Dodaj do ulubionych

trawnik na piasku

25.06.25, 20:09
miałam trawnik

niezbyt dorodny ale był, w tym roku koszony juz trzy razy, choc zwolennikiem koszenia nie jestem,
juz brzydko wygladał wyrosnięty

trawa, żółte rozchodniki i gailardia oścista

dzisij byłi panowie z wodociągów, rozkopali, zakopali (uschniętego sumaka mi wycięli, wow)
i mam sam żółty i miedziano-żółty piasek

wcześniej była trawa to teraz pewno też urośnie

piasek miesza sie z mawozem czy od razu sypać trawę?

mikrokoniczynę kupiłam (na inne miejsce), dosiewać na ten piasek, urośnie?

Obserwuj wątek
    • sueellen Re: trawnik na piasku 25.06.25, 21:18
      Możesz siać trawę tylko pamiętaj żeby ją dobrze nawadniać. Ja zazwyczaj najpierw dobrze podlewam ziemię, mieszam troszkę piasku, troszkę ziemi i nasiona trawy w misce i ręką rozsypuje równomiernie. Jeśli masz sam piach zdecydowanie dodalabym ziemi żeby widzieć gdzie sypiesz. Sieje na wieczór. Najlepiej gdyby potem jeszcze padało.
      • sueellen Re: trawnik na piasku 25.06.25, 21:52
        Możesz też położyć taka w rolkach. Zależy ile tego trawnika masz do obsiania..
        • pepsi.only Re: trawnik na piasku 25.06.25, 22:05
          Głupota i strata pieniędzy.
          Ułożenie to tez ciężka praca, kosztuje swoje, rolki są u nas drogie, sam transport z plantacji, to też koszt. Dlatego i przede wszystkim żeby miało to sens podłoże musi być maksymalnie dobrze przygotowane, i staranniej przygotowane niż pod siew nasion.
          A tu jest piasek- to się nie obroni.
          I jeszcze coś : bez systemu automatycznego nawadniania nikt nawet nie powinien próbować startować do rolki. A na piasku? takim żółtym, ktory wody nie zatrzymuje plus brak nawadniania- to nie powinien startować do kwadratu.

I tyle w temacie rolek .
        • heca007 Re: trawnik na piasku 26.06.25, 08:13
          Podłoże pod trawnik z rolki należy dobrze przygotować. A ona ma piach. Wyobrażam sobie jak to wygląda bo całe życie mieszkam na piaskowej wydmie tongue_out Gdzie wbijesz szpadel tam piasek do piaskownicy tongue_out
          Pierwsze co jej samo wyrośnie na tym piachu to perz.
    • marecky81 Re: trawnik na piasku 25.06.25, 21:44
      Wodociągi powinny przywrócić ci trawnik do stanu pierwotnego.

W ubiegłym roku moja mama miała wymieniane przyłącze do gazu. Trawnik przed domem wyglądał jak pobojowisko. Gazownicy wszystko uprzątneli, przekopali, uwalcowali i obsiali. W tym roku trawnik jak nowy.
    • pepsi.only Re: trawnik na piasku 25.06.25, 21:58
      Generalnie wysiać możesz, ale trawnika to tam mieć nie będziesz.
      Ja na piasku nie siałabym, bo byłoby mi szkoda mojej pracy, najpierw przygotowałabym stanowisko. Bo piasek jest bardzo przepuszczalny, i bardzo mało żyzny, piasek nie ma struktury, nie ma życia biologicznego. Dlatego proponuję dodaj tam ziemi, kompostu, obornika, jakiś liści, czegokolwiek co choć trochę wzbogaci. A choćby EMy, sa gotowe preparaty do podlewania. Możesz na poczatek wysiać rzepak, a potem to skosić i przekopać szpadlem , czy glebogryzarką te resztki roślinne (nawóz zielony) na pewno poprawiłoby to stan tego podłoża.

• eva_evka Re: trawnik na piasku 25.06.25, 22:06
        Na piasku to bym nic nie siała, chyba szkoda roboty. Wymiana gruntu, wykopać piasek, nawiewc ziemi i dopiero siać.
    • nieboraczek-raczek Re: trawnik na piasku 25.06.25, 23:24
      to jest trawnik przy ulicy, za płotem,
      trochę mój, trochę wspólny

trawa była, czy poprzednia własc. podsypywała go lepszą ziemia to nie wiem,
      chyba nie, na co wskazywałyby rosnące wcześniej rozchodniki

musze czymś obsiać zanim obsieje się samo

niby lepsza ziemię mam, przekompostowane zrębki i resztki
      róża rośnie w tym świetnie, ale wystarczy podlać i i od razu wyrasta powój i lebioda
      a na ulicy nie bedę trawnika plewić
      • pepsi.only Re: trawnik na piasku 26.06.25, 07:57
        No to jak masz ziemię, kompost, zrębki, resztki to dosyp, zmieszaj. I dopiero wysiej.
        Porządniej podlej, najlepiej postaw kiwaczka, czy inny wachlarz, i raz dziennie niech się podlewa ze 20minut w 1 miejscu, po czym przestawiasz dalej.
        Jak wzejdą nasiona, to skoś to bez kosiarki. Raz i drugi.
        A chwastami w takim miejscu nie przejmuj się - one i tak wzejdą szybciej niż trawa- koś regularnie, i nie dopuść do zakwitnięcia chwastów i rozsiania się, bo większość z nich i tak jest jednorocznymi chwastami.
        • smietankowa33 Re: trawnik na piasku 27.06.25, 22:22
          Przepraszam, muszę spytać: co to znaczy "skoś to bez kosiarki"?
          • pepsi.only Re: trawnik na piasku 28.06.25, 10:05
            Mój błąd: skosić kosiarką BEZ KOSZA. big_grin
            Chodzi o to że mieszanki nasion to nie jest jeden gatunek traw, to właśnie mieszanka. I jedne gatunki kiełkują szybko- kilka dni, 5-10 dni od wysiania, zależy od warunków, a inne, te trwałe, te które tworzą rzeczywistą darń, kiełkują dłużej, długo, nawet kilka tygodni. I kosząc kosiarką z koszem zbiera się skoszoną trawę, ale też wyciąga kiełkujące kiełki i zbiera się tez nasiona, które jeszcze nie skiełkowały. Kosząc BEZ KOSZA, nawet jak kosiarka poderwie kiełki, i nasiona, to one jednak zostają na zakładanym trawniku.
            Można też skosić kosą, podkaszarką.
    • bei Re: trawnik na piasku 26.06.25, 08:31
      Oj, to nie jest dobry czas do zakładania trawnika (preferuje się wiosnę i wrzesień). Przeczekaj upały. Możesz wysiać na piasek, ale lepiej by było, gdybyś chociaż oprószyła po siewie ziemią. Możesz od razu nasiona z ziemią wymieszać. Podlewaj, podlewaj, podlewaj (chyba, że deszcz padał, to ten dzień podlewania omiń)
    • nieboraczek-raczek Re: trawnik na piasku 26.06.25, 19:31
      kupuje mieszankę na suche stanowiska,

co jeszcze można wsiać żeby ładnie było?
      • smietankowa33 Re: trawnik na piasku 28.06.25, 12:41
        Macierzankę piaskową. Jest przepiękna.
    • turzyca Re: trawnik na piasku 27.06.25, 10:41
      A potrzebujesz tam trawnika? Może łąkę zrób? Mniej roboty, lepszy wygląd, zwierzątka się będą cieszyć.
      • nieboraczek-raczek Re: trawnik na piasku 27.06.25, 11:09
        z prawej trawnik, z lewej trawnik i tak muszę co jakiś czas wyjść z kosiarką, najwygodniej nic nie omijać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka