Dodaj do ulubionych

Dorada garnkowa

05.11.25, 22:18
Doradźcie, czy warto nabyć to i to lub to ???
Obserwuj wątek
    • aankaa Re: Dorada garnkowa 05.11.25, 22:31
      wybór od Sasa do Lasa - wygląda na to, że masz 2 stówki do wydania i nie wiesz na co. To ma być prezent?

o żeliwnym garnku napisze ci Mysiulek - jest ich wielbicielką smile
      • tanebo0001 Re: Dorada garnkowa 05.11.25, 22:35
        Jakie od sasa do lasa? Wszystko dotyczy gotowania. Po prostu przejrzałem ich stronę i rozpytuję czy to okazja.
      • mysiulek08 Re: Dorada garnkowa 05.11.25, 22:35
        wlasnie napisalam 😛
    • mysiulek08 Re: Dorada garnkowa 05.11.25, 22:35
      co do nozy i patelni lidla sie nie wypowiem ale co do zeliwnego zlomu ( jako takiego a nie tego konkretnego lidlowskiego) to co chcesz w tym garze gotowac? nie jest to maly gar bedzie ciezki a lidlowski zlom zeliwny jest ponoc ciezszy od zlomu krusetowego * sam typ gara jest przeznaczony glownie do pieczenia w piecu, na palnik to sie zbytnio nie nadaje chyba, ze masz owalny palnik na indukcji
      czyli - jesli zamierzasz piec gesi/kaczki/kurczaki w calosci, czy robic np zapiekanki na trzy dni, albo piec bochen chleba to sobie kup, jesli to odpusc i jesli bardzo chcesz zeliwo, to poszukaj gara w typie marmite kruseta - z czarna emalia, bedzie bardziej uniwersalny

* lubie okreslenie 'zeliwny zlom' wymyslone przez snejki 😎

ps
      mam podobna brytfanke 27cm i uzywam od wielkiego dzwonu
      • mysiulek08 Re: Dorada garnkowa 05.11.25, 22:37
        * jesli nie
      • tanebo0001 Re: Dorada garnkowa 05.11.25, 22:39
        Zamyślałem że do bigosu lub gołąbków. Co prawda robię od wielkiego dzwonu ale jeśli byłaby to okazja to może i bym się skusił bo mam jeszcze większy co jest jeszcze mniej opłacalne...
        • mysiulek08 Re: Dorada garnkowa 05.11.25, 22:46
          do bigosu sie nie sprawdzi, owalny ksztalt ma sens albo w piekarniku albo na owalnym, dopasowanym palniku
          golabki tak, znowu, jesli pieczesz
        • aankaa Re: Dorada garnkowa 05.11.25, 22:52
          Zamyślałem że do bigosu lub gołąbków

a co ma do tego patelnia i nóż?
          • mysiulek08 Re: Dorada garnkowa 05.11.25, 22:53
            chyba chodzi zeliwny gar do tego bigosu czy golabakow 😉
          • tanebo0001 Re: Dorada garnkowa 05.11.25, 22:55
            Nożem kroję kiełbasę do bigosu i podsmażam ją na patelni.
            • aankaa Re: Dorada garnkowa 05.11.25, 23:12
              to dlaczego w startowym nie wymieniasz wszystkiego tylko "albo/albo"?

ps do bigosu (wg mnie, żeby nikt się nie przy...) lepszym dodatkiem jest mięso a nie kiełbasa
              • tanebo0001 Re: Dorada garnkowa 05.11.25, 23:57
                aankaa napisała:

> ps do bigosu (wg mnie, żeby nikt się nie przy...) lepszym dodatkiem jest mięso
                > a nie kiełbasa
                >

a co za różnica?
                • aankaa Re: Dorada garnkowa 06.11.25, 00:09
                  zasadnicza - do gara wrzucasz kawałki zwierzęcia a nie zmielone resztki wszystkiego, co do maszynki wpadło
        • mysiulek08 Re: Dorada garnkowa 05.11.25, 22:52
          wiecej sensu ma taki gar, bardziej uniwersalny

www.lidl.pl/p/silvercrest-patelnia-zeliwna-z-pokrywka-25-cm/p100393065albo

www.lidl.pl/p/gsw-garnek-zeliwny-4-5-l-brytfanna-7-l-brytfanna-2w1-5-4-l-naczynie-do-tagine-2-l/p100290572
          • konsta-is-me Re: Dorada garnkowa 06.11.25, 14:56
            A ja nie polecam tego z Lidla , emalia mi się odłamała na uchwytach, dosłownie po kilku dniach i dwukrotnym użyciu ( myte ręcznie).
    • kropkaa Re: Dorada garnkowa 06.11.25, 00:04
      Będzie zaraz Black Friday. Udaj się do outletu LC i nabyj gar raz, a porządnie.
      • mysiulek08 Re: Dorada garnkowa 06.11.25, 00:55
        Kropkaa a Ty nie masz przypadkiem tego outletu gdzies po drodze?

pozadam do stanu wysokiej goraczki ten rondelek
        www.lecreuset.pl/pl_PL/p/rondel-zeliwo/CI1181.html?dwvar_CI1181_color=cerise
        czerwony (ale przy dobrej cenie kolor ma mniejsze znaczenie) koniecznie w rozmiarze 16cm

bo ja bym byla bardzo mocno chetna smile

u nas nie ma i nie zamierzaja miec - nie wiem dlaczego bo pani z obslugi klienta nie wyjasnila i tak sobie pokombinowalam, ze jakby byla dobra znizka to kupie w PL i kolezanka wsadzi do paczki tongue_out
        • tanebo0001 Re: Dorada garnkowa 06.11.25, 01:02
          Po co ci on? Co będziesz w nim gotować?
          • mysiulek08 Re: Dorada garnkowa 06.11.25, 01:37
            a ta zlosliwosc to w jakim celu? ty pytales o rady co do zalinowanego zeliwa, odpowiedzialm kompletnie nie zlosliwie

nie wiem co bede w nim gotowac ale chce taki rondelek, po prostu smile

mam taki
            www.lecreuset.pl/pl_PL/p/rondel-z-drewniana-raczka-zeliwo/CI1139.html
            jest uroczy, aczkolwiek rzadko go uzywam, bo nie mozna go myc w zmywarce ani uzywac w piekarniku
        • kropkaa Re: Dorada garnkowa 06.11.25, 01:16
          Wpadam do Piaseczna. Ostatnio byłam 3 tygodnie temu, nabyłam kieliszki do białego wina, najpiękniejsze i wino z nich smakuje najlepiej.
          Tak myślę, żeby na BF podskoczyć.
          Nie kojarzę bym go tam widziała uncertain Ale sprawdzę to za pomocą rozmowy telefonicznej i dam znać.
          • mysiulek08 Re: Dorada garnkowa 06.11.25, 01:32
            bylabym dozgonnie wdzieczna 😘
          • mysiulek08 Re: Dorada garnkowa 06.11.25, 01:40
            tez sie na nie czaje smile
            • kropkaa Re: Dorada garnkowa 06.11.25, 01:56
              Tyle, ile już zostało ich wytłuczonych, to nawet nie zliczę. Są bardzo kruche.
              Mam taką anegdotę.
              Kolejna czwórka do prosseco się obróciła w kawałki szkła, a LC miał zamiar wycofać się z produkcji i w Piasecznie już nie było towaru. Szkoda, szkoda, ale lato nadeszło i prosseco trzeba było z czegoś pić. Poszłam więc do Villeroy&Boch i kupiłam podobne. Nie były złe, ale ze szkła, a LC są kryształowe, i jakieś takie nie idealne. Dobra, i tak się wytłuką, a przynajmniej są tanie, pomyślałam. Trzymały się jakby były ze stali, no nikt ich nie pokonał. Na szczęście LC jednak wróciły, uzupełniłam kolekcję, płaciłam jak za mokre zboże, ale cóż, love is love. I przy PIERWSZYM użyciu po zakupie uderzyłam nawet nie pamiętam o co i uszczerbiłam podstawkę. A V&B do tej pory bez skazy...
              • mysiulek08 Re: Dorada garnkowa 06.11.25, 02:22
                to jak tak mam ze 'szklankokieliszkami' chef&sommelier, modelu juz nie produkuja, uzywane sa codziennie ( swietnie woda z nich smakuje) codziennie myte w zmywarce i jak jest 18 szt, tak jest, przeprowadzke przezyly a szklo cienkie i delikatne a z chef te co mi sie podobaja to akurat nie ma u nas
                ale nie mam juz ladnych kieliszkow, bo sie wytlukly
                • mysiulek08 Re: Dorada garnkowa 06.11.25, 02:23
                  * kieliszki, ktore mi sie podobaja
        • kropkaa Re: Dorada garnkowa 06.11.25, 12:24
          Nie ma i chyba nigdy ich w outlecie nie było - akurat dziś jest pani, która pracuje tam wiele, wiele lat.
          Kiedyś, dawno temu były takie jak z drewnianą ale z fenolową rączką, 18 cm.
          Chciałbym 28 cm w kolorze deep teal, w październiku jest -30% przy zakupie za min. 2500 zł. Szukałam chętnych w tym roku i nawet koleżanka była, ale wybrała kolekcję Wicked, a ta oczywiście się nie łapała. No i tak myślałam czy ktoś z forum by czegoś nie chciał, ale potem doszłam do wniosku, że nie będę publicznie ludzi nagabywać big_grin
          Więc jeśli 30% mniej Cię zadowala i nie zmienisz zdania, to za 10 m-cy się umawiamy smile
          • mysiulek08 Re: Dorada garnkowa 06.11.25, 13:55
            dzieki, khmm, za 10miesiecy to ja juz moge nie zyc
            🤣🤣

umowmy sie, ze jak zadna znizka sie po drodze nie trafi, to sie do Ciebie zglosze 😘
            • kropkaa Re: Dorada garnkowa 06.11.25, 14:33
              big_grin
              Na BF mają -20% co roku. Z tym, że mnie przy cenie 28 cm to nie urzadza.
              • kropkaa Re: Dorada garnkowa 06.11.25, 14:35
                Do ndz była ta akcja z -30%, wrr.
                • mysiulek08 Re: Dorada garnkowa 06.11.25, 14:43
                  byla ale rondelek sie nie zalapal
                  teraz tez cos jest -30% ale nic ciekawego nie ma
          • eva_evka Re: Dorada garnkowa 06.11.25, 14:46
            kropkaa napisała:

> Nie ma i chyba nigdy ich w outlecie nie było - akurat dziś jest pani, która pra
            > cuje tam wiele, wiele lat.
            > Kiedyś, dawno temu były takie jak z drewnianą ale z fenolową rączką, 18 cm.
            > Chciałbym 28 cm w kolorze deep teal, w październiku jest -30% przy zakupie za m
            > in. 2500 zł. Szukałam chętnych w tym roku i nawet koleżanka była, ale wybrała k
            > olekcję Wicked, a ta oczywiście się nie łapała. No i tak myślałam czy ktoś z fo
            > rum by czegoś nie chciał, ale potem doszłam do wniosku, że nie będę publicznie
            > ludzi nagabywać big_grin
            > Więc jeśli 30% mniej Cię zadowala i nie zmienisz zdania, to za 10 m-cy się umaw
            > iamy smile

Ja podjadę dzisiaj, bo też muszę kupić kilka garnków. Zobaczę czy coś mi odpowiada i dam znać.
        • andace Re: Dorada garnkowa 07.11.25, 21:59
          Były takie garnki na wyprzedaży Factory to Table w Belgii, jakbym wiedziała to bym Ci kupiła i wysłała! Nie było czerwonych ale były w innych kolorach i chyba poniżej 100 euro, kupiłam 18 cm za chyba 80 euro.

Będę w grudniu jechać do Francji to mogę rozejrzeć się po outletach, i w NL i w BE i w FR.

Napisałam maila na gazetowy.
      • tanebo0001 Re: Dorada garnkowa 06.11.25, 01:01
        Jaki outlet?
        • kropkaa Re: Dorada garnkowa 06.11.25, 01:18
          Outlet Le Creuset.
          Ale znając twój koszulowy gust posądzam cię o zakup najcięższego złomu i żale jaki to badziew przez następne 8 lat.
      • kk345 Re: Dorada garnkowa 09.11.25, 14:43
        kropkaa napisała:

> Będzie zaraz Black Friday. Udaj się do outletu LC i nabyj gar raz, a porządnie.
        To byłaby świetna rada, gdyby ceny nie różniły się tak drastycznie między lidlem a LC...
    • mikams75 Re: Dorada garnkowa 06.11.25, 07:59
      Nie. Owalny garnek jest malo praktyczny i ma niewiele zastosowan a latwo go zastapic czyms innym. Poza tym tego rodzaju garnki sa bardzo ciezkie. Patelnia tez taka sobie, ale nie mialam z powloka miedziana, wiec nie wiem. Noze z lidla sa kiepskie.
      • tanebo0001 Re: Dorada garnkowa 06.11.25, 10:31
        Czyli żeliwniaki tylko do pieczenia kurczaka?
        • kropkaa Re: Dorada garnkowa 06.11.25, 12:29
          Jeśli masz prostokątne pole na kuchence, to owalny możesz mieć. Ale jest niewygodny. Mam LC doufeu, mam pola łączone, a mimo to użyłam go cały 1 raz.
          Więc mogę się założyć, iż możesz nie pobić tego rekordu.
          Le Creuset ma najlżejsze garnki żeliwne ze wszystkich producentów.
          I są robione we Francji a nie przez Schina, jak te lidlowskie.
          • geez_louise Re: Dorada garnkowa 06.11.25, 12:39
            Kupiłam kilka miesięcy temu w lidlu garnek żeliwny okrągły 4,9 litra. Jestem z niego bardzo zadowolona, wszelkie duszonki i pieczonki z niego są naprawdę dobre, a do tego był bardzo ładny - kremowy ze złotymi elementami, żałuję że nie kupiłam całej serii. Nie mam porównania z LC, bo to jednak dla mnie za drogo, ale garnek z lidla był za 119 złotych chyba i tu stosunek jakości do ceny jest fantastyczny.
            • andace Re: Dorada garnkowa 07.11.25, 22:03
              Kupiłam w Lidlu żeliwny garnek do pieczenia chleba, był w promocji za 59 zł, a ja nadal nie mogę się zdecydować czy jest sens żeby wydawać kasę na LC, bo nie użyje tego garnka do niczego innego.

Chleb wychodzi super, więc teraz muszę polować na promocję w LC 🙄
          • tanebo0001 Re: Dorada garnkowa 06.11.25, 13:01
            A taki lub taki ???
            • geez_louise Re: Dorada garnkowa 06.11.25, 13:07
              Ten drugi to chyba tylko inna wersja kolorystyczna mojego. Moim zdaniem fajny i bardzo uniwersalny garnek.
          • mysiulek08 Re: Dorada garnkowa 06.11.25, 13:59
            indukcji nie mam, ale i tak na jednym klasycznym palniku gazowym owalny gar sprawdza sie srednio, owalnej brytfanny uzwam glownie do pieczenia kuraczaka czy wiekszej ilosci miesiwa jak sie gosci spodziewam i czasami chleb

za to bardzo lubie oblong, to byl piorun sycylijski jak ten gar zobaczylam smile jest po prostu idealny
            • andace Re: Dorada garnkowa 07.11.25, 22:07
              Zastanawiam się do czego ten dziwny garnek może się przydać 😂

Na razie mam chyba już wszystko co planowałam kupić, poza garnkiem do ryżu i do chleba w kolorze niebieskim (wymyśliłam sobie że w mieszkaniu w PL będę miała w kuchni żeliwny złom w niebieskim i błękicie).
              Łopatkę silikonową dostałam gratis, za darmo jest ok, ale sama bym tego nie kupiła.
          • andace Re: Dorada garnkowa 07.11.25, 22:01
            LC defoeu mam i nadal nie używany stoi w pudełku, bo nie wiem co w nim gotować. Chyba będzie jako lokata kapitału 😂
    • pitupitt Re: Dorada garnkowa 07.11.25, 11:00
      Shot z Lidla? Zdecydowanie nie. Celuj przynajmniej w wmf.
      • pitupitt Re: Dorada garnkowa 07.11.25, 11:01
        SHIT miało być...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka