Dodaj do ulubionych

Polecajki kuchenne i inne

05.11.25, 22:31
Podzielcie się, proszę, swoimi odkryciami.

Po 30 latach poszukiwań znalazłam garnki idealne! Kõhersen! Patelnia również idealna!!! Po pełnych trzech miesiącach użytkowania mogę stwierdzić, że kocham tę firmś.

Nadal poszukuję idealnej wyciskarki do czosnku o tradycyjnym kształcie
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Polecajki kuchenne i inne 05.11.25, 22:44
      a co potrzebujesz ?

noze arcos polecam
      gadzety typu obieraczki, krajalnice do jajek, tarki itp to leifheit - tez genialna deska do prasowania
      sporo fajnych rozwiazan ma joseph joseph ale cos ostatnio z jakoscia gorzej
      • alpepe Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 10:36
        Ja mam po latach jakichś ceramicznych gówien za milion monet najzwyklejszą obieraczkę Fackelmanna, mowa o tej poprzecznej, najtańsze w kauflandzie i nie dość, że ja jestem zachwycona, tak moja córka, moj mąż do innych mieszkań też zakupił.
      • blokersowa1 Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 17:25
        mi sie ostatnio taka fajna łamana deska od józefa połamała nomen omen, obrazilam sie na firme.
        • taje Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 17:30
          One się zawsze w końcu łamią. Pytanie tylko, jak długo wytrzymają.
          • mysiulek08 Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 17:33
            jedna nawet roku nie wytrzymala, poprzednia duzo dluzej
            • taje Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 17:36
              U mnie 10 lat!
              • mysiulek08 Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 17:40
                10ciu na pewno nie smile moze 4-5
                myte w zmywarce, moze to ma wplyw? najwieksze, owszem maja juz ponad 8lat, ale tez sa rzadziej uzywane
                • taje Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 17:49
                  Plastikowe - zawsze w zmywarce. Teraz zresztą przerzuciłam się na drewniane, więc dylemat jakby odpadł.
        • mysiulek08 Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 17:32
          mnie dwie, najulubiensze male 😤
    • nastarana Re: Polecajki kuchenne i inne 05.11.25, 22:44
      Wyciskarki do czosnku, tylko z ikei
      • eglantine Re: Polecajki kuchenne i inne 05.11.25, 23:04
        Oj, nie zgodzę się, tzn. działa bez zarzutu, ale trudno toto domyć z resztek.
        Odkąd mam oxo, już bym się nie zamieniła. Sprytny patent z wypustkami znacznie ułatwia życie.

• kropkaa Re: Polecajki kuchenne i inne 05.11.25, 23:09
          W tego typu wyciskarkach jakoś czosnek dziwnie ginie.
        • 3-mamuska Re: Polecajki kuchenne i inne 05.11.25, 23:18
          eglantine napisała:

> Oj, nie zgodzę się, tzn. działa bez zarzutu, ale trudno toto domyć z resztek.
          > Odkąd mam oxo, już bym się nie zamieniła. Sprytny patent z wypustkami znacznie u
          > łatwia życie.
          >

Wystarczy nozem przyjechać co tym dziurkowanym i schodzi wszystko samo pod bierzaca woda.
          • eglantine Re: Polecajki kuchenne i inne 05.11.25, 23:27
            Nie, nie wystarczy. Miałam takich kilka, nie przekonasz mnie. smile
            • 3-mamuska Re: Polecajki kuchenne i inne 05.11.25, 23:29
              No nie mam ramiaru, mowie tylko jakim sposobem ja ja czyszczę.
            • nastarana Re: Polecajki kuchenne i inne 05.11.25, 23:36
              Zmień czosnek.
        • mava12 Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 11:08
          >Oj, nie zgodzę się, tzn. działa bez zarzutu, ale trudno toto domyć z resztek

Też zawsze denerwowało mnie to wyskubywanie reszek z wyciskarki. W dodatku w wyciskarce (każdej) część czosnku "uciekała" bokami, w czasie wyciskania, co też mnie denerwowało.
          I dlatego ja korzystam z praski do czosnku. Zgniata czosnek bardzo dobrze a czyści się pod wodą. W dodatku jest mniejsza i łatwiej się przechowuje

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRlgeLIHzbe3toqDgzdntSJbZrlq7jM7WBPcw&s
      • tanebo0001 Re: Polecajki kuchenne i inne 05.11.25, 23:46
        Chyba żartujesz. Jedną złamałem. Ręką.
        • nastarana Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 00:13
          Jejusiu!! Jaki pan jest silny Misiu…
          • tanebo0001 Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 00:23
            Raczej praska słaba...
      • taje Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 09:26
        Też głosuję na Ikeę.
    • kropkaa Re: Polecajki kuchenne i inne 05.11.25, 23:04
      Mam wyciskarkę Le Creuset i zdecydowanie nie polecam. Używam tej zwykłej z Ikei. Co prawda jakość tragiczna, po pierwszym myciu w zmywarce wygąlda jakby bezdomnemu z torby wypadła, ale cóż, lepszej nie ma.
      • mysiulek08 Re: Polecajki kuchenne i inne 05.11.25, 23:08
        gadzety kruseta sa 'takie se' , w sumie nie warte kasy

wyciskarke mam taka ' od ruskich', jak nic 40letnia 🤣 dziala bez zarzutu, tylko myc w zmywarce nie mozna
        • kropkaa Re: Polecajki kuchenne i inne 05.11.25, 23:11
          Ale fakt, błyszczą się cały czas jak wiadomo co.
          Ta z Ikei zmywarka już zaszkodziła więc luzik big_grin
          • mysiulek08 Re: Polecajki kuchenne i inne 05.11.25, 23:14
            po myciu nie zostawia szarego pylu? bo ta moja tak, po pierwszym i ostatnim umyciu jak musialam pracowicie polerowac kazda dziurke, po tym jak mi czosnek szarawy wyszedl, myje tylko recznie
            • kropkaa Re: Polecajki kuchenne i inne 05.11.25, 23:25
              Nie. Tylko czosnek jakoś ginie, znika, mniej jest niż powinno być.
              Używam więc tej z Ikei, mam 3 sitka. Czasem tego LC użyję, skoro leży, po czym utwierdzam się w przekonaniu, że niewypał.
              • mysiulek08 Re: Polecajki kuchenne i inne 05.11.25, 23:33
                o, taka zeliwna i tez sporo czosnku znika 😉 ale mam do niej duzy sentyment

fota z netu
                • kropkaa Re: Polecajki kuchenne i inne 05.11.25, 23:45
                  Moja mamusia taką ma. Oryginał z targu "od Ruskich".
                  • mysiulek08 Re: Polecajki kuchenne i inne 05.11.25, 23:47
                    wlasnie mamuska lata temu mi ja przyslala, jak narzekalam, ze kolejna badziewna kupilam
                    • kropkaa Re: Polecajki kuchenne i inne 05.11.25, 23:50
                      Ja mam zaś taką obieraczkę z tej serii. W domu byłu dwie, jedną zajumałam. Niestety, zdjęcia nie wrzucę, bo mnie już nie będzie, a ono tak big_grin
                      • mysiulek08 Re: Polecajki kuchenne i inne 05.11.25, 23:52
                        chetnie bym taka obieraczke przytulila 🙂
                        • kropkaa Re: Polecajki kuchenne i inne 05.11.25, 23:54
                          Obieraczki mama osobiście z Leningradu przwiozła.

Wrzucę zdjęcie czajniczka może. Samowar też mieliśmy, hm, co się z nim stało?
                          • mysiulek08 Re: Polecajki kuchenne i inne 05.11.25, 23:57
                            dawaj czajniczek !
                            samowar to bylo moje marzenie 🙂

ps
                            imbryczek kruseta jest rozczulajaco nostaligczny
                          • kropkaa Re: Polecajki kuchenne i inne 05.11.25, 23:59
                            To mi mama znalazła w jakimś antykwariacie w St. Petersburgu, bo fabryki już nie ma.
                            • kropkaa Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 00:00
                              A, bo nie dodałam.
                              W domu mamy taki od kilkudziesięciu lat. I dostałam w prezencie ale podbny. A ja chciałam dokładnie ten.
                            • mysiulek08 Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 00:50
                              jaki 'domowy' smile
      • aankaa Re: Polecajki kuchenne i inne 05.11.25, 23:45
        po pierwszym myciu w zmywarce wygląda jakby bezdomnemu z torby wypadła

a wystarczyło pod kran włożyć...
        • kropkaa Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 00:02
          Zmienili skład stopu. Poprzednią myłam w zmywarce, nowa wersja, po jakimś kolejnym cost savingu, nie wyszła z tego cało.
          • alpepe Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 10:16
            Kurdę, to ja mam taką, no chyba piętnastoletnią, jak nie lepiej, myję w zmywarce, nic nie jest, choć w sumie to rzadko używam, ale jak używam, to łatwiej mi przepłukać ręcznie.
    • 3-mamuska Re: Polecajki kuchenne i inne 05.11.25, 23:17
      Wyciskarka z ikea wzbraniałam sie od lat maz kupił i uwiebiam ja. Srednio/czarna.
      To samo obieraczke ikea. Nigdy nie obejralam ziemniaków obieracza a teraz zaczelam i uwielbiam za grosze a naprawdę dobre.
    • kurt.wallander Re: Polecajki kuchenne i inne 05.11.25, 23:36
      Idealna wyciskarka to ta tania z IKEA

www.ikea.com/pl/pl/p/koncis-wyciskacz-do-czosnku-stal-nierdz-00089163/
      • sitniczek Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 07:22
        Mam. Polecam.
      • marzenka12 Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 07:55
        Mam ja i te z serii 365. Ta druga o tyle lepsza ze nie ginie sitko
        • kurt.wallander Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 22:47
          marzenka12 napisała:

> Mam ja i te z serii 365. Ta druga o tyle lepsza ze nie ginie sitko

Mam też tę, uzywam aktualnie jako zastępczą, bo ta lepsza mi się popsuła, i klnę na czym świat stoi. Robie właśnie liste zakupów ikeowych i juz nie mogę się doczekać, kiedy znów będę miała swoją ulubioną. A u mnie w domu uzywa sie dużo wyciskanego czosnku.
    • kurt.wallander Re: Polecajki kuchenne i inne 05.11.25, 23:41
      Z kolei obieraczka do długich warzyw - miałam idealną włoską marki Pedrini, ale kiedy już potrzebowałam wymienić po jakichś 20 latach użytkowania, to nie mogłam jej nigdzie znaleźć. Po kilku niewypałach kupiłam marki Microbplane i ma podobną funkcjonalność jak ta moja stara Pedrini.

Chyba ten model:

https://tghome.pl/media/catalog/product/cache/655aa6d0853606db23b0e29294aa2b30/m/c/mc-48091.jpg

Gładko chodzi (ostrze jest ostre), nie zacina się na warzywie, obiera cieniutko. Ale uzywam jej od 3-4 miesięcy dopiero.
      • mysiulek08 Re: Polecajki kuchenne i inne 05.11.25, 23:51
        a ja wielbie taka
        www.leifheitsklep.pl/pl-pl/obieraczki/24332/obieraczka-poprzeczna/03151
        a przerobilam juz sporo obieraczek
        • 3-mamuska Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 00:23
          Ja mam podobna z ikea i odkad ja mam zaczęłam obejrać warzywa oberaczka, zamiast nozem, a juz ze 20 wczesniej wywaliłam przez lata.
          • kurt.wallander Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 22:48
            Widziałam, ze IKEA ma coś podobnego, ale dopiero jak już zakupiłam tę. Pewnie następną przetestuję z IKEA.
            • kurt.wallander Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 22:50
              A sorry, myślałam, ze piszesz o takiej jak moja. Tego typu jak ten leifheit nie lubię. Niewygodnie mi się nią obiera.
        • leyla76 Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 07:36
          mysiulek08 napisała:

> a ja wielbie taka
          > www.leifheitsklep.pl/pl-pl/obieraczki/24332/obieraczka-poprzeczna/03151
          > a przerobilam juz sporo obieraczek
          >
          >
          >
          >
          Ja też tylko takie,
    • mocca25 Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 06:46
      Obieraczka do "wszystkiego" - tylko IKEA

Mam też obieraczkę Victorinox do obierania papryki (tzn nie wiem czy taki jest jej oficjalne przeznaczenie, ale pani w sklepie mi poleciła własnie w tym celu) - od zwykłej różni ją delikatne ząbkowanie. Zdecydowanie wolę kolejność obieranie-pieczenie papryki niż pieczenie-obieranie.

Wyciskarkę do czosnku mam z IKEI - jest ok. Lepsza by była tylko samoczyszcząca:0

A po dyskusjach o creusetach kupiłam sobie żeliwna, emaliowana płytka na kuchenkę gazową - uwielbiam (a garnki dla mnie za ciężekie)

https://www.agdona.pl/images/akcesoria%20kuchenne/plytki%20na%20gaz/mini/360px_plytka%20na%20gaz%20emaliowana.JPG
      • mocca25 Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 07:07
        A Kohersena mam wok - faktycznie dobry (ale my często woka nie używamy więc trudno powiedzieć czy się szybko niszczy/zuzywa itp)
      • mikams75 Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 07:39
        zabkowane obieraczki sa do pomidorow. Z papryki po upieczeniu skora sama schodzi, nie wyobrazam sobie obierac papryke...
        • mocca25 Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 07:44
          to fajnie, ze sa do pomidorów. Świetnie się sprawdzaja do papryki
        • kropkaa Re: Polecajki kuchenne i inne 07.11.25, 07:38
          Victorinoxa używam do wszystkiego. Tylko nie do papryki i pomidorów, bo surowej nie obieram, a pomidory sparzam.
          • mocca25 Re: Polecajki kuchenne i inne 07.11.25, 07:48
            Ja obieram paprykę tylko do pieczenia. Łatwiej mi obrac przed niż po - mniej babrania się
    • mikams75 Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 08:00
      Ja tez jestem fanka praski do czosnku z ikei.
    • nenia1 Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 08:52
      noże z ząbkami, obieraczki - Victorinox, praska do czosnku - IKEA, z tym że myję ręcznie.
    • heca007 Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 08:54
      prod-api.mediaexpert.pl/api/images/gallery/thumbnails/images/39/3913826/Praska-do-czosnku-KINGHOFF-KH-1632-zestaw.jpg
      Używam teraz takiej.
      • evro44 Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 11:13
        używałam praski i gdzieś leży w szufladzie ale odkąd zaczęłam ścierać ząbki czosnku na takiej małej tarce to stwierdziłam że do praski nie wracam bo mało wygodna do mycia i zawsze coś w środku zostawało a nie przeciskało się do zera. Tarka rulez
        • mysiulek08 Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 14:07
          odkad uzywam czosnek chilote, ktory ma gigantyczne 'ząbki' to tez uzywam tarki
        • kropkaa Re: Polecajki kuchenne i inne 07.11.25, 07:40
          Czasem też używam tarki, jednak wygodnie jest tylko do momentu, kiedy palce przestają być suche i czosnek się nie ślizga.
          • mava12 Re: Polecajki kuchenne i inne 07.11.25, 08:32
            dokładnie. Ja czasem też uzywam tarki, w przepisach gdzie jest napisane "zetrzeć". No i własnie...starty czosnek to nie to samo co wyciśnięty.
    • bene_gesserit Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 17:38
      Idealna wyciskarka do czosnku to coś, co sprzedawali tzw ruscy na bazarkach w latach 80. i 90. Przwdmiot lekki ( jedni mówią, że ze stopu aluminium, inni - właściwie to legenda miejska - że ze stopu tytanu, jakiegos odpadowego po produkcji broni). Kształt to sama funkcja, bez debilnych designerskich dodatków. Gnio'sa, nie łamiot'sa, niezniszczalny.

Do kupienia tu i tam, czyli np na serwisach aukcyjnych za grosze albo do dostania przy likwidacji wyposażenia mieszkania zmarłego krewnego
      • mysiulek08 Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 17:41
        i owszem, mam taka, chyba ma z lekka 40lat
    • mocca25 Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 17:51
      A propos obieraczki z IKEi - zrobię coming out - mam dwie nowe, zapasowe "za listwami" , może dla przyszłych pokoleńbig_grin
      • taje Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 18:03
        To ja w drugą stronę robię coming out: obieraczek ikeowych nie znoszę bo ostrze się rusza. Ja toleruję tylko obieraczki z przymocowanym na sztywno ostrzem.
        • mocca25 Re: Polecajki kuchenne i inne 06.11.25, 18:23
          Zostanie więcej dla mnie!
    • tiarav Re: Polecajki kuchenne i inne 07.11.25, 09:09
      A moze ktos poleci szklanki? Takie, ktore mozna zmywac w zmywarce...
      Zastanawiam sie, jak to jest, ze jedyne szklo, ktore w zmywarce nie dostaje bialego nalotu to "szklanki" po musztardzie, czy innym sosie... no ludzie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka