00zxc00 25.04.25, 13:15 Nie czytuję kryminałów ale może wiele tracę. Jestem więc skłonna zaryzykować i przeczytać jakiś dobry. Jaki był najlepszy kryminał jaki przeczytałyście w życiu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniela34 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 13:25 "I nie było już nikogo" Agaty Christie. Odpowiedz Link Zgłoś
black.emma Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 15:36 O tak! Film był tez świetny. Odpowiedz Link Zgłoś
tinywee Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 17:54 tak, dziesięciu murzynków to był pomysł - podobnie jak ackroyd i orient express. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 17:57 Tak. Te trzy moim zdaniem to była absolutna rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 18:06 Ja też co jakis czas wracam 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 18:10 Serio? Kryminałów Agathy Christie nie trawie. Odpowiedz Link Zgłoś
maleficent6 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 19:38 sueellen napisała: > Serio? Kryminałów Agathy Christie nie trawie. Nie szkodzi, Mróz też musi zarobić. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 18:51 O tak, zabójstwo Rogera Acroyda, lubię też Zatrute pióro, Zwierciadło pęka w odłamków stos oraz dom przestępców. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 18:57 A jaki był pierwszy przeczytany przez was kryminał Królowej Agaty? Ja, chyba nietypowo, zaczęłam od "Sad cypress" (po polsku chyba "Zerwane zaręczyny Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 19:04 Pani Mcginty nie żyje, miałam chyba z 11 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 19:32 simply_z napisała: > Pani Mcginty nie żyje Dobry start Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 19:23 "Śmierć na Nilu" w mocno pacholęcym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 20:05 Byłam, płynęłam, ale nie Karnakiem i bez Poirota. Za to przepływałam obok hotelu "The Old Cataract" 😉 i nie wiedzieć czemu jestem z tego powodu bardzo uradowana. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 19:29 daniela34 napisała: > A jaki był pierwszy przeczytany przez was kryminał Królowej Agaty? Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 19:53 Ja też. Nic mnie tak nie uspokaja jak Agatha albo LMM i Ania. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 20:18 LMM napisała świetne wspomnienia, szkoda, że wyszły tylko 2 części. Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 19:32 daniela34 napisała: > A jaki był pierwszy przeczytany przez was kryminał Królowej Agaty? Śmierć na Nilu i wsiąkłam. Dawno temu to było Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 19:36 Ja już mówię, dlaczego "Sad cypress" - ja w ogóle kryminałami jako nadmiernie poważna nastolatka gardziłam. Aż w ósmej klasie trafiłam na prywatne lekcje angielskiego do pewnego fantastycznego człowieka. On mi podpowiadał lektury po angielsku i kazał zacząć właśnie od Agaty Christie i w ogole wybić sobie z glowy pogardę dla kryminałów 😀. Ponieważ w mojej Pipidówce Wielkiej w księgarni językowej był bardzo ograniczony wybór, trafiłam właśnie na "Sad cypress." A potem już pooooszłoooo. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 20:31 "Morderstwo w Orient Expressie". Do dziś jeden z ulubionych. Acz na prawdę dobrej ekranizacji brak. Nawet w mojej ulubionej serii z Davidem Suchet jako Małym Belgiem - nie jest idealnie... Może mam za duże wymagania...? Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 07:49 Podziwiam, że pamiętacie który był pierwszy. Ja nie mogę sobie przypomnieć, no, ale to było ponad czterdzieści lat temu. Agatę Christie kocham, jak oddawałam dużo książek do bibliotek, to Christie sobie zostawiłam, a mam wszystkie, te kryminalne, żeby czytać na starość. I już chyba nadchodzi, bo tym wątkiem przypomnialyscie mi, że trzeba wrócić 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
black.emma Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 13:24 Właśnie Dziesięciu Murzynków 😊 miałam 13 lat, znajomy rodziców wiedział, że lubię czytać i mi podrzucił kilka książek Agaty. Przeczytałam absolutnie wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
tinywee Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 14:14 Miłośniczkom ACh, jeśli nie znacie jeszcze, polecę świetne imho słuchowiska BBC audio drama. Razem zresztą z peterem wimseyem i agathą raisin Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 17:19 Czy to jest serial z 2015? Nie widziałam a chętnie obejrzę Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 14:13 Taki, jaki wygrywa wszystkie rankingi, czyli trylogia Millennium. Każdy z 3 tomów, i jako całość. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 18:24 Podpisuję się. Długo nie mogłam się przemóc, żeby zacząć, bo takie długie, ale jak już zaczęłam, to nie mogłam się oderwać. I czytając czułam, że lubię autora, że to fajny człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 20:33 A ja nie przebrnęłam... Męczyłam się, próbowałam, podchodziłam chyba z pięć razy - w końcu komuś oddałam, bo stwierdziłam, że szkoda czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 22:38 Ja tylko pierwszy tom lubię. Następne to nuudy, nie dałam rady. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 23:26 Nie czytałam, filmy oglądałam. Bardzo mi się podobała dziewczyna z tatuażem, ta wersja z craigiem, ale inne części już nie. Za książkę chyba już nie ma sensu się brać skoro film obejrzałam . Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 01:30 Film to film, książka to książka. Inne medium. Film jest skrótem z ksiażki i przefiltrowaniem jej przez wizję twórców. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 07:34 Nie W przypadku kryminałów filmu są nudne zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 11:42 Książka jest lepsza od filmu, zwłaszcza tego z Craigiem Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 06:04 Ja bohatersko dobrnęłam do połowy drugiego Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 22:55 O nie. Odpadlam w momencie, gdy bohaterka wykopuje się z grobu i mocno pokiereszowana obezwladnia dwa razy większego od siebie uzbrojonego faceta, ktory w dodatku ma taką neurologiczna przypadlosć, ze nie czuje bolu 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
pupu111 Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 03:20 Mnie tez to strasznie wkurzało. Zupełny brak realizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 14:20 Ze starych: Tam piaski śpiewają. A z nowych: Motylek. Ale żebyś aż miała coś tracić, to nie mogę powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 17:47 Tak! Lubię Tey, np. "Bartłomiej Farrar" i "Córka czasu" to moje ulubione. Odpowiedz Link Zgłoś
tinywee Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 17:54 córkę czasu też lubię (i pannę pym). Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 14:24 Chyba „Chińczyk” Mankella Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 14:38 Nie pamiętam „Zapory”, tym lepiej. jeszcze coś do przeczytania 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 20:41 Menkella się w ogóle przymnie czyta. Swojego czasu lubiłam jeszcze Aleksandre Marynine. W obu doceniłam niuanse społeczne typowe dla kręgu kulturowego autora. Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 14:43 Zbrodnia i kara. Potem długo nic. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 17:34 To już raczej „Król Edyp” - przecież to śledztwo na scenie. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 23:31 Przebijam. Biblia, księga rodzaju Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 14:53 Czy wszechczasów to nie wiem, ba nawet nie pamiętam tytułu ani nazwiska autorki ale pamiętam klimat tajemnicy i grozy. Kryminał jakiejś skandynawskieh autorki (chyba) bohaterką jest kobieta - to na pewno. Akcja rozgrywa się w biurze jakiejś organjzacji, stowarzyszenia zbierające go informacje o zbeodniach wojennych. Czytałam to niespełna 20 lat temu, a do dziś pamiętam że cjolernei mroczne mi się wydawało. Ciekawa jestem czy ktoś rozpozna bo ja za cholerę tytułu nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
dvdva Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 20:07 Wyjątek, Christian Jungersen. Nie do końca kryminał. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 22:35 Kurcze masz rację. A byłam przekonana że tam było coś innego w tytule. I że autorką była kobieta. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 15:01 Jednego tytułu nie podam, ale któraś z książek PD James. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 15:27 O tak. Drugą moją faworytką jest Elizabeth George. A poza wymienionymi powyżej autorkami, Zbrodnią i karą to jeszcze Imię róży. Jako kryminał to było rewelacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 16:26 "Śmierć każdego dnia" czyli "Death of an expert witness" Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 15:34 Milczenie owiec, Pies Baskerville'ów i krótkie opowiadanie "czysta Robota" Fredericka Forsytha. Fajny jest też Sokół maltański, ale to specyficzny klimat kryminału noir. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 15:49 Dla mnie to cały cykl o Stephanie Plum autorstwa Janet Evanovich. Czytałam wszystkie części co najmniej sto razy i za sto pięćdziesiątym szóstym zaśmiewam się tak samo. I tak samo jak autorka marzę by być babcią Mazurową jak dorosnę. Poza tym kolejny cykl M.L.Longworth Bonnet i Verlaque na tropie. No i Chmielewska - tu trudno mi wybrać najlepszą, może dwie - Wszystko czerwone i Całe zdanie nieboszczyka? Ale ja bardzo lubię niepoważne kryminały. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 15:50 "Zabójstwo Rogera Ackroyda" Agathy Christie. Ann Cleeves kocham bardziej za atmosferę i za całokształt i tu nie potrafię powiedzieć, który jest najlepszy, kocham je jako całość (oba uniwersa - Verę i Szetlandy). Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 15:53 Ann Cleeves w budowaniu klimatu jest znakomita, dlatego jej serie są takie dobre. A te książki spoza serii zdecydowanie słabsze. Ta ostatnia to w ogóle jakaś pomyłka była. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 16:07 Mnie się tak jeszcze składa, że dzielę z nią zainteresowania - sztuki plastyczne, obserwacje przyrodnicze i dzieci o nietypowej ścieżce rozwoju - więc wchodzę jak w swój świat. A o której ostatniej mówisz - o "Zmorach przeszłości"? W takim razie rzeczywiście jakoś szczególnie nie wymiatały, no ale i tak wolę to od Mroza. Ja jednak dużo jestem w stanie oddać za to, żeby język był sprawny, a postaci w miarę prawdopodobne - i dlatego mam problem i z Mrozem i z powszechnie lubianym Cobenem. NIe wiem na czym to polega, ale jak Vera wkracza na pogrzeb z reklamówką, to jest to dla mnie prawdopodobne, a jak postać Cobena robić coś najbardziej oczywistego, typu pije kawę po śniadaniu, to mam wrażenie sztuczności Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 16:12 "Uśpieni i martwi." Zmory i tak już były lepsze. Mróz jest okropny, przeczytałam w celach poznawczych 2 tomy Chyłki i nie, no nie. Cobena znam mało, czytałam teraz książkę na podstawie której netflix zrobił ten polski serial I też mnie nie zachwyciła. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 16:14 Pierwsze Cobeny zapierały dech, ale poszedł w ilość i to już nie to. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 17:11 Coben jest dobry na raz. Kolejne ksiązki widać produkcję taśmową, jak nasz Mróz... Odpowiedz Link Zgłoś
jagodowepole092 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 17:28 Lubię Cobena, chociaż bardzo te książki są powtarzalne. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 17:45 Też lubię, ale w późniejszych książkach poziom wyraźnie spadł (z tym, że spadał z bardzo wysoka, więc i tak da się czytać). Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 23:27 Też lubię Cobena, ale nie te o Myronie Bolitar - nie cierpię superbohaterów. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 09:49 Te pierwsze najlepsze to bez Myrona. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 16:16 Coben jest powtarzalny i nierówny - najstarsze najlepsze, bo jeszcze nie znał człowiek jego koncepcji zagadki kryminalnej znaczy żona narratora umarła, a tu nagle widzi ją jak żywą w wiadomościach CNN, albo dostaje dziwny list, który tylko ona mogłaby napisać, no i reszta fabuły to poszukiwanie nieboszczki. liczne wariacje wzorca w kolejnych tomach, ale zwykle czyta(ło) się dobrze, za to bez wzruszeń. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 16:19 No to też nie było jakieś powalające, ale dalej jednak było żywe - ja się wczuwałam w te postaci, widziałam wokół siebie krajobrazy - a w Mrozie przez cały czas widzę litery i jeszcze w dodatku mam ochotę zrobić korektę. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 15:52 Ze strasznych ta książka Chmielewskiej w której zostaje porwana i uwięziona w lochu i podkopuje się a ze śmiesznych to Lesio Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 16:00 ale to jest pytanie typu: nie lubię powieści, ale może jakąś przeczytam, co najlepszego polecicie? no i jeden powie, że Dostojewski, a drugi, że Michalak... a czy szanowna wątkodajka to tak bardziej w stronę cosy crime, thrillera, kryminału policyjnego, a może noir? klasyka, współczesność, mają być polskie realia czy obce strony? Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 16:15 Jeżeli Cale zdanie nieboszczyka nazywasz strasznym 🤣🤣. Generalnie Chmielewska to kryminałki humorystyczne. Uważam że świetne ale nie dla intrygi kryminalnej się je czyta Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 16:53 No co ty naprawdę czytając nie zastanawiałaś się co ty byś zrobiła jakby cię uwięzili w lochach i jakbyś znalazła stronę świata po którą należy się przekopać??? Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 22:33 Czytając kwiczałam ze śmiechu jak Joanna rozmawiała z cieciem4i wymuszała na nicm określone zwroty "wielce szanowna pani" oraz jak przeliczała ile będzie potrzebować paliwa do motorówki na podstawie wanny 🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 23:21 Ja często wracam do tego momentu, jak w po wygrzebaniu się z lochu robi zakupy w Tours i powoli przeistacza się w normalnie ubraną kobietę Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 07:33 Kurczę nie pamiętam tego muszę po raz kolejny przeczytać Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 23:19 Ale przyznasz, że Wszystko Czerwone trzyma w napięciu prawie do końca? Co mi wcale nie przeszkadza wracać do tej książki tylke razy, że mogłabym ją prawie odtworzyć z pamięci...mimo, że wiem kto mordował Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 08:31 Wszystko czerwone jest najlepsze, Całe zdanie nieboszczyka zbyt jak dla mnie absurdalne i nieprawdopodobne. A drugim moim faworytem jest Wszyscy jesteśmy podejrzani. Lubię zbrodnie z ograniczoną liczbą podejrzanych, nawet jak ograniczone do całego personelu biura. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 10:45 Dla mnie Lesio jest nie do przebicia Nie zapomnę spazmów jak to czytałam pierwszy raz Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 10:57 Wszystko czerwone to majstersztyk od początku do końca 🤣🤣. Niemniej jak uwielbiam Chmielewską, tak nazwanie jej twórczości rzetelnym kryminałem uważam za przesadę. Co nie zmienia faktu że znów chętnie przeczytam 😁😁 Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 11:40 Ale czy Chmielewska nie była waszą idolką jak byłyście małe ?? Te wyścigi konne , ta praca za granicą? W PRL i długo potem to było wielkie osiągnięcie tak żyć Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 15:14 Wyścigi i praca za granicą były opisane w "Autobiografii" wydanej zdecydowanie już po upadku komunizmu. Wyścigi konne są przecież w wielu miastach. Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 15:35 Ale przewijały się przecież w wielu powieściach, choćby... "Wyścigach". Podobnie Kopenhaga. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 16:07 Już w Lesiu chyba były jakieś akcenty zagraniczne ? To było dla ludzi u nas jak wyjazd w kosmos ….. Eh chyba muszę wrócić i wszystko przeczytać bo czytałam ostatnio z 15 lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 16:11 Książka Wyścigi to akurat jedna z późniejszych. A do Kopenchagi do pracy pojechała rzeczywiście za czasów PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 16:13 Ale Krokodyl z Kraju Karoliny to 69 rok. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 16:16 I opisała to jeszcze za PRL w "Krokodylu z kraju Karoliny" (w "Całym zdaniu nieboszczyka" i "Wszystko czerwone" też są wzmianki). Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 16:06 To było w wielu książkach Kto wtedy wyjeżdżał za granicę do pracy w zawodzie oraz podróżował na zachód ??? Tylko elita Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 16:13 Między innymi właśnie architekci. Chmielewska była architektką z wykształcenia. Tzn zrobiła tylko inżyniera, o czym pisała w autobiografii. Ale architekci jeździli na kontrakty. I nie, nie była moją idolką bo prscoeala w Danii. Po prostu pisała świetne książki. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 16:17 Z kim tak dyskutujecie o Chmielewskiej, z asmą? Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 20:12 Ja mam wrażenie, że gdyby tylko asma porzuciła polityczny trolling i swój forumowy image wiecznej kontrarianki, to mogłaby być jedną z bardziej popularnych forumek … Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 20:14 Verdana ją kiedyś cudownie podsumowała (ktoś to miał w sygnaturce, chyba nawet sama asma). Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 21:25 Stworek z trąbą przechadzał się spokojnie po parku, wyszukując dorodne czereśnie i zastanawiając się, co by tu zjeść na kolację. Wtem zza drzewa wyłoniła się ponura postać w czerni. "Ty jesteś stworek"? - zapytała ponurym basem. Tak - cichutko wyszeptał onieśmielony Stworek. "I to jest twoja trąba?" - złowieszczo wysyczała postać. No, moja, chyba tak, zawsze ją mam, więc moja - zaszemrał wystraszony nie na żarty Stworek. "Ha" - złowieszczo i złośliwie zasmiała się osoba w czerni - to ja, jakiem Asmarabis - powiadam ci,z ę to wstyd pokazywać sie publicznie z czymś takim na mordzie! Idź do kosmetyczki, niech ci to okropieństwo odetnie, bo inaczej wszystkie stworzonka będą miały z ciebie polewkę. To jest, Stworku, wiocha, a nie najnowsza moda. Teraz nosi się uszy, a nie trąbę. I to rzekłszy Asmarabis rozwiała sie we mgle, pozostawiając Stworka ze zwieszoną trąbą i oklapłymi (choć modnymi) uszami. forum.gazeta.pl/forum/w,567,164317503,164317503,konkurs_i_rozczarowanie_dziecka_co_robic_.html?p=164325535 Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 16:26 Trudno wymienić jeden, konkretny kryminał. Mam ulubionych autorów: Agathę Christie, George Elizabeth, Caroline Graham, P.D. James, Ann Cleeves (w jej przypadku lubię serię z Verą, nieco mniej serię szetlandzką), Marthę Grimes i jej serię z inspektorem Jury, Louise Penny. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 16:32 Nikt już nie lubi Raymonda Chandlera? Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 16:33 chatgris01 napisała: > Nikt już nie lubi Raymonda Chandlera? > Zawsze miałam z nim problem. Nigdy mi nie wchodził. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 17:02 Ja lubię. Za to A.Ch. mi nigdy nie podeszła, zwłaszcza Poirot grał mi na nerwach. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 20:31 chatgris01 napisała: > Nikt już nie lubi Raymonda Chandlera? > Uwielbiam go. Ten klimat, a przede wszystkim ten styl, odzywki Marlowe'a , opisy, no coś wspaniałego. Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 04:00 Bardzo lubie. "Żegnać się to tak jakby trochę umierać." Wiedzial jak pisac... Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 15:30 Jak to nikt - ja uwielbiam, zaczytałam "Długie pozegnanie" na śmierć Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 16:49 Dla mnie wszystkie Jeffery'ego Deavera, no może wszystkie, które czytałam, a czytałam prawie wszystkie Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 16:59 Nie mam jednej ulubionej książki, raczej autorów. Bardzo lubiłam Agatę Christie oraz Minette Walters. Ale to moje ulubienice sprzed ok. 30 -35 lat. Później byłam wielką fanką Henninga Mankella (jak widać po nicku), chętnie czytałam też Monsa Kallentofta i Asę Larsson. Ostatnio jakoś mniej czytam kryminałów, ale na półeczce czeka japońska nowość, "Podejrzany X" Keigo Hidashino Poleciłabym chyba na początek klasykę, czyli Christie, a z bardziej współczesnych, ale też już klasycznych Mankella. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 17:00 Christie świetnie czyta się w oryginale, chyba nie czytałam jej nic po polsku, więc nie wiem, jak z jakością tłumaczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 17:06 Tak. Christie w oryginale i jak w oryginale to jeszcze Dorothy Sayers. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 15:32 daniela34 napisała: > Tak. Christie w oryginale i jak w oryginale to jeszcze Dorothy Sayers. W wieku nastoletnim będąc kochalam się w lordzie Wimseyu. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 20:34 kurt.wallander napisała: > Christie świetnie czyta się w oryginale, chyba nie czytałam jej nic po polsku, > więc nie wiem, jak z jakością tłumaczeń. Te wydawane przez Wydawnictwo Dolnośląskie były w porządku. Te z Phantom Press, oj różnie z tym było. Niektóre były kompletnie zawalone - cóż, lata 90, masowe tłumaczenia przez ludzi, którzy nie do końca znali angielski. Odpowiedz Link Zgłoś
escott Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 17:16 To nie jest jeden gatunek. Jak klasyczny typu locked room to przeczytaj coś z przebojów Agathy Christie, jak noir to Chandlera, jak skandynawski to Millenium, ale są jeszcze nowoczesne policyjne, retro, cykle związane z konkretnymi miastamis tare lub nowe, milicyjne stare. To, że ktoś zabił albo ukradł to tylko jeden element, to, czy Ci się spodoba raczej zależy od wszystkich pozostałych. Odpowiedz Link Zgłoś
escott Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 17:17 Ach, a takich fajnych oryginalnych polecam opowiadania kryminalne Ranpo Endogawa Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 17:41 Edogawa, pewnie ci słownik w telefonie podmienił. Osobom, które nie znają tego pisarza polecam szybko wymówić Edogawa Ranpo i zobaczyć, czy ten pseudonim nie kojarzy się z innym pisarzem, nie japońskim Z tym, że to raczej opowieści niesamowite niż kryminały, przynajmniej te opowiadania, które czytałam. Teraz innym okiem patrzę na masywne fotele Odpowiedz Link Zgłoś
00zxc00 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 22:08 No fakt. Wolałabym coś polskiego lub z Europy wschodniej. I żadnej brutalności. W ogóle to na czym polega fenomen kryminałów? Odpowiedz Link Zgłoś
00zxc00 Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 22:08 I dziękuję wszystkim za polecajki! Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 23:23 Fenomen polega na tym, że czytasz i mózg ci pracuje, zdaje ci się, że wiesz, kto zabił/zabija, czujesz rosnące napięcie, a tu zonk, nic z tego, ktoś inny robi się coraz bardziej podejrzany. Jak ci wpadnie w ręce "Cichym ścigałam go lotem" Joe Alexa, to zrozumiesz, o co chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 06:19 Jak mogłam zapomnieć o Joe Alexsie? Wszystkie jego kryminały to istny majstersztyk. Dla mnie nr 1 to "Jesteś tylko diabłem" Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 11:05 No i przepadło, też przypomniałyście mi Joe Alexa, mało miałam książek, mało, weszły następne z Legimi 😁😁 Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 14:17 Jeremiego Bożkowskiego sobie jeszcze dodaj do tego Alexa. Jego kryminały sa absolutnie genialne (zwłaszcza "Msza za mordercę"). Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 15:06 Nie wiem, jak to możliwe, że mnie takie cymesy ominęły. Uwielbiałam jego książki historyczne dla młodzieży, a do kryminałów nigdy nie dotarłam. Też wrzucam na półkę! Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 00:49 00zxc00 napisał(a): > No fakt. Wolałabym coś polskiego lub z Europy wschodniej. I żadnej brutalności. > W ogóle to na czym polega fenomen kryminałów? Jeśli polskiego, to jeszcze polecę serię Wrońskiego o komisarzu Maciejewskim. Dzieje się w Lublinie (przed wojną, podczas, i po) Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 09:15 00zxc00 napisał(a): > No fakt. Wolałabym coś polskiego lub z Europy wschodniej. I żadnej brutalności. > W ogóle to na czym polega fenomen kryminałów? To jak pytanie na czym polega fenomen książek. Część osób czyta dla fabuły i rozwiązania zagadki, część ze względu na atmosferę, portret jakiegoś środowiska, niektóre mają świetne dialogi . Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 11:02 To jak chcesz coś polskiego i bez brutalności to polecam Olgę Rudnicką 😁. Wszytko. Tylko ostrzegam przed Natalii 5 - czytać wyalcznie w odosobnieniu, chyba że nie boisz się wyjść na wariatkę która rechocze w miejscu publicznym, oraz nigdy nie przy jedzeniu bo można się udławić ze śmiechu. Tzn istnieje możliwość że ci się ten humor nie podoba, ale jak spodoba to nie ma szans, żebyś się nie śmiała. Intryga kryminalna jakaś tam jest, ale nie ona stanowi główny element twórczości moim zdaniem 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo0001 [...] 25.04.25, 17:47 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 18:44 nie jedyny, tylko pierwszy, a poza tym spoilery się oznacza. na wypadek, gdyby ktoś nie znał dzieła... Odpowiedz Link Zgłoś
silenta Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 19:36 Seria R. Galbraitha o Cormoranie Strike'u, Jane Harper - Stracony, Anders de la Motte - tzw. kwartet pory roku, Tana French, Karin Slaughter, Mnóstwo tego mam. Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 20:11 Ja z kolei zaczytuje się w kryminałach rosyjskich. Aleksandra Marinina - świetny cykl z Anastazją Pawłowna, uwielbiam,, Ukradziony sen " , czy ,, Śmierć i trochę miłości". Lubię też Darię Doncowa, czyli rosyjska Chmielewska , no i cykl Tatiany Polakowej o Oldze Riazancewej. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 20:39 Nikt nie poleciła najlepszego z najlepszych detektywa, czyli Sherlocka Holmesa? A nie, przewinął się "Pies Baskerville'ów". Najbardziej klasyczne z klasycznych kryminałów, z tym, że czasy wiktoriańskie, więc nie doszukasz się tam nowoczesnych technologii, szybkich samochodów i gadżetów w stylu Jamesa Bonda. Arthur Conan Doyle jednak dla mnie pozostaje niekwestionowanym mistrzem! Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 01:27 Tylko nie "Studium w szkarłacie". Tu zaraz po ofierze umarłam ja. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 15:50 Zgodzę się, że "Studium w Szkarłacie" jest trudniejsze. Ale "Garbus", "Rytuał Musgrave’ów", "Zniknięcie Młodego Lorda", "Pięć Pestek Pomarańczy", "Tańczące Sylwetki" czy moja ulubiona "Nakrapiana przepaska"? Klasyka i logika, w czystej formie. Zasadniczo mogłabym tu wypisać większość opowiadań... Przyznaję jednak, że z wyłączeniem "Psa Baskerville’ów" Arthur Conan Doyle lepszy był w małych formach. Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 14:41 No właśnie, Nesbo i cykl o Harrym Hole, dziwię się, że tak rzadko wymieniany. Za makabryczny? Czy bohater zbyt irytujący? Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 14:50 Pierwsze książki były ok, ale potem stały się dość przewidywalne. Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 14:55 To prawda, ale tak od do Policji to IMO mistrzostwo gatunku. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 16:05 Straszna była ta książka ja nie dałam rady Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 23:00 Jednego chyba nie umiałabym wskazać.. Bardzo lubię "Grobową ciszę" Arlandura Idridasona. Cały cykl o Rebece Martinnson Asy Larsson, Henning Mankell w całości i po kilka razy wchłonięty. Z islandzkich jeszcze kryminały Yrsy Sigursdardottir (pewnie przekręciłam). Jeszcze "List z Wietnamu" Nelsona deMille. I tegoż autora "Córka generała"( jest też niezły film z Travoltą) oraz "Śliwkowa wyspa". Oczywiście Christie i Doyle, w całości. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kryminał wszechczasów 25.04.25, 23:39 Chyba nie było: nazywam się czerwień Pamuka. Rzecz dzieje się w średniowiecznym Stambule. Ktoś morduje maturzystów. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonazabka888 Re: Kryminał wszechczasów 26.04.25, 00:36 "Śmierć na Nilu" Agaty Christie Odpowiedz Link Zgłoś