Dodaj do ulubionych

Remont łazienki w bloku

17.10.25, 09:32
Ematki, na skutek opisanych tu przygód i faktu, że rura znowu cieknie i trzeba pruć - będę robić generalny remont łazienki. Jest to malutka łazienka, 180x170, przyłącza są, gdzie są, więc nie poszaleję z ustawieniami - ale czy ematki mają może jakieś rady, tipy, tricki na temat, co można zamontować, zmienić, co ułatwia życie?
Na razie mam ubikację zwykłą (nie poddtynkową), wannę w zabudowie, umywalkę bez szafek pod spodem bo zaraz na dole jest zawór (a bym chciała te rury zakryć) i pralkę. Pralka i szafka nad nią są nowe i zostaną, ale reszta, jak rzekł zawezwany Pan fachowiec, ma na oko 15-20 lat. Czyli - pewnie i tak było czas na zmiany.
Coś, ktoś?
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 09:35
      Rury można schować w szafce. Wannę bym zamieniła na prysznic, chyba że jesteś do niej bardzo przywiązana.
      • marusia_ogoniok_102 Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 09:37
        Nie, nie, nie, wanna zostaje. Ewentualnie mogę pomyśleć o zamontowaniu rury prysznicowej przy wannie, ale na pewno nie zrezygnuję z możliwości kąpieli i wygodnego mycia większych garów.
        • pepsi.only Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 17:09
          marusia_ogoniok_102 napisała:

> Nie, nie, nie, wanna zostaje.
          Acha.
          Skoro wanna zostaje, to co tu więcej radzić,....

(ja łazienkę mam o, ze 3 razy większą, i pozbycie się wanny, to był taki przełom, to tak uwolniło przestrzeń, łazienka stała się wreszcie funkcjonalna, minęło kilka lat, a ja wciąz się zachwycam,
          no ale skoro wanna zostaje, to cóż... )
          • gryzelda71 Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 17:21
            W duzym pomieszczeni zmieści sie i wanna i prysznic. Rzadko z wanny korzystamy, ale w zyciu się jej nie pozbęde.
            • volta2 Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 17:44
              ja wywaliłam wannę, i dałam prysznic, choć na górze też mam prysznic, bo wanna by się tam nie zmieściła. zrobiłam to wtedy, gdy uświadomiłam sobie, że w poprzednim mieszkaniu przez 5 lat mniej więcej nikt z wanny nie skorzystał ani razu, a myć ją było trzeba
            • pepsi.only Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 18:06
              Rozumiem. W dużym. Też takie mam, jestem zadowolona przeogromnie z wywalenia wanny, na rzecz większego prysznica.

Marusiu. Bez problemu można umyć większy gar pod prysznicem, wręcz jest to wygodniejsze! a nawet więcej można umyć, np szuflady od lodówki, kwiaty typu monstera sięgająca niemal sufitu, i parę innych gabarytów, a tez psa, po prostu wchodzę z psem, zamykam drzwiczki i myję psa. Mega wygoda, bo w wannie był cyrk, i wyskakiwanie indifferent
              Marusiu, " jakieś rady, tipy, tricki na temat, co można zamontować, zmienić, co ułatwia życie?" więc moim zdaniem najbardziej pomaga i ułatwia życie zamontowanie wygodnego prysznica.
              Zwłaszcza, że masz małe pomieszczenie,
              No ale nic, zróbmy remont generalny, ale bez zmian...
              Płytki możemy pomóc ci dobrać- powinny być jasne, bo teoretycznie nie pomniejszają pomieszczenia, jednak ciemne też fajnie mogą dawać głębię, (i powiększać wizualnie) , a tak naprawdę to przecież gust każdy ma inny, a tym bardziej, że powinny choćby w minimalny sposób (stylem np.) pasować do reszty mieszkania.

Dobra idę już, bo chyba niepotrzebnie wyzłośliwiam się, przepraszam.
              • kropkaa Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 18:23
                Dyskusja wanna czy prysznic właściwie nie ma rozwiązania. Kiedyś miałam podobną łazienkę i robiąc remont wywaliłam prysznic i wstawiłam wannę. Jeśli bym miała wybierać jedno z dwóch, to jestem team wanna. I co z tego, że ktoś woli prysznic.
                • ichi51e Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 18:23
                  W wannie zawsze możesz wziąć prysznic a pod prysznicem się nie wykapiesz
                  • gryzelda71 Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 18:28
                    Dokladnie tak.
                  • bei Re: Remont łazienki w bloku 19.10.25, 10:33
                    …chyba, że masz głęboki brodzik 😉
                    • mikams75 Re: Remont łazienki w bloku 19.10.25, 12:01
                      jak gleboki by musial byc, zeby sie w nim zanurzyc po szyje?
                      Nie wspominajac juz o lezeniu.
                      Ja sama na co dzien nie wyleguje sie w wannie ale lubie miec te opcje raz na jakis czas. Chocby to mialo byc raz na rok.
                  • kropkaa Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 00:25
                    W wannie, a właściwie nad wanną, mogę rano umyć włosy. Pod prysznicem pewnie jakoś też być może się da, ale nie próbowałam.
                    Prysznic poza tym nie zastąpi mi wanny zimą, jak mnie coś łapie i potrzebuję sobie poleżeć.
                    Zresztą dzięki moim wspaniałym projektantom mam i wannę i prysznic (osobny), i na pewno żaden Pintrest by mi tego nie zrobił, bo robili mi to przesuwając ściany na etapie budowy. To tak jeszcze a propos "a po co płacić, jak można samemu sobie pooglądać zdjęcia".
                    • gryzelda71 Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 11:35
                      Ja akurat nie płaciłam i inspirowałam się pinterestem. Ale na etapie stawiania domu ekipa zasugerowała wydłużenie ścianki właśnie dla zwiększenia prysznica. Projektant super sprawa, ale na taką łazienkę, chyba troszkę zbędny. Oczywiście nie odradzam, ale autorka właściwie nic nie chce zmieniac, więc po co.
                    • kurt.wallander Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 13:13
                      kropkaa napisała:

> Zresztą dzięki moim wspaniałym projektantom mam i wannę i prysznic (osobny), i
                      > na pewno żaden Pintrest by mi tego nie zrobił, bo robili mi to przesuwając ścia
                      > ny na etapie budowy. To tak jeszcze a propos "a po co płacić, jak można samemu
                      > sobie pooglądać zdjęcia".

Samemu tez można zaplanowac przesunięcie ściany. Tak zrobiliśmy z mężem projektując łazienkę w mieszkaniu. Dzięki temu można było dać narożną kabinę prysznicową z drzwiami otwieranymi (nie przesuwnymi), uwzględniając też to, by drzwi otwierały się nie waląc w umywalkę obok.
                      • kurt.wallander Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 13:16
                        A, zapomniałam - w domu, w którym mieszkam, równiez na etapie budowy powiększyliśmy wnękę w małej łazience (w projekcie było to miejsce na pralkę) i dzieki temu mozna tam było zrobić prysznic.
                        Naprawdę takie rzeczy mozna ogarnąć samemu, szczególnie te dotyczące ergonomii pomieszczeń i praktyczności urządzenia. Projektanci czasem mają fajne pomysły, na które samemu by się nie wpadło. Mają też (chyba) większą wiedzę o rynku materiałów wykończeniowych. Ale czasem mają też totalnie niepraktyczne pomysły, stawiające estetykę ponad wygodę.
                        • mandre_polo Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 13:23
                          Gdyby jeszcze ta estetyka i nich była uniwersalna a nie wystawką jak w sklepie meblowym.
                          Pracowałam kiedyś w projektantka zanim stała się nią na cały etat: doprawdy zwykły człowiek z mnóstwem błędów własnych. Hitem było że podczas pobytu w hotelu włożyła dziecko do umywalki i ta runęła. Nie poczuła się że powinna oddać za szkodę i dyskutowała z hotelem
                    • mandre_polo Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 13:15
                      Normalnie staje się pod deszczownica i mylę włosy. Słuchawki właściwie nie używam do mycia się. Teraz szeflere oplukalam pod prysznicem. Mamy dość szeroką kabinę: otwieram drzwi i płucze co trzeba. Teraz w hotelach są takie długie szkła i też nie ma potrzeby zamykać się i łatwiej do mycia bo równa ściana szkła. Przyznaję że nasza łazienka to pochodna Pinterest i łazienki hotelu stary browar w Krakowie 🙆
                      Wanny nie mamy ponad 20 lat
                      • kurt.wallander Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 13:20
                        Jak otwierasz drzwi i polewasz tę szeflerę, to woda nie leci na ciebie i podłogę obok prysznica?

Ja, gdybym musiała miec jedno, to zdecydowanie uważam wannę za bardziej wszechstronną .

Np. włosy preferuję myć nie wchodząc cała pod deszczownicę. A nawet jesli, czasami, zdarza mi się myć włosy korzystając akurat z deszczownicy, to i tak na koniec płuczę słuchawką prysznicową z głową do dołu.
                        • mandre_polo Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 13:28
                          Kwiaty polewam słuchawką. Normalnie to robię. Teraz schnie. Woda nie wylana na podłogę w łazience przy otwartym drzwiach. Mamy odpływ linearny. Płucze tak deskę od wc czy pojemnik na warzywa z lodówki
                          • mandre_polo Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 13:34
                            Szerokość kabiny 83 cm
              • kurt.wallander Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 21:23
                pepsi.only napisała:

> Dobra idę już, bo chyba niepotrzebnie wyzłośliwiam się, przepraszam.
                >
                Zdecydowanie niepotrzebnie.

Ja np. też wolę miec wannę, mimo, że kąpiele w niej biorę sporadycznie. Ale przydaje mi się właśnie do mycia różnych dużych rzeczy, bez rozchlapywania wody dookoła, i bez konieczności wchodzenia wraz z daną rzeczą pod prysznic. Mam też deszczownicę nad wanną i parawan szklany. Z deszczownicy też rzadko korzystam, wolę operować słuchawką prysznicową.
      • demodee Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 09:46
        > Rury można schować w szafce.

Ale każda szafka zmniejsza optycznie pomieszczenie.

Ja bym rury pod umywalką wyeksponowała - zainwestowała w jakieś ładne i błyszczące i dopasowała do armatury. Wszystko, co błyszczy, powiększa pomieszczenie.
        • alicia033 Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 10:05
          demodee napisała:

> Ale każda szafka zmniejsza optycznie pomieszczenie.

litości! Ta łazienka jest już tak mała, że żaden brak szafki pod umywalką jej optycznie nie powiększy.
          To jest przestrzeń, która i tak jest już zajęta i jedyne, co można z nią lepiej zrobić, to właśnie sensownie ją zagospodarować. Szafką właśnie.

> Ja bym rury pod umywalką wyeksponowała - zainwestowała w jakieś ładne i błyszcz
          > ące i dopasowała do armatury. Wszystko, co błyszczy, powiększa pomieszczenie.

cóż, de gustibus non est disputandum...
          • demodee Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 10:11
            > to właśnie sensownie ją zagospodarować. Szafką właśnie.

Pytanie, co będzie się w tej szafce znajdowało, bo jeśli to ma być szafka tylko dla zakrycia rur, to chyba bez sensu.

> To jest przestrzeń, która i tak jest już zajęta

To jest wolna przestrzeń, zabudowanie szafką każdego wolnego miejsca w łazience sprawia, że człowiek czuje się jak w szafce.

> cóż, de gustibus non est disputandum...

Pełna zgoda, skoro to wiesz, to po co ta uwaga?
            • alicia033 Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 14:05
              demodee napisała:

> Pytanie, co będzie się w tej szafce znajdowało, bo jeśli to ma być szafka tylko
              > dla zakrycia rur, to chyba bez sensu.

szafkę pod umywalką robi się na długość i szerokość umywalki. Więc zawsze coś, oprócz rur, da się w niej zmieścić. No, chyba, że w twoim uniwersum istnieją umywalki o wymiarach rur, to wtedy faktycznie, może być trudno coś jeszcze w takiej szafce zmieścić...
          • mikams75 Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 10:39
            Szafka podwieszana, zakrywa co trzeba, można w niej trzymać rzeczy a wygląda w miarę lekko w porównaniu do stojącej.
        • babcia47 Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 18:08
          Za to każde lustro ja powiększa!. Można dać szafkę z lustrzanymi drzwiczkami. Ja wogole na 1/3 wysokości jednej ściany, w poziomie dałam lustra zamiast kafelków i łazienka wydaje się 2x większą. Sąsiedzi którzy mają domy na tych samych planach zbudowane pytali jak ja zmieściłam i ak dużą łazienkę między ścianami nośnymi. Tylko się śmiałam i pokazywałami pas luster
          • babcia47 Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 18:15
            Lustra ma zna zainstalować na ruchomych panelach i po d nimi schować się ury ale mieć do nich łatwy dostęp a górna część wykorzystać jako półkę. Nawet wąska przyda się na stojące kosmetyki czy środki piorące . Będą pod ręką i mialy swoje miejsce np lakiery, szampony, odplamiacze, spraye do czyszczenia kremy czy co tam. Można też zrobić panele uchylne jak drzwi czarki i poza rurami schować tam wąskie półeczki na różne przydatne drobiazgi
          • ichi51e Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 01:06
            Ja mam lustro na całej długości i powiem szczerze za każdym razem oglądam się wychadzac z wanny… no nie ma na co patrzeć uncertain
            • babcia47 Re: Remont łazienki w bloku 19.10.25, 01:56
              Zawijają się w ręcznik od razu , może pomoże ☺️
            • mikams75 Re: Remont łazienki w bloku 19.10.25, 02:29
              a ja sobie powiesilam lustro w miejscu, gdzie powinnam sie ciagle ogladac i mialam wlasnie takie watpliwosci, niestety z innych wzgledow to bylo idealne miejsce na lustro. Po krotkim czasie przestalam zwracac uwage i sie widziec w tym lustrze.
              • babcia47 Re: Remont łazienki w bloku 19.10.25, 02:37
                Noo... Nie powiem żebym się obecnie zachwycała swoim wyglądem ale przecież lustro jest by widzieć a nie dla zachwytu.
                • ichi51e Re: Remont łazienki w bloku 19.10.25, 10:06
                  U mnie nie było specjalnie wyjścia bo łazienka jest długa i wąska i lustro super ją powiększa. Ale nie lubię. Ale w sumie pewnie to w głowie myślę że można się soba zachwycić również przy odpowiednim mindsecie
                • mikams75 Re: Remont łazienki w bloku 19.10.25, 12:04
                  Widziec, kiedy chce sie w nim przejrzec. A nie co chwile.
    • rb_111222333 Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 09:50
      Jestem świeżo po remoncie, ale łazienki nie zmieniałam. Gdybyś wrzuciła zdjęcia i plan pomieszczenia to było by łatwiej. Rury możesz wkuć w ścianę. Nie zmieniałabym mimo wszystko toalety na zabudowaną, w przypadku większej awarii czasami trzeba jednak płytki skuć.
      • marusia_ogoniok_102 Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 09:58
        Właśnie też mi się tak wydaje, ale wszyscy strasznie namawiają na tą poddtynkową uncertain na planie, co go wyrysowałam do pomiarów, wygląda to tak:
        • swinka-morska Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 10:11
          Zdecydowanie podtynkowe WC, może być w wersji slim wtedy zajmuje mniej miejsca.
          Do typowych napraw jest dostęp po zdjęciu klawisza spłuczki, nic nie trzeba kuć.
          Mam już kolejną taką instalację (poprzednia działała praktycznie bezawaryjnie 20 lat aż do czasu wywalenia przez remont).
          Do tej samej zabudowy obok stelażu WC można zamocować umywalkę, a w zabudowie schować rury
          • kk345 Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 16:34
            Wszystkim proponującym zabudowę wc zwracam uwagę, że już teraz między wc a pralką zostaje szalone 44 cm, stelaż nawet slim zabierze minimum 15-20 cm.
            Najpłytsza tego typu konstrukcja, jaką udało mi się znaleźć, będzie miała ok 60 cm, ale wtedy taki zestaw kosztować już będzie około 3000.
        • demodee Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 10:12
          A drzwi gdzie są w tej łazience?
          • marusia_ogoniok_102 Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 10:48
            Naprzeciw wanny.
        • gryzelda71 Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 12:42
          Zalezy gdzie dokładnie drzwi. Rozważ wymianę pralki na płytszą.
        • sitniczek Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 14:10
          O. Moja identyczna, z małym wyjątkiem. Umywalkę zamieniłam z pralką. Jednak szczotka do zębów była za blisko kibelka. Nad kabelkiem szafka wisząca, nad pralką otwarta, pralka płytka 40cm..
        • sitniczek Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 14:14
          Kaloryfer nad wanną po lewej. Pod umywalką szafka na chemię do sprzątania
        • ga-ti Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 09:52
          Marysia, ale mistrzem rysowania planów to Ty nie jesteś 😄 weź to jeszcze raz, na kartce w kratkę, z jako taką skalą, niech pralka będzie kwadratem, kibelek większy niż zlew i przestrzeń między zabudową prawej i lewej strony taką jak realnie. Wtedy będzie lepiej widać co i gdzie się zmieści.
          Ja bym dała mniejszą/węższą pralkę. A może blat na całej długości nad pralką i wtedy pod blatem można coś schować. Albo szafka nad pralką a obok kosz na pranie, czy zabudować (tylko żeby wejście było wygodne).
          Sprawdź przy szafkach, czy przestrzeń w środku jest na tyle dużą, że pomieści butelki z płynami. Ja mam dużą rodzinę, kupuję duże butle (bo taniej) I nie wszystkie się mieszczą 🙈
          Mam wannę z prysznicem i bardzo lubię to rozwiązanie. Mam składane "drzwiczki".
          Powodzenia i cierpliwości!
          • marusia_ogoniok_102 Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 10:45
            Pralka zostaje jaka jest, bo dobrze mi się sprawdza i jest w zasadzie nowa - jeszcze pięciu lat nie ma, podobnie jak szafka przy niej. Do wymiany jest wszystko poza tym. Jest duża - no jest, ale jej wielkość mi nie przeszkadza, przeciwnie - wierzch traktuję jako dodatkową powierzchnię na miednicę i rzeczy do kąpania.
            Plan był rysowany na szybko tongue_out
            • ga-ti Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 13:39
              No to faktycznie nie ma co pralki zmieniać.
        • ichi51e Re: Remont łazienki w bloku 21.10.25, 09:13
          Weź to narysuj jeszcze raz. Przecież z lewej są jakieś wnęki a to istotne
      • alicia033 Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 10:06
        rb_111222333 napisała:

> Rury możesz wkuć w ścianę.

Albo nie może. To blok, więc może być z tym różnie.
      • kurt.wallander Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 13:44
        rb_111222333 napisała:

> Nie zmieni
        > ałabym mimo wszystko toalety na zabudowaną, w przypadku większej awarii czasami
        > trzeba jednak płytki skuć.

Oczywiście, jak się trafi awaria, to może coś tam trzeba skuć, ale ja np. w całym swoim zyciu takiej awarii nie doświadczyłam. Może nie są one tak częste?
    • aqua48 Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 09:51
      Ja w podobnie małej łazience zamiast wiszącej szafki o ograniczonej pojemności zrobiłam niszę na pralkę z karton gipsu wyłożonego kafelkami i zamontowałam otwarte półki nad pralką na kosz na pranie oraz kosmetyki i na samej górze na chemię. Zdaje to egzamin bardzo dobrze.
      • gryzelda71 Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 09:55
        Otwarte półki mój koszmar.
        • aqua48 Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 11:19
          Oprócz tych otwartych półek, dla mnie bardzo wygodnych, bo korzystam z nich kilka(naście) razy dziennie mam jeszcze wysoką zamkniętą szafkę-słupek.
    • nenia1 Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 10:26
      Ja mam podtynkową i baterię prysznicową i wc. Ogólnie, dla mnie, im mniej rzeczy na wierzchu tym pomieszczenie wydaje się być większe, a na pewno bardziej uporządkowane. Mnie się bardzo sprawdza, i optycznie powiększa wąska lustrzana szafka na całą długość ściany nad umywalkami. W tej szafce mam schowane bardzo wiele różnych rzeczy, typu kremy, pasty, szampony, wszystko to co potrzebujesz w łazience jest pod ręką. Szafka jest na takiej wysokości, że wodą się nie chlapie, a otwierasz ją nie palcując ponieważ lustrzane fronty są nieco wydłużone, bo i fajnie wygląda i jest praktyczne. Rury bym zabudowała szafką, i znowu tu mi się bardzo sprawdza tzw. szuflada w szufladzie. Z zewnątrz to wygląda jak jedna bryła, wewnątrz pod umywalką mam podręczną szufladę, przyciętą na głębokość do rur, a pod nią znacznie większą w której pochowasz sporo np. zapas papieru toaletowego, ręczniki czy co tam chcesz. Ogólnie poszłabym w podtynkowe rzeczy, jeśli się da, do tego jasne kolory, lustra, dobre oświetlenie, biała armatura, rzeczy pochowane w szafkach i powinno być git.
      • kk345 Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 16:24
        W bloku wszystko podtynkowe wymaga z reguły dodatkowej konstrukcji ścianki, co oznacza zabranie (bez)cennych centymetrów. Paradoks więc będzie polegał na tym, ze powiększysz sobie optycznie łazienkę, realnie zabierając przestrzeń.
        • dramatika Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 18:00
          kk345 napisała:

> W bloku wszystko podtynkowe wymaga z reguły dodatkowej konstrukcji ścianki, co
          > oznacza zabranie (bez)cennych centymetrów.

Kibel podtynkowy zabiera mniej więcej tyle samo miejsca, co kibel kompakt. A nawet mniej, z tego względu, że remontowana w bloku łazienka i tak wymaga wyrównywania ścian płytami GK, czy nawet budowania przedścianek, a to zabiera w kij miejsca. Geberit jest montowany do ściany właściwej i dopiero wtedy zabudowywany, a kibel wolnostojący jest montowany na już zmniejszonej łazience.
          Co nie zmienia faktu, że jeśli nie ma projektu, a łazienkę będzie projektował pan Zdzichu od remontów, to estetycznie lepszym rozwiązaniem jest kompakt, bo zwyczajnie kompakt lepiej wygląda, niż kibel zawieszony na obudowanym płytkami klocku, zwykle jeszcze podkreślonym kontrastowym kolorem płytek wink
    • mikams75 Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 10:43
      Ubikacja podwieszana plus bidetka, wanna z deszczownica (wiem, że nie każdy lubi, ja lubię bardzo), podwieszana szafka. Kafelki na ścianach ograniczyć do potrzebnego minimum.
    • kropkaa Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 12:35
      Toaleta podwieszana, jak już wspomniano, może byc w wersji slim.
      Muszla i umywalka a także armatura w umywalce i nad wanną z jednej kolekcji.
      Jasne płytki.
      Duże lustro. Ew. szafka pod lustrem, są takie choć drogie.
      Dużo światła.
    • novembre Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 12:52
      WC podtynkowe, jak Ci sie cos zepsuje, to dostep jest przez plytke z przyciskami. Rury sie nie psuja wink.
      Ja bym dala nad umywalka szafke lustrzana, i nad sedesem tez. W lazience zawsze jest duzo rzeczy do przechowywania i tego nigdy dosyc. Nad sedesem moze byc szafka do sufitu. One sa plytkie, nie bedzie efektu przytloczenia, a zawsze cos pomiesci.
      Szafke podumywalkowa mozna dociac tak, aby przechodzily rury, ale zawsze to jakies przechowywanie.
      Ja w ogole jestem team przechowywanie i za ozdobne lustro w lazience takiej jak twoja bardzo bym projektanta poblogoslawila big_grin
      Postawilabym na jasne kolory scian, zeby niepotrzebnie nie pomniejszac pomieszczenia.
      Co jest w prawym dolnym rogu, miedzy wejsciem a pralka? Zmiesci sie tam kosz na bielizne?
      • marusia_ogoniok_102 Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 13:07
        Ledwo mieści się tam żelazko big_grin
        • sitniczek Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 14:12
          U mnie kosz wszedł. I wieszak na ręczniki
          • kk345 Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 16:26
            Informacja, że u ciebie coś weszło jest mega pomocna w kontekście łazienki, w której nie wejdzie big_grin
            • novembre Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 16:43
              Dziwne! U mnie dziala! big_grin
            • sitniczek Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 17:31
              Wow. Podano wymiary łazienki. Naprawdę, da radę.. chcesz zdjęcie?
              • gryzelda71 Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 21:03
                Poka.
                • sitniczek Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 21:49
                  O tako..
                  • gryzelda71 Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 21:56
                    Ciągle zapominam, że drzwi do łazienki otwierają się na zewnątrz.
                    • aankaa Re: Remont łazienki w bloku 19.10.25, 23:46
                      Ciągle zapominam, że drzwi do łazienki otwierają się na zewnątrz.

tak jest od dziesiątków lat - względy bezpieczeństwa
                  • ichi51e Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 11:08
                    Dałabym sedes w zabudowie nad nim blat pod nim pralka a nad tym wszystkim duża szafka w powstałej wnęce. Ale ja wszędzie wpycham szafki
                    • ichi51e Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 11:09
                      A sory nie zauważyłam że tam jajko w niespodziance sedes JUŻ jest we wnęce. Szkoda.
    • conena Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 13:16
      no, tak, czyli klasyczne pytanie jak coś zmienić nie zmieniając nic.

właśnie kończy się u nas generalny remont łazienki i jedyne co mogę powiedzieć, że najlepszą decyzją było zatrudnienie fachowca, który nam łazienkę zaprojektował, rozrysował, sprytnie pochował to i owo, dobrał kolory, płytki, oświetlenie, bajeranckie szafki...
      serio, oddanie komuś tych wszystkich czynności to była najlepsza decyzja w tym całym wydarzeniu, a i tak mam wrażenie, że ten remont zassał nasz czas jak czarna dziura.
      • azja_pl2 Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 20:52
        Poprosze o namiary na sprawdzonego projektanta…
        • andace Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 23:33
          Robię teraz projekt z Kaza concept, możliwa jest współpraca online. Polecam zaobserwować na instagramie i popatrzeć tam na treści i zobaczyć czy to co robią pasuje do stylu w jakim chce się zrobić dom.

można też się umówić na konsultację dot rozkładu funkcjonalnego.
          Projekt jeszcze nie skończony ale jak na razie jestem bardzo zadowolona.
          kazapracownia.pl/
          • mandre_polo Re: Remont łazienki w bloku 21.10.25, 07:33
            Przecież to co jest w tych projektach to kopiuj wklej co u innych obecnie. Gdzie tu oryginalność?
            Czasy wnętrza mieszkań to było doświadczenie na całe życie😋
    • mocca25 Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 13:52
      Jeżeli to możliwe technicznie zamieniłabym miejscami umywalkę i WC. Prysznic (chodzi o rurkę i słuchawkę) na tej samej ścianie to super ułatwienie przy sprzątaniu.
      • kropkaa Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 14:03
        Zastanawiam się po co? Miałam kiedyś podobny układ i było ok.
        • mocca25 Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 14:27
          Np głupiey mycie szczotki toaletowej pod bieżącą wodą
          • barbaram1 Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 15:09
            ??? Nie rozumiem odpowiedzi. Co uniemożliwia umycie szczotki toaletowej pod bieżącą wodą w obecnym układzie?
            • mocca25 Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 15:15
              Nie w obecnym. Dlatego zasugerowałam zamianę na WC przy wannie.
              • mocca25 Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 15:21
                W zasadzie to w mniej potrzebujesz szczotki. Silny strumień wody z prysznica załatwia sprawę

• bananananas Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 23:09
                  mocca25 napisała:

> W zasadzie to w mniej potrzebujesz szczotki. Silny strumień wody z prysznica za
                  > łatwia sprawę

I taki układ pozwala używać ubikacji jak bidetu.
                  • gryzelda71 Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 10:03
                    Ale jest wówczas ciasno przy zlewie.
                    • kropkaa Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 21:16
                      A jeśli sedes podwieszany to na środku wypada ta półka.
          • aankaa Re: Remont łazienki w bloku 19.10.25, 23:51
            Np głupiey mycie szczotki toaletowej pod bieżącą wodą

szczotkę myjesz (oblaną płynem do mycia) spuszczając wodę w wersji max, nawet 2 razy. Co jakiś czas warto ją wymienić zamiast wkładać do zmywarki tongue_out
            • mocca25 Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 06:50
              ????
            • gryzelda71 Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 13:46
              Można ją też umyć pod bierząca woda.
      • agnes_gray Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 23:22
        Ja bym nie zamieniała, bo nie chciałabym leżeć w kąpieli mając WC w odległości kilkudziesięciu centymetrów od głowy 🫢
        • mocca25 Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 08:21
          Z reguły nie opieram głowy o kranwink. Głowa jest po drugiej stronie wanny
          • agnes_gray Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 11:06
            Z rysunku nie wynika wprost, po której stronie jest kran, a że po tej stronie co umywalka jest narysowana przy wannie taka jakby półka, to zakładam, że kran jest właśnie po stronie przeciwnej.
    • turkusowozlota Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 16:53
      Jeżeli będziesz robila szybę tzw parawan nawannowy, to kran zrób na środku wanny, na ścianie naprzeciw drzwi.
      Łazienkę zrób w jasnych płytkach, nie sugeruj się łazienkami częściowo malowanymi lub z tapetą. Moi rodzice mieli taką i musieli malować co dwa lata.
      Moja lazienka jest cała w białych płytkach do sufitu i jest czysta i jasna. Ma ponad cztery lata i nie zmieniłabym na inną. Podobają mi się te łazienki z tapetą czy malowane, ale praktyczność wygrywa. Umyje płytki i lśnią jak nowe, a tak to bym malowała jak moi rodzice co dwa lata.
      • dramatika Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 18:03
        turkusowozlota napisała:

> Moja lazienka jest cała w białych płytkach do sufitu i jest czysta i jasna.

Potwierdzam. Małą łazienkę lepiej obudować szczelnie płytkami do sufitu. Teraz są takie płytki, że bynajmniej nie musi to wyglądać jak rzeźnia.
      • kropkaa Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 20:40
        A jeśli przy małej łazience wybierze się duże płytki, to naprawdę dobrze to wygląda.
    • mmoni Re: Remont łazienki w bloku 17.10.25, 19:49
      ręcznikowiec elektryczny sobie zainstaluj, lifesaver poza sezonem grzewczym
      • dekoderka [...] 17.10.25, 22:28
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • mikams75 Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 14:13
          Ja nie poskąpiłam a wyszło, że ematka zauważy więcej.
    • ichi51e Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 01:04
      Ja bym dała sedes podwieszany i nad nim szafkę. Bardzo fajnie zyskujesz miejsce mimo że jednak trochę tracisz bo stelaż. Łatwiej myć - sam plusy.
    • duola77 Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 07:24
      ja mam mikro kuchnię do remontu całkowitego i chyba wątek poleci
      zabieram się jak do zapłodnienia jeża
      • duola77 Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 07:28
        ematka dalej skarbnicą wiedzy praktycznej i mentalnej , howgh
        • gryzelda71 Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 10:07
          Dawaj tylko z wymiarami i mieszczeniam okna, drzwi i przyłaczy.
      • ichi51e Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 10:11
        Ja mała kuchnie obmyslam od 2022…. Boże nigdy jej nie bedzie 🥲
    • kurt.wallander Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 13:58
      Duzo rad juz padło, niektóre z moich będą ich powieleniem:

1. niezależnie od tego, czy zamienisz miejscami umywalkę z pralką (ja bym chyba optowała za zamianą), polecam zrobienie podwieszanej szafki podumywalkowej. To dodatkowa, cenna przestrzeń do przechowywania, a i rury zasłoni. Takie szafki mają wycięcie na rury.

2. nad umywalką polecam szafkę z lustrzanymi drzwiami, masz wtedy 2 w 1, lustro i kolejną powierzchnię do przechowywania. Takie szafki są zadziwiająco pojemne, a i bardzo wygodne w korzystaniu (są płytkie i wszystko stoi w jednym rządku). Przy małej ilości miejsca wokół szafki mozna wybrać szafkę już z wbudowanym oświetleniem.

3. jesli zdecydujesz się na WC podtynkowe i powstanie półka - ja też warto zabudować płytką szafką.

4. Gdybyś chciała korzystać z wanny jak z prysznica - mozna kupić prawan nawannowy składany na ścianę. Warto wtedy baterię wannową dać na długim boku wanny, a przynajmniej zwrócić uwagę, żeby nie była na tej ścianie na którą składa się parawan.

• mikams75 Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 14:12
        Ktoś tam wyżej napisał, że autorce szkoda kasy na projekt.
        Ja miałam projektantkę i w sumie to fajnie wyszło, zadowolona byłam aż odkrylam, że nie uwzględniła punktu 4 i teraz nie da się sensownie zamontować parawanu.

Odnośnie puntu 2i 3 - te zabudowę można pociągnąć po całości nad umywalką i wykombinować jak na to doczepić lustro. A lampki zrobić wiszące.
        • marusia_ogoniok_102 Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 14:24
          Niech ta osoba se pisze - ja właśnie wracam od projektowania. Będzie parawan na pewno. Tylko myślę, czy wannę brać 150 cm, jak mam teraz, czy większą, 160 cm? Jak myślicie? Dla mnie 150 cm w sumie wystarcza a i wody mniej zejdzie, ale może powinnam rozważyć?
          • gryzelda71 Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 14:34
            Wez taka jak masz.
          • kropkaa Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 15:54
            Ja bym brała największą, jaka wejdzie. W środku i tak jest przecież mniejsza.
            • gryzelda71 Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 17:31
              Zrobiłam tak, choć nie wzięłam naj. Niepotrzebnie.
            • kurt.wallander Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 21:33
              kropkaa napisała:

> Ja bym brała największą, jaka wejdzie. W środku i tak jest przecież mniejsza.

Przy remoncie wzięłam dłuższą wannę niż miałam, i teraz mam problem, że jest ciut za długa (nie oprę sie stopami o przeciwległy bok, mam wrażenie, że zjeżdżam do wanny), ale ja jestem niska, pewnie wyższe osoby nie mają takiego problemu.
              • gris_gris Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 23:04
                kurt.wallander napisała:

> Przy remoncie wzięłam dłuższą wannę niż miałam, i teraz mam problem, że jest c
                > iut za długa (nie oprę sie stopami o przeciwległy bok, mam wrażenie, że zjeżdża
                > m do wanny), ale ja jestem niska, pewnie wyższe osoby nie mają takiego problemu
                > .
                Ja mam wannę 180x80; kupioną z domem, i jest zdecydowanie za duża, bo ja jestem niska. Nie mogę się wygodnie oprzeć stopami, a czytanie w wannie to moja ulubiona czynność… I okropnie dużo wody się zużywa na kąpiel w takim grzmocie. Ja zresztą od razu wiedziałam, ze ona jest za duża, bo ja mam w wannach duże doświadczenie smile Dzieciom w łazience zainstalowałam 170x70 i ta jest idealna. Ta Martusi ma ten sam rozmiar, więc ja bym nie zmieniała. Z pozostałych 10 cm robi się wykafelkowana półka na kosmetyki (bo ściana ma jak widzę długość 180).
          • ga-ti Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 17:34
            A jak weźmiesz większą to będziesz miał gdzie odstawić szampon, żel, odłożyć szczotkę, czy gąbkę? Bo teraz jak rozumiem masz "półeczkę" po lewej patrząc na rysunek, tak? Warto takie miejsce mieć.
            • marusia_ogoniok_102 Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 18:51
              Też będę miała, ale mniejszą. Nie wiem, jakoś mnie ten koncept nie przekonuje, żeby brać 160 cm, ale otoczenie namawia...
              • gryzelda71 Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 19:38
                Idz do sklepu i się przymierz do wanny większej.
              • ichi51e Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 19:51
                Mi się wydaje że niż rozmiar na długość dużo ważniejszy jest na wysokość. Moi rodzice mają jakąś debilną długą wannę która jest strasznie plaska
          • mikams75 Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 19:56
            a ile masz wzrostu? gdzies kiedys natrafilam na przelicznik ile powinna miec wanna, zeby sie wygodnie lezalo. Za duza tez nie jest dobra, bo sie zjezdza w niej.
            • kropkaa Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 20:21
              Za duża wanna to ryzyko podtopienia. Ale nie wiem czy u dorosłych też czy bardziej o dzieci chodzi.
            • marusia_ogoniok_102 Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 21:45
              158 cm, dlatego nie widzę jakoś żebym potrzebowała wanny dłuższej niż ja...
              • kurt.wallander Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 21:56
                Weź mniejszą, jeśli ci wystarcza.
              • trampki-w-kwiatki Re: Remont łazienki w bloku 21.10.25, 09:39
                Ja mam 170 cm wzrostu i wanna 160 jest dla mnie idealna, w 150 też było fajnie, taka mojego wzrostu byłaby zbyt długa.
                Ale do wanny to się trzeba przymierzyć. Moja ma cieniutkie ścianki, są wanny o grubych ścianach i te w środku wypadają krótsze.
        • kurt.wallander Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 21:31
          mikams75 napisała:

> Ktoś tam wyżej napisał, że autorce szkoda kasy na projekt.
          > Ja miałam projektantkę i w sumie to fajnie wyszło, zadowolona byłam aż odkrylam
          > , że nie uwzględniła punktu 4 i teraz nie da się sensownie zamontować parawanu.

No właśnie. A ja sobie łazienkę projektowałam sama, i tak, żeby mi wszystko "grało". Miało być praktycznie i dużo miejsca do przechowywania. I tak mam. projektanci, niestety, często mają rozwiązania może i estetyczne, ale niepraktyczne.
          >
          >
          > Odnośnie puntu 2i 3 - te zabudowę można pociągnąć po całości nad umywalką i wyk
          > ombinować jak na to doczepić lustro. A lampki zrobić wiszące.

Można. Ja jednak jestem fanką oświetlenia bocznego w łazience. Górne robi nieciekawe cienie na twarzy, makijażu przy tym się nie zrobi. Mam szafki lustrzane wysokie chyba na 80 cm albo 1m - to dobra wysokość, bo do wszystkiego się sięgnie, a półek jest tyle, że naprawdę bardzo duzo się mieści. Moje szafki mają wbudowane pionowe oświetlenie po bokach. Niestety, w IKEA (tam je kupiłam) już tych szafek nie ma w ofercie.

Dodatkowy minus twojego rozwiązania, to gorzej się czyści takie lustra do sufitu, szczególnie z dyndającymi przed nimi lampami. No i otwieranie szafek przy lampach wiszących byłoby utrudnione, prawda?
          • mikams75 Re: Remont łazienki w bloku 19.10.25, 01:35
            racja z tym otwieraniem szafek. Ja mam taka szafke z lustrem i swiatlo jest w jej gornej czesci i jak dla mnie jest dobrze. Ale i tak uwazam, ze fajnie by bylo miec taka szafke na cala sciane - jak ma zabudowac teren nad muszla to lepiej pociagnac taka szafke na cala sciane (az do wanny).
            • mandre_polo Re: Remont łazienki w bloku 19.10.25, 15:37
              Mam 4 szuflady pod blatem z marmuru a lustro włożone w prawie całą szerokość ściany. Z boku stoi prała a z drugiej strony kabinowa prysznicowa. Kosz na pranie z jednej strony pod blatem. Podczas remontu przeniesiony został kaloryfer i miejsce stania pralki. Pozbyłam się też szafek wiszących z lustrem tj. zamienione zostały na szuflady pod blatem. O niebo lepiej korzystać z kosmetyków bo otwieram korzystam bez kładzenia jak wcześniej na umywalkę czy pralkę. Można stworzyć lepsza wersję łazienki. Poprzednia była zaprojektowana przez architekta ale zmieniły się czasy i potrzeby
              • mikams75 Re: Remont łazienki w bloku 19.10.25, 15:44
                ale nie trzeba odkladac, odstawiam od razu do szafki. Korzystam z lustra na jednych drzwiach a drugie mam otwarte. Wszystko na poziomie wzroku i wygodniejsze to jest niz szuflada.
                Jesli lazienka jest duza i stoisz obok szuflady, to jeszcze ujdzie ale jak nie, to za kazdym razem jak cos chcesz wyjac to musisz otwierac szuflade.
                • mandre_polo Re: Remont łazienki w bloku 19.10.25, 16:01
                  O miałam już szafki z lustrami i podziękuję. Cenię sobie że widzę np który krem, fluid, pędzel, róż chcę wyciągnąć bo widzę wszystko z góry. Szuflady samodomykajace chodzą gładko
                  • mikams75 Re: Remont łazienki w bloku 19.10.25, 18:02
                    ja mam i taka wersje i taka i stanowczo wole korzystac z kosmetykow z szafki na gorze, bo jest to wygodniejsze niz za kazdym razem robienie kroku zeby wyjac cos z szuflady. Jak masz wiecej szuflad, to nizej trzeba sie schylac. W rezultacie przy jedny machnieciu szuflada wyciagam ile sie da na umywalke. Szafka na gorze jest plytka, widac co sie w niej ma.
                    • ichi51e Re: Remont łazienki w bloku 19.10.25, 21:31
                      Ja mam vis a vis umywalki płaska dużą szafę sufit-podłoga. Nie będę ukrywać że jest to lepsze niż szuflady (które mam pod zlewem) odwracasz się wszystko masz na wyciągnięcie reki
                      • gryzelda71 Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 13:47
                        Zwlaszcza te wysokie półki pod sufitem.
                        • mikams75 Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 13:52
                          zapas mydla nie musi byc pod reka, logiczne, ze w takich miejscach nie trzyma sie rzeczy do codziennego makijazu.
                          • gryzelda71 Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 14:41
                            Nie cierpię, choć mam takienpod sufit. Zawsze z drabinka
                  • nenia1 Re: Remont łazienki w bloku 19.10.25, 19:01
                    mandre_polo napisał(a):

> O miałam już szafki z lustrami i podziękuję. Cenię sobie że widzę np który krem
                    > , fluid, pędzel, róż chcę wyciągnąć bo widzę wszystko z góry. Szuflady samodomy
                    > kajace chodzą gładko

Mam w łazience i szafkę lustrzaną, i szuflady pod umywalką, bo mam dość dużą przestrzeń. I jednak uważam, że w szafce lustrzanej z wąskimi półkami wszystko widać lepiej – kosmetyki (np. kremy, odżywki, masła do ciała) stoją na wysokości wzroku, więc od razu widzę, co gdzie jest. W szafce pod zlewem (mam dość pojemną, z tzw. szufladą w szufladzie) też trzymam część rzeczy, ale patrzy się na nie z góry – i kiedy stoją obok siebie podobne opakowania, np. z czarnymi nakrętkami, to trudno mi czasem odróżnić, które jest które.
                  • kurt.wallander Re: Remont łazienki w bloku 19.10.25, 22:59
                    mandre_polo napisał(a):

> O miałam już szafki z lustrami i podziękuję. Cenię sobie że widzę np który krem
                    > , fluid, pędzel, róż chcę wyciągnąć bo widzę wszystko z góry. Szuflady samodomy
                    > kajace chodzą gładko

Ja kosmetyki do makijażu mam w szufladzie, a kremy, kosmetyki do włosów itp. w szafkach lustrzanych. I tak mi pasuje smile
              • kurt.wallander Re: Remont łazienki w bloku 19.10.25, 22:57
                mandre_polo napisał(a):

Pozbyłam się też szafek wiszących z lustrem tj. zamienione
                > zostały na szuflady pod blatem. O niebo lepiej korzystać z kosmetyków bo otwie
                > ram korzystam bez kładzenia jak wcześniej na umywalkę czy pralkę.

No weź, ja mam dwie lustrzane szafki nad umywalkami, i pod każdą umywalką (mam dwie) jest też szafka z szufladami. Oprócz tego dwie nieduże, ale głębokie szafki wiszące. Szczerze, to nie narzekam na nadmiar miejsca, ale korzystają z niej 4 kobiety, i trzymam tam też zapasowe ręczniki.

Ale na wierzchu na stałe mam tylko na umywalkach mydło, na półce przy wannie żel pod prysznic i na półce nad WC okulary w etui i chusteczki higieniczne.
                • aankaa Re: Remont łazienki w bloku 19.10.25, 23:05
                  na półce nad WC okulary w etui

obok WC masz półkę na książki/prasę/powerbank gdyby telefon się rozładował? big_grin
                  • kurt.wallander Re: Remont łazienki w bloku 19.10.25, 23:29
                    Nie, tylko to co napisałam. Wyobraź sobie, że noszę soczewki, a po zdjęciu soczewek potrzebuję okularów. Proste.
    • mikams75 Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 14:17
      Jeszcze dopiszę w kwestii szukania inspiracji. Nie 🙂‍↔️ ogladaj fotek z katalogów łazienkowych tylko te realne wykonania np. w mieszkaniach na sprzedaż czy wynajem. Szybko zauważysz, co ma sens i dobrze wygląda w blokowych łazienkach a co odpuścić. Czasem widać coś, co było w katalogach modne a wciśnięte na mały metraż jest bez sensu.
    • kropkaa Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 16:28
      Dziewczyny, ile kosztuje teraz projekt takiej niedużej łazienki?
      Do autorki wątku: może warto wydać te pieniądze? Zobaczyć wizualizacje, wybrać najlepszą wersję, mieć wszystko rozrysowane z wymiarami etc.
      U mnie np. wykonawcy mieli projekt na każdą ścianę, łącznie z układem kafli i jak coś chcieli doprecyzować, dzwonili do architektów.
      Poza tym architekci mają czasem naprawdę fajne rozwiązania.
      Może u ciebie np. dobrze by było zrobić pralkę pod umywalką nablatową? Same szafki w małym pomieszczeniu to jest wyzwanie, żeby nie zagraciły przestrzeni.
      Osobiście jestem fanką aranżowania mieszkania z architektami. U mnie nawet wybrali kolory do całego mieszkania. Jest spójnie i mam wrażenie, że generalnie wycisnęli wszystko na maxa.
      • ichi51e Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 16:58
        Ze 3k?
        • kropkaa Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 19:34
          Zważywszy, że remont robi się raz na dwie czy trzy dekady to może warto.
      • azja_pl2 Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 20:47
        Moglabys dac namiary na architekta? Przymierzam sie do remontu…
        • kropkaa Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 21:24
          Ja niestety nie podam, bo pan już nie żyje, a pani nie pracuje. To było małżeństwo, on po PW, ona po ASP. Super tandem. Do tego ekipa też z nimi współpracowała od wielu lat.
          Mnie namiary dała koleżanka, znalazła ich na jakimś portalu, gdzie się szukało, a oni się zgłaszali. Wybrała ich, bo na pytanie na ilu wersjach zakończą, odpowiedzieli, że nie ma ilości np. 3 czy 5, tak jak większość oferowała, tylko aż będzie zadowolona. I potem korzystaliśmy z ich usług wśród znajomych wiele lat.
      • mandre_polo Re: Remont łazienki w bloku 19.10.25, 15:24
        Na Pinterest wchodzi się i patrzy na łazienki które mają układ pasujący do naszego. Wybiera się to co mam pasuje. Jeśli nie było miejsca na przechowywanie to należy go zaplanować nad lub pod umywalka. Jeśli nie zmieniasz układu to niewiele zniesiesz do użyteczności pomieszczenia. Tylko zyskujesz że będą nowe meble, wanna, armatura.
        Nie trzeba płacić za projekt architektowi.
      • aankaa Re: Remont łazienki w bloku 19.10.25, 21:42
        np. dobrze by było zrobić pralkę pod umywalką nablatową?

umywalka będzie dużo wyżej niż standardowa, gdzieś te wszystkie rury i odpływy trzeba zmieścić = odsunięcie całego mebla o dobrych 20-30 cm od ściany
        • kropkaa Re: Remont łazienki w bloku 19.10.25, 22:11
          Widuję takie rozwiązania na zdjęciach, więc jest to możliwe. Być może wtedy pralka jest mniejsza, nie wiem.
          • aankaa Re: Remont łazienki w bloku 19.10.25, 23:14
            Widuję takie rozwiązania na zdjęciach, więc jest to możliwe

standardowa pralka ma ok. 83 cm wysokości, dodaj do tego blat i umywalkę --> będzie ok. 100-110 cm nad podłogą. Wygodne rozwiązanie dla bardzo wysokich osób
            • kropkaa Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 00:13
              Pod blat są niższe pralki. Internety mówią, że już od 67 cm.
              • gryzelda71 Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 13:51
                Tylko autorka nie chce Mieniać wielkiej pralki.
                Są też takie umywalki nad pralkę z innym umieszczeniem odpływu widzialam na jakimś projekcie, spodobało mi się do małych łazienek.
                A małe pralkinistnieja od dawna, nie tylko płytsze, ale całościowo mniejsze.
                • kropkaa Re: Remont łazienki w bloku 21.10.25, 13:07
                  Dla mnie wielka pralka w małej łazience to nieporozumienie.
                  Gdybym robiła remont to tak właśnie, aby z tej łazienki wyciągnąć wszystko na maxa, a nie zostawiając pralkę na 1/3 pomieszczenia.
                  Kiedy miałam taką małą łazienkę, dużą pralkę miałam w kuchni.
                  Teraz mam dużą łazienkę ale tak się złożyło, że pasuje mi pralka 45 cm. Teoretycznie gdzieś by dało się upchnąć 60 cm ale zagraciłoby mi to całe pomieszczenie.
                  • mikams75 Re: Remont łazienki w bloku 21.10.25, 13:11
                    W blokach jak jest mala lazienka, to zawyczaj nie ma wielkiej kuchni.
                    • kropkaa Re: Remont łazienki w bloku 21.10.25, 13:42
                      Tak, kuchnia też była mała, na dole praktycznie nie było szafek. Ale coś za coś.
                      Generalnie całe mieszkanie było małe, ale ustawne i dużo miejsca do przechowywania jakimś cudem było.
                  • ichi51e Re: Remont łazienki w bloku 21.10.25, 13:34
                    Ja wyciągnęłam do kuchni ale w kuchni strata tych 60cm również bardzo boli. Do tego jest to de facto więcej niż 60 bo musisz dodać jakieś miejsce na proszki.
                    • kropkaa Re: Remont łazienki w bloku 21.10.25, 13:43
                      Miałam takie wysokie pojemniki z Ikei i stały pod oknem.
                      Non stop pękały i co rusz musiałam kupić nowy.
    • wiesbaden Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 19:34
      Ubikacja to nie sedes a pomieszczenie.
      • ichi51e Re: Remont łazienki w bloku 18.10.25, 20:04
        ubikacja 1. klozet, ustęp, toaleta. 2. daw. pomieszczenie, pokój.
        <daw. niem. Ubikation 'pomieszczenie', z hiszp. ubicación, od ubicar 'umieścić', od łac. ubi 'gdzie'>
        • evro44 Re: Remont łazienki w bloku 19.10.25, 12:25
          wanna krótsza a pozostałą powierzchnię wykorzystasz na półkę/półki kosmetyki do mycia, może świecesmile
          • kropkaa Re: Remont łazienki w bloku 19.10.25, 17:15
            Tak, postawi świece za głową.
    • aankaa Re: Remont łazienki w bloku 19.10.25, 21:39
      zaproponowałabym ci wannę z drzwiami. Masz 2 w 1 - pełnowymiarową wannę + łatwe wejście do niej jak chcesz wziąć prysznic (potrzebny parawan lub zasłonka). Są gotowe, ale jest też firma, która przerobi istniejącą wannę (nawet 20 letnią w zabudowie) dodając jej drzwiczki. Skorzystałam, chwalę sobie (4 godziny pracy, bez syfu na pół mieszkania - zrobił, posprzątał, poszedł)
      • mikams75 Re: Remont łazienki w bloku 19.10.25, 23:31
        ale ona planuje wyremontowac lazienke a nie usprawnic sobie wejscie do wanny.
        • mikams75 Re: Remont łazienki w bloku 19.10.25, 23:33
          dodam, ze w ogole jak zachodzi potrzeba i trzeba zmienic wanne na prysznic, to tez nie jest trudna robota. Wanne sie wycina bez demolowania wokolo, kladzie kafelki w mare pasujace do reszty, dorabia odpowiedni odplyw i i gotowe.
          • aankaa Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 00:06
            zachodzi potrzeba i trzeba zmienic wanne na prysznic, to tez nie jest trudna robota. Wanne sie wycina bez demolowania wokolo, kladzie kafelki w mare pasujace do reszty, dorabia odpowiedni odplyw i i gotowe.

tu masz wybór: kabina (mycie na stojaka) albo wanna z wygodnym wejściem - możesz poleżeć z książką, przy świeczce (jak ktoś wyżej proponował), zaoszczędzoną kasę wydać np. na matę do hydromasażu (są za niewielkie pieniądze na all)
            • mikams75 Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 00:26
              kwestia priorytetow i zapewne tez wieku, nie kazdy potrzebuje wanny z drzwiami. Ile drozsza od zwyklej?
        • aankaa Re: Remont łazienki w bloku 19.10.25, 23:57
          jak ma do wywalenia miliony monet - czemu nie
          można też wykorzystać to, co już jest
          • kropkaa Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 00:16
            Jak wygąlda obudowana wanna z wycięciem na drzwiczki? Przecież tam się wizualnie dzieje tyle, że oczopląsu można dostać. A jeszcze w małej łazience, to bym oszalała od nadmiaru wrażeń.
            • aankaa Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 02:02
              np tak
          • mikams75 Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 00:28
            ale autorka i tak przeprowadza remont lazienki i nie pisze nic o problemach z wchodzeniem do wanny. Taka wanna jest drozsza od zwyklej, wiec jak juz gdzies ciac koszty, to na drzwiach do wanny.
            • kropkaa Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 00:36
              Tym razem zażyczyłam sobie, żeby wanna miała nóżki najniższe jak to tylko możliwe i bardzo dobrze się do niej wchodzi.
              Problemem dla starszych osób były te stare wanny żeliwne, one faktycznie były wysokie.
            • aankaa Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 01:19
              Taka wanna jest drozsza od zwyklej, wiec jak juz gdzies ciac koszty, to na drzwiach do wanny.

gotowa jest droższa od przeróbki. Drzwi to ok. 50% mniej

przeprowadza remont lazienki i nie pisze nic o problemach z wchodzeniem do wanny

za kilka lat, skoro już robi taką demolkę, może docenić wejście do wanny żeby wziąć prysznic albo zrobienie kroku (jak na schodach) i się w niej znaleźć. A poleżenie w wannie to, po obrzydliwym jesiennym dniu, samo dobre smile
              • mikams75 Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 02:02
                ale czemu ona ma przerabiac stara wanne do zupelnie nowej lazienki?
                Bedzie miala trudnosci, to pomysli, co zmienic. Toz to jeszcze mloda dziewczyna a nie emerytka.
                • aankaa Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 02:06
                  następny remont zrobi za 20 lat smile będzie jak znalazł big_grin
                  no, chyba, że się przeprowadzi
                  • marusia_ogoniok_102 Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 08:16
                    Eem... przepraszam, ale jsk na razie, oczywiście odpukać, ale mam 32 lata i wchodzę jeszcze do wanny bez problemów. Mam nadzieję, że w wieku 52 lat też jeszcze dam radę, ale wtedy na pewno pomyślę big_grin
                    • nenia1 Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 10:41
                      marusia_ogoniok_102 napisała:

> Eem... przepraszam, ale jsk na razie, oczywiście odpukać, ale mam 32 lata i wch
                      > odzę jeszcze do wanny bez problemów. Mam nadzieję, że w wieku 52 (...)

a to akurat nie musi być kwestia wieku, wystarczy nogę złamać. Nie optuję oczywiście
                      za otwieraną wanną, tylko taka uwaga na marginesie.
                      • mikams75 Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 10:52
                        na zlamana noge to wg mnie najlepszy i tak jest prysznic i stoleczek.
                        • nenia1 Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 11:24
                          mikams75 napisała:

> na zlamana noge to wg mnie najlepszy i tak jest prysznic i stoleczek.

tak, dokładnie.
                          • gryzelda71 Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 13:55
                            Zawsze jesteście przygotowana na każdy kataklizm?
                            • mikams75 Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 14:05
                              oczywiscie, ze nie, tylko odpieram argument o drzwiach do wanny przy zlamanej nodze.
                            • kropkaa Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 14:12
                              Dokładnie odwrotnie: zakładam, że się nie przytrafi. Będę się martwić, jak się zdarzy, a nie na zapas.
                    • trampki-w-kwiatki Re: Remont łazienki w bloku 21.10.25, 09:18
                      Przypomniałyście mi jak moja niemiecka szwagierka projektowała mi łazienkę. No i wybrałam jedno z ustawień a ona na to - "będzie idealnie, sprawdziłam nawet czy z rollatorem dasz radę wejść jak już będzie konieczność" 🤣 wtedy się posikałam ze śmiechu, bo zakładam, że do tego czasu zdążę jeszcze z jednym remontem łazienki. Ale kto wie!
      • mmoni Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 10:13
        No dobra, ale do takiej wanny najpierw trzeba wejść, a potem dopiero puszczać wodę i czekać te X minut, zanim się napełni?
        • mikams75 Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 10:28
          Nie trzeba. Mozna najpierw nalac a pozniej wejsc gora big_grin
          • gryzelda71 Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 13:56
            🤣🤣🤣😍
          • kropkaa Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 14:14
            Przede wszystkim to nie do końca wierzę, że to nie przecieka i to jest chyba mój główny problem. A i wygąd nie pomaga.
            • mikams75 Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 14:54
              ja tez mam wizje, ze jakas uszczelka puszcza i calosc sie wylewa na mieszkanie. A senior sam w domu sad
          • mmoni Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 18:56
            To po co drzwiczki, jeżeli mam i tak włazić jak do zwykłej?
            • aankaa Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 18:59
              drzwiczki zamykasz (i włazisz jak do zwykłej) w przypadku kąpieli. Żeby wziąć prysznic wchodzisz przez drzwi
    • briar_rose Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 13:22
      O rany, za nic w świecie nie pozbywaj się wanny! Ja do dziś strasznie żałuję, że dałam się namówić :< Zrobiłabym wszystko aby mieć znowu wannę, marzę o niej szczególnie zimą, kiedy zmarznięta wracam do domu. Gorące kąpiele z użyciem soli leczniczych czy olejków kąpielowych, wszelkiego rodzaju kulki do kąpieli, pachnące płyny, piana... Prysznic nigdy nie da takiego relaksu, tam to samo mycie, a żadna przyjemność.

Prysznic to masakra, woda leci i leci, do tego straszny jeśli chodzi o jego szorowanie. Przy wannie to szast prast i gotowe, przy kabinie żeby szyby lśniły trzeba sporo wysiłku.
      • kurt.wallander Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 13:37
        briar_rose napisał(a):

>
        > Prysznic to masakra, woda leci i leci,

Leci jeśli nie zakręcasz smile

do tego straszny jeśli chodzi o jego szo
        > rowanie. Przy wannie to szast prast i gotowe, przy kabinie żeby szyby lśniły tr
        > zeba sporo wysiłku.

Bez przesady, choć, faktycznie samą wannę szybciej sprzątam niz kabinę.
        • briar_rose Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 15:06
          kurt.wallander napisała:

> Leci jeśli nie zakręcasz smile

No tak, ale gdyby pod prysznicującego się człowieka podczas mycia podstawić miskę, czy nie napełniłaby się wodą prawie tak samo, jak wanna? big_grin A tak to spłynie w odpływ. Więc nie wiem, czy to taka oszczędność.

> Bez przesady, choć, faktycznie samą wannę szybciej sprzątam niz kabinę.

Ja z wdzięcznością przyjmę wszelkie rady co do mycia kabiny :< Czego wy używacie? Macie jakieś sprawdzone środki? Już nawet po ocet sięgnęłam.
          • gryzelda71 Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 15:18
            Sadze, ze pod prysznicem zużywam mniej wody.
            • mandre_polo Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 15:21
              gryzelda71 napisała:

> Sadze, ze pod prysznicem zużywam mniej wody.

Również. Nie trzeba jej napełniać nawet do połowy by się zanurzyć, potem płukać po kąpieli
          • mandre_polo Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 15:19
            Eh regularnie trzeba ją myć, ściągaczka zbierać krople po użyciu. Środki tu chemia tu mają drugorzędne znacznie
            • kurt.wallander Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 22:00
              mandre_polo napisał(a):

> Eh regularnie trzeba ją myć, ściągaczka zbierać krople po użyciu.

Tak, chociaż ja ściągam tylko tak z grubsza, ot trzy pociągnięcia ściagaczką.
            • trampki-w-kwiatki Re: Remont łazienki w bloku 21.10.25, 09:35
              mandre_polo napisał(a):

> Eh regularnie trzeba ją myć, ściągaczka zbierać krople po użyciu. Środki tu che
              > mia tu mają drugorzędne znacznie

W tym temacie przed użyciem ściągaczki polecam taką gąbkę zakupioną na chińskiej platformie. Pięknie usuwa kamień i mydliny z szyb.
          • kurt.wallander Re: Remont łazienki w bloku 20.10.25, 21:58
            briar_rose napisał(a):

> kurt.wallander napisała:
            >
            > > Leci jeśli nie zakręcasz smile
            >
            > No tak, ale gdyby pod prysznicującego się człowieka podczas mycia podstawić mis
            > kę, czy nie napełniłaby się wodą prawie tak samo, jak wanna? big_grin

Oczywiście, że nie. Zrobiłam sobie kiedys taki test, bo najczęściej biorę prysznic w wannie. Zapełniła sie może po kostki.

A tak to spłyni
            > e w odpływ. Więc nie wiem, czy to taka oszczędność.

Oszczędnośc wody duża.
            >
            > > Bez przesady, choć, faktycznie samą wannę szybciej sprzątam niz kabinę
            > .

>
            > Ja z wdzięcznością przyjmę wszelkie rady co do mycia kabiny :< Czego wy uży
            > wacie? Macie jakieś sprawdzone środki? Już nawet po ocet sięgnęłam.

Antikal i impregnat od czasu do czasu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka