre drewno w tej chwili. Mamy taki domek na jednej z działek i owszem było to tanie, ale tu przecieka, tam coś się dzieje i ciągle jest coś nie tak...Gwarancja producenta jest na 30 lat. Duże są ograniczenia projektowe, są to raczej proste konstrukcje. Musisz też zapłacić za taki dom z góry i są instytucje, które nie dają kredytu na takie domy. Musisz mieć odpowiedni dojazd do działki, bo przywożą gotowe elementy domu, ciężkim sprzętem, więc sprawdź sobie w gminie czy nie popadniesz w koszty naprawiając drogę dojazdową.
      • mysiulek08 Re: A domek modułowy? 28.01.25, 18:36
        moze w PL sa ograniczenia bo duze tez sie buduje i organiczenia projektowe nie sa jakos szczegolnie wielkie
        • berdebul Re: A domek modułowy? 28.01.25, 20:13
          Nie ma takich ograniczeń. Mieliśmy turbo długie moduły (dom typu stodoła), dojechał, no raz pan-kierowca nie umiał wjechać w ulicę i zablokował główną drogę na godzinę, w porannym szczycie big_grin
          Na budowę dojeżdżali po tłuczniu jeszcze, nie narobili szkód.
          Gwarancja na 100 lat. Nic nie przecieka.
          • mysiulek08 Re: A domek modułowy? 28.01.25, 20:22
            pewnych fanaberii typu kolumenki i polkola to raczej gotowymi modulami nie zalatwisz tongue_out
            • berdebul Re: A domek modułowy? 28.01.25, 20:40
              Prawda, do tej pory łkam nad tymi basztami, które mnie ominęły 🥲
              • mysiulek08 Re: A domek modułowy? 28.01.25, 21:14
                no sama widzisz 🤣
          • nikki30 Re: A domek modułowy? 29.01.25, 08:54
            >Nie ma takich ograniczeń

Są ogarniczenia, bo z racji swojego projektu, są ograniczone wielkością poszczególnych modułów, które muszą zmieścić się na naczepach. Każdy moduł jest ograniczony wymogami transportowymi, co wpływa na maksymalną szerokość i długość. Z modułów zrobisz sobie proste konstrukcje, tak jak u ciebie nowoczesną stodołę.
      • mysiulek08 Re: A domek modułowy? 28.01.25, 18:37
        to nie kwestia drewna a wykonania ale ok, sprzeczac sie nie bede
        • nikki30 Re: A domek modułowy? 29.01.25, 08:59
          >to nie kwestia drewna a wykonania ale ok, sprzeczac sie nie bede

Kwestia jakości drewna a nie wykonania i to opinia biegłego od drewna. Powiedział wprost, że w Polsce nie ma dobrego drewna do budowy, brakuje go w firmach budowlanych, meblarskich. Poczytaj sobie na ten temat.
      • mysiulek08 Re: A domek modułowy? 28.01.25, 18:44
        modulowy 200m2
        • makurokurosek Re: A domek modułowy? 28.01.25, 18:51
          I według ciebie to jest idealny dom na polskie warunki, gdzie zimą jest zimno, a od czerwca masz 30 stopniowe upały.
          Przy tak słabej izolacji jakie są w ofertach zimą czekają rachunki grozy, a latem nie da się wytrzymać z powodu upału.
          • mysiulek08 Re: A domek modułowy? 28.01.25, 18:56
            a czy ja to napisalam? odnioslam sie do wpisu nikki, ze modulowe to male i ograniczone, zreszta pisalam, ze moje doswiadczenia sa jednak inne i wynikaja z innego miejsca zamieszkania

jednak odchodzac od ideii 'modulu' to domy w systemie szkieletowym buduje sie tez w klimatach bardziej ekstremalnych niz w PL

Przy tak słabej izolacji jakie są w ofertach dodaj - w polskich ofertach

tak, tak wiem, musi byc murowany, betonowy na pokolenia
            • nikki30 Re: A domek modułowy? 29.01.25, 09:10
              >odnioslam sie do wpisu nikki

I co napisałam, że ci się nie spodobało?
              To, że takie domy to proste konstrukcje, mało polotu jest w ich architekturze. Ot prosty klocek.
          • berdebul Re: A domek modułowy? 28.01.25, 20:14
            Tak słabej tzn? Bo ja mam pasywny modułowy, rachunków grozy nie ma. Latem jest wystarczająco chłodno, jeżeli unika się ciągłego otwierania.
            • makurokurosek Re: A domek modułowy? 28.01.25, 20:38
              I ten pasywny dom zrobili ci używając wełny o grubości 10 , 15 cm2
              • berdebul Re: A domek modułowy? 28.01.25, 20:41
                Autorka gdzieś pisała o 10 cm? Czy jednak pyta generalnie o technologię?
              • mysiulek08 Re: A domek modułowy? 28.01.25, 21:16
                ale welna/styropian to nie jedyne materialy ocieplajace, najtansze fakt, ale nie jedyne
                • makurokurosek Re: A domek modułowy? 28.01.25, 21:57
                  Ale takie są grubości ocieplenia tych domków w ofercie podstawowej, lepsze lub grubsze ocieplenie jest w innym standardzie , a cena szybuje mocno w górę
                  • mysiulek08 Re: A domek modułowy? 28.01.25, 22:02
                    ale ty przyjelas, ze dom Berdebul ma 10 cm welne, wiec ci odpowiedzialam, ze welna to nie jedyny ocieplacz, co stosuja w modulowych w PL nie wiem
                    • makurokurosek Re: A domek modułowy? 28.01.25, 23:24
                      To ty nie rozumiesz. Firmy oferujące domy modułowe oferują zazwyczaj trzy standardy. Reklamują się przy pomocy standardu podstawowego najtańszego albo pozbawionego ocieplenia albo właśnie ocieplonego wełna o grubości 10 max 15 cm2, czyli ocieplenia niewystarczającego jak na nasze warunki temperaturowe. Grubsze ocieplenie lub lepsze znajduje się w pozostałych dwóch standardach , tylko ich cena szybuje w kosmos i jest zwyczajnie odrealniona. Tak więc domek o wymiarach 5x7 z antresola , ocieplony wełna o grubości 15 cm2 , pozbawiony komina, wentylacji i instalacji kosztuje ponad 200 tys. Za tą kwotę otrzymujemy tak naprawdę szopkę.
                      • makurokurosek Re: A domek modułowy? 28.01.25, 23:30
                        Cena tego samego domu w standardzie domu pasywnego to na stronach firm 350 -400 tys.
                        Czyli niewiele mniej niż domy budowane stara technologia i bardzo często więcej aniżeli domy poza w średniej wielkości miastach.
                        • nikki30 Re: A domek modułowy? 29.01.25, 09:18
                          >Czyli niewiele mniej niż domy budowane stara technologia

Dom wybudowany starą technologią z cegły silikatki, w konstrukcji stalowej,
                          niepodpiwniczony wielkości 150 m2 z poddaszem użytkowym (40 m2), dużymi aluminiowymi oknami, z rekuperacją, dobrym ociepleniem to aktualnie koszt 850 tys. zł. Właśnie teściowie się budują. Do tego projekt indywidualny - 40 tys zł. Wykończenie ok. 400 tyś. I nie ma szans, żebyś zbudowała taki dom taniej.
                      • mysiulek08 Re: A domek modułowy? 28.01.25, 23:31
                        alez tylko ty sie krecisz wokol jednego typu ocieplenia i nie chcesz zrozumiec, ze istnieja inne, ogolnie mnie moduly w PL nie interesuja tylko staram ci sie wytlumaczyc, ze na PL i polskich domach modulowych z welna 10cm swiat sie nie konczy, a ty dalej swoje
                        EOT
                        • makurokurosek Re: A domek modułowy? 28.01.25, 23:46
                          Ależ ja doskonale wiem , że są różne ocieplenia. Piszę jedynie , że wersja podstawowa czyli ta która się reklamują firmy jest zazwyczaj beż ocieplenia lub z ociepleniem wełna 10 lub 15.
                          Jeżeli uważasz, że ściemniam lub się nakręcam to przedstaw ofertę takiego domku gdzie w ofercie podstawowej zastosowano inne ocieplenie niż to wskazane przeze mnie.
                          • nikki30 Re: A domek modułowy? 29.01.25, 09:22
                            >w ofercie podstawowej zastosowano inne ocieplenie niż to wskazane przeze mnie.

Zawsze masz w ofercie podstawowej. Potem rozszerzasz. Większość takich domów robi się na wynajem i właścicieli mało co obchodzi co będzie się działo. To jest główna klientela. Dalej taki dom będzie tańszy niż budowany w technologii tradycyjnej.
                            • makurokurosek Re: A domek modułowy? 29.01.25, 09:46
                              Ocieplenie 10 wełną to jest dom letniskowy i reklamowanie go jako domu całorocznego jest nieuczciwym chwytem marketingowym.
                              Jeżeli skorzystamy z opcji Plus to ceny tak jak napisałam wyżej dochodzą do niemal 6tys za m2
                              • berdebul Re: A domek modułowy? 29.01.25, 10:00
                                Moj super-duper ocieplony kurnik kosztował (stan deweloperski) połowę tego za m2 co mieszkania w Warszawie. W analogicznym czasie. Nie wiem, może materiały podrozaly, ale opłacało się budować.
                                • makurokurosek Re: A domek modułowy? 29.01.25, 10:05
                                  Mój duży dom blisko samego centrum Poznania ( rowerem do dworca głownego mam 15-20 minut) kosztował zdecydowanie mniej za m2, ba w obecnej chwili za ta cenę to nie wiem czy kupiłabym dwupokojowe mieszkanie.

Tak więc rozmowa o tym co kiedyś kupiliśmy nic do tematu nie w nosi. Obecnie ceny domków modułowych są wysokie, a standard domków w ofercie podstawowej to domki letniskowe.
    • cranberries1983 Re: A domek modułowy? 28.01.25, 18:21
      ustoi i szczury nie przegryzą, wiater tez nie straszny

jak będziesz planowac to uwaga na fundament, bo to wbrew pozorom nie zawsze się majstrom udaje
    • marianna1960 Re: A domek modułowy? 28.01.25, 19:49
      Czy modułowy czy zwykły jedno zło dla amatorów takich rozrywek
      • heksa-aga Re: A domek modułowy? 28.01.25, 20:27
        Co masz na myśli?
        • mysiulek08 Re: A domek modułowy? 28.01.25, 21:18
          marianna jest zawsze na 'nie', we wszystkim
          • heksa-aga Re: A domek modułowy? 28.01.25, 21:34
            No ale może coś wniesie.
            Całe życie mieszkam w blokach z wielkiej płyty i ogólnie nigdy nie narzekałam.
            Niestety moje aktualne mieszkanie daje mi ostro w kość i myślę nad zmianą. Zmiana na inne mieszkanie gdzie wyeliminuję niedogodności typu sąsiedzi nad głową, okno gdzie śpię - na wczesnoporanne hałasy to tylko połowiczny sukces.
            Chcę być sama odpowiedzialna za ogrzewanie, śmieci, otoczenie. Nie chcę słyszeć sąsiadów i aby oni mnie słyszeli.
          • marianna1960 Re: A domek modułowy? 29.01.25, 07:14
            Po prostu mam własne zdanie, dla mnie jakikolwiek dom po moim trupie zbyt wiele jest trudów i niwygód związanych z domem, chyba że w dużym mieście
            • heksa-aga Re: A domek modułowy? 29.01.25, 17:34
              Też tak zawsze myślałam, ale doszłam już chyba do wieku, że pewien komfort jest ważniejszy niż kasa a za kasę te trudy można ogarnąć.
              Mówię o domku w mieście - komfort komunikacyjny jest dla mnie o niebo ważniejszy niż kawa na tarasie z widokiem na sarenki.
    • asia-loi Re: A domek modułowy? 28.01.25, 21:29
      Córka z mężem, moich sąsiadów ma już 3-4 lata taki modułowy dom i narazie są zadowoleni. Zimą mają ciepło, bo mają ogrzewanie podłogowe. Czy mają jeszcze jakieś inne ogrzewanie to nie wiem, ale mogę zapytać. Latem też mają ok, bo mają klimatyzację. Młodzi zamierzali budować murowany dom, ale wtedy ceny budowy bardzo poszły w górę i zdecydowali się na modułowy. Mieszkają koło Łodzi. Ten dom powstał szybko i nie był wtedy taki bardzo drogi. Mają dwa pokoje, kuchnię i łazienkę. Ten modułowy dom nawet przyjechał już umeblowany. Młodzi sami wybierali wystrój domu, a firma wszystko wykonała: dom i wystrój.
      • asia-loi Re: A domek modułowy? 28.01.25, 21:31
        Ja widziałam ten dom na zdjęciach, to mi się bardzo podobał.
    • pepsi.only Re: A domek modułowy? 28.01.25, 22:52
      No ja chciałabym. Ha, mam wybrane kilka gotowych projektów, na wypadek gdyby decyzja została podjęta, to już wiem co chcę w takim domku.
      O wiatr nie boję się- u mnie by ustał, bo teren osłonięty. O szczury, kuny zdecydowanie nie obawiam się.
      Jakie podpiwniczenie surprised ? Płytę fundamentową biorę pod uwagę jedynie, zresztą taki chyba jest wymóg dla tych domków.
      To, że wytrzyma taki domek 50lat, no to super, na pewno dłużej nie pożyję tongue_out
    • katiemorag Re: A domek modułowy? 28.01.25, 23:53
      Domek modułowy miała właśnie ta moja koleżanka o której założyłam tutaj wątek. Mimo dobrej sytuacji finansowej jak przychodzili goście to dawała im koce do przykrycia aby nie było im zimno. Sama chodziła w grubych ciuchach po domu. Miało to miejsce w zimie. Więc sądzę, że może być ciężko w takim domu utrzymać dobrą temperaturę i nie płacić majątku za ogrzewanie.
      • berdebul Re: A domek modułowy? 29.01.25, 10:02
        To nie jest kwestia technologii w jakiej zbudowano dom, tylko jak go ocieplono i jak jest ogrzewany.
        • makurokurosek Re: A domek modułowy? 29.01.25, 10:07
          Ale zrozum w końcu, że firmy w ofercie podstawowej oferują minimalne ocieplenie, takie które sprawdzi się w domkach letniskowych ale zdecydowanie nie jest odpowiednie do domków całorocznych.

Tak więc jeżeli ktoś nie przeanalizuje, że to ocieplenie nie wystarczy to kupuje drogi domek letniskowy jako dom całoroczny.
          • kamin Re: A domek modułowy? 29.01.25, 15:49
            Wydaje mi się, że większość kupujących nawet jak się nie zna, to przed wyborem domu jednak czyta cokolwiek na jego temat.
            Wiadomo, że w reklamie podawana jest najniższa możliwa cena, podobnie jak przy zakupie auta w salonie
          • berdebul Re: A domek modułowy? 29.01.25, 18:11
            Zrozum, że firmy mogą oferować domy z tektury, inwestor wybiera z czego chce mieć dom.
          • pepsi.only Re: A domek modułowy? 29.01.25, 18:15
            Moim zdaniem przesadzasz, i niepotrzebnie się gorączkujesz.

Powiem tak- chętnie wyprowadziłabym się, choćby dziś, jutro z budynku z pustaka, z muru dwuwarstowego, z dociepleniem, statata.... tyle, że z końcówki lat 90tych, do nowego, jak to nazywasz letniskowego całorocznego big_grin
            Ponieważ to są inne technologie, normy, inny komfort, ergonomia, oddziaływanie na srodowisko, i parę innych (na korzyść nowego, oczywiście).
          • salatka_z_cynamonem Re: A domek modułowy? 30.01.25, 07:24
            A coś ty się tak przyczepiła tego ocieplenia i produkujesz pierdylion wpisów? Wchodzę sobie na pierwszą lepszą stronę i i jak wół pisze domek całoroczny, mniej niż minute później znajduję informację Konstrukcja: ściany (22 cm izolacji), dach (26 cm izolacji). Toż to trzeba w ogóle czytać nie umieć, żeby kupić domek letniskowy jako całoroczny
    • heksa-aga Re: A domek modułowy? 29.01.25, 17:41
      No dobrze.
      Czy - w razie odrzucenia pomysłu domku modułowego - jest sens budować mały domek tradycyjnymi metodami.
      Jakiś keramzyt czy cuś?
      Powierzchnia powiedzmy do 60 m2 z użytkowym poddaszem.
      • berdebul Re: A domek modułowy? 29.01.25, 18:12
        Porównaj sobie oferty modułowych z różnymi rodzajami ogrzewania i izolacji. Można zrobić pasywnie i płacić za ogrzewanie niewiele, a jak dorzucisz solary (warto o tym pomyśleć przy projektowaniu dachu, ustawieniu domu itd), to w ogóle grosze.
      • makurokurosek Re: A domek modułowy? 29.01.25, 18:28
        To nie jest tak, że dom modułowy jest zły.
        Musisz po prostu usiąść i porządnie wszystko przeliczyć.
        Jeżeli już budować dom to warto iść w kierunku domu pasywnego.
        Dom modułowy jak najbardziej może być domem pasywnym ale oprócz ocieplenia szkieletu ( to oferta podstawowa) musisz mieć co najmniej 20 cm ocieplenie zewnętrzne.
        Kwestie ogrzewania musisz już ustalić na początku projektu. Niezależnie czy to dom modułowy czy budowany metodą tradycyjną powinien posiadać komin ( domy modułowe w ofercie podstawowej go nie posiadają ) .

Tak więc najsensowniej jest wypisać na kartce wszystkie elementy które chcesz aby w domu się znalazły
        -rozprowadzona instalacja elektryczna
        -rozprowadzona instalacja wodociągowa
        -rozprowadzana instalacja CO
        - komin
        - odpowiednie ocieplenie budynku ( ocieplenie ścian zewnętrznych i dachu) zakładasz, że dom ma być pasywny

Takie zapytanie wysyłasz zarówno do firm oferujących domy modułowe jak i domy budowane metodą tradycyjną i dopiero wtedy po porównaniu ofert dokonujesz wyboru.
        • berdebul Re: A domek modułowy? 29.01.25, 18:35
          Oczywiście, że wiele domów go posiada, bo posiada kominek jako zapasowe źródło ogrzewania.
    • wkurzona_emadka Re: A domek modułowy? 21.07.25, 01:47
      Spytaj tej od córki, co sprzedala babci mieszkanie. Ponoć cała trójka sobie chwali 🤣
    • wrota.do.lasu Re: A domek modułowy? 21.12.25, 20:00
      Niedaleko mojego domu sąsiedzi postawili wielki dom w konstrukcji szkielet.drewnianej...to chyba taki dom ala amerykanskie.
      Jest wielki, piękny, postawiony w kilka miesiecy. Raczej te okładziny były solidne...
      • bywalec.hoteli Re: A domek modułowy? 22.12.25, 23:18
        popytaj jak się mieszka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka