Dodaj do ulubionych

Cześć piękne 🥰 Grochówka

14.05.25, 12:03
Witam piękne panie, jak tam ro,poczęła Wam się środa???u mnie pochmurno ale o dziwo ciepło, trochę padało,z rana ugotowałam grochówke,a co u was dzisiaj na obiad???Pozdrawiam Was serdecznie i życzę miłego, spokojnego i pięknego dnia 🌷🌹🌻🌺⚘️
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 12:09
      U mnie na obiad filety z dorsza w pomidorach, z oliwkami i kaparami+ fasolka szparagowa z czosnkiem i miętą a na deser sałatka owocowa.
      Poza tym nic ciekawego.
    • piataziuta Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 12:10
      na obiad chyba kanapki z ikei (otwiera się lodówkę i każdy sam sobie składa)
      dzień trupa, tfu! wolny
      z wrażenia dostałam jakiegoś uczulenia na powiekach
    • krwawy.lolo Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 12:11
      W tej zupie są kartofle? U Ciebie kartofle zagryza się bułką, niechby bagietką? Jak u Jugoli. smile
      • kk345 Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 14:46
        Jak świat światem grochówka zawiera ziemniaki i je się ją z chlebem.
        • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 14:49
          Kiedyś na obozie dostaliśmy taka, która zawierała na raz i ziemniaki i makaron😅 i też ją jedliśmy z chlebem:p
          • raczek47 Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 15:26
            To ja dołożę- dorabiając w sezonie wakacyjnym nad morzem w gadstronomii, będąc młodą studentką jadłam chleb z ziemniakami, bo tylko to zostawało wieczorem dla personelu.
          • kk345 Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 15:50
            Grochówki z makaronem na szczęście nie próbowałam smile
    • kotejka Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 12:15
      Tez robie grochowke, poki co ugotowalam groch.
      Na obiad zaraz wstawie zeberka w rzymskim garnku, leza w marynacie z pomidorkow, a od wczoraj mam jeszcze krem z cukinii z kozim serkiem. Dzis robote skonczylam o 10. Lubie takie dni. Pije z mama kawke na tarasie i zagryzam truskaweczka. Powiesze nowe hamaczki, co je sobie kupilam. Czekam cieplych dni w koncu big_grin
    • mava12 Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 12:38
      a ja właśnie wczoraj ugotowałam fasolową bo mi sucha fasola zalegała już ze 2 lata w szafce.
      A ugotowałam dlatego, że trafiłam na przepis, czy raczej sposób gotowania fasoli i grochu
      Suchą fasolę trzeba namoczyć na całą noc, następnie odlać wodę z moczenia, nalać świeżą i zagotować fasolę. Odcedzić, zalać świeżą wodą, tym razem już wrzącą, ponownie zagotować i odcedzić. Procedurę powtarza się 3-4 razy, zawsze już zalewając wrzątkiem. Dzięki temu pozbywamy się z fasoli szkodliwych, ciężkostrawnych i gazotwórczych składników.
      Działa więc polecam
    • aluszka97 Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 14:44
      Mam drugi dzień wolny od pracy więc odpoczywam na maxa. Rano byłam w galerii, kupiłam trzy książki i zrobiłam zakupy na obiad. No i na obiad zrobiłam lazanki- dwie wersje- wege i z mięsem. Jeszcze długa druga połowa dnia i zaraz przygotuję tekst do pracy, pójdę na długi spacer z psem i wstawię pranie. Szukam jakiegoś seriala, bo jutro trzeci dzień laby
      • danaide2.0 Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 14:51
        Zakupy na obiad, obiad, pranie... co ty wiesz o odpoczywaniu na maxa?

wink
        • aluszka97 Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 15:25
          A faktycznie😅
    • imponderabilia20 Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 14:58
      Zjadłam obiad w pracy - ziemniaki z koperkiem, kalafior w jakimś sosie, kurczak w sosie curry z warzywami.

Mariolko, ale że bagietka nie jest domowego wypieku ....🤣
    • iwles Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 15:04
      A gdzie majeranek ? sad
      • szafireczek Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 15:14
        Właśnie, i porządna łyżkasmile
    • daniela34 Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 15:09
      Niech mnie ktoś spakuuuuuuuje
      • mocca25 Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 15:15
        A ja właśnie spakowałam się na powrót i niepotrzebnie wkładałam buty do walizeczki, tylko ciężar. 2 dni, w tym podróż, przechodziłam w klatkach (palec ciągle lekko spuchnięty). Oczywiście w wersji wypasionej czyli plus skarpety,big_grin Nauczka na przyszłość, porzucic nadzieję na błyskawiczne poprawy i nie dzwigac butów.
        • daniela34 Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 15:21
          A co ci się stało w palec?
          Oraz wyrazy współczucia.
          Ja się dziś obudziłam z bólem pod piętą i oczywiście, po wczorajszym wątku na forum, moja głowa od razu uznała, że to ostroga piętowa.
          Oczywiście nie była to ostroga piętowa tylko trzymałam stopę w jakiejś dziwnej pozycji w nocy. Już mi przeszło.
          • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 15:25
            Ta ostroga to jest straszna menda, miałam że 4 czy 5 lat temu, na szczęście fala pomogła, ale to jest bolesne jak sto ujow. Cieszę się, że jej nie masz:p
            • daniela34 Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 15:29
              Oj, bardzo się cieszę.
              Normalnie byłoby to uciążliwe. Tuż przed urlopem- okropne.
          • mocca25 Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 15:55
            Z zamachem stuknelam w taboret. Siniaki, opuchlizna, ból. Poprawia się ale bardzo powoli.
            • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 16:01
              Nie zlamalas? Ja tak kiedyś z zamachem przywalilam w wystającą płyte chodnikową i połamałam, resztę urlopu spędziłam w klapkach i z palcami związanymi bandażem w parę:p
      • szafireczek Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 15:17
        Ja mogę(●'◡'●) , ale jeśli weźmiesz, dokumenty, bilet i kartę płatniczą, to już reszta bez napinkismile
        • daniela34 Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 15:19
          Tak. To wezmę. Udało mi się nie zgubić dowodu jak 2 lata temu. Niemniej nie znoszę pakowania.
          • szafireczek Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 15:26
            To nie myśl o pakowaniu, tylko o tych pięknych miejscach w których będziesz i co mieć musisz, by było komfortowo.
    • brenda_bee Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 15:12
      Trzeci dzień z rzędu próbuję nie wydłubać sobie oczu🤬🤬
      • miurielamirsa Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 15:18
        Byłam trochę w pracy, od kiedy rozwaliłam sobie palec nie mogę normalnie pracować. Dopiero w poniedziałek mają mi zdjąć szwy. Więc pracuję na pół gwizdka.
        Syn zrobił sobie na obiad krewetki z makaronem.
        Mnie nakarmiła ciocia, którą dzisiaj odwiedziłam. Mąż miał gulasz z wczoraj, dzisiaj dogotowałam kaszę.
        A wczoraj miałam mega miłe popołudnie, bo odwiedziła mnie córka z chłopakiem. Mieszkają w innym mieście, uczą się i pracują i nie widujemy się tak często jakbym chciała wink
    • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 15:21
      Trochę relaksu... Chciałam. Za do łapą w ryj dostałam 😂
      • szafireczek Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 15:28
        Pewnie sprawdzał pulssmile
      • alexis1121 Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 16:56
        Jak on cię kocha 😍
        • alexis1121 Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 16:57
          Też bym się chciała przytulić, ale uciekła na koniec kanapy 😜

• simonna Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 15:36
      Młode ziemniaczki, mizeria i pieczone podudzia z kurczaka. Na deser truskawki.
      • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 15:44
        O, zjadłabym taki obiad 🙂
      • daniela34 Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 15:49
        Częściowo się pokrywa. Podudzia i młode ziemniaki mam. Zamiast mizerii fasolka z mrożonki. Żurek.
        Truskawki też mamy
        • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 15:52
          To ja mam fasolkę i truskawki :p ani ziemniaków, ani kuraków ani mizerii...
    • pepsi.only Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 16:52
      Mam migrenę. Wiem, z przeciążenia i przepracowania, bardzo potrzebuję odpocząć. 2_3 dni nicnierobienia. Może za jakiś czas? A teraz położyłam się, mąż przyniósł mi kawusie, poleże, moze zaraz mi przejdzie.
      Na obiad pampuchy i polędwiczki duszone w sosie musztardowo-miodowym, z delikatnym dodatkiem pieczarek. Niebo w gębie! 🥰🥰🥰
      • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 21:24
        Nie wiem, czy wiesz, ale kawa przy migrenie jest czynnikiem obciążającym. Może nie powinnaś następnym razem pić przy migrenie?
    • misiamama Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 16:58
      Bardzo wcześnie jesz obiad smile
    • alexis1121 Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 17:00
      Jedyna zupa, której nie lubię 😅 Poza tym nic się nie dzieje. Zrobiłam krótki wypad do fryzjera i po very berry&hibiskus.

• ga-ti Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 17:09
      U mnie dziś młoda kapusta! Dokładnie trzy 😁 z koperkiem, marchewką, do tego odsmażone wczorajsze ziemniaczki albo dzisiejszy chlebek (jeszcze ciepły kupiłam), jak komu mało to został z wczoraj duszony schab, ale jeszcze nikt się nie upomniał, kapusta górą!
      Teraz czekam na deszcz, zrobiło się ciemno i wieje, może deszcz przywieje.
    • nenia1 Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 17:52
      Fasolowa, wegańska.
      • piataziuta Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 18:23
        Jadłabym!
      • szarmszejk123 Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 21:38
        Wow, bardzo zachęcającasmile
    • default Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 18:40
      U nas młody bigosik, czyli kapustka z pomidorami i kiełbasą. Do tego ziemniaki.
      Wczoraj wróciliśmy z Turcji - i na razie chodzimy jak w replayu 😉 - powoli przestawiamy się z trybu wakacyjnego na codzienny domowy. No i na niższe temperatury 🙂
      Ale za to pieski przeszczęśliwe, że pańcio z pańcią wrócili !
    • crea.tura Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 19:54
      Tarta ze szparagami, boczkiem, fetą i pomidorkami z kwestii smaku, robię drugi dzień pod rząd taka dobra. Dodałam tylko 4 jaja zamiast 2, bo mam nadurodzaj wiejskich jajek z żółtkami tak żółtymi, że wyglądają jak radioaktywne. W lodówce serniczek na zimno ze skyrów, do tego świeże truskawki z galaretką. Jestem całkowicie spełniona kulinarnie, uwielbiam takie gotowanie. Będę wdzięczna za przepis na tę młodą kapustkę z pomidorami, widzę ją do dorsza w panierce!
    • szmytka1 Re: Cześć piękne 🥰 Grochówka 14.05.25, 21:22
      Taki był obiad. Dorada potrzebna. Jaki serek typu camembert produkcji polskiej polecacie? Testowo takie 3 zamienniki probowalam: mlekovita, pilos i Turek i wygrywa u mnie Turek. Co byście radziły teraz przetestować?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka