Dodaj do ulubionych

Test ADIR , diagnoza etc.

16.10.25, 19:32
Jakiś czas temu pisałam post forum.gazeta.pl/forum/w,567,178990091,178990091,Diagnoza_przez_meke_help.html Mam wyniki ADIR, psycholog konsultował się z psychiatrą, w ogóle działają w teamie (jakby ktoś potrzebował namiary na Lublin to służę) i cóż spectrum (dawniej aspi). Wszystkie kryteria badawcze mniej lub bardziej wypełnione. Teraz czeka nas rozmowa z psychiatrą potem poradnia, szkoła etc.

Czyli kamień z serca, przynajmniej dla mnie. Wiem na czym stoję, mam wskazówki etc.

I teraz maż, a tata dziecka. Otóż nie zgadza się z diagnozą. Uważa, że obraz dziecka jest nieprawdziwy, bo ADIR opiera się na słowach rodzica, a na pytania odpowiadałam tylko ja (kwestie czysto techniczne) i wg męża, przedstawiłam subiektywną narrację. Dodam, że maż sam jest wg mnie wysoko funkcjonującym aspergerowcem (podobnie jego matka i dziadek). A ja odpowiadałam na pytania najrzetelniej jak umiałam, nawet jeśli było to krępujące, czy bolesne. Poradźcie, czy zrobić drugi test ale wypełniony przez męża?
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Test ADIR , diagnoza etc. 16.10.25, 19:46
      Tak, niech on też zrobi test, ale może najpierw sobie.
    • kamin Re: Test ADIR , diagnoza etc. 16.10.25, 20:22
      No zaraz.
      A co było poza ADIR? Obserwacja dziecka? Ados? Opinie ze szkoły? Filmiki z codziennego życia?
      Zakładam, że było użyte wiecej niż jedno narzędzie diagnostyczne.
      • emkert Re: Test ADIR , diagnoza etc. 16.10.25, 20:34
        To sa tylko wyniki ADIR, z wynikami mamy isc do psychiatry, która juz corke widziala etc. Rzecz nawet nie w diagnozie, a tym co powiedziałam do testu, na zasadzie "tam gdzie ja widze, że coś jest białe, mój mąz widzi, że zielone".
        • princy-mincy Re: Test ADIR , diagnoza etc. 16.10.25, 21:29
          A dlaczego mąż nie poszedł z Tobą?
          Jeśli nie poszedł to jego strata. Rozumiem, że byłaś prywatnie, więc za dodatkowy test trzeba jeszcze raz zapłacić?
    • misiamama Re: Test ADIR , diagnoza etc. 17.10.25, 10:27
      jestem mamą dziewczynki z autyzmem. Diagnoza obejmowała testy wypełnione obowiązkowo przez oboje rodziców (każde osobno) oraz nauczyciela, spotkania z dzieckiem zarówno z psychologiem jak i psychiatrą, test ADOS. Z tego punktu widzenia działania diagnostyczne jakie opisałaś wydają mi się bardzo szczupłe. Z drugiej strony, wiem że często rodzice wypierają diagnozę, mimo że jest ewidentna. Jeśli tak, to ojciec potrzebuje pomocy w akceptacji zarówno diagnozy, jak i samej córki. To może być podobne do żałoby - po tym dziecku, o którym miał pewne marzenia, plany, które w jego wyobrażeniu było doskonałe, a teraz to wyobrażenie być może runęło. Jeśli masz możliwości, wykonaj pełną diagnostykę, bo to co opisałaś faktycznie wygląda nieprzekonująco. Równolegle, wspieraj męża, może macie jakieś grupy dla rodziców dzieci w spektrum, może powinien porozmawiać z psychologiem, a może po prostu potrzebuje więcej czasu.
      • princy-mincy Re: Test ADIR , diagnoza etc. 17.10.25, 11:49
        Nie spotkalam jeszcze sie z tym, by nauczyciel wypelnial test.
        U mojego syna wychowawczyni wypisala opinie o synu.
        • misiamama Re: Test ADIR , diagnoza etc. 17.10.25, 12:11
          u nas tak było, tj. poza opinią (opis, własnymi słowami), wychowawczyni wypełniała test
          • trut_u Re: Test ADIR , diagnoza etc. 17.10.25, 16:09
            To samo, dwukrotnie (testy robione przez różne poradnie) - mama, tata, nauczyciel.
    • healios Re: Test ADIR , diagnoza etc. 17.10.25, 15:13
      ADIR to tylko jeden z elementow diagnozy, nie ma sensu powtarzac tylko dlatego ze potencjalnie autystyczny rodzic nie zgadza sie z odpowiedziami. Administratorzy tego testu sa wyczuleni na jakosc informacji I kto, w jakim kontekscie je podaje. Poczekaj na pelny raport, jak maz sie z nim nie zgodzi to bedzie mial szanse sie odniesc to konkretnych punktow. Raczej ostatecznego wyniku to nie zmieni.
    • kobietazpolnocy Re: Test ADIR , diagnoza etc. 17.10.25, 17:34
      emkert napisała:
      >
      > I teraz maż, a tata dziecka. Otóż nie zgadza się z diagnozą. Uważa, że obraz dz
      > iecka jest nieprawdziwy, bo ADIR opiera się na słowach rodzica, a na pytania od
      > powiadałam tylko ja (kwestie czysto techniczne) i wg męża, przedstawiłam subiek
      > tywną narrację. Dodam, że maż sam jest wg mnie wysoko funkcjonującym aspergerow
      > cem (podobnie jego matka i dziadek). A ja odpowiadałam na pytania najrzetelniej
      > jak umiałam, nawet jeśli było to krępujące, czy bolesne. Poradźcie, czy zrobić
      > drugi test ale wypełniony przez męża?

Czy on się nie zgadza z samą diagnozą, czy z twoimi odpowiedziami i obserwacjami?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka