Dodaj do ulubionych

Renta "na oczy"

05.05.25, 16:18
Czy znacie kogoś, kto posiada rentę/grupę ze względu na (zły) wzrok? Czy krótkowzroczność, gdzie w oku prawym jest -10, a w lewym -11 dioptrii, może zakwalifikować do uzyskania jakiegoś świadczenia?
Obserwuj wątek
    • lujova Re: Renta "na oczy" 05.05.25, 16:28
      Znałam taką jedną co dostała rente na piekne oczy, ale to chyba nie o to chodzi.
      • liptona47 Re: Renta "na oczy" 05.05.25, 16:45
        Nie, nie o to chodzi
    • skumbrie Re: Renta "na oczy" 05.05.25, 16:32
      Nie, zbyt mała wada.
      • milka_z_karmelem Re: Renta "na oczy" 05.05.25, 17:07
        -10 i -11 to zbyt mała wada? Ja mam -7 i wiem, jak wiele to utrudnia
        • healios Re: Renta "na oczy" 05.05.25, 17:09
          Jak skumbrie napisala, zbyt mala wada, moze od -20 cos by sie dalo wyciagnac
        • skumbrie Re: Renta "na oczy" 05.05.25, 18:30
          Owszem, zbbyt mała wada na rentę.
        • bertie Re: Renta "na oczy" 05.05.25, 18:40
          Serio to wiele utrudnia? Mam teraz -10, zaczynałam od -3 jako nastolatka i różnicy nie widzę - okulary zakładam rano i zdejmuję wieczorem jak wtedy.
          Okulary mam o większej powierzchni i korekcja duża, ale nawet nie są cięższe bo teraz używam plastikowych a nie metalowych oprawek i szkła z indeksem
          • ichi51e Re: Renta "na oczy" 05.05.25, 20:11
            Ja też mam wadę tego typu i sama wada nie utrudnia życia. Zakładasz po prostu okulary.
            Ale za tego typu wadami idą inne - deformacje siatkówki, uszkodzenia itp - np można nie móc nosić ciężarów itp. Tyle że to trzeba udokumentowac
    • kamin Re: Renta "na oczy" 05.05.25, 17:15
      Jeśli po założeniu okularow odżyskuje się ostrość widzenia to ma szans na orzeczenie o niepełnosprawności lub rentę.
      Przy jednoocznosci na ogół dostaje się stopień lekki.
    • mia_mia Re: Renta "na oczy" 05.05.25, 17:20
      Samych dioptrii nie bierze się pod uwagę, jeśli da się je skorygować okularami. Może w przypadku jakiś ekstremalnych wad same dioptrie wystarczą, ale to chyba nie ten przypadek. O rentę jeszcze trudniej, bo z taką wadą można wykonywać wiele zawodów.
    • eagle.eagle Re: Renta "na oczy" 05.05.25, 17:47
      Znajomy miał orzeczenie o niepełnosprawności, z tego co pamiętam miał -8 dioptrii. Później sobie to z operował, ale wzrok i tak mu się pogarszał.
      • marta.graca Re: Renta "na oczy" 05.05.25, 19:26
        Musiał mieć coś dodatkowo po,a samymi dioptriami.
    • asiairma Re: Renta "na oczy" 05.05.25, 18:08
      Taka zwykła krótkowzroczność (choć wysoka) którą można korygować to się raczej nie kwalifikuje. Mam trochę większą w obu.
    • bertie Re: Renta "na oczy" 05.05.25, 18:26
      Ja mam -10 w obu oczach. Nawet bym nie wpadła na to, że można iść na rentę z tego powodu. Wystarczą okulary i widzę dobrze. A jak się nie ma przeciwskazań, to wadę można zoperować.

Choć trafiłam kiedyś na okulistę na badaniach okresowych, który uważał, że powinnam mieć 2 kody na moim orzeczeniu o niepełnosprawności (mam z powodu RZS). Tylko jak bym potem dostała zgodę na pracę przy komputerze powyżej 6h na dobę?...
    • dwa_kubki_herbaty Re: Renta "na oczy" 05.05.25, 18:34
      Tak, moja ciocia, była na rencie od 50 roku życia, wczesniej księgowa, prowadzila również cały magazyn, przyjęcia wydania oraz ogarniała sprawy administracyjno urzędowe, wszystko w firmie zatrudniajacej 200 osób.
      Ma wadę plamki żółtej, ma grupę inwalidzką.
      Od nie całego roku jest już na emeryturze.

• marta.graca Re: Renta "na oczy" 05.05.25, 19:25
      Mam tyle i nie mam żadnego świadczenia.
    • ichi51e Re: Renta "na oczy" 05.05.25, 20:07
      W jaki sposób taka krótkowzroczność uniemożliwia ci pracę? Jakieś jeszcze inne do tego? Deformacje siatkówki?
    • kozica111 Re: Renta "na oczy" 05.05.25, 20:13
      Znam osoby z taką wadą, renty nie maja, noszą okulary.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka