Dodaj do ulubionych

Płatności Blikiem

08.05.25, 06:57
Do tej pory Blik na telefon działał mi w obie strony tzn. ja mogłam wysyłać jak i do mnie docierały pieniądze od innych.
Od kilku osób ostatnio słyszę, że nie mogą zapłacić bo blik do mnie, na mój nr telefonu nie działa.

Coś się zmieniło w zasadach w ostatnim czasie , coś przeoczyłam?
Obserwuj wątek
    • atenette Re: Płatności Blikiem 08.05.25, 07:10
      Sprawdź w banku po prostu czy masz uruchomiony, skąd my mamy wiedzieć?
    • jakis.login Re: Płatności Blikiem 08.05.25, 07:21
      Bierzesz pod uwagę, że ci ludzie robią cię w wała i po prostu ściemniają, żeby opóźnić oddanie kasy? smile
      • feniks_z_popiolu Re: Płatności Blikiem 08.05.25, 08:23
        Córki raczej o to nie podejrzewam 😀
    • profes79 Re: Płatności Blikiem 08.05.25, 07:23
      Pytanie do banku czy czegoś nie zablokował (albo nie wymaga dodatkowej zgody) a potem do znajomych, czy nie ściemniają.
      • feniks_z_popiolu Re: Płatności Blikiem 08.05.25, 08:24
        W banku wyjaśniałam, podobno wszystko w porządku
    • zazou123 Re: Płatności Blikiem 08.05.25, 07:31
      Nie kojarzę dość aktywnie korzystam z bliska w jedną i drugą stronę
    • iwles Re: Płatności Blikiem 08.05.25, 07:33

Nic się nie zmieniło.
      A nie zakładałaś może drugiego konta z podpiętym tym samym telefonem?
      • feniks_z_popiolu Re: Płatności Blikiem 08.05.25, 08:36
        To może być trop!. Niby ja to wyjaśniałam w banku ale może niezbyt precyzyjnie sformułowałam pytanie albo obsługa inaczej to zrozumiala. Dzięki za podpowiedź, wybiorę się do placówki akurat mam po drodze do pracy.
        Zakładalam konto w 3cim banku. Do tej pory Blik przy 2óch bankach działał ale może popłątalam coś z numerami telefonów. Thx za sugestię.
        • m_incubo Re: Płatności Blikiem 08.05.25, 10:59
          3cim 2óch
          ????
    • m_incubo Re: Płatności Blikiem 08.05.25, 08:26
      Może zmieniłaś konto w banku?
    • alina460 Re: Płatności Blikiem 08.05.25, 08:31
      Poproś kogoś bliskiego o płatność blikiem i zweryfikuj, czy faktycznie Ci nie działa.
    • droch Re: Płatności Blikiem 08.05.25, 09:20
      Jakby to powiedzieć - zdarza się, że dochodzi od odłączenia od BLIK rachunku do przyjmowania przelewów. Tak samo z siebie. U mnie tak stało się (w Pekao SA), u koleżanki też (w innym banku). Mogliśmy wysyłać przelewy, ale nie było nas na liście osób mogących odbierać.
      Pomaga ponowne sparowanie rachunku, na którym chcesz odbierać przelewy BLIK
      • feniks_z_popiolu Re: Płatności Blikiem 08.05.25, 12:18
        Tu nie było samo z siebie. Trzeci bank, w którym niedawno zakładałam konto automatycznie włączył mi obsługę Blika. Podałam ten sam numer telefonu w obu bankach .Blik jako system zewnętrzny w stosunku do banków „głupiał” bo nie wiedział któremu bankowi przekazać wpłatę i się blokował.
        Takie wyjaśnienie gdyby ktoś miał też taką przygodę smile
        • droch Re: Płatności Blikiem 08.05.25, 12:31
          Blik jako system zewnętrzny w stosunku do banków „głupiał” bo nie wiedział któremu bankowi przekazać wpłatę i się blokował.

Przypisanie numeru do odbierania BLIK w nowym banku powoduje automatycznie, że na poprzedni rachunek przestajesz odbierać przelewy BLIK. To jest w treści zgody, którą akceptujesz.
          Co do zasady, nie ma zatem możliwości, żeby system zgłupiał. Ale czasem występują nieprzewidziane błędy.

Trzeci bank, w którym niedawno zakładałam konto automatycznie włączył mi obsługę Blika

Automatycznie bank nie włącza BLIK, niezbędne jest wyrażenie zgody.
          • feniks_z_popiolu Re: Płatności Blikiem 08.05.25, 12:49
            Nie chce mi się wgłębiać w tajniki, może masz rację.
            Do tego trzeciego banku zostałam wtłoczona niejako automatycznie.
            W każdym razie wyłączyłam Blika w tym właśnie banku i problem znikł.

Włączenie Blika w więcej niż jednym banku na ten sam numer telefonu spowodowało, że na żadne konto nie mogła być dokonana wpłata.

Ale ostatecznie sprawa została rozwiązana i to się liczy smile
    • afro.ninja Re: Płatności Blikiem 08.05.25, 12:54
      Raz mi się zdarzyło, że nie mogłam wysłać do kogoś blika. Później już mogłam, nie wiem co się stało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka