Dodaj do ulubionych

Problemy z odzyskaniem kaucji

03.02.25, 22:13
Może podpowiecie jak to ugryźć.
Wlasciel mieszkania przy odbiorze nie zgłaszał żadnych uwag.
Powiedzial, że kaucja będzie zwrócona do 30 dni.
Czas mijał a pieniędzy nie było.
Na pytanie dlaczego przelew nie przyszedł właściciel odpisał, że wprowadzili się nowi lokatorzy i nie odpowiada im zapach materacy, więc będą kupione nowe właśnie z tej kaucji.
Skąd najemma ma mieć pewność, że w międzyczasie właściciel nie podmienił materacy?
Jak odzyskać kaucję w takim wypadku?
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 03.02.25, 22:17
      Nie musiał podmieniać materaców. Wystarczy, że chce kupić nowe, a przy odbiorze nie przewidział fochów następców.

Ad rem: nie wiem, ciekawa jestem.
      • angazetka Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 03.02.25, 22:58
        Jeśli przy odbiorze nie miał uwag, to teoretycznie potem nie ma do nich prawa.
      • 71tosia Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 01:58
        Kaucja ma zabezpieczyć przed celowym zniszczeniem czegoś w mieszkaniu, nie jest na wymianę rzeczy które zużywają sie w czasie ich „normalnego” użytkowania np na wymianę mebli. Materace się pierze i co jakiś czas wymienia - robi to na swój koszt wynajmujący. No chyba ze materac został celowo zniszczony czy zabrudzony.
        • pupu111 Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 02:28
          A skąd to wzięłaś że kaucja jest przed celowym niszczeniem? Teoretycznie osoba co najmuje mieszkanie ma obowiazek oddania go w identycznym stanie, jak przejęła. Jest to prawie niemozliwe, i dlatego zawsze sie powinno odejmowac z kaucji jakies sumy na remont, chyba ze najemca sam doprowadzi mieszkanie do stanu jak sprzed wynajmu. Remonty moga byc potwornie kosztowne, a kaucje i tak sa z reguły symboliczne.
          • 71tosia Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 02:38
            Z umow które zawieram ja i wiele osob wynajmujących swoje mieszkania, w których zwykle jest taki zapis. Wynajmujesz masz dochód z tego tytułu ale tez koszty. Rzeczy się zużywają, po kilkunastu latach użytkowania normalna rzeczą jest ze lodówka się zepsuje, ty kosztami zakupu nowej chcesz obciążyć najemcę?
            • pupu111 Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 02:48
              Rzeczy to jest w ogóle inna sprawa, przeciez mozna wynając nawet zupełnie puste mieszkanie, i najemca sobie sam zapewnia rzeczy.
              • 1matka-polka Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 08:40
                pupu111 napisał(a):

> Rzeczy to jest w ogóle inna sprawa, przeciez mozna wynając nawet zupełnie puste
                > mieszkanie, i najemca sobie sam zapewnia rzeczy.

W Polsce rzadko, bo najem ze wzgledu na warunki prawne, jest stosunkowo krotki, i stad te kwasy o zniszczenia...
                • chicarica Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 09:31
                  Problemem jest to, że ci wielcy landlordowie to jacyś janusze wynajmu z 3 mieszkaniami z 40-letnią lodówką i peerelowską wersalką po babci.
                  Wynajmowałam 2 mieszkania. W jednym zdarzyło się niechcący nadłamać pudełko na warzywa w lodówce. Napisałam do firmy wynajmującej z prośbą o wymianę pudełka i zadeklarowałam pokrycie kosztu (tak było w zasadach wynajmu), odpisali mi że sprawdzą bo chyba mają takie pudełka wyjęte z lodówek które były wymieniane (cały blok miał takie same) i okazało się że faktycznie, więc nic nie musiałam płacić, choć mogłam. Drobiazg jakiś, ale miło. W drugim mieszkaniu zepsuł się piekarnik, przestał się włączać po prostu, pytań nie było żadnych poza jednym: czy mają pozwolenie na wejście pod moją nieobecność. Jak wróciłam z pracy to piekarnik był już wymieniony.
                  Inna sprawa, że w obu przypadkach to były porządne firmy wynajmujące, raczej droższe mieszkania i była bardzo staranna kontrola sprzątania przy wyprowadzce. Na szczęście do sprzątania wzięłam znaną mi bardzo staranną panią sprzątającą i było wypucowane na błysk, często ludzie biorą z przypadku i bywa słabo. Gdyby nie było dobrze, musiałabym płacić dodatkowo bo firma wynajmująca bierze wtedy przez siebie wybraną firmę i przysyła mi fakturę i to nie jest tanie, a dobre firmy wynajmujące ładne mieszkania a nie nory są w tej sprawie dość czepliwe. Natomiast ekonomika skali i sprawność funkcjonowania jest wielkim plusem, plusem jest też że nie trzeba się użerać z jakimiś januszami wymyślającymi sobie kowbojskie zasady.
            • 1matka-polka Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 08:36
              71tosia napisała:

> Z normalna rzeczą jest ze
              > lodówka się zepsuje,

Aktualną lodówkę mam od 15 lat, jeszcze sie nie zepsuła. Inna miała 40 lat, kiedy poleciala do smieci...

W mieszkaniu na wynajem znidzczyli uszczelki, to wymieniłam, a następni polamali szuflady w zamrazalniku, bo nie odmrazali lodowki, a probowali wyrwać te oblodzone szuflady. Teraz jest zamrażalnik bez szuflad. 🤷🏼
              • 71tosia Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 09:04
                Uszczelki zniszczyli w lodowce? W 15 (czy 40 letniej) letniej lodowce uszczelki sa zniszczone bo następuje naturalny proces degradacji polimeru. Stram się mieć sprzęty niskoenergetyczny (a lodówki nieszroniace) 40 letniej lodówki bym nikomu w mieszkaniu nie wstawiła.
                • nick_z_desperacji Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 09:15
                  Wyobraziłam sobie resztę wyposażenia mieszkania z 40-letnią lodówka. I rachunki za prąd. Serio, trzeba mieć coś z głową, żeby coś takiego wynajmować bez poczucia żenady.
                  • chicarica Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 09:18
                    Uku...wa...
                  • 1matka-polka Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 18:27
                    nick_z_desperacji napisała:

> Wyobraziłam sobie resztę wyposażenia mieszkania z 40-letnią lodówka. I rachunki
                    > za prąd. Serio, trzeba mieć coś z głową, żeby coś takiego wynajmować bez poczu
                    > cia żenady.

Czytanie ze zrozumieniem jak zwykle na ematce leży. 🤭
                • koronka2012 Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 16:26
                  71tosia napisała:

> Uszczelki zniszczyli w lodowce? W 15 (czy 40 letniej) letniej lodowce uszczelki
                  > sa zniszczone bo następuje naturalny proces degradacji polimeru.

Bo pacz pani, u mnie jakoś prawie 15-letnie polimery nie narzekają na zdrowie, moja matka też ma 20 letnią lodówkę i żadnych problemów z uszczelkami, a lokatorce w 2 lata poszły… magia
                  • 71tosia Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 19:17
                    po kilkulatkach w każdej lodowce jest problem a to ze go nie zauważasz, No cóż masz po prostu nieszczelna a przez to energozraca lodówkę.
                    Ps tym od challengera tez się cos wydawało a jednak wahadłowiec rozleciał się właśnie przez głupia uszczelkę smile
                • 1matka-polka Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 18:26
                  Ja mam w domu 15 letnia lodowke i mialam 40 letnią🙄. A w mieszkaniu na wynajem lodowka ma 10 lat, ma wymienione uszczelki i brak szuflad w zamrażalniku, gdyż zostaly połamane przez lokatorow probujacych wyrwać te szuflady razem z lodem, co jest niemozliwe....
                  • 1matka-polka Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 19:01
                    A w drugim mieszkaniu jest nowa lodowka, 2 lata, ciekawe jak bedzie niedługo wyglądać...
          • chicarica Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 09:17
            Chyba żartujesz. Normalne zużycie nigdy nie powinno być odejmowane z kaucji, a odświeżenie mieszkania raz na jakiś czas podpada pod normalne zużycie. Kaucja powinna być tylko i wyłącznie na wypadek dewastacji i/lub niedostatecznego sprzątania przy wyprowadzce i powinna być zwracana natychmiast po inspekcji mieszkania przy odbiorze od najemcy opuszczającego. Podobnie wszelkie naprawy czy wymiany zepsutego sprzętu - o ile nie są skutkiem dewastacji czy celowego zaniedbania.
            Takie niestety są skutki braku uregulowania najmu w Polsce - nie ma bata na januszy wynajmu wymyślających jakieś zdupy zasady.
            • nick_z_desperacji Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 10:01
              Mnie zupełnie nie dziwi, że tacy lokatorzy zostawiają mieszkani zapuszczone. Jak komuś nie przeszkadza zabytkowa, połamana lodówka, to i kamień w łazience nie będzie przeszkadzał. I tak z wynajmującego na wynajmującego obniża standard i mieszkania i najemców. Na końcu jest olaboga, tak niszczyli, że remont generalny, bo grzyb i wszystko odpada, albo wynajem 3 Wieśkom budowlańcom na melinę do chlania po robocie.
              • chicarica Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 10:17
                Mnie to przypomina te słynne amerykańskie biznesy robiące ogromne pieniądze na wynajmowaniu jakichś ruder poniżej standardów ludziom, którzy nie spełniają kryteriów by wynająć coś na normalnym rynku i w związku z tym muszą płacić dużo wyższe ceny za jakieś kompletne nory posiadane przez jakieś ghetto queens. Książka taka była, wyjaśnia cały business plan takich przedsięwzięć. Jest to jakiś pomysł, ale chwalebne to nie jest.
            • 71tosia Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 10:13
              No właśnie, tez nie rozumiem jak można lokatorami nie oddać kaucji bo wiekowa lodówka mu się zepsuła. Wynajmuje mieszkanie i pare razy tez sama byłam najemca (nie w Polsce) i nigdy się z czymś takim nie spotkałam. Ale jak widać pare osob na tym forum uwaza ze działaności gospodarcza typu wynajem prowadzi się bezkosztowo.
              • nick_z_desperacji Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 10:24
                Ja wynajmowałam 3 lata u tej samej osoby, nie mogę narzekać. W zasadzie, to spodziewałam się, że z mojej winy biurko pójdzie do wymiany (było białe, położyłam na nim husteczkę ze śladową ilością diklofenaku rano i wychodząc do pracy zapomniałam, jak wróciłam biurko było noeonowo różowebig_grin), ale chlopak, który wynajął po mnie stwierdził, że male przebarwienie mu nie przeszkadza i tak zostało. Za to jak szukałam, to przy niektórych "ofertach" ręce opadały.
                • 1matka-polka Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 18:33
                  nick_z_desperacji napisała:

> położyłam
                  > na nim husteczkę ze śladową ilością diklofenaku rano i wychodząc do pracy zapo
                  > mniałam, jak wróciłam biurko było noeonowo różowebig_grin),

U mnie na szafkach trzymali kwiatki, z których codziennie wypływały sladowe ilosci wody, efekt spuchnięte i zdarte blaty. Druga sprawa, panele spuchnięte i nieusuwalny zapach stęchlizny, gdyż stały na nich jakieś mokre rzeczy, ktorych nie przesuwali. Ani nie scierali podlogi w tym miejscu. Ja wynajmuje na pokoje, wiec byly to mlode osoby pracujące, Polak i Ukrainiec.
          • bezmiesny_jez Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 16:42
            > Teoretycznie osoba co najmuje mieszkanie ma obowiazek oddania go w identycznym stanie, jak przejęła.

W identycznym - czyli jak oblejesz ścianę kawą, to masz pomalować, albo jak wyrwiesz klepkę, to masz naprawić. Nie da się oddać mieszkania identycznego w 100%, bo po kilku latach mieszkanie po prostu się zużywa. I m.in. za to właściciel dostaje gruby hajs, żeby przed następnym najemcą odświeżyć ścianę czy wymienić klamkę. Masz biznes, masz zyski, masz koszty.
            • pupu111 Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 20:00
              Ja całe lata wynajmowalam, i taki to był biznes że zrezygnowałam i mieszkanie stoi puste. Ludzie nie dbają jak coś nie jest ich własnością. Jedni się wyprowadzali, musiałam mieszkanie sprzątać, malować, kombinować meble bo poprzednie zniszczone w rok od normalnego użytkowania. Jak już wszystko było to przychodzi klient i chce żeby wszystkie meble zabrać bo on ma swoje, albo np. Mimo że ściany były świeżo odmalowane, nie podobał się kolor, jedna kobieta stwierdziła że chce fiolet i ona sobie sama pomaluje ale mam jej za to dac jeden miesiąc gratis. Kaucję brałam symboliczną i oddawalam bo mi sie nie chcialo uzerac z tymi ludzmi, ale tak na serio to kaucja powinna byc bardzo duza, bo jak sa duze zniszczenia to remont jest bardzo drogi.
              • 1matka-polka Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 21:27
                pupu111 napisał(a):

> Ja całe lata wynajmowalam, i taki to był biznes że zrezygnowałam i mieszkanie s
                > toi puste. Ludzie nie dbają jak coś nie jest ich własnością.

Najwazniejsza jest lokalizacja mieszkania, i mozliwosc wynajmowania na pokoje - wtedy się opłaca.
                Bo np. ten połamany tapczan mój mąż wzmocnił blachą i poskręcał, tak, ze to widać ale tapczan jest sprawny, a kaucje zatrzymałam swoją drogą. I już mam nowego najemcę, spokojnego🤭 studenta tym razem.
                • 71tosia Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 05.02.25, 01:34
                  Wynajmowanie na pokoje, zbity gwoździami i wzmocniony blacha tapczan plus wiekowa lodówka z połamanymi szufladami …. I ty się dziwisz ze trafiają ci sie dziwni lokatorzy smile
                  • pupu111 Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 05.02.25, 01:56
                    Rózna jest kultura wynajmu, zalezy od lokalizacji, kraju, itp. W Polsce jest chyba niska kultura, bo u nas wynajem nie jest bardzo powszechny, większosc ludzi woli miec własne mieszkanie.
                    • heca007 Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 05.02.25, 09:16
                      Ludzie wolą mieć własne mieszkanie, choćby małe bo na starość mogą wylądować w czarnej doopie. Bo po pierwsze co wynajmą mając małą emeryturę i mnóstwo leków do wykupienia? A po drugie kto wynajmie staruszce, której nie da się potem eksmitować?
                  • 1matka-polka Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 05.02.25, 08:57
                    Dalej nie dotarło, tak samo jak z podatkiem za wynajem w innym wątku. No, nie rozumiesz tekstu pisanego.
                    • 71tosia Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 05.02.25, 09:31
                      Jesteś typowym Januszem tego biznesu
                      • 1matka-polka Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 05.02.25, 09:38
                        71tosia napisała:

> Jesteś typowym Januszem tego biznesu

Ty nie rozumiesz slowa pisanego. Co udowadniasz w kolejnym wątku. Eot.
              • 1matka-polka Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 21:32
                pupu111 napisał(a):

> . i, ale tak na serio to kaucja powinna byc bardzo duza, bo jak sa duze zniszcz
                > enia to remont jest bardzo drogi.

Moi lokatorzy nie mają pojecia ile to kosztuje. Robocizna, czy materiały. Oni mysla, ze to sie samo robi, a meble wyceniaja na polowe ich rzeczywistej ceny🤷🏼
      • m_incubo Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 10:03
        taki-sobie-nick napisała:

> Nie musiał podmieniać materaców. Wystarczy, że chce kupić nowe, a przy odbiorze
        > nie przewidział fochów następców.
        >
        > Ad rem: nie wiem, ciekawa jestem.

Nie, nie wystarczy, że chce kupić nowe. 🤦🏻‍♀️
        Jeśli chce, to może sobie wszystko kupić nowe, ale nie za kaucję.
    • balladyna Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 03.02.25, 22:36
      Oczywiście wszystko załatwiane ustnie? Żadnego protokołu odbioru mieszkania, uwag o jego stanie itd.? To potraktuj tę kaucję jako opłatę za życiową nauczkę, bo jak facet nie zechce oddać pieniędzy, to możesz iść z tym do sądu, powodzenia.
      • miurielamirsa Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 08:42
        Jest spisany protokół zdania mieszkania, Właściciel nie miał żadnych uwag, nic w protokole nie dopisywał, że coś jest do wymiany.
        Jakieś 2 tygodnie po wyprowadzce wprowadzili się nowi lokatorzy ale o tym, że zwróci kaucji napisał jeszcze później kiedy byku lokator się o to upomniał.
        A problem nje mnie dotyczy 😜
        • balladyna Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 09:49
          Chyba naturalne, że jeśli autor wątku nie pisze wprost, że chodzi o kogoś innego, to zakłada się, że to jego problem?
          Jak protokół był podpisany, żadnych zastrzeżeń nie było, to właściciel musi zwrócić kaucję: dobrowolnie/ pod wpływem argumentów/ na skutek wyroku sądowego. Argumentem zachęcającym może być np. zwrócenie się do urzędu skarbowego z pytaniem, czy właściciel zapłacił podatek od zatrzymanej kaucji (i ew. czynszów), dużo ludzi zapomina o tym, że kaucja nie podlega opodatkowaniu, ale zatrzymana kaucja już tak. Może nie najładniejszy sposób - cóż, właśćiciel też czysto nie gra.
    • 71tosia Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 01:47
      Materace się pierze, usługa nie kosztuje majatku. Wlasciciel nie jest uczciwy i kaucji pewnie nie odzyskacie chociaż ja bym powalczyła. Nie zgłaszał zastrzeżeń przy odbiorze, a pranie materacy po każdej wymianie najemcy (ja tak robie) to sa normalne koszty przy wynajmie mieszkania, nie porzuca się ich na najemcę. Napiszcie oficjalne pismo z jakimś prawnikiem Jezeli macie jego wcześniejsze maile ze kaucja zostanie zwrócona to sie na nie powołajcie w tym piśmie, na dowód ze nie zgłaszał zastrzeżeń co do stanu mieszkania gdy je opuszczaliście.
    • minerallna Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 04:06
      Ja jako właściciel zgłaszałam uwagi. Najemcy słyszeli doskonale co jest nie tak. I nie tak było wiele rzeczy, a kaucja to nic w porównaniu z tym co muszę faktycznie zapłacić za głupie pomalowanie mieszkania, zepsutą zamrażarkę w lodówce i połamane łóżko.
      Zero zwrotu kaucji.
      Raczej powinnam domagać się dopłaty
      • 1matka-polka Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 08:57
        minerallna napisała:

> a kaucja to nic w porównaniu z tym co muszę fakt
        > ycznie zapłacić za głupie pomalowanie mieszkania, zepsutą zamrażarkę w lodówce
        > i połamane łóżko.
        > Zero zwrotu kaucji.
        > Raczej powinnam domagać się dopłaty

U mnie to samo ostatnio, połamany zamrazalnik, polamany tapczan, i duże dziury w scianach🫣
        • chicarica Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 11:05
          Z tego co opisujesz to tapczan zapewne rozleciał się ze starości albo był z dykty z bodzia i rozpadł się bo takiej był super jakości.
          • 1matka-polka Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 18:18
            Tapczan został złamany w dwóch miejscach, na ostrym zakręcie, podczas przenoszenia z pokoju do pokoju. I wszystko tak ustawili, ze na początku tego nie zauważyłam. I nie Bodzio tylko Bogart🙄
      • mandelis Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 10:36
        Malowanie mieszkania (odswiezenie scian) to standard po dluzszym wynajmie. No chyba ze wynajmujacy pomalowali sciany na butelkowa zielen albo cos w ten desen.
        • bezmiesny_jez Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 16:47
          Nie, dla polskiej januszerki to niestety nie standard.
          • 71tosia Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 19:33
            Mieszkanie które jest zaniedbane i słabo wyposażone będzie atrakcyjne dla specyficznych lokatorów, ale nawet wtedy trochę to dziwne jak się trafia często na takich dewastujących celowo.
        • pupu111 Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 22:35
          Większosc lokatorów chce żeby było odmalowane, a najlepsze ze kazdy woli inny kolor. Niektórzy po miesiącu juz pobrudza sciany, i jak masz osoby na np. pół roku, i potem kolejne, to wychodzi ze by trzeba malowac co kilka miesięcy. Największy kłopot jest z ludzmi co piją, a jest ich sporo i wtedy sa największe zniszczenia. Wynajmowałam kiedys całkiem miłemu chłopakowi, ale miał pracę która odreagowywał wieczorem i potrafił wypic sporo piw, rozwalił fotel który wydawał się niezniszczalny, zbił lustro, ściaany nadawały się do ponownego malowania juz po miesiącu, itp
      • bezmiesny_jez Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 16:46
        >Raczej powinnam domagać się dopłaty

Biedna, musisz dokładać do interesu sad ?

>I nie tak było wiele rzeczy, a kaucja to nic w porównaniu z tym co muszę faktycznie zapłacić za głupie pomalowanie mieszkania, zepsutą zamrażarkę w lodówce i połamane łóżko.

Jest różnica pomiędzy połamanym łóżkiem a zepsutą zamrażarką, której przecież chyba nikt nie rozwalił młotkiem.
        • 1matka-polka Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 18:23
          bezmiesny_jez napisała:

>
          > zepsutą zamrażarką, której przecież c
          > hyba nikt nie rozwalił młotkiem.

To dlaczego np. u mnie, szuflady zostały połamane? Moze dlatego, ze cały zamrażalnik był zarośniety lodem, i nic nie dało się ruszyć przed rozmrozeniem... I w zamrazalniku nie trzeba młotka, wystarczy zamarznięte jedzenie🤗
          • droch Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 05.02.25, 13:28
            W moim własnym domu plastikowa szuflada w zamrażalniku złamała się w wyniku zmęczenia materiału. Zapewniam Ciebie, nikt jej nie szarpał z mordem w oczach.
            • 1matka-polka Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 05.02.25, 16:34
              U mnie zlamaly sie obie, w wyniku szarpania, kiedy byly oblodzone. To był proces. Bo co jakiś czas zaglądam do mieszkania i te szuflady w ciągu dwoch lat zostaly zupelnie polamane, bo zamrazalnik zarósł cały lodem, a ludzie nadal próbowali wkladac i wyciagac rzeczy. Po prostu olewka i byc moze nawet brak wiedzy, ze to mozna rozmrozić. No i jakos wnetrze lodówki nie jest zmeczone i nic tam nie pękło, tylko zamrażalnik. A zrrszta, wejdz sobie na jakas czarna liste lokatorów, zobaczysz co ludzie odwalaja. Ale wiadomo, ba forum strefa lewaka, a więc szkoda pisac, bo to ja jestem obszarnikiem. A lokator moze sikac ze swoimi psami i kotami na materace i podlogi, a ematka wspolczująca klasie wyzyskiwanej i tak poglaszcze go po glowie.
              • 71tosia Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 05.02.25, 19:05
                Naprawdę, włazisz ludziom do wynajmowanego mieszkania i sprawdzasz lodówkę? No tak tapczan naprawiony blacha, wiekowa lodówka i jeszcze to? smile
                • 1matka-polka Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 05.02.25, 22:20
                  Przeciez wynajmuję na pokoje, wiec lazienka, kuchnia i przedpokoj sa ogolnodostepne. Moje mieszkania to pół akademik, pół hotel robotniczy.
    • moni_485 Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 06:09
      Po jednej nutce.
      • alicia033 Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 09:25
        co "po jednej nutce", trollu?
        • elinborg Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 09:59
          To jest troll, który wytropił innego trolla😉. Akurat mnie też się wydaje, ze to nowa odsłona zajoncaw czy jakoś tak. Ten sam sposób pisania, problemy są lekko nierealne ale nadal możliwe, często też nawiązania do wątków, które już są- tutaj o problemach zwrotu kaucji pisała forumka niedawno.
    • kasia_kar Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 10:34
      Czy spisaliście przy wydaniu lokalu protokół zdawczo-odbiorczy w którym właściciel potwierdza, że nie ma szkód? Jeśli tak to uważam że musi zwrócić kaucję.
      • miurielamirsa Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 12:23
        ja protokołu nie widziałam ale najemca mówi, że właściciel podpisał, że liczniki się zgadzają i tyle. Nie ma żadnych zastrzeżeń
        • taki-sobie-nick Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 21:18
          miurielamirsa napisała:

> ja protokołu nie widziałam ale najemca mówi, że właściciel podpisał, że licznik
          > i się zgadzają i tyle.

Tylko to podpisał?
    • nigolla Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 10:49
      E-sąd, przechodziłam to. Bardzo nie chciała oddać zwaloryzowanej kaucji właścicielka, a minęło 12 lat, więc różnica była. E-sąd klepnął, przelała. Polecam.
      • miurielamirsa Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 12:21
        Dzięki, przekażę
    • mava12 Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 12:45
      skoro wpłaciłaś kaucję, rozumiem że jakis papier na to był, to powinnaś gwarancję zwrotu tej kaucji, także uzyskać na papierze. Nie dopilnowałaś tego = twoja strata.
      Ja kiedyś wynajmowałam garaż (miejsce postojowe). Właścicielami było starsze małżeństwo, schorowane i bez samochodu ale mieli synową prawniczkę. I ona, najwyraźniej, doradziła im żeby spisali umowę + kaucję. Tak jakbym mogła im ukraść to miejsce postojowe.... No ok, dałam im tę kaucję, Opłaty za wynajem pobierała synowa-prawniczka, nie bez problemów zresztą bo np. nie przyjeżdżała na umówiony czas "poboru", przesuwała termin tp..Niedługo potem małżeństwo zmarło, jakos po sobie wkrótce, ja znalazłam korzystniejsze miejsce postojowe i sprawy "w swoje ręce" wzięła owa synowa prawniczka. Oczywiscie kaucji nie zwróciła. Dałam sobie spokój bo kwota duża nie była, 150 zł (ale 20 lat temu), właściciele-starsi ludzie nie żyją, odpusciłam. Natomiast nauczyłam się, że nic na gębę, wszystko musi być na papierze.
      Nic nie "ugryziesz" bo to słowo przeciwko słowu w ew. sprawie sądowej.
      • miurielamirsa Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 12:59
        Ale jak słowo przeciwko słowu? My wynajmujemy mieszkanie i przy zmianie lokatorów, jeśli jest coś do naprawy z ich winy, to zaznaczamy to przy odbiorze protokołu i sytuacja jest jasna.
        Tutaj właściciel przy odbiorze mieszkania nie zgłaszał żadnych uwag. Podpisał protokół i tyle.
        • mava12 Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 04.02.25, 16:18
          jesli podpisał to ok, zostaje tylko sąd. I trzeba to powiedziać mu wyraźnie, być moze jednak nie będzie chciał iść do sądu
    • veryvery Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 05.02.25, 19:29
      Po prostu trzeba nie płacić za ostatni miesiąc najmu 🙊😅, skoro w polsce landlordzi masowo cwaniaczą i regułą są te kombinacje z niezwracaniem kaucji to niech chodziaż mają realny powód żeby tego nie robić☝️🤭
      • bywalec.hoteli Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 06.02.25, 00:02
        Nie wolno nie płacić za ostatni miesiąc najmu. Kaucja nie jest na poczet czynszu.
      • taki-sobie-nick Re: Problemy z odzyskaniem kaucji 06.02.25, 01:54
        veryvery napisała:

> Po prostu trzeba nie płacić za ostatni miesiąc najmu 🙊😅, skoro w polsce landl
        > ordzi

Skąd wam się biorą ci "landlordzi"?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka