kropkaa 08.07.25, 17:16 Przyszły (chyba) z Nowej Zelandii. Ogromne! Ale piękne! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiulek08 Re: nowe perły - chwalipost 08.07.25, 17:24 lubie perly, tez bym kochala Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: nowe perły - chwalipost 08.07.25, 17:26 Też lubię. Mam różne kolory i w zasadzie noszę na codzień. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: nowe perły - chwalipost 08.07.25, 17:28 *na co dzień, tym razem naprawdę poprawiło mi to coś, co za to odpowiada Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: nowe perły - chwalipost 08.07.25, 17:30 > Też lubię. Mam różne kolory i w zasadzie noszę na codzień. a masz jakies ciemne? moglabys pokazac? uwielbiam perly za wyglad, a te ciemne najbardziej (mam tylko malenkie, biale, mamy w rodzinie zle skojarzenia z perlami i jakos trudno mi je nosic). Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: nowe perły - chwalipost 08.07.25, 17:34 Te ciut większe noszę w zasadzie non stop. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: nowe perły - chwalipost 08.07.25, 17:37 Mam jeszcze takie długie ciemne 120 cm i 180 cm ale te jakoś rzadko noszę. Czasem białe 120 cm wiąże w supeł. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: nowe perły - chwalipost 08.07.25, 17:43 Miałam opory przed noszeniem pereł, ale odkąd kilka lat temu zobaczyłam w pracy młodzieńców 20+ z białymi perełkami na szyi oraz w kolczykach, stwierdziłam: bez przesady, młodzież nosi i się nie przejmuje, a moje leżą? Założyłam, pies z kulawą nogą nie zainteresował się, czy wypada czy nie i poszło! Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: nowe perły - chwalipost 08.07.25, 17:54 u mnie to nie jest "nie wypada" - po prostu smutna historia rodzinna. niby mozna sie przemoc (nosze sztuczne perly na potege), ale jakos mi zawsze wtedy melancholijnie ... a Ty masz piekna kolekcje, nos! Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: nowe perły - chwalipost 08.07.25, 17:58 No tak, perły w ogóle mają wg niektórych smutek w sobie. I przez to wiele im się przypisuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: nowe perły - chwalipost 08.07.25, 17:28 Oniemiałam, gdy zobaczyłam wielkość na żywo 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: nowe perły - chwalipost 08.07.25, 17:30 Porównanie do standardowych perełek z Apartu, 7-8 mm. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: nowe perły - chwalipost 08.07.25, 18:02 Ja wolę mniejsze, ale te większe sa zdecydowanie bardziej okrągłe. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: nowe perły - chwalipost 08.07.25, 18:05 No teraz to faktycznie widać jakie duże Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: nowe perły - chwalipost 08.07.25, 18:25 Chciałam kupić jeszcze większe, ale pani od pereł przypomnie zainterweniowała. I bardzo słusznie, bo te 13-14 mm to już na co dzień za bardzo by się nie nadawały. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: nowe perły - chwalipost 08.07.25, 19:08 kropkaa napisała: > Chciałam kupić jeszcze większe, ale pani od pereł przypomnie zainterweniowała. > I bardzo słusznie, bo te 13-14 mm to już na co dzień za bardzo by się nie nadaw > ały. Bardzo by się nadawały, widzę je z czarnym topem, jasnszarymi podartymi szortami i birkami. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: nowe perły - chwalipost 08.07.25, 21:22 Czy Ty mi życzysz, żeby co niektóre forumki zakładały pełne oburzenia posty o mnie w szortach?! Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: nowe perły - chwalipost 08.07.25, 21:39 Akurat do szortów i dżinsów perły pasują. Możesz się zawsze odmłodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: nowe perły - chwalipost 08.07.25, 22:51 Zgadzam się z tanim, piekło zamarza! Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: nowe perły - chwalipost 08.07.25, 22:51 kropkaa napisała: > Czy Ty mi życzysz, żeby co niektóre forumki zakładały pełne oburzenia posty o m > nie w szortach?! Cooo? Było już coś takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: nowe perły - chwalipost 08.07.25, 23:56 A bo to raz? Heheszka chyba ostatnio się oburzała jak tak można w szortach na ulicę wyjść nie mając nastu lat, jędrnego ciała i rozmiaru 32. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: nowe perły - chwalipost 08.07.25, 17:30 O, przypomniałaś mi jak wtopiłam. Na "perłach" i to nie z upadającego butiku tylko od staruszka (nawet nie mógł być "upadły", bo "upadłe" są tylko kobiety) rozłożonego z biżu w Śródmieściu. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: nowe perły - chwalipost 08.07.25, 17:48 Ładne tylko czemu ten duszek ma smutną minę?! Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: nowe perły - chwalipost 08.07.25, 17:54 Otworzyłam wątek i zdziwiłam się, ze ta perła faktycznia duża i nawet uszy ma P.S. perły bardzo ładne Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: nowe perły - chwalipost 08.07.25, 18:34 Bardzo ladne, duze i rowniutkie! Te ciemne chyba podobaja mi sie nawet bardziej, tez mam ciemne i powinnam zaczac je nosic, nie wiem na co czekam. Zakladasz je jak jestes ubrana dosc klasycznie czy eksperymentujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: nowe perły - chwalipost 08.07.25, 18:43 Białe noszę do bardziej formalnego stroju, granatowe do sukienki lnianej, która po 5 min. wygąlda jak psu z gardła wyjęta, do zwykłych bluzek bawełnianych, do chinosów (dżinsów raczej nie noszę, ale też bym łączyła). Trudno mi się było przełamać, rozumiem opory, ale bez sensu, żeby leżały gdzieś w szufladzie i czekały na nie wiadomo co. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: nowe perły - chwalipost 08.07.25, 19:17 moje leza razem z analogowymi zegarkami i czekaja na nie wiadomo co jakos mi nie graja z apaszkami, ktore nosze na 'codzien; i do wszystkiego Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: nowe perły - chwalipost 08.07.25, 21:16 Noszę tylko analogowe zegarki, apaszki mam ale na razie to nie moja bajka, ale na pewno jakoś można je z perłami zgrać. Wyjmuj z ukrycia i na szyję! Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: nowe perły - chwalipost 08.07.25, 21:28 moze gdyby krotkie 'przy szyi' to bym je czesciej wyjmowala ale sa na tyle dlugie, ze 'dyndaja' i najlepiej im na wyjsciowym grafitowym aksamicie Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: nowe perły - chwalipost 08.07.25, 21:34 Pamietam jak kiedys moja kuzynka zalozyla piekne ciemne perly do jeansow i podkoszulki (takiej bez rekawow, bawelnianej, czarnej ale zupelnie zwyklej) i sportowych butow i wygladala oblednie. Kuzynka z Marsylii ale wowczas mieszkala w Paryzu i to byl swietny przyklad tego, co poza Francja czesto okresla sie jako paryski szyk/wyglad/styl - zupelnie bez wysilku uzyskala genialny efekt. Musze tez te moje perly wygrzebac, do grobu ich nie wezme Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: nowe perły - chwalipost 08.07.25, 22:54 No właśnie. Perły idealnie grają przyctakich kloszardowych outfitach. Perły do czarnej eleganckiej kiecki, nieeee. No, na pogrzeb może być, tak nosiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: nowe perły - chwalipost 08.07.25, 23:53 Na pogrzeby też noszę Ale to inny outfit mimo wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: nowe perły - chwalipost 09.07.25, 12:17 Tak. Mam dyżurną kieckę pogrzebową, dyżurne buty, no i perły do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: nowe perły - chwalipost 09.07.25, 17:59 Ale dlaczego miałabyś mieć opory przed noszeniem czegoś, co lubisz do dowolnego zestawu ubrań? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: nowe perły - chwalipost 08.07.25, 21:25 Wszystkim Wam dziękuję! I namawiam - wyciągajcie perły i noście! Białe piękne rozjaśniają i dodają twarzy blasku, a ciemne nawet do szortów (o laboga!) czy letnich topów pasują. Jak ktoś ma obawy, to wyzwanie: 2 - 3 dni po domu, a potem idźcie na całość! Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: nowe perły - chwalipost 09.07.25, 12:27 kropkaa napisała: > Wszystkim Wam dziękuję! > I namawiam - wyciągajcie perły i noście! > Białe piękne rozjaśniają i dodają twarzy blasku, a ciemne nawet do szortów (o l > aboga!) czy letnich topów pasują. > Jak ktoś ma obawy, to wyzwanie: 2 - 3 dni po domu, a potem idźcie na całość! a ciemne nawet do szortów [...] pasują. Oby nie podartych Gratuluję pereł no i stylu! Odpowiedz Link Zgłoś
segregatorwpaski Re: nowe perły - chwalipost 08.07.25, 22:32 Jak na wyrażony w treści zachwyt masz bardzo zafrasowaną minę Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: nowe perły - chwalipost 08.07.25, 22:35 Proszę o wybaczenie, to moje pierwsze zdjęcie z naklejką 🙈🙉🙊 Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: nowe perły - chwalipost 08.07.25, 23:37 Niby małe jest piękne ale nie w tym wypadku. Śliczne. Te ciemne tez. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: nowe perły - chwalipost 09.07.25, 05:53 Nabrałam ochoty na perły na szyję, jak, gdzie się kupuje prawdziwe perły? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: nowe perły - chwalipost 09.07.25, 11:47 Do tej pory kupowałam w Aparcie głównie - naszyjniki, bransoletki, kolczyki. Te kupiłam od hodowczyni pereł, wcześniej zaobserwowałam profil na insta. Są naprawdę piękne i nie były drogie, jak na tę wielkość i blask, jednak one przyszły na takim druciku transportowym, bym powiedziała, trzeba było nawinąć je na nić jedwabną i supełkować. Z tym że raczej nie byłoby mnie stać na taki naszyjnik w sklepie, więc się zdecydowałam. Na początek polecam sklepy, np. Apart, bo mają bardzo równe, okrągłe perełki, a ja takie lubię. Ale też Yes ma duży wybór, W. Kruk. U małych jubilerów często jakość jest taka sobie. Granatowe, które noszę na co dzień kupiłam w Kruku, nie są tak idealne, ale przez to nie są tak wymagające. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: nowe perły - chwalipost 09.07.25, 12:22 A ja polecam Piotra Denejko, to właściciel Gemlord (na allegro sprzedaje jako Gemapolis, opcje bardziej przyjazne cenowo) , to ekspert, pasjonat, i niezwykle miły człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: nowe perły - chwalipost 09.07.25, 14:32 Mam kolczyki i byłam kiedyś osobiście, faktycznie pasjonat. Tylko co do kolczyków to wzory wtedy jak dla pań mocno wiekowych robił, nie wiem jak teraz. Ale fakt, moje kolczyki od niego dużo komplementów zbierają. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: nowe perły - chwalipost 09.07.25, 14:38 Teraz też, niestety. Przepiękne perły w ciotkowatym wydaniu. Tam by się przydali nowi projektanci. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: nowe perły - chwalipost 09.07.25, 16:26 Aż przejrzałam Allegro i nic się nie zmieniło, niestety. Ma dużo różnych pereł, ale oprawa fatalna. Odpowiedz Link Zgłoś
malaperspektywa Re: nowe perły - chwalipost 09.07.25, 12:37 Lubię perły. Bardzo ładne. Moje ulubione kolczyki są z perłami. Odpowiedz Link Zgłoś
evro44 Re: nowe perły - chwalipost 09.07.25, 16:42 nie mam nic do pereł ale sorry ; nie jestem w stanie odróżnić prawdziwych od sztucznych (chyba z bliska jest różnica) i dlatego nie doceniłabym nigdy tych szlachetnych. Wiąże się to może z moim dzieciństwem gdzie panie kupowały takie podróbki na odpustach i każda miała ileś możliwych wielkości i kolorów. Ja z kolei byłam posiadaczką pereł rzecznych (takich nieregularnych) z których złotnik zrobił mi mały naszyjnik : kawałek łańcuszek-perełka. Był na te czasy (lata 80-te) bardzo unikalny ale maja córka, która w podstawówce pożyczyła sobie na chwilę do noszenia, obgryzła z niego perełki (obgryzała namiętnie ołówki, pióra i flamasty) Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: nowe perły - chwalipost 09.07.25, 22:43 Spokojnie da się odróżnić, jesli ktoś się zna. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: nowe perły - chwalipost 09.07.25, 18:38 Uwielbiam perły, mam pięć sznurów słodkowodnych. Dostane, odziedziczone i kupione. I noszę z przyjemnością po kilka na raz. Twoje Kropko są prześliczne. Odpowiedz Link Zgłoś
rapsodia2007 Re: nowe perły - chwalipost 09.07.25, 23:51 co za gówna, po co ci to Odpowiedz Link Zgłoś