Dodaj do ulubionych

HTZ - Pytanie do Snake i znawczyń

29.01.25, 12:04
Stało się - uderzenia gorąca i bezsenność mnie wykańczały, niepokalanek, maca i olejek z wiesiołka przestały działać toteż zdecydowałam się na HTZ. Miesiączki nie mam od 3 miesięcy (mam 47 lat).
Hormony od roku miały już kiepskie wartości, zwłaszcza estrogen dramatycznie niski. Sytuacji nie poprawiał fakt, że jestem bardzo szczupła a wtedy estrogen wcześniej spada.
Najświeższe badanie: FSH 105, 64, LH 42,43, Estradiol 11,50, CA -125 15, 63.
Ginekolog przepisała mi Divigel i progesteron Besis. Mam brać jedną tabletkę dziennie i smarować się jedną saszetką. No i teraz mam kilka pytań
Czy powinnam to robić w tym samym czasie (smarować i łykać ) czy nie ma znaczenia ?
Czy najlepiej smarować rano czy wieczorem , wewnętrzna część uda czy zewnętrzna?
Obszar powinien być większy raz lub dwa od dłoni - chodzi o długość czy szerokość? Na długość wychodzi mi całe udo do kolana.
Czy jeśli uderzenia nie ustąpią to mogę aplikować dwie saszetki?
Czy dostanę krwawienie? Chyba nie, bo mam brać bez przerwy.

To chyba na razie tyle .
Obserwuj wątek
    • abria Re: HTZ - Pytanie do Snake i znawczyń 29.01.25, 12:31
      stosowanie HTZ, jak się okazuje, powoduje wzrost poglądów faszystowskich, także nie polecam
      • asia.sthm Re: HTZ - Pytanie do Snake i znawczyń 29.01.25, 12:37
        abria napisała:

> stosowanie HTZ, jak się okazuje, powoduje wzrost poglądów faszystowskich, także
        > nie polecam

U mnie też się taka myśl wykluła, ale widzę żem nie sama 😆
    • zla.m Re: HTZ - Pytanie do Snake i znawczyń 29.01.25, 12:32
      A nie możesz zadzwonić do ginekolożki i jej zadać te pytania? Będziesz się posiłkować odpowiedziami randomów z sieci? Możliwych trolli i/lub idiotów?
    • pffpffpff Re: HTZ - Pytanie do Snake i znawczyń 29.01.25, 12:39
      Ja żelem smaruje się po rannym prysznicu, a progesteron łykam wieczorem.
    • snakelilith Re: HTZ - Pytanie do Snake i znawczyń 29.01.25, 13:04
      Progesteron (200mg) najlepiej wieczorem, bo działa nasennie, około godziny przed pójściem do łóżka.
      Estrogenowy żel można rano, albo wieczorem, ale ponieważ też poprawia jakość snu polecałabym wieczorem. Nie musi być jednocześnie z progesteronem. Ja stosuję jako ostatnią czynność przed snem, ale możesz po prorstu po wieczornym myciu.
      Którą cześć uda do tego przeznaczysz, nie ma żadnego znaczenia. Możesz też na ramiona, pośladki, brzuch, tylko nie na biust. Im większą masz powierzchnię tym szybciej wyschnie. Przez jakąś godzinkę lepiej nikogo tą częścią ciała nie dotykać, np. partnera.
      Jeżeli chodzi o dawkę, to reguła jest taka, że tyle ile trzeba, ale najmniej ja można. Normalnie bierze się przez skórę coś pomiędzy 0,75 a 3 mg estradiolu dziennie. Jedna saszetka Divigelu ma 0,5 mg, moim zdaniem trochę mało, ale spróbuj, znaczy zacznij z jedną, poczekaj kilka dni do oceny. Dawkę na pewno można zwiększyć.
      Ja osobiście biorę 2,25 mg dziennie i wolę też żel do porcjowania z butelki. Ja nakładam na oba uda, od pachwiny do kolana z przodu.
      I nawet jak dobierzesz odpowiednio wysoką dla ciebie dawkę, to może zdarzyć się, że od czasu do czasu uderzenia gorąca się pojawią, choć na pewno w nie tak dramatycznym stopniu. HTZ nie zapewnia poziomu hormonów z wcześniejszych lata, a ma tylko osłabiać objawy.
      • usha Re: HTZ - Pytanie do Snake i znawczyń 29.01.25, 13:16
        Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź.
        Czy mogę nadal brać niepokalanek 1 kapsułkę dziennie czy odstawić?
        Zastanawiam się jeszcze, czy nie lepsza byłaby luteina dopochwowo ( chyba mniejsze ryzyko raka) czy może ten Besis jest bezpieczny?
        • usha Re: HTZ - Pytanie do Snake i znawczyń 29.01.25, 13:23
          A i jeszcze jedno. Piszesz, że bierzesz 200 mg progesteronu, a mnie ginekolożka zapisała mi jedną tabletkę dziennie - to jest 100 mg. Czy to nie za mało? Może chodzi o moją wagę? Ważę 52 kg/170 cm.
          • snakelilith Re: HTZ - Pytanie do Snake i znawczyń 29.01.25, 13:46
            usha napisała:

> A i jeszcze jedno. Piszesz, że bierzesz 200 mg progesteronu, a mnie ginekolożka
            > zapisała mi jedną tabletkę dziennie - to jest 100 mg. Czy to nie za mało? Może
            > chodzi o moją wagę? Ważę 52 kg/170 cm.

Tu nie o wagę chodzi a o proporcje do dawki estrogenu. Moim zdaniem 100 mg to za mało. Dawka 200 mg to standard. Nie jestem jednak ginekologiem, by odpowiedzieć na pytanie, czy do 0,5 mg estradiolu jeszcze wystarczy. Może tak. Gdybyś chciała jednak samej powiększyć dawkę żelu, to nie, więc nie rób tego bez konsultacji z lekarzem.
            Nie wiem, na ile u twojej ginekolog jest to świadoma decyzja, czy może brak informacji o nowoczesnych terapiach. Przed niedostateczną dawką progesteronu przestrzegała też Jen Gunter, kanadyjska ginekolożka, autora książki The Menopause Manifesto.
            Tu należy w każdym razie kontrolować grubość endometrium przez USG, np raz w roku.
            • usha Re: HTZ - Pytanie do Snake i znawczyń 29.01.25, 16:25
              www-joinmidi-com.translate.goog/post/low-dose-progesterone?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=rq&_x_tr_hist=true
              tutaj znalazłam informacje, że najniższa dawka progesteronu w HTZ to 100 mg, więc może lekarka zapisała tak nie przez pomyłkę. U mnie problemem jest głownie bardzo niski estrogen.

Przeczytałam też trochę artykułów naukowych Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego na temat dawkowania progesteronu w HTZ i tu cytat "Rekomendowana dawka wynosi 200 mg/dobę przez 12 dni w miesiącu lub w terapii ciągłej 100-200mg/dobę. "
              Ja mam terapię ciągłą, mam nie robić przerw, więc może tak ma być.
              • snakelilith Re: HTZ - Pytanie do Snake i znawczyń 29.01.25, 16:54
                usha napisała:

U mnie problemem jest głownie b
                > ardzo niski estrogen.
                >
                > Przeczytałam też trochę artykułów naukowych Polskiego Towarzystwa Ginekologiczn
                > ego na temat dawkowania progesteronu w HTZ i tu cytat "Rekomendowana dawka wyno
                > si 200 mg/dobę przez 12 dni w miesiącu lub w terapii ciągłej 100-200mg/dobę. "
                >
                > Ja mam terapię ciągłą, mam nie robić przerw, więc może tak ma być.

Dawka progesteronu orientuje się na dawce estradiolu, więc ogólne zalecenia należy zawsze widzieć w tym kontekście. Progesteronu nie bierze się też, bo ma się go za mało, a progesteron bierze się przede wszystkim do ochrony macicy. W przypadku niedostatecznej jego dawki, endometrium w macicy narażone jest pod wpływem impulsów estrogenów na ciągły rozrost i przerost, co grozi w najgorszym wypadku nawet rakiem macicy.
                I jak napisałam, nie wiem, czy w twoim przypadku 100 mg progesteronu wystarczy. Może wystarczy. Moja lekarka przy 1,5 mg estradiolu (teraz biorę nawet 2 -2,25 mg) zaleciała mi 200 mg progesteronu przez co najmniej 21 dni. Ja biorę jednak stale, codziennie, bo przerwy mogą wywoływać krwawienia z odstawienia, a to mi do niczego nie jest potrzebne. Wiem też, że inne kobiety już przy 0,75 mg biorą 200 mg progesteronu. I obawiam się też trochę, że tobie to 0,5 mg estradiolu raczej nie wystarczy.
                Więc nie stresuj się, tak od razu nic strasznego się nie stanie, nawet jak weźmiesz ciut za mało progesteronu, ale niech twoja lekarka ci to dawkowanie wyjaśni i powie co robić, gdybyś chciała dawkę estradiolu podwyższyć.
                • usha Re: HTZ - Pytanie do Snake i znawczyń 29.01.25, 16:57
                  Dokładnie - zobaczę, czy uderzenia ciepła i bezsenność znikną a jeśli nie, to skonsultuję się z ginekolog w sprawie zwiększenia dawki.
        • snakelilith Re: HTZ - Pytanie do Snake i znawczyń 29.01.25, 13:37
          Odstaw niepokalanek, lepiej by nie ingerował w hormony.
          Luteina, a raczej używajmy nazwy progesteron, dopochwowo jest ok jako ochrona macicy, ale nie będziesz miała nasennego efektu.
          Ten mikronizowany progesteron Bensis określa się jako bio-identyczny, więc jest tą samą substancją, którą organizm kobiety produkuje przez wiele lat w drugiej połowie cyklu. Nie ma więc praktycznie żadnych efektów ubocznych i według badań nie podwyższa ryzyka zakrzepicy.
          Jeżeli chodzi o ryzyko raka piersi, to badania pokazują, że progesteron w kombinacji z estrogenem faktycznie lekko go podwyższa, to ogólnie ryzyko HTZ, ale ten bio-identyczny progesteron mniej od gestagenów i dopiero po 5 latach terapii.
          Z drugiej strony progesteron doustnie ma naprawę dobry wpływ na metabolizm, samopoczucie i sen, więc trzeba samej zadecydować. I się regularnie badać. Ja co kilka tygodni obmacuję sama biust, raz w roku robię USG piersi i badanie manualne u ginekologa i co 2 lata mammografię.
          I jeszcze jedno. HTZ nie zawsze niweluje wszystkie objawy, np. można ciągle mieć suchość pochwy, czy dyskomfort w tej okolicy i tu możesz dodatkowo brać globulki dopochwowe albo krem z estriolem, czyli miejscowo działającym estrogenem.
          • usha Re: HTZ - Pytanie do Snake i znawczyń 29.01.25, 13:42
            dzięki ale czy ta dawka nie za mała? Dopiero teraz sprawdziłam na recepcie 1x dziennie 100mg
            • snakelilith Re: HTZ - Pytanie do Snake i znawczyń 29.01.25, 13:46
              Napisałam wyżej.
              • usha Re: HTZ - Pytanie do Snake i znawczyń 29.01.25, 14:06
                Dzięki - Twoja pomoc jest nieoceniona ❤️
      • lucky80 Re: HTZ - Pytanie do Snake i znawczyń 29.01.25, 14:12
        Snake, podczytuję Twoje wypowiedzi okołomenopauzalne i jestem pod mega wrażeniem Twojej wiedzy. Sama pewnie nawet nie będę wiedziała dobrze kiedy wejdę w menopauzę bo mam już 3 z kolei mirenę (dopiero co założyłam) i 45 lat. Jak to własnie jest z takimi kobietami jak ja? Poziomów hormonów nie znam zupełnie, nigdy nie miałam badanych. CHyba tylko w ciąży progesteron. Jak ja się zorientuję że coś ze mną nie tak, i co z tą wkładką? Ja oczywiście stosuję ją wyłącznie jako antykoncepcja.
        • snakelilith Re: HTZ - Pytanie do Snake i znawczyń 29.01.25, 14:28
          Jeżeli masz Mirenę, to bardzo dobrze, bo to chroni twoją macicę przed spadkiem progesteronu, to hormon, który idzie w dół, jako pierwszy. Nie będziesz miała więc problemu z przerostem endometrium, silnymi krwawieniami, rosnącymi mięśniakami i podobnymi upierdliwościami, które związane są tzw. relatywną estrogenową dominacją. Gdyby coś takiego się zdarzyło, to oczywiście należy skonsultować to z lekarzem.
          Co więc możesz zauważyć, to spadek estrogenów, ale to jest indywidualne i zwykle pokazuje się dopiero później. Typowym objawem są na przykład uderzenia gorąca. W twoim przypadku można wtedy podawać tylko estrogenowy żel, bo macicę masz chronioną Mireną. Ale możliwe, że masz jeszcze dobrych 5 lat, a może nawet dłużej, zanim będzie to potrzebne i przypadnie dopiero na czas wyjęcia Mireny i decyzji o tym co dalej., znaczy czy już typowe HTZ, czy jednak ciągle antykoncepcja.
          Jeżeli chodzi o hormony, to można je sprawdzić, najlepiej na około 7 dni przed spodziewaną miesiączką,. ale hormony ulegają w tym wieku często dużym wahaniom i nie od ich poziomu zależy też, czy wprowdza się HTZ, a raczej od tego czy masz objawy i jak bardzo ci one przeszkadzają.
          • lucky80 Re: HTZ - Pytanie do Snake i znawczyń 29.01.25, 14:39
            Dzięki! Miesiączek w zasadzie nie mam wcale, więc nie będę sobie zawracać głowy badaniami. Ważne, że może coś mnie tam niedobrego dzięki mirenie ominie smile
    • usha Re: HTZ - Pytanie do Snake i znawczyń 29.01.25, 17:55
      Dopiero teraz odkryłam, że mój żel ma 1 mg - to chyba lepiej?
      • snakelilith Re: HTZ - Pytanie do Snake i znawczyń 29.01.25, 19:26
        Tak, to lepiej. Ale ciągle na dolnej granicy średniej dawki, więc spokojnie, gdy nie będzie od razu super działać. Masz ciągle możliwy potencjał w górę.
        Tylko w takim wypadku porozmawiałabym jeszcze raz z ginekologiem na temat pasującej dawki progesteronu. Nawet gdybyś musiała lekarkę zmusić tym do sprawdzenia w literaturze fachowej, albo do konsultacji z lepiej zorientowanymi kolegami. Jeżeli będzie chciała cię zbyć, to zrób po około 3- 6 miesiącach USG macicy, by sprawdzić jak wygląda endometrium (znaczy, czy jest pogrubione). Także plamienia mogą być wskazówką, że jest za mało progesteronu.
        • usha Re: HTZ - Pytanie do Snake i znawczyń 29.01.25, 19:46
          Tak zrobię. Ta lekarka jest ok chociaż na NFZ🙃 na każdej wizycie robi mi usg, co roku cytologię i zleca wszystkie badania; np niedawno robiłam profilaktycznie biopsję endometrium. ( wyszła idealnie)
    • usha Re: HTZ - Pytanie do Snake i znawczyń 08.02.25, 17:16
      HTZ to cud. Po tygodniu uderzenia gorąca zniknęły całkowicie!!! Nie wybudzam się już kilkanaście razy w nocy. Niestety wciąż budzę się ok 3 w nocy i mam problem z ponownym zaśnięciem. Ale i tak jest o wiele lepiej smile Czuję, że żyje...
      • pffpffpff Re: HTZ - Pytanie do Snake i znawczyń 08.02.25, 17:35
        😁🫶 ja chciałam powiedzieć, że po raz kolejny sprawdziła się rada Snake. Od kilku dni oestrogel stosuje na noc i w końcu przestałam się wybudzać.

Dzięki smile
        • usha Re: HTZ - Pytanie do Snake i znawczyń 08.02.25, 18:17
          No Snake jest niekwestionowanym ekspertem w dziedzinie HTZ. Snake - powinnaś założyć konto na ig lub napisać poradnik. Dzięki wielkie smile
          • taje Re: HTZ - Pytanie do Snake i znawczyń 08.02.25, 19:29
            Tak, ja też dzięki właśnie Snejk poszłam do ginekologa z prośbą o HTZ, przekonały mnie argumenty, że lepiej zacząć przed wejściem w menopauzę.
            • primula.alpicola Re: HTZ - Pytanie do Snake i znawczyń 08.02.25, 20:33
              Mój wieloletni doktor zaprezentował podejście o zabarwieniu, no tak to już jest u kobiet🤷‍♀️
              Znalazłam lekarkę, która mówiła do mnie dokładnie to samo co tu pisze snake.
              • snakelilith Re: HTZ - Pytanie do Snake i znawczyń 08.02.25, 21:03
                Moja pierwsza ginekolog podeszła do sprawy trochę olewająco. Znaczy, HTZ oczywiście, jak chcę to nie ma problemu, ubezpieczenie i tak płaci nowoczesne terapie, ale dobranie mi odpowiedniego leczenia jeszcze przed punktem menopauzy trochę ją przerastało. Ona znała tylko jeden schemat, a ten niestety nie był dla mnie idealny, więc przez kilka lat trochę się męczyłam z różnymi objawami, których mieć nie musiałam.
          • snakelilith Re: HTZ - Pytanie do Snake i znawczyń 08.02.25, 20:00
            usha napisała:

> Dzięki wielkie smile

Kłaniam się. smile Jak mogę, to pomogę, ale jestem tylko samoukiem, bo moja ginekolog jakoś tak nieporadnie podeszła do moich problemów i by to wszystko ogarnąć musiałam sama wgłębić się w temat.
    • kozica111 Re: HTZ - Pytanie do Snake i znawczyń 08.02.25, 17:45
      Nie mam takich problemów jeszcze ale na dobry sen 3-4 gr glicyny na szklankę wody, ok 2 h przed snem.
      • pffpffpff Re: HTZ - Pytanie do Snake i znawczyń 08.02.25, 17:49
        Jesteś pewna, że to na spanie, nie na s.anie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka