Dodaj do ulubionych

samotny urlop

27.06.25, 18:32
Jak w temacie. Miałam nie mieć urlopu, ale okazuje się, że mogę mieć tydzień za tydzień. Jestem sama, ale na urlopie nigdy nie byłam sama. Kiedyś z rodziną, od kilku lat z koleżanką. Gdzie może pojechać sama samotna 50-latka? Pewnie wszędzie, ale.... nie mam pomysłu. Tylko Polska, auto mam. Proszę o poradę smile
Obserwuj wątek
    • danaide2.0 Re: samotny urlop 27.06.25, 18:36
      Duże miasto. Albo totalna głusza bez ludzi.
      • lajtova Re: samotny urlop 27.06.25, 18:44
        Popieram.
    • turbinkamalinka Re: samotny urlop 27.06.25, 18:42
      No a co lubisz? Lubisz tłumy, większy spokój czy potrzebujesz całkowicie odpocząć od ludzi. Lubisz zwiedzać czy wystarczy ci koc/leżak i jakaś woda? A może lubisz chodzić po górach a nie lubisz jezior czy morza. Wolisz duże miasta, małe miasteczka a może wolisz wieś?
    • panna_lila Re: samotny urlop 27.06.25, 18:42
      Jedź nad morze, spacery po plaży i lesie….moje marzenie
      • simply_z Re: samotny urlop 27.06.25, 22:07
        Taa te cudowne ceny...
        • little_fish Re: samotny urlop 28.06.25, 09:41
          Bez przesady. Ceny w miejscach turystycznych w całej Polsce są zbliżone. I wszędzie da się ogarnąć "paragony grozy " oraz wersję bardziej budżetową.
    • zapomnialosiehehe1 Re: samotny urlop 27.06.25, 18:43
      Tam gdzie są ludzie, gdzie można sparować się z atrakcyjnymi tubylcami na tinderze i randkowac ile wlezie.
      • bylam.stara.mostowiakowa Re: samotny urlop 27.06.25, 18:47
        Ja bym sobie pojechała do Helu, albo do Świnoujścia, albo gdzieś na pogranicze Lubelskiego i Podkarpackiego.
        • milla7605 Re: samotny urlop 28.06.25, 13:11
          Ja właśnie jadę niedaleko Helu i właśnie zamierzam pojechać na Hel. Jak starczy czasu to Jastarnia, Jurata.
      • angazetka Re: samotny urlop 27.06.25, 19:19
        Po co???
      • chicarica Re: samotny urlop 28.06.25, 09:46
        Jako już za parę lat 50-latka odbieram taką wizję wakacji jako horror.
    • kamin Re: samotny urlop 27.06.25, 18:56
      Do niedużej miejscowości na Podkarpaciu.
    • fandorina Re: samotny urlop 27.06.25, 18:56
      Jeśli lubisz chodzenie po górach polecam Piwniczną i hotel Nat (dawniej Smrek) . O 9.00 codziennie opròcz sobity po śniadaniu wyjście w góry z przewodnikiem . Dużo samotnych osób, byłam kilka razy nie czułam się samotna.
      • dominika9933 Re: samotny urlop 27.06.25, 19:14
        Zależy co lubisz i czego potrzebujesz, oczekujesz. Ja byłam raz sama w Dębkach, byłam w związku, ale wyszło tak, że tylko ja miałam urlop. A już jako singielka, ale nie szukająca związku i wrażeń, a chcąca popływać, powygrzewać się, poczytać, poćwiczyć, skorzystać ze spa, pojesc, byłam w Turcji trzy razy. Nie mam problemu z samotnym wyjazdem.
      • joasia33 Re: samotny urlop 27.06.25, 19:46
        O, w Smreku w latach 90 były organizowane wczasy odchudzające. Byłam raz przez dwa tygodnie, fantastycznie się bawiłam. Od chodzenia po górach zrobiły mi się dziury w podeszwach butów. Piękne miejsce!
        • fandorina Re: samotny urlop 27.06.25, 21:37
          Dalej jest fajnie smile choć odeszli od typowych wczasów odchudzających, wyjścia w góry nadal są.
      • jowita771 Re: samotny urlop 27.06.25, 23:15
        Ależ to wspaniale brzmi! Przepis na mój idealny urlop.
        • little_fish Re: samotny urlop 28.06.25, 09:42
          Dokładnie. Świetny pomysł!
    • homohominilupus Re: samotny urlop 27.06.25, 19:11
      Zawsze i wszystkim polecam Stary Dom Zdrojowy w Wysowej.
      Cudowne miejsce, genialne jedzenie, piękne tereny do spacerów.
      • panna_lila Re: samotny urlop 27.06.25, 19:36
        To jest to miejsce?
        • homohominilupus Re: samotny urlop 27.06.25, 19:44
          Nie, skąd.

To:
          slowhop.com/pl/miejsca/stary-dom-zdrojowy.html
          • turkusowozlota Re: samotny urlop 27.06.25, 21:22
            Na zewnątrz ładnie, ale wnętrza, pokoje w ogóle mi sie nie podobają. I co tam robić jak leje?
          • panna_lila Re: samotny urlop 27.06.25, 21:59
            O dziękuję zdecydowanie lepiej, a szukam czegoś dla siebie 👍
            • homohominilupus Re: samotny urlop 28.06.25, 08:58
              Będzie pani zadowolona
    • riki_i Re: samotny urlop 27.06.25, 19:17
      elarog51 napisała:

> gdzie może pojechać sama samotna 50-latka? Pewnie wszę
      > dzie, ale.... nie mam pomysłu. Tylko Polska, auto mam.

Pfff! Napisz najpierw czy jesteś intro- czy ekstrawertyczna, czy chcesz kontemplować przyrodę czy kogos poznać itp. , a dopiero potem pytaj o rady.
    • alexis1121 Re: samotny urlop 27.06.25, 19:22
      Ja bym pojechała do Szklarskiej Poręby. Można wziąć pupila.

www.radissonhotels.com/en-us/hotels/radisson-resort-szklarska-poreba?facilitatorId=RHGSEM&cid=a:ps+b:ggl+c:emea+i:brand+e:rad+d:cese+r:brt+f:en-US+g:ho+htongue_outLSZKPOR+v:cf&gclsrc=aw.ds&gad_source=1&gad_campaignid=21268614448&gbraid=0AAAAADtKuEXin6QLdmxP6ZEoONeqcmclH&gclid=Cj0KCQjwgvnCBhCqARIsADBLZoLF64oYvIoi7jCjLB1Nd0OXk9sdY7_9iZx7nHKFN38CYoc7KP6uTmYaAi-IEALw_wcB
    • kachaa17 Re: samotny urlop 27.06.25, 19:22
      Ja kiedyś pojechałam sama na tydzień do Gdańska, przy czym spotkałam się tam 2 razy z siostrą która tam mieszka. Uważam, że Gdańsk to spoko opcja bo można pozwiedzać i poleżeć na plaży i promem na Hel się przepłynąć. Natomiast nie odnalazłam się sama w jakiejś agroturystyce. Jakoś mi było głupio, że wszyscy są z rodzinami a ja sama no i tam nie wypoczęłam.
      Moja sporo młodsza koleżanka za to jeździ niemal wszędzie sama za granicę.
      • abasia0 Re: samotny urlop 27.06.25, 19:38
        Busko albo Solec Zdrój, w Busku nikt nie czuje się samotny, tam zawsze coś fajnego się dzieje. No i tras spacerowych od groma.
        • elarog51 Re: samotny urlop 27.06.25, 21:12
          Dziękuję za podpowiedzi, mam burzę mózgu. Biorę pod uwagę Warszawę, bo nie byłam wiele lat. Gdańsk i Kraków ostatnio zwiedziłam, Wrocław też. Kusi mnie roche Podkarpacie, bo nigdy nie byłam. W pracy jestem z ludźmi, bardzo intensywnie i stresująco, ale raczej to lubię. W domu raczej samotna, syn daleko na studiach, rodzina to tylko toksyczny ojciec i fajny brat. Mam male grono przyjaciół, więc nie jest tak źle. Trochę się boję, że sama mogę wpaść w dołek, bo w ostatnich latach miałam dużo złych przeżyć. Ale jak nie wyjadę to zwariuję smile
          • magdulecp Re: samotny urlop 27.06.25, 22:27
            Jedz gdzieś gdzie jest cywilizacja. Sama w głuszy oszalejesz. A tak pozwiedzasz, pójdziesz gdzieś, knajpki, kawiarnie. Ja bym pojechała do Trójmiasta, ale ta Warszawa też niezła.
          • b.bujak Re: samotny urlop 27.06.25, 22:40
            jeśli większe miasto to moze Poznań, Zielona Góra, Łódź...
            • b.bujak Re: samotny urlop 27.06.25, 22:49
              albo południe:
              Bielsko Biała / Żywiec
              Dolny Śląsk

w tych regionach masz do wyboru / do koloru - i miasta, zabytki, i spacer po górkach, i jakieś baseny, jeziora, wodospady plus atrakcje specyficzne dla regionu;
              jak jedziesz sama to moze pociągiem? Koleje Dolnośląskie mają malownicze trasy...
          • pupu111 Re: samotny urlop 28.06.25, 00:19
            Ja juz kilka razy byłam sama, ale na takie wypady góra tygodniowe. Raz byłam nad morzem, ale samemu trochę sie nudzi, chyba ze leżec na plaży i czytac ksiązkę.
            I raz a Karpaczu, kilka dni, bardzo dobrze wspominam, a potem wybrałam Zakopane. Wreszcie cos zobaczylam, bo zwykle trafiałam na ekipy ze zawsze ktos nie miał siły, albo ochoty, albo jedno i drugie. Całkiem chętnie sie kiedys jeszcze wybiore sama w góry, jesli będzie okazja
            • dominika9933 Re: samotny urlop 28.06.25, 00:34
              Sama w góry to najgorszy pomysł. Cbyba że chodzi o spacer po zatłoczonych, i teraz już wątpliwej niestety, urody Krupówkach.
              • pupu111 Re: samotny urlop 28.06.25, 00:37
                Dlaczego najgorszy? mi się góry nigdy nie nudzą. Wiadomo, że samemu trzeba zachowac większą ostrożnosc, ja najbardziej bym sie bała isc w miejsca które słabo znam.
                • dominika9933 Re: samotny urlop 28.06.25, 00:54
                  Chodziło mi o wyjście w góry samemu. I o takie "normalne" góry. Nie o spacer z Zęba na Gubałówkesmile. I tak teoretyzujemy, bo nie wiemy, co lubi, czego chce.
                • kachaa17 Re: samotny urlop 28.06.25, 07:57
                  Ja bym w góry sama nie poszła, różnie może być podczas wspinaczki więc lepiej mieć towarzystwo.
                  • homohominilupus Re: samotny urlop 28.06.25, 09:01
                    Ale trekking to nie wspinaczka. Kilkugodzinny spacer nie jest szczególnie niebezpieczny. Zdarza mi się chodzić samej i żyję. Nie histeryzujcie.
    • turkusowozlota Re: samotny urlop 27.06.25, 21:27
      Już nie raz tu pisałam, że ja na samotny urlop pojechałabym na zagraniczna objazdówkę.
      Albo do Piasków (to jest ta ostatnia miejscowość przy granicy z rosja) bylam tam tylko raz i to na chwilę, bo mieszkaliśmy w Krynicy i zachwycilam się. Są tam pokoje do wynajęcia i ja bym sobie taki pokoik wynajęła z wyżywieniem i siedziałabym tam nawet miesiąc sama.
      • elarog51 Re: samotny urlop 27.06.25, 22:37
        Myślę o objazdówce, ale z towarzystwem choćby jednej osoby, sama się nie zdecyduję. Plan na przyszły rok.
    • krwawy.lolo Re: samotny urlop 27.06.25, 21:29
      Jak daleko posiadasz do Częstochowy? W tydzień dojdziesz?
    • hrasier_2 Re: samotny urlop 27.06.25, 22:06
      Znajdź sobie na Fejsie wyjazd w grupie. Jest trochę go.
      • angazetka Re: samotny urlop 27.06.25, 22:13
        Ale po co?
      • elarog51 Re: samotny urlop 27.06.25, 22:25
        Chyba nie jestem gotowa na wyjazd z nieznaną grupą. Częstochowa to tez nie moje klimaty...
        • dominika9933 Re: samotny urlop 27.06.25, 22:41
          Ja polecam dobry hotel ze spa, basenem, nad morzem, siłownia, fajne jedzenie i święty spokój. Jestem singielka.
        • hrasier_2 Re: samotny urlop 27.06.25, 23:54
          elarog51 napisała:

> Chyba nie jestem gotowa na wyjazd z nieznaną grupą. Częstochowa to tez nie moj
          > e klimaty...
          Na pielgrzymkę niech se lolo idzie na kolanach. Na Fejsie są wyjazdy bezpieczne. I to w góry, nad morze, czy zagranicę. Możesz wyjechać z dziewczynami. Po uprzednim dogadaniu się. Za Częstochową jest piękna kraina i zalew Poraj. Czyli Żarki Letnisko. Parę lat temu byłem u Martynki, jest basen, można rowery wypożyczyć. Martynka Pokoje Gościnne Ośrodek Wypoczynkowy Z Basenem Wakacje Noclegi Nad Zalewem Poraj.

g.co/kgs/bn8keoV
    • konsta-is-me Re: samotny urlop 27.06.25, 22:41
      Gdzie chcesz ?
      Zwiedzić jakieś miasto w którym nie byłaś ?
      Czy może wolisz leżeć plackiem nad jeziorem/ morzem?
      Sama wiesz najlepiej
      Mnie odpoczynek na łonie natury szybko nudzi i męczy, więc wybrałabym sobie jedno albo 2 miasta/ miasteczka i pozwiedzala.
      Choćby Kraków a którym byłam kilka razy i jakimś cudem nigdy mi się nie udało zobaczyć Kościoła Mariackiego od wewnątrz
      Wrocław też jest fajny jak lubisz pierogi i kawiarnie i ogólnie luz.
      I mnóstwo innych.
      Albo gdzieś gdzie jest dobre powietrze np.
      Pojedź tam gdzie nie byłaś jeszcze, na pewno są takie miejsca.
    • karollo26 Re: samotny urlop 28.06.25, 09:19
      Ja bym jakiegoś lasta wyszukała np Grecja, Hiszpania. Tona książek, leżaczek nad basenem.
    • bene_gesserit Re: samotny urlop 28.06.25, 10:08
      Wyjazd kondycyjny.
      Będzie sporo odchudów i sporo kobiet, które chcą nabrać formy. Plus jakieś masaże, zajęcia, różne opcje spa itd Same kobiety, bo mało która bierze ze sobą misiaczka na taki wyjazd, więc spokojnie można się - o ile jest taka wola - skumplowac się z paroma.
      • poszetka Re: samotny urlop 28.06.25, 10:16
        Mnie sie marzy takie coś, tylko nad morzem i niestety zawsze obawiam się integracji. Ja chciałabym wyjazd kondycyjny, ale niekoniecznie mam ochotę codziennie integrować się przy ognisku albo w saunie.
        • milla7605 Re: samotny urlop 28.06.25, 13:41
          Też mam pewne obawy przed takim wyjazdem gdzie są jakieś potańcówki wieczorem itp.itd. nie moje klimaty
    • milla7605 Re: samotny urlop 28.06.25, 13:08
      Ja prawie 50 latka jadę sama nad morze. Pociągiem. Mam zarezerwowany pokój z łazienką w willi na 8 dób. Wiem, że w towarzystwie byłoby raźniej, ale nie mam z kim więc wolę tak niz siedzenie w domu. Chce trochę zmienić otoczenie Zamierzam się zrelaksować ,uwielbiam spacery brzegiem morza, dobre jedzenie, wszystko na luzie.
      Czasami jadąc z nieodpowiednim towarzystwem na takim urlopie można się bardziej zmęczyć zamiast odpocząć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka