Dodaj do ulubionych

Nauczanie domowe

15.10.25, 18:37
Przyjmę wszelkie porady dotyczące formalności w organizowaniu nauczania domowego. Leczenie dziecka potrwa około 4 miesiące, po miesięcznym pobycie w szpitalu. Z tego co się orientowałam cały proces moze potrwać ponad miesiąc zanim dostaniemy zgodę. a syn zdążył być w szkole kilka dni września. W perspektywie przerwa świąteczna więc obawiam się że i tak niewiele skorzysta. Jak wygląda kwestia zaliczenia semestru przy tak dużej absencji. Dodam, że to szkola podstawowa.
Obserwuj wątek
    • jakornelia12345 Re: Nauczanie domowe 15.10.25, 18:46
      Nauczanie domowe, czyli uczyć będziesz ty, czy nauczanie indywidualne, gdzie uczyć będą nauczyciele? To ogromna różnica.
    • afro.ninja Re: Nauczanie domowe 15.10.25, 18:51
      Ale chodzi o indywidualn rok nauczania, czy edukację domową?
      • jakornelia12345 Re: Nauczanie domowe 15.10.25, 18:52
        Ani o indywidualny tok nauczania, ani o edukację domową, podejrzewam. Chodzi najprawdopodobniej o nauczanie indywidualne, skoro dziecko chore.
        • joana.mz Re: Nauczanie domowe 15.10.25, 19:26
          Tak właśniesmile
          • jakornelia12345 Re: Nauczanie domowe 15.10.25, 19:44
            Więc, najprościej.
            1.Wizyta w poradni psychologiczno - pedagogicznej. Złożenie wniosku z odpowiednią dokumentacją medyczną. Czas oczekiwania na decyzję to 2 - 12 tygodni. Przy czym, w przypadkach mniej złożonych medycznie, będzie bliżej 2 tygodni, niż 12
            2.Wniosek do dyrektora szkoły o organizację nauczania indywidualnego.
            3. Dyrektor szkoły w porozumieniu z organem prowadzącym organizuje nauczanie indywidualne na czas określony w orzeczeniu ppp w terminie 14 dni od daty wpływu orzeczenia do szkoły.
            4. Na wiosek rodziców / opiekunów prawnych nauczanie indywidualne może być realizowane online.
            • afro.ninja Re: Nauczanie domowe 15.10.25, 20:11
              Wydanie wniosku w 2 tygodnie? Marzenia, a rzeczywistość.
              • jakornelia12345 Re: Nauczanie domowe 15.10.25, 20:53
                No nie wiem, jak tam różne ppp działają, ale w sytuacji, gdy dzieciak ląduje z nogą w gipsie, tak całkiem, od kostki prawie po miednicę (nie jestem lekarzem, nie określę na czym ten uraz polegał i nie mam prawa tego wiedzieć) i ma orzeczone nauczanie indywidualne w domu. Nauczycielem była osoba z mojej rodziny. Ta osoba też nie wnikała w szczegóły wypadku, którego doznał ten uczeń. Ale w takim przypadku sprawa jest raczej prosta.
                Uczeń nie chodzi do szkoły, bo ledwo się rusza. Dlaczego ppp ma deliberować, czy to indywidualne nauczanie mu się należy? To jest sprawa najprostsza z prostych. Nie dotrze do szkoły i po tej szkole nie będzie się w stanie poruszać. Podpisywać orzeczenie o IN, a potem na kawkę.
              • simonna Re: Nauczanie domowe 16.10.25, 11:06
                Jeśli złożysz wlasciwa dokumentację, zaświadczenie lekarskie, opinia ze szkoły, to przyjmą pd ciebie wniosek o wydanie orzeczenia. Wtedy do 2 tygodni masz dokument. Dowiedz się u źródła, czyli we właściwej poradni co ma być, bo mogą mieć swoje druki
                • joana.mz Re: Nauczanie domowe 16.10.25, 11:40
                  Mamy już wszystko wypełnione na właściwym druku. Dzisiaj będzie złożone.
                  • simonna Re: Nauczanie domowe 16.10.25, 12:41
                    isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20230002061/O/D20232061.pdf
                    • simonna Re: Nauczanie domowe 16.10.25, 12:42
                      Paragraf 11.
    • afro.ninja Re: Nauczanie domowe 15.10.25, 20:13
      A w szpitalu dziscko mialo szkołę? To ważne, bo oceny ze szpitala sie liczą.
      • joana.mz Re: Nauczanie domowe 16.10.25, 11:41
        Tak, miał trochę lekcji, oceny też
    • ga-ti Re: Nauczanie domowe 15.10.25, 20:30
      Idź do dyrekcji i Wychowawcy i po prostu pogadaj. Koleżanka miała podobnie, dziecko w szpitalu, później w domu, miało unikać infekcji. Szkoła stwierdziła, że dłużej będzie trwało załatwianie formalności. Ustalili, że dziecko będzie przychodziło do nauczycieli na godzinach dostępności (zeszły rok, teraz już nie ma), będą tłumaczyć, dziecko będzie odpowiadać, zaliczać, część w kontakcie telefonicznym, przez dziennik. Finalnie dziecko uczyło się samodzielnie, w szkole zaliczało by mieć oceny do klasyfikacji.
      Ale u nich sytuacja zdrowotna sprzyjała, dziecko po feriach wróciło do szkoły.

Więc ja bym zaczęła od rozmowy w szkole.
      Zdrowia dla dziecka!
      • joana.mz Re: Nauczanie domowe 16.10.25, 11:41
        Dziękuję
    • slonko1335 Re: Nauczanie domowe 15.10.25, 20:57
      Chodzi o nauczanie indywidualne?. Potrzebujesz zaświadczenia lekarskiego o tym, że stan zdrowia dziecka uniemożliwia lib utrudnia naukę w zespole klasowym. Jeżeli ma to się odbywać w domu a nie szkole dobrze żeby lekarz to zaznsczyl na zaświadczeniu . Druk najlepiej wziąć z rejonowej poradni bo wtedy lekarz tylko wyoelni co trzeba. Z zaświadczeniem do ppp po orzeczenie.
    • fortalesa Re: Nauczanie domowe 16.10.25, 10:53
      Nauczenie indywidualne? W szpitalu (dziecko jeszcze jest tam?) załatw zaświadczenie o konieczności nauczania indywidualnego, najlepiej on- line. Porozmawiaj z wychowawcą lub od razu dyrektorem (zależy kto bardziej kumaty/pomocny) - żaby już wiedzieli o sytuacji i przygotowali się organizacyjne, zani wpłynie do nich oficjalne pismo z ppp. Idź z tym zaświadczeniem ze szpitala do ppp z którą szkoła współpracuje - jak dostaniesz orzeczenie to pokazujesz do szkoły z wnioskiem o organizację nauczania indywidualnego. Nie wiem w której klasie jest dziecko - nam się taka sytuacja wydarzyła w kwietniu w 8 klasie więc akurat w najgorszym momencie - wtedy trzeba było działać szybko - dlatego z nauczycielami głównych przedmiotów (polski, matematyka) nawiązałam kontakt bezpośredni i byli na tyle pomocni, że przekazywali lekcje, łączyli się online nawet poza godzinami nauczania indywidualnego, aby jak najszybciej nadrobić materiał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka