Dodaj do ulubionych

Kandydaci i CV

09.02.25, 11:47
*** Wątek na luzie (choć może kogoś najdzie refleksja), dorady nie szukam, na obiad dorsz wink ***

Był tu kiedyś wątek pana (w formie pani udającej bodajże matkę tego pana), który rozpaczał, że wysłał CV setki razy i nikt nie reaguje.

Prowadzę rekrutację i w ostatnim czasie dostałam kilkanaście CV od różnych osób. W każdym (!) były błędy ortograficzne, i to takie banalne do wyłapania dowolnym korektorem pisowni.
Do tego:
- grafiki i formatowania zupełnie nie przystające do profesjonalnego dokumentu (słodkie róże, serduszka, kwiatuszki),
- brak konkretów, co kandydat robił na wsześniejszych stanowiskach, na zasadzie masz tu nazwę „starszy junior VP ds szczęśliwości i pomyślności” - domyśl się,
- CV częściowo po polsku, częściowo w drugim języku (nie da się tego nie zauważyć),
- osiągnięcia typu siódme miejsce w konkursie kolorowania w grupie skrzatów w przedszkolu.

I wyobrażam sobie, jak te osoby potem żalą się, że wysłały CV 300 razy i nikt nie zareagował. Jak to możliwe? To te Janusze podłe nie doceniają!

Macie podobne obserwacje? Jakieś śmieszne kwiatki w CV, które do Was trafiają?
Obserwuj wątek
    • pursuedbyabear Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 11:51
      Mam raczej śmieszne kwiatki w odpowiedziach rekruterów. I wymaganiach także, typu - true story - odrzucanie z automatu każdego CV bez zdjęcia. Do pracy zdalnej.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 11:58
        U nas wręcz odwrotnie - źle odbierane są CV ze zdjęciem… Ja akurat przeglądam ręcznie i nie mam problemu z tym, czy CV jest, czy nie ma.
        • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 12:02
          *czy w CV jest
          • demodee Re: Kandydaci i CV 12.02.25, 12:41
            > źle odbierane są CV ze zdjęciem…

A w ofercie pracy było napisane: "kandydatów prosimy o wysyłanie cv bez zdjęcia"? W Polsce to się dzieje?

• 00zxc00 Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 14:07
        Oj tak! Pracodawcy przeważnie „oferują” pracę w dynamicznym zespole, terminowe wynagrodzenie i w szatni wieszak na płaszcz.
        • vivi86 Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 14:08
          BTW- czy tylko ja odbieram mlody dynamiczny zespół jako sugestię pt powyżej pewnego wieku nie składaj papierów?
          • nick_z_desperacji2 Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 15:20
            Ja odbieram to jako "nikt tu za długo nie wytrzymuje".
            • pursuedbyabear Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 15:25
              Też.
              Ale odkąd mój partner, lat 38, usłyszał od rekrutera troskliwe pytanie, czy będzie czuł się dobrze w zespole, w którym wszyscy są od niego młodsi, nie dziwi nic.
              • nick_z_desperacji2 Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 15:33
                Następnym razem niech powie, że skoro obecny najstarszy wytrzymuje, to on też da radę wink
              • kachaa17 Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 22:50
                Nie wiem czy to takie dziwne pytanie. Ja pracuję w firmie, w której oprócz prezesa i jego żony (ich nie ma na miejscu) oraz administratora ja jestem najstarsza. Potem kilka osób 6 lat młodszych i potem 10 lat młodsi i więcej. Mnie się źle pracuje w takim środowisku.
                • vivi86 Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 23:47
                  Pytanie jest mocno z sugestią. Takie jak zakomunikować, że zatrudnimycttlko ludzi do 40 bez powiedzenia tego otwartym tekstem.
                  • bmtm Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 23:53
                    to gdzie pracuja starsi...
                    • vivi86 Re: Kandydaci i CV 10.02.25, 00:17
                      O tym duma niejeden artykuł po po 40/50 nikt nie chce zatrudniać.
                    • anajustina Re: Kandydaci i CV 10.02.25, 08:21
                      No to emerytura powinna być też od 40ki, skoro po tym wieku pracy niet.
                      • vivi86 Re: Kandydaci i CV 10.02.25, 08:31
                        I to jest autentyczny problem.
                        • vessss Re: Kandydaci i CV 10.02.25, 15:24
                          To może powinna być pomijana data urodzenia/ daty ukończenia szkół i uczelni? Zostanie info jakie szkoły i jakie doświadczenie.
                          • vivi86 Re: Kandydaci i CV 10.02.25, 16:11
                            Niewiele da. Masz szkoły, doświadczenie, wszystkiego nie pominiesz.
                            • shule_aroon Re: Kandydaci i CV 10.02.25, 17:14
                              vivi86 napisał(a):

> Niewiele da. Masz szkoły, doświadczenie, wszystkiego nie pominiesz.

Usuwasz datę pierwszych studiów. Chyba że wszystkie podyplomowki (o ile tu już wpiszesz lata) zrobiłaś jeszcze przed obroną mgr.
                          • nick_z_desperacji2 Re: Kandydaci i CV 10.02.25, 16:30
                            vessss napisała:

> To może powinna być pomijana data urodzenia/ daty ukończenia szkół i uczelni? Z
                            > ostanie info jakie szkoły i jakie doświadczenie.
                            Z jednej strony ok. Z drugiej, jeśli w cv ma być tylko doświadczenie ważne dla konkretnego stanowiska, to nie wiesz, czy ktoś bez doświadczenia jest zaraz po szkole i na bieżąco, czy 20 lat nie pracował w zawodzie. Czasami to bez znaczenia, ale czasami po 20 latach to już inna rzeczywistość.
          • miaumia [...] 10.02.25, 02:40
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • pursuedbyabear Re: Kandydaci i CV 10.02.25, 09:31
              Skąd o tym wiesz, jeśli masz 16 lat?
        • nick_z_desperacji2 Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 15:23
          00zxc00 napisał(a):

> Oj tak! Pracodawcy przeważnie „oferują” pracę w dynamicznym zespole, terminowe
          > wynagrodzenie i w szatni wieszak na płaszcz.
          Niektórzy dają nawet umowę o pracę w pracy która zgodnie z prawem powinna być i tak na uop, choć osobiście uważam, że w takich wypadkach Wasza Wysokość jest zbyt łaskawa wink
          • vivi86 Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 22:29
            😁
        • kocynder Re: Kandydaci i CV 10.02.25, 07:44
          Jak czytam o "dynamicznym" zespole - to na 99,9% wiem, że to nie kwestia wieku, a rotacji. Czyli zazwyczaj oznacza, że będziesz zasuwać w kalejdoskopie i nie ma sensu uczyć się imion koleżanek i kolegów, bo zanim poznasz, to już "dynamika" zespołu się zmieni.
          Inna rzecz, że mnie też śmieszą w ogłoszeniach benefity w rodzaju "oferujemy kartę Multisport" (masz 99% gwarancji, że nigdy z niej nie skorzystasz, bo nie będziesz mieć czasu), "owocowe czwartki" (polegające na przytarganiu pudełka jabłek, małej kiści przejrzałych bananów i dwóch kiwi), albo tez minimum socjalne, jak szatnia, kawa/herbata.
      • jowita771 Re: Kandydaci i CV 10.02.25, 08:59
        Mnie kiedyś odpowiedzieli, że nie mają stanowiska odpowiadającego moim kwalifikacjom. Odpowiedź zawierała błędy ortograficzne. Korciło mnie, żeby odpisać, czym mogłabym się u nich zajmować.
      • mizantropka_20 Re: Kandydaci i CV 12.02.25, 07:09
        W myśl rodo, w ofercie pracy nie może być żądania zamieszczenia zdjęcia w CV. Kandydat może to zrobić li i jedynie dobrowolnie
    • lajtova Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 11:52
      Nic nie przebije glupoty Anetek z haerów.
      • miaumia Re: Kandydaci i CV 10.02.25, 15:36
        Lol.
        I trajkotek Dorotek z tzw.' unijnych pakietów refundacyjnych', już któryś raz wnosiłam o kulturę dyskusji, a ta nawija jakby płacili jej jak na dubajskim etacie i nie dopuszcza do głosu.
    • bezmiesny_jez Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 11:53
      Różne, ale bez takich kwiatków o jakich piszesz. Obstawiam, że masz kiepską ofertę, bez widelek zarobków, za to z czymś typu: oferujemy umowę, komputer i pyszną kawę.
      • pursuedbyabear Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 12:01
        Ja niedawno widziałam w ofercie krakowskiej firmy "widok na Wawel" jako bonus, więc nie dziwi nic.
        • vivi86 Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 13:28
          Pensja wypłacana w terminie też figuruje jako bonus i to widziałam nie raz, nie dwa. Januszex alert.
          • memphis90 Re: Kandydaci i CV 10.02.25, 07:06
            Chociaż mając doświadczenia z firmą, która potrafiła nie wypłacić pensji miesiącami i ludzie musieli wstępowac na drogę sądową, to ja się wywiadywalam zawczasu, czy tam, gdzie idę, to płacą na czas… Ta niepłacąca też mi proponowała gruszki na wierzbie, kwoty (wówczas dla mnie) z kosmosu, ale co z tego, skoro wiedziałam, że tej kasy mogę w ogóle nie zobaczyć albo po batalii sądowej…?
        • demodee Re: Kandydaci i CV 12.02.25, 12:44
          > widziałam w ofercie krakowskiej firmy "widok na Wawel" jako bonus

To jest istotna informacja. Oznacza, że firma mieści się w centrum miasta.
          • pursuedbyabear Re: Kandydaci i CV 12.02.25, 13:06
            Informacja może i tak, bonus nie, czytaj ze zrozumieniem. Z okna w domu też mam ładny widok.
            • demodee Re: Kandydaci i CV 12.02.25, 13:18
              > bonus nie, czytaj ze zrozumieniem.

"Bonusem może być właściwie wszystko – co tylko mieści się w zasięgu możliwości firmy i jest oceniane jako atrakcyjne z perspektywy wynagrodzonego.

Czytaj więcej na biznes.interia.pl/praca/news-bonusy-do-wynagrodzenia-jak-wykorzystuja-je-pracownicy-i-co-,nId,2442287#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Co jest bonusem to zależy od pracownika. Dla jednego to widok na Wawel (blisko centrum Krakowa) dla drugiego widok na Nową Hutę (blisko domu). Dla większości warszawiaków bonusem jest na pewno bliskość stacji metra.

> Z okna w domu też mam ładny widok.

To świetnie, ale w tym wątku piszemy o miejscu pracy i widoku z niego.
              • shule_aroon Re: Kandydaci i CV 13.02.25, 13:25
                demodee napisała:

> > bonus nie, czytaj ze zrozumieniem.
                >
                > "Bonusem może być właściwie wszystko – co tylko mieści się w zasięgu możliwości
                > firmy i jest oceniane jako atrakcyjne z perspektywy wynagrodzonego.
                >
                > Czytaj więcej na biznes.interia.pl/praca/news-bonusy-do-wynagrodzenia-jak-wykorzystuja-je-pracownicy-i-co-,nId,2442287#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
                >
                > Co jest bonusem to zależy od pracownika. Dla jednego to widok na Wawel (blisko
                > centrum Krakowa) dla drugiego widok na Nową Hutę (blisko domu). Dla większości
                > warszawiaków bonusem jest na pewno bliskość stacji metra.
                >
                Dodaj, proszę, że istniejącej stacji, a nie planowanej. Bywają i takie kwiatki.

• nick_z_desperacji2 Re: Kandydaci i CV 12.02.25, 13:41
            demodee napisała:

> > widziałam w ofercie krakowskiej firmy "widok na Wawel" jako bonus
            >
            > To jest istotna informacja. Oznacza, że firma mieści się w centrum miasta.
            To jest pitolenie. Informacją, że firma mieści się w centrum jest podanie adresu.
            • demodee Re: Kandydaci i CV 12.02.25, 13:48
              Być może. Mieszkam w Warszawie i nie znam się na krakowskich lokalizacjach.

Moja firma w ogłoszeniach o pracę zawsze pisze: "w pobliżu metra X". Uważamy to za nasz atut.
              • pursuedbyabear Re: Kandydaci i CV 12.02.25, 13:53
                No nie wiem, ja tam wolę brak dress-code'u, opiekę zdrowotną, kartę sportową, wolne dni na wolontariat, wczasy pod gruszą, bony do kantyny.
              • nick_z_desperacji2 Re: Kandydaci i CV 12.02.25, 16:40
                demodee napisała:

> Być może. Mieszkam w Warszawie i nie znam się na krakowskich lokalizacjach.
                Masz bana na Google Maps? To chyba oczywiste, że jak się gdzieś wysyła cv, to się sprawdza dojazd. Dobrze, że nie napisali, że można korzystać z wc bez limitu. W sumie to atut.
            • vivi86 Re: Kandydaci i CV 12.02.25, 17:58
              This
          • vivi86 Re: Kandydaci i CV 12.02.25, 17:57
            Niekoniecznie...wiesz, może być jak z tymi kwaterami 2 km od centrum. Tyle, że w linii prostej. A centrum miasta lepiej opisać wprost i dodać coś o super komunikacji
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 12:01
        Heh, uwielbiam takie „diagnozy”. Więc wyobraź sobie, że to są CV przesyłane bez związku z ofertą.
        • bezmiesny_jez Re: Kandydaci i CV 10.02.25, 09:02
          No to w sumie w czym problem. W związku z ofertą zapewne przychodzą poważne CV, bo oferta jest poważna, czyż nie?
          • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Kandydaci i CV 11.02.25, 14:53
            bezmiesny_jez napisała:

> No to w sumie w czym problem. W związku z ofertą zapewne przychodzą poważne CV,
            > bo oferta jest poważna, czyż nie?

Przeczytałaś powyżej, że NIE ma oferty? To nie jest trudne - czytanie ze zrozumieniem.
    • profes79 Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 12:06
      Wszystko zależy od tego jakie to ogłoszenie. Jakiś czas temu poprawiałem cv kumpla (głównie stylistycznie/graficznie ale jakieś tam kwiatki do wyprostowania/uszczegółowienia też były) i też momentami płakałem; najlepsze jest to, że na zmianę infantylnego adresu mailowego na normalny (typu imię nazwisko lub jakaś wariacja tego układu) się nie zgodził. Robotę dostał, więc nie było aż tak źle ale ze swoich doświadczeń uważam, że podawany w rekrutacji adres mailowy sporo mówi o podejściu człowieka - swego czasu z naboru na szkolenia w pamięci utkwił mi adres mailowy "mały czołg"...Nie wiem czy szukając pracy warto być zapamiętanym z takiego adresu...
      • glanaber Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 12:25
        Mały czołg to pewnie był efekt skorzystania z funkcji „ukryj mój adres e-mail”. Czasem wychodzi mocno śmiesznie.
        • kk345 Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 15:10
          Po co ukrywać adres e-mail, skoro można w pół minuty założyć nową skrzynkę, z nazwą neutralną i pasująca do osoby poszukującej pracy?
      • gr.uu Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 15:32
        Jak składał gdzieś do PGZ to może i dobry pomysł smileW sumie ja raz odpowiedziałam na ogłoszenie, dając w tytule maila obok normalnej treści ikonki nawiązujące do branży klienta, bo uznałam, że chociaż to przyciągnie wzrok, żeby kliknąć. Nie wiem, czy zasługa ikonek, ale mam tę współpracę
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 15:53
        A wiesz, że komuś też kiedyś doradziłam zmianę mało profesjonalnego maila na jakiś neutralny i też ten mało profesjonalny był broniony jak niepodległość. Przyznam, że do dziś nie rozumiem. Zwłaszcza, że z tego nowego można zrobić przekierowanie na ten zwykle używany i kłopoty brak.
      • ichi51e Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 16:36
        weź nie mów - znałam gościa z tym adresem o_O
    • sanyie5 Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 12:14
      A przy okazji - czy są już w programie nauczania szkoły polskiej takie rzeczy jak np. pisanie cv i listu motywacyjnego?
      • hasty Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 12:19
        Przecież to od zawsze bylo
        • tapatik Re: Kandydaci i CV 11.02.25, 23:54
          hasty napisała:

> Przecież to od zawsze bylo

O przepraszam, ja nie miałem czegoś takiego.
      • angazetka Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 12:42
        Były 30 lat temu...
        • profes79 Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 12:47
          Nie były. 30 lat temu wciśnięto mi w szkole średniej przedmiot o nazwie "podstawy przedsiębiorczości" czy coś podobnego; dziadek który go uczył chrzanił takie kocopoły, że przestaliśmy na niego zwracać uwagę po dwóch lekcjach. Uczył na m.in pisania listów intencyjnych oraz liczenia amortyzacji - w taki sposób, że matka jednej z koleżanek, zawodowa księgowa, załamała ręce i kazała w ogóle się tych bzdur nie uczyć, żeby przypadkiem kiedyś tego nie próbować zastosować w praktyce. O CV czy listach motywacyjnych nie było mowy...
          • bmtm Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 12:49
            30 lat temu to się jeszcze pisało "Życiorys" na stronę A4. CV dopiero wchodziły.
            • bmtm Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 12:51
              Nawet około 2000 roku kandydaci do liceów składali jeszcze Podanie i Życiorys. Można wrócić do tych lepszych tradycji.
              • nick_z_desperacji2 Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 13:03
                I na co te czasami kilka tysięcy stron papieru, którego nikt nie czyta i nie ma żadnego znaczenia w rekrutacji? Myślisz, że ktoś dla przyjemności będzie czytał życiorysy 15-latków? Tak, gdzie rekrutacja uzupełniająca jest uznaniowa, tam kandydaci takie listy motywacyjne piszą, wystarczy.
              • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 15:57
                bmtm napisał(a):

> Nawet około 2000 roku kandydaci do liceów składali jeszcze Podanie i Życiorys.
                > Można wrócić do tych lepszych tradycji.

Na niektóre studia podyplomowe na UW (nie wiem czy wszystkie) trzeba napisać podanie i życiorys. Oczy miałam jak 5 zl, gdy to zobaczyłam.
          • nick_z_desperacji2 Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 13:00
            To kwestia nauczyciela była nie programu. Jak masz takiego matematyka, to przecież nie opowiadasz, że w szkole matematyki nie było.
            • arwena_111 Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 16:12
              Pewnie tak - syn miał świetnego nauczyciela. Córka - beznadziejną nauczycielkę. Podawała błędne informacje ( i co gorsze wymagała na sprawdzianach ), zwłaszcza jeśli chodzi o podatki - że mój spokojny mąż, omijający szkolne zebrania i kontakty z nauczycielami szerokim łukiem - był gotów z własnej woli pójść i porozmawiać z panią - jak córka przyniosła 2 z jakiegoś sprawdzianu. Uczyła się z ojcem / m.in.doradcą podatkowym/ i dała według pani złe odpowiedzi. Pani po jakiejś podyplomówce, w ogóle nie rozumiała chyba o co pyta.
              Na zebraniu poprosiłam wychowawczynię, żeby zasugerowała pani od pp zmianę oceny i zapoznanie się z ustawami - bo jak sprawa oprze się o dyrektora - może być wesoło.
              Ocena córki została zmieniona na bdb - a pani ograniczyła się do prostych rzeczy z podręcznika.
              Taki nauczyciel robi więcej szkody niż gdyby tego przedmiotu w ogóle nie było.
              • zosia_1 Re: Kandydaci i CV 12.02.25, 07:06
                Bdb postawa społeczna ( sarkazm). Wasza córka ma ocenę bdb, a reszta.... co Was obchodzi reszta, najważniejsze, że do dyrektora nie musieliście iść.
                • login.na.raz Re: Kandydaci i CV 13.02.25, 16:04
                  A po co mieli iść do dyrektora, skoro jak widzisz rozmowa z wychowawczynią pomogła i nauczycielka przestała uczyć bzdur i ograniczyła się do rzeczy z podręcznika?
        • borsuczyca.klusek Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 13:12
          angazetka napisała:

> Były 30 lat temu...
          >

No było, pytanie jeszcze jaka jest wartość przekazywanych treści
          • nick_z_desperacji2 Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 13:39
            To dotyczy każdego przedmiotu.
      • nick_z_desperacji2 Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 12:58
        Uczyli, nie uczyli za to Anetek z hr, że jak się zatrudnia szeregowego przewracacza papierów to listy motywacyjne, do tego "dlaczego chce Pan u nas pracować i ile chciałby Pan zarabiać" chociaż mamy sztywne stawki są ośmieszeniem się.
        • vivi86 Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 23:49
          This.
          Do tego:
          Kwota wynagrodzenia od często jest jednocześnie kwotą do (czemu nie napisać wprost?)
          Jak pada pytanie gdzie ktoś mieszka i czy daleko od pracy - wiedzcie, że szału z kasą nie będzie wink
          • nick_z_desperacji2 Re: Kandydaci i CV 10.02.25, 14:58
            Najśmieszniej, jak to minimalna albo 50gr/h więcej niż na minimalnej. Albo pani rekruterka w ZUS, gdzie wiadomo, że płace i tak mają sztywne.
            • vivi86 Re: Kandydaci i CV 10.02.25, 15:04
              I tu pytanie- czemu to służy?
              Znam jedna instytucje, o której wiele złego mogę powiedzieć, ale akurat kwestie kasy stawiają bardzo jasno od początku rekrutacji. Zwłaszcza, że są świadomi ile mogą zaproponować i że nie jest to wiele. Takie podejście zawsze na propaie, sprawa jasna dla obydwu stron.
              • nick_z_desperacji2 Re: Kandydaci i CV 10.02.25, 16:35
                Podejrzewam, że ma wyglądać profesjonalnie, czy to zalecenie góry, czy niespełnione ambicje hrów, to już inna sprawa. W wypadku "mojej" pani z zusu widoczny był syndrom Bardzo_Ważnego_Człwieka__wysłanego_na_prowincję.
      • gr.uu Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 14:26
        Są. Uczą ich ludzie, którzy od 25 lat nie napisali żadnego CV bo nie szukali pracy
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 15:55
        Jest tyle tutoriali w internecie i gotowych szablonów, że ja naprawdę nie wiem, dlaczego kandydaci mają problem. Zamiast obejrzenia kolejnego tiktoka o śmiesznych kotkach można obejrzeć o CV.
    • borsuczyca.klusek Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 13:11
      jak_zwykle_wszystko_zajete napisała:

> Macie podobne obserwacje? Jakieś śmieszne kwiatki w CV, które do Was trafiają?

Zdjęcie z pokaźnym, wyeksponowanym biustem i wystającą koronką. Zastanawiam się czy taka osoba nie ma nikogo w swoim otoczeniu, kto mógłby uczciwie doradzić.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 15:50
        O matko, tak! To też było! Zdjęcie w skąpym ubraniu i takie ujęcie od góry mocno eksponujące biust.
        • lauren6 Re: Kandydaci i CV 10.02.25, 10:04
          Jest jeszcze męska wersja: zdjęcie na 1/4 A4, na którym pan ma częściowo rozpiętą koszulę i wyeksponowaną górę klaty.
        • dr.amy.farrah.fowler Re: Kandydaci i CV 12.02.25, 07:26
          Albo zdjęcie z wakacji, cała sylwetka, szorty, bluzka na ramiączkach, jakieś drzewa w tle.
          • demodee Re: Kandydaci i CV 12.02.25, 12:37
            > zdjęcie z wakacji, cała sylwetka, szorty, bluzka na ramiączkach, jakieś drzewa w tle.

Co jest złego w takim zdjęciu?
    • biala_ladecka Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 13:14
      Oj jak sobie czasem przypomne moje pierwsze CV to mnie zalewa fala żenady 🙈
      Do wszystkiego trzeba w życiu dojść/dojrzeć/nauczyć się.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 15:58
        To prawda, tyle, że kiedyś nie miał kto doradzić. Teraz jest mnóstwo materiałów w internecie, filmików, szablonów, nawet chat gpt w płatnej wersji pisze CV.
    • vivi86 Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 13:20
      W życiu nie widziałam czegoś podobnego..zdradzisz jaka branża i pmpułap wiekowy kandydatów?
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 15:51
        25-30, szeroko pojęte IT
        • nick_z_desperacji2 Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 16:06
          Akurat to mnie nie dziwi. Informatykę masowo kończą osoby przekonane, że za sam fakt bycia czyni ich tak zajebistymi, że ani mail pytong_twojej_starej ani poplamiona koszula na rozmowie nie przeszkodzą. A tu nagle kołderka się przykrótka zrobiła i będzie jeszcze krótsza, bo w 2023r informatykę zaczęło ponad 44tys. studentów.
          • droch Re: Kandydaci i CV 10.02.25, 17:34
            Przecież wielu z absolwentów znajduje pracę poza Polską, więc z tym kryzysem w branży IT nie należy jeszcze rozpędzać się.
            • nick_z_desperacji2 Re: Kandydaci i CV 10.02.25, 17:41
              Zależy co rozumiesz przez kryzys. Jest duża konkurencja i żeby się załapać na dobre zarobki trzeba być dobrym. Dla wielu to już jest kryzys, bo rodzice, dziadkowie i internet obiecywali złote góry, a nie niewiele ponad minimalną.
              • eliksir_czarodziejski Re: Kandydaci i CV 11.02.25, 11:58
                No bez jaj, nawet slaba osoba w IT ma sporo wiecej niz minimalna.
                • nick_z_desperacji2 Re: Kandydaci i CV 11.02.25, 17:13
                  średnie zarobki Juniora w zeszłym roku to 5-6tys. brutto. Nie to im otoczenie obiecywało, a sporo część to nie żadni pasjonaci.
                  • nick_z_desperacji2 Re: Kandydaci i CV 11.02.25, 17:15
                    Przy czym to średnia, na jednego dobrego absolwenta zatrudnionego w atrakcyjnym miejscu przypada kilku wyciągających ok.4tys brutto
                    • kamin Re: Kandydaci i CV 12.02.25, 12:25
                      Minimalna to 4666 zł. Chcesz powiedzieć, że informatycy zarabiają poniżej?
                      • demodee Re: Kandydaci i CV 12.02.25, 12:51
                        > Chcesz powiedzieć, że informatycy zarabiają poniżej?

Mogą być na zleceniu.
                        • kamin Re: Kandydaci i CV 12.02.25, 14:03
                          Opiekunów w dpsach/śdsach dramatycznie brakuje, a tam można mieć na wejsciu 5660 (z dodatekiem rządkowym). Młody silny facet jest w cenie.
                          • runny.babbit Re: Kandydaci i CV 12.02.25, 17:47
                            Ciekawe co piszesz, bo dopiero co czytałam artykuł, że że względu na bardzo niskie pensje ( minimalna) brakuje chętnych do pracy w DPS.
                      • nick_z_desperacji2 Re: Kandydaci i CV 12.02.25, 13:47
                        Wg danych są też tacy. Na zleceniach chociażby. Niezbyt lotnych juniorów łatwo zastąpić. Przez lata panowała narracja, że po informatyce zarabia się od razu świetnie i pracy nie brakuje. No więc dla juniorów zaczyna brakować, bo większość tych absolwentów to nie są orły sokoły i poszli gdzie poszli z rozsądku i na starcie nadają sie do rzeczy, które zrobi AI.
                • tapatik Re: Kandydaci i CV 12.02.25, 00:01
                  eliksir_czarodziejski napisała:

> No bez jaj, nawet slaba osoba w IT ma sporo wiecej niz minimalna.

Pod warunkiem, że dostanie pracę, bo pracy dla juniorów jest bardzo mało.
          • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Kandydaci i CV 11.02.25, 14:56
            Tak, masz rację. Przekonanie kandydatów o swojej zajebistosci jest czasem odklejone od realiów rynku.
            W worku „szeroko pojęte IT” mieszczą się też ludzie, którzy nawet informatyki nie kończyli, pracowali w branży, a teraz zostali wyparci przez AI, czy po prostu oszczędności.
    • smoczy_plomien Re: Kandydaci i CV 09.02.25, 16:53
      Też kiedyś rekrutowałam. CV nie profilowane pod dany nabór. 40-latkowie startujący po poważne stanowisko, mieli w CV sprzedaż lodów na plaży w 1998. Inne błędy były zbyt wąsko-specjalistyczne, więc nie piszę.
    • jowita771 Re: Kandydaci i CV 10.02.25, 08:56
      Nie jestem rekruterką, ale pracowałam kiedyś w recepcji i raz po dodaniu przez nas ogłoszenia, że poszukujemy, zadzwonił pan, którego córka byłaby idealną kandydatką. Dziewczyna znała biegle dwa języki, była na jakimś stażu w USA, była operatywna, komunikatywna i w ogóle cudo. Powiedziałam, żeby przesłała CV, ale jak powiedziałam kierowniczce o tym telefonie, to powiedziała, że na pewno przyjmiemy sierotę, której ojciec musi przecierać szlaki.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Kandydaci i CV 11.02.25, 14:57
        Trudno byłoby mi uwierzyć w jej operatywność. Kierowniczka też chyba nie uwierzyła.
    • konsta-is-me Re: Kandydaci i CV 10.02.25, 18:07
      Nie,ale za to widzę oferty w stylu :niemiecki C2 i prawo jazdy, bo trzeba raz na rok zapytać kierowcę czy przywiózł towar itp.
      • vivi86 Re: Kandydaci i CV 11.02.25, 11:39
        Są takie perełki
        - angielski i niemiecki biegle, ukończone studia prawo lub ekonomia. Praca - kasjer na stanowisku warzywnym
        Autentyk
        • vivi86 Re: Kandydaci i CV 11.02.25, 11:41
          Kolejne - biegle angielski I niemiecki, wykształcenie wyższe kierunkowe. Języki niepotrzebne w pracy na nic, a muzeum oferowało 3 stówki ponad minimalną.
          • bmtm Re: Kandydaci i CV 11.02.25, 11:51
            I co w tym dziwnego?
            • vivi86 Re: Kandydaci i CV 11.02.25, 18:19
              Totalne nieprzystawanie wymagań do zadań i płacy. Fakt, że to nierzadkie nie oznacza, że powinno się uważać, że to jest ok.
          • 71tosia Re: Kandydaci i CV 11.02.25, 19:43
            Zwykle oznacza ze człowiek jest zestresowany długim szukaniem pracy i weźmie cokolwiek nawet poniżej kwalifikacji. Języki obce nieprzydatne? Chyba nawet w pracy muzealnika moga być przydatne?
            • vivi86 Re: Kandydaci i CV 11.02.25, 22:59
              Nie na tym stanowisku, na które szukali.
              • 71tosia Re: Kandydaci i CV 12.02.25, 12:57
                No ale chyba znajomosc języków nie dyskwalifikuje nikogo do żadnego stanowiska, wiec dlaczego jej w cv nie wpisać?
                • nick_z_desperacji2 Re: Kandydaci i CV 12.02.25, 13:54
                  Nie dyskwalifikuje, ale serio jest warunkiem niezbędnym? W małych, niszowych muzeach bardziej przyda się ktoś, kto zna historię papiernictwa i wie coś o samym papiernictwie z francuskim b1 niż kandydat z biegłym niemieckim z trudem odróżniający format a4 od b5.
                  W moim mieście tak szukali do salonu optycznego. Z niemieckim właśnie. Bo główna hurtownia jest w Niemczech. Co prawda zamówienia szły przez polskiego pośrednika, ale gdyby była konieczność, to z centralą nie można się porozumieć po angielsku, trzeba po niemiecku. Ogłoszenie wisiało z pół roku, po czym niemiecki przestał być kluczowy big_grin
                  • bmtm Re: Kandydaci i CV 12.02.25, 14:31
                    Przecież 2 języki obce w stopniu komunikatywnym to obecnie standard absolwentów liceum, nie mówiąc o poważnych studiach. Śmieszne.
                    • nick_z_desperacji2 Re: Kandydaci i CV 12.02.25, 16:44
                      Dwa konkretne języki min. c1? Może deklaratywne, bo na pewno to nie jest faktyczny poziom kogoś, kto miał 2h w tygodniu przez 4 lata, a tak wygląda drugi język w LO. Czasami mam wrażenie, że hr-om się właśnie wydaje, że c1 znaczy "komunikatywny" i stąd absurdalne wymagania do pracy w sklepie przeprasza, salonie big_grin
                      • bmtm Re: Kandydaci i CV 12.02.25, 17:12
                        Żeby załatwiać dostawy w salonie wystarczy poziom B1/B2.
                        • nick_z_desperacji2 Re: Kandydaci i CV 12.02.25, 17:43
                          Początkowo było c1, a potem nic. Tak to jest przy centralnej rekrutacji do pracy na końcu świata.
                      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Kandydaci i CV 13.02.25, 11:53
                        nick_z_desperacji2 napisała:

Czasami mam wrażenie, że hr-om się właśnie wydaje, że c1 znaczy "komun
                        > ikatywny"

Myślę dokładnie tak samo. Co więcej HRówki same dukają na B1 max, ale wpisują sobie C1, żeby dorosnąć do własnych wyobrażeń.
                    • simply_z Re: Kandydaci i CV 13.02.25, 15:35
                      Taaa powazne studia, pogadaj sobie czasem z absolwentami AGH, tam nawet angielski brzmi strasznie..
                      • bebe_s Re: Kandydaci i CV 13.02.25, 20:09
                        simply_z napisała:

> Taaa powazne studia, pogadaj sobie czasem z absolwentami AGH, tam nawet angiels
                        > ki brzmi strasznie..
                        >

Taki niski poziom?
                • vivi86 Re: Kandydaci i CV 12.02.25, 17:54
                  Nie wpisywać w ogłoszeniu jeżeli:
                  1. Na nic się nie przyda w tej pracy
                  2. Nie zamierza się za nią płacić
                • tapatik Re: Kandydaci i CV 12.02.25, 18:14
                  71tosia napisała:

> No ale chyba znajomosc języków nie dyskwalifikuje nikogo do żadnego stanowiska,
                  > wiec dlaczego jej w cv nie wpisać?

Z tego co ja zrozumiałem, to pracodawca żądał od potencjalnego pracownika znajomości języka obcego, mimo że do pracy ten język nie był potrzebny.
                  • vivi86 Re: Kandydaci i CV 13.02.25, 11:26
                    I nie zamierzał tej znajomości uwzględnić w wypłacie.
        • miaumia Re: Kandydaci i CV 11.02.25, 11:43
          Bronił praw obcojęzycznych warzyw przed przemocą ekonomiczną i dumpingiem, to nie jest śmieszne! wink
          • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Kandydaci i CV 11.02.25, 14:58
            Albo czytał trudne nazwy. Takie jalapeño na przykład .
        • angazetka Re: Kandydaci i CV 11.02.25, 20:03
          Czasem trzeba za coś żyć.
    • 71tosia Re: Kandydaci i CV 11.02.25, 19:06
      Nie często ale czasami trafia się dziwne cv, lubię patrzeć na taki punk jak hobby. Raz trafiła mi się kandydatka na doktorat w naukach ścisłych która pisała wiersze (nawet cos wydała) ale i ktoś kto „dużo czyta klasyki” ale w rozmowie nie wiedział kto to Hemingway smile
      • nick_z_desperacji2 Re: Kandydaci i CV 11.02.25, 19:30
        Nie wiem, czy tomik poezji miał jakieś znaczenie, chyba, żeby łatwiej kandydatkę zapamiętać, ale w przypadku nr dwa to bardzo pożyteczny punkt, dzięki temu po 30sek. wiesz, że kandydat to nałogowy ściemniacz.
        • klaramara33 Re: Kandydaci i CV 13.02.25, 14:31
          nick_z_desperacji2 napisała:

> Nie wiem, czy tomik poezji miał jakieś znaczenie, chyba, żeby łatwiej kandydatk
          > ę zapamiętać, ale w przypadku nr dwa to bardzo pożyteczny punkt, dzięki temu po
          > 30sek. wiesz, że kandydat to nałogowy ściemniacz.
          Punkt zainteresowania jest przydatny gdy będzie praca w grupie bo podobne zainteresowania lepiej integrują. U mnie na to patrzą.
          • nick_z_desperacji2 Re: Kandydaci i CV 13.02.25, 17:39
            Dochodzi kwestia otwartego umysłu, przydatnego np. w pracy kreatywnej czy świadczącego o chęci uczenia się, czy to, że ma się odskocznię, więc większa szansa, że się nie wypali.
    • palacinka2020 Re: Kandydaci i CV 12.02.25, 06:49
      Przegladalam ostatnio ok 10-12 cv. Wszystkie profesjonalne, czytelne. Pisane w 100%po angielsku, wiec trudno mi powiedziec czy byly bledy, nie zauwazylam. Jeden raz kandydatka nie zmienila nazwy pliku I zostalo "cv template green model".
      • bmtm Re: Kandydaci i CV 13.02.25, 12:13
        Przed momentem podpisania umowy o pracę poziom profesjonalizmu CV kandydata zależy od jego dobrej woli i moze być zerowy.
    • demodee Re: Kandydaci i CV 12.02.25, 12:58
      A ja znam osobę, która wykonuje dwa różne zawody. I ma w związku z tym problemy ze znalezieniem nowej pracy.

Powiedzmy, że skończyła technikum odzieżowe, a potem poszła na studia dziennikarskie. I w zależności, gdzie akurat znajdzie pracę, tam pracuje. Więc ma równolegle dwa doświadczenia zawodowe, co wygląda na dziury w cv.

I np. jeśli szuka pracy w mediach, to ostatnie cztery lata przepracowane w krawieckim atelier, niewymienione w cv, są dla rekrutera dziurą i powodują pytania "co pani robiła przez ostatnie 4 lata?". I odwrotnie.

A tak w ogóle, to czy rekruterzy maja prawo pytać: "co pani/i robił/a przez ostatnie 4 lata?" Czy w ogóle wolno pytać o doświadczenie niewpisane do c.v.? Czy RODO na to pozwala?
      • palacinka2020 Re: Kandydaci i CV 12.02.25, 14:32
        Co ma RODO do doswiadczenia zawodowego?
        • demodee Re: Kandydaci i CV 12.02.25, 14:50
          > Co ma RODO do doswiadczenia zawodowego?

No nie wiem. A stan zdrowia pacjenta w szpitalu coś ma?
          • nick_z_desperacji2 Re: Kandydaci i CV 12.02.25, 16:46
            Jeśli na temat tego stanu zdrowia chce się czegoś dowiedzieć osoba nieupoważniona, to ma.
            • demodee Re: Kandydaci i CV 12.02.25, 16:52
              A jeśli o przeszłości zawodowej kandydata chce się dowiedzieć osoba nieupoważniona, to nie ma?
              • nick_z_desperacji2 Re: Kandydaci i CV 12.02.25, 17:44
                Jeśli od kandydata nie ma. Jeśli grzebie w dokumentach kadrowych, to jak najbardziej ma.
    • cottonrose Re: Kandydaci i CV 13.02.25, 14:38
      Jakies 10 lat temu (niby sporo ale jednak juz XXI w) otrzymalam cv kandydata na wspolpracownika/kontraktora do projektu naukowego. Gosc o sporym doswiadczeniu przyslal mi cv zaczynajace sie od slow "urodzilem sie w rodzinie inteligenckiej"
      • bmtm Re: Kandydaci i CV 13.02.25, 15:17
        40 lat temu tak właśnie pisało się życiorysy. Dopracowane graficznie cv to wymysł ostatnich dziesięciu lat.
        • nick_z_desperacji2 Re: Kandydaci i CV 13.02.25, 17:42
          Między 40 a 10 jest sporo czasu. Trochę jak te nagrobki: "żona lekarza" czy "inżynier" kiedyś było nobilitacją, a teraz "kierowniczka salonu Orange" sprawia, że pukasz się w głowę.
          • bmtm Re: Kandydaci i CV 13.02.25, 17:51
            Jakoś nie rozumiem ostatniego sformułowania o kierowniczce z salonu orange. Podobno CV są obecnie eliminowane głównie przez algorytmy a nie żywe osoby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka