edka12 09.02.25, 14:09 Czy ktoś mógłby się podzielić sensownym i stosunkowo prostym przepisem na gulasz? Ma być wieprzowy i taki bardziej do kaszy lub makaronu a nie zupa. Z góry dziękuję 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aankaa Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 14:14 wrzucasz do garnka pokrojoną cebulę, czosnek, szklisz. Dorzucasz (jak lubisz) namoczone grzyby/pieczarki. Dusisz chwilę. Wrzucasz pokrojone mięso, liść laurowy, trochę ziela angielskiego. Dolewasz niewiele wody/bulionu, stawiasz na małym ogniu i dusisz aż mięso będzie miękkie. Na koniec możesz dodać śmietanę Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 14:16 Jak można nie wiedzieć jak zrobić gulasz? Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 14:19 Może ktoś rzadko gotuje albo dopiero się uczy Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaabing Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 14:20 No kto by pomyślał? jeszcze niedawno pytałeś jak zrobić pranie 🤭 Odpowiedz Link Zgłoś
edka12 Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 14:33 No jak widać można, szczególnie jak się właściwie nie je mięsa. Oczywiście ogólne zasady znam ale jak kiedyś robiłam to był wodnisty i bez smaku więc pytam bardziej doświadczonych bo nie mam czasu na eksperymenty.Teraz dla gości potrzebuje. Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 14:42 www.canalpluskuchnia.pl/przepisy/gulasz-wolowy Zobacz ten przepis. Wołowinę wystarczy zastąpić wieprzowiną, trichę krócej gotować. Odpowiedz Link Zgłoś
black.imak Re: Gulasz - przepis poproszę 12.02.25, 14:36 edka12 napisał(a): > No jak widać można, szczególnie jak się właściwie nie je mięsa. Oczywiście ogól > ne zasady znam ale jak kiedyś robiłam to był wodnisty i bez smaku więc pytam ba > rdziej doświadczonych bo nie mam czasu na eksperymenty.Teraz dla gości potrzebu > je. Dlaczego nie podasz gościom sprawdzonego dania, coś co wychodzi ci super? Mała szansa , że skoro gulasz do tej pory ci nie wychodził, to nagle, tym razem się uda . Nie eksperymentowałabym z daniem na przyjęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 14:58 prosty przepis - kroisz mięso w kostkę, jaką wielkośc lubisz. Przyprawiasz solą i pieprzem a potem przesmażasz. Przy czym ja w zasadzie nigdy mies, do późniejszego duszenia, nie obsmażam bez mąki.. No niestety, dla mnie takie mięso jest potem suche jak wiór. Owszem miękkie ale suche. Wielokrotnie "stwierdzone" w daniach. Dlatego ja zawsze mięso m.in.na gulasz, obsypuje mąką, jakos tam miącham to wszystko i tylko takie kawałki przesmażam, na średnio- wiekszym ogniu. Przerzucam do gara a na patelni po mięsie przesmażam cebulę (lub kilka, zależy od wagi miesa) i czosnek (lub kilka). Przerzucam do gara z miesem, zalewam wodą, dodaje ze 3 listki laurowe (na 1 kg miesa), z 6 ziarenek ziela, pieprz w ziarnkach. Grzybki suszone też mile widziane. Dusi sie "do miekkosci", czyli zwykle do 1,5 godz. W miedzyczasie mieszasz. "Zupa" to jest sos, który można zredukować, jeśli rzadki, ew zagęścić mąką, jesli lubisz duzo sosu a w garze jest dużo rzadkiego. To jest podstawowy "przepis" bo mozna wrzucic co tam sie chce, np marchewke w plasterkach, pokrojona paprykę Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 15:04 U mnie suche mięso to jedynie wychodzi "od szynki", albo kulka. Jak łopatka, to nie wychodzi sucha. Odpowiedz Link Zgłoś
edka12 Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 15:06 O, to kupię łopatkę bo planowałam szynkę. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 15:28 edka12 napisał(a): > O, to kupię łopatkę bo planowałam szynkę. Dobrze, ze nie schab... Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 17:04 >U mnie suche mięso to jedynie wychodzi "od szynki", albo kulka. ja juz różne gulasze robiłam, w tym np. z indyka. Wieprzowe tylko z szynki, z prostej przyczyny, nienawidzę wszelakich żyłek, błonek w mięsie - mój horror z dzieciństwa. Być może, że to ten problem ale jak sobie wyobrażę wyciąganie żyłek z "miedzyzębów" to wolę mięso czyste. Mięso z szynki wystarczy pokroić, przy czym szynka też tylko z "idealnego" kawałka (można takie kupić, nawet nie kulki. No niestety...tak mam. Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 20:50 Mam identycznie. Najmniejsza żyłka i "inna" struktura to zło! Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Gulasz - przepis poproszę 10.02.25, 19:09 asiairma napisała: > Mam identycznie. Najmniejsza żyłka i "inna" struktura to zło! Ja też tak mam 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 21:56 Identycznie mam, mava12. Łopatka, nieeee. Szynka kulka, schab, wołowina, indyk, ok. I żadnego obtaczania w mące, bo potem trzeba stale mieszać. Zagęszczam mąką na samo koniec, plus chlust śmietany. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 22:10 primula.alpicola napisała: > I żadnego obtaczania w mące, bo potem trzeba stale mieszać. Otaczanie w mące nie ma też dla długo duszonego mięsa żadnego smakowego znaczenia. To robi się przy krótko smażonym mięsie, jak np. w woku. Dla gulaszu ważne jest, by mięso dusiło się wolno, wtedy będzie miękkie, nawet jak wybierze się chudy kawałek. W razie czego można dodać do duszenia pod koniec kawałek świeżego imbiru. Enzymy sprawią, że mięso zmięknie. To nawet poprawia smak, bo gulasz z założenia musi być trochę ostry. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Gulasz - przepis poproszę 10.02.25, 10:56 jest miękkie, tylko że suche, jakby sie trociny jadło. Nic nie daje dłuższe duszenie bo mięso się rozpada - na trociny zresztą. Obtaczanie w mące, przed smażeniem, jednak tworzy warstwe ochronną, że tak to nazwę. Soki zostaja w mięsie. Robiłam i tak, i tak, i zdecydowanie wolę wcześniej obtoczyć w mące. Ja nawet mielone robię z szynki. Czym wprawiłam w osłupienie sprzedawczynię, jak jakos zgadało się, że na mielone kupuję. "Jak to? szynka na mielone?!" No ale każdemu jego bajka, jeden lubi tak a drugi inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Gulasz - przepis poproszę 10.02.25, 11:07 Mnie zupełnie nie przeszkadza konsystencja duszonej szynki, za to przeszkadza mi bardzo tłuste mięso. Łopatka może być ewentualnie zmielona i przerobiona na pulpety. Takie na przykład żeberka😩 Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Gulasz - przepis poproszę 10.02.25, 11:12 mava12 napisała: > > Obtaczanie w mące, przed smażeniem, jednak tworzy warstwe ochronną, że tak to n > azwę. Soki zostaja w mięsie. Jaką ochronną? Co ty za bzdury gadasz? Przecież to mięso się długo dusi w płynie i skrobia przechodzi w ten sposób do płynu, a płyn do mięsa dodając mu smaku z odpowiednich dodatków i przypraw. Wszystkie "soki" się mieszają i żadna "warstwa ochronna" się na tym mięsie nie utrzyma. Wysuszone na wiór mięso to zwykle za wysoka temperatura duszenia. Co najwyżej skrobia z mąki ulega reakcji Maillarda, czyli mięso się bardziej brązowi przy przysmażaniu, co może mieć znaczenie, gdy nie potrafi się przysmażyć bez dodatku węglowodanów. Reakcja Maillarda, to więcej smaku. Przy krótko smażonym mięsie, np. wołowych stekach kucharze dodają w tym celu czasem nawet szczyptę cukru. Przy krótko smażonym mięsie, jak np. w azjatyckiej kuchni robionej w woku, otoczka ze skrobii ma też znaczenie, bo robi rumianą, chrupiącą warstewkę, ale by mięso nie było twarde i łykowate zwykle się go wcześniej marynuje. Ale niektórzy ludzie robię jakieś rzeczy w kuchni nie mając pojęcia dlaczego, pewnie dlatego, że u nich w domu "zawsze się tak robiło" i powtarzają głupie mity, które nie mają żadnego potwierdzenia w kulinarnej rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Gulasz - przepis poproszę 10.02.25, 12:25 no ja nie chce z toba dyskutować. Jak pisałam - każdemu jego bajka. Jak ci tak smakuje to ok. Dla mnie to mięso jest suche i żuje się je jak gumę. W przeciwieństwie do tego duszonego, po uprzednim smażeniu w mące. Każdy robi jak lubi - ja i moja rodzina, nie lubi wiórów. Nie, nie duszę w "za wysokiej temperaturze' bo zawsze jest to najnizsza temperatura/najmniejszy palnik, gar ledwo "bąbelkuje". Przy czym gotuję (codziennie) od 40 lat. Mąka w miesie zatrzymuje soki, to żadne odkrycie więc nie wiem, o jakie "bzdury" ci chodzi. Może coś ci się tam miesza ale akurat nie wiem, czy skrobia, czy inne soki ci mieszają w głowie. ja nie nakazuje tobie, jak masz robić gulasz, steki czy inne. I uprzejmie poproszę o rewanż, bez obrażania mnie bo potrafię być równie nieprzyjemna, jakby co. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Gulasz - przepis poproszę 10.02.25, 19:27 mava12 napisała: > > Mąka w miesie zatrzymuje soki, to żadne odkrycie więc nie wiem, o jakie "bzdury > " ci chodzi. W duszonym wolno mięsie nie zatrzymuje żadnych soków. To byłyby całkiem nowe prawa fizyki. Ale może jesteś z innej planety, co by wiele wyjaśniało. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Gulasz - przepis poproszę 10.02.25, 20:20 kobito! a ty rozumiesz słowo pisane? Mąka nie "zatrzymuje soków" na etapie duszenia, kiedy to przechodzą one (wg ciebie) do jakże smacznego sosu, tylko na etapie smazenia. W ten oto sposób mięso dusi sie z zamkniętymi porami/sokami wewnątrz, zamiast uszlachetniać sos. Zapewne smaczny, ale z wiórowatym mięsem I jeszcze raz...jesli taki tobie smakuje to twój wybór. POZWÓL że ja będę miała swój. czy nie? i koniecznie muszę robić (gotować) jak ty? Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Gulasz - przepis poproszę 10.02.25, 20:38 tylko przytoczę, może nie reakcję szanownego Maillarda ale ze strony portalukucharskiego "Mięso smaży się w nagrzanym tłuszczu. Proces smażenia jest krótkotrwały i polega na ogrzewaniu mięsa w otwartym naczyniu na powierzchni płyty kuchennej. Na rozgrzany tłuszcz kładzie się mięso. Na powierzchni mięsa stykającej się z naczyniem tworzy się „skórka" ze zrumienionego białka i skarmelizowanej skrobi (mięso smaży się otoczone "mąką lub bułką tartą). „Skórka" ta chroni produkt przed utratą soków przed nadmiernym nasiąkaniem potrawy tłuszczem....Oprószanie mąką stosuje się przy sporządzaniu mięsa saute lub przy osmażaniu mięsa przed duszeniem. Wówczas tu przed smażeniem mięso soli się i otacza w rozsypanej na desce mące alb też posypuje, się je po wierzchu mąką pszenną." Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Gulasz - przepis poproszę 12.02.25, 15:30 mava12 napisała: > kobito! a ty rozumiesz słowo pisane? > Mąka nie "zatrzymuje soków" na etapie duszenia, kiedy to przechodzą one (wg cie > bie) do jakże smacznego sosu, tylko na etapie smazenia. W ten oto sposób mięso > dusi sie z zamkniętymi porami/sokami wewnątrz, To ty nie rozumiesz całkowicie praw fizyki. Mięso duszone długo w płynie niczego nie zatrzymuje. To jest niemożliwe. Temperatura uszkadza strukturę włókna w mięsie dlatego mięknie i wszystko z mięsa przechodzi do sosu. Oraz odwrotnie, bo po to dodaje się dodatki (np cebulę i warzywa) i przyprawy, by mięso nabrało smaku z sosu. W płynie żadna skórka ze skrobi się nie utrzyma. Zamocz suchą kromkę chleba w sosie i zobacz co z niej po długim duszeniu zostanie. Więc przestań bzdurzyć. I nie podawaj mi głupich portali kuchennych jako argumentów, bo najwyraźniej tam też ludzie nie wiedzą co piszą. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Gulasz - przepis poproszę 12.02.25, 16:44 No nie, prawa fizyki nie działają w taki sposób, że „wszystko z mięsa przechodzi do sosu” 🤦🏼♀️ Gdyby tak było, to mięso zamieniłoby się w suchy proszek. Odpowiedz Link Zgłoś
bluea.nna1 Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 15:57 Też tak uważam. I robię tak samo. Mąka koniecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 14:59 Najprościej: mięso z łopatki ok 1kg. pokroić na kawałki, obtoczyć w mące. Wrzucić na patelnię i szybko obsmażyć. Przerzucić do rondla, zalać bulionem/wodą, płynu tylko tyle, żeby przykryło kawałki miesa. sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. (odrobina majeranki, rozmarynu, czy gałki muszkatałowej) I na tej patelni, na tym samym tłuszczu, smażę drobno pokrojoną cebulę. Wrzucam do rondla z mięsem. Mięso z cebulą duszę aż do miękkości. Jesli sos jest zbyt rzadki to zaklepuję mąką (łyżeczka mąki w odrobinie zimnej wodzy rozmieszać, i wlać do mięsa, zagotować). To taki podstawowy przepis, idealny do kaszy gryczanej, czy jęczmiennej. Ale robię też wariacje na temat, i doprawiam wg mojego widzimisie i na ile chcę mi się kombinować (dodaję jedno z tych, lub wszystkie razem) : Podsmażam paprykę w kawałkach, do rondla, albo podsmażam plasterki marchewki, albo podsmażam pieczarki. Nawet zdarza mi się, że podsmażam plasterki ogórka kiszonego. I też dodaję do mięsa. Na sam koniec , jak mieso już jest miękkie, to sprawdzam sos, i doprawiam łyżeczką masła, albo dodaję łyżeczkę przecieru pomidorowego, lub łyżeczkę musztardy- wszystko zależy jakiego smaku szukam. Odpowiedz Link Zgłoś
edka12 Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 15:05 O dziękuję, zwłaszcza za uwagi o odprawianiu, przyprawach, ziołach , itp.🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 16:14 Uważaj z zielem angielskim i pieprzem, jeśli nie masz wyczucia to lepiej dodać mniej niż więcej. Dwie -trzy kuleczki wystarczą. Odpowiedz Link Zgłoś
mariola233 Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 15:06 wielkiezarcie.com/przepisy/gulasz-wysmienity-mojej-mamy-30031950 polecam pyszny Odpowiedz Link Zgłoś
evro44 Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 16:11 zasada przy gulaszu to mięso obsmażyć krótko, żeby się zamknęło i jak już podlewamy to gorącą wodą a najlepiej wywarem i nie za dużą ilością. Jak się wygotowuje to dolewać stopniowo bo wtedy regulujesz ilość płynu a nie na początku dowalić za dużo bo potem zupa wychodzi. Oczywiście przyprawy (liść laurowy, ziele, sól pod koniec duszenia i papryka słodka , ostra. Czasami dodaje świeżą paprykę, marchewkę, cukinię i to też pod koniec jak mięso zaczyna mięknąć. Można dodać trochę śmietany. Są wersje również z kapustą słodką pokrojoną w dużą kostkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 19:41 papryke sypie sie na poczatku zeby lekko sie skarmelizowala w tluszczu i 'oddala' smak Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 16:08 karmelizujesz cebule (najlepsza czerwona) calkiem sporo (na oleju - ortodoksi na smalcu) sypiesz szczodrze slodkiej papryki, chwile ja podsmazasz ale naprawde chwile zeby sie nie spalila wrzucasz kawalki miesa, mieszasz zeby byly pokryte cebulowapaprykowa masa, sypiesz majeranku, troche mielonego kminku, sporo pieprzu/chili, zalewasz czerwonym winem (moze byc tez biale/rozowe)- sporo, dusisz, solisz, dodajesz powidel sliwkowych i jesli sos jest jeszcze rzadki to redukujesz albo wrzucasz kromke tzn pietke chleba zeby mocno namokla (najlepsze z calego gulaszu ) mozna dodac namoczone grzyby suszone/pieczarki - do etapu duszenia cebuli, ogorki kiszone albo konserwowe, paski papryki czerwonej - to juz pod koniec gotowania Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 19:21 O. No i taka wersja będzie miała smak 👍🏻 Odpowiedz Link Zgłoś
qrka Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 17:49 Z wieprza do gulaszu najlepsza łopatka lub karkówka, a nie chuda szynka. Dobrze obsmażyć na dużym ogniu - mięso powinno się porządnie zrumienić. O przyprawach już wyżej napisano, ja zwykle daję też paprykę słodką wędzoną i ziarna jałowca. Płynu nie za dużo, prócz bulionu dobrze robi czerwone wino. Jakby jednak tego płynu było za dużo i był zbyt rzadki - kromka razowego chleba wrzucona w trakcie robi robotę. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 18:54 Gulasz z zalozenia potrawy nie powinien byc wolowy? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 19:20 nie, moze byc z akzdego rodzaju miesa i nie tylko ale, co my 'glupie polki' mozemy wiedziec, prawda princes? ps nie mysl, ze zapomnialam Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 19:58 Normalne to stalkowanie nie jest. Zglaszam post Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 20:00 Jak sie chce to mozna ze slimakow nawet robic gulasz ale klasyczny to: Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 20:04 alez nie, przeciez wylistowalam z czego moze byc wegierski gulasz pl.wikipedia.org/wiki/Gulasz i ty uwazasz sie za krynice intelektu 🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 20:11 Zglaszam wpis. Nie, nie klikaniem. Wysylam emaila Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 20:29 a co, prawda w oczy kole? mam ci podeslac cytaty, gdzie obrazalas forumki? niewinna lelijo 🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 21:49 Zglaszam i ten wpis. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 20:19 dokladnie to samo wkleilam princesce ale ona jak zwykle 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
qrka Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 20:22 Czekam na g*wnoburzę na temat jedynego słusznego nazewnictwa Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 21:48 Z mojej strony jak mowilam mozna i ze slimakow jak ktos lubi. A wkleilam skad jest to co napisalam i tyle w temacie. Ja gulaszow nie jadam i nie obchodzi mnie co kto uwaza. Odpowiedz Link Zgłoś
qrka Re: Gulasz - przepis poproszę 10.02.25, 18:52 > i nie obchodzi mnie co kto uwaza. A to akurat bardzo łatwo zauważyć. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 20:13 nawiązując do mysiulkowego - gulasz możesz zrobić z każdego rodzaju mięsa. Ba! ciekawy w smaku jest gulasz z kilku rodzajów mięsa. Nawet wołowina + królik. Byle w odpowiednim momencie dodać mięso, które wymaga krótszej obróbki cieplnej. Kwestia przypraw i duszenia a nie gotowania. Zagęścić możesz śmietaną, kromką chleba razowego, mąką, wygotowując nadmiar "wody" Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 20:21 nie przetlumaczysz, za chwile zrobi sie z tego wojna niczym o swojego czasu o nabial Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 21:06 zawsze robię z kilku rodzajów mięs raczej wybieram szlachetniejsze fragmenty zwierzaka (cytowana wyżej pręga w to nie wchodzi, za guglem: ... zawiera dużo błon i powięzi) Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 21:57 w tym co wkleila princzesa jest troche pomieszania, w polskim rozbiorze tuszy wolowej nie ma chyba czesci wolu pt 'szynka'- to chyba raczej zwyczajowe okreslenie czesci swini polki.pl/przepisy/porady-kulinarne,podzial-tuszy-wolowej,10403968,artykul.html prega po zmudnym oprawieniu, na gulasz jest calkiem dobra, kleista wiec gesty bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Gulasz - przepis poproszę 09.02.25, 22:32 gulasz, wg mnie, jest daniem, które samo się robi. "żmudne oprawianie" pręgi ze ścięgien i reszty zupełnie mi nie pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
ursula.iguaran Re: Gulasz - przepis poproszę 10.02.25, 15:17 Z moich doświadczeń, a robiłam już gulasz z wielu rodzajów mięsa - wołowego/wieprzowego/indyka. Ważny jest proces obsmażenia mięsa. Trzeba to zrobić na bardzo nagrzanej patelni, nie można mieć za dużo mięsa na patelni, Generalnie mięso nie powinno puścić soku, powinny być na patelni zgrabne, ładnie obsmażone kawąłki i tłuszcz. Żadnego płynu. Jeżeli płyn zaczyna wyciekać z mięsa to może znaczyć dwie rzeczy patelnia jest za słabo rozgrzana lub mięsa jest za dużo i to spowodowało obniżenie temperatury patelni. Jeżeli w trakcie obsmażania mięso puszcza sok to potem jest właśnie taki efekt jak dziewczyny pisały, mięso pomimo tego że jest miękkie to jest takie jakby bez smaku, suche. Ja cebulę dodaję jak już mam mięso porządnie obsmażone. Jeżeli mam dużo mięsa to obsmażam partiami. I jeszcze jedna ważna rzecz - jak mamy obsmażone mięso i chcemy je przełożyć do innego garnka na gotowanie to trzeba też odzyskać smak z patelnii (nie wiem czy to fachowe określenie tak się u mnie w domu mówi). Czyli należy zalać patelnię małą ilością wody, zagotować i ten płyn z resztkami z patelnii przelać do garnka z mięsem. Reszta tak samo jak dziewczyny pisąły wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś