Dodaj do ulubionych

Nie chcę o TYM myśleć!!!!! Ruminacje

14.03.25, 22:32
No cholera!
Mam trochę zły czas, trochę kłopotów, troszkę obniżone samopoczucie etc.
Uczepiła mi się osoba mojego własnego mózgu, nie chce o tej osobie myśleć, ale taka jakaś obsesja z ruminacjami mi się zrobiła- bo ze wszystkim ta osoba mi się kojarzy, non stop pojawia w myślach i bardzo pogarsza mi nastrój.
Jak to przetrwać? Jak to przerwać?
Znacie jakieś sposoby na take ruminacje?
Tak, myślę o spotkaniu z terapeutą, ale nie mam już żadnego na podorędziu, jak się pogorszy nie polepszy to wdrożę.
Ale może macie jakieś domowe sposoby na ruminacje i obsesje? wink
Obserwuj wątek
    • filutek.von.glutek Re: Nie chcę o TYM myśleć!!!!! Ruminacje 14.03.25, 22:38
      Czy ruminacje mają coś wspólnego z rumpologiem?
      • homohominilupus Re: Nie chcę o TYM myśleć!!!!! Ruminacje 15.03.25, 07:31
        filutek.von.glutek napisał:

> Czy ruminacje mają coś wspólnego z rumpologiem?

🫣
    • 00zxc00 Re: Nie chcę o TYM myśleć!!!!! Ruminacje 14.03.25, 22:39
      Może rumianek pomoże?
      • noname2021 Re: Nie chcę o TYM myśleć!!!!! Ruminacje 14.03.25, 22:41
        Pomysl o Trumpie, to zaraz ci przejdzie lol
        • autentyczka Re: Nie chcę o TYM myśleć!!!!! Ruminacje 14.03.25, 22:54
          Częściowo jest to związane- to osoba kocha Trumpa…
          • chocolate_dog123 Re: Nie chcę o TYM myśleć!!!!! Ruminacje 14.03.25, 23:17
            Jak można kochać Trumpa. FGS...
            • autentyczka Re: Nie chcę o TYM myśleć!!!!! Ruminacje 14.03.25, 23:40
              No kocha go 53% tego ich społeczeństwa więc tak z 180 milionów czy coś koło tego, taka ta osoba jest…. Brrrde
              • chocolate_dog123 Re: Nie chcę o TYM myśleć!!!!! Ruminacje 15.03.25, 00:26
                Tu masz świetną karykaturę:
                youtu.be/4_Gf0mGJfP8?si=1AN1i9S-A6eR2TSd
                • chocolate_dog123 Re: Nie chcę o TYM myśleć!!!!! Ruminacje 15.03.25, 00:34
                  youtu.be/-nQGBZQrtT0?si=PWgIHZK7atSMQypf
                  • noname2021 Re: Nie chcę o TYM myśleć!!!!! Ruminacje 15.03.25, 00:44
                    Zdecydowanie - jak mozna kochac Trumpa! Jakas nekrofilia czy co? Masz racje zie sie obruszasz.

Mozna kochac to co robi, jego polityczny geniusz, jego dalekowzrocznosc i wielki umysl ale przeciez nie fizycznosc smile))
    • primula.alpicola Re: Nie chcę o TYM myśleć!!!!! Ruminacje 14.03.25, 22:40
      To przyjemne ruminacje, czy wręcz przeciwnie?
      • autentyczka Re: Nie chcę o TYM myśleć!!!!! Ruminacje 14.03.25, 22:54
        Wręcz przeciwnie
        • primula.alpicola Re: Nie chcę o TYM myśleć!!!!! Ruminacje 14.03.25, 23:01
          No to zastosuj metodę medytacyjną, niecwalcz z tymi myślami, nie zatrzymuj się na nich, tylko pozwól im przepłynąć jak chmurom.
    • sueellen Re: Nie chcę o TYM myśleć!!!!! Ruminacje 14.03.25, 22:46
      CBT
      ACT
      MCT

SSRI
      SNRI
      BZD
      TCAs

a z domowych sposobow:
      mindfulness
      medytacja
      joga
      sport
      higiena snu
      • nangaparbat3 Re: Nie chcę o TYM myśleć!!!!! Ruminacje 14.03.25, 23:25
        E tam. Lepiej by się wzięła za jakąś robotę.
        • autentyczka Re: Nie chcę o TYM myśleć!!!!! Ruminacje 14.03.25, 23:39
          Roboty to ja mam po kokardkę i nic nie pomaga - właśnie mi te ruminacje w niej przeszkadzaja
          • hrasier_2 [...] 15.03.25, 04:40
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • ajr27 Re: Nie chcę o TYM myśleć!!!!! Ruminacje 14.03.25, 23:50
      Weź sobie zeszycik, dobry długopis i zacznij: " kochany pamiętniczku, nie mogę przestać myśleć o...". Gwarantuję, że za 3 dni po lekturze tych wypocin będziesz uleczona na dłuuugo. Sprawdzone info!
    • obrus_w_paski Re: Nie chcę o TYM myśleć!!!!! Ruminacje 14.03.25, 23:54
      Psychoterapia. Albo myślenie że twoje myśli to jak chmury poruszające się na niego, czasem są takie, czasem sa siakie, ty nic nie możesz zrobić tylko ewentualnie na nie spojrzeć i powiedzieć „o, ts chmura jest e kształcie dinozaura, a ta w kształcie kupy”. I mieć pewność że za chwilę znikną
      • taki-sobie-nick Re: Nie chcę o TYM myśleć!!!!! Ruminacje 14.03.25, 23:56
        obrus_w_paski napisała:

> Psychoterapia. Albo myślenie że twoje myśli to jak chmury poruszające się na ni
        > ego, czasem są takie, czasem sa siakie, ty nic nie możesz zrobić tylko ewentual
        > nie na nie spojrzeć i powiedzieć „o, ts chmura jest e kształcie dinozaura, a ta
        > w kształcie kupy”. I mieć pewność że za chwilę znikną

Aha, ale zanim znikną, to jednak są?
        • marta.graca Re: Nie chcę o TYM myśleć!!!!! Ruminacje 15.03.25, 07:12
          A jak chciałabyś sie pozbyć myśli?
    • bmtm Re: Nie chcę o TYM myśleć!!!!! Ruminacje 15.03.25, 02:52
      Na myśli natrętne stosuje się farmakoterapię z dobrymi rezultatami.
      • marta.graca Re: Nie chcę o TYM myśleć!!!!! Ruminacje 15.03.25, 07:12
        Bzdura.
        • obrus_w_paski Re: Nie chcę o TYM myśleć!!!!! Ruminacje 15.03.25, 09:13
          No niekoniecznie. Czasem farmakologia jest niezbędna żeby zacząć jakoś pracować nad tym
          • marta.graca Re: Nie chcę o TYM myśleć!!!!! Ruminacje 15.03.25, 09:45
            Ale sama farmakoterapia nie pomoże na natrętne myśli.
            • bmtm Re: Nie chcę o TYM myśleć!!!!! Ruminacje 15.03.25, 10:57
              Można się dziwić. Rispolept jest potężnym eliminatorem zachowań i myśli natrętnych, aczkolwiek z wieloma skutkami ubocznymi.
              • bmtm Re: Nie chcę o TYM myśleć!!!!! Ruminacje 15.03.25, 10:59
                *zdziwić
              • marta.graca Re: Nie chcę o TYM myśleć!!!!! Ruminacje 15.03.25, 11:00
                To lek przeciwpsychotyczny, na poważne stany, nie zdziwiłabym się, gdyby się po nim czuło jak zombie.
                • bmtm Re: Nie chcę o TYM myśleć!!!!! Ruminacje 15.03.25, 11:04
                  No tak, ale długotrwałe zachowania lub myśli natrętne są gorsze. Wcale nie takie rzadkie przypadki typu myślenie o urojonym bólu paznokcia przez 18 godzin na dobę i wiele dni.
                  • marta.graca Re: Nie chcę o TYM myśleć!!!!! Ruminacje 15.03.25, 11:06
                    Jak zwykle bredzisz.
        • bmtm Re: Nie chcę o TYM myśleć!!!!! Ruminacje 15.03.25, 09:33
          Na zachowania kompulsywne to dobra pomoc, np. Rispolept.
    • anorektycznazdzira Re: Nie chcę o TYM myśleć!!!!! Ruminacje 15.03.25, 07:11
      Obsesyjne myśli, połączone z lękami itp to temat do przedyskutowania z psychiatrą
    • la_felicja Re: Nie chcę o TYM myśleć!!!!! Ruminacje 15.03.25, 09:14
      A klin-klinem by się nie dało? Zacznij intensywnie myśleć o jakiejś fajnej osobie, np wyobrażaj sobie, że ta osoba jest przy tobie i razem zajmujecie się tą robotą, której masz po kokardkę...może akurat pomoże?
    • feldmarszalek.duda Re: Nie chcę o TYM myśleć!!!!! Ruminacje 15.03.25, 13:37
      Jeden pomysł: medytacja (=myślenie o niczym). Drugi pomysł: w chwili wystąpienia emocji, do których ciągle mózg uporczywie wraca nakierowywać myśli na inne emocje. Na początku trzeba się zmuszać, potem jest łatwiej.
    • ardzuna Re: Nie chcę o TYM myśleć!!!!! Ruminacje 15.03.25, 13:59
      autentyczka napisał(a):

> taka jakaś obsesja z ruminacjami mi się zrobiła- bo ze wszystkim ta osoba mi si
      > ę kojarzy, non stop pojawia w myślach i bardzo pogarsza mi nastrój.
      > Jak to przetrwać? Jak to przerwać?
      > Znacie jakieś sposoby na take ruminacje?

Ruminacje to konkretny sposób myślenia obsesyjnego, a ty się chyba po prostu zakochałaś? Na to często nie ma sensownego sposobu, można odwracać uwagę, ale myśli o ukochanej osobie i tak nawracają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka