enia17 09.04.25, 17:09 Czy planując ewentualny powrot do Polski bralybyscie pod uwagę sytuację geopolityczna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bi_scotti Re: Emamy emigrantki 09.04.25, 17:13 enia17 napisała: > Czy planując ewentualny powrot do Polski bralybyscie pod uwagę sytuację geopolityczna? Tak. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Emamy emigrantki 09.04.25, 18:18 bi_scotti napisała: > enia17 napisała: > > > Czy planując ewentualny powrot do Polski bralybyscie pod uwagę sytuację g > eopolityczna? > > Tak. Cheers. > Czyzby dlatego ze Kanade socjalizm udusil? youtu.be/ZhCb5Hsleb4 Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Emamy emigrantki 09.04.25, 18:38 Przeciez to pytanie 'eventualny' wiec hipotetycznie, wiec odpowiedz tez jest taka. Podany jest jeden czynnik tylko sytuacja geopolityczna. Dla wielu ludzi, ktorzy chca wrocic i faktycznie planuja nie byloby to problemem. Dla innych ktorzy wrocic nie chca, planow takich nie maja tez moglaby nie byc ale bylyby inne powody. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Emamy emigrantki 09.04.25, 19:20 ritual2019 napisał(a): > Przeciez to pytanie 'eventualny' wiec hipotetycznie, wiec odpowiedz tez jest taka. > Podany jest jeden czynnik tylko sytuacja geopolityczna. Of course Poza tym nie ma (poki co) details na temat tego czynnika geopolitycznego - czy mowimy o situation w PL, czy w kraju, w ktorym ktoras z nas mieszka, czy tak ogolnie dookola globu ... Gdybym miala podjac decision o kolejnej migration (this time from Canada to PL), jest bardzo wiele elementow mojego wlasnego zycia/zycia mojej rodziny & sytuacji na swiecie, ktore bralabym pod uwage - isn't that obvious? Niemniej na proste pytanie zakladajace watek, prosta odpowiedz jest "tak". Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Emamy emigrantki 09.04.25, 19:32 bi_scotti napisała: > Gdybym miala podjac decision o kolejnej migration (this time from Canada to PL) Aż tak bardzo nie chcesz zostać poddaną króla Trumpa Wielkiego Pierwszego i Jedynego Takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans1 Re: Emamy emigrantki 09.04.25, 19:52 Poki co Kanada jest niezaleznym panstwem, nie 51 stanem i niech tak zostanie Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Emamy emigrantki 09.04.25, 20:01 myelegans1 napisała: > Poki co Kanada... No właśnie. A historia ostatnio mocno przyspieszyła. Ile pomarańczowy jest prezydentem? Zaledwie 2 miesiące! A ile się już wydarzyło. Jak go teraz Chińczycy od ziem rzadkich u siebie, a Fjutin w Ukrainie, odetną, to niby którędy ma najbliżej do Grenlandii? Popatrz na globus - przez Kanadę... Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Emamy emigrantki 09.04.25, 21:00 ewka.n napisała: > Aż tak bardzo nie chcesz zostać poddaną króla Trumpa Wielkiego Pierwszego i Jed > ynego Takiego? So far, moj Head of State to King Charles. Chetnie bym zaglosowala za republika ale definitely nie w pakiecie z okupacja US pod pretekstem "51st State" Hands off the Maple Leaf! Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans1 Re: Emamy emigrantki 09.04.25, 21:52 przynajmniej liberalna partia wygrala wam wybory.... jade na weekend do Kanady, mam odpowiedni bumper sticker, i bede w tym kierunku sie udawala Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Emamy emigrantki 11.04.25, 20:52 ewka.n napisała: > bi_scotti napisała: > > > Gdybym miala podjac decision o kolejnej migration (this time from Canada > to PL) > > Aż tak bardzo nie chcesz zostać poddaną króla Trumpa Wielkiego Pierwszego i Jed > ynego Takiego? No to macie powazny problem. A w Polsce beda brac do wojska kobiety i mezczyzn to to juzprzwktycznie przesadzone i jedynie nie wiedza jak to narodowi przekazac zeby ludzi ni ewyploszyc i pozostaje pytanie tylko o wiek. No i jak sie zacznie pobor to najpierw zamkna granice i nie bedzie mozna uciekac. I nie wiadomo czy bedzie mozna wrocic do Kanady z paszportem kandyjskim czy Polskim jak sie Kanada stanie 51 stanem. ? Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans1 Re: Emamy emigrantki 09.04.25, 17:48 Tak, tym bardziej, ze mam syna z polskim obywatelstwem w wieku poborowym. Zostawilabym sobie mozliwosc powrotu, np. nie sprzedaje domu, tylko wynajmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Emamy emigrantki 09.04.25, 18:13 myelegans1 napisała: > Tak, tym bardziej, ze mam syna z polskim obywatelstwem w wieku poborowym. Zosta > wilabym sobie mozliwosc powrotu, np. nie sprzedaje domu, tylko wynajmuje. A to dlatego ze w Polsce powaznie planuje sie pobor i syn w koncu patriota? A Rosja wlasnie dobiera 160 tys nowego rekruta wiec to ma sens ze i Pilska potrzebuej sie przygotowac? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Emamy emigrantki 11.04.25, 20:55 myelegans1 napisała: > Tak, tym bardziej, ze mam syna z polskim obywatelstwem w wieku poborowym. Zosta > wilabym sobie mozliwosc powrotu, np. nie sprzedaje domu, tylko wynajmuje. Tylko zdaj sobie sprawe ze zanim zawolaj do poboru to najpierw zamkna granice i w powrotem moze byc problem. Do Kaliforni uciekaj bo tu wieksze lewactwo niz w Kanadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Emamy emigrantki 09.04.25, 18:55 Wlasnie dzieki forum (+ to co soba reperzentowala mniejszosc mojego kuzynostwa podczas mojej ostatniej wizyty) juz nie biore pod uwage powrotu do PL. Sytuacja goepol. nie kierowalabym sie, bo ona nie jest dla mnie przewidywalna. Zwracalabym uwage bardziej na ludzi z bliskiego mi otoczenia, bo od polityki potrafie sie odciac gdy trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans1 Re: Emamy emigrantki 09.04.25, 19:11 masz racje, ktos musi tu zostac i odbudowac Ameryke... Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Emamy emigrantki 09.04.25, 19:30 Odbudowywana to jest PL. Usa raczej jest budowane. Do tego Usa narzuca , a PL narzucaja. To tez ma wplyw na samopoczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans1 Re: Emamy emigrantki 09.04.25, 19:55 wole mieszkac w panstwie, w ktorym nie porywaja ludzi z ulicy i nie transportuja do gulagow, gdzie rzad nie inwigiluje stron spolecznosciowych obywateli, szukajac tresci anty-rezimowych, gdzie nie porywa sie dzieci ze szkol, i rodzin za to ze maja inny kolor skory, gdzie nie aresztuje sie prawnikow broniacych tychze ludzi.... Poszanowanie wolnosci obywatelskich bylo lepsze w Polsce za komuny , niz obecnie w United States of Dictatorship Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Emamy emigrantki 09.04.25, 20:04 > Poszanowanie wolnosci obywatelskich bylo lepsze w Polsce za komuny >wole mieszkac w panstwie, w ktorym nie porywaja ludzi z ulicy i nie transportuja do gulagow, to po co z PL wyjechalas? W jakim miejscu teraz mieszkasz? Pod mostem? Nadal nielegalnie? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Emamy emigrantki 09.04.25, 21:54 > to po co z PL wyjechalas? Poza USA są jeszcze inne kraje. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Emamy emigrantki 10.04.25, 02:58 taki-sobie-nick napisała: > > > to po co z PL wyjechalas? > > Poza USA są jeszcze inne kraje. Są i to bliżej niż USA i też się dobrze żyje. Wystarczy samochód i w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
szpil1 Re: Emamy emigrantki 10.04.25, 05:52 myelegans1 napisała: > wole mieszkac w panstwie, w ktorym nie porywaja ludzi z ulicy i nie transportuj > a do gulagow, gdzie rzad nie inwigiluje stron spolecznosciowych obywateli, szuk > ajac tresci anty-rezimowych, gdzie nie porywa sie dzieci ze szkol, i rodzin za > to ze maja inny kolor skory, gdzie nie aresztuje sie prawnikow broniacych tychz > e ludzi.... > Histeria level master. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans1 Re: Emamy emigrantki 10.04.25, 18:20 nie histeria, historia dzieje sie na naszych oczach.... juz wprowadzane w zycie.... Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Emamy emigrantki 10.04.25, 02:59 srubokretka napisał: > Odbudowywana to jest PL. Usa raczej jest budowane. Do tego Usa narzuca , a P > L narzucaja. To tez ma wplyw na samopoczucie. Polska już odbudowana. Teraz trwa demontaż wszystkiego. Szkoda że emigrantki tego nie widzą i nie protestują. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Emamy emigrantki 10.04.25, 15:00 Przeciez protestowalam, ostrzegalam (szczepienia, szczucie na Kosciol, obnizanie poziomu szkolnictwa, operacje zmiany plci, uzaleznianie od farmy, uszkadzanie mlodziezy, kobiet). Moje wypowiedzi sa notorycznie kasowane, a antypolskiej np l..tovej nie. Ja nie mam w tym zadnego interesu, oni widocznie tak. Raczej szkoda, ze nie mozna zweryfikowac, kto jest obcym piszacym tu na forum po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Emamy emigrantki 11.04.25, 20:27 srubokretka napisał: > Odbudowywana to jest PL. Usa raczej jest budowane. Do tego Usa narzuca , a P > L narzucaja. To tez ma wplyw na samopoczucie. Ty patrz, Związek Radziecki tez narzucał, na pewno to zajebiscie mieszkańcom wpływało na samopoczucie Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Emamy emigrantki 09.04.25, 19:27 Patrz wątek o komunikacie ambasady amerykanskiej na FB I komentarze Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Emamy emigrantki 09.04.25, 19:58 Nie planowałam i nie planuję powrotu do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Emamy emigrantki 09.04.25, 20:06 Bo z tego co pamiętam, to ty masz własne kurki, więc amerykański kryzys jajeczny ci nie straszny Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Emamy emigrantki 09.04.25, 23:04 No i z tego co kojarzę, Majenkir głosowała jednak na Trumpa. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Emamy emigrantki 10.04.25, 06:33 świetny pomysł, pij piwo, którego nawarzyłaś Odpowiedz Link Zgłoś
infinitypool Re: Emamy emigrantki 10.04.25, 08:04 Napewno majenkir sie przejmie twoim komentarzem 😅 z tego co pisze, ma tam fajne zycie i na luzie a na kogo glosowala to jej sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Emamy emigrantki 10.04.25, 14:59 To jej sprawa co zrobi, nie uważasz? No chyba, że jesteś jej adwokatem, w takim razie zwracam honor Odpowiedz Link Zgłoś
infinitypool Re: Emamy emigrantki 10.04.25, 16:08 No przeciez napisala Co zrobi - zostaje w Stanach. A to na kogo glosowala to jej sprawa, nie wiem po co jej wrzucasz ze ma "pic piwo ktorego nawarzyla" Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Emamy emigrantki 11.04.25, 06:34 >>Napewno majenkir sie przejmie twoim komentarzem do tej frazy się odniosłam Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Emamy emigrantki 09.04.25, 22:56 Nie planuje, ten być może gdy będę na emeryturze ( ale i to niepewne). ale jeśli sytuacja będzie zła no to nie wrócę. Dzisiaj nie jest na tyle zła by mogłaby być powodem do zostania na emigracji. Dawno temu myślałam o tym by przenieść się na Krym albo do Odessy, ale od 11 lat już nie mam takich pomysłów i tu zaważyła geopolityka. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Emamy emigrantki 10.04.25, 09:07 Dzisiaj nie jest na tyle zła by mogłaby być powodem do zostania na emigracji. Gdzie czujesz sie na emigracji? Odpowiedz Link Zgłoś
infinitypool Re: Emamy emigrantki 09.04.25, 23:09 Nie. Decyduja tylko wzgledy rodzinne i ekonomiczne Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Emamy emigrantki 10.04.25, 08:15 na razie nie planuje powrotu do Polski, gdybym miala przeprowadzac sie gdziekolwiek to owszem, sytuacja geopolityczna jest waznym czynnikiem (tak samo jak gospodarka, kultura i klimat). Odpowiedz Link Zgłoś
ameliya_85 Re: Emamy emigrantki 10.04.25, 08:31 Nigdy nie planowalam powrotu do Polski ale bardzo rozumialam decyzje o powrocie (moje zycie za granica wcale nie jest 'lepsze' - jest moze tylko bezpieczniejsze pod katem sluzby zdrowia czy zaplecza socjalnego w razie jakbym potrzebowala pomocy). Obecnie powrot do Polski nie wchodzi w gre juz na 1000 % wlasnie przez sytuacje geopolityczna. Odpowiedz Link Zgłoś