liptona47 05.05.25, 16:18 Czy znacie kogoś, kto posiada rentę/grupę ze względu na (zły) wzrok? Czy krótkowzroczność, gdzie w oku prawym jest -10, a w lewym -11 dioptrii, może zakwalifikować do uzyskania jakiegoś świadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lujova Re: Renta "na oczy" 05.05.25, 16:28 Znałam taką jedną co dostała rente na piekne oczy, ale to chyba nie o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_z_karmelem Re: Renta "na oczy" 05.05.25, 17:07 -10 i -11 to zbyt mała wada? Ja mam -7 i wiem, jak wiele to utrudnia Odpowiedz Link Zgłoś
healios Re: Renta "na oczy" 05.05.25, 17:09 Jak skumbrie napisala, zbyt mala wada, moze od -20 cos by sie dalo wyciagnac Odpowiedz Link Zgłoś
bertie Re: Renta "na oczy" 05.05.25, 18:40 Serio to wiele utrudnia? Mam teraz -10, zaczynałam od -3 jako nastolatka i różnicy nie widzę - okulary zakładam rano i zdejmuję wieczorem jak wtedy. Okulary mam o większej powierzchni i korekcja duża, ale nawet nie są cięższe bo teraz używam plastikowych a nie metalowych oprawek i szkła z indeksem Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Renta "na oczy" 05.05.25, 20:11 Ja też mam wadę tego typu i sama wada nie utrudnia życia. Zakładasz po prostu okulary. Ale za tego typu wadami idą inne - deformacje siatkówki, uszkodzenia itp - np można nie móc nosić ciężarów itp. Tyle że to trzeba udokumentowac Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Renta "na oczy" 05.05.25, 17:15 Jeśli po założeniu okularow odżyskuje się ostrość widzenia to ma szans na orzeczenie o niepełnosprawności lub rentę. Przy jednoocznosci na ogół dostaje się stopień lekki. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Renta "na oczy" 05.05.25, 17:20 Samych dioptrii nie bierze się pod uwagę, jeśli da się je skorygować okularami. Może w przypadku jakiś ekstremalnych wad same dioptrie wystarczą, ale to chyba nie ten przypadek. O rentę jeszcze trudniej, bo z taką wadą można wykonywać wiele zawodów. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Renta "na oczy" 05.05.25, 17:47 Znajomy miał orzeczenie o niepełnosprawności, z tego co pamiętam miał -8 dioptrii. Później sobie to z operował, ale wzrok i tak mu się pogarszał. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Renta "na oczy" 05.05.25, 19:26 Musiał mieć coś dodatkowo po,a samymi dioptriami. Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Renta "na oczy" 05.05.25, 18:08 Taka zwykła krótkowzroczność (choć wysoka) którą można korygować to się raczej nie kwalifikuje. Mam trochę większą w obu. Odpowiedz Link Zgłoś
bertie Re: Renta "na oczy" 05.05.25, 18:26 Ja mam -10 w obu oczach. Nawet bym nie wpadła na to, że można iść na rentę z tego powodu. Wystarczą okulary i widzę dobrze. A jak się nie ma przeciwskazań, to wadę można zoperować. Choć trafiłam kiedyś na okulistę na badaniach okresowych, który uważał, że powinnam mieć 2 kody na moim orzeczeniu o niepełnosprawności (mam z powodu RZS). Tylko jak bym potem dostała zgodę na pracę przy komputerze powyżej 6h na dobę?... Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Renta "na oczy" 05.05.25, 18:34 Tak, moja ciocia, była na rencie od 50 roku życia, wczesniej księgowa, prowadzila również cały magazyn, przyjęcia wydania oraz ogarniała sprawy administracyjno urzędowe, wszystko w firmie zatrudniajacej 200 osób. Ma wadę plamki żółtej, ma grupę inwalidzką. Od nie całego roku jest już na emeryturze. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Renta "na oczy" 05.05.25, 19:25 Mam tyle i nie mam żadnego świadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Renta "na oczy" 05.05.25, 20:07 W jaki sposób taka krótkowzroczność uniemożliwia ci pracę? Jakieś jeszcze inne do tego? Deformacje siatkówki? Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Renta "na oczy" 05.05.25, 20:13 Znam osoby z taką wadą, renty nie maja, noszą okulary. Odpowiedz Link Zgłoś