Dodaj do ulubionych

Parkujące pod chmurką

10.02.25, 08:19
Jakie macie sposoby na szybkie pozbycie się ptasich 💩 z karoserii, zwłaszcza rano, gdy każda minuta cenna? U mnie niestety problem nagminny, bo często jedyne wolne miejsca parkingowe są pod drzewem. Perspektyw na najem garażu lub miejsca postojowego póki co brak, nie ma ofert w okolicy. Auto było myte w sobotę, dzisiaj zeszłam bladym świtem i już upstrzone. Pojechaliśmy, bo musiałam odwieźć dziecko na zajęcia na 8, ale jadąc zwróciłam uwagę że nikt takim brudnym nie jeździ, więc ludzie jakoś sobie radzą z problemem. No właśnie, jak? U mnie to lekko 20 minut roboty, ścieram te plamy płynem do karoserii i ręcznikiem papierowym, ręcznika schodzi sporo i trzeba jeszcze lecieć do kontenera wyrzucić te śmieci, bo koszy na śmieci na chodniku brak. A i jeszcze trzeba po tym przecież umyć ręce, więc rano musiałabym się wracać z przedszkolakiem do mieszkania bo samego w aucie nie zostawię. Zwykle czyszczę wieczorem, jeżdżę cały dzień brudnym i się wstydzę.
Obserwuj wątek
    • kachaa17 Re: Parkujące pod chmurką 10.02.25, 08:34
      To jak ten samochód wygląda, że aż się wstydzisz jeździć? Ja parkuję normalnie pod blokiem, u mnie nie ma tego problemu. Raz od wielkiego dzwonu się zdarzy.
      Ale czasem ubłocę samochód okrutnie i nie zawsze jadę od razu na myjnię.
      • freja08 Re: Parkujące pod chmurką 10.02.25, 08:39
        Tragicznie wygląda, dzisiaj mam na masce ponad 10 świeżych plam. To się dzieje głównie zimą, przylatuje stado wron czy tam gawronów, obsiada drzewo i potem chodnik i stojące pod drzewem auta są ob.srane i wyglądają jak niesprzątane od miesięcy. Po jednej nocy! 🤬
      • mallard Re: Parkujące pod chmurką 10.02.25, 08:53
        kachaa17 napisała:

> To jak ten samochód wygląda, że aż się wstydzisz jeździć? Ja parkuję normalnie
        > pod blokiem, u mnie nie ma tego problemu. Raz od wielkiego dzwonu się zdarzy.
        > Ale czasem ubłocę samochód okrutnie i nie zawsze jadę od razu na myjnię.

Słowo - klucz: POD DRZEWEM. Doczytała koleżanka?
        • kachaa17 Re: Parkujące pod chmurką 10.02.25, 11:26
          Doczytała, u mnie pod drzewem też tak nie jest ale nie am też stąd wron. Mieszkam przy samym lesie więc teoretycznie powinny być jakieś ptaki ale chyba już latają stadami jak wrony .
    • szmytka1 Re: Parkujące pod chmurką 10.02.25, 08:57
      Nie mam tego problemu, a pojedyncze ptasie kupy mi nie przeszkadza jakoś szczegolnie
    • mallard Re: Parkujące pod chmurką 10.02.25, 08:58
      Co do mycia rąk - mam przy sobie płyn do odkażania, więc o ile ręce nie umazane bezpośrednio ptasim gunvem, (jeszcze się nie zdarzyło...), to po prostu odkażam
    • aqua48 Re: Parkujące pod chmurką 10.02.25, 09:02
      Jeśli musisz parkować pod drzewem, to do czyszczenia szyby zakładaj rękawiczkę jednorazową. Ja widzę na mieście mnóstwo aut pobrudzonych tu i ówdzie przez ptaki i nikt się tym jakoś nie przejmuje.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Parkujące pod chmurką 10.02.25, 10:36
      Rękawiczki jednorazowe, płyn do rąk, worek na śmieci w aucie. Ręczniki i rękawiczki wrzucasz do worka i zawiązujesz, wyrzucisz potem. Nie wracasz rano myć rąk, nie idziesz do kosza.

A ogólnie jeśli schodzi Ci 20 minut, to może lepiej zaparkować dalej, ale nie pod drzewem, i się kawałek przejść?
      • freja08 Re: Parkujące pod chmurką 10.02.25, 11:08
        Mamy prywatny parking dla mieszkańców, ale bez przypisanych miejsc. Poza tym parkingiem jest dramat z miejscami, bo większość parkingów w okolicy jest za szlabanami.
        • advanced48 Re: Parkujące pod chmurką 10.02.25, 16:10
          Mój pojazd myją wynajęcia ludzie. W zajezdni, zanim wyjedzie na trasę.
    • arthwen Re: Parkujące pod chmurką 10.02.25, 10:45
      Wożę w aucie rękawiczki i mokre chusteczki, na świeżo się sprząta bez problemu, gorzej latem, jak taka bomba przyschnie. Ale też nie zdarza mi się to jakoś często, chociaż jak jedziemy do babci męża, to tam wszystkie miejsca parkingowe są pod drzewami i zawsze coś ufajda nam auto.
    • imponderabilia20 Re: Parkujące pod chmurką 10.02.25, 11:05
      Nijak. Siadam i jadę. To chyba naturalne, że ptaki, podobnie jak ludzie oddają stolec.
    • iwoniaw Re: Parkujące pod chmurką 10.02.25, 11:08
      No jadę do myjni najszybciej jak to jest możliwe, a dopóki nie ma na to czasu, to jeżdżę takim, jakie jest, te parę godzin wytrzyma 🤷‍♀️ Żadnego pucowania karoserii pod domem/na ulicy nie uskuteczniam, wyłącznie szyby, ale to płyn do spryskiwacza w odpowiedniej dawce daje radę
    • danaide2.0 Re: Parkujące pod chmurką 10.02.25, 15:10
      Cóż, olewam, zapobiegam nie parkując pod feralnymi drzewami, modlę się o deszcz. Kluczowe jest jednak podejście, nie każdy ma ten luksus. U mnie niektóre drzewa upodobały wrony, inne drzewa kwitnąc plują lepkim glutem - nie walczę z naturą zbyt intensywnie.
    • alina460 Re: Parkujące pod chmurką 10.02.25, 15:11
      Ja wożę w samochodzie spray przeciwko ptasim minom. Psik, psikus, ręcznik jednorazowy i po sprawie.
    • ritual2019 Re: Parkujące pod chmurką 10.02.25, 16:52
      Tyle porad a przeciez ematki jezdza transportem publicznym. Ale, znowu plus dla tp. Gdybys nim jezdzila to ptasich kup nie musialabys scierac.
    • runny.babbit Re: Parkujące pod chmurką 10.02.25, 17:17
      Może przykrywaj szybę czymś na noc?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka