Dodaj do ulubionych

storczyki - podlewanie

16.06.25, 17:00
Dziewczyny, bardzo Was proszę, napiszcie, co ile podlewacie storczyki. Tylko nie „jak potrzebują”, bo to mi nic nie daje. Szukałam w necie i na forach, to było pisane, że co tydzień, 10 dni, a nawet, że w ogóle stoją w wodzie i kwitną jak szalone.
Poprzednie, gdy właśnie w upały zaczęłam podlewać co tydzień, to doprowadziłam do przegnicia korzeni i było po storczykach. Teraz bym chciała uniknąć takich błędów.
Zresztą w poprzednim wątku to Wy od razu napisałyście, że przelane, zakładam więc, iż pomożecie smile
Obserwuj wątek
    • madame_edith Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 17:10
      Ja się też chętnie dowiem! Storczyki to jedyne kwiaty, które mi marnieją, mam ogród, kupę innych roślin doniczkowych. Wszystko żyje i ma się dobrze, storczyki wiecznie oddaję mamie na odratowanie 🙈
    • czarna_kita Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 17:14
      Raz w tygodniu mocze całą doniczkę w misce i zostawiam na 15 minut. Potem wyjmuje i odstawiam na ociekacze w zlewie aż scieknie cała woda. Tyle.
      Ale ja mam ich tylko kilka, bo srednio za nimi przepadam.
      • daniela34 Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 17:19
        Tak samo. Mam wprawdzie tylko 1 storczyka, bo nie lubię za bardzo (tego jednego dostałam na urodziny), ale właśnie nie podlewam tylko wkladam do wody. Raz w tygodniu.
        • kropkaa Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 17:22
          No właśnie tak robiłam: moczenie raz w tygodniu. Korzenie tak przegniły, że nawet jednego nie byłam w stanie uratować.
          Teraz od ostatniego moczenia minął ponad tydzień i nadal widzę parę wodną w plastikowych doniczkach.
          • hasty Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 17:24
            Może podłoże wymień?
            • kropkaa Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 17:26
              Na razie jest od producenta, to dobra firma więc teraz zostanie.
              W tych zabitych zmieniałam i to też chyba był błąd.
              • majenkirr Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 17:35
                kropkaa napisała:
                > Na razie jest od producenta, to dobra firma więc teraz zostanie.

Nie wiem jak w Polsce, ale tutaj storczyki sprzedawane są w mchu, dlatego ja zawsze przesadzam.
              • szarmszejk123 Re: storczyki - podlewanie 17.06.25, 07:19
                Producenci storczyków często stosują taki głupi myk, który pomaga im przetrwać w sklepie va w warunkach normalnej opieki powoduje gnicie. Mianowicie w doniczce, między korzeniami często jest taka jakby gąbka, która zatrzymuje wodę. W sklepie pomaga, bo nie umierają z przesuszenia ale już w domu jest lepiej to wywalić w cholerę i zmienić podłoże.
          • daniela34 Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 17:25
            A dawałaś szansę żeby ta woda się odsączyła? Tak jak czekamnawiatr pisze, ona musi potem spłynąć. Jeśli dawałaś to nie wiem, nie mam pomysłu 😀
            • daniela34 Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 17:26
              * nie czekamnawiatr tylko czarna_kita,.przepraszam, pomyliłam forumki
            • kropkaa Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 17:28
              Tak, oczywiście.
              Moim zdaniem namaczanie co tydzień to zdecydowanie za często i stąd ciekawa jestem czy co 2 albo 3 tygodnie ktoś dopiero działa.
              • sajgonetka Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 17:40
                Jak masz parę na oslonce to poczekaj.
                Ja namaczam jak korzenie są srebrne i wszystko wygląda na suche. Czasem to 2 czasem 4 tygodnie.
                Namaczam kilka godzin, i odlewam nadmiar wody.
              • azalee Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 17:40
                Ja namaczam co 2-3 tygodnie (w zimie nawet rzadziej). Stoja w wodzie po 2-3 godziny.
                Chyba im to odpowiada bo kwitna regularnie.
              • heca007 Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 17:40
                Nie podlewaj teraz co najmniej dwa tygodnie. Aż korzenie zjaśnieją. Widocznie twój storczyk nie potrzebuje tak często albo ma podłoże trzymające długo wilgoć.
          • 3-mamuska Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 17:59
            kropkaa napisała:

> No właśnie tak robiłam: moczenie raz w tygodniu. Korzenie tak przegniły, że naw
            > et jednego nie byłam w stanie uratować.
            > Teraz od ostatniego moczenia minął ponad tydzień i nadal widzę parę wodną w pla
            > stikowych doniczkach.

Bo to zalezy jak masz wilgotne powietrze i na jakim miejscu stoja. Jak szybko wysycha im podłoże.
    • majenkirr Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 17:28
      Trzymam w samej korze, namaczam w wodzie jak poprzedniczki na jakieś 15-30 min, tylko rzadziej - tak co dwa tygodnie.
      • kropkaa Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 17:28
        W tej korze piniowej?
        • majenkirr Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 17:38
          Kora, nie wiem czy piniowa😅
          • kropkaa Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 18:00
            Coś takiego kupiłam, ale to w ogóle nie naciąga wody i przy moczeniu unosi się na wodzie. Zostałam więc przy tradycyjnym podłożu, czyli coś takiego jak wstawiłaś.
            • tania.dorada Re: storczyki - podlewanie 18.06.25, 19:30
              No to nie mocz tylko pryskaj.
    • heca007 Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 17:35
      Raz na jakieś 10 dni biorę doniczkę ze storczykiem, wstawiam do wody na kilka godzin nawet (może być i 15 minut ale zwykle zapominam tongue_out ). Mam 5 storczyków i wszystkim ten sposób odpowiada. Raz na miesiąc kupuję te ampułki z nawozem do storczyków.
    • tania.dorada Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 17:36
      Podlewam z węża ogrodowego, ale moje są na zewnątrz.
    • 3-mamuska Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 17:42
      Storczyki moczy sie gdy maja stebrne korznie. Te w doniczce.
      Dopoki maja zielone nie podlewamy/nie moczymy.
      Przed i po moczeniu.
      • kropkaa Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 18:01
        Dzięki, jak wrócę do domu będę porównywać ze wzorem smile
        • kropkaa Re: storczyki - podlewanie 17.06.25, 08:09
          Namaczać dziś czy czekać do weekendu? Ostatnio nawadniałam w poprzednią sobotę.
          • kropkaa Re: storczyki - podlewanie 17.06.25, 08:10
            3 różne. Każde ze zdjęć dotyczy innego storczyka.
    • heca007 Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 17:46
      Wstawiam zdjęcie storczyków przywiązanych na ulicy w Tajpej wink I rosną!
      • daniela34 Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 17:49
        Widocznie tam storczyki to jak u nas mlecze
        • heca007 Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 17:54
          big_grin Dokładnie!
          U nich tyle pada, że nawet bez podłoża rosną.
          • 3-mamuska Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 17:57
            heca007 napisała:

> big_grin Dokładnie!
            > U nich tyle pada, że nawet bez podłoża rosną.

Bo storczyki to pasożyty i dlatego tak rosną.
            Maja korzenie na zewnątrz.
            Nie stoja w mokrym.
            • heca007 Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 18:05
              Bardziej chodziło mi o to, że my tutaj skaczemy koło nich na jednej nodze. Ale tylko prawej bo od lewej usychają, podlewamy wodą z rosy zebranej przy świetle księżyca a na Tajwanie przywiązują je taśmą koło głównej ulicy w centrum miasta, zapominają o nich a rosną jak głupie wink
              • kropkaa Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 18:21
                Daj spokój, jak zaczęłam czytać grupy, to obok wody i światła (wiadomo, nie w słońcu, ale światło jak najbardziej, tyle, że rozproszone) jeszcze ważne jest powietrze - muszą mieć świeże powietrze ale nie daj losie przeciąg, bo kwiatki będą opadać. Tak samo w środku korzenie muszą mieć przewiew. O tych wszystkich kawach, czosnkach i skórkach bananów to nawet szkoda pisać. W korze mogą być robale albo jaja więc pieką w piekarniku. No i z nową sztuką można coś przywlec, zalecana dla takich kwarantanna.
                No gorzej niż z dziećmi big_grin
                • kropkaa Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 18:25
                  A, i jeszcze dobrze by było zrobić im jakieś naczynie z np. namoczonym keramzytem, żeby para wodna się wydzielała.
                  • daniela34 Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 18:32
                    I kołysanki śpiewać...
                    • kropkaa Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 18:36
                      Myślę, że serwetki robione przez panią mamę Danieli też by nie przeszkodziły - można okryć, gdy chłodem wieje, namoczyć, gdy powietrze suche...
                      • daniela34 Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 18:38
                        O, to!
                • 3-mamuska Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 18:59
                  No ja odkad czytam i zczełam grzebac to niemal 2 umordowałam.
                  Ale lecza sie i widze ze zaczynają puszczać nowe korzenie. 🙄
                  A tak rosly sobie od lat bez moich morderczych rak. 🤦‍♀️
                  • kropkaa Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 19:28
                    Kiedyś nie podlewałam, żyłam w niewiedzy i miały się świetnie. Jak zaczęłam się doktoryzować, zabiłam wszystkie (ok. 10 szt.).
                    Kupiłam nowe, naprawdę piękne i chcę je jakoś mieć bez ogromnego stresu.
                    • 3-mamuska Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 20:10
                      No ja tez mało brakowało ,abym tez swoje straciła.
                      Udało sie wiec bede je traktowac jak kiedys.
              • tania.dorada Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 19:57
                heca007 napisała:

> Bardziej chodziło mi o to, że my tutaj skaczemy koło nich na jednej nodze. Ale
                > tylko prawej bo od lewej usychają, podlewamy wodą z rosy zebranej przy świetle
                > księżyca a na Tajwanie przywiązują je taśmą koło głównej ulicy w centrum miasta
                > , zapominają o nich a rosną jak głupie wink

Ale te akurat to wcale nie wyglądają jakby rosły jak głupie, ot, jakoś dają radę. Są na tym pniu już od dłuższego czasu bo korzenie już przyrosły a liści mają mało, kwiatów jeszcze mniej. Tyle ze nie zdechły.
      • majenkirr Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 17:50
        Haha, super!
      • kropkaa Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 18:02
        Super!
      • tania.dorada Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 19:52
        U mnie też tak rosną smile
        • 3-mamuska Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 20:12
          Piękne 😍
        • kropkaa Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 21:48
          Piękne!
          Ale to chynba jakiś ciepły klimat?
          • tania.dorada Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 23:55
            dość ciepły, zwłaszcza teraz mi się marzy wieczna zmarzlina big_grin
    • sueellen Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 18:34
      Niestety, ja jestem specjalistą od eutanazji storczyków, wykonuje też wyroki śmierci ale nigdy nie ratuje badylakow
    • ga-ti Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 20:07
      Mam 3, dwa były piękne, kwitły długo i cudownie, przestały i sobie padły. Jeden był takim zwyklakiem z biedronki, kwitnie co pół roku, rośnie sobie zadowolony. Podlewam go odrobinę, do doniczki, co tydzień, chyba że zapomnę to rzadziej.

I teraz pytanie, czy one mogą być wstawione do doniczki/osłonki nieprzezroczystej? Bo te padnię tę tak sobie stały by ładnie wyglądały i może to je zabiło?
      I jeszcze, czy takie zabite mogą ożyć?
      • heca007 Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 20:15
        Z tą przezroczystą doniczką wstaw do specjalnej osłonki-doniczki ceramicznej, takiej która ma w środku na dnie ogranicznik. Chodzi o to żeby nie stał z wodą na dnie.
      • tania.dorada Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 20:32
        Pewnie ze mogą. Przezroczyste jest po to żebyś TY widziala czy korzenie są jeszcze zielone czy już srebrne. Są specjalne ceramiczne doniczki dla orchidei:
    • edor67 Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 20:16
      Średnio co 10 dni. Ale patrzę na korzenie. Jak są zielone, nie podlewam
    • ritual2019 Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 21:03
      Gdy mi sie przypomni, sprawdzam, zazwyczaj maja korzenie w wodzie. Kwitna regularnie wiec maja prawidlowe warunki.
    • unaluna Re: storczyki - podlewanie 16.06.25, 21:49
      Podlewam raz w tygodniu, do doniczki. Dwa razy w roku zasilam specjalnymi pałeczkami. Kwitną długo i mają się świetnie, tak im dobrze, że poczuły się jak w dżungli i korzenie zaczęły mi się piąć po ścianach, więc musiałam je trochę poskromić. Jednak mam wrażenie, że podlewanie to nie wszystko, ważna jest chyba też odpowiednia ekspozycja na słońce. Kilku osobom sprzedałam swój przepis na storczyki czyli podlewanie i pałeczki i po pewnym czasie słyszałam niestety reklamację, że im nie działa.
    • piwoniawpiwnicy Re: storczyki - podlewanie 17.06.25, 21:13
      Hej, współczuję Ci.
      W moich korzenie przegniły i około 15 storczyków)
      ( każda z orchidei miała imię) poszło spać. Zostało kilka.
      A kobaltowe w ogóle nie zakwitły.
      Kolorowe kwitną na biało.
      Oszukane.
      • 3-mamuska Re: storczyki - podlewanie 18.06.25, 17:00
        Bo czesto te kolorowe sa farbowane.
        Kupuj naturalnie kolorowe.
        • piwoniawpiwnicy Re: storczyki - podlewanie 18.06.25, 19:24
          Dzięki, byłam bardzo zawiedziona, błękitne to moje ulubione.
        • tania.dorada Re: storczyki - podlewanie 18.06.25, 19:27
          Phalaenopsis? One jesli sa niebieskie to nawet nie tyle często ile zawsze są farbowane, nie występują w naturze w tym kolorze.
          • piwoniawpiwnicy Re: storczyki - podlewanie 18.06.25, 23:35
            Są jakby lazurowe, a druga odmiana szafir wpadający w kobalt.
            To Phalaenopsis.
            Dzięki za odpowiedź smile Trochę szkoda, wyglądały przyjemnie ale na pewno są jeszcze ciekawsze naturalne.
            • tania.dorada Re: storczyki - podlewanie 19.06.25, 00:10
              Nie ma bolą żeby to była ta odmiana wpadająca w szafir naturalnie, chyba że jesteś daltonistką. Tak jak nie ma niebieskich róż.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka