Dodaj do ulubionych

mat-geo czy mat-fiz

11.04.25, 18:22
Liceum nr 1: mat-geo czyli taki pierwszy wybór syna jeśli chodzi o profile jednak sama szkoła na dniu otwartym nie zachwyciła. Szkoła najlepsza w okolicy, z najwyższymi progami ale szanse na dostanie się są.

Liceum nr 2-mat-fiz lub mat-biznes. Syn zaczął brać pod uwagę, progi trochę niższe ale poziom też dość wysoki (szkoła druga w okolicy), poza tym na razie za dużo o niej nie wiemy.

Profile wybrane ze wzgl na to że bardzo lubi matmę. Który przedmiot (geogfia, fizyka czy biznes) można doradzić dziecku które na razie nie wybiega aż tak w przyszłość, nie ma planów co do studiów i niekoniecznie chce spędzać całe popołudnia w ksìążkach.
Obserwuj wątek
    • agiq_agiq Re: mat-geo czy mat-fiz 11.04.25, 18:35
      Jeżeli naprawde dobry z matmy to mat fiz. W razie czego geografie łatwiej nadrobić samemu gdyby się zmieniły zainteresowania w trakcie LO.
      • annie20 Re: mat-geo czy mat-fiz 11.04.25, 20:39
        Jest nawet dobry chociaż jedne działy lubi bardziej, inne mniej (np geometrię).
        • agiq_agiq Re: mat-geo czy mat-fiz 12.04.25, 08:53
          Pytałam, bo jakby matmę lubił ale był taki średni to z fizyką nie da rady. Jak jest dobry z matmy to wtedy da radę ogarnąć zadania z fizyki. Fizyka na maturze jest łatwiejsza dla tych co wolą uczyć się i robić zadania, geografia ma dużo pamięciówki- szczególnie ta społeczna, przemysłowa, wbrew pozorom geografia to nie turystyka smile. Statystycznie w skali kraju rozszerzona geografia zdaje się lepiej niż fizyka. Więc jeżeli będzie szedł w stronę uczelni ekonomicznych czy uniwersytetów geografia przyda się na wiele kierunków, jak w stronę politechniki to na więcej potrzebna jest fizyka bądź informatyka. Moje jedno dziecko zdaje w tym roku fizykę (i matmę oczywiscie), drugie geografię (i matmę). Więcej się uczy to od geografii, ale to jest też kwestia zdolności rzecz jasna.
          • scarlett74 Re: mat-geo czy mat-fiz 12.04.25, 09:00
            Agig pozwolę się nie zgodzić z tym co napisałaś. Geografia jest najłatwiejszym rozszerzeniem. Mój zdawał fizykę , fizyka miał beznadziejnego ( jak w wiekszości szkół, bo jest problem i dyro trzyma byle tylko ktoś był ), widziałam ile daje od siebie. Zdawał też próbnie, zupełnie nieprzytotowany geografie, zdał jako jeden z najlepszych( ale geo nie był mu potrzebna na studia). Dobrze czyta mapy/wykresy/ statystyki
            • agiq_agiq Re: mat-geo czy mat-fiz 12.04.25, 16:25
              Ale ja w sumie napisałam to samo w sensie że w skali kraju geografia zdaje się lepiej czyli pewnie więcej osób jest w stanie się do niej dobrze nauczyć niż do fizyki. Ale jak dziecko jest zdolne matematycznie powinno sobie dać radę z zadaniami z fizyki i wtedy nie musi wiele wkuwać tylko ćwiczy zadania. No ale fakt że nauczyciel ma znaczenie, moja ma dobrą nauczycielkę i ma w sobie jakieś samoistne rozumienie fizyki (nie po rodzicach). Druga wkuwa geografie i pewnie dobrze ja zda, no ale wkuwa.
          • annie20 Re: mat-geo czy mat-fiz 12.04.25, 09:27
            Trudno mi ocenić ale przez całą podstawówkę nigdy nie widziałam go z książką od matmy ( w sensie że musi się czegoś douczyć), to co na lekcji w zupełności mu wystarcza. Przewaga 5 i 6, kilka konkursów z sukcesami (powiatowych), próbne egzaminy pisał na 90% i więcej.

Z fizyki niestety nauczycielka teraz jest kiepska (co też może powoduje że wielkiego zachwytu tym przedmiotem nie ma). Co prawda teorii jest mało i skupia się głównie na rozwiązywaniu zadań ale tłumaczy kiepsko. Syn przed kartkówkami musi douczyć się w domu ale to też byle znaleźć jakis dobry filmik na yt, 10 minut i ogarnia.
            • scarlett74 Re: mat-geo czy mat-fiz 12.04.25, 09:36
              No właśnie, fizyk...http://emots.yetihehe.com/1/milczek.gif, szkoda słów. Jak ogarnia matmę, ze spokojem zda geo. Z fizyki chociaż trochę musi ktoś wytłumaczyć klucz zadań ( chyba że syn super mózg).
    • lady.madrugada Re: mat-geo czy mat-fiz 11.04.25, 18:37
      Moim zdaniem mat-geo jest najbliższe profilowi ogólnemu z moich czasów, czyli dobre dla dzieci, które nie mają sprecyzowanych zainteresowań i nie wiedzą w ósmej klasie gdzie będą studiować wink Mój syn jest teraz w pierwszej klasie mat-geo, zadowolony.

Choć uważam, że najważniejsza rzecz w nowej szkole to ekipa w klasie - a tego nie da się akurat sprawdzić wcześniej w żaden sposób 🤷🏻‍♀️
      • annie20 Re: mat-geo czy mat-fiz 11.04.25, 20:30
        Sama chodziłam do ogólnej smile Na świadectwie miałam wpisane rozszerzenie mat- geo właśnie, na maturze zdawałam biologię.

• annie20 Re: mat-geo czy mat-fiz 11.04.25, 20:44
        O tym mat-geo usłyszałam tylko rozmowę innych rodziców/uczniów że tam idą same kujony. A więc pewnie i presja na wyniki potem duża.
        • lady.madrugada Re: mat-geo czy mat-fiz 11.04.25, 21:16
          To już zależy od szkoły/klasy, a nie samego rozszerzenia smile
        • fogito Re: mat-geo czy mat-fiz 12.04.25, 06:35
          Kujony to wybierają biolchem albo matme i fizykę.
          • scarlett74 Re: mat-geo czy mat-fiz 12.04.25, 09:48
            No właśnie kujony nie wybierają chem/fiz/mat, bo tych przedmiotów nie da się po kujońsku wklepać. http://emots.yetihehe.com/1/nonono.gif
            • fogito Re: mat-geo czy mat-fiz 12.04.25, 09:56
              Ależ właśnie wybierają. Bo bycie kujonem nie oznacza bycia idiotą.
              • stara_pingwinica Re: mat-geo czy mat-fiz 12.04.25, 10:07
                A co oznacza? Trzeba uściślić, zdefiniować, bo chyba tym samym słowem określacie różne zjawiska.
                • fogito Re: mat-geo czy mat-fiz 12.04.25, 16:00
                  Oznacza kogoś kto lubi się uczyć systematyczni i dużo. Ludzie którzy są leniwi nazywają tych zdyscyplinowanych kujonami.
                  • stara_pingwinica Re: mat-geo czy mat-fiz 12.04.25, 16:14
                    Ok. To moje lubi się uczyć dużo ale systematycznie to już nie. Jest na mat-fiz i z lekkością ten profil ogarnia a wymagania są duże. Kolegów w części nazywa kujonami, sam jest wyluzowany, stawia na zrozumienie 😎
                    Dla wielu kujon, to ten, który "wykuł na blachę" pamięciowo ale nie rozumie. Stąd pewnie, siostry, Wasze sfary.
                    • fogito Re: mat-geo czy mat-fiz 12.04.25, 16:22
                      Pewnych rzeczy na pewnym poziomie nie da się wykuć bez zrozumienia. Mam brata po Politechnice. Pewnie uznany byłby za kujona obecnie. A on miał cel i wiedział co robi. Wyluzowany jak dzisiejsze nastolatki nie był. Mam też syna na studiach ekonomicznych. Ale jego fraternity to kujony. Walczą o każdy punkt, bo od tego zależy przyjęcie na praktykę.
                      • fogito Re: mat-geo czy mat-fiz 12.04.25, 16:24
                        Całe…
                      • stara_pingwinica Re: mat-geo czy mat-fiz 12.04.25, 16:26
                        No, mój też zakuwa ale grę na instrumentach - od rana do wieczora, w każdej wolnej chwiliwink a zadania z fizyki przed sprawdzianem robi w 50% a potem wyciska 4/5/6 i więcej nie czuje potrzeby. Nie wiem, może muzykiem jednak zostanie🤔
                        • fogito Re: mat-geo czy mat-fiz 12.04.25, 17:00
                          Jeśli gra na instrumencie to musi być zdyscyplinowany. Co do nauk ścisłych to warto na późniejszym etapie przycisnac, bo niewiedza się zemści.
      • scarlett74 Re: mat-geo czy mat-fiz 12.04.25, 09:36
        Z moich czasów profil ogólny to pol-hist, a nie żadne matfizy
        • scarlett74 Re: mat-geo czy mat-fiz 12.04.25, 09:37
          +biol
    • zanetka.x Re: mat-geo czy mat-fiz 11.04.25, 18:44
      A to w liceach nie jest tak że profil wybiera się dopiero po drugiej klasie?
      • ophelia78 Re: mat-geo czy mat-fiz 11.04.25, 20:00
        Siedziałaś ostatnie ćwierć wieku w piwnicy?
      • kropkaa Re: mat-geo czy mat-fiz 12.04.25, 00:43
        Tylko dla chętnych. Niechętni nie muszą nic wybierać.
    • tanebo0001 Re: mat-geo czy mat-fiz 11.04.25, 18:56
      Mat geo. Zostanie paleontologiem i zarobi dużo kasy.
      • kochamruskieileniwe Re: mat-geo czy mat-fiz 11.04.25, 20:05
        🤣🤣🤣

Kasę się zarabia w geofizyce. Zwłaszcza inżynierskiej.
        • tanebo0001 Re: mat-geo czy mat-fiz 11.04.25, 20:12
          Bzdura. Czym zajmuje się paleontologia? Bynajmniej nie dinozaurami. Zajmuje się wszystkimi dawno wymarłymi organizmami. A głównie otwornicami. Czyli takimi morskimi glonami. Służą one do stratygrafii. Czyli datowania skał. I to w zasadzie jest jedyna metoda datowania skał. A gdzie datuje się skały? Między innymi w poszukiwaniach ropy, gazu, złota...
          • kochamruskieileniwe Re: mat-geo czy mat-fiz 11.04.25, 20:57
            Coś ci tam dzwoni, ale nie wiesz w którym kościele... Paleontolog zajmuje się bardziej badaniem samych organizmów, linii ewolucyjnych itp. Datowaniem na podstawie skamieniałości zajmuje się stratygraf ( inna specjalizacja).
            A na marginesie, to nie jest jedyną metodą datowania skał. Mocno się rozwinęły w ostatnich latach badania izotopowe, czy też na podstawie cyrkonow. Datowania wieku bezwzględnego.
            I tak twornicsmi nie datuje się skał zbiornikowych dla węglowodorów. Dobrego służą przedstawiciele Chitinozoa. Acritarcha, i innego mikrofitoplanktonu. A przede wszystkim graptolity, które są ortoskamienialosciami dla syluru - interwału, gdzie najwięcej złóż węglowodorów. Przynajmniej w Polsce, czy na takim plw. Arabskim.
            • kochamruskieileniwe Re: mat-geo czy mat-fiz 11.04.25, 21:02
              A do badań związanych z ropa, obecnie i tak się wykorzystuje Rock Evala.. taniej i szybciej.
    • ga-ti Re: mat-geo czy mat-fiz 11.04.25, 19:41
      Z obserwacji moich wynika, że mat-fizy są najtrudniejsze (oczywiście trudniejsze z trzecim rozszerzeniem), fizyka to zadania, więc dzieciak mysi to umieć i lubić, bo inaczej będzie cierpiał.
      Ale i tak najważniejsza jest atmosfera w szkole, towarzystwo, kadra.
      Powodzenia!
    • blahblah2 Re: mat-geo czy mat-fiz 11.04.25, 19:47
      Mat fiz
    • bluea.nna1 Re: mat-geo czy mat-fiz 11.04.25, 20:15
      Ciężko doradzić. Jeżeli planuje politechnikę, kierunkowe,gdzie potrzebna jest fizyka, to mat-fiz.
      • bluea.nna1 Re: mat-geo czy mat-fiz 11.04.25, 20:17
        *kierunek
    • turkusowozlota Re: mat-geo czy mat-fiz 11.04.25, 21:08
      Czy jest możliwość żeby sprawdzić i dowiedzieć się którzy nauczyciele będą mieli przedmioty rozszerzone? Bo tak na prawdę najwazniejszy w tym wszystkim jest nauczyciel. Jeśli dziecko pójdzie na mat -fiz i na przykład fizyk będzie kiepski, to utoniecie w korkach, jeśli pójdzie na mat-geo i słaba geograficzka to to samo - korki.
      Moja córka jest w maturalnej klasie mat-geo-ang i korki z geografii lecą drugi rok. Nie daj sobie wmówić, że geografia jest łatwa lub, że jest tego mało - materiału jest ogrom! Fakt, są zadania, ale większość na pamięć. Moja córka zdaje rozszerzenie z geografii na maturze i niczego się tak nie uczy, ani angielskiego, ani matmy, ani polskiego, tylko w kółko trzepie geografie. Ja po biol chemię nie miałam pojęcia, że z geografii jest aż tyle materiału i zagadnień. Ostatnio córka mi opowiadała o zaborach i pytam skąd to wszystko wiesz? Z historii czy z polskiego, a ona mi odpowiada, że z geografii. To jest cały wszechświat, historia ziemi, mapa, ale najgorsza jest ekonomiczna, kto w jakim roku eksportował najwięcej buraków na przykład. Nie wiem czy nie łatwiej by jej było zdawać fizykę, bo że ścisłych jest dobra, ale akurat w jej LO fizycy są kiepscy.
      • annie20 Re: mat-geo czy mat-fiz 12.04.25, 06:50
        Co do nauczycieli to przedmiotowców z rozszerzeń jest kilku (pewnie lepszych i gorszych)więc to i tak loteria na kogo trafi.

Dzięki za przybliżenie czego się uczą. Młody owszem lubi uczyć się o innych krajach/kontynentach ale bardziej tak w formie turystycznej, wyłapywania ciekawostek.
        • kochamruskieileniwe Re: mat-geo czy mat-fiz 12.04.25, 07:44
          annie20 napisała:
          >
          > Dzięki za przybliżenie czego się uczą. Młody owszem lubi uczyć się o innych kra
          > jach/kontynentach ale bardziej tak w formie turystycznej, wyłapywania ciekawost
          > ek.

No to może się nieźle zdziwić. Radzę poszukać w sieci flipbooka/pdf podręcznika do geografii (wydawnictwa zwykle takie coś mają na stronie) i zobaczyć chociażby spis treści.
        • malaperspektywa Re: mat-geo czy mat-fiz 12.04.25, 12:19
          Mój wybrał mat geo po czym po miesiącu wkuwania na pamięć bzdetów z mapy. Przyszedł i powiedział, że nie wyobraża sobie, że tak spędzi najbliższe lata i zmienił na fizykę (na szczęście mógł). Miał iść na SGH, tam też można było z fizyką. W międzyczasie zmieniło mu się na PW.
    • princy-mincy Re: mat-geo czy mat-fiz 11.04.25, 21:10
      Taki, którego dziecko lubi się uczyć.
    • rb_111222333 Re: mat-geo czy mat-fiz 11.04.25, 21:41
      Według mnie najlepszy byłby mat-fiz, pod warunkiem, że syn potrafi rozwiązać zadania z fizyki. Fizyka mu się przyda gdyby zdecydował się na medycynę czy informatykę, geografię wydaje mi się, że łatwiej nadrobić samemu, gdyby okazało się, że jednak jest potrzebna
    • niebieskalimonka Re: mat-geo czy mat-fiz 11.04.25, 21:59
      Mój syn w podobnej sytuacji wybrał mat-geo.
      Politechniki nie bierze pod uwagę, a geografia dobrze się liczy na wiele kierunków i średnia krajowa z niej jest zawsze wyższa niż z fizyki.

I to był świetny wybór - ma świetną nauczcielkę geografii, uwielbia te lekcje, wiedza wchodzi sama.
      I dzięki temu ma więcej czasu na matmę (a tu cisną ostro) oraz zwyczajnie więcej czasu wolnego.
      • hugo43 Re: mat-geo czy mat-fiz 12.04.25, 06:30
        Syn jest na mat/geo/ang.poszlo drogą eliminacji :matematykę lubi,angielski zna,geografia i nauki pokrewne bardzo go interesują.tym sposobem idzie lekko,najbardziej praacochlonna jest geografia
    • scarlett74 Re: mat-geo czy mat-fiz 12.04.25, 08:37
      Jeżeli chce więcej wolności i nie planuje politechniki to mat-geo. Jeżeli jednak planuje to mat-fiz, chyba, ze kierunki gdzie punktują też geografię.
    • stara_pingwinica Re: mat-geo czy mat-fiz 12.04.25, 11:01
      Nie wiem, co doradzić. Mam dzieci w/po mat/fiz i mat-geo. I to zależy🙄 U mnie i jeden, i drugi w książkach nie siedzą, bo każdy wybrał pod siebie.
      Mat-geo wydaje się bardziej ogólny, przyjemniejszy (jeśli geografia i ekonomia niestraszne). Ale dla dzieciaka bardziej technicznego, naukowo zainteresowanego zjawiskami i czymś więcej niż matma szkolna to mat-fiz.
      Zależy też od osobowości. Moje dziecko, które lubi trudne wyzwania wybrało mat-geo, potem żałowało, że trudniej=fajniej byłoby w mat-fizie. Ale w sumie nie wiem po co, bo szło w stronę ekonomii.
      A może jakieś doradztwo zawodowe?Poszukać odpowiedzi na pytanie co jest bliższe? Doradca powinien być w szkole. Może to ktoś sensowny.
    • aguar Re: mat-geo czy mat-fiz 12.04.25, 20:47
      Mój był w podobnej sytuacji i skończył na .... mat-chem. Jest zadowolony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka