Dodaj do ulubionych

Macie ikze?

21.03.25, 18:44
Zastanawiam się nad tą opcją że względów podatkowych, wiele nie wiem, chętnie poczytam. No i gdzie jest kruczek, bo pewnie gdzie jest. smile
Obserwuj wątek
    • saszanasza Re: Macie ikze? 21.03.25, 19:09
      Ja wybrałam ike, ale czytałam, że ikze jest też dobrym wyborem.
      • evening.vibes Re: Macie ikze? 22.03.25, 07:29
        saszanasza napisała:
        > Ja wybrałam ike, ale czytałam, że ikze jest też dobrym wyborem.

Nie trzeba wybierać, można mieć oba.
    • alfa36 Re: Macie ikze? 21.03.25, 19:12
      Ja się nie znam ale się wypowiem. Kruczek jest gdzieś przy wykupie, bo wtedy płaci się podatek. Koniec końców też zastanawiam się, bo ponoć mimo to jest to opłacalne.
    • trampki-w-kwiatki Re: Macie ikze? 21.03.25, 19:16
      Obawiam się, że gdy będziemy te pieniądze z ikze wypłacać, zapłacimy zupełnie inną stawkę podatku. Gdyby nie to, to byłby świetny interes.
      • alfa36 Re: Macie ikze? 21.03.25, 23:41
        Bodajże teraz jest to 12 procent?
        • wrotek0 Re: Macie ikze? 22.03.25, 18:40
          Teraz jest to 10 %, co przy stawce podstawowej 12 % (PŁ) nie jest zbyt motywujące. Inaczej, jak ktoś wchodzi w drugi próg podatkowy, wyedy się kalkuluje, bo wpłaty na IKZe odliczasz od dochudu przed opodatkowaniem. Więc jakoś tam sobie środki pracują a przy wykupie 10 % trzeba będzie oddać.
    • riki_i Re: Macie ikze? 22.03.25, 00:03
      Mamy.

To co teraz wpłacisz, odliczasz sobie od podatku w rozliczeniu rocznym PIT (uwaga! - trzeba mieć co odliczyć, więc jeśli góvno zarabiasz albo żyjesz w znacznej mierze z oszczędności - jak Riki obecnie - to wpłaty na IKZE nie mają sensu).

Pieniądze można wypłacić dopiero w 65 r.ż. i uwaga! uwaga! płacisz wtedy zryczałtowany podatek 10% od całości zgromadzonych środków (nie od zysków! od całości salda!!!) . Czyli z grubsza oddajesz to, co zyskałaś na odliczeniach podatkowych.

Można IKZE zlikwidować przed 65 r.ż., ale wtedy już nigdy nie założysz nowego. Nie ma wypłat częściowych (jak z IKE), możliwa tylko całościowa likwidacja. Cała kwota z wypłaty wchodzi w PIT jako "dochód z innych źródeł" czyli bez żadnych kosztów uzyskania przychodu! Jak ostro nie zakombinujesz, to cię rąbną na podatku, że hej!

Generalnie jest to produkt, który ma wiele "haczyków". Poza tym, jest zwykle proponowany jako fundusze inwestycyjne, na których zawsze można pięknie stracić. Więc korzyść w ogóle może być iluzoryczna.
      • evening.vibes Re: Macie ikze? 22.03.25, 07:36
        riki_i napisał:
        > uwaga! uwaga! płacisz wtedy zrycza
        > łtowany podatek 10% od całości zgromadzonych środków (nie od zysków! od całości
        > salda!!!) . Czyli z grubsza oddajesz to, co zyskałaś na odliczeniach podatkow
        > ych.

Wcześniej uwaga! uwaga! całość wpłaty odliczasz od podstawy opodatkowania. Przy II progu różnica między 32% a 10% to nie jest 'z grubsza to samo'.

> Generalnie jest to produkt, który ma wiele "haczyków".

Oficjane zasady nie są 'haczykami'.

> Poza tym, jest zwykle pr
        > oponowany jako fundusze inwestycyjne, na których zawsze można pięknie stracić.
        > Więc korzyść w ogóle może być iluzoryczna.

Jest wiele IKZE obligacje i nikt ci nie losuje, sam wybierasz.
        • riki_i Re: Macie ikze? 22.03.25, 14:43
          evening.vibes napisała:

> Wcześniej uwaga! uwaga! całość wpłaty odliczasz od podstawy opodatkowani
          > a. Przy II progu różnica między 32% a 10% to nie jest 'z grubsza to samo'.

Czyżby? Przecież od wypracowanych zysków (o ile w ogóle będą), też dosięgnie Cię gilotyna 10%. Płacisz od całości zgromadzonego salda. To bardzo dotkliwa danina na sam koniec oszczędzania.

> > Generalnie jest to produkt, który ma wiele "haczyków".
          >
          > Oficjane zasady nie są 'haczykami'.

Co Ty pierniczysz? To niby polisy na życie Aegona z funkcją oszczędzania nie miały "haczyków" , bo wszystko było 'gdzieś tam, gdzieś tam' zapisane drobnym druczkiem? No chyba mialy haczyki jak cholera, skoro nadzór przywalil wielomilionowe kary za tego typu praktyki, nakazał zwrot niezależnie pobieranych opłat i zakazał ich stosowania w przyszłości. Wszystko co jest mało przejrzyste i niekorzystne dla klienta stanowi w potocznym rozumieniu "haczyk".

> > Poza tym, jest zwykle pr
          > > oponowany jako fundusze inwestycyjne, na których zawsze można pięknie str
          > acić.
          > > Więc korzyść w ogóle może być iluzoryczna.
          >
          > Jest wiele IKZE obligacje i nikt ci nie losuje, sam wybierasz.

Ja mam IKZE lokatę na 8,5% rocznie. Ale to biały słoń i żaden nowy klient czegoś takiego nie zdobędzie, bo nie jest oferowane. Wszystkie reklamy IKZE naganiają na fundusze inwestycyjne. Koniec i kropka. Nie ma z czym dyskutować, bo tak jest.

• zorza_123 Re: Macie ikze? 22.03.25, 16:51
            Mam od dobrych kilku lat. Jestem w 2 progu więc trochę odliczam co roku. Fajna kasa się już zebrała plus rośnie ze względu na to że srodki są inwestowane. Nie czuję tego za bardzo finansowo a kasa rośnie.
            Polecam
          • evening.vibes Re: Macie ikze? 22.03.25, 18:30
            riki_i napisał:
            > Czyżby? Przecież od wypracowanych zysków (o ile w ogóle będą), też dosięgnie Ci
            > ę gilotyna 10%. Płacisz od całości zgromadzonego salda. To bardzo dotkliwa dani
            > na na sam koniec oszczędzania.

Przecież normalnie zapłaciłbyś 19%.

> Co Ty pierniczysz? To niby polisy na życie Aegona z funkcją oszczędzania nie mi
            > ały "haczyków" , bo wszystko było 'gdzieś tam, gdzieś tam' zapisane drobnym dru
            > czkiem?

Ale to nie ma 'drobnego druczku' - to wszystko co napisałeś to oficjalne zasady programu znane wszystkim.

> Ja mam IKZE lokatę na 8,5% rocznie. Ale to biały słoń i żaden nowy klient czego
            > ś takiego nie zdobędzie, bo nie jest oferowane. Wszystkie reklamy IKZE nagani
            > ają na fundusze inwestycyjne. Koniec i kropka. Nie ma z czym dyskutować, bo t
            > ak jest.

Tak oczywiście nie istnieje koniec i kropka!
            www.bm.pkobp.pl/oferta/klient-indywidualny/rachunki-ike/ikze-obligacje/
            • riki_i Re: Macie ikze? 22.03.25, 19:13
              Jak ktoś mozolnie odkłada pieniądze na emeryturę, to ciężko znosi kasowanie go podatkiem. Zwlqszcza jesli nie jest to podatek od zysków, tylko od całości zgromadzonych środków. Z IKZE ,jeśli kwoty tam złożone nie są przesadnie wielkie, można jeszcze zakombinować tak, aby przed 65 r.z. zlikwidować program będąc już formalnie bezrobotnym, a jeszcze nie emerytem. I np. rozliczyć PIT z niepracującą żoną, albo żoną na działalności gospodarczej na stracie. Wtedy w sprzyjających okolicznościach da się nie zapłacić podatku.

Oficjalne zasady programu znane wszystkim są nadmiernie skomplikowane. Masa osób nie rozumie samych podstaw tego programu, czego dowodem jest choćby niniejszy wątek.

Biuro maklerskie PKO BP jest jedynym podmiotem umożliwiającym zakup obligacji skarbu państwa w ramach IKE i IKZE.
              • evening.vibes Re: Macie ikze? 22.03.25, 19:22
                riki_i napisał:
                > można jeszcze zakombinować tak, aby przed 65 r.z. zlikwidować program będąc już
                > formalnie bezrobotnym,

To jest produkt emerytalny a nie kombinatorski.

> Oficjalne zasady programu znane wszystkim są nadmiernie skomplikowane.

Głównie dla ciebie big_grin
                • riki_i Re: Macie ikze? 22.03.25, 20:07
                  Wiesz co? Napisz mi może "pier**l się", będziesz zadowolona, że mi dogryzłaś i zakończymy dyskusję. Bo takie uwagi jak powyższe nie wnoszą nic. Tylko skończony idiota nie próbuje wyślizgać się z zapłacenia podatku, jeśli jest cień takiej możliwości. To raz. A dwa, poczytaj pierwsze posty w tym wątku i oceń, czy osoby które się wypowiedziały mają choćby śladową wiedzę, czy jest IKZE.
              • zorza_123 Re: Macie ikze? 24.03.25, 18:35
                Czyli teoretycznie mogę wieku 60 lat pójść na emeryturę, założyć działalność w wieku 63 lat np , mieć stratę i w wieku 65 lat wypłacić środki bez podatku?
                • riki_i Re: Macie ikze? 24.03.25, 23:35
                  Tak.
      • mizantropka_20 Re: Macie ikze? 22.03.25, 19:26
        Ja zrezygnowałam po pięciu latach.Mój "fundusz" nie zarabiał, a instytucja skwapliwie pobierała prowizję, tak że więcej wpłacałam, niż miałam. Mimo wszystko miałam i tak "szczęście" bo: po pierwsze mój fundusz nie był "pod kreską" (jak prawie wszystkie pozostałe) więc poza prowizją nominalnie nie traciłam, po drugie odliczałam 18%, a z racji lekkiego przekroczenia II progu obniżałam podstawę do opodatkowania i miałam niewielki zwrot z tego tytulu
        • riki_i Re: Macie ikze? 22.03.25, 20:14
          mizantropka_20 napisała:

> Ja zrezygnowałam po pięciu latach.Mój "fundusz" nie zarabiał, a instytucja skwa
          > pliwie pobierała prowizję, tak że więcej wpłacałam, niż miałam.

Typowa sytuacja. Dokładnie tak samo miałem w funduszach Legg Mason, gdzie pierwotnie zakładałem IKZE.
        • droch Re: Macie ikze? 22.03.25, 22:27
          A nie prościej było po prostu przenieść IKZE np. do ING IKZE-Oszczędniościowe? To, oczywiście, wersja minimalistyczna, ale na pewno nigdy nie będzie się "pod kreską"
          • riki_i Re: Macie ikze? 22.03.25, 22:43
            Przeniosłem do jednego banku spółdzielczego, później do drugiego. W zasadzie to taka moja resztówka, bo od dawna nie wpłacam tam żadnych nowych pieniędzy.
          • alfa36 Re: Macie ikze? 23.03.25, 07:57
            A dlaczego do ING?
      • anorektycznazdzira Re: Macie ikze? 23.03.25, 06:38
        hola hola, 10% to jest to samo co 32% (czy nawet 18%)? Nie wszyscy mają pół etatu z minimalnej krajowej.
        Poza tym te 10% za np. 20 lat to NIE jest to samo, co dzisiaj, pieniądze się najpierw te 20 lat pokręcą.

Jedyny kruczek jaki jest, to ten, że nie wiesz czy "twój" fundusz będzie zarabiał, ale jeśli jesteś w stanie wybrać taki, który będzie, to sprawa wygląda ok.
    • kotejka Re: Macie ikze? 22.03.25, 18:37
      Czyli reasumując- mogę zaoszczędzić na drugim progu 6 tys rocznie zamrażając 20 tys rocznie, które mogę wypłacić za 20 lat płacąc od nich od nich 2 tys podatku?
      Czyli de facto 4 tys, minus inflacja, która za lat 29 może wynieść uj wie ile? Czy tylko mi wydaje się to słabym biznesem?
      • evening.vibes Re: Macie ikze? 22.03.25, 18:48
        kotejka napisała:
        > Czyli reasumując- mogę zaoszczędzić na drugim progu 6 tys rocznie zamrażając 20
        > tys rocznie, które mogę wypłacić za 20 lat płacąc od nich od nich 2 tys podatk
        > u?
        > Czyli de facto 4 tys, minus inflacja, która za lat 29 może wynieść uj wie ile?
        > Czy tylko mi wydaje się to słabym biznesem?

Jakie 20k?? Limit wpłat an IKZE w 2025 roku wynosi 10,4k dla etatowców i 15,6k dla osób na działalności. Wpłacone środki nie leżą na koncie w banku tylko są inwestowane (w co wybierzesz) więc rosną. Tak - podstawowym zyskiem na IKZE jest różnica na podatku i o to ten 'biznes' jest lepszy od zwykłego inwestowania.
        • kotejka Re: Macie ikze? 22.03.25, 19:06
          No rozliczamy się z mężem, liczę razy 2
          • evening.vibes Re: Macie ikze? 22.03.25, 19:19
            kotejka napisała:
            > No rozliczamy się z mężem, liczę razy 2

No to na prostych liczbach - zakładamy inwestycję tych 20k w taki sposób, że po x latach daje 30k.

Bez IKZE wypłacając płacisz Belkę od 10k zysku czyli zostaje ci 28,1k.

W IKZE - inwestujesz 20k dostajesz na wstępie zwrot 6,4k, po x latach masz 30k - od całości płacisz 10% -zostaje ci 27k. Pozostałe 6,4 inwestujesz na zasadach rynkowych (przykład bez IKZE) i przy tych samych założeniach masz 9,6k minus belka to 9k - razem 38k.
            • kotejka Re: Macie ikze? 22.03.25, 19:39
              Ok, brzmi dobrze wink
            • droch Re: Macie ikze? 22.03.25, 22:33
              Te 6,4 kPLN zwrotu można również inwestować w IKE, żeby nie zapłacić podatku od zysku
      • riki_i Re: Macie ikze? 22.03.25, 19:18
        kotejka napisała:

> Czy tylko mi wydaje się to słabym biznesem?

Nie tylko Tobie, zwłaszcza, że na funduszach inwestycyjnych można pięknie stracić.

Koleżanka evening.vibes ma obligacje skarbu państwa , no tutaj jest zysk gwarantowany, ale nie zawsze trafia się złoty strzał, typu czterolatki indeksowane inflacją przy kilkunastoprocentowej inflacji. No i jeszcze trzeba być Morawieckim, żeby odpowiednio wcześniej to kupić (w pierwszym roku oprocentowanie jest stałe i niskie).
        • droch Re: Macie ikze? 22.03.25, 22:30
          (...)ale nie zawsze trafia się złoty strzał, typu czterolatki indeksowane inflacją przy kilkunastoprocentowej inflacji

Produkt IKZE Obligacje został wprowadzony pod koniec 2023, więc na pewno nie objęły tego przypadku
          • riki_i Re: Macie ikze? 22.03.25, 22:42
            Ok, nie wiedziałem. Ale IKE Obligacje w PKO BP jest od niepamiętnych czasów. Więc można było skorzystać, jak ktoś był dobrze poinformowany.
      • mizantropka_20 Re: Macie ikze? 22.03.25, 20:20
        Maksymalny limit wpłat na IKZE w roku 2024 wyniósł: 9 388,80 zł lub lub 14 083,20 zł (dla osób, które prowadzą pozarolniczą działalność).
        Czyli zamrażasz 9 lub 14 tys., zaoszczędzasz 3 lub 4,5 tys., a realnie 2 lub 3 nie licząc influencji i prowizji. Tak, to slaby biznes, dlatego się wymiksowalam.
        • mizantropka_20 Re: Macie ikze? 22.03.25, 20:22
          * inflacji
        • droch Re: Macie ikze? 22.03.25, 22:31
          Kto "zamraża", ten "zamraża", można też zarabiać wink
    • bywalec.hoteli Re: Macie ikze? 22.03.25, 19:00
      Chyba bezpieczniejsze jest własne konto?
      • trampki-w-kwiatki Re: Macie ikze? 23.03.25, 08:28
        Własne konto? W sensie lokata na jakiś żenujący procent? Eee, nie.
        • primula.alpicola Re: Macie ikze? 23.03.25, 08:42
          To jest kwestia (braku) skłonności do ryzyka. Wielu ludzi woli ten żenujący procent niż ryzykowne inwestycje.
        • bywalec.hoteli Re: Macie ikze? 25.03.25, 14:27
          trampki-w-kwiatki napisała:

> Własne konto? W sensie lokata na jakiś żenujący procent? Eee, nie.

Nie, w sensie, żeby samemu kontrolować swój kapitał niż powierzać to kolejnej instytucji/funduszowi?

A lokaty na żenujący procent to fakt. Zwykle jest to 5%, po podatku 4% i co 3 miesiące trzeba przerzucać między bankami fundusze.

A co polecasz na lepszy % niż to 5?
    • primula.alpicola Re: Macie ikze? 23.03.25, 06:43
      Weszłaś w drugi próg?
      To co zaoszczędzisz teraz, oddasz przy likwidacji, nie wiem czy to ma sens.
      • kotejka Re: Macie ikze? 23.03.25, 07:39
        No właśnie. Bólu d*pa przy podatku, ale czy nie będzie bolała bardziej chować 20 tys rocznie pod.ciemny kamień, który uchylisz za co najmniej 18 lat? Lto.woezjak będzie wtedy swiat wyglądał?
    • marianna1960 Re: Macie ikze? 25.03.25, 05:30
      Oczywiście że mam IKZE i IKE w biurze maklerskim BOSSA głównie w ETF na rynki zagraniczne inwestomat.eu/czy-konto-ikze-sie-oplaca/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka