czerwonylucjan 21.05.25, 15:18 Majac do wyboru mieszkanie z lat 60, 70, 80 ktore byscie wybraly biorac pod uwage standrady budowy wielkiej plyty w tamtych czasach? W kazdym sa wymienione instalacje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gryzelda71 Re: Mieszkania z PRL 21.05.25, 15:33 Mieszkanie z lat 70 mam z cegły. Także... Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Mieszkania z PRL 21.05.25, 15:50 Brałabym pod uwagę inne parametry niż wiek mieszkania - a już zwłaszcza, że do wyboru dałaś tylko te 3 dziesięciolecia, tu bardzo dużo rzeczy może być nie tak, niezależnie od tego, w której dekadzie zbudowane. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Mieszkania z PRL 21.05.25, 15:57 Doprecyzuj, te z lat 60. to z wielkiej płyty? Te raczej nie. Szłabym w lata 80. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Mieszkania z PRL 21.05.25, 16:00 Lata 50 i 60 to często jeszcze cegła, a jak już płyta to jak najnowsze (kiedyś mieszkałam w bloku z płyty z polowy lat 90 i był całkiem porządnie zbudowany). Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta-leniwa Re: Mieszkania z PRL 21.05.25, 16:10 bazia_morska (kiedyś mieszkałam w bloku z płyty z polowy lat 90 i był całkiem porządnie zbudowany). No to musiał być ostatni blok z zapasów wielkiej płyty lub budowano go 10 lat bo produkcję wielkiej płyty zamknięto ok 1993 Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Mieszkania z PRL 21.05.25, 19:46 Możliwe, sprawdzilam rok oddania -1994. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Mieszkania z PRL 21.05.25, 16:03 Musisz rozpatrzyć indywidualnie. Przede wszystkim w jakim stanie jest konkretny budynek, jak go utrzymywano i remontowano. Idź do spółdzielni czy zarządcy i dowiaduj się. Rozpytaj potencjalnych sąsiadów. Co miasto, to może to inaczej wyglądać. U mnie są bloki z lat 90 z cegły, teoretycznie wszystko gra, a zbudowane są okropnie, bo do budowy zatrudniali więźniów. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Mieszkania z PRL 21.05.25, 16:40 W latach 60 budowali porządnie i solidnie. Problemem może być tam rozkład, plusem położenie, to było jeszcze w dobrych punktach najczęściej. Minus - ewentualny brak parkingu czy wind. Mieszkałam w bloku z płyty lat 80, to wieżowiec był, problem: zsyp na półpiętrach, słychać prysznic u sąsiadów, autentycznie budził mnie 5.40 odgłos, słychać rozmowy lokatorów z góry i dołu, telewizor którychś sąsiadów. Kiepska wentylacja pionów kuchennych i słaba kanalizacja, tzn lokatorce tam kiedyś zlew w kuchni wybił, gdzieś się poniżej zapchało i w kilku mieszkaniach w tym naszym coś wybiło. Ale w każdej z tych lokalizacji zorientowałabym się kto i czy dobrze zarządza, czy to wspólnota czy spółdzielnia. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Mieszkania z PRL 21.05.25, 18:38 jasnoklarowna napisa�a: > W latach 60 budowali porządnie i solidnie. Już nie bałdzo, no chyba że na samym początku dekady. Z lat 66-69 już miały krzywe ściany i podłogi, kiepski rozkład i często ciemne kuchnie. To już wielka płyta z lat 80 była sensowniejsza. Przedwojenni majstrowie pracowali jeszcze w latach 40 i 50, potem to już przeważnie fuszerka. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Mieszkania z PRL 21.05.25, 17:45 W latach 60 to jeszcze z wielkiej płyty nie budowali, potem zresztą też nie wszystkie były z płyty. Więc kupiłabym takie, które z płyty nie jest. W latach 60 budowali solidniej niż w latach 70 i 80. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Mieszkania z PRL 21.05.25, 19:07 Masz 5 kotów: sprawdź zanim coś będziesz gadać. Pierwszy blok z wlk płyty w PL to 1958, w Poznaniu to 1961 Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Mieszkania z PRL 21.05.25, 20:34 Pierwsza jaskółka wiosny nie czyni. Pierwsze były, ale dopiero w latach 70 zrobiło się to powszechne. Znaleźć blok z płyty z lat 60 to się trzeba natrudzić. Odpowiedz Link Zgłoś
nicniewiem Re: Mieszkania z PRL 21.05.25, 20:44 Warszawskie Bródno w większości jest z lat 60. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Mieszkania z PRL 22.05.25, 08:04 mamtrzykotyidwato5 napisa�a: > Znaleźć blok z płyty z lat 60 to się trzeba natrudzić. I znowu jak kula w płot. W Poznaniu osiedle piastowskie jest bardzo znane Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Mieszkania z PRL 21.05.25, 18:56 Patrzę przede wszystkim na całkiem inne cechy niż wiek budynku. Lokalizacja, dzielnica, infrastruktura (tak, bezczelnie i egoistycznie pod kątem MOICH potrzeb - w związku z czym przedszkole i szkoła są mi doskonale zbędne, ale chcę mieć w miarę blisko kino, sklepy, przychodnię itd), komunikacja. W kontekście zaś samego mieszkania - to istotniejszy dla mnie jest rozkład pomieszczeń, piętro, strony świata (np mieszkanie z wszystkimi oknami od północy to nie dobry pomysł, zawsze będzie ciemne!) i "zrobienie" (czyli właśnie instalacje itp). Odpowiedz Link Zgłoś
migafka357 Re: Mieszkania z PRL 21.05.25, 19:01 Ponoć te z lat 80 najgorsze, bo już niczego nigdzie nie było i z budów wszyscy kradli. Ale nie wiem, czy to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Mieszkania z PRL 21.05.25, 19:21 Lata 60. Duże pokoje ,wysokie sufity, piękne piece kaflowe. Do tego cegła. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Mieszkania z PRL 21.05.25, 19:36 W latach 60 bardzo częste były też malutkie pokoje i niskie sufity oraz kaloryfery z rurami wszędzie (na wierzchu). Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Mieszkania z PRL 21.05.25, 20:48 chatgris01 napisa�a: > W latach 60 bardzo częste były też malutkie pokoje i niskie sufity oraz kaloryf > ery z rurami wszędzie (na wierzchu). > Moja Mama mieszkała w bloku z początku lat 60tych i to mieszkanie było bardzo ładne. Rury były na wierzchu ale to nie był zbytni problem. Piece można było przerobić na kominki, potem bojler został wymieniony na centralne . Tamto mieszkanie dawało masę możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Mieszkania z PRL 21.05.25, 21:50 Bo na początku 60tych to jeszcze było jak w latach 50, ale wkrótce potem się bardzo popsuło. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Mieszkania z PRL 21.05.25, 21:54 Prawda. Warszawa czy Kraków nie mają dobrego budownictwa z tego okresu. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Mieszkania z PRL 21.05.25, 21:02 sueellen napisa�a: > Lata 60. Duże pokoje ,wysokie sufity, piękne piece kaflowe. Do tego cegła. U nas w mieście - lata 60 czyli ciemna kuchnia, klity i balkon samobójców. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Mieszkania z PRL 21.05.25, 21:51 runny.babbit napisa�(a): > U nas w mieście - lata 60 czyli ciemna kuchnia, klity i balkon samobójców. No dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gru.u Re: Mieszkania z PRL 21.05.25, 19:37 Pasujące mi lokalizacją, metrażem i układem pomieszczeń Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Mieszkania z PRL 22.05.25, 07:34 To zaloz, ze wszystkie takie sa i roznia sie tylko rokiem budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Mieszkania z PRL 22.05.25, 08:56 No to wybieram najdogodniejsze. Rok budowy bloku się kompletnie nie liczy. Wyłącznie stan techniczny budynku i konkretnego lokalu. Odpowiedz Link Zgłoś
nicniewiem Re: Mieszkania z PRL 21.05.25, 20:19 Mieszkam w wielkiej płycie rocznik 68. Krzywe ściany i podłogi to fakt. Poza tym świetny rozkład pomieszczeń, widna kuchnia i pełno zieleni dookoła. Może to nieciekawy przykład w 2016 kilka bloków obok jakiś facet podłożył bombę. Wyrwało drzwi na piętrze, ofiara nie przeżyła. Ale aby mieszkańcy mogli wrócić do mieszkań przeprowadzili badania i okazało się, że to całkiem porządny budynek i niezły wybuch wewnątrz nic nie uszkodził. Stare osiedle. Uwielbiam to miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Mieszkania z PRL 21.05.25, 21:16 Mieszkam w budynku z lat 70tych z cegły, brałam pod uwagę infrastrukturę, za oknem zieleń, odległość od innych bloków duża, osobna kuchnia, obok sklepy, przychodnia, szkoła, komunikacja blisko, duże parkingi. W zimie ciepło, latem chłodno, kiedy inni umierają z gorąca. Chwalę sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Mieszkania z PRL 21.05.25, 21:20 5 min na piechotę mam las, w drugą stronę park. Brakuje mi garażu, ale nie zamieniłabym na kurnik okno w okno na zadupiu bez osobnej kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Mieszkania z PRL 22.05.25, 09:54 Chyba lata 60te, ale nie wiem czy bym to brala jako glowny wyznacznik. Zrob sobie tabelke z roznymi kryteriami (lokalizacja, pietro, otoczenie, dojazd, rozklad, cena, balkon, kierunki swiata i co tylko tam chcesz wziac pod uwage), wpisz sobie punktacja waznosci danego kryterium i ocen kazde z mieszkan. I zobaczysz gdzie ci najwiecej wyjdzie. Albo zadecyduj sercem i intuicja. Odpowiedz Link Zgłoś