Dodaj do ulubionych

Ematka pomoże na głowę????

07.05.25, 09:01
To jest 1 taka sytuacja w moim prawie 44 letnim życiu
Od poniedziałku bez przerw boli mnie głowa. Od tej części nad okiem, przez skron, nad uchem az do tyłu głowy , po jednej stronie , prawej.
Boli przy ruchu, przy schylaniu, nie budzi mnie ten ból w nocy. Pulsuje czasem.
Innych objawów brak, no może lekko drażnią mnie dźwięki i światło.
Zaczęło się w poniedziałek po wyjściu z siłowni .

Wcześniej zdarzały mi się bóle głowy ok raz w tygodniu albo w stresie, pomagal Ibuprom, nimesil
Obecnie nie pomaga nic, Ibuprom, nimesil, solpadeine, dezamigren.
Jutro idę do lekarza ale czy to może być migrena i skąd tak nagle? I czy to prawda że jeśli te leki wzięłam pozno jak już ten ból się w rozkrecil to i tak nie pomogą?

Ciśnienie w normie idealnej, stresu bardzo dużo w życiu ostatnio
Moja mama ma oponiaka ,leczona gamma knife , narazie jest ok, kontrola co roku , wyszło po 60tce
Obserwuj wątek
    • heca007 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 09:04
      Zatoki?
      • 18lipcowa3 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 09:07
        W tym miejscu?
        Nigdy nie chorowałam na zatoki.
        Nawet jeśli czy żaden z tych leków nie powinien pomóc?
        • heca007 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 09:11
          Też kiedyś nie miałam problemów i zastanawiałam się co to za dziwny ból głowy. Dopóki mi lekarz nie wytłumaczył wink
          Nie znam się na dokładnym działaniu tych leków, one sa raczej przeciwbólowe? Czyli raczej nie leczą a łagodzą objawy...Może musisz to wyleczyć czymś innym. W każym razie idź do lekarza.
        • szarmszejk123 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 09:23
          Tak, w tym miejscu.
          Idź do lekarza, być może potrzebujesz antybiotyku.
          • szarmszejk123 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 09:29
            A doraźnie kup sobie w aptece lewocetyryzyne i rób parówki z goździkami, działają przeciwbakteryjnie.
          • wapaha Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 10:30
            szarmszejk123 napisał(a):

> Tak, w tym miejscu.
            > Idź do lekarza, być może potrzebujesz antybiotyku.

Nad okiem ok ale zatoki bad uchem ,z boju głowy aż do potylicy ?

Prędzej to bol pochodzenia nerwowego (oby nic gorszego )
            • szarmszejk123 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 10:44
              Tak, ból można tak czuć, zwłaszcza przy zmianie pozycji/ opuszczaniu głowy. Mam wieloletnie doświadczenie, tak +/- 20letnie:p
              • 18lipcowa3 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 10:55
                Przez majówkę byłam chora i miałam katar , taki mocny lecący meczacy
                Teraz już nie mam kataru . Czy to może być powikłanie?
                • szarmszejk123 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 10:56
                  Oczywiście.
              • wapaha Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 11:01

> Tak, ból można tak czuć, zwłaszcza przy zmianie pozycji/ opuszczaniu głowy. Mam
                > wieloletnie doświadczenie, tak +/- 20letnie:p

Pamiętam jak pisałyśmy o twoich zatokach (alex tez ma )ale-skoro masz te bóle tak.nietypowo to może to.wcale nie zatoki 🤔
                • szarmszejk123 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 11:08
                  Zostałam zdiagnozowana wzdłuż i wszerz, łącznie z TK głowy, zatoki jak malowane.
                  • szarmszejk123 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 11:10
                    Zdiagnozowana=przebadana i diagnoza to przewlekle zapalenie zatok. W Polsce kompletnie to bagatelizowali, dopiero w NL zajeli się tym na poważnie i teraz miewam o wiele rzadziej i lżej.
                    • wapaha Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 11:15
                      Masakra. Współczuję
                      • szarmszejk123 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 11:22
                        Jak moja rodzinna dostała wyniki TK złapała się za głowę. Miałam w zatokach praktycznie "skamieniałe" pozostałości wydzieliny po infekcjach sprzed lat. Była w szoku, że nikt mnie na to nie chciał leczyć i że tyle lat się męczyłam. Tyle lat z tym chodziłam, że w sumie to się przyzwyczaiłam i zapomniałam całkiem, że można się czuć inaczej.
                        • danaide2.0 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 12:23
                          O, ciekawe, i jak to się leczy?
                          Leki czy również mechaniczne działania?
                          Kiedyś słyszałam o uciskaniu różnych partii zatok (jak na rysunku wapahy) w celu ich odblokowania. Przy ostatnim katarze tak sobie i dziecku pouciskałam i nie powiem, pomagało.
                          • szmytka1 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 12:29
                            Chirurgicznie. 2 osoby znam po leczeniu operacyjnym
                            • szarmszejk123 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 12:33
                              Leczenie operacyjne pomaga jedynie, jeśli problem jest fizyczny ( krzywa przegroda, wąskie kanały, nietypowo zbudowane zatoki) U mnie tego nie ma.
                              • szmytka1 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 12:37
                                Zabiegowo usuwano u tych pacjentów zlogi i torbiele z zatok, nic im z przegrodami nie robili. W szpitalu marynarki wojennej wojennej w Gdyni robią takie zabiegi.
                                • szarmszejk123 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 12:41
                                  Ja fizycznych problemów nie mam, żadnych torbieli, po prostu nigdy mi nikt porządnie nie wyleczył infekcji, dawali mi w Polsce Apap i Ibuprom i wysyłali do domu.
                                  Złogów na szczęście też nie trzeba było usuwać operacyjnie, rozpuściły się po lekach.
                                  • szmytka1 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 12:44
                                    To dziwne, bo jako nastolatka bardzo chorowałam na zatoki, jako dorosła czasami też, zawsze dają antybiotyk, pamietam kiwdys duomox ciagle zarlam na to jako bezczapkowa gowniara, w ostatnich latach też weszła moda na inhalacje, steryd do nosa
                                    • szarmszejk123 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 12:45
                                      Cóż, najwidoczniej miałam gównianego lekarza, nic nie poradzę. Sporo takich po przychodniach.
                                      Mnie się to zaczęło jak miałam jakieś 17 lat.
                                      • szarmszejk123 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 12:46
                                        Albo może ja byłam za mało lamentująca, to też bardzo możliwe :p
                                      • szmytka1 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 12:49
                                        Na gównianego lekarza wszędzie można trafić. W mojej przychodni też jest jeden taki, co by nie zapisał, bo antybiotyk to zuooo i 50 syropów daje, po których kończysz bardziej chora, niż jak przyszłaś
                                        • szarmszejk123 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 12:53
                                          Ano właśnie. Ja po którejś wizycie zakończonej ibupromem po prostu przestałam przychodzić tylko szłam po Ibuprom 🤷
                                          • szmytka1 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 13:04
                                            Powinnaś wtedy zmienić lekarza, jeśli była alternatywa
                                            • szmytka1 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 13:05
                                              Ja np chciałabym zmienić, ale nie bardzo mam inne opcje
                                            • szarmszejk123 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 13:06
                                              Powinnam, ale alternatywy za bardzo nie było, nie mieszkałam w metropolii tylko w Świnoujściu i wtedy przychodnie były aż dwie a ja chodziłam do tej " lepszej" 😐
                                    • spirit_of_africa Re: Ematka pomoże na głowę???? 08.05.25, 21:38
                                      Teraz już od dobrych kilku lat nie dają antybiotyku. Pierwszy rzut leczenia jest bez antybiotyku, bo wiekszosc infekcji jest pochodzeni wirusowego.
                                      • szmytka1 Re: Ematka pomoże na głowę???? 09.05.25, 09:05
                                        Zima dziecko sąsiadki chorowało, dostało antybiotyk. Pamiętam, bo przeżywała i opowiadala
                              • spirit_of_africa Re: Ematka pomoże na głowę???? 08.05.25, 21:34
                                Eee nieprawda. Fess robi się tez właśnie dla oczyszczenia tej zgrubiałe przez lata stanu zapalnego błony śluzowej i żeby udrożnić ujścia zatok.
                          • szarmszejk123 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 12:31
                            U mnie uciskanie można było sobie w buty wsadzić, ale przy lekkich infekcjach to faktycznie potrafi pomóc, odblokowuje kanały i pozwala wydzielinie spłynąć.
                            To, co sprawdziło się u mnie, to 14 dni kuracji złożonej z antybiotyku, lewocetyryzyny kombinowanej z kortyzonem ( robione w aptece) + steryd do nosa. Byłam po tym jak nowa.
                        • wapaha Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 13:45

> Jak moja rodzinna dostała wyniki TK złapała się za głowę. Miałam w zatokach pra
                          > ktycznie "skamieniałe" pozostałości wydzieliny po infekcjach sprzed lat. Była w
                          > szoku, że nikt mnie na to nie chciał leczyć i że tyle lat się męczyłam. Tyle l
                          > at z tym chodziłam, że w sumie to się przyzwyczaiłam i zapomniałam całkiem, że
                          > można się czuć inaczej.

I od początku bolała cie głowa aż do.potylicy czy to zaczęło się później gdy wszedł niedoleczony stan przewlekły? Bo u autorki to po raz pierwszy ,tam nie ma złogów i dawnych skarbów
                          • szarmszejk123 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 13:50
                            Od zawsze bolała mnie właśnie w ten sposób. Za zwyczaj zaczynało się z prawej strony i czasem zostawało tylko z prawej a czasem szło dalej i wtedy bolał mnie cały łeb na około.
              • balladyna Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 11:15
                Pierwsze słyszę, żeby przy chorych zatokach była nadwrażliwość na dźwięki. Nadwrażliwość na dźwięki i światło jest charakterystyczna raczej dla migreny.
                • szarmszejk123 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 11:17
                  Może być, bo płyn zbierający się w zatokach powoduje ucisk na ucho ( od środka, że tak powiem) . Można mieć również paskudne zawroty głowy z tego powodu.
                  • szarmszejk123 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 11:20
                    A jeśli chodzi o nadwrażliwość na światło, to też jest to możliwe, zatoki są blisko oczu, wypełnione wydzielina są jak baloniki nadmuchane w środku twojej głowy, co powoduje ucisk na to, co jest blisko.
                    • balladyna Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 12:17
                      Rozumiem, dobrze wiedzieć w razie czego.
                    • 18lipcowa3 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 12:24
                      Ja mam takie oczy jakbym całą noc płakała
                      W sensie nie opuchnięte tylko takie bolące, zaczerwienione
                      • szarmszejk123 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 12:39
                        Mnie się w oczach zbierała co rano taka jakby "ropa", obleśne, żółte śpiochy. Też od zatok właśnie.
                        • wapaha Re: Ematka pomoże na głowę???? 08.05.25, 10:04
                          Szarm akurat w temacie

www.facebook.com/share/18JJDTNKGE/
                          • szarmszejk123 Re: Ematka pomoże na głowę???? 08.05.25, 10:08
                            O kuwa, widzisz, co mnie mogło czekać..
                            Leczcie zatoki dziewczyny!
    • wapaha Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 09:16
      W takiej sytuacji na cito teleporada -nie lekcewazylabym
    • pitupitt Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 09:20
      No ale jakiej pomocy od nas oczekujesz? Że wyleczymy cię na odległość za pomocą różdżki czy co? 🤦🤦🤦
      • 18lipcowa3 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 09:48
        A to nie jest forum na którym można się zapytać, popłakać, pośmiać?
    • lauren6 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 09:20
      Jeżeli to migrena to zwykłe ibupromy bez recepty mogą nie pomóc.

Taki ból głowy, który wcześniej nie występował, jest powodem by na cito zgłosić się do lekarza.
    • szarmszejk123 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 09:22
      Zatoki, 100%. Znam ten ból jak własną kieszeń.
    • kamin Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 09:35
      Brzmi jak zatoki. Miałam ostatnio najpierw ból głowy, z później zapalenie zatok z jednej strony.
      • mamaafg Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 10:51
        Tez stawiam na zatoki, tez zawsze boli mnie jedna strona
        • 18lipcowa3 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 10:54
          Przez majówkę byłam chora i miałam okropny katar
          Teraz już nie. Czy to może być powikłanie?
          • simply_z Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 11:12
            Tak, ewentualnie przeciazenie od cwiczen.
            • wapaha Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 11:16
              simply_z napisała:

> ewentualnie przeciazenie od cwiczen.
              >
              🤭🤭
              • simply_z Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 14:25
                Mialam tak,niesamowicie bolal mnie kark,po czym przeszlo w bol glowy.
            • jolie Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 14:35
              Nie wiem, czy przeciążenie, ale wysiłkowe bóle głowy jak najbardziej tak (choć to bardziej po cardio). Okropność.
    • gorzka.gorycz Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 11:25
      Mam tak średnio raz w miesiącu, czasem częściej, czasem rzadziej. Zdiagnozowane jako bóle naczynioruchowe. U mnie najpierw rzadkie, potem pojawiające się w okolicach miesiączki, a teraz przy menopauzie dużo częstsze. Trwają jakieś 2-4 dni.
      • 18lipcowa3 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 12:26
        No właśnie jestem przed okresem i w sumie w wieku na meno już też.....
    • afro.ninja Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 13:24
      Może zatoki klinowe, ale ludziom ten ból rzadko mija.
      • 18lipcowa3 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 13:27
        No właśnie mi nie mija
      • szarmszejk123 Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 13:27
        Bo to samo nie mija raczej. Może się "przyczaić", w sensie, że poczujesz się lepiej czy też prawie dobrze, ale takie niedoleczone infekcje zatok to jest paskudna sprawa i lepiej tego nie zostawiać "własnemu losowi" .
        • kobieta-leniwa Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 14:27
          oj tak, zatoki to paskudztwo i potrafią o sobie przypomnieć po latach
    • helka.na.zakrecie Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 14:18
      U mnie 1 stronny ból głowy- taki, że nie wiedziałam, czy boli ucho, ząb, czy szyja skończyl się diagnozą zakrzepicy żył mózgowia i stanem zagrożenia życia.
      Jak Ci nie przejdzie, sugerowałabym MR
    • mag-la-swag Re: Ematka pomoże na głowę???? 07.05.25, 21:53
      Mielzm tak raz. Nadcizgnelam sobie miesien w szyji i prowokowal potworne bole glowy z jednej strony. Ostéopata mi to zalatwil w jeden raz. Od noszenia zakupow na ramieniu.
    • 18lipcowa3 Byłam u lekarza 08.05.25, 18:44
      ból nie mijał
      Lekarz zbadał na początek dał Ketonal( nie pomógł) i Cini sumatryptan.
      2 godziny temu wzięłam i jest znaczna poprawa.
      Gdzieś tam jeszcze się tli ale nie ma w ogóle porównania do tego co było.
      • 18lipcowa3 Re: Byłam u lekarza 08.05.25, 18:44
        Cinie
      • lilia.z.doliny Re: Byłam u lekarza 08.05.25, 18:52
        Jeśli zadziałał tryptan, to raczej masz odpowiedź.
        Współczuję.
        Ale miejmy nadzieję, że to jednorazowy incydent, jak najbardziej możliwy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka