engine8t Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 19:41 Oddaje w hotleu do pralni wieczorem a rano mam wszytko uprane, poukladane albo zawieszone na wieszakach w szafce albo na lozku. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 22:39 engine8t napisał: > Oddaje w hotleu do pralni wieczorem a rano mam wszytko uprane, poukladane albo > zawieszone na wieszakach w szafce albo na lozku. Prawdziwa ematka. Czekałam na taki wpis🤣 I pewnie nie sama oddajesz, tylko zlecasz oddanie? Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 20:08 Rzadko jeździmy na 2 tyg ale nawet przy wyjeździe na tydzień w apartamencie jest pralka- zazwyczaj taka mniejsza, 45 ładowana od góry. Odpowiedz Link Zgłoś
akn82 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 20:30 W tym roku jadę z dziećmi na trzy tygodnie nad morze. Upewniłam się, że właściciele pozwolą nam robić odpłatnie pranie. Jak się zgodzili to zamówiłam pobyt. Odpowiedz Link Zgłoś
mag-la-swag Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 21:27 Zalezy : jak mam w pokoju balkon to piore recznie , jak wiem ze nie bede miala, a za to mam klimatyzacje, to biore rzeczy na 2 tygodnie bo wiem ze mi nie wyschnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 21:50 Zacofanie, bo ludzie mają własne pralki i nie rozpowszechniły się wspólne pralnie samoobsługowe? Aha Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Pranie na wakacjach 18.05.25, 22:40 U mnie jedyne pralnie jakie widziałam to koło akademików albo tych ''apartamentów'' 12m2 Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Pranie na wakacjach 19.05.25, 00:18 Nie jeżdżę na wakacje do Polski, zawsze wynajmuje dom z pralka zmywarka i wszystkim co potrzebne by było wygodnie. Nie po to jadę na wakacje by mieć gorszy standard niż w domu... Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Pranie na wakacjach 19.05.25, 01:11 sueellen napisała: > Nie jeżdżę na wakacje do Polski, zawsze wynajmuje dom z pralka zmywarka i wszys > tkim co potrzebne by było wygodnie. Nie po to jadę na wakacje by mieć gorszy st > andard niż w domu... A wiec masz taki sam std? Po co wiec jechac gdziekolwiek jak ciagle musisz robic to samo ale w obcym domu? Malo tego. We wlasnym domu jak wyciagasz naczynia z szafki to tez je najpierw myjesz a prlke przed uzyciem "przalatujesz" wlewajac srodki dezynfekujace? W koncy ni emasz pojecia kto z talerza wczesniej jadl-moze pies? albo co ktos w tej pralce pral - moze ospermione gacie? Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Pranie na wakacjach 19.05.25, 10:15 >Nie po to jadę na wakacje by mieć gorszy standard niż w domu. a ja po to jade na wakacje żeby mieć inaczej niż w domu, np. nie robic prania, nie gotować i nie myślec o domowej logistyce. Jade na wakacje żeby od tego odpocząc. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Pranie na wakacjach 20.05.25, 09:32 mava12 napisa�a: > >Nie po to jadę na wakacje by mieć gorszy standard niż w domu. > > a ja po to jade na wakacje żeby mieć inaczej niż w domu, np. nie robic prania, > nie gotować i nie myślec o domowej logistyce. Jade na wakacje żeby od tego odpo > cząc. a ja lubię gotować i mi to nie przeszkadza. Na wakacjach gotuje czasem, chociaż często jemy w knajpach. Chodzi o wybór. Poza tym tyle lat podróżowałam ( służbowo) i spałam w hotelach, że hotel kojarzy mi się z robotą a nie wypoczynkiem więc nigdy nie zatrzymuje się w hotelu. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Pranie na wakacjach 20.05.25, 10:12 co kto lubi i, na szczęście, nikt tu nikomu niczego nie nakazuje. Mnie szkoda czasu na np. gotowanie i sterczenie 2 godz. w kuchni, pominąwszy że nie lubię. Wole w tym czasie pojechać na rowerze, po najbliższej okolicy, polezeć na plaży czy isc w inne miejsca. I zjeść cos miejscowego, czego normalnie nie jadam. W hotelu, a w zasadzie pensjonacie (bo hotele molochy odstraszają mnie) tez nie bywam właściwie, spedzam tam głównie noce a tak to tylko wpadam i wypadam. Dla mnie wakacje to cos zupełnie odbiegającego od rutyny. Do niej nalezy gotowanie i pranie. Odpowiedz Link Zgłoś
sitniczek Re: Pranie na wakacjach 19.05.25, 09:53 Generalnie biorę tyle wszystkiego żeby mi starczyło bez żadnego prania, ewentualna przepierka max majtek i skarpetek. Jak jeden dzień pochodzę w upoconej koszulce też nic mi się nie stanie.. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Pranie na wakacjach 19.05.25, 10:12 nie po to jade na wakacje żeby pranie uskuteczniać. Nie piore i nie gotuję, nawet przy małoletnich dzieciach (z którymi jeździlismy na wakacje) tego nie robiłam. No ok, jakieś gacie przeprać, recznie, w umywalce, kostium kąpielowy przepłukać, i to wszystko. Jeździlismy samochodem i pakowałam wszystko, co potrzebne. Obecnie jeżdże sama, też samochodem, i też nie piorę. Ew. "gatki", w razie potrzeby. Jeżdżę na 2 tyg. zwykle bo krótszy wypoczynek to dla mnie nie wypoczynek, wycieczka co najwyżej. Tym bardziej nie piore. Odpowiedz Link Zgłoś
bezmiesny_jez Re: Pranie na wakacjach 19.05.25, 10:31 Biorę tyle rzeczy, ile trzeba. Dłuższe urlopy biorę w ciepłe miesiące, więc ubrania nie zajmują jakoś dużo miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
aghula Re: Pranie na wakacjach 19.05.25, 11:13 Nie radzę sobie. Tzn. nie piorę. Zabieram tyle ciuchów, że mi starcza bez prania. Dzieciom też. Mąż czasem coś oddaje do pralni. Na trzytygodniowych wakacjach owszem prałam ze dwa razy (w pralni samoobsługowej) - ale wtedy na stanie miałam półroczne dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Pranie na wakacjach 19.05.25, 13:49 Biorę tyle rzeczy, żeby nie trzeba było prać. Inna sprawa, że nie zdarzają mi się dwutygodniowe wyjazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Pranie na wakacjach 19.05.25, 21:24 pitupitt napisa�a: > Biorę tyle rzeczy, żeby nie trzeba było prać. Inna sprawa, że nie zdarzają mi s > ię dwutygodniowe wyjazdy. > Mnie zdarzają sie wyjazdy nawet trzytygodniowe. Wtedy jednak cos tam przepieram, dlatego w połowie pobytu, albo w ostatnim tygodniu szukam miejsca z pralką. W tym roku będę na długim wyjeździe samolotem, więc trzeba będzie mocniej ograniczyć bagaże. Więc na pewno będę korzystała z pralni (samoobsługowe chyba nie są popularne). Odpowiedz Link Zgłoś
sandrasj Re: Pranie na wakacjach 19.05.25, 19:12 Szukam zawsze apartamentów z pralką. Przy moim autystycznym dziecku które ładuje się nieczęsto do morza w ubraniu i generalnie się brudzi, nie dałabym rady inaczej. To już nawet nie chodzi o ilość zabieranych rzeczy, bo po prostu biorę ich bardzo dużo, ale o to że one są mokre/brudne i nie ma szans żeby bez prania, bez uszczerbku przetrwały wakacje. Najczęściej poza normalnym praniem na wakacjach, jeszcze codziennie po przyjściu z plaży, wkładam nasze stroje kąpielowe i syna stroje UV na krótki program i porządnie wiruje. Używamy też szybkoschnących ręczników na plaży i po tygodniu je też wrzucam do prania, żeby były świeże. Ja bardzo lubię prać 😀 więc mi to pranie na urlopie kompletnie nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
samanta1010 Re: Pranie na wakacjach 20.05.25, 06:49 pralnie samoobsługowe powstały z biedy, a nie nowoczesności. ludzi nie było stać na pralki. nie jest to przykład zacofania, tak samo jak w usa utrzymują się historyczne metody płatności, typu czeki, money order, a o bliku nikt nie słyszał. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Pranie na wakacjach 20.05.25, 08:16 W miejscowościach turystycznych są pralnie samoobsługowe. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Pranie na wakacjach 20.05.25, 08:24 Nie macie usługi prania w hotelu? Wrzucasz brudne do wyznaczonej torby, pokojówka odbiera, na następny dzień masz wyprane i wyprasowane w szafkach Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Pranie na wakacjach 20.05.25, 10:42 Jest, ale to kosztuje. Policz sobie pranie dla rodziny z dziećmi. No i .....należy dać napiwek za to składanie ... Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Pranie na wakacjach 20.05.25, 10:52 To się gada z pokojówką: chce pani dorobić stówkę? To proszę uprać torbę i uprasować. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Pranie na wakacjach 20.05.25, 13:52 Ja rozumiem kupić od pokojówki domowy likier spod wózka ale nie pranie na krzywy r.... Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Pranie na wakacjach 20.05.25, 11:31 Nie każdy nocuje w hotelach z pokojówką. Wyobraź sobie, że są jeszcze inne formy zakwaterowania - apartamenty, domki, kempingi itp. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Pranie na wakacjach 21.05.25, 06:58 Jak się jedzie na wakacje do mieszkania w bloku (powiedzmy sobie szczerze to żaden apartament, to mieszkanie i to zwykłe małe), to trudno mówić o praniu 😅 Oczywiście można teoretycznie wyprać i suszyć to w mieszkaniu na metalowej suszarce składanej ale wtedy o grzyb w takim mieszkaniu niełatwo. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Pranie na wakacjach 21.05.25, 07:09 Czyli uważasz że ludzie mieszkający w blokach mają grzyba? Bo jednak większość ma te metalowe suszarki.... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Pranie na wakacjach 21.05.25, 07:15 Bywalec sam w mieszkaniu w bloku mieszka, przecież narzekał, że mu rowerek czy tam wózek z korytarza zajumali…. 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Pranie na wakacjach 21.05.25, 07:59 memphis90 napisa�a: > Bywalec sam w mieszkaniu w bloku mieszka, przecież narzekał, że mu rowerek czy > tam wózek z korytarza zajumali…. 🤷♀️ Mieszkam w domu i mam elektryczną suszarkę lub suszenie na ogrodzie. Jak mieszkałem w bloku to do suszenia miałem suszarnię znajdującą się poza mieszkaniem. Grzyb mimo to się zdarzał Ty lepiej Memfiska, zamiast dogryzać ziomkowi, powiedz jak tam ten most w Czapurach, będzie? Będziecie korzystać? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Pranie na wakacjach 21.05.25, 07:14 Co Ty teraz za farmazony opowiadasz? 😱 Jaki grzyb w mieszkaniu od suszenia prania??? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Pranie na wakacjach 21.05.25, 08:05 memphis90 napisa�a: > Co Ty teraz za farmazony opowiadasz? 😱 Jaki grzyb w mieszkaniu od suszenia pra > nia??? Zauważ Memfiska, że wentylacja grawitacyjna słabo działa w małych ciasnych mieszkaniach, jeszcze nieraz zawalonych mokrymi rzeczami po nartach czy mokrymi ręcznikami po plażowaniu niż w przestronnym domu, gdzie wentylacja może być nawet mechaniczna. W takich warunkach - małe wąskie pomieszczenia, zimno, nie odparowuje, brak wietrzenia, kaloryfery grzeją tylko punktowo wilgoć nie odparowuje i tworzy się pleśń. Wiem, że jesteś lekarzem, ale z biologii i fizyki też powinnaś trochę ogarniać. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Pranie na wakacjach 21.05.25, 08:51 Całe latanie mieszkałam w bloku, pranie suszyłam na metalowej suszarce i ani cienia grzyba tam nie było... Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Pranie na wakacjach 21.05.25, 10:00 Ja od 40 lat tak mam - ani u rodziców, ani u mnie nie ma żadnego grzyba. Pranie suszymy na rozkładanej suszarce w sypialni lub na drążkach nad wanną. Jeszcze do niedawna wszyscy tak robili - czyli bywalec sugerujesz, że 20 lat temu w każdym mieszkaniu w Polsce był grzyb? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Pranie na wakacjach 21.05.25, 10:03 może miałyscie znakomitą wentylację w tych waszych mieszkaniach - ja nie miałem Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Pranie na wakacjach 21.05.25, 10:08 Tradycyjne mieszkanie z wielkiej płyty. Więc wentylacja jak wszędzie. Fakt, nie zamykało się łazienki, jak było tam pranie. Ale okna zimą zamknięte. Może ty miałeś schrzanioną wentylację po prostu? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Pranie na wakacjach 21.05.25, 10:32 Może miałem schrzanioną, natomiast miałem do dyspozycji suszarnię, więc nie trzeba było suszyć w mieszkaniu, Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Pranie na wakacjach 21.05.25, 10:09 Normalna. Mieszkam 10 lat w bloku i suszę w pokoju gościnnym. Nie mam grzyba. Jak w domu mieszkałam - to też suszyliśmy w łazience albo tam gdzie było akurat miejsce. I tez nie ma grzyba. Rzadko kiedy komus chciało się schodzić z tym majdanem na dół do ogrodu. Odpowiedz Link Zgłoś
night_and_day Re: Pranie na wakacjach 20.05.25, 10:06 Biorę tyle ciuchów żeby starczyło na dwa tygodnie, ponieważ jeżdżę do ciepłych krajów, spokojnię daję radę to upchnąć w standardowe walizki. Odpowiedz Link Zgłoś
baatexja Re: Pranie na wakacjach 21.05.25, 07:28 W moim mieście jest pralnia, może źle szukasz. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Pranie na wakacjach 21.05.25, 16:35 tak to jakis ewenement jest pamietam ze kiedys w warszawie nie bylo zadnej pralni, czy juz to sie zmienilo? Odpowiedz Link Zgłoś