Dodaj do ulubionych

Pękająca skóra na dłoniach

20.02.25, 22:20
Miałam zawsze spierzchnięte dłonie zimą, ale nigdy az tak mocno skóra nie pękala. A w tym roku trans za rana.. uncertain
Poradzicie jakiś dobry krem? Cenowo tak 50 zł maksymalnie jeśli się uda
Obserwuj wątek
    • login-zajety321 Re: Pękająca skóra na dłoniach 20.02.25, 22:20
      Rana za raną - musi byc
    • kk345 Re: Pękająca skóra na dłoniach 20.02.25, 22:35
      Maść apteczna z witaminą A, kosztruje grosze.
      • majenkirr Re: Pękająca skóra na dłoniach 20.02.25, 22:38
        I najlepiej zawiń w folię na noc.
        • cottonrose Re: Pękająca skóra na dłoniach 20.02.25, 22:44
          Ja bym ubrala rekawiczki medyczne uncertain
          Chyba wygodniejsze niz folia.....
          • kk345 Re: Pękająca skóra na dłoniach 20.02.25, 22:47
            I na to cienkie wełniane, wtedy tak nie szeleści smile
          • majenkirr Re: Pękająca skóra na dłoniach 20.02.25, 23:02
            Ja zawijam folia, a na to zakładam skarpetki, zeby się trzymalo😉
            W gumowych rękawiczkach chyba bym zwariowała.
    • mysiulek08 Re: Pękająca skóra na dłoniach 20.02.25, 22:56
      cremobaza 10 albo 30%
      krem alantan
      linomag krem nie masc
      parafinowa maska na dlonie eveline
      olejek z rosa mosqueta

solidne bawelniane rekawiczki ze scigaczem

smarujesz grubo, ogladajac film/ serial masujesz wytrwale, na noc powtorka i nakladasz rekawiczki

ale przede wszystkim myjesz dlonie delikatnym mydlem i DOKLADNIE osuszasz, przed wyjsciem rekawiczki sa musowe

mam alergie na zimno, w PL od pazdziernika mialam problemy sucha czerwona wysypka, najlepiej pomagala maseczka z wit C dermiki ale chyba od lat nie produkuja

teraz tylko sporadycznie sie trafia, bardzo pomaga tez krem z shea loccitane ale to juz przekracza budzet

i jesli gdzies sie trafi to krem z konopii the body shop

calkiem dobrze robia maski parafinowe
      • apallosa Re: Pękająca skóra na dłoniach 20.02.25, 23:04
        Tutaj mysiulek08 dała świetne typy.
        Kiedy parę miesięcy temu miałam egzemę i spękana aż do krwi skórę, to jedyny krem jaki mi pomagał to ten z masłem shea z Body Shop'u. No ale budżet już przekracza.
        Niezłe są kremy z mocznikiem z Rossmana, firmy Isana bodajże, no ale to już nie to...
        Sama szukam tłustych, odżywczych kremów do rąk.
        • kasiamat00 Re: Pękająca skóra na dłoniach 21.02.25, 11:28
          Na egzeme i popekana skore od tego najlepiej pomagaja masci ze sterydami na recepte, nie spotkalam jeszcze lekarza, ktory by mi nie przepisal recepty w takiej sytuacji. I jak standardowo staram sie nie uzywac sterydow jak nie musze, tak krew, szczegolnie zima, oznacza, ze nie zamierzam ryzykowac.

Z rekawiczkami: dwie pary, pierwsza taka, ktora jest super gladka i da sie wyprac (bawelna, jedwab, ewentualnie jednorazowe jesli latex nie nasila problemow), na to ocieplane. Jak nie mam paranoi higienicznej, tak papranie rekawiczek krwia i luszczaca/pekajaca skora jest dla mnie wybitnie obrzydliwe.
        • elinborg Re: Pękająca skóra na dłoniach 21.02.25, 15:32
          Masło shea można kupić samo- np. w Biochemii urody, Zrób sobie krem, Cztery Szpaki mają też . Jest świetne samo, można też sobie zrobić mieszankę z innymi olejami
    • eglantine Re: Pękająca skóra na dłoniach 20.02.25, 23:21
      Emolium intensive krem specjalny. Natłuszcza, koi, świetnie się wchłania. Mój syn z egzemą na dłoniach używa zimą. I tani, trzydzieści kilka złotych. IMO lepszy od konopii z Body Shopu, a też kiedyś używałam.
    • stare_haslo Re: Pękająca skóra na dłoniach 20.02.25, 23:22
      Emolient dla niemowląt. Najlepiej taki, który ma dużo składników "tłustych", a jak najmniej lub wcale wody. I nie zrażać się, jeśli jakiś produkt jest opisany jako "krem do twarzy od pierwszego dnia życia". wink On sobie świetnie poradzi z takimi spękanymi dłońmi. A potem regularne stosowanie choćby emulsji. Wystarczy raz na dobę, np. przed snem, bez żadnych rękawiczek, czy folii.
    • ffooxxyy Re: Pękająca skóra na dłoniach 20.02.25, 23:43
      Alantan, masc z wit A, kąpiele w oliwie z oliwek, jakies masla, musy z masłem shea wszystko działało przez chwilę, a moje dłonie pękały do krwi od zimna i od wody. Od jakiś 20 lat borykam się z problemami skórnymi dłoni, suche, szorstkie z ranami. W końcu zamowilam masc hudsalva z wit. E ze swederm. Po pierwszym użyciu czuć było różnice, jak dla mnie najlepsza. Koszt ok 50 zł. swederm.com/cialo/swederm-hudsalva-vit-e-masc-do-skory-suchej?srsltid=AfmBOooyxZlrW_T-tytMy4e_Zno-uUzLs8sPviBwJJNq-9_HIwfLkF4V
      Na dzień kobiet pewnie będą mieć jakieś kody rabatowe.
      • apallosa Re: Pękająca skóra na dłoniach 20.02.25, 23:57
        Świetne typy - zapamiętam.
        Niech i ja,, zrobię reklamę " małej manufakturze z Małopolski. A co tam....
        Kiedy z egzemą -monste poszłam do zaprzyjaźnionej kosmetyczki, ta sprzedała mi krem do rąk z nagietkiem. Maleńkiej, miejscowej manufaktury robiącej kremy, ale też świece, produkty na bazie miodu. Po dwóch tygodniach ręce jak nowe, a miałam tak spękane, że aż syczalam z bólu.
        Owo cudenko to firma ,,Api oro" miałam od nich też kremy pod oczy i na twarz. Nie wiem,czy są jeszcze dostępne przez internet. Wiem,że są do kupienia m.in.w schronisku na Wierchomli.
        Oby podejrzewające mnie o reklamę szeptana , albo jakąkolwiek inną z ubolewaniem informuje, że niestety- stety, ale pudło... Choć nie miałabym nic przeciwko temu😛
        • login-zajety321 Re: Pękająca skóra na dłoniach 21.02.25, 06:48
          Są w necie smile znalazłam bez problemu, dzięki
        • apallosa Re: Pękająca skóra na dłoniach 21.02.25, 11:33
          Osoby-miało być. Szału z tym slownikiem dostanę.
    • ardzuna Re: Pękająca skóra na dłoniach 21.02.25, 00:01
      Gliceryna kosmetyczna na wieczór.
    • lilia-anna Re: Pękająca skóra na dłoniach 21.02.25, 06:55
      Retimax z wit. A z apteki - 10 zł. Mojemu 12-latkowi pomaga smile
    • freja08 Re: Pękająca skóra na dłoniach 21.02.25, 06:57
      Ten krem z Lidla robi cuda z przesuszoną skórą, dwa dni stosowania i po problemie. Tylko uprzedzam, że jest bardzo gesty i tłusty, najlepiej smarować na noc.
    • b-b1 Re: Pękająca skóra na dłoniach 21.02.25, 07:29
      Najlepsze dla mnie-kupisz od ręki w Rossmanie. Isana med do rąk z 5% mocznikiem (9zł)-czekasz aż się trochę wchłonie, na to Altapharma -krem z wit A(8zl) i na to rękawiczki. Po mniej wiecej 2- 3 dniach zostaje na stałe isana med. Kiedy odkryłam-zawsze mam kilka( naście) opakowań w domu.
    • m_incubo Re: Pękająca skóra na dłoniach 21.02.25, 07:37
      A nosisz rękawiczki?
      Bo czasami to wystarczy.
      • login-zajety321 Re: Pękająca skóra na dłoniach 21.02.25, 17:45
        Już tego pilnuje, bo faktycznie na początkub zimy to tak średnio
    • alexis1121 Re: Pękająca skóra na dłoniach 21.02.25, 07:41
      Miałam parę dni temu podobny problem, chodziłam w mrozie bez rękawiczek i popękała mi skóra. Krem z rossmanna, polecam, tylko są bardzo tłuste dłonie.

• zielonazabka888 Re: Pękająca skóra na dłoniach 21.02.25, 07:58
      Krem linomag bobo A+E na noc, na to rękawiczki kosmetyczne
    • palacinka2020 Re: Pękająca skóra na dłoniach 21.02.25, 09:09
      Jesli masz rany to pokazalabym to farmaceucie. Potrzebujesz kremu bez zadnych substancji zapachowych, dodatkow itd bo to po prostu boli gdy wnika do rany. Jakies kremy nawilzajace mozna stosowac gdy skora nie ma przerwanej ciaglosci.
    • alpepe Re: Pękająca skóra na dłoniach 21.02.25, 09:19
      Wciągaj salcesony, golony i rosoły, to ci się od kolagenu raz dwa polepszy skóra.
      • login-zajety321 Re: Pękająca skóra na dłoniach 21.02.25, 17:46
        O nie
        Jak pomyśle o tym zestawie to w sumie aż tak mocno te ręce nie bola smile
    • mikams75 Re: Pękająca skóra na dłoniach 21.02.25, 09:29
      Moje rady to:
      - bardzo dokładne osuszanie dłoni, nie wystarczy obetrzeć byle jak ręcznikiem
      - zakładanie rękawiczek przed wyjściem z domu.
      Najgorzej to skorzystać z toalety tuż przed wyjściem w pośpiechu i założenie rękawiczek gdzieś po drodze.
      - kremować, czym to już mniej ważne. Poustawiać kremy wszędzie, żeby je mieć pod ręką i smarować wiele razy dziennie.
    • mabel_mora Re: Pękająca skóra na dłoniach 21.02.25, 09:32
      ja mam taki, ale on nie zostawia tłustej warstwy
      najważniesjze to rękawiczki na mrozie i suche dłonie
      i orzechy jedz smile
    • greatbarrierreef Re: Pękająca skóra na dłoniach 21.02.25, 14:12
      Mi pomaga zwykła neutrogena.
    • hanusinamama Re: Pękająca skóra na dłoniach 21.02.25, 15:38
      Polęcę kąpiel dłoni w solance. I tak będzie chwile szczypać alę chwilę a potem jest ulga.
      Mi się dłonie wyleczyły na Kanarach, bo codziennie dużo pływałam w oceanie.
      Jak wróciłam kupiłam sobie sól boheńską.
      Jak tylko zaczyna pękać moczę dłonie (albo cała wchodzę do wanny z solą).
    • aankaa Re: Pękająca skóra na dłoniach 21.02.25, 15:45
      z dzisiejszego artykułu na wyborczej o kurierach

Ze schowka w aucie wyjmuje białą tubkę z wizerunkiem psa. Wylewa kleks żelu na dłonie i dokładnie wciera. To krem do pielęgnacji psich łap kupiony w sklepie zoologicznym. – Jaka praca, takie metody – śmieje się. – Bez tego zimą bym nie przetrwał, po normalnych kremach cały czas pęka mi skóra.
      • apallosa Re: Pękająca skóra na dłoniach 21.02.25, 18:29
        A wiesz, że to jest myśl....
        No w życiu bym nie wpadła 😍
    • czarna_kita Re: Pękająca skóra na dłoniach 21.02.25, 17:03
      Córce smarowałam na noc tłustym kremem (może być linomag, wazelina, masc z Wit A- ważne żeby natłuszczał a nie nawilżał) ii zakładałam rękawiczki bawełniane. Po kilku dniach był spokój. Ona miała tak popękane ze aż krew się pojawiała.
      • apallosa Re: Pękająca skóra na dłoniach 21.02.25, 18:32
        U mnie wazelina albo krem z witaminą A doskonale zdaje egzamin jako ostatni etap po intensywnym pływaniu ( najsampierw😀 po myciu tonik, potem maseczka z miodem manuka, potem krem oliwkowy Ziaja).
        Świetna jest też na skrzydełka nosa i na przesuszone wargi.
    • rodzicucznia321 Re: Pękająca skóra na dłoniach 21.02.25, 19:41
      Retimax 1500

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka