Dodaj do ulubionych

do warszawianek - prośba

27.03.25, 10:02
Mam prośbę do osób znających trochę Warszawę, czeka mnie wkrótce wizyta w Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka (Aleja Dzieci Polskich), początkowo planowana podróż samochodem (jadę z mazur), jednak chyba czeka mnie podróż pociągiem. Podpowiedzcie proszę wskazówki dojazdu, czy lepiej z dworca centralnego jechać autobusem, czy może metrem (najbliżej chyba stacja Wawer), czy lepiej po prostu taksówkę zamówić? Tylko szczerze mówiąc nie znam kosztów taksówek, czy to będzie daleko? Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • marecky81 Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 10:09
      Skąd ci się wziął ten pomnik? Nikt tak nie mówi.

Stacja metra Wawer!?
      • gamma76 Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 10:12
        No tak się nazywa, Instytut Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka
        • marecky81 Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 10:13
          Ale nikt tak nie mówi.
          • nikki30 Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 10:16
            To, że ty nie znasz takiej nazwy nie znaczy, że nikt tak nie mówi...
            • marecky81 Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 10:27
              Potocznie mówi się "jadę do CZD" czy "jadę do IPCZD"?
              • memphis90 Re: do warszawianek - prośba 28.03.25, 07:14
                Ja mówię „do IPCZD”.
          • stephanie.plum Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 10:17
            a jakie to ma znaczenie?
            • mava12 Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 12:43
              >a jakie to ma znaczenie?

no ma bo ja zastanawiałam się, o jaki pomnik chodzi.
              • iwles Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 12:47

Ale to twój problem.
                Instytut oficjalnie nazywa się „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”.
                • ichi51e Re: do warszawianek - prośba 28.03.25, 10:08
                  Bo on został zbudowany jako pomnik. Było o tym w czytance w szkole nie pamiętacie? www.czd.pl/strony/o-instytucie/historia-ipczd
              • ania_z_zielonymii Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 13:04
                mava12 napisała:

> >a jakie to ma znaczenie?
                >
                > no ma bo ja zastanawiałam się, o jaki pomnik chodzi.

Chyba nie mieszkasz w Warszawie jeśli po usłyszeniu „Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka” zastanawiasz się „jaki pomnik”. Wątek był skierowany do warszawianek, które doskonale wiedzą, o który szpital chodzi.
              • angazetka Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 13:55
                Serio nie wiesz, o jaki?
                I od razu może wyjaśnię dla tych zdziwionych: CZD powstało jako pomnik upamiętniający dzieci zabiete w czasie II wojny. Nie jest to wiedza powszechna, ale też nie tajemna.
                • ichi51e Re: do warszawianek - prośba 28.03.25, 10:10
                  No właśnie dziwię się. Ale może w sumie to jest wiedza regionalna. Ostatnio ktoś zrobił z AI animacje w której pomniki warszawskie ożywają do piosenki “nie masz cwaniaka nad warszawiaka” i w komentarzach ludzie się obrażali że co to znaczy że Warszawiacy lepsi niż osoby z innych części Polski…
          • ichi51e Re: do warszawianek - prośba 28.03.25, 10:06
            Wszyscy tak mówią 😳
      • bmtm Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 10:21
        Bo się tak nazywa.
      • heca007 Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 12:20
        marecky81 napisał(a):

> Skąd ci się wziął ten pomnik? Nikt tak nie mówi.
        >

Tak, to jest największy problem tego wątku, że nikt wg ciebie tak nie mówi sciana
        • ania_z_zielonymii Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 12:39
          Też mnie zaskoczyła ta dyskusja. Kurde człowiek się kulturalnie spytał o dojazd do dziecięcego szpitala i znalazł się ktoś, kto się przypieprzył do nazwy, chociaż wszyscy wiedzą, włącznie z przypieprzającym się, o który szpital chodzi…
        • danaide2.0 Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 13:20
          Ja to w ogóle nie mówię. CZD kojarzy mi się ze szpitalem dla najbardziej chorych dzieci i najdłuższymi terminami na NFZ więc w moim słowniku występują raczej, Kopernik, Banach czy Niekłańska (ta ostania w pakiecie z "nigdy więcej!"). Jak mówią warszawianki - nie wiem. Chyba jakoś tak.
          • deszczu_kropelka Re: do warszawianek - prośba 28.03.25, 10:26
            Danaide, a możesz napisać proszę, dlaczego Niekłańska nigdy więcej? Pytam, bo moje dziecko będzie mieć tam zabieg w najbliższym czasie sad.
            • ichi51e Re: do warszawianek - prośba 28.03.25, 10:51
              Ja Niklanska wspominam dobrze ze względu na opiekę źle ze względu na to że się tam męczyłam spać nie było gdzie na podłodze się położyć nie dawali rodzice przepisy dotyczące bezpieczeństwa (epidemiologi) mieli gdzies
            • koko8 Re: do warszawianek - prośba 28.03.25, 10:57
              Ja.mam odwrotne do Danaide doświadczenia. Niekłanska odstrasza wyglądem na zewnątrz i w środku, natomiast spokalismy tam świetnych specjalistów, opiekuńczych i życzliwych. Moje dziecko wspomina tam pobyt jak przygodę. Natomiast zgoła odmienne mam doświadczenia z czd.
    • ania_z_zielonymii Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 10:14
      Przy dworcu centralnym jedzie autobus 525, który zatrzymuje się przy CZD. Dokładna nazwa tego przystanku to Dworzec Centralny 25. Polecam zainstalować aplikacje jakdojade.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 11:05
        Te same info są w Google maps
        • smoczy_plomien Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 11:22
          Info w google maps bywają nieprawidłowe.
          • ania_z_zielonymii Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 11:37
            Poza tym w jakdojade widać na bieżąco opóźnienia każdego autobusu i można kupić wygodnie bilet😉
            • iwles Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 11:45

dodatkowo można śledzić podróż, bez stresu, że się "przegapi" swój przystanek.
        • ichi51e Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 12:01
          Tak to działa jeśli Google maps ma dostęp do info lokalnej sieci autobusów. Wg Google w Czechach w ogóle nie ma komunikacji autobusowej uncertain
    • nikki30 Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 10:15
      Metro na Wawer nie jeździ smile
      Masz taka aplikację www.wtp.waw.pl , tam mam zakładkę jak dojechać. Wpisujesz przystanek początkowy i końcowy i aplikacja pokazuje ci jak najlepiej dojechać. Taxi/Uber z Centralnego do Międzylesia to będzie minimum 55 zł, bliżej 70 zł w jedną stronę (to 16 km a km to 5,50 PLN plus opłata za trzaśnięcie drzwiami, czas spędzony w korkach ).
    • danaide2.0 Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 10:15
      www.wtp.waw.pl/rozklady-jazdy/?wtp_md=4&wtp_st=2031&wtp_dt=2025-03-27

525 leci z Centralnego.
      • gamma76 Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 10:23
        Dzięki dziewczyny, jadę z córką na operację, pewnie ponad tydzień pobędziemy, wiec wiadomo trochę rzeczy trzeba wziąć, dlatego myslalam o taxi. Co do stacji wawer, to być może jest to stacja pkp, a nie metro, ale na pewno jakiś pociąg tam był, sorry jeśli głupoty piszę, ale trochę się denerwuję sytuacją sad
        • bazia_morska Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 10:26
          Trzymam kciuki za Was smile
        • mia_mia Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 10:27
          Czd jest dość daleko od stacji kolejowej.
        • ania_z_zielonymii Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 10:38
          SKM się tam nie dostaniesz bezpośrednio. 525 jest wg mnie najlepszą opcją. On jedzie zdaje się z pętli, która znajduje się między Złotymi Tarasami a wyjściem z dworca. Musisz tylko wyjść i wsiądziesz sobie wygodnie do pustego autobusu. I dosyć często kursuje w odróżnieniu od innych linii.
          • ania_z_zielonymii Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 10:43
            Zaznaczyłam czerwonym kółkiem, z którego miejsca odjeżdża 525.
            • gamma76 Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 10:46
              Kochane jesteście, serio aż się poryczalam, a w pracy jestem, dzięki bardzo!
              • ichi51e Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 10:54
                To jest bardzo wygodne połączenie - dosłownie wychodzicie z dworca i stajecie pod CZD. Tylko że trochę to trwa (z 45min?) teoretycznie pewnie dałoby się szybciej skmw1 (odjeżdża z śródmieście który jest połączony z centralnym) ale potem autobus (choć pewnie ze 3 min tym autobusem bo to już blisko) zobacz sobie na jakdojade.
                • ichi51e Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 10:55
                  Kolejka jedzie 24 min może warto?
                  • danaide2.0 Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 11:00
                    Nie warto. Z bagażami nigdy nie warto się tachać.
                  • iwles Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 11:01

Nie, zdecydowanie lepiej 525, które zatrzymuje się tuż przy CZD.
                  • ichi51e Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 11:02
                    Nie warto big_grin na szukanie Śródmieścia i oczekiwanie na pociąg plus dojazd ze stacji zajmie ci więcej niż 42 minuty w które trasę pokonuje 525
                    • kochamruskieileniwe Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 11:34
                      Jakbym się uparła na skm1 ew. KM. to wysiadałbym na Wschodniej... (kwestia przejścia z peronu na peron). Tym bardziej, że dla kierunku, z którego jedzie autorka Wschodnia jest pierwszym dworcem w Warsszawie.

Ale lepszą opcją z bagażami jest Centralna i 525.
                      Na taksówki stojące pod dworcem bym uważała. - potrafią trafić się naciągacze.
                  • heca007 Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 12:28
                    Nieeee, zdecydowanie niech jadą autobusem. Jak już usiądą to wstaną przed szpitalem. Unikną przenoszenia bagaży.
              • ajr27 Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 11:17
                Trzymajcie się, powodzenia w leczeniu. Wierzę w CZD, są tam najlepsi lekarze dziecięcy w Polsce, na pewno będzie dobrze.
                Tak jak dziewczyny piszą, 525 jest najlepszą opcją, tylko przygotuj się, że będziecie jechać naprawdę długo, bo to długa trasa jest od pętli do pętli.
                • iwles Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 11:41

Dobre jest to, że wsiadając pod dworcem na pętli, na pewno będą miejsca siedzące smile

• ajr27 Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 13:51
                    Tak, dojadą wygodnie z bagażem, tylko wspominam o długości trasy, bo wiem, że ludzi spoza Warszawy najbardziej zadziwiają tu odległości.
                    • ichi51e Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 13:56
                      Tak. Warto też wiedzieć że CZD jest technicznie w Warszawie faktycznie ta są peryferia. Ta część kiedyś była uzdrowiskiem (Jozefow, Anin gdzie do dziś jest kardiologiczny) jedzie się 40 min do tego przez lasy - sam CZD stoi na skraju Mazowieckiego Parku Krajobrazowego.
        • danaide2.0 Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 10:48
          Będzie dobrze. Wsiadasz na pętli, więc miejsce będzie, bilet na 75 min. Ale wybierz opcję, która będzie dla ciebie bardziej komfortowa psychicznie.
        • heca007 Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 12:26
          To stacja kolejowa jest wink Spokojnie, wszędzie trafisz, do szpitala dojazd jest łatwy i nie da się zgubić. Już tam ci wyżej napisano jak dojechać. Do samego szpitala dojeżdżają autobusy i mogą cię też odwieźć na stację kolejową i dalej do metra lub na Centralny. Nie nabiegasz się z torbami, chyba że po szpitalu bo jest wielki wink Nie wiem czy warto brać taksówkę, może po operacji ale to już sama zdecydujesz. Tak jak napisałam, przesiadki są łatwe do ogarnięcia i nie ma długiego chodzenia.
          • ichi51e Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 19:49
            Tego szpitala nie da się przegapić big_grin
            • heca007 Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 21:56
              No nie da wink Nie dość, że to prawie wieżowiec to jeszcze na górce wink
    • ichi51e Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 10:49
      Czy to ten w Miedzylesiu? To najbliżej jest stacja Międzylesie ale z Dworca centralnego bierzesz 525 i wysiadasz na przystanku centrum zdrowia dziecka
    • koko8 Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 10:50
      Po wyjściu z pociągu po prostu zamow Uber z centralnej do Międzylesia, aplikacja pokazuje koszt ok 37 pln. Najprościej i najszybciej.
    • kropkaa Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 11:14
      Tak jak dziewczyny piszą - autobus 525.
      Wsiądziesz do pustego autobusu, wysiądziesz przez CZD. Dla siebie bilet za 4.40 zł, dla córki ulgowy 2.20 zł, to te na 75 min.
      Powodzenia i zdrowia dia córki!
    • swiecaca Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 12:09
      pojechałabym autobusem, jest wygodny dojazd. ale jeśli zdecydujesz się na ubera/taksówkę, to najlepiej wskazać parking od strony Alej Jerozolimskich - jest na niego wyjście prosto z hali głównej dworca, po tej stronie co kawiarnie/piekarnie.
      • misiamama Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 19:18
        Uber dosc często zmienia miejsce odbioru, jeśli ma problem z podjazdem. Nie cierpię tego latania i szukania nawet kiedy jestem sama a co dopiero z dzieckiem i bagażami. Z kierowca ubera nie dogadasz się w żadnym języku czasem po rosyjsku się da. No i lasy not least te sutą da często stare, brudne i zdezelowane a higiena kierowców wiadomo. Wolałabym czysty klimatyzowany bezpieczny autobus.
        • misiamama Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 19:20
          *last *te auta są
    • jehanette Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 13:19
      Do Wawra jedzie SKM (pociąg) a nie metro. Spokojnie dojedziesz pociągiem. Taksówka będzie kosztowna.
    • feniks_z_popiolu Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 13:47
      Dołączam do osób polecających autobus 525.

Poza wszystkim to linia niemal "turystyczna" smile zwiedzicie sobie kawałek Warszawy.
      I zobaczycie to czego w SKM-ce czy pociągu nie widać

• bi_scotti Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 19:53
        feniks_z_popiolu napisał:

> Dołączam do osób polecających autobus 525.
        >
        > Poza wszystkim to linia niemal "turystyczna" smile zwiedzicie sobie kawałek Warsza
        > wy.
        > I zobaczycie to czego w SKM-ce czy pociągu nie widać
        >
        >

525 rulez! A wsiadanie przed Dworcem Centralnym jest definitely wygodniejsze niz zabawy z taksowkami czy uber - pierwszy przystanek, miejsca no problem, poza tym pewnie nie bedziecie jedyne wysiadajace pozniej przed CZD smile
        No worries - wszystko pojdzie gladko! Zdrowia dla corki. A gdy juz wszystko bedzie za Wami, zaplanujcie fajny wyjazd do Warszawy just for fun - wtedy sobie pojezdzicie metrem, polazicie & nacieszycie samym miastem. All the best smile Cheers.
      • taki-sobie-nick Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 22:12
        Ponieważ odpowiedzi ad rem autorka otrzymała już sporo, to ja napiszę OT, że nazwa instytucji jednak się odmienia.
    • sajgonetka Re: do warszawianek - prośba 27.03.25, 19:52
      Autobus 525 z centralnego pod sam szpital.
      Na miejscu jakbyś była w potrzebie to zgłaszaj się tutaj - jest sporo wolontariuszy
      m.facebook.com/groups/1542351819400100/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka