Dodaj do ulubionych

PSL i myśliwi

24.03.25, 10:47
Kurna kolejny przykład państwa w państwie.
Jakim cudem mając broń, którą można zabić człowieka (wielokrotnie myśliwy mylił człowieka z dzikiem co kończyło się śmiercią człowieka) nie musi przechodzić regularnie badań.
Obowiażek jest jedynie do wydania takie pozwolenia, potem można oślepnąć, dostać choroby psychicznej, mieć problemy z agresją ( jak myśliwy który zastrzleił nastolatka) i nic.
Ostatnio było tu pytanie kogo wysłałaTekst linkubym na Marsa, Zmieniam zdanie zamiast jarka wsadziłabym w rakietę Kosiniaka Kamysza.
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 10:55
      Ciekawe, jaką siłą jest lobby rzeźników amatorów w peezelu. Bo przecież liczebnie nie są chyba, nawet z żonami, jakimś licznym elektoratem?
      • hanusinamama Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 11:03
        Mnie dziwi, ze oni się tak bronią przed tymi badaniami? Przecież na polowanie nie idą solo. Mało to przypadków jak jeden drugiemu w dupę strzelił bo z dzikiem pomylił?
        Wolałabym chyba aby kolega z bronią widział cokolwiek...
        • pepsi.only Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 11:23
          Bronią się, bo to są stare dziady borowe.
          I przypuszczam, że zdecydowana większość myśliwych, choćby przez wiek i ograniczenia zdrowotne związane z wiekiem straciłaby pozwolenie. Sąsiadów myśliwych mam za płotem, wiec widzę, wiek 80- .

( I na podobnej zasadzie nie wprowadzono jak dotąd badań dla kierowców- społeczeństwo starzeje się, i niestety coraz starszych, i zniedołężniałych kierowców mamy statystycznie coraz więcej. I jeśli wprowadzono by przepis o takim badaniu np w okolicy 68-70r.ż. to wieluuuuu straciłoby prawko.)
          • pursuedbyabear Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 12:05
            Plus do tego chleją, jak sądzę.
          • krwawy.lolo Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 12:14
            Jeżeli to kwestia pokoleniowa, to może razem z dziadami wymrze obciachowy etos łowcy, wraz z kretyńskim sztafarzem, mundurkami, trąbkami, z całą żałosną celebrą.
            • krwawy.lolo Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 12:16
              Chyba młodzi nie garną się masowo do łażenia z karabinem i w kapelutku z piórkiem po lesie i strzelania do wszystkiego, co się rusza i nie rusza?
              • aandzia43 Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 12:23
                Garną się. Polowanko, zabawy bronią to kwestia ponadpokoleniowa. Zaczynasz coś znaczyć w układzie - zaczynasz polować. Kapelutek z piórkiem zamienia się na jakiś bardziej topowy gadżet, to zresztą nieważne.
                • hanusinamama Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 12:41
                  Chyba jednak nie tak bardzo. Tescia brat jest w kole łowieckim. Najmłodszy z nich ma 54 lata. Syn wujka nie strzela, dziadek musiał pochować te wszystkie poroża bo wnuczki mu płakały i nie chciały do niego przychodzić
                  Iluś tam nadal przekazuje dzieciom zamiłowanie do łojenia. Natomiast chociazby z powodu sredniej wieku myśliwych powinni być regularnie badani
                  • aandzia43 Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 12:54
                    Obyś miała rację. Ja jednak widuję młodych włóczących się po łąkach. A sztafeta pokoleniowa to niekoniecznie z ojca na syna, miałam na myśli sytuację "młody się dorobił, poczynił znajomości w gminie i na wyższych szczeblach i poszedł w polowania".
                    • hanusinamama Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 12:56
                      Nie mówię, że nie ma młodych ale średnia wieku bliżej 50
                • krwawy.lolo Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 12:50
                  Gadżet jest ważny. Jest częścią definiującą przynależność do elitarnej grupy, z całą jej retoryką i obrzędowością. Ja tylko wyraziłem nadzieję, że młodzi już się do tego anachronizmu nie pchają.
                  • aandzia43 Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 12:56
                    Ważna to jest giwera, kolesiostwo, poczucie mocy. Dawne ideały łowieckie poszły się...
                    • krwawy.lolo Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 13:36
                      Przepraszam, ale "ideały łowieckie" budzą we mnie smutną wesołość. Rozumiem potrzebę fachowej kontroli tzw. "zwierzostanu" przez upoważnionych do zabijania urzędników państwowych, ale etosu mordowania dla przyjemności nie rozumiem i nie mam ochoty rozumieć.
                      • aandzia43 Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 14:11
                        Też nie moje klimaty, ale póki zabijanie zwierząt jest tylko jednym z elementów opieki nad przyrodą, współistnienia z nią, kiedy przestrzega się przepisów bezpieczeństwa to mogę uwierzyć że mamy do czynienia z jakimś etosem. To co się odpier..la na polskich łąkach, w lasach i we wsiach to wolna amerykanka w wykonaniu skretyniałych dziadów.
                        • homohominilupus Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 15:54
                          Nie tylko w polskich. Takich samych leśnych dziadów regularnie widuję w niewielkiej miejscowości w hiszpańskich Pirenejach. Dziady kumplują się z burmistrzem, po polowaniu zjeżdżają tłumnie do knajpy gdzie zapijają jedzenie spora dawka wina a później jadą do domu i nikt ich nie skontroluje za promile bo by stracl pracę taki policjant.

Psy myśliwskie dziady wożą w przyczepce za suvem 4×4, karmią raz w tygodniu żeby były bardziej zajadłe i niespecjalnie się martwią jak im ranny pies gdzieś zaginie.

Szlag by ich wszystkich trafił 😡🤬
                          • aandzia43 Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 15:58
                            Międzynarodówka buraków.
                          • hanusinamama Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 16:08
                            Takie same mają problemy we Włoszech. Wystarczy posłuchać najnowszy odcinek Działu Zagraniczego "Zabić drozda"
                        • alicia033 Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 16:44
                          aandzia43 napisała:

> to mogę uwierzyć że mamy do czynienia z jakimś etosem.

tja, etos...

Przypomniała mi się scena polowania z filmu "Spencer". Zjeżdża do Sandringham crème de la crème brytyjskiej arystokracji, zabijają setki bażantów, Diana się pyta, co z nimi zrobią. Odpowiedź? No, trochę weźmie personel, reszta zostanie zutylizowana.
                          W myślistwie od dawna nie ma żadnej etyki. Wyłącznie prymitywna żądza mordu, nic więcej 🤢
            • pepsi.only Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 16:46
              krwawy.lolo napisał:

> Jeżeli to kwestia pokoleniowa, to może razem z dziadami wymrze obciachowy etos
              > łowcy, wraz z kretyńskim sztafarzem, mundurkami, trąbkami, z całą żałosną cele
              > brą.

Akurat w tym przypadku to tak pół na pół, jeden z potomków poszedł nawet dalej w tym myślistwie niż stary dziad borowy uncertain i jest dziś myśliwską szychą (i dumą starego dziada borowego) .
              Ale drugi potomek- odciął się i nie zajmuje się tym nawet hobbistycznie.
              • advanced48 Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 16:59
                Nie jestem pewien, czy niejakiego Mozdzonka można nazwać starym dziadem bordowym, chyba że mentalnie.
        • aandzia43 Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 11:27
          hanusinamama napisała:

> Mnie dziwi, ze oni się tak bronią przed tymi badaniami? Przecież na polowanie n
          > ie idą solo. Mało to przypadków jak jeden drugiemu w dupę strzelił bo z dzikiem
          > pomylił?
          > Wolałabym chyba aby kolega z bronią widział cokolwiek...

Masz rację, normalny człowiek wolałby mieć obok siebie przewidywalnego (badania psychiatryczne) i skoordynowanego psychoruchowo (testy) kumpla z giwerą. Chyba że sam ma na bakier w powyższymi/nie wypada weryfikować kumpla/jakoś to będzie. Jak dla mnie mogą się na tych polowaniach powystrzelać nawzajem. Gorzej że co roku giną lub są ranni ludzie spoza tego towarzystwa wzajemnej adoracji. Ostatnio umorzono sprawę strzelania kilkanaście metrów obok domu w środku wsi. "Brak dowodów" hehe tongue_out, miejscowa policja też poluje.
      • alicia033 Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 11:10
        krwawy.lolo napisał:

> Ciekawe, jaką siłą jest lobby rzeźników amatorów w peezelu.

przeważającą. Niestety, nie tylko w psl, w pozostałych jest podobnie. Co drugi-co trzeci myśliwy a pozostali wprawdzie sami nie zabijają ale uprawiają handel wymiennysad, czyli "wy nam poprzecie to, a my wam to".

> Bo przecież liczebnie nie są chyba, nawet z żonami, jakimś licznym elektoratem?

myśliwych w Polsce jest circa 200 000. Czyli z żonami&co z milion się zbierze.
    • aagnes Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 11:26
      Jakie argumenty są przeciwko badaniom przytaczane przez te ciemne dziady borowe? niedawno sluchalam jakiegos dziadyge ktory mienil sie jakims naczelnym czy narodowym łowczym i niektore zadania jakie państwo stawia przed myśliwymi są od biedy do przyjecia, natomiast co maja przeciwko badaniom??
      • hanusinamama Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 11:37
        Utrudnianie im życia i rzucanie kłód pod nogi smile
        Bo terminy tych badań takie niewygodne...
        Mnie to już nic nie zdziwi. Jak oni chcą powrotu kilku ptaków na listę tych do strzelania i tłumaczą to tym, że bez tego Polacy będą głodować
        W życiu kaczki krzyżówki nie jadłam!!! 42 lata i zyję, z głodu nie umarłam
        • czerwonylucjan Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 12:56
          Serio? Tak to tlumacza? Kolejna grup specjalnej troski po klerze

• hanusinamama Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 12:58
            Serio tu masz
            oko.press/mysliwskie-lobby-walczy-o-strzelanie-do-ptakow
    • alpepe Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 12:01
      Nienawidzę myśliwych i każdy zastrzelony przez swojego kumpla, lub nawet psa, były przypadki, to dla mnie źrodło kilkudniowej radości.
      • hanusinamama Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 12:06
        Przypominam jednak ze ofiarami padają inne psy a także 'nie -mysliwi" jak ten uczeń, którego zastrzelił dyrektor jego szkoły!!!
        Tu masz link
        oko.press/postrzelil-dziecko-bo-myslal-ze-to-dzik

Mam znajomych, którzy nie idą z dziećmi do okolicznego lasu bo tam myśliwi grasują
        • aandzia43 Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 12:11
          No to wiadomo że niestety ofiary to głównie ludzie spoza, psy i koty. Ja też czasem czuję się dziwnie chodząc wokół domu na wsi - te chuje strzelają z samochodów tuż przy domostwach.
        • alpepe Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 13:02
          Nie musisz mi przypominać, banda borowych dziadów strzelająca po pijanemu i uważająca się za kogoś lepszego. Zdarzyło mi się poznać w kręgach biznesowych. Wychodziło przypadkiem.
          • advanced48 Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 15:06
            Średnia wieku myśliwych w Polsce to ok 52 lata, 1/3 ma ponad 61 lat. Ale liczba myśliwych rośnie, bo do tego "elitarnego" grona wchodzą młodzi, bogaci ludzie, a i tak większość tej bandy to biznesmeni i tzw "wolne zawody", lekarze, prawnicy. Jeżeli rządzący są właścicielami mieszkań na wynajem lub deweloperami - nie wprowadza budowy domów przez państwo lub samorządy. Jeżeli ci sami rządzący polują - chronią swoje przywileje.
            • krwawy.lolo Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 15:19
              Się napatrzyli na filmy o polowaniach na ludzi. Niektórzy zapewne mokro śnią na ten temat.
      • aandzia43 Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 12:08
        Jak to psa? surprised Pies strzelał? A badania miał?
        • alpepe Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 13:01
          No, bywały postrzelenia przez psa, broń nabita, pies się spłoszył, strzelba wystrzeliła i zabiła.
        • krwawy.lolo Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 14:50
          ano
    • abria Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 15:22
      Lewica powinna jasno powiedzieć, że albo PSL z myśliwymi poprawą aborcje i prawa LGBT albo niech sp*** ze swoimi pomysłami.

Ogólnie to jakieś jaja są: PSL twardo wymusza znowu swoje interesy, a Lewica jak te pipy sie zgadza na wszystko i przyklaskuje Tuskowi, czyli PSL. Czas zakończyć tę koalicję.
      • advanced48 Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 17:02
        Jak cześć Lewicy nie chciała uczestniczyć w działaniach rządu sprzecznych z ich programem wyborczy, wieszano na nich psy.
        • abria Re: PSL i myśliwi 24.03.25, 17:36
          chyba POwcy wieszali

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka