Dodaj do ulubionych

Frrru paczucha

• bezmiesny_jez Re: Frrru paczucha 06.11.25, 11:46
      >Przy drugim mailu, którego tytuł zaczynał się od owego "Frrrru", nie wytrzymałam i zapytałam, czy mają może mniej "zabawny" sposób komunikacji z klientem.

I myślisz, że człowiek z obsługi klienta decyduje o strategii komunikacji firmy? Czy może myślisz, że przekaże Twoją wiadomość do menedżera marketingu albo zarządu, a oni wszyscy z zadumą się nad nią pochylą?

>Co ematka? Zachwyca się taką formą komunikacji czy wręcz przeciwnie?

Mam w dudzie, ważne, żeby paczka była na czas, a w razie problemów istniała ludzka obsługa oprócz botów.
    • majaa Re: Frrru paczucha 06.11.25, 12:00
      Drażni mnie taka infantylność, ale najważniejsze, żeby towar był dobrej jakości, odpowiednio zapakowany i szybko przesłany. Jeśli tak jest, to jakoś bym przebolała te żenujące maile.
      • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 06.11.25, 20:54
        majaa napisała:

> Drażni mnie taka infantylność, ale najważniejsze, żeby towar był dobrej jakości
        > , odpowiednio zapakowany i szybko przesłany. Jeśli tak jest, to jakoś bym przeb
        > olała te żenujące maile.

Towar jest w niewłaściwym rozmiarze.
        • panna_lila Re: Frrru paczucha 07.11.25, 07:03
          To teraz możesz wzmocnić swój komunikat do nich😉, że są nieprofesjonalni zarówno w komunikacji jak i realizacji zadań…

Co to za szczotka?

Ps. Ja się zawsze uśmiecham na komunikat ze sklepu „przyjęliśmy Twoje zamówienie…..nasz kolega Michał dwoi się i troi, żeby sprawnie….

Ja autentycznie zawsze widzę tego Michała🫣
          • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 07.11.25, 19:17
            panna_lila napisała:

> To teraz możesz wzmocnić swój komunikat do nich😉, że są nieprofesjonalni zarów
            > no w komunikacji jak i realizacji zadań…
            >
            >
            > Co to za szczotka?

Do szorowania, typu żelazko. Teraz to ja siedzę szukając paragrafu, bo państwo mają dodatkowo klauzulę abuzywną, że reklamacje tylko w przypadku X lub Y. Prawo polskie natomiast stanowi inaczej.
            >
            >
            • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 07.11.25, 21:53
              Do tego mają bajzel w formularzach.
    • aandzia43 Re: Frrru paczucha 06.11.25, 12:24
      Lata mi to, byle paczucha przyleciała do mnie bezkolizyjnie a komunikacja między mną a firmą latającą była prosta i rzeczowa. Osobiście wolę dystans i stare dobre formy, fruwająca paczucha mnie śmieszy, ale już powszechne zwracanie się do mnie per pani aandziu43 wkurza.
      • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 06.11.25, 20:55
        aandzia43 napisała:

> Lata mi to, byle paczucha przyleciała do mnie bezkolizyjnie a komunikacja międz
        > y mną a firmą latającą była prosta i rzeczowa.

Osobiście wolę dystans i stare d
        > obre formy

Lubię to!
      • kocynder Re: Frrru paczucha 06.11.25, 21:06
        "komunikacja między mną a firmą latającą była prosta i rzeczowa"
        Ale właśnie te wszystkie durnowate "frrru", "oglądanie się przez paczki za siebie" itp właśnie czynią korespondencję pseudodowcipną a nie rzeczową. Proste i rzeczowe to by było coś w rodzaju: "Szanowna Pani. W dniu ... Pani przesyłka została nadana. Numer przesyłki to ... . Prawdopodobny termin dostawy to ... . Z poważaniem. Firma XYZ.
        • aandzia43 Re: Frrru paczucha 07.11.25, 13:48
          Mnie to nie przeszkadza, jakiś taki leciutki szum informacyjny nie zakłócający odbioru konkretów. Widocznie konstrukcja graficzna i słowna informacji jest odpowiednia dla moich dysów, nie gubię się.
          • kocynder Re: Frrru paczucha 10.11.25, 10:46
            Nie chodzi o to, że się gubię, bo nie, ale napisałaś, że wolisz dystans i rzeczowość. No to "frrruuu" i "paczuchy" nie są ani na dystans ani rzeczowe.
            Jak napisałam: nie, mi by się nie chciało pisać w tej sprawie nigdzie, najwyżej na forum jako ciekawostkę. Brak entuzjazmu dla takiej formy nie znaczy, że uważam za obraźliwą czy że nie potrafię odszukać potrzebnych informacji. Po prostu zamiast tych pseudodowcipasów i "zmniejszania dystansu" WOLĘ rzeczowe: "Paczkę o nr ... nadano do pani dn .... . Przewidywana dostawa do dn ..."
        • bezmiesny_jez Re: Frrru paczucha 10.11.25, 10:53
          Można też zainstalować apkę i nie czytać maili od firmy kurierskiej.
    • madame_edith Re: Frrru paczucha 06.11.25, 12:39
      Kompletnie mam gdzieś. Jak towar ok i na czas dochodzi jestem zadowolona, automatycznych maili nie czytam.
    • asia_i_p Re: Frrru paczucha 06.11.25, 12:43
      Odnotowuję "OK, znowu wpuścili ESFP do marketingu", tłumaczę na swój introwertyczny polski czy paczka już jest, czy jej nie ma i przestaję myśleć o temacie.
      • princesswhitewolf Re: Frrru paczucha 07.11.25, 10:48
        A co ty jestes s Myers Briggs. Z ciekawosci pytam. Ja jestem ESFJ a czasami acz rzadzisj ENFJ. Ciekawi mnie jak ty wychodzisz
        • asia_i_p Re: Frrru paczucha 07.11.25, 15:11
          INFJ, konsekwentnie w każdym podejściu.
        • memphis90 Re: Frrru paczucha 10.11.25, 09:36
          Ja też ESFJ.
    • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 06.11.25, 21:17
      Update.

Państwo są cwaniutcy i twierdzą, że reklamacje można składać w przypadku "ukrytych wad produktu" i nieodpowiedniego zapakowania produktu. Wtedy firma zwraca "udokumentowany koszt przesyłki" (ciekawe jak go udokumentować).

• kamin Re: Frrru paczucha 06.11.25, 21:23
        Koszt przesyłki możesz odokumnetowqć np paragonem za jej nadanie, albo potwierdzeniem przelewu z banku. To zależy od tego jak płaciłaś, ale nie powinno byc trudne.
        • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 06.11.25, 21:27
          kamin napisał(a):

> Koszt przesyłki możesz odokumnetowqć np paragonem za jej nadanie

I co z tym paragonem? Zeskanować? Umieścić w następnej przesyłce? A może w tej samej?
          • panna_lila Re: Frrru paczucha 07.11.25, 07:06
            Jak płaciłaś to był wskazany koszt przesyłki, możesz zrobić zrzut ekranu i wysłać mailem plus dołączyć wydruk do przesyłki
        • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 06.11.25, 21:29
          A swoją drogą nie mogę składać reklamacji w związku z niezgodnością towaru z opisem? Bo strona e-commerce twierdzi, że mogę, nie mogę tylko znaleźć odpowiedniego paragrafu.
          • majaa Re: Frrru paczucha 07.11.25, 10:30
            taki-sobie-nick napisała:

> A swoją drogą nie mogę składać reklamacji w związku z niezgodnością towaru z op
            > isem?

Oczywiście, że możesz. Zrób tylko od razu zrzut ekranu z opisem, żeby nie było, że go zmienią zanim rozpatrzą reklamacje.
            Widać, że to jakieś nieprofesjonalne pajace, a nie poważny sklep.
            • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 07.11.25, 19:20
              majaa napisała:

> taki-sobie-nick napisała:
              >
              > > A swoją drogą nie mogę składać reklamacji w związku z niezgodnością towar
              > u z op
              > > isem?
              >
              > Oczywiście, że możesz. Zrób tylko od razu zrzut ekranu z opisem

Dziękuję za rzeczowe wsparcie, muszę tylko mieć konkretny paragraf. Zrzut nic nie da, bo oni mają ten produkt akurat w 3 rozmiarach, zamówiłam midi, przysłali mini.
              • m_incubo Re: Frrru paczucha 09.11.25, 08:40
                Po co ci paragraf? Zapłaciłaś za midi, dostałaś mini, chyba nie mają wszystkich rozmiarów w tej samej cenie?
              • memphis90 Re: Frrru paczucha 10.11.25, 09:40
                5 sek Google: prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacja/niezgodnosc/
    • dni_minione Re: Frrru paczucha 06.11.25, 21:23
      Inspirują się stylem Inpostu.
      W Inpoście mnie to nie razi, całkiem lubię ich logotyp i ich sposób komunikowania poszczególnych etapów przewozu paczek. To, co opisujesz, to aż zęby bolą. Ale i tak bym im nie odpisała, szkoda mi czasu i energii na takie drobiazgi.
      • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 06.11.25, 21:28
        dni_minione napisała:

> Inspirują się stylem Inpostu.

Oj za bardzo. W Inpoście jest to znacznie znośniejsze.

To, co opisujesz, to aż zęby bolą.
        • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 07.11.25, 01:18

> dni_minione napisała:
          >
          > > Inspirują się stylem Inpostu.
          >
          > Oj za bardzo. W Inpoście jest to znacznie znośniejsze.

A nie, tu przesadzili:

https://scontent-waw2-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/468155066_10161838180967999_2947162265035727792_n.png?stp=dst-png_s720x720&_nc_cat=109&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_ohc=cbXvLw9Ozb4Q7kNvwFBLw93&_nc_oc=AdniEpaBLSU4KieGigtNnizjBAoOY0xkEWjkhRn2kEWkXa5YwE5852TJHIxC9ZpF4Fk&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent-waw2-1.xx&_nc_gid=xGVT1a3vh4ydAOhogMzrfw&oh=00_Afix1__s3bm9C2XgXD0qLqsBQRdCL_q3muuA_lNmdfLzPw&oe=69132117
      • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 06.11.25, 21:38
        dni_minione napisała:

> Inspirują się stylem Inpostu.
        > W Inpoście mnie to nie razi, całkiem lubię ich logotyp i ich sposób komunikowan
        > ia poszczególnych etapów przewozu paczek. To, co opisujesz, to aż zęby bolą. Al
        > e i tak bym im nie odpisała, szkoda mi czasu i energii na takie drobiazgi.

Eeee, dzięki temu teraz piszą do mnie normalnie. Wyobraź sobie, że tym językiem rozmawiasz o niezgodności towaru z opisem.

"Paczucha fruuu z powrotem, zwrot kaski" czy jak?!
        • dni_minione Re: Frrru paczucha 07.11.25, 22:39
          Nie, takie firmy zazwyczaj przestają być urocze i zabawne, gdy pojawia się jakikolwiek zgrzyt na linii z klientem. Patrząc po opiniach, Inpost nie jest wyjątkiem i robi uniki, gdy coś jest nie tak.
          • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 08.11.25, 01:17
            dni_minione napisała:

> Nie, takie firmy zazwyczaj przestają być urocze i zabawne, gdy pojawia się jaki
            > kolwiek zgrzyt na linii z klientem. Patrząc po opiniach, Inpost nie jest wyjątk
            > iem i robi uniki, gdy coś jest nie tak.

Na razie odesłałam im produkty i patrzę, gdzie coś takiego kupić stacjonarnie.
    • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 06.11.25, 21:36
      Ruszyła kolejna paczka z kolejnej firmy. Ci z kolei nie komunikują się w ogóle, ale paczkę wysłali szybciutko, czyżby z powodu płatności za pobraniem? tongue_out

• pleszkazlasu Re: Frrru paczucha 06.11.25, 21:44
        Ty się wczoraj urodziłaś, że ekscytujesz się takimi codziennymi sprawami?
        W życiu nie zamówiłam zadnej paczki za pobraniem, a większość przesyłek do mnie jest nadawana bardzo szybko, część tego samego dnia nawet, bardzo wiele następnego po zamówieniu. Nie wiem, czym tu się podniecać.
        • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 06.11.25, 21:46
          pleszkazlasu napisała:

> Ty się wczoraj urodziłaś, że ekscytujesz się takimi codziennymi sprawami?

Czyżbyś znowu się czepiała? Coś z tą tolerancją ematki niedobrze...

A zamawiam za pobraniem także dlatego, że wtedy nie muszę sobie d... zawracać robieniem przelewu.
          • pleszkazlasu Re: Frrru paczucha 06.11.25, 21:49
            Ale naprawdę uważasz, że paczki za pobraniem są nadawane szybko, a reszta leży w magazynie i czeka?

Czepiam się? Serio, zauważyłaś? Może sama zobacz, jak to fajnie 😂
            • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 06.11.25, 21:55
              pleszkazlasu napisała:

> Ale naprawdę uważasz, że paczki za pobraniem są nadawane szybko, a reszta leży
              > w magazynie i czeka?

Nie wiem.Dlatego napisałam czyżby.
            • kk345 Re: Frrru paczucha 06.11.25, 22:09
              pleszkazlasu napisała:

> Ale naprawdę uważasz, że paczki za pobraniem są nadawane szybko, a reszta leży
              > w magazynie i czeka?
              >
              No przecież każdy magazyn ma osobną halę na paczki za pobraniem, jest umieszczona najbliżej rampy ładunkowej😀
          • primula.alpicola Re: Frrru paczucha 08.11.25, 22:43

>
            >

>
            > A zamawiam za pobraniem także dlatego, że wtedy nie muszę sobie d... zawracać r
            > obieniem przelewu.

Wiesz, niektórym ludziom się zdarza pracować, i wtedy pojawia się problem z płatnością przy odbiorze.
            • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 08.11.25, 22:46

>
              > Wiesz, niektórym ludziom się zdarza pracować, i wtedy pojawia się problem z pła
              > tnością przy odbiorze.

Musiałaś? Bez tego źle się czułaś?

Niektórym ludziom zdarza się pracować zdalnie.
        • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 06.11.25, 21:47
          pleszkazlasu napisała:

> Ty się wczoraj urodziłaś, że ekscytujesz się takimi codziennymi sprawami?

Jakie to znamienne, że nie odpowiedziałaś wprost na pytanie: czy gdybym była w spektrum, przestałabyś się czepiać.
          • pleszkazlasu Re: Frrru paczucha 06.11.25, 21:50
            A ty nie odpowiedziałaś na moje pytanie zadane wcześniej - czy jesteś w spektrum. Gdybys odpowiedziała, to ja bym już nie musiała.
            • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 06.11.25, 21:56
              pleszkazlasu napisała:

> A ty nie odpowiedziałaś na moje pytanie zadane wcześniej - czy jesteś w spektru
              > m. Gdybys odpowiedziała, to ja bym już nie musiała.

Ale widzisz, ja chcę, żebyś ty odpowiedziała niejako z góry.

Jeśli Jasio jest w spektrum, a umowna zbiorowa ematka przyp... się do niego niezależnie od tego, czy to przyzna, czy nie, to po co Jasio ma się przyznawać?
              • pleszkazlasu Re: Frrru paczucha 06.11.25, 23:02
                Dobra, ja mówię pas.
                • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 06.11.25, 23:22
                  pleszkazlasu napisała:

> Dobra, ja mówię pas.

Oj, nie dowiedziałaś się. Wścibska biedulka.
                • primula.alpicola Re: Frrru paczucha 08.11.25, 22:45
                  pleszkazlasu napisała:

> Dobra, ja mówię pas.

Kiedyś tu pisała, że ma nerwicę, o autyzmie nic nie było.
                  Jest strasznie upierdliwa i czepialska, nie wiem czy te cechy są typowe dla nerwic.
                  • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 08.11.25, 22:48
                    primula.alpicola napisała:

> pleszkazlasu napisała:
                    >
                    > > Dobra, ja mówię pas.
                    >
                    > Kiedyś tu pisała, że ma nerwicę, o autyzmie nic nie było.
                    > Jest strasznie upierdliwa i czepialska

A ty jesteś wredna i złośliwa. Ktoś cię zmusza do czytania mnie?
                    • primula.alpicola Re: Frrru paczucha 09.11.25, 07:48
                      Ja bywam, ty jesteś.
                      No i skąd wiesz czy nie czegoś nie mam, diagnozujesz online?
                  • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 08.11.25, 22:58
                    primula.alpicola napisała:

> pleszkazlasu napisała:
                    >
                    > > Dobra, ja mówię pas.
                    >
                    > Kiedyś tu pisała, że ma nerwicę, o autyzmie nic nie było.

Ty za to nie masz ani nerwicy, ani autyzmu, a też się upierdliwie przyp...asz.
                  • marta.graca Re: Frrru paczucha 09.11.25, 08:20
                    Ja mam nerwicę jak coś. Jestem tak czepialska jak taki sobie nick?
              • beneficia Re: Frrru paczucha 07.11.25, 08:47

> Ale widzisz, ja chcę, żebyś ty odpowiedziała niejako z góry.
                >
                Nikogo 😁😁😁
                Idź się leczyć, serio
    • konsta-is-me Re: Frrru paczucha 07.11.25, 01:46
      Nie mam czasu na takie rozkminy , przyjęłabym do wiadomości, zapomniała o tym po chwili.
    • okruchlodu Re: Frrru paczucha 07.11.25, 15:15
      Sorki ale strasznie boomersko to brzmi.😉
      • pleszkazlasu Re: Frrru paczucha 07.11.25, 15:35
        Bez kitu, boomerzy nie są takimi płatkami śniegu, żeby pisać do firmy z takimi głupotami. Jesteśmy za starzy na takie rzeczy… przeżyliśmy imiona na kubkach w Starbuniu i tykanie w Empiku, byle paczucha nas nie rusza 😀
      • kocynder Re: Frrru paczucha 07.11.25, 15:59
        Większość boomerów ma takie rzeczy w zadku. Ok, wkurza (jak np mnie). Tak jak wkurza cała masa innych dupereli, ale w życiu nie przyszłoby mi do głowy pisać w tej kwestii do firmy. Stwierdzę, że mają durną, infantylną formę zwracania się do klienta. Jeśli mnie ktoś zapyta - to uprzedzę, że zanim w mailu znajdzie nr przesyłki będzie się musiał przebijać prze różne "frrruu", "nasz pracownik Marcin już dla ciebie pakuje" i inne pierdolety. Ale co najwyżej skrzywię się z niesmakiem czytając i jeśli byłam zadowolona z zakupu - to kupię ponownie w miarę potrzeb. Właśnie brzmi to strasznie "zetkowsko", a nie boomersko. To zetki we wszystkim doszukują się ataków na siebie i zamachów na swoją wolność, oraz dopieprzają się do każdego słowa, sami nad własnymi nie bardzo panując. wink
        • okruchlodu Re: Frrru paczucha 07.11.25, 17:14
          Eee, to akurat zależy od boomera. Jedni tylko marudzą 'kiedys to bylo', inni dążą do konfrontacji.

Fakt jest faktem, że na przestrzeni lat widzę jak bardzo zmieniła się korespondencja służbowa.

Gdy zaczynałam pracę pisało się 'Szanowny Panie /Z poważaniem'. Teraz już to trąci myszką.

Obecnie przeważa styl półformalny 'Dzień dobry/Pozdrawiam.'

Coraz częściej zauważam styl nieformalny 'Cześć/Siema/Pozdrowionka'. Szczególnie u młodszego pokolenia.

Albo nawet ultra luźny jak w tym przypadku...

Nie dziwi mnie to specjalnie. Wszystko ewoluuje, korespondencja służbowa też.

• taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 07.11.25, 21:18
            A jak na ten język przetłumaczyć słowa"klauzula niezgodną z prawem"?
            • okruchlodu Re: Frrru paczucha 07.11.25, 22:36
              Nie codzienne mam okazję pisać teksty dla centrum obsługi klienta zarządzanego przez menago z GenZ ale spróbuję:

"ta klauzula to takie prawnicze fruu w nieznane"

"ta klauzula poszła na skróty, ale ominęła przepisy"

"ta klauzula zrobiła fruu poza granice obowiązującego prawa i chyba nie zamierza wracać"

W sumie nawet dobra zabawa. Chyba muszę pomyśleć nad nową pracą.🤭
              • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 07.11.25, 22:40
                z GenZ

O!

Jaki to ma wpływ na obsługę klienta?
                • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 07.11.25, 23:03

Pardon, post nieważny. Źle przeczytałam twoją wypowiedź.
              • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 07.11.25, 23:11
                okruchlodu napisała:

> Nie codzienne mam okazję pisać teksty dla centrum obsługi klienta zarządzanego
                > przez menago z GenZ

E tam. Diagnoza na podstawie jednego wątku. A formalnie, jak wiadomo, jestem z pokolenia X.
                • okruchlodu Re: Frrru paczucha 08.11.25, 08:57

> okruchlodu napisała:
                  >
                  > > Nie codzienne mam okazję pisać teksty dla centrum obsługi klienta zarządz
                  > anego
                  > > przez menago z GenZ
                  >
                  > E tam. Diagnoza na podstawie jednego wątku. A formalnie, jak wiadomo, jestem z
                  > pokolenia X.

Nie napisałam, że jesteś boomerem, tylko, że to brzmi boomersko. Oceniam Twoje zachowanie tylko w tej sytuacji a nie całe życie i Ciebie.

Ba, ja też czasami u siebie takie zachowania odkrywam.
                  • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 08.11.25, 20:09
                    OK.
    • ponis1990 Re: Frrru paczucha 08.11.25, 08:05
      Nie przeszkadza mi to jakoś bardzo, jeśli kupuję online jakieś pierdoły, ciuchy szczotki właśnie wink Aleeee. U mnie w mieście jest apteka, w której farmaceuta zachowuje się podobnie przy realizacji recepty. jest to dla mnie dziwne, czuję sie skrępowana, typu kupuję na receptę lekarstwo a on ,,iiijuż pani poszukam lekarstewko, ho ho zobaczymy czy jest" i takie tam zdrobionka, wbija coś na kasę, ,,jedziemy z tym koksem!" - jak są dwa okienka to idę do tego drugiego.
      • memphis90 Re: Frrru paczucha 10.11.25, 09:42
        Moje ulubione… 😂
    • m_incubo Re: Frrru paczucha 08.11.25, 08:10
      Uważam to za zbędne i lekko infantylne, czasami męczące, zwłaszcza gdy ktoś próbuje mnie zapewnić, że pracownicy w podskokach i z radością pakują moje paczki i w każdej zostawiają kawałek serca i duszy, zwłaszcza jeśli chodzi o szczotki i ścierki.
      Ale uważam to za nieszkodliwe i w większości przypadków omijam wzrokiem, zwracam uwagę tylko jeśli z jakiegoś powodu rzeczywiście potrzebuję śledzić drogę paczki czy poszczególne etapy realizacji zamówienia.
      Nie wiem za to jakie substancje musiałabym zażyć lub o jakich zapomnieć, żeby pisać z tego powodu maila do sklepu.
    • terazkasia Re: Frrru paczucha 09.11.25, 09:00
      Olewam to kompletnie, z wiadomości wyławiam tylko potrzebne informacje
    • zapozno23 Re: Frrru paczucha 09.11.25, 22:22
      Jest mi to obojętne lub jeśli jakiś śmieszny tekst to czasem mnie rozbawi.
    • taki-sobie-nick Re: Frrru paczucha 26.11.25, 22:00
      Update:

Zdecydowałam się na przygodę ze zwrotem i odesłałam frupaczuchę, a firma zwróciła mi pieniądze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka