Dodaj do ulubionych

Spuchnięte jedno oko, podobno alergia

05.04.25, 13:06
Trochę mnie oko bolało, po maści z apteki przestało, a później znowu zaczęło boleć i napuchło, bardzo. Okulista stwierdziła że nie ma żadnego stanu zapalnego, ciśnienie w normie więc to musi być alergia. Dała maść ze sterydem aby smarować dookoła oka i miało dość szybko się poprawiać. Co prawda mija dopiero 24 godziny ale brak poprawy. Od dwóch dni nie używam żadnych kosmetyków.
Czy możliwe jest aby była alergia tylko na jedno oko ?
Obserwuj wątek
    • kira_03 Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 05.04.25, 13:16
      Wątpliwe, żeby przy alergii spuchło tylko jedno oko. Najprawdopodobniej masz jakiś jęczmień. Zapisz się znowu do okulisty albo chociaż do internisty, pewnie potrzebny będzie antybiotyk.
      • eagle.eagle Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 05.04.25, 13:20
        Wczoraj byłam u okulisty. Pewnie jak mi nie przejdzie do wtorku to pójdę jeszcze raz. Oko nie ropieje.
    • szarmszejk123 Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 05.04.25, 13:17
      Pewnie jęczmień ci rośnie. Na początku, zanim go widać, to właśnie oko puchnie. Przyłóż gotowane, ciepłe jajko.
      • eagle.eagle Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 05.04.25, 13:22
        Tylko że mnie boli już od koło miesiąca, przeszło po maści a później znowu wróciło. Spróbuję je wygrzać w domu.
        • szarmszejk123 Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 05.04.25, 13:22
          A to trochę długo jednak. No ale spróbuj, nie zaszkodzi.
      • kamkaklamka Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 05.04.25, 13:24
        Mozliwe bo mialam tak samo puchly mi górne powieki albo jedna. Odstawiłam to co mnie uczula i jak ręką odjął. Uczulają mnie pomidory, seler korzeń( tu nawet puchły mi dziąsła po zjedzeniu), dojrzewające wędliny i sery, czerwone wino.
        • eagle.eagle Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 05.04.25, 13:35
          No właśnie nie wiem co mnie by mogło uczulać.
          Kiedyś robiłam (6 lat temu) testy to wyszło że bardzo mało uczulają mnie jajka, mąka pszenna (nie gluten, chyba semolina), drożdże i coś jeszcze. Ale nigdy nie miałam żadnych objawów. Nie jem regularnie tych produktów.
          Będę musiała bardziej kontrolować co jem.
    • panirobak82 Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 05.04.25, 13:26
      Możliwe, ja tak mam. Tylko jedno i zawsze to samo.
      • eagle.eagle Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 05.04.25, 13:36
        I co wtedy robisz ? Wiesz dlaczego Ci puchnie oko ?
        • panirobak82 Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 05.04.25, 13:48
          Wiem, niestety moje łakomstwo jest silniejsze😵‍💫 mam tak od kilku lat od truskawek.
          Nawet jak nie jem a ich dotykam (jak robiłam dla dzieci koktajl) i przetrę oko.
          Nie robię właściwie nic, czekam aż samo przejdzie.
          Czasami jak budzę się rano z takim okiem jak po bójce i wiem, że muszę się z kimś spotkać robię sobie zimny okład. Jest lepiej, ale nie znika całkowicie. Zazwyczaj 24 h to trwa.
        • hrasier_2 Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 05.04.25, 13:56
          eagle.eagle napisała:

> I co wtedy robisz ? Wiesz dlaczego Ci puchnie oko ?
          Kompresy z czarnej lub zielonej herbaty. Lekarz chyba dobrze stwierdził. Teraz dużo pyli krzewów i drzew. Spoko nie martw się. W razie czego drugi lekarz.
    • novembre Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 05.04.25, 14:07
      Siostra z podobnymi objawami dostala diagnoze: nuzeniec.
    • eliszka25 Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 05.04.25, 14:12
      A w jaki sposób ci to oko spuchło? Górna powieka, dolna, całość? Mnie kiedyś spuchło jedno oko i lekarz stwierdził zapalenie kanalików łzowych. Przemywałam oko szamponem dla dzieci i przeszło bardzo szybko.

Od alergii też czasem puchną mi oczy, ale wtedy nie bolą. Tylko łzawią i są napuchnięte. Boli cię co konkretnie? Oko w sensie gałka oczna czy któraś powieka? Oko tak naprawdę bolało mnie tylko raz, jak miałam uveitis, wszystkie inne bóle, to były powieki itp.
      • eagle.eagle Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 05.04.25, 14:24
        Góra i dół oka jest opuchnięta. Jak tylko bolało, ewentualnie lekko było podpuchnięte, to miałam wrażenie że coś złego dzieje się w górnej powiece, zaraz przy linii rzęs - tam też, w listopadzie zrobił mi się jakiś mały bombelek - ale zdjęłam sztuczne rzęsy i było już wszystko ok. Po ok 4 miesiącach zaczął ból wracać. Ciężko mi powiedzieć czy to oko czy powieka boli, wydaje mi się że oko, w tej chwili jak jest tak napuchnięte to napewno ono mnie boli. Nie mam światłowstrętu, wiatr nie przeszkadza, również nie łzawię.
        Zaglądała okulistka to oka, mówiła że nic tam złego nie widzi. Nawet maść mi dała abym smarowała dookoła oka a nie do samego oka - chociaż takie jest jej przeznaczenie.
        • eliszka25 Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 05.04.25, 15:03
          A powiedziałaś okulistce to wszystko? Bo jeśli zaczęło się w sumie w listopadzie i trwa do teraz, to ja wątpię, że to alergia. Może być jakiś stan zapalny, który niedoleczony daje o sobie znać co jakiś czas. Problemy ze stanami zapalnymi oczu mam co jakiś czas, bo mam tendencję do zapychania się kanalików łzowych. Pierwsze słyszę, żeby maścią przeznaczoną do oka smarować skórę wokół oczu, no ale o leczeniu zapalenia w oku szamponem dla dzieci też wcześniej nie słyszałam.
          • eagle.eagle Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 05.04.25, 15:34
            Pewnie że mówiłam, tylko nie wiem czy słuchała. Ja mam też jaskrę w bliskiej rodzinie więc i pod tym względem się dopytywałam.
            • eliszka25 Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 05.04.25, 18:21
              Nie jestem okulistą czy innym lekarzem, ale skoro masz problemy od listopada, to naprawdę wątpię, że to alergia. Chyba, że na coś, co używasz do oczu.
          • karotka_plus Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 06.04.25, 13:11
            Co robisz jak ci się zapychają kanaliki? Mi łzawi długo jedno oko. Jak zauważyłam nieznacznie ropę przy przykładaniu chusteczki to poszłam prywatnie do okulisty (do mojego za odległe terminy były). Stwierdził zwężony kanalik łzowy, dostałam krople (pomogły) a po tygodniu mi przetkał igłą. Pomogło na miesiąc. Problem wrócił, poszłam tym razem do mojego okulisty i powiedział to samo. Ten z kolei przepłukał mi solą fizjologiczną i dał krople. Nic nie pomogło, chyba wrócę do tego pierwszego, aczkolwiek mój rzucił mi że mogę pomyśleć o stentach. Tylko mam problem znaleźć kogoś kto to robi uncertain
            Obaj zaś twierdzą, że po prostu tak się dzieje.
            Tylko że teraz skóra nad okiem, powieka i tam gdzie łza spływa jest cienka, szorstka, napięta i łuszczy się. Jutro idę do dermatologa ale czy to problem dermatologiczny to ja sama nie wiem. Po prostu nie wiem gdzie szukać pomocy.
            • eliszka25 Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 06.04.25, 14:20
              To niestety prawda, że u niektórych tak się robi. U mnie od czasu do czasu też. Na szczęście nie jakoś często. Za pierwszym razem dostałam instruktaż od lekarza. Najpierw robię ciepły okład na oczy, żeby rozgrzać ewentualną zalegającą wydzielinę, a od ciepła same kanaliki też się ciut rozszerzają. Potem masuję górną i dolną powiekę od nasady w kierunku rzęs, a na koniec przytrzymuję powiekę za rzęsy i przemywam sam jej brzeg patyczkiem kosmetycznym zamoczonym w ciepłej wodzie z odrobiną szamponu dla dzieci. Powtarzam to kilka razy, za każdym razem czystym patyczkiem ruchem w kierunku nosa.

Jest to trochę upierdliwe, ale pomaga bardzo szybko, przy najmniej u mnie. Okład na oczy może być po prostu ciepły albo np. z herbatą czy szałwią, ale one mają też właściwości ściągające, więc przynajmniej na początku lepiej tylko np. nagrzany ręcznik czy waciki zmoczone w ciepłej, przegotowanej wodzie. Okład powinien być dobrze ciepły, ale nie za gorący, żebyś się nie poparzyła. Skóra wokół oczu jest delikatna, więc trzeba uważać.
              • karotka_plus Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 06.04.25, 20:50
                Bardzo ci dziękuję za poradę i odpowiedź!
                • eliszka25 Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 06.04.25, 21:04
                  Nie ma za co. Mam nadzieję, że mogłam pomóc.
    • zerlinda Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 05.04.25, 14:26
      Miałam podobnie. Poprawa była dopiero po 10 dniach stosowania kropli. Też jedno oko.
      • eagle.eagle Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 05.04.25, 14:28
        Ok, to poczekam trochę dłużej wink
    • hanusinamama Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 05.04.25, 15:43
      Mam alergię na niektore kosmetyki (ich składniki) i już dwa razy spuchło mi tylko jedno oko,
      • eagle.eagle Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 05.04.25, 15:50
        Podejrzewam że też jeden kosmetyk mnie może uczulać, i dlatego go tylko raz użyłam - po nim mnie bardziej oko bolało - ale to było miesiąc temu. Po żadnym innym nic takiego nie zauważyłam.
        • hanusinamama Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 05.04.25, 23:27
          Ale to nie kosmetyk a jakiś składnik
          Ja puchnę bardzo okazale od niektórych form witaminy C
          I tak potrafi mi spuchnąć pół twarzy mimo ze krem nałożyłam na całą.
          Opuchlizna mimo leków raz schodziła tydzień...
          • alpepe Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 10.04.25, 13:29
            Pewnie miałaś mieć lewoskrętną, a wzięłaś prawoskrętną.
        • hrasier_2 Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 06.04.25, 00:20
          eagle.eagle napisała:

> Podejrzewam że też jeden kosmetyk mnie może uczulać, i dlatego go tylko raz uż
          > yłam - po nim mnie bardziej oko bolało - ale to było miesiąc temu. Po żadnym in
          > nym nic takiego nie zauważyłam.
          To wyrzuć. Nie które kosmetyki uczulają. Ja mam podobnie z kremami do twarzy. Łzawią mi oczy.
    • tylko.przelotem Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 05.04.25, 17:57
      Jakiś czas temu u znajomej stwierdzono drugą linię mini-rzęs, które wyrastały pod powiekami i powodowały podrażnienie. Ale to chyba byłoby natychmiast zauważone przez okulistę
    • eagle.eagle Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 06.04.25, 06:22
      Drugie oko zaczelo puchnąć. Jedyne co wczoraj użyłam to rituals do mycia twarzy, niczym jej później nie smarowałam.
      • chatgris01 Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 06.04.25, 10:44
        Rituals to chyba są mocno perfumowane?
        • eagle.eagle Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 06.04.25, 10:59
          Też o tym pomyślałam, tylko że ja go używam sporadycznie, mam jeszcze dwa inne kosmetyki do mycia. Ale go odstawię.
    • szare_kolory Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 06.04.25, 09:05
      eagle.eagle napisała:

> Czy możliwe jest aby była alergia tylko na jedno oko ?

Możliwe, ja tak miewam, kiedy np. przytulam kota. Jak widzę kota, to głupieję i muszę go miźnąć, jeśli tylko pozwala. Jeśli kot pozwala biorę go też na ręce i czasem przerzucam sobie futro przez ramię. Oko, które jest bliżej kota wygląda strasznie: czerwone, załzawione, piecze i boli. Drugie oko zdrowe i spokojne. Ale to reakcja natychmiastowe i po kilku godzinach ustępuje. Potem jest chwilę opuchnięte, nie zdarzyło się chyba, żeby trwało to dłużej niż dobę. Moim zdaniem, zauważyłabyś reakcję alergiczną, która pozostawiłaby po sobie ból i obrzęk. Zrobiłabym badanie u innego lekarza, zwłaszcza, że leczenie nieskuteczne. Może to jakiś niewyleczony stan zapalny, który teraz się rozwija. Może być tak, że za mało zawansowany i lekarz nie dostrzegł objawów, choć to chyba mało możliwe.
      • eagle.eagle Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 06.04.25, 09:13
        Jutro zadzwonię do Luxmedu może coś mi znajdą na już , bo w aplikacji to następny tydz dopiero. Bo jak pisałam wyżej, dzisiaj obudziłam się już z dwoma spuchniętymi oczami.
        • panirobak82 Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 06.04.25, 09:38
          W takie sytuacji faktycznie lepiej iść do lekarza, najlepiej innego niż ten, który Cię wcześniej badał.
        • szare_kolory Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 06.04.25, 21:29
          Teraz dopiero przeczytałam, że drugie oko spuchnięte. Co do Luxmedu, to fakt, apka nie nadaje się do umówienia wizyty, przez tel magicznie termin się znajduje. Życzę Ci zdrowia i skutecznego leczenia.
    • lillyinchains Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 06.04.25, 22:04
      Ciało obce?
      • eagle.eagle Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 06.04.25, 22:09
        Nie. Obejrzane oko przez okulistę, brak obcych ciał, dla niego z okiem jest wszystko ok.
        • lillyinchains Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 06.04.25, 22:14
          Zapalenie gruczołów Meiboma.

eagle.eagle napisała:

> Nie. Obejrzane oko przez okulistę, brak obcych ciał, dla niego z okiem jest wsz
          > ystko ok.
    • eagle.eagle Re: Spuchnięte jedno oko, podobno alergia 10.04.25, 13:22
      To już chyba wszystko wiem. Mam bardzo wysuszoną śluzówkę oka. Parę lat temu miałam wirusowe zapalenia rogówki i one osłabiły śluzówkę. Na początek leczenie antybiotykiem, a później mocne i częste nawilżanie i prawdopodobnie już zawsze będę musiała to robić.
      Byłam u innej okulistki. Dobrze by było tamtej pani doktor powiedzieć co mi wyszło aby na następny raz wiedziała, ale przecież nie będę specjalnie iść i czekać godzinę czy dwie aż mnie przyjmie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka