Dodaj do ulubionych

Co to za gra?

10.05.25, 21:40
Słyszałeam, że popularna wśród młodych jest gra, której zasad nie rozumiem. Może Wy pomożecie. Gra polega na fizycznym spotkaniu i nie jest komputerowa. Nie ma planszy, ani zasad. Jest moderator gry, za każdym razem ktoś inny. Robią rekwizyty, wymyślają scenariusze, jakieś rysunki. O co w tym chodzi i jak to się nazywa?
Obserwuj wątek
    • tanebo0001 Re: Co to za gra? 10.05.25, 21:46
      Gra fabularna?
    • samanta1010 Re: Co to za gra? 10.05.25, 21:50
      rpg, larp
    • mama-ola Re: Co to za gra? 10.05.25, 22:04
      > Jest moderator gry, za każdym razem ktoś inny.
      > Robią rekwizyty, wymyślają scenariusze, jakieś
      > rysunki.

Urodziny, prezent, laurka
    • 35wcieniu Re: Co to za gra? 10.05.25, 22:05
      Dziwny lider
      • daniela34 Re: Co to za gra? 10.05.25, 22:14
        Ty lepiej chodź do wątku o kłopotliwym sąsiedztwie. Z serca radzę
    • valtornia Re: Co to za gra? 10.05.25, 22:30
      Gra rpg, ang. role playing game, gra fabularna.
      Niszowa, ale w ostatnich ~10 latach trochę popularniejsza dzięki temu, że pojawiła się np. w Stranger Things i że na Twitchu.YouTubie pojawiły się bardzo dobrze zrobione nagrania sesji takich gier - najpopularniejsze to Critical Role. Dokładnie o co w tym chodzi nie jest wbrew pozorom tak łatwo wytłumaczyć, tym bardziej, że te gry mają już 50 lat i mocno wyewoluowały w kilku różnych kierunkach.
      W podstawowej wersji, jest prowadzący/a i gracze, gracze udają fantastyczne postacie i przeżywają przygody w fantastycznym świecie, wszystkie konflikty rozstrzyga się przy pomocy rzutów kostkami o różnej liczbie ścianek i w oparciu o dość złożone zasady. Prowadząca opisuje świat i zamieszkujące go istoty, najczęściej też przygotowuje scenariusze przygód dla graczy, jak również interpretuje zasady.
      Ogólnie, fajne hobby, gra chyba głównie starsza młodzież, ale dorośli też jak najbardziej. Ale to rozrywka dla nerdów.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Co to za gra? 11.05.25, 00:29
        Jakich znowu nerdów? Co ty pleciesz?
        • valtornia Re: Co to za gra? 11.05.25, 08:57
          No dobra, ilu znasz "normalnych" ludzi, którzy minimum raz z w miesiącu, przez 3 do 8 godzin będą siedzieć i zastanawiać się, jakiego zaklęcia najlepiej użyć w walce ze niebieskim smokiem, albo czy prezes Towarzystwa Egiptologicznego w Londynie Arthur Gavigan należy do kultu Czarnego Faraona? Nie chciałem, żeby to zabrzmiało pejoratywnie, ale to wciąż bardzo niszowa rozrywka, choć w pewnym momencie, przynajmniej w Stanach, trochę wyszła z piwnicy. U nas chyba nie.
          • ga-ti Re: Co to za gra? 11.05.25, 09:14
            Mój mąż i jego kumple 🙈🙊🙉
            Taka odskocznia od problemów w realu. Hobby. Pretekst do spotkania.
            Zaczęli w wieku lat nastu, mieli przerwę kilka-naście lat i wrócili, wciągając starsze dzieci.
            • valtornia Re: Co to za gra? 11.05.25, 09:31
              <3
              Właśnie chyba tak jest, że jak się grało w młodości, to potem chętnie się wraca. Ja znam sporo grających "poważnych" ludzi 40+, ale nikogo, kto zaczął w tym wieku. I często jest tak, że dzieci łapią bakcyla od rodziców.
              • nick_z_desperacji2 Re: Co to za gra? 11.05.25, 10:25
                Ja i moja ekipa zaczęliśmy po trzydziestce.
                • valtornia Re: Co to za gra? 11.05.25, 10:55
                  Fajnie! A od czego, jeśli wolno spytać? Tzn. co was natchnęło? Na mnie w pewnym momencie spłynęło olśnienie, że ze wszystkimi, z którymi teraz gram, grałem też 20 lat temu, nie znam nikogo nowego.
                  • nick_z_desperacji2 Re: Co to za gra? 11.05.25, 11:05
                    rpg komputerowe, na kompie zaczęłam po studiach XD
              • paszczakowna1 Re: Co to za gra? 11.05.25, 18:58
                > a znam sporo grających "poważnych" ludzi 40+, ale nikogo, kto zaczął w tym wieku.

Ja zaczęłam. Ale faktem jest, że interesowałam się od studiów (tylko jakoś nie zdarzyło się zagrać) i długo przed graniem siedziałam w szeroko pojętym fandomie fantasy.

A pierwsza w rodzinie zaczęła grać moja córka, wówczas mocno nieletnia.
          • memphis90 Re: Co to za gra? 11.05.25, 09:58
            >No dobra, ilu znasz "normalnych" ludzi, >którzy…
            Jacy normalni ludzie tego nie robią? 🤔🤔🤔
          • 152kk Re: Co to za gra? 11.05.25, 10:21
            Cool?? O co ci chodzi z tym: jacy normalni...
            Po pierwsze - w byciu nerdem nie ma nic złego czy nienormalnego, to po prostu człowiek, który bardziej skupia się na swoim rozwoju intelektualnym (często w wąskiej dziedzinie), niż społecznym czy towarzyskim.
            Poza tym - ja znam właśnie wcale absolutnie nie nerdów np. mój brat i jego kumple grali od liceum do późnej dorosłości. Teraz już są po 40 więc już chyba nie grają. Ale Chris nawet organizuje takie obozy dla młodzieży, gdzie głównym motywem są RPG. I - z tego co mi wiadomo bardzo różna młodzież przyjeżdża i obozy są super.
            • valtornia Re: Co to za gra? 11.05.25, 10:52
              Ech, no przecież "normalni" jest w cudzysłowie.
              A nerd to żadna obelga. Ja się też kwalifikuję, ale też dzięki temu wiem, że to nisza. Moje grające koleżanki i koledzy to ludzie dobrze po 40, mające mężów, żony, dzieci, kariery, a i tak grają (nawet jeśli przerywały/li na okres gdy dzieci były małe, trzeba było dom zbudować itd.) Tym niemniej, dla większości ludzi to jednak niezrozumiałe hobby i czasem łatwiej jest po prostu powiedzieć, że to takie zaawansowane planszówki dla nerdów. Mimo to, za każdym razem, gdy ktoś się interesuje, to staram się zaspokoić ciekawość, nawet jeśli wymaga to założenia konta na ematce (stare się przedawniłosmile.
          • mamtrzykotyidwato5 Re: Co to za gra? 11.05.25, 10:25
            Znam kolegów mojego syna, spora paczka z podstawówki, grają od podstawówki, od wielu lat wyjeżdżają raz w roku w góry i tam grają przez tydzień, a poza tym spotykają się na granie na miejscu, czasem grają on line. Teraz to już stare konie, po trzydziestce, część żonata i dzieciata. Tylko jeden z nich jest informatykiem(nie żadnym nerdem tylko bardzo dobrym, rozchwytywanym informatykiem), pozostali mają inne zawody. Wszyscy są normalni, wszyscy pracują, pokończyli studia. Jeden jeździł na obozy dla dzieciaków, jako trener gry i na miejscu też uczył grać dzieciaki, nie wiem, czy nadal to robi.
            Najstarsza córka też czasem gra ze znajomymi. Ma sporo grających znajomych, ale ona nie ma za dużo czasu, żeby się w to systematycznie bawić.
      • memphis90 Re: Co to za gra? 11.05.25, 09:56
        Gry fabularne mają zasady…
        • valtornia Re: Co to za gra? 11.05.25, 10:08
          A czasem nawet planszę, a przynajmniej siatkę pod figurki.
          Ale reszta opisu się zgadza, a jak ktoś niezorientowany to może myśleć, że "moderator" wymyśla to wszystko "znikąd", bo są przecież gry, w których tych zasad prawie nie widać.
          Bo co innego to mogłoby być? Improv? To nie jest gra i nie ma moderatora. Nawet mocno "gadane" planszówki jak Dixit mają zasady, karty itd.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Co to za gra? 10.05.25, 22:41
      RPG
      • krwawy.lolo Re: Co to za gra? 11.05.25, 01:06
        Ja znam jedynie RGPpanc.
    • smoczy_plomien Re: Co to za gra? 11.05.25, 01:03
      Może rpg, ale tam są bardzo konkretne zasady. Np. Warhammer, d&d.

Może larp, ale one też często opierają się na konkretnych systemach.

"Moderator", czyli mistrz gry nie musi się zmieniać. Ogólnie raczej coś pokićkałaś, bo szczyt popularności takich gier był chyba ze 20 lat temu.
      • nick_z_desperacji2 Re: Co to za gra? 11.05.25, 01:10
        Właśnie miałam napisać, jeśli rpg, to jest cały system, mechanika, podręczniki, bestiariusze, itp. Mistrza gry też się co spotkanie nie zmienia, bo raz, że nie każdy umie prowadzić, a dwa, że jednorazowe scenariusze nie mają większego sensu, nie rozbuduje się postaci, itp. "moja" kampania trwa 3 lata, spotkania mniej więcej raz wy tygodniu, także to raczej długodystansowa zabawa.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Co to za gra? 11.05.25, 10:32
        Tak przed 20 laty (albo i więcej) przyszło to do Polski i zaczęło się błyskawicznie rozwijać.
        • eglantine Re: Co to za gra? 11.05.25, 17:44
          Raczej bliżej 30 laty, na początku lat 90-tych, wtedy pojawiły się sprowadzane podręczniki i polskie systemy. W 93 zaczęło wychodzić pismo Magia i Miecz poświecone grom fabularnym, zaczęły się odbywać pierwsze konwenty, np. wrocławska Szedariada. Moi kumple w liceum zaczęli wtedy grać i po dłuższej przerwie, bo porozjeżdżali się na studia, pojawiły się dzieci i brakowało czasu, wrócili do grania po trzydziestce, starają się spotykać raz w miesiącu. Mój mąż sprzedał bakcyla dzieciakom, oboje jeżdżą na obozy rpg, syn prowadzi sesje dla stałej grupki przyjaciół. smile
    • myszu13 Re: Co to za gra? 11.05.25, 11:33
      D&D Moja corka jest fanką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka