Dodaj do ulubionych

Haft na jeansach

17.06.25, 11:20
Czy ktoś sobie haftował muliną spodnie lub kurtkę. Sporo haftuję i chodzi za mną zrobienie sobie haftu n jeansach...tylko kurła jak to prać.
Na grupie hafciarskiej mi piszą ze ręcznie...no nie będę ręcznie prać spodni.
Może jakaś forumka sobie coś wyhaftowała i poradzi jak prać aby nie zafarbowało...
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Haft na jeansach 17.06.25, 11:25
      Od zawsze kupuje haftowane jeansy bo mam słabość - w życiu nie był to problem. Nie kojarzę też żeby dobra mulina kolor puszczała za bardzo.
      Zasadniczo odpowiedź jest jedna jak skończysz wymocz w wodzie z octem i dawaj husteczki łapiące kolor
      • ichi51e Re: Haft na jeansach 17.06.25, 11:27
        Zobacz czy twoja mulina puszcza, trwale powinny mieć oznaczenie „colorfast”
        • hanusinamama Re: Haft na jeansach 17.06.25, 11:29
          Wiem sprawdzam ale niektore puszczają kolor. Chyba sobie kazdy kolor przetestuje najpierw, materiał z haftem wypiore w 40 stopniach w pralce i zobaczę. Moge użyć husteczek ale boje się ze i tak zafarbuje pod haftem
          • ichi51e Re: Haft na jeansach 17.06.25, 11:34
            Możesz też mulinę wyprać albo wymoczyć w wodzie z octem
            • hanusinamama Re: Haft na jeansach 17.06.25, 12:11
              Dzięki
    • imponderabilia20 Re: Haft na jeansach 17.06.25, 13:12
      Użyj chusteczek
      • hanusinamama Re: Haft na jeansach 17.06.25, 15:13
        To za duzo nie da jak przebarwi się materiał pod haftem. Już tak kiedys sobie sweterek załatwiłam
        • chatgris01 Re: Haft na jeansach 17.06.25, 16:33
          Przy dżinsie to raczej obawiałabym się, że niebieski barwnik z dżinsów zafarbuje mulinę, a nie odwrotnie.
          • hanusinamama Re: Haft na jeansach 17.06.25, 21:10
            NO właśnie mam problem. Bo mogę w sumie jasne kolory muliny wybrać...ale co jak mi sie mulina zafarbuje
            • danaide2.0 Re: Haft na jeansach 18.06.25, 08:58
              Kup jasne jeansy/białe jeansy/jeansy dobrej jakości, które tak nie farbują (przy takich nie miewam problemu "niebieskich nógsmile
              Upcyklinguj stare, które były już wiele razy prane.
              Pierz w niskich temperaturach, max 30 stopni. W wyższych zabarwienia się utrwalają.
    • lajtova Re: Haft na jeansach 17.06.25, 13:17
      Ja za czasów liceum/studiow miałam często nahaftowane na jeansy i buty też.
      • anajustina Re: Haft na jeansach 17.06.25, 15:20
        Coś czuję, że nieco inny haft masz na myśli...
    • arthwen Re: Haft na jeansach 17.06.25, 16:05
      Ja haftowałam sobie spodnie i kurtkę i bluzki. Nigdy mi nic nie farbowało, prałam zawsze normalnie w 30-40 stopniach.
    • alpepe Re: Haft na jeansach 17.06.25, 16:14
      A zrób inaczej, haft na płócienku, powycinaj jak te gotowe naszywki i przyszywaj, wtedy tylko odprujesz i haft cały i dżinsy uprane.
      • hanusinamama Re: Haft na jeansach 17.06.25, 21:11
        Na jeansie się haftuje na takiej rozpuszczalnej w odzie fizelinie
        • alpepe Re: Haft na jeansach 17.06.25, 22:39
          No to haftuj na płócienku, zrób taką naszywkę, jak można kupić w sklepach niejako i tylko fastryguj.
    • shmu Re: Haft na jeansach 17.06.25, 18:59
      Wyhaftowalam kiedyś sobie kwiaty na rękawie bawełnianej bluzki, wielokolorową muliną i nie zafarbowała materiału. A prałam wyłącznie w pralce, materiał był beżowy, więc byłoby widac. Może zrób kilka przeszyc na białej bawełnie, wypierz i upewnij się, czy farbujr, bo pewnie mulina milionie nierówna.

• chatgris01 Re: Haft na jeansach 17.06.25, 19:11
        Muliny do haftów są przecież przewidziane do haftowania na (najczęściej białych) serwetkach i obrusach, które się pierze w wysokich temperaturach. Pierwsze słyszę o farbujących, serio takie badziewie teraz sprzedają? Dawniej kolorów nie puszczały, nawet przy praniu w ponad 90 stopniach (moja Mam bardzo dużo haftowała).
        • danaide2.0 Re: Haft na jeansach 18.06.25, 09:00
          Słowo klucz: dawniej.
          • chatgris01 Re: Haft na jeansach 18.06.25, 09:12
            Pewnie teraz w sprzedaży same chińskie?
            • chatgris01 Re: Haft na jeansach 18.06.25, 09:14
              Właśnie zapytałam Mam, ma jeszcze stare zapasy big_grin (kiedyś miała zapakowaną mulinami i kordonkami calutką szafkę).
              • danaide2.0 Re: Haft na jeansach 18.06.25, 09:25
                Nie haftuję. Nici do szycia w sprzedaży są głównie poliestrowe, a ostatnio na garażówce od jednej pani nabyłam polskie nici bawełniane i bawełniano-wiskozowe (z własnych starych zapasów).
                Zakłady bodajże Odra sad
                • chatgris01 Re: Haft na jeansach 18.06.25, 09:29
                  danaide2.0 napisała:

> Nici do szycia w sprzedaży są głównie poliestrowe,

A to wiem, już parę lat temu wyszukiwałam mozolnie bawełniane merceryzowane (reorganizowałam domowy przybornik do szycia).
                  Nie lubię poliestrowych, nie dość, że się plączą, to jeszcze się lubią topić pod żelazkiem.
        • shmu Re: Haft na jeansach 18.06.25, 10:37
          No ja napisałam, że nie farbują właśnie wink
          • chatgris01 Re: Haft na jeansach 18.06.25, 10:41
            shmu napisała:

> No ja napisałam, że nie farbują właśnie wink

Tak, ja się z Tobą zgadzam, sprecyzowałam ogólnie.
    • rena.k Re: Haft na jeansach 17.06.25, 19:24
      Miałam kiedyś ręcznie haftowane, żółta, czerwona, brązowa, pomarańczowa i kremowa mulina. Prałam w pralce. Nie przyszło mi do głowy, że się zafarbuje i nie zafarbowała się. 😁
    • n-ell Re: Haft na jeansach 18.06.25, 09:20
      W liceum sobie wyhaftowałam smoka na jeansach (moja ciotka miała takie z Sisley, ale mnie nie było stać, to skopiowałam wzór i zrobiłam sama). Były prane normalnie w pralce, nic nie puściło.
      • danaide2.0 Re: Haft na jeansach 18.06.25, 09:26
        A nie, jednak haftuję. W liceum wyhaftowałam sobie Snoopy'ego i serduszka na białej koszulce płóciennej. Potwierdzam, nie puściło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka