trina45
30.09.25, 21:36
Mieszkam na codzien i pracuje w Danii.Gdy skoncze 70 lat dostane emeryture obywatelska( kazdy ja dostaje czy zul czy tez dyrektor) , kwota na poziomie socjalu.Od 60 roku zycia mam emerture z 3go filaru ,ktory wplaca mi zaklad pracy juz od 25 lat.Jezeli bym chciala wrocic do Pl , moge wyplacic te srodki na raz ,ale potraca mi podatek 60 %.Jezeli zdecyduje sie wyplacac od 60 go roku zycia ,sa to male kwoty miesieczne , im pozniej zdecyduje sie na wyplate co miesiac ,tym kwota bedzie wyzsza.Znam osoby ktore tu pracuja i im zaklad pracy nie wplaca 3 go filaru ,bo sa to male firmy, wiec maja jeszcze gorzej.Bedac z wizyta w Polsce oraz w Zusie (zalatwialam matce cos z emerytury)zyczliwa pani przy okienku powiedziala mi , zebym wracala do Polski przepracowala rok to sie zalapie na najnizsza emeryture polska.Czy to jest mozliwe?Uprzedzam z gory ,mieszkam tutaj ponad 30 lat i znam system nie jestem nowicjuszem, wiec prosze sobie darowac info o socjalu w Dani itd Bardziej interesuje mnie jak to wyglada w Polsce.