Dodaj do ulubionych

Przekręt na awizo?

09.08.25, 21:12
Nie ukrywam, że tytuł trochę klikbajtowy, ale w sumie nie wiedziałam, jak was zachęcić do zajrzenia w wątek. Otóż mam pewną zagwozdkę. Po przyjeździe z wakacji zastałam w skrzynce awizo na list polecony od "operatora pocztowego speedmail". Awizo jest dla starszej osoby, która nie mieszka już pod tym adresem, ale najbardziej zastanawia mnie, czy to nie jest przekręt podobny do tego na nfz (seniorzy szli do jakiegoś biura, podpisywali umowę niby na terapię na nfz, a tak naprawdę wyłudzano od nich dane na wzięcie kredytu). No bo ktoś idzie odebrać awizo do jakiegoś punktu, przy sprawdzaniu danych daje dowód, podpisuje coś, czyli znowu dużo danych dla takiego "operatora". Czy ja mam paranoję? Ktoś zna ten speedmail?
Obserwuj wątek
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Przekręt na awizo? 09.08.25, 21:16
      Awizo chyba na poczcie się odbiera, więc o jakim punkcie mowa?
      • violent_green Re: Przekręt na awizo? 09.08.25, 21:25
        No właśnie to jest awizo do operatora pocztowego speedmail, a nie na zwykłą pocztę.
        • wapaha Re: Przekręt na awizo? 09.08.25, 21:44
          Też dostaliśmy . Było w skrzynce mimo iż w domu ktoś był przez cały dzień. Awizo do teścia który nigdy u nas.nie mieszkał i nie mieszka
          • violent_green Re: Przekręt na awizo? 09.08.25, 21:54
            Odebraliście? To był "prawdziwy" list?
            • wapaha Re: Przekręt na awizo? 09.08.25, 22:23
              violent_green napisała:

> Odebraliście? To był "prawdziwy" list?
              Nie będziemy odbierać-przecież to do teścia 🤷‍♀️
              • violent_green Re: Przekręt na awizo? 10.08.25, 08:22
                Rozumiem, że teść też nie odebrał?
                • wapaha Re: Przekręt na awizo? 10.08.25, 10:09
                  violent_green napisała:

> Rozumiem, że teść też nie odebrał?

nie...mieszka ok 300km dalej..
        • raczek47 Re: Przekręt na awizo? 09.08.25, 21:46
          Mają normalną stronę internetową, raczej to nie przekręt. Alternatywa dla poczty, której jakość usług jest więcej niż dramatyczna.
          • violent_green Re: Przekręt na awizo? 09.08.25, 21:51
            Ale kto wysyła list polecony przez jakiegoś dziwnego operatora???
            • danaide2.0 Re: Przekręt na awizo? 09.08.25, 22:10
              Na przykład Zarząd Dróg Miejskich. Jakoś te wezwania do zapłacenia mandatu wysłać trzeba.
              Ale to akurat MBE - Mail Boxes.
            • mmoni Re: Przekręt na awizo? 09.08.25, 22:15
              Mi kiedyś Alior Bank wysłał pismo o rozpatrzonej reklamacji i chyba właśnie był to Speedmail - sprawdziłam sobie adres ich centrum dystrybucji, gdzie jechałam odebrać to nieszczęsne awizo i się zgadza. Wkurzona byłam na nich niemiłosiernie, bo nie wiedząc co to za pismo specjalnie jechałam z tym awizem do innej części miasta, w której nie miałam żadnego interesu, po to tylko, aby odebrać pismo zawierające toczka w toczkę to samo, co mi napisali w mailu.
            • enaw11 Re: Przekręt na awizo? 10.08.25, 08:35
              Tak samo zaczynał Brzoska. A teraz jest potentatem w tej branży.
            • akle2 Re: Przekręt na awizo? 10.01.26, 10:54
              Urzędy, np ZDM, dla których jest to tańsza opcja, niż przez Pocztę Polską. Widocznie Speedmail wygrał przetarg. Chociaż osobiście też się zastanawiam, czy administracji publicznej wolno wysyłać listy do obywateli tą drogą, skoro Poczta jest operatorem wyznaczonym z mocy ustawy. Jak będę mieć chwilę, to napiszę do ZDM-u wniosek o udzielenie informacji publicznej w tej sprawie.
              • profes79 Re: Przekręt na awizo? 10.01.26, 11:56
                Wolno. KIedyś Urzędy Miasta korzystały np. z usług studentów na zleceniach, roznoszących zawiadomienia o podatku od nieruchomości.
          • mika_p Re: Przekręt na awizo? 09.08.25, 22:47
            Alternatywą to może oni chcieliby być, ale bardzo im daleko. Na razie chwalą się, że mają ponad 100 placówek w Polsce, trochę gęściej w największych miastach, a tak to w odleglości po 50 km.

Nie bardzo wierzę, że istotną korespondencję ktoś będzie przesyłał takim kanałem, obstawiam coś w rodzaju spamu. Niekoniecznie samego speedmaila, tylko tej firmy, która u powieryła korespondencję "biznesową".

Była kiedyś firma, ktora miała skądś numery telefonów do starszych osób, dzwoniła i namawiała na kupno czegoś, a firma obiecywała ufundować jakieś pomoce naukowe dla szkół? Nie pamiętam dokładnie, w każdym razie na pewno po tym kontakcie telefonicznym wysyłała przesyłkę za pobraniem, i coś z tymi szkołami też było. Mając dobę na ochłonięcie, znaczna część tych osób odmawiała przyjęcia paczki. Po zgłoszeniu odmowy do nadawcy, odpowiedź była natychmiast: "to była pomyłka, pan/pani na pewno przyjmie przesyłkę, niech kurier podjedzie jeszcze raz".
            Kiedyś miałam takie zgłoszenie od kuriera bezpośrednio przy odbiorcy, bo pani była autentycznie przrażona, że coś zamówiła, a kwota była dla niej znacząca. A że odpowiedź nadawcy była naprawdę natycmiastowa, to jeszcze raz podjechał do odbiorczyni. I wtedy ona nam rzuciła trochę światła, jak to zamawianie wygląda, oraz że owa fiema po odmowie przyjęcia się z nią nie kontaktowała. I to dla tej pani był ogromny problem - bo coś komuś obiecała wbrew sobie i trudno jej było być konsekwentną w asertywnej odmowie. Podejrzewam, że gdyby przesyłka była tańsza, to by ją przyjęła w końcu.

Speedmail jako taki może być niewinny absolutnie - dostaje przesyłkę do doręczenia, to próbuje doręczyć. Natomiast nadawa to już insza inszość. Prawdopodobnie dysponuje częściowymi danymi osób starszych i wysyła masówkę, może uda się trafić we właściwe, a może trafi się w krewnych, którzy poczują się w obowiązku podać właściwy adres.

W takiej sytuacji jak opisana w wątku - przesyłka adresowana do starszej osoby, która nie mieszka pod adresem - zignorowałabym.
            • violent_green Re: Przekręt na awizo? 09.08.25, 23:12
              Dzięki, mika_p. Podejrzewam coś podobnego - firma ma wykradzione dane osobowe i próbuje na tym jakoś zarobić. Adresat rzekomej przesyłki nie mieszka pod tym adresem ponad 15 lat, ale oficjalnie jest tam dalej zameldowany.
    • danaide2.0 Re: Przekręt na awizo? 10.08.25, 09:37
      W KRS niby jest
      wyszukiwarka-krs.ms.gov.pl/dane-szczegolowe-podmiotu;numerKRS=Tv2lRCZ6RHb56ueymlmOXA%3D%3D;typ=P
    • akle2 Re: Przekręt na awizo? 10.01.26, 10:48
      Tak, to jedna z firm konkurujących z Pocztą Polską, tak jak InPost. Niektóre urzędy przerzuciły się na doręczanie pism przez Speedmail, bo są tańsi. Problem w tym, że nie mają własnej sieci punktów, tylko korzystają z innych istniejących punktów, np z Monetii (punkty przyjmowania opłat), więc po odbiór takiego listu trzeba zasuwać przez pół miasta. No i listonoszom tego Speedmaila nie chce się sprawdzać, czy odbiorca jest na miejscu, wrzuca do skrzynki a potem się martw, człowieku. U mnie w firmie już dwa razy znalazłam w skrzynce takie awizo, po list musiałam jechać wiele km. Tak więc ogólnie nie jest to przekręt, bo zawsze jest coś do odebrania, a czy osoba, która wydaje przesyłki (listy, paczki), nie ma czegoś na sumieniu to nie wiem. Teoretycznie każdy, kto ma Twój dowód w ręku, może zapamiętać dane. Pracownik z banku też.
    • anomaliapogodowa81 Re: Przekręt na awizo? 10.01.26, 11:54
      Miałam tę samą rozkminę co Ty, ale okazało się, że to legitna sytuacja - to alternatywa dla Poczty, mają punkty odbioru w jakiś dziwnych miejscach typu lokalny szewc czy krawcowa, oni na podstawie dowodu osobistego wydają Ci list polecony, serio.
      Jakiś mandat wtedy chyba dostałam czy informację od miasta o podatkach, nie pamiętam, ale to była państwowa firma.
      Też długo nie mogłam wyjść ze zdumienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka