Dodaj do ulubionych

Pytanie do hr

14.03.25, 12:24
Dziewczyny podpowiedzcie bo nie ogarniam / po co pracodawcy absolutnie wszystkie świadectwa pracy ?Rozumiem ostatnie świadectwo z lód poprzedniego pracodawcy i nawet przedostatnie ale po co sprzed dajmy na to 15- 20 lat? Zawsze mnie to nurtowało 🙂
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Pytanie do hr 14.03.25, 12:36
      Nigdy się z czymś takim nie spotkałam.
      • myfaith Re: Pytanie do hr 14.03.25, 12:55
        Ja się ciagle z tym spotykam i nie uzyskuje konkretnych odpowiedzi . Na moja logikę to nie powinno być tak, ze potrzebny jest dyplom ukończenia + ostatnie świadectwo pracy abyy obliczyć należny urlop?
        • szarmszejk123 Re: Pytanie do hr 14.03.25, 13:12
          Serio? Może jakieś specyficzne środowisko czy co?
        • ib_k Re: Pytanie do hr 14.03.25, 13:15
          Nie zawsze, ponieważ są inne uprawnienia pracownicze wynikające np. ze stażu pracy. Oczywiście nikt nie ma prawa od ciebie wymagać poprzednich świadectw jeżeli nie chcesz z tych uprawnień korzystać.
        • mizantropka_20 Re: Pytanie do hr 14.03.25, 16:09
          Jeśli firma, w której zostaniesz zatrudniona wypłaca dodatek stażowy, to do jego przyznania i ustalenia należnego % od wynagrodzenia.
    • marecky81 Re: Pytanie do hr 14.03.25, 12:37
      Co to jest hr?
      • misiamama Re: Pytanie do hr 14.03.25, 12:47
        hrabia / hrabinia ew. hrabini
      • myfaith Re: Pytanie do hr 14.03.25, 12:53
        Za internem - "Skrót HR pochodzi od angielskiego wyrażenia Human Resources, który po polsku oznacza zarządzanie zasobami ludzkimi. W praktyce to właśnie specjaliści ds. HR odpowiadają za zatrudnianie i zwalnianie pracowników, procesy rekrutacyjne, szkolenia, onboarding oraz sprawy administracyjne.

Pierwsze lepsze Zródło: www.livecareer.pl/zycie-zawodowe/hr-co-to
        • marecky81 Re: Pytanie do hr 14.03.25, 12:55
          Czyli zadajesz pytanie kadrowym z jakiejś angielskiej firmy? Trzeba by było więc całe pytanie zadać po angielsku.
          • mamtrzykotyidwato5 Re: Pytanie do hr 14.03.25, 13:07
            Kadry to nie to samo, co HR.
            Kadry i HR są ze sobą bezpośrednio powiązane, ponieważ każdy z tych działów zajmuje się sprawami personelu firmy. Różnicą pomiędzy nimi jest to, że kadry obejmują tylko niektóre z kompetencji HR-u, zatem stanowią jego część.
            • marecky81 Re: Pytanie do hr 14.03.25, 13:14
              Pytanie autorki dot. spraw kadrowych.
              • mamtrzykotyidwato5 Re: Pytanie do hr 14.03.25, 13:17
                Skoro tak się dobrze znasz, to może jej odpowiedz, zamiast robić z siebie głupka?
          • gryzelda71 Re: Pytanie do hr 14.03.25, 13:08
            Ajć ...
          • anorektycznazdzira Re: Pytanie do hr 14.03.25, 17:04
            chciała żebyś coś zrozumiał
    • myfaith Re: Pytanie do hr 14.03.25, 13:56
      Bardzo Wam dziękuję za wyjaśnienie smile Certyfikaty/studia podyplomowe tez są w moim zawodzie mile widziane ale ważne dla mnie jest to, iz są to moje uprawnienia a nie obowiązek ( w sensie przedstawianie wszystkich świadectw pracy "od zarania dziejów" )
    • lauren6 Re: Pytanie do hr 14.03.25, 14:12
      Z powodu dodatku stażowego np. w budżetówce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka