Dodaj do ulubionych

Jesienny balkon

20.08.24, 08:30
W związku z nieuchronnym końcem lata wymyśliłam żeby umilić sobie ten czas i zrobić piękny jesienny balkon. Jakie kwiaty zamiast wrzosów, które z wyglądu mi się podobają, ale gdy je zasadzę to zaraz się obsypują i nie kwitną, tracą kolor. Może za mało podlewam? Czy one lubią dużo wody?

Drugie pytanie czy czytalyscie Karkonoską serię kryminalną Gortycha? Boję się, że zachce mi się w góry, a dopiero wróciliśmy z wakacji☺️
Obserwuj wątek
    • dr.amy.farrah.fowler Re: Jesienny balkon 20.08.24, 08:32
      Kolorowe papryczki i ozdobna kapusta.
    • daniela34 Re: Jesienny balkon 20.08.24, 08:35
      A wsadzasz je do odpowiedniej ziemi? Wrzosy wymagają kwaśnego podłoża więc jeśli wsadzasz je do zwykłej ziemi doniczkowej to im to nie pasuje.
      Ale jak nie wrzosy to mogą być celozje, chryzantemki, papryczki itp.
      Gortycha czytałam. Nie jest zły.
      • lilia.z.doliny Re: Jesienny balkon 20.08.24, 09:14
        Celozje 😍
      • wiosennedni5 Re: Jesienny balkon 20.08.24, 12:29
        A gdybym chciała zrobić kompozycje w jednej doniczce to co z czym połączyć? Zawsze mam problem czy razem będzie im się podobało 😃
        Takie kapustki z czym np.? A czy kupujecie kwiaty online?
        • daniela34 Re: Jesienny balkon 20.08.24, 13:11
          O kapustach nic nie wiem, bo przyznam, że ich nigdy nie wsadzam, jakoś czuję zapach, który mnie nie zachwyca.
          Natomiast wrzosy możesz połączyć właśnie z golterią i hebe. One wszystkie wymagają kwaśnego podłoża.
          Online nie kupuję. Pod tym względem jestem starą konserwą i kupuję tylko rośliny które wcześniej obejrzałam. Wyjątkiem są cebulki.
    • asiairma Re: Jesienny balkon 20.08.24, 08:53
      Przesadzaj je to kwaśnej ziemi. Ja około 70% wrzosów mam jeszcze na następny rok, 50 % ma 2-3 lata, dłużej niż 5 nie udało mi się przetrzymać. Na wiosnę ścinasz na około 10 cm nad doniczkę. Inne to astry/ chryzantemy, hebe i golteria. Dodałabym coś z igiełkami- świerk biały lub cos płożącego aby mieć co ozdobić na zimę.
      • daniela34 Re: Jesienny balkon 20.08.24, 09:18
        O właśnie, golteria i hebe. Robiłam sobie takie kompozycje w misach parę lat temu - odgapione w centrum ogrodniczym.
    • hexella Re: Jesienny balkon 20.08.24, 08:58
      Jestem na 3 części. Czyta się dobrze, historie wciągają na tyle, że przeciągam położenie się spaćsmile Plusem tych książek jest wymieszanie fabuły z wydarzeniami z czasów II WŚ i lat powojennych. I tak, chce się w góry, chce się spojrzeć na te schroniska innym okiemsmile
      • wiosennedni5 Re: Jesienny balkon 20.08.24, 12:30
        Tak myślałam ☺️
    • majenkirr Re: Jesienny balkon 20.08.24, 15:01
      Chryzantemy, jeśli lubisz. Ja osobiście nie przepadam.
      • nawoyka_2 Re: Jesienny balkon 20.08.24, 17:41
        Ja uwielbiam! Żółte i rdzawe najbardziej.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Jesienny balkon 20.08.24, 17:51
      Przecież wszystko kwitnie w pełni, surfinie jak szalone, komarzyce robią się w koncu duże, bazylia na kwiaty, pelargonie mienią się kolorami - jakie wrzosy?
      • daniela34 Re: Jesienny balkon 20.08.24, 18:20
        Wiesz, jeśli autorka ma na balkonie surfinie czy pelargonie to pewnie kwitną. Ale może nie mieć, a jak nie ma to teraz może nie być tak łatwo kupić. Jedns moja surfinia kupiona w maju jakieś 2 tygodnie temu oddala ducha, skutecznie zżerana przez mszyce.
        Chciałam coś kupić na jej miejsce. W 3 miejscach surfinii czy petunii nie uświadczył. Były sundaville w cenie jak za ropę naftową i resztki niespecjalnie ładnych pelargonii. Dorwałam jakieś surfinie na drugim końcu miasta. Więc jeśli autorka nie ma roślin i chce kupić, to raczej znajdzie te jesienne. A na pewno będzie jej łatwiej kupić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka