Dodaj do ulubionych

Plusy i minusy emerytury

21.06.25, 21:42
Takie wstępne podsumowanie po prawie 5 miesiącach bycia emerytką 🙂
Plusy:
- przede wszystkim czas, czas, czas - ma się go właściwie tylko dla siebie, nawet jeśli są rzeczy, które trzeba zrobić, sprawy, które trzeba załatwić itd - to można je dowolnie umieścić w czasie, tak żeby pasowało i się chciało,
- minimum stresu, jeśli nawet się zdarzy, to taki malutki codzienny stresik, typu drobna sprzeczka z mężem, pies chciał kupę w nocy, sadzonki pomidorów nie wszystkie się przyjęły itp. Żadnych pracowych rozkmin, siedzenia po nocy nad projektem, użerania się z ludźmi na teams.
To wszystko można podsumować - LUZ. Wreszcie całkowity LUZ 🙂 Odczułam to także jeśli chodzi o stan zdrowia - nie miewam bólów głowy, mdłości, podwyższonego ciśnienia.
Czy są minusy ?
Niewielkie. Widzę na razie dwa:
- moje koleżanki nie są emerytkami, więc nie zawsze mogę się z nimi spotkać/ pogadać. Czasem mi tego brak.
- trochę mi brak bycia bez towarzystwa męża, on jest na rencie, pracował do stycznia na pół etatu, potem siedział w domu - brakowało mi przestrzeni tylko dla siebie. Na szczęście znów podjął tę pracę i teraz będę miała i ten luz 🙂
Minusy są zatem niewielkie, a plusy ogromne ! Emerytura jest super ! 🙂
Obserwuj wątek
    • turbinkamalinka Re: Plusy i minusy emerytury 21.06.25, 21:52
      A firma e której pracowałaś nadal istnieje? Tak pytam bo podobno bez ciebie mieli nie dać rady
      • madame_edith Re: Plusy i minusy emerytury 21.06.25, 22:08
        Hehe bez złośliwości by się nie obyło nieprawdaż… żenada
        • grey_delphinum Re: Plusy i minusy emerytury 21.06.25, 22:11
          A jeśli chodzi o finanse, to jesteś zadowolona? Moja koleżanka emerytka twierdzi, ze na emeryturze wszystko jest super oprócz kasy 😉
          • default Re: Plusy i minusy emerytury 21.06.25, 22:16
            Tak, na finanse nie narzekam, mam dobrą emeryturę, sporo oszczędności i dochód z wynajmu.
            • grey_delphinum Re: Plusy i minusy emerytury 21.06.25, 22:39
              No to super! Niestety, większość emerytów nie ma kokosów.

Ja czekam na emeryturę jak kania dżdżu (jeszcze 9 lat). Parsknęłam ze śmiechu, gdy tu przeczytałam o depresji wywołanej posiadaniem zbyt dużej ilości wolnego czasu. Byłam kiedyś pol roku na urlopie bezplatnym i nie nudziłam się nawet pół minuty. Depresję wywołała u mnie konieczność powrotu do roboty 😉Niestety, mój pracodawca drugi raz nie pójdzie na taki układ.
              • default Re: Plusy i minusy emerytury 21.06.25, 22:49
                Ja też się nie nudzę - przeciwnie, wreszcie mogę się zająć tym, na co brakowało mi czasu, gdy pracowałam. A najbardziej podoba mi się to, że wszystko mogę robić w dowolnym tempie i w dowolnych porach. To jest najwspanialsze, to, że sama zarządzam moim czasem i moimi zajęciami - lub ich brakiem, np. kiedy chcę tylko leżeć i patrzeć w niebo 🙂
        • turbinkamalinka Re: Plusy i minusy emerytury 22.06.25, 08:50
          madame_edith napisała:

> Hehe bez złośliwości by się nie obyło nieprawdaż… żenada

Nie chciałam być złośliwa. Autorka sporo wątków napisała jak to jest zmęczona, jak w pracy jej wmawiają że bez niej firma się rozpadnie. Zapytałam z ciekawości.
          Osobiście autorce gratuluję że udało jej się odejść bez poczucia winy które szefowa próbowała w niej wzbudzić.
      • zerlinda Re: Plusy i minusy emerytury 21.06.25, 22:11
        Nie ma ludzi niezastąpionych.
        Ja do emerytury mam jeszcze, na szczęście, dużo lat, ale widzę, niestety, jeden,główny minus. Starość i oczekiwanie na koniec życia. Jeszcze człowiek ma właśnie oceany wolnego czasu, więc chyba trudno nie mieć depresji. Tak, wiem, wszyscy mają na emeryturze dobre zdrowie, kupę kasy i niszowe hobby, więc nawet obok depresji nie stali. No oby.
        • simply_z Re: Plusy i minusy emerytury 21.06.25, 22:15
          Smutne, że twoje życie definiuje praca.
          • z_lasu Re: Plusy i minusy emerytury 21.06.25, 22:29
            Dlaczego smutne? Jak człowiek zaczyna życie zawodowe, to ciągle słyszy, że praca powinna być hobby, że człowiek w pracy powinien się realizować i rozwijać, a nie tylko robić cokolwiek dla pieniędzy. Ja rozumiem, że dobrze jest mieć pomysł na siebie na emeryturze, tak żeby to nie był tylko koniec pracy, ale nowe możliwości, jednak żal z powodu bezpowrotnego zakończenia kilkudziesięcioletniej lubianej aktywności nie wydaje mi się ani dziwny, ani smutny.
            • marta.graca Re: Plusy i minusy emerytury 22.06.25, 07:43
              Smutne, jak komuś praca na tyle wypełnia życie, że jak jej nie wykonuje, to wpada w depresję z powodu wolnego czasu.
            • simply_z Re: Plusy i minusy emerytury 22.06.25, 17:00
              No nie wiem, wolalabym ten czas przeznaczyc na podroze, fajne hobby, a nie rypanie w robo czy jak ty w gastro.
              • z_lasu Re: Plusy i minusy emerytury 22.06.25, 23:31
                Że niby ja w gastro? A to ciekawe, bo nigdy nie miałam nic wspólnego. Nawet w domu nie cierpię gotować.

Nie chodzi o to, na co się przeznaczy ten czas, tylko że taka zmiana działa na ludzi depresyjnie z definicji. Przejście na emeryturę jest na liście najbardziej stresujących wydarzeń w życiu człowieka. I mnie to zupełnie nie dziwi. A realizacja podróży i fajnych hobby często jest już niemożliwa z powodów finansowych i/lub zdrowotnych.
                • simply_z Re: Plusy i minusy emerytury 22.06.25, 23:46
                  moze mi sie pomylilo z kims o podobnym nicku, cos z lasem.
          • 18lipcowa3 Re: Plusy i minusy emerytury 22.06.25, 08:40
            Dlaczego?
            Ja kocham moją pracę. Mam świeta ekipę, sama sobie zarządzam czasem i jeśli zdrowie będzie to na pewno zostane dłużej.
          • pupu111 Re: Plusy i minusy emerytury 22.06.25, 23:58
            Może nie tyle praca, ale mózg kazdego człowieka potrzebuje bodzców które go motywuja do działania. Jak ktoś nie zastąpi pracy zawodowej okreslonymi zajęciami, chocby nie zawodowymi, ale innymi zajeciami, to często następuje gwałtowny regres i faktycznie zdarza sie że ludzie umierają po przejściu na emeryture czy funkcjonuja znacznie gorzej.
            • feniks_z_popiolu Re: Plusy i minusy emerytury 23.06.25, 05:59
              M
        • marta.graca Re: Plusy i minusy emerytury 21.06.25, 22:16
          Dużo wolnego czasu jako powód depresji? A czy nie na to większość osób czeka?
          • 00zxc00 Re: Plusy i minusy emerytury 22.06.25, 18:56
            > Dużo wolnego czasu jako powód depresji? A czy nie na to większość osób czeka?
            Nie jako powód, tylko człowiek na emeryturze jest już STARY i ma mnóstwo czasu, żeby o tym myśleć.
            • marta.graca Re: Plusy i minusy emerytury 22.06.25, 20:01
              Póki zdrowie mu pozwala na posiadanie zajęć, nie będzie miał dużo czasu na myślenie o pierdołach. Moi rodzice są na emeryturze i w życiu bym nie uznała, że są starzy. Mają swoje aktywności, nie nudzą się i nie marudzą.
        • mizantropka_20 Re: Plusy i minusy emerytury 22.06.25, 06:25
          >>>Jeszcze człowiek ma właśnie oceany wolnego czasu, więc chyba trudno nie mieć depresji.
          Jak to mawia moja koleżanka: "ludzie inteligentni sami ze sobą się nie nudzą". Dla mnie to będzie raj na ziemi, a ty sobie kasandruj dalej
        • asia_i_p1 Re: Plusy i minusy emerytury 22.06.25, 08:46
          To jest spojrzenie typowe dla wczesnych faz kryzysu wieku średniego (odkrycia własnej śmiertelności) i do zejścia na emeryturę ma się to zazwyczaj przepracowane.
      • default Re: Plusy i minusy emerytury 21.06.25, 22:20
        turbinkamalinka napisała:

> A firma e której pracowałaś nadal istnieje? Tak pytam bo podobno bez ciebie mie
        > li nie dać rady

Firma jest ogromna, ja byłam jakimś tam trybikiem, więc beże mnie oczywiście działa 🙂 Aczkolwiek odbieram sygnały, że osoby które mnie zastąpiły nie spełniają oczekiwań... No ale to tylko kwestia przyzwyczajenia 😉
    • madame_edith Re: Plusy i minusy emerytury 21.06.25, 22:10
      Fajnie, że odpoczywasz i żyjesz bez stresów. Mnie na razie życie bez pośpiechu jawi się jako kompletnie inna galaktyka, ale przyjdzie czas i na mnie. Bylebym kredyty zdążyła pospłacać 🙈
    • andaba Re: Plusy i minusy emerytury 21.06.25, 22:38
      Zazdroszczę..
      Może nie emerytury (bo tę będę miec byle jaką) ile tego wolnego czasu. U mnie brak czasu niekoniecznie jest związany z pracą, ale i tak mi go brakuje. Rozpaczliwie.

• trina45 Re: Plusy i minusy emerytury 22.06.25, 01:29
        zazdroszcze ja bede j.bac w Dani do 70tki...
        • simply_z Re: Plusy i minusy emerytury 22.06.25, 17:01
          I z wariatami...
    • kokokoko_euro_spoko Re: Plusy i minusy emerytury 22.06.25, 02:06
      Ja nie lubię kuchni rabatek ogródka spacerków kijków wnuków więc nie bardzo mi się spieszy.
      • grey_delphinum Re: Plusy i minusy emerytury 22.06.25, 08:11
        kokokoko_euro_spoko napisał(a):

> Ja nie lubię kuchni rabatek ogródka spacerków kijków wnuków więc nie bardzo mi
        > się spieszy.
        >

Znane mi emerytki to raczej podróże, fitnesy, nowe języki, rozwijanie zainteresowań lub uni 3 wieku, ale to pewnie zależy od bańki, w której się żyje.
        • kokokoko_euro_spoko Re: Plusy i minusy emerytury 22.06.25, 09:57
          No tak zapomniałam, że emerytki z ematki mają 10k z ZUS i pasywnego dochodu drugie tyle. Cofnęłabym ten mój wpis wyżej, ale nie ma jak.
          • grey_delphinum Re: Plusy i minusy emerytury 23.06.25, 07:23
            kokokoko_euro_spoko napisał(a):

> No tak zapomniałam, że emerytki z ematki mają 10k z ZUS i pasywnego dochodu dru
            > gie tyle. Cofnęłabym ten mój wpis wyżej, ale nie ma jak.
            >

Podróże nie muszą byc dalekie i egxotyczne, karnet na basen kosztuje 150 zl, nowych języków mozna uczyc się za darmo z netu, a nowe zainteresowanie to moze byc np. poznawanie historii swojego miasta i uczestniczenie w wycieczkach z przewodnikiem (kazda kosztuje chyba 25 zl - pezyklad z kręgu bliskich znajomych).
            Owszem, nie piszę o osobach, które mieszkają na zapadlej wsi, nie umieją obsługiwać komputera, ich życie ogranicza sie do domu, kościoła i ogrodu i mają 1000 zl emerytury - dlatego tez pisalam o mojej "bańce" .
    • mia_mia Re: Plusy i minusy emerytury 22.06.25, 06:16
      5 miesięcy to jeszcze jak długi urlop, perspektywa 20-30 lat urlopu wydaje się jednak trochę przytłaczająca, chociaż może można się przezwyczaić.
    • mizantropka_20 Re: Plusy i minusy emerytury 22.06.25, 06:22
      Jakże ci zazdroszczę🥹 Ja dopiero w październiku. Co prawda zostawiam sobie dwa zlecenia, ale to już hobbystycznie, w celu gimnastyki umysłu i coby się całkiem nie rozmamłać. Pozdrawiam
    • bywalec.hoteli Re: Plusy i minusy emerytury 22.06.25, 10:12
      Cieszę się że jesteś zadowolona z zasłużonej emerytury. Powodzenia i zdrówka!
    • krwawy.lolo Re: Plusy i minusy emerytury 22.06.25, 16:46
      No właśnie, odpada jedno potężne ograniczenie, praca zawodowa. I związane z nią ograniczenia czasowe. Pierwszego lipca będą równe trzy lata do emerytury.
      • krwawy.lolo Re: Plusy i minusy emerytury 22.06.25, 17:03
        Pojawiają się inne, finansowe, zdrowotne ... Lajf iz brutal.
        • advanced48 Re: Plusy i minusy emerytury 22.06.25, 18:51
          Finansowe? Przecież forumowe ematki, przyszłe emerytki kłopotów finansowych nie miewają, a tarczycę leczy się bez kłopotów.
    • 00zxc00 Re: Plusy i minusy emerytury 22.06.25, 18:54
      Dla mnie minusem jest starość.
      • nenia1 Re: Plusy i minusy emerytury 22.06.25, 19:05
        Przecież w Polsce kobiety idą na emeryturę w wieku 60 lat. W wielu krajach pracuje się znacznie dłużej. Już bez jaj z tą starością.
      • engine8t Re: Plusy i minusy emerytury 22.06.25, 19:07
        00zxc00 napisał(a):

> Dla mnie minusem jest starość.

Na starosc po pierwsze trzeba sobie zasluzyc a po drugie alternatywa wcale nie jest lepsza.
    • astomi25 Re: Plusy i minusy emerytury 22.06.25, 19:32
      Zazdroszcze z calego serca.
      Tak bardzo, bardzo chcialabym moc nie pracowac!
      Niestety musze jeszcze 20 lat.
      Nie mam mieszkan na wynajem sad
    • rb_111222333 Re: Plusy i minusy emerytury 22.06.25, 21:40
      Dla mnie największym minusem jest brak kasy, bo - z tego co mówiła mi mama - to co początkowo jest całkiem przyzwoitą emeryturą później topnieje, bo waloryzacja emerytur nie jest aż tak wysoka jak tempo wzrostu płac.
      • riki_i Re: Plusy i minusy emerytury 22.06.25, 22:16
        rb_111222333 napisała:

> Dla mnie największym minusem jest brak kasy, bo - z tego co mówiła mi mama - to
        > co początkowo jest całkiem przyzwoitą emeryturą później topnieje, bo waloryzac
        > ja emerytur nie jest aż tak wysoka jak tempo wzrostu płac.

I tu jest pies pogrzebany!

Ostatnia waloryzacja składek na koncie ZUS (dotyczy osób pracujących) - ponad 14%
        Ostatnia waloryzacja realnie wypłacanych emerytur (dotyczy osób na emeryturze) - 5,5%

Tak jest zawsze i tak było zawsze.

W starym systemie emerytalnym , do wyliczenia emerytury kluczowa była tzw. kwota bazowa, która zawsze odnosiła się do aktualnej średniej pensji. Ale potem, jak już ktoś na tę emeryturę przeszedł, kantowano go na corocznej waloryzacji, która z reguły była poniżej inflacji.

Dziś jest niby trochę lepiej, bo waloryzacja emerytur nie może być niższa od inflacji, ale.... wzrost realnych pensji, wzrost realnych dochodów ludności i wreszcie wzrost wartości składek w ZUS ludzi , którzy jeszcze nie są na emeryturze, są wielokrotnie większe.

Dlatego jeśli ktoś jest emerytem, to każdego roku realnie traci. Mimo waloryzacji świadczenia.

I to jest ten główny minus bycia na emeryturze. Zwłaszcza, że im dalej, tym trudniej myśleć o jakimkolwiek dorabianiu do emerytury. Dodatek od państwa w 75 roku życia (ok. trzy stówy) to jest wszystko.
    • feniks_z_popiolu Re: Plusy i minusy emerytury 23.06.25, 06:06
      Mniej stresu, więcej czasu dla siebie. Trzeba tylko mieć wypełniacz /zastępstwo za pracę zawodową. Podróże, nowe języki uprawiane hobbystycznie, uniwersytet 3wieku, aktywności społeczne.
    • kropkacom Re: Plusy i minusy emerytury 23.06.25, 06:25
      Ciesze się twoim szczęściem. Wiem, że to fajne uczucie kiedy masz tyle czasu.

Dla większości wielkim minusem będą finanse i wielu emerytów (w ramach możliwości) będzie pracowało pobierając świadczenie. Zwłaszcza kobiet. Pamiętając, że wiek przejścia na emeryturę jest niski w Polsce. No i oczywiście relacje w zwiazku będą wystawione na próbę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka