Dodaj do ulubionych

Budka z piwem

16.03.25, 12:37
Często pojawia się na forum mityczny Zenek/ Kazik/ Mirek / Ziutek/ Mietek etc spod budkiz piwem.
A ja mam pytanie: kiedy ostatnio widziałyście taka przysłowiową budkę z piwem?
Były chyba takie przybytki, coś mi się kojarzy, w latach 80 i później ale zaniknęły wraz z transformacją.
Istnieją jeszcze gdzieś?
Obserwuj wątek
    • hrasier_2 Re: Budka z piwem 16.03.25, 12:40
      Gdyby teraz były budki z piwem, to byłyby to intelektualne centra Polski, bo teraz uniwersytety spadły poniżej miejskich szaletów. Najlepsze był budki z piwem na peronach dworcowych ,czynne całą dobę .
      Tam się szło po zabawie dokończyć dzieło . Spotykało się całe miasto 😊
      • livia.kalina Re: Budka z piwem 16.03.25, 13:12
        Ty uniwersytet widziałeś tylko na obrazku ale czujesz się ekspertem w ocenianiu poziomów uczelni? Że też Ciebie samego twoja pretensjonalność nie śmieszy.
        • zona_mi Re: Budka z piwem 17.03.25, 10:01
          livia.kalina napisała:

> Ty uniwersytet widziałeś tylko na obrazku ale czujesz się ekspertem w ocenianiu
          > poziomów uczelni? Że też Ciebie samego twoja pretensjonalność nie śmieszy.
          >

Najpierw należałoby rozumieć, czym jest pretensjonalność.
      • trina45 Re: Budka z piwem 17.03.25, 23:53
        pamietam jak przez mgle winkpod Kasztanami we Wroclawiu
        • hrasier_2 Re: Budka z piwem 18.03.25, 06:51
          Śpiewano o nich piosenki:

"Wprawdzie w miastach mniej roboty, Wprawdzie więcej kiosków z piwem . Ale na wsi mniej kłopotów. Ale milsze są dziewczyny"

Niebiesko - Czarni, 1967. "Hej, wracajcie chłopcy na wieś"
    • lajtova Re: Budka z piwem 16.03.25, 12:46
      Bardzo mi brakuje takich miejsc żeby sobie wypić latem piwo i przegryźć to kiełbasą z grilla+kajzerką.
      W Niemczech czy Wiedniu to funkcjonuje.
      • andallthat_jazz Re: Budka z piwem 16.03.25, 13:15
        No wlasnie mialam pisac, ze u nas zatrzesienie w Wiedniu. Niektore maja kultowy status i w nocy kolejki jak za komuny. Czasem najdzie mnie ochota na currywurst z frytkami.
        • anajustina Re: Budka z piwem 16.03.25, 14:22
          Ale te klasyczne budki w PRL to chyba tylko piwo serwowały? Był taki film z Maklakiewicza, jak ciągle pod taką budkę chodził i sterczał z tym piewskiem.
        • swiecaca Re: Budka z piwem 17.03.25, 10:43
          Tu podobno eleganccy goście opery się stołują w nocy smile
    • witamina_d_3 Re: Budka z piwem 16.03.25, 12:50
      Nie pamiętam, ale tak sobie pomyślałam, że jakbym miała bar to nazwałabym go "Budka z piwem"
      • pepsi.only Re: Budka z piwem 16.03.25, 14:05
        To bardzo dobra nazwa!
      • livia.kalina Re: Budka z piwem 16.03.25, 15:12
        fajny pomysłsmile
    • krwawy.lolo Re: Budka z piwem 16.03.25, 13:07
      Budki z piwem zniknęły na długo przed kioskami ruchu. A w mojej wiosce już trzy lata temu zniknął nawet "klub" przy sklepiku. Klub był drewnianą altanką postawioną na prywatnym polu i omijał zakaz spożywania na terenie sklepu.
      • andallthat_jazz Re: Budka z piwem 16.03.25, 13:18
        A to ciekawostka z Wiednia. I budki z piwem i kioski ruchu mamy. Ciekawym jest to, ze kiosk ruchu moze prowadzic, otworzyc tylko osoba z orzeczona niepelnosprawnoscia. Moze zatrudniac zdrowych pracownikow, ale zdrowa osoba nie moze zalozyc takiej dzialalnosci lub jej przejac.
        • jakis.login Re: Budka z piwem 17.03.25, 07:43
          andallthat_jazz napisała:

> A to ciekawostka z Wiednia. I budki z piwem i kioski ruchu mamy.

Patrz pani, nie wiedziałam, że Ruch SA dokonał światowej ekspansji!
          • marta.graca Re: Budka z piwem 17.03.25, 08:53
            Tym bardziej, że w grudniu zamknął swoje ostatnie kioski.
      • aankaa Re: Budka z piwem 16.03.25, 13:58
        a ten klub nie był określany jako "belka"?
        • krwawy.lolo Re: Budka z piwem 16.03.25, 14:41
          Nic mi o tym nie wiadomo. Klubem ochrzciliśmy to z kumplami z "miasta". Miejscowi mówili buda. Obiło mi się jeszcze pojęcie "betlejem". Ale tylko raz.
          • anajustina Re: Budka z piwem 16.03.25, 15:32
            Kiedyś się jeszcze mordownia na takie przybytki mówiło.
            • krwawy.lolo Re: Budka z piwem 16.03.25, 15:46
              Mordowniami były tanie knajpy, gdzie podawano i piwo i wódkę, tudzież wino. Raczej zamknięte, znaczy "konsumenci" chlali w jakimś pomieszczeniu.
              • bi_scotti Re: Budka z piwem 16.03.25, 15:57
                Byl tez Bar Piwny Jantar przy Swietokrzyskiej - klasa sama dla siebie big_grin tongue_out Unforgettable wink Cheers.
      • krwawy.lolo Re: Budka z piwem 17.03.25, 07:35
        Nostalgia ...
    • 00zxc00 Re: Budka z piwem 16.03.25, 14:05
      Przypomniałaś mi moją ulubioną książkę Krystyny Boglar - „Nie głaskać kota pod włos”. Był tam Benek spod budki z piwem i miał nos jak malina.
      Budki z piwem nie widziałam od dawna ale przecież istnieją w Polsce ogródki piwne latem?
      • homohominilupus Re: Budka z piwem 16.03.25, 15:28
        Ale to nie to samo przecież
        • 00zxc00 Re: Budka z piwem 16.03.25, 15:42
          No oba to przybytki służące do spożywania piwa na wolnym powietrzu, czyż nie?
          • angazetka Re: Budka z piwem 18.03.25, 00:39
            Suknia wieczorowa i kostium kąpielowy służą do ubrania ciała w pewnych okolicznościach, więc są tym samym?
      • trina45 Re: Budka z piwem 17.03.25, 23:55
        pamietam ten opis, a nos chyba kalafiorowaty mial , zapamietalam na cale zyciewink)))))))))
    • bi_scotti Re: Budka z piwem 16.03.25, 14:15
      Jezdzac po PL, widuje tylko namiastki classic budek z piwem w lecie, w miejscowosciach turystycznych. Najczesciej przypominaja bardziej moje local beer gardens niz PRLowskie budki z piwem z mojego dziecinstwa. Ale przyznam, ze mnie nie zal. Te, ktore pamietam wlasnie z lat dzieciecych to byly miejsca (sorry) obszczane dookola, smrod rozchodzil sie w kazdym kierunku, panom zdarzalo sie byc chamowatymi, oblesnymi, czasem wrecz niebezpiecznymi (bylam swiadkiem rzucenia kuflem w kierunku przechodnia surprised). Jakos ciezko tesknic wink
      Locally, glownie z powodu pogody - w chlodne miesiace sa pubs, w cieple - wspomniane beer gardens. Czy sa kuznica wielkich umyslow na miare uniwersytetow, who knows big_grin Jutro local Irish pub z powodow wiadomych - nie spodziewam sie conversations na miare Kanta z niebem gwiazdzistym nad nami tongue_out Cheers.
    • riki_i Re: Budka z piwem 16.03.25, 14:44
      Zniknęły w latach 90-tych. Przynajmniej te nad Wisłą przy Wisłostradzie w Warszawie.
      • aankaa Re: Budka z piwem 16.03.25, 15:51
        mniej więcej w tym samym czasie zniknęła buda spod PKiN (grzybek?)
    • abria Re: Budka z piwem 17.03.25, 07:57
      teraz jest Zenek/ Kazik/ Mirek / Ziutek/ Mietek spod Żabki
      • trina45 Re: Budka z piwem 17.03.25, 23:58
        te gibkie Mietki , Zdzichy i Zbychy dawno juz nie zyja, teraz to raczej zule nazywaja sie Pawel ,Darek ,Przemek
    • hanusinamama Re: Budka z piwem 17.03.25, 08:04
      Teraz się przemianowały na żabki. A Zenki z piwa przerzucili się na małpki.
    • alina460 Re: Budka z piwem 17.03.25, 09:48
      Teraz są Big Beny i Alkohole24.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka