Dodaj do ulubionych

Wygodne szpilki

05.09.25, 21:10
Poradźcie… jakiej firmy szpilki są w miarę wygodne( mam szeroką stopę). Poszukuje klasycznych, czarnych, skórzanych na imprezę. Około 9 cm obcas.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Wygodne szpilki 05.09.25, 21:19
      Nie istnieją, ale Peter Kaiser ma dobre na szerszą stopę i dobrze wyprofilowane, nocy może i nie przetańczysz, ale i nie przesiedzisz.
      • wiesbaden Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 12:52
        Peter Kaiser to moja ulubiona marka i zdecydowanie dominujaca w mojej garderobie. Niestety w 2023 została przejęta przez Caprise, w związku z tym profil produkcji może się zmienić i zostanie
        skierowany na masowego odbiorcę.
        • anajustina Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 13:00
          Tylko ceny pewnie zostaną.
        • alpepe Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 14:05
          O kurdę, nie wiedziałam.
    • taje Re: Wygodne szpilki 05.09.25, 21:21
      9 cm to zbyt wysokie, żeby były wygodne - przynajmniej dla mnie - więc nic nie poradzę.
    • kropkaa Re: Wygodne szpilki 05.09.25, 21:29
      Ryłko, linia Estima.
      Lindsay - piękne och i ach, ale jednak do chodzenia wygodniejsza Ofelia.
      Natomiast czarne lakierki Lindsay są po prostu boskie.
    • marta.graca Re: Wygodne szpilki 05.09.25, 21:33
      Podobno Manufaktura Obuwia.
      • swiezynka77 Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 10:17
        U mnie się nie sprawdziły ( wysokie podbicie)
    • daniela34 Re: Wygodne szpilki 05.09.25, 21:34
      Dla mnie wygodne są szpilki Venezia (moge kupować w ciemno i 9 cm i 12 cm), ale zamszowe
      • anajustina Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 09:25
        I jesteś w stanie w nich chodzić? Bo ja jestem, ale najdalej po dwóch godzinach ścięgna wyją. Szpilki to buty na efektowne przejście z auta do teatru.
        • daniela34 Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 10:44
          Jestem
          • anajustina Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 10:57
            Cały dzień? A masz też wysokie podbicie?
            • daniela34 Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 11:48
              Mam wysokie podbicie.
              • anajustina Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 11:55
                To podziwiam.
                • daniela34 Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 11:58
                  Jesli chodzi o wysokie podbicie to gorsze są dla mnie baleriny. Nie jest to kwestia "chodzisz w szpilkach masz skrócone ścięgna" bo inne buty na płaskim obcasie noszę bez problemu; a baleriny byly dla mnie narzędziem tortur jeszcze zanim zaczęłam nosić szpilki. To sa moim zdaniem najgorsze buty przy wysokim podbiciu.
                  • anajustina Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 12:02
                    Ja w balerinkach w funkcji kapci nawet nie mogę. Musi być obcas choć z 3, 4 cm.
                  • homohominilupus Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 12:12
                    Moja ex tesciowa chodzila tylko i wyłącznie w szpilach. I to takich w szpic. Mówiła, ze w plaskich butach nie potrafi.
                    • anajustina Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 12:13
                      Po domu też? Miałam znajomą, co nawet kapcie miała na obcasie.
                      • homohominilupus Re: Wygodne szpilki 07.09.25, 08:50
                        Tak!
                        Miala takie klapeczki z obcasem
                        • anajustina Re: Wygodne szpilki 07.09.25, 08:56
                          Ta "moja" też. Nawet ziemniaki w nich obierała. Odlot.
        • kropkaa Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 11:37
          anajustina napisała:

> I jesteś w stanie w nich chodzić? Bo ja jestem, ale najdalej po dwóch godzinach
          > ścięgna wyją. Szpilki to buty na efektowne przejście z auta do teatru.

Ostatni mój powrót z teatru był na boso...
          Założyłam szpilki na gołe stopy i skończyło się jednym, wielkim odciskiem na każdej. Starałam się trzymać fason, ale w pewnym momencie już nie dałam rady. Buty w rękę i jakoś doszłam (prosto pod prysznic).
          • daniela34 Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 11:47
            Ja na bose stopy zakładam tylko takie "old and faithfull"- stare i wypróbowane szpilki, no i nie w upały i nie wtedy kiedy mam dużo chodzenia, wiadomo.
            • daniela34 Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 11:50
              A boso to wracałam w tym roku z pracy, ale to akurat dlatego, że złapała mnie burza a mialam na nogach ukochane, kobaltowe, zamszowe szpilki. Wysiadłam wiec z tramwaju, zdjęłam buty i od przystanku szlam boso, tuląc szpilki do piersi pod parasolem. Cała bylam mokra (zacinało pod parasol), ale szpilki suche. I tylko zaprzyjaźniony pan z warzywniaka (uwaga: ematkowy topos!) miał ubaw.
            • anajustina Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 11:57
              Mnie się zdarza, że i te zaufane znienacka zaczynają obcierać.
              • daniela34 Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 12:08
                A to też racja. Mnie ostatnio obtarły skórzane, teoretycznie idealnie wygodne klapki na płaskim obcasie. Gdzie mogą obetrzeć klapki? Jak się okazuje mogą obetrzeć i to do krwi stopę od góry
                • anajustina Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 12:14
                  Oj, klapki potrafią być okrutne. Od roku też umieją dokuczyć.
      • trampki-w-kwiatki Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 11:58
        Dwanaście cm?! 😦😳😳😳
        • anajustina Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 12:04
          Może na platformie z przodu.
          • daniela34 Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 12:07
            Uchwaj Boże! Nie na platformach.
            • daniela34 Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 12:11
              Dwunastki to sa takie powiedzmy najwyższe szpilki ktore noszę, nie na platformach ani zadnych takich, bo robi sie efekt Beaty Tadli. No i w dwunastkach to wiadomo - nie bede uprawiać marszu na azymut, ale dojść na przystanek, z przystanku do biura, z biura do sądu, z sądu do biura, z biura na przystanek i z przystanku do domu - bez problemu.
              • anajustina Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 12:14
                Nie, nie takie jak Tadla. Maks 1 cm.
              • black.emma Re: Wygodne szpilki 07.09.25, 13:08
                Wow! Podziwiam. Dla mnie max to 9 cm.
            • anajustina Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 12:12
              No to masz stopę prawie pod kątem 90 stopni do góry. Kręgosłup wyje na samą myśl.
              • daniela34 Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 12:17
                Mnie nigdy nie boli kregosłup (wiem, wiem, skoro mnie nie boli to będzie mnie bolał, trudno, moze nie dożyję)
                • trampki-w-kwiatki Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 12:46
                  Szacun. Ja właśnie pozbywam się jedynych 8 cm szpilek, które mam. No nie potrafię w nich chodzić, nie dam rady, bez sensu udawać, że to się zmieni. Prędzej się połamię 🙄
                  Kurczę, bardzo bym chciała przebrać się kiedyś za elegancką kobietę na szpilkach, w takich 12 cm to ja bym miała 182 cm i patrzyła na świat z wysoka! Ech sad
                  • anajustina Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 12:51
                    Szpilki nigdy nie podwyższają o tyle co ma ich obcas, zawsze nieco mniej. Nie wiem czemu, ale tak jest.
                • babcia47 Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 14:14
                  Przez całe życie śmigalam na szpilkach, nawet potrafiłam w nich dość szybko biegać i nigdy nie odczuwałam dyskomfortu choć też mam wysokie podbicie. Dopiero gdy po złamaniu biodra musiałam z nich zrezygnować i nosić płaskie obuwie zaczęły się problemy i zmęczenie przy chodzeniu, nawet biodra inaczej chodzą i człowiek odruchowo się garbi czego kręgosłup nie lubi
    • mia_mia Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 09:47
      Szpilki to buty, które trzeba mierzyć, te wygodne dla jednej osoby mogą być bardzo niewygodne dla innej. Nie wiem jak to działa, ale nawet rodzaj materiału ma znaczenie, ten sam model w skórze i zamszu mogą być całkiem inne w noszeniu.
      • kropkaa Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 11:39
        Zgadza się. Te naprawdę wysokie lubię z lakierowanej skóry, mam wrażenie, że są stabilniejsze i lepiej trzymają stopę.
      • anajustina Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 11:57
        Co da mierzenie, jak trzeba paru godzin co najmniej, by poznać buty.
        • dolce-gabanana Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 12:07
          Otóż to. W sklepie stoi się wygodnie, problem pojawia się, jak trzeba przejść trochę dalej lub postać tak kilka godzin.
        • mia_mia Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 12:57
          Choćby to, że część odpada po pierwszym założeniu, kolejne po przejściu kilku kroków
          • anajustina Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 13:00
            Niektórych to nawet wkładać nie trzeba. Ale ktoś to kupuje.
          • dolce-gabanana Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 14:18
            Tak, i zostają te, które w sklepie są cudownie wygodne, jak skarpetki. Aha 😂
            Dwie pary takich wyrzuciłam w zeszłym roku. Ostatecznie przyznałam sama przed sobą, że skoro nie dałam rady w nich chodzić przez ostatnie 10 lat, to już nie dam.
            • anajustina Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 14:19
              Ale to oszustwo ze strony producentów.
    • swiezynka77 Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 10:16
      Caprice
    • anajustina Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 10:36
      Weź sobie takie z 5, 6 cm obcasem, po co od razu iść w ekstremum.
    • misiamama Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 10:44
      Na szeroką stopę Chie Mihara, ale nie wiem czy mają w ofercie klasyczne czarne. Natomiast ich buty są najwygodniejsze, nawet tu polecany Kaiser (też dobry) nie jest tak komfortowy.
    • trampki-w-kwiatki Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 11:56
      9 cm i wygodne? 🤔
      Nie ma takich.
      Szpilki mogą być ewentualnie znośne.
      • anajustina Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 12:11
        Właśnie. Już samo to wygięcie stopy jest wbrew naturze.
    • homohominilupus Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 12:08
      Nine West, przynajmniej kiedyś.
      • daniela34 Re: Wygodne szpilki 06.09.25, 14:06
        Informacyjnie - buty Nine West są teraz dostępne w CCC
    • pyza-wedrowniczka Re: Wygodne szpilki 07.09.25, 09:00
      Ja się przyznam, że najwygodniejszy szpilki kupiłam w… Auchan za jakieś 30 zł. Wzięłam, bo mi się spodobał wzór i okazały się super. Niestety tylko jakość była taka sobie i przetrwały zaledwie kilka imprez, ale mogłam mieć na nogach całą noc.

A z lepszych jakościowo mam też szpilki Lasockiego i bardzo dobrze się sprawdzają. Ale myślę, że to mocno indywidualną rzecz, czy psują do stopy, więc trzeba mierzyć, pochodzić po sklepie kilkanaście minut i potem jeszcze w domu jakiś czas zanim się gdzie wyjdzie w nich

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka