Dodaj do ulubionych

Frrru paczucha

05.11.25, 21:05
Na początku zaznaczam, że jestem trzeźwa i nie pod wpływem substancji psychoaktywnych, a tytuł wątku stanowi cytat.

Cytat z korespondencji, jaką prowadził ze mną sklep, w którym kupiłam szczotki do szorowania.

Zdumiona przeczytałam tytuł maila "[moje imię] - przygoda z zamówieniem nr X!", a dalej było jeszcze gorzej.

Państwo "lubią się dzielić cyferkami", zatem "w następnym mailu przyślą mi numer paczuchy", a "nieustraszeni pracownicy z radością zapakują moje zamówienie".

Przy drugim mailu, którego tytuł zaczynał się od owego "Frrrru", nie wytrzymałam i zapytałam, czy mają może mniej "zabawny" sposób komunikacji z klientem.

Odpisano mi niezwykle profesjonalnie, niemniej... nazwa firmy wciąż była ozdobiona czapeczką, listeczkami oraz muchomorkiem.

Co ematka? Zachwyca się taką formą komunikacji czy wręcz przeciwnie?
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Frrru paczucha 05.11.25, 21:09
      Nienawidzę
    • 35wcieniu Re: Frrru paczucha 05.11.25, 21:10
      Nie poświęca uwagi takim pierdołom.
      • miurielamirsa Re: Frrru paczucha 05.11.25, 21:16
        Bardziej mnie drażni zdrabnia nie. Na taką formę, o której piszesz raczej bym nie zwróciła uwagi.
        Zdrabnia nie powoduje u mnie ból uszków 😝
      • milva24 Re: Frrru paczucha 06.11.25, 12:30
        35wcieniu napisał(a):

> Nie poświęca uwagi takim pierdołom.
        >
        Ja tak samo.
    • boggi_dan Re: Frrru paczucha 05.11.25, 21:19
      Grunt by paczka dotarła. Frrru 😁
    • pleszkazlasu Re: Frrru paczucha 05.11.25, 21:35
      Nie lubię takiego stylu, ale nic nie zmusiłoby mnie do pisania e-maila w tej sprawie. Po co? Sprawdzam numer paczki, jeśli mi do czegoś potrzebny, i to wszystko. Miałabym marnować czas na dyskusje o stylu???
      • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 05.11.25, 21:38
        pleszkazlasu napisała:

> Nie lubię takiego stylu, ale nic nie zmusiłoby mnie do pisania e-maila w tej sp
        > rawie. Po co? Sprawdzam numer paczki, jeśli mi do czegoś potrzebny, i to wszyst
        > ko. Miałabym marnować czas na dyskusje o stylu???

Mnie to jednak męczy, poza tym nie widzę związku z rodzajem zamawianego produktu. Rozumiem jakieś zabawne produkty, ale szczotki do szorowania, ścierki i podobne wynalazki w ofercie sklepu i taki sposób komunikacji?

Wolałam już nie dostawać następnego maila w tym stylu.
        • mocca25 Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:07
          a ja wolałabym, żeby forumka takisobienick nie pisała mi, że mam gębęwink, nawet jak uważa to słowo za naturalne wink
          • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:15
            mocca25 napisała:

> a ja wolałabym, żeby forumka takisobienick nie pisała mi, że mam gębęwink, nawet
            > jak uważa to słowo za naturalne wink

Za neutralne.
            • mocca25 Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:32
              tak, neutralne. Masz pretensje o paczuchę a innym piszesz, że mają gębęsmile
              • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:34
                mocca25 napisała:

> tak, neutralne. Masz pretensje o paczuchę a innym piszesz, że mają gębęsmile

Czy ja z tobą zawierałam umowę kupna-sprzedaży? Nie. To możesz mi dowolnie pisać o paczuchach.

Owszem, zdarza mi się pisać ematkom, że mają gęby i są babami. O dziwo nie okazują luzu ani poczucia humoru, tylko się obrażają.
                • mocca25 Re: Frrru paczucha 05.11.25, 23:02
                  Nie jesteś w stanie mnie obrazić
                  • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 05.11.25, 23:15
                    To skąd ten foch o gębę?
                    • mocca25 Re: Frrru paczucha 05.11.25, 23:16
                      nie foch, tylko twoja hipokryzja
                      • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 05.11.25, 23:19
                        Owszem foch. W tamtym wątku. Jeszcze wczoraj.

• mocca25 Re: Frrru paczucha 05.11.25, 23:27
                          Niesmile Sprawdz w sobie w słowniku znaczenie słowa foch (i wiele innych słowwink )

Twoja hipokryzja. Wymagasz od innych a sama jesteś chamska.
                          • mocca25 Re: Frrru paczucha 05.11.25, 23:27
                            a teraz idę spać, nie bierz tego osobiście
                          • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 05.11.25, 23:30
                            Określenie gęba jest chamskie, aha. Przynajmniej wedle mokki.
                            • danaide2.0 Re: Frrru paczucha 06.11.25, 09:08
                              Wg Gombrowicza też nie komplement.

W temacie - parę razy srogo się zdziwiłam, ale próbuję się dostosować by przetrwać.

(Niektórych razi "w temacie".)
        • pleszkazlasu Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:44
          Ale ty to naprawdę czytasz?
          Bo ja tak jak napisałam: jesli potrzebny mi numer paczki to otwieram maila, przebiegam oczami do numeru/linku, resztę ignoruję. Nawet jeśli napisaliby do mnie „paczka Waszej Wysokości zmierza wielbłądem”, nie wiedziałabym…
          • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:55
            pleszkazlasu napisała:

> Ale ty to naprawdę czytasz?

Ja bardzo szybko czytam, czasem szybciej, niżbym chciała.
            • pleszkazlasu Re: Frrru paczucha 05.11.25, 23:17
              Ja też, mam nawet papier na szybkie czytanie.
              Ale właśnie dlatego nie fiksuje sie na niepotrzebnych informacjach tylko lecę wzrokiem do tego, czego szukam.
              • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 05.11.25, 23:20
                pleszkazlasu napisała:

> Ja też, mam nawet papier na szybkie czytanie.
                > Ale właśnie dlatego nie fiksuje sie na niepotrzebnych informacjach tylko lecę w
                > zrokiem do tego, czego szukam.

A nie, to ja mam z natury i po prostu bardzo szybko czytam.

Skanować tekst też mi się zdarza, ale musi być solidnie długi i muszę szukać konkretnej informacji.
                • pleszkazlasu Re: Frrru paczucha 06.11.25, 08:59
                  To skanuj, nie wgłębiaj się.
                  Możesz zmrużyć oczy, wtedy trochę tekst się zaciera, ale numer wyłapiesz.
    • kk345 Re: Frrru paczucha 05.11.25, 21:36
      Prawdę mówiąc bardziej razi mnie paskudne i niegramatyczne "co ematka", niż "fruuu paczucha".
      • kaki11 Re: Frrru paczucha 06.11.25, 08:40
        Urocze, zwłaszcza u forumki która tak lubi biegać po wątkach i poprawiać innych 😅
    • kocynder Re: Frrru paczucha 05.11.25, 21:39
      Wkurza mnie, oceniam jako mało profesjonalne. Podobnie jak informacje mailowe "Twoja paczuszka już do ciebie leci i dajemy ci słowo, że nie ogląda się za siebie!". Jeśli jednak zamówienie jest realizowane poprawnie, bez opóźnień i innych "schodów" - mam w nosie, że firma jest infantylna w komunikacji. No jest, co zrobić, po zakupie szczotek, kilograma pierza albo elektrycznej golarki do dywanów mogę zapomnieć o jej istnieniu - przynajmniej do kolejnego zamówienia.
      • zosia_1 Re: Frrru paczucha 07.11.25, 06:00
        Tekst "Twoja paczuszka już do ciebie leci i dajemy ci słowo, że nie ogląda się za siebie!" dostaje bez zdrobnien " paczuszka" tylko " paczka" . Dla mnie tekst b. fajny. Lepszy niż proste i zwiezłe" Twoja paczka została do Ciebie wysłana", a po kliknięciu w śledzenie przesyłki po 7 godzinach okazuje się, że nie jest nawet nadana
    • wegekotlecik Re: Frrru paczucha 05.11.25, 21:42
      Nie zwracam uwagi na to, co tam w mailu generowanym przez automat napisano. Do śledzenia paczki mam aplikację inpostu. Nie wiem, czy w aplikacji jest napisane frrru paczucha, adios paczko czy inne zabawne teksty, bo to nie ma żadnego znaczenia w moim życiu
      • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 05.11.25, 21:51
        wegekotlecik napisała:

> Nie zwracam uwagi na to, co tam w mailu generowanym przez automat napisano. Do
        > śledzenia paczki mam aplikację inpostu.

Ja zwracam, bo nie mam apki, tylko zwyczajny mail, na który firma wysyła mi informacje.
        • wegekotlecik Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:35
          To załóż apkę, problem rozwiązany!
          • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Frrru paczucha 06.11.25, 22:01
            Sądzisz, że wszystkie paczki wysyłane są InPostem?
    • aksolot1 Re: Frrru paczucha 05.11.25, 21:44
      Nie tyle zachwycam się, co łapię konwencję, i na luzie finalizujemy zlecenie.
      Nie traktowanie życia zbyt poważnie, poczucie humoru, dystans do siebie to umiejętności, które pozwalają patrzeć na świat z życzliwością
      tongue_out
      • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 05.11.25, 21:49
        poczucie humoru

Poczucie humoru to ja mam. Tylko objawiam je w towarzystwie bliskich ludzi, a nie w kontancie ze sklepem, od którego oczekuję bardziej sformalizowanych komunikatów.
        • aksolot1 Re: Frrru paczucha 05.11.25, 21:53
          Jakby ci tu... nie brzmisz przekonująco, ale ok.
          • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 05.11.25, 21:55
            aksolot1 napisała:

> Jakby ci tu... nie brzmisz przekonująco, ale ok.
            >
            Cóż, nie zaliczasz się do bliskich mi ludzi, a gdyby nawet... całe forum czyta.
            • aksolot1 Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:01
              uff.. i bogom dzięki
        • princesswhitewolf Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:01
          Na zachod od Polski wiele sklepow ma taki nie formalny styl komunikacji, lekko zabawny i nikt nie zachowuje sie jakby nastapila obraza majestatu.

To nie urzad, to sklep
          • kocynder Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:13
            Widzisz, dla mnie to nie jest "lekko zabawne", a infantylne i głupie, w komunikacji między dorosłymi. Nie, nie jest to "obraża majestatu", tylko wkurzająca upierdliwość. Wolałabym suchy komunikat "paczka x o nr y nadana dnia z. Przewidywana dostawa dnia ...". Bez debilinych "fruuu", "nie ogląda się za siebie " czy innych temu podobnych.
            • princesswhitewolf Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:16
              Tylko na wschod od odry takie teksty mozna przeczytac.
          • kandyzowana3x Re: Frrru paczucha 06.11.25, 08:22
            Oczywiście, że zawsze i wszędzie i w każdym kraju znajdują się ludzie, którym to przeszkadza. Często to cecha charakteru, jeszcze częściej przychodzi z zaawansowanym wiekiem, tak jak używanie wielkich kwantyfikatorów i zwrotów " na zachodzie " smile.
    • aankaa Re: Frrru paczucha 05.11.25, 21:54
      jest mi najzupełniej obojętne czy dostanę wiadomość "Pani zamówienie jest w trakcie kompletowania i zostanie wysłane w następnym dniu roboczym", czy "fru paczucha, z pewnych źródeł wiemy, że nie ogląda się za siebie". Mam dostać przesyłkę w uzgodnionym terminie. A jak mnie o tym powiadomią to mi wisi

niemniej... nazwa firmy wciąż była ozdobiona czapeczką, listeczkami oraz muchomorkiem.

może przestawili się na tryb świąteczny?
      nieraz warto wyjąć kijek...
      • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 05.11.25, 21:57
        aankaa napisała:

> jest mi najzupełniej obojętne czy dostanę wiadomość "Pani zamówienie jest w tra
        > kcie kompletowania i zostanie wysłane w następnym dniu roboczym", czy "fru pacz
        > ucha, z pewnych źródeł wiemy, że nie ogląda się za siebie". Mam dostać przesyłk
        > ę w uzgodnionym terminie. A jak mnie o tym powiadomią to mi wisi
        >
        > niemniej... nazwa firmy wciąż była ozdobiona czapeczką, listeczkami oraz muchom
        > orkiem.

>
        > może przestawili się na tryb świąteczny?

Czapeczka i muchomorek nie wiążą się z żadnymi świętami.

Rozumiem, że pisząc o wyjęciu kijka nie dajesz mi prawa do moich odczuć?

• heca007 Re: Frrru paczucha 05.11.25, 21:58
          Może lubili w dzieciństwie Żwirka i Muchomorka wink
        • aksolot1 Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:00
          Ranyyy, w każdym zdaniu brzmisz tak sztywno, że czytając cię człowiek staje na baczność-
          czy ty uśmiechasz się czasem? poza gronem swoich znajomych? tak po prostu i bez powodu?
          Nie odpowiadaj, odpuść, bo nie wiem jak "wytrzymię" na tej karuzeli śmiechu
          • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:05
            aksolot1 napisała:

> Ranyyy, w każdym zdaniu brzmisz tak sztywno, że czytając cię człowiek staje na
            > baczność

Może mam jakieś powody? Niemożliwe, prawda?

-
            > czy ty uśmiechasz się czasem? poza gronem swoich znajomych? tak po prostu i bez
            > powodu?
            > Nie odpowiadaj, odpuść, bo nie wiem jak "wytrzymię" na tej karuzeli śmiechu
            >
            >
            Twoje niemiłe wpisy mają mnie zmotywować do wyluzowania?
            • marta.graca Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:11
              Jestem od lat na forum, ale nie przypominam sobie ani jednego twojego miłego wpisu.
              • majenkirr Re: Frrru paczucha 07.11.25, 14:14
                marta.graca napisała:
                Jestem od lat na forum, ale nie przypominam sobie ani jednego twojego miłego wpisu.

Ouch!😅
              • nastarana Re: Frrru paczucha 09.11.25, 01:16
                marta.graca napisała:

> Jestem od lat na forum, ale nie przypominam sobie ani jednego twojego miłego wp
                > isu.
                >

Tak samo. Nie ma bardziej irytującej forumki niż ona. I to jej kretynskie przyczepianie się do każdej literówki, kiedy sama pisze niechlujnie. Dramat.
            • princesswhitewolf Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:25
              A mile bylo co napisalas do tego sklepu? Zupelnie niepotrzebne
        • aankaa Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:07
          Rozumiem, że pisząc o wyjęciu kijka nie dajesz mi prawa do moich odczuć?

ależ daję, ale - jednocześnie - proponuję trochę luzu. Nawet w kontaktach ze sklepem sprzedającym ścierki, szczotki, mopy itp.
          Z drugiej strony - zamawiam takie produkty -->> czeka mnie sprzątanie --> tu nie ma miejsca na śmichy-chichy big_grin
          • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:09
            aankaa napisała:

> Rozumiem, że pisząc o wyjęciu kijka nie dajesz mi prawa do moich odczuć?
            >
            > ależ daję, ale - jednocześnie - proponuję trochę luzu. Nawet w kontaktach ze sk
            > lepem sprzedającym ścierki, szczotki, mopy itp.

No dobrze, ale ja to odbieram tak, że oni mi tę formę narzucają.

Gdybyśmy się z firmą polubili i pisali sobie miłe rzeczy - aaaa, to co innego.
            • aankaa Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:21
              ja to odbieram tak, że oni mi tę formę narzucają

nie pozostaje ci nic innego jak wysłanie maila "Szanowni Państwo, nie życzę sobie takiej formy komunikacji. Kupuję szczotki do szorowania i ścierki. To nie jest prywatna korespondencja"
              • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:24
                aankaa napisała:

> ja to odbieram tak, że oni mi tę formę narzucają
                >
                > nie pozostaje ci nic innego jak wysłanie maila "Szanowni Państwo, nie życzę sob
                > ie takiej formy komunikacji. Kupuję szczotki do szorowania i ścierki. To nie je
                > st prywatna korespondencja"

Nie wiem, czemu musisz się przyp... Maila wysłałam, treść jest w poście założycielskim.

>
                • kk345 Re: Frrru paczucha 06.11.25, 12:21
                  W sumie symptomatyczne, że całkowicie neutralny wpis aankii odebrałaś jako przyp..nie się.
            • wegekotlecik Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:46
              taki-sobie-nick napisała:

>
              > No dobrze, ale ja to odbieram tak, że oni mi tę formę narzucają.

Ale nikt ci nie narzuca korzystania z usług firmy. A możesz też iść do sklepu stacjonarnego i wtedy żadnych głupich sformułowań w mailu nie będzie
              • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:56

>
                > Ale nikt ci nie narzuca korzystania z usług firmy.

Serio nie rozumiesz?

• kaki11 Re: Frrru paczucha 06.11.25, 08:38
              A Ty im narzucasz swoją. Ba, gdyby pisali do ciebie formalnie, to też by ci taką narzucili.
              No tak już jakoś jest, ze sklep wysyłając korespondencję do kupującego, "narzuca" na to jakąś formę. Tę ktora jest przyjęta przez sklep i nie ma nic wspolnego z tobą osobiście.
              • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 06.11.25, 20:47
                kaki11 napisał(a):

> A Ty im narzucasz swoją. Ba, gdyby pisali do ciebie formalnie, to też by ci tak
                > ą narzucili.

Możliwe, niemniej ogólnie przyjętą formą w komunikacji klient-sklep jest forma neutralna. Takiej też się spodziewałam.

Poza tym jest to konkretny rodzaj poczucia humoru, klientowi może odpowiadać inny.
                • aqua48 Re: Frrru paczucha 08.11.25, 15:35
                  Sklep nie bierze odpowiedzialności za to czego się spodziewałaś, ani też nie wymaga od klientów kontynuacji dialogów w żartobliwym tonie. W handlu głosuje się nogami, nie mailami. Jeśli coś Ci nie odpowiada to nie kupuj tam, im więcej będzie podobnie rozczarowanych klientów tym większe prawdopodobieństwo że firma zweryfikuje sposób prowadzenia swojej działalności, w tym komunikację z klientami.
                  • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 08.11.25, 22:43
                    aqua48 napisała:

> Sklep nie bierze odpowiedzialności za to czego się spodziewałaś.

Ależ nie musi.

Wystarczy, jak setki innych sklepów, stosować uznaną formę komunikacji z klientem, a nie silić się na dowcip.
                    • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 08.11.25, 22:44
                      *wystarczy, żeby jak setki innych sklepów, stosował... poprawka.
                    • aqua48 Re: Frrru paczucha 08.11.25, 22:55

> > Sklep nie bierze odpowiedzialności za to czego się spodziewałaś.
                      >
                      > Ależ nie musi.
                      >
                      > Wystarczy, jak setki innych sklepów, stosować uznaną formę komunikacji z
                      > klientem, a nie silić się na dowcip.

Ale tego też nie musi.
            • 152kk Re: Frrru paczucha 06.11.25, 12:03
              "ja to odbieram tak, że oni mi tę formę narzucają"
              Możesz zmienić swoje myślenie, bo nie ma żadnej logiki w tym twoim założeniu, że przyjęcie przez kontrahenta jakiejś konwencji l komunikacji, to narzucanie jej tobie. Oni mogą pisać w swoim stylu, a ty w swoim. W ogóle - zwykle zamawiając szczotki przez internet nie musisz w żadnym stylu odpisywać na powiadomienia (zapewne automatyczne), bo w ogóle nie musisz im odpowiadać, na ogół wystarczy, że odbierzesz paczkę .
    • heca007 Re: Frrru paczucha 05.11.25, 21:57
      Dziwi mnie to trochę ale nie biorę tego do siebie. Taki mają styl i już. Jak rzeczy mi się podobają to zamawiam dalej i przełykam ten sposób kominikacji wink Inpost też trochę czymś podobnym zalatuje.
    • princesswhitewolf Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:00
      >Przy drugim mailu, którego tytuł zaczynał się od owego "Frrrru", nie wytrzymałam i zapytałam, czy mają może mniej "zabawny" sposób komunikacji z klientem.

Tak,Polacy slyna z braku luzu i zawsze sa nadmiernie formalni
      • aankaa Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:58
        nie uogólniaj, proszę smile Póki co tylko 3-4 forumki napisały, że nie jest to forma korespondencji ze sklepem internetowym, którą akceptują
    • borsuczyca.klusek Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:01
      Mam to w dudzie
      • marta.graca Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:12
        Ja tak samo. Oby tylko takie problemy pierwszego świata mnie spotykały.
    • kamin Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:19
      Nie przeszkadza mi. Grunt żeby paczka doszła.
      • aankaa Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:26
        sklep po zakończeniu transakcji powinien napisać "Szanowna Pani, otrzymaliśmy informację, że przesyłka została doręczona. Mamy nadzieję, że nasze produkty spełnią Pani wymagania" Logo, oczywiście, bez listków, czapeczek czy innych pierdółek
        • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:29
          aankaa napisała:

> sklep po zakończeniu transakcji powinien napisać

Czemu ty się nieustająco przyp... i czemu tylko do mnie? Może się przyp... do Kocynder?

Tak, nie lubię nagłego odchodzenia od przyjętej formy, zwłaszcza bez powodu. Taka jestem okropna.
          • princesswhitewolf Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:33
            ...zalozylas watek ( a nie kocynder) i dziwisz sie ze ludzie sie wypowiadaja niekoniecznie popierajac cie?

Oczekiwalas ze tylko beda pochwalne wpisy?
            • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:36
              princesswhitewolf napisała:

> ...zalozylas watek ( a nie kocynder) i dziwisz sie ze ludzie sie wypowiadaja ni
              > ekoniecznie popierajac cie?
              >
              > Oczekiwalas ze tylko beda pochwalne wpisy

Forumce Kocynder też się ta forma nie podoba i nikt jej nie rusza.

Nie oczekiwałam. Natomiast dziwi mnie, że po tym, jak próbuję wyjaśnić swoje postępowanie, osoba nadal się przyp... albo pisze złośliwości.
              • princesswhitewolf Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:55
                Bo TY a nie ona zalozyla watek. Wiec TOBIE odpowiadają.

No nadal z toba rozmawia a nie przyp.. ja nie widze Przyp....
                Po prostu ma inna opinie.
          • aankaa Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:36
            Co ematka? Zachwyca się taką formą komunikacji czy wręcz przeciwnie?

odpowiadam na twój post, nie kocynder
            • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:37
              aankaa napisała:

> Co ematka? Zachwyca się taką formą komunikacji czy wręcz przeciwnie?
              >
              > odpowiadam na twój post, nie kocynder
              >
              To niech odpowie Kocynder. Kocynder się też nie zachwyca.
          • aankaa Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:37
            nie lubię nagłego odchodzenia od przyjętej formy, zwłaszcza bez powodu

ależ oni tą formę przyjęli od samego początku
            • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:38
              aankaa napisała:

> nie lubię nagłego odchodzenia od przyjętej formy, zwłaszcza bez powodu
              >
              > ależ oni tą formę przyjęli od samego początku
              >
              nie jest to przyjęta forma w przypadku sklepu
              • aankaa Re: Frrru paczucha 05.11.25, 23:02
                akurat ten sklep przyjął taką formę. Następnym razem kup szczotki/ścierki w takim "ę, ą"
                • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 05.11.25, 23:05
                  aankaa napisała:

> akurat ten sklep przyjął taką formę. Następnym razem kup szczotki
                  > /ścierki w takim "ę, ą"
                  >
                  Ę ą powiadasz? Czyli jak w sklepie ci mówią "dzień dobry" a nie "witamy zaj...istą klientkę" to są "ę ą"?
                  • aankaa Re: Frrru paczucha 05.11.25, 23:21
                    od "dzień dobry" do "zaje...stej klientki" jest dość daleko. Ale pewnie tego nie zrozumiesz. Następnym razem kup ścierki w innym sklepie, szkoda nerwów. Chyba, że w trakcie porządków musisz dostać "fq..va" i te maile ze sklepem ci go dadzą big_grin
                    • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 05.11.25, 23:23
                      aankaa napisała:

> od "dzień dobry" do "zaje...stej klientki" jest dość daleko. Ale pewnie tego ni
                      > e zrozumiesz.

Aleś się przypięła. To już ósmy post, który piszesz na okoliczność.
                      • aankaa Re: Frrru paczucha 05.11.25, 23:39
                        a ty ochoczo i, obawiam się, całkiem na serio na niego odpisujesz big_grin
                        • ponis1990 Re: Frrru paczucha 08.11.25, 08:11
                          Hehe, apropos ,,zajeb*stych rzeczy" to była u nas w mieście ,,Zaje*bista pizza" i rozbawiło mnie, jak zamawiałam przez telefon i odebrała babka mówiąc ,,Zajebi*sta pizza" po czym dalej formalnie ,,w czym mogę pomóc"? smile
                          • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 08.11.25, 21:42
                            ponis1990 napisała:

> Hehe, apropos ,,zajeb*stych rzeczy" to była u nas w mieście ,,Zaje*bista pizza"
                            > i rozbawiło mnie, jak zamawiałam przez telefon i odebrała babka mówiąc ,,Zajeb
                            > i*sta pizza" po czym dalej formalnie ,,w czym mogę pomóc"? smile
                            >
                            No i prawidłowo, ale ja bym u nich nie kupowała, jestem przeciw uprawomocnianiu językowemu wulgaryzmów
              • pleszkazlasu Re: Frrru paczucha 05.11.25, 23:04

> nie jest to przyjęta forma w przypadku sklepu

Jest przyjęta przez ten sklep i co im zrobisz? 😂

Bardzo jesteś sztywna, i nie mam na myśli tylko twoich poglądów na temat stylu komunikacji sklepu.
                Jesteś neuroatypowa? Serio pytam.
                • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 05.11.25, 23:07
                  Jest przyjęta przez ten sklep i co im zrobisz? 😂
                  >
                  > Bardzo jesteś sztywna, i nie mam na myśli tylko twoich poglądów na temat stylu
                  > komunikacji sklepu.
                  > Jesteś neuroatypowa? Serio pytam.

A gdybym była, tobyś się odp... i nie pisała, że jestem sztywna? Serio pytam.
                  • pleszkazlasu Re: Frrru paczucha 06.11.25, 08:09
                    Pytam, bo była tu niedawno dyskusja o tym, że jak ktos ma jakieś ograniczenia, to należy go traktować inaczej, również na forum. Wiec jeśli masz, to napisz, może to zmieni odbiór tego, co i jak piszesz.
                    • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 06.11.25, 20:39
                      pleszkazlasu napisała:

> Pytam, bo była tu niedawno dyskusja o tym, że jak ktos ma jakieś ograniczenia,
                      > to należy go traktować inaczej, również na forum. Wiec jeśli masz, to napisz, m
                      > oże to zmieni odbiór tego, co i jak piszesz.

Słowo-klucz MOŻE. Jak znam ematkę, to nadal będzie się przyp..., tylko już wiedząc, czego się trzymać. To mnie nie interesuje.

A ty sama, czy przestałabyś się czepiać?
                      • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 06.11.25, 20:44
                        Ktoś powyżej zmuszał mnie do wyluzowania się. Znakomita metoda, wtedy usztywniam się jeszcze bardziej. Należy dać mi spokój.

Ta sama osoba kazała mi udowadniać, że się uśmiecham i mam poczucie humoru [tak, inaczej to ujęła]. Już się rozpędziłam.
                        • beneficia Re: Frrru paczucha 07.11.25, 08:42

> Ktoś powyżej zmuszał mnie do wyluzowania się. Znakomita metoda, wtedy usztywnia
                          > m się jeszcze bardziej. Należy dać mi spokój.
                          >
                          Naprawdę myślisz, że świat się przejmuje, co tobie NALEŻY? 😁
                          Idź w końcu do jakiejś roboty i przestań żerować na tej swojej biednej matce, otrzeźwiejesz.
                        • m_incubo Re: Frrru paczucha 08.11.25, 07:16

> Ktoś powyżej zmuszał mnie do wyluzowania się. Znakomita metoda, wtedy usztywnia
                          >
                          > Ta sama osoba kazała mi udowadniać, że się uśmiecham i mam poczucie humoru [tak
                          > , inaczej to ujęła]. Już się rozpędziłam.

Być może będziesz tym zaskoczona, bo sprawiasz wrażenie męczydupy pozbawionej łączności z Ziemią, ale świat nie będzie tańczył tak, jak mu zagrasz. Należy To przyjąć do wiadomości.
                          • marta.graca Re: Frrru paczucha 08.11.25, 07:24
                            I jeszcze to wielkie oburzenie, że osoba, która jej na oczy nie widziała, ośmiela się ją "zmuszać do wyluzowania". Odklejka i egocentryzm w czystej postaci.
                        • aqua48 Re: Frrru paczucha 08.11.25, 15:39

Jeśli zakładasz post z konkretnym pytaniem na forum, to spodziewanie się że jego uczestnicy "dadzą Ci spokój" jest absurdalne.
                          • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 09.11.25, 01:02

> o uczestnicy "dadzą Ci spokój" ...

Absurdalne to jest nakazywanie komuś wyluzowania się.

A w wątku pytałam o stosunek ematki do formy kontaktu stosowanej przez sklep, a nie o osądzanie MOICH zachowań.
        • memphis90 Re: Frrru paczucha 10.11.25, 09:25
          >Logo, oczywiście, bez listków, czapeczek czy >innych pierdółek
          Chcesz narzucać formie jakiego logo ma używać? Firma ma dostosowywać logo do życzenia klienta? Może jeszcze foch i tupanie nóżkami na Google, kiedy zmienia sezonowo logo na inne? 🤔
    • aqua48 Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:22
      Cóż, gdyby paczuchą miała do mnie przyfruuunąć urna na prochy bliskiej osoby i gdyby na dodatek przybyła po planowanej dacie pogrzebu, to mogłabym się zdenerwować. Ale do innych towarów nie mam tak formalnego podejścia.
      • aankaa Re: Frrru paczucha 05.11.25, 23:04
        big_grin
    • nastarana Re: Frrru paczucha 05.11.25, 22:46

> Co ematka?

Naucz się najpierw pisać po polsku, a później krytykuj innych. Co jeden post to bardziej niechlujny, strasznie piszesz…
    • semihora Re: Frrru paczucha 06.11.25, 06:37
      Olewam takie rzeczy. Ani mnie to grzeje, ani ziębi. Efekt się liczy (szybko i sprawnie wysłana oraz dostarczona paczka), a nie teksty w mailu - jeśli tylko jest konkret w postaci numeru paczki i danych dotyczących dostarczenia, to zwisa mi zwiędłym kalafiorem, czy napiszą "frrrru", czy niezwykle profesjonalnie.
    • profes79 Re: Frrru paczucha 06.11.25, 06:51
      Już kiedyś pisałem, że jestem w stanie znieść infantylne maile i paczuchy o ile to oznacza odbiór paczki bez dwugodzinnego stania w kolejce w lokalnym oddziale PP.
    • sueellen Re: Frrru paczucha 06.11.25, 07:57
      To brzmi tak jakby pracownik właśnie odkrył chatgpt i postanowił sprawdzić jego możliwości.
    • primula.alpicola Re: Frrru paczucha 06.11.25, 08:31
      Yhm, głupawe, ale aż tak się odpalić, żeby pisać do sklepu, to trzeba mieć Twój mindset.
      • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 06.11.25, 20:51
        primula.alpicola napisała:

> Yhm, głupawe, ale aż tak się odpalić, żeby pisać do sklepu, to trzeba mieć Twój
        > mindset.

Więcej tolerancji dla mojego mindsetu!
        • marta.graca Re: Frrru paczucha 06.11.25, 20:52
          Nie wspominam o nadmiarze czasu i braku poważniejszych problemów.
    • kaki11 Re: Frrru paczucha 06.11.25, 08:33
      Jest mi dokładnie obojętne, w jakiej formie sklep wyśle mi email z informacją o przesyłce. I jak rozumiem, ze ludzie mogą mieć swoje preferencje i jedni wolą formalnie a inni na luzie, tak pisania w tej sprawie do sklepu nie - zupełna pierdoła, nie obrażająca, nie szkodliwa, i będąca jakąś tam wymyśloną polityką komunikacyjną sklepu, czyli coś absolutnie niewymagające nic poza pomyśleniem "o matko, znowu..." i przestaniem o tym myśleć, a nie pisania emaili, które w sumie w najlepszym wypadku rozbawią kogoś od obsługi klienta, że ktoś jest tak czepialski. Serio, trochę luzu. 
      • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 06.11.25, 20:53
        Serio, trochę luzu. 

Załóżmy, że mnie akurat męczy taka forma kontaktu z klientem? Nie mam do tego prawa, bo ty i 50 osób macie inaczej?
        • primula.alpicola Re: Frrru paczucha 08.11.25, 22:35
          Masz, ale sklepu to nie interesuje.
          • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 08.11.25, 22:41

> Masz, ale sklepu to nie interesuje.

Jak najbardziej ich interesuje! Zmienili formę i teraz rozmawiamy normalnie.

A w tym podwątku rozmawiam z Kaki, nie ze sklepem, więc twój wtręt jest od rzeczy.
            • primula.alpicola Re: Frrru paczucha 09.11.25, 07:46
              Zabroń mi pisać
              • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 09.11.25, 20:03

> Zabroń mi pisać.

Ależ wypisuj różne dyrdymały.

Odnośnie "o autyzmie nie pisała" - forum ematka to nie lekarz, żeby opowiadać o wszystkich sprawach zdrowotnych.
    • figaaga Re: Frrru paczucha 06.11.25, 09:20
      Czasem mnie te teksty bawią, czasem wychodzi cringe, ale na ogół ignoruję, a najbardziej mnie interesuje kiedy będzie dostawa. Ale rozumiem, że taka forma komunikacji jest częścią wizerunku marki, widać trafia do odbiorców więc dlaczego nie.
      Moje ulubione "wiozę twóją paczkę" na samochodach inpostu, zawsze jakoś milej przepuścić w korku smile
      • heca007 Re: Frrru paczucha 06.11.25, 09:30
        Widziałam kiedyś naklejkę na ciężarówce- wiozę twoją przesyłkę ale jakiś uj się przede mną wlecze tongue_out (to nie był inpost).
    • kanna Re: Frrru paczucha 06.11.25, 09:43
      Maja durny styl.
      Nie zajmuje się bzdetami (typu pisanie nich...) , sprawdzam, kiedy paczka będzie, i tyle.
      • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 06.11.25, 20:50
        kanna napisała:

> Maja durny styl.
        > Nie zajmuje się bzdetami (typu pisanie nich...) , sprawdzam, kiedy paczka będzi
        > e, i tyle.
        >
        Paczka już jest. Przysłali nie taki produkt, hehe.
    • 152kk Re: Frrru paczucha 06.11.25, 11:21
      Jest mi całkowicie obojętne, jak kto pisze, dopóki komunikat jest dla mnie zrozumiały i nie obraźliwy.
    • rb_111222333 Re: Frrru paczucha 06.11.25, 11:42
      Nie podoba mi się. Nie podoba mi się również włączanie emotikonek do takich oficjalnych, służbowych korespondencji. W starym przedszkolu córki celowała w tym dyrektorka i w efekcie dostawaliśmy maile w stylu "W tym tygodniu w naszym przedszkolu panuje epidemia ospy smile " W pobliskiej kawiarni panie z obsługi "tykają" klienta i też mnie to razi.
      • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 09.11.25, 01:05
        "W tym tygodniu w naszym prze
        > dszkolu panuje epidemia ospy smile "

Dobre.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka