eva_evka 08.11.25, 23:02 Wielki aktor. Jestem wielka fanką. Przylecial do Polski na 5-lecie restauracji, której jest wspolwlaścicielem. Wyobrażacie sobie - wracacie do Polski a niedaleko siedzi Robert De Niro - ja bym chyba nie dowierzała. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taki-sobie-nick Re: Robert De Niro w Polsce 08.11.25, 23:05 Trochę tam drogo: www.nobuhotels.com/warsaw/content/uploads/2025/08/Lunch-Menu-PL.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 00:12 Czy ktoś może wie, co to za konstrukcja, że danie kosztuje 240 zł i na podstawie informacji zamieszczonej na dole menu drobnym drukiem zostaje mi doliczone 12.5%? Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 00:47 Przecież jest napisane, opłata serwisowa. Zwykle dolicza się ją przy dużych grupach ale czasem wszystkim.I w tej restauracji właśnie tak jest. To nie jest napiwek, który jest dobrowolny. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 08:49 I co wchodzi w zakres tego serwisu? Da sie kupic danie bez serwisu? Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 09:45 Nie, nie da się. Nie wiem jak przy barze bo można też skorzystać tylko z baru. Jeśli chodzi o dania główne to serwis jest z góry doliczony. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 12:24 To dlaczego nie moga wliczyc tego serwisu do cen dan glownych? Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 12:31 Bo ten serwis jest zazwyczaj przu grupie psob, np.od 8 lub 10. Kazdemu maja doliczac? Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 12:39 Ale heca napislaa, ze tam doliczaja kazdemu Odpowiedz Link Zgłoś
oleo34_ol Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 12:50 Nie, są restauracje gdzie oplata serwisowa/napiwek jest do zaplaty zawsze. We wloskiej restauracji- pizzerii( w Polsce) naliczyli nam 10% do rachunku. Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 13:13 Skoro włoska knajpa to i wloskie zwyczaje . Ja się nie spotkałam w PL z serwisem w przypadku dwóch osób. Odpowiedz Link Zgłoś
oleo34_ol Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 13:34 Mysmy nie zauwazyli ze mają takie zasady. Przygotowalismy napiwek, a tu przychodzi usmiechnieta kalnerka i daje nam dziwnie wysoki rachunek 😶 byla konsernacja. We 2kę byliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 19:59 oleo34_ol napisał(a): > Nie, są restauracje gdzie oplata serwisowa/napiwek jest do zaplaty zawsze. We w > loskiej restauracji- pizzerii( w Polsce) naliczyli nam 10% do rachunku. Ale ta nie jest włoska. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Robert De Niro w Polsce 12.11.25, 13:43 Bo jak wystawiają to menu w ramce na stojaku przed restauracją, to na tym drobnym druku jest ramka. Co prawda nadal wydaje mi się dziwne zakładanie, że gość, który jest gotowy zapłacić 80 zł za talerz zupy grzybowej cofnie się przed zapłaceniem za nią 90 zł, ale może jakoś to mają psychologicznie starannie wyliczone. Druga możliwość, że jakoś tę część ceny podciągają pod usługi związane z budownictwem (dostawa?) lub kulturą i płacą od niej 8% VAT, ale to by było bardzo grubymi nićmi szyte, no i wtedy podejrzewam inaczej by były te proporcje miedzy ceną dania a ceną serwisu rozłożone. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Robert De Niro w Polsce 10.11.25, 00:17 Nie rozumiem zupełnie takiej praktyki. W restauracji, o której piszę, doliczają zawsze, nawet jak jest 1 osoba. Płacę kilkadziesiąt zł za przystawkę, deser, ok. 2 stówki za danie główne wielkości przystawki i dodatkowo serwis za dostarczenie talerzy do stołu? Chore. Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: Robert De Niro w Polsce 10.11.25, 00:45 kropkaa napisała: > Nie rozumiem zupełnie takiej praktyki. W restauracji, o której piszę, doliczają > zawsze, nawet jak jest 1 osoba. Płacę kilkadziesiąt zł za przystawkę, deser, o > k. 2 stówki za danie główne wielkości przystawki i dodatkowo serwis za dostarcz > enie talerzy do stołu? Chore. Nie ma obowiązku chodzenia do tej restauracji. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Robert De Niro w Polsce 12.11.25, 13:45 Ale każdą dyskusję o wyraźnie złych praktykach tak będziemy ucinać? Czyli nie krytykuj, idź gdzie indziej? Nie mów, że niesmaczne, idź gdzie indziej? Nie mów, że była mucha w kaszy, idź gdzie indziej? Jak coś jest praktyką nieuczciwą, czy nawet tylko manipulatorską, to warto o tym mówić, a nie ucinać każdą dyskusję "nie podoba ci się, to spadaj". Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: Robert De Niro w Polsce 12.11.25, 18:44 Asiu, ale w przeciwieństwie do symienionych przez ciebie sytuacji taka opłata jest prawnie dozwolona i nie można jej porównać do muchy w zupie Mucha w zupie jest niedopuszczalna i nikt o niej wcześniej nie informuje. Jeśli są chętni, żeby dalej korzystać z usług restauracji, która taką opłatę dolicza, to w czym problem? Jeśli taka grupa 8 osobowa przychodzi i zamawia za 100 zl na osobę to raczej nienodczuje tej opłaty. Bo nie mowimy o restauracji gdzie za 25 zl mamy zupę+ 2 danie. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Robert De Niro w Polsce 10.11.25, 07:30 Serwis powinien byc wliczony w cene dan, jesli nie da sie kupic bez serwisu to nie jest zgodne z prawem.. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Robert De Niro w Polsce 10.11.25, 07:36 czerwonylucjan napisał(a): > Serwis powinien byc wliczony w cene dan, jesli nie da sie kupic bez serwisu to > nie jest zgodne z prawem.. I tu poprosiłabym o wyjasnienie księgowych lub prowadzących gastronomię: po co tak się robi? Wizerunkowo to źle wygląda, podejrzewam więc, że to wynika z innego sposobu rozliczania tych 12,5% Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: Robert De Niro w Polsce 10.11.25, 15:42 Ksiegowo to nie wiem, ale mam w bliskiej rodzinie restauratorów i dawno temu rozmawialiśmy na ten temat i z tego co pamietam oplata serwisowa jest doliczana do rachunku jesli przy stoliku jest woejsza grupa osob (od 8-10), bo wtedy do tego stolika np. jest delegowanych dwoch kelnerów, którzy obsluguja tę grupkę, jest inne nakrycienstolu itp. Dalej nie pamietam, ake bylo to logiczne. Może ktoś lepiej znający temat się wypowie. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Robert De Niro w Polsce 10.11.25, 20:57 ale tutaj dolicza się nawet jedenj osobie Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Robert De Niro w Polsce 11.11.25, 12:18 Pomijam, że w restauracji, o której piszę, serwis jest doliczany każdemu, nawet jeśli przyszedł sam. Ale jeśli chodzi o grupy 8-osobowe. Nie spotkałam nigdy dwóch kelnerów, ale gdyby nawet, to jaka jest różnica pomiędzy 4 osobami i kelnerem a 8 osobami i 2 kelnerów? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Robert De Niro w Polsce 12.11.25, 11:55 eva_evka napisała: > Ksiegowo to nie wiem, ale mam w bliskiej rodzinie restauratorów i dawno temu ro > zmawialiśmy na ten temat i z tego co pamietam oplata serwisowa jest doliczana d > o rachunku jesli przy stoliku jest woejsza grupa osob (od 8-10), bo wtedy do te > go stolika np. jest delegowanych dwoch kelnerów, którzy obsluguja tę grupkę, je > st inne nakrycienstolu itp. Dalej nie pamietam, ake bylo to logiczne. Może ktoś > lepiej znający temat się wypowie. Ale rozumiem, że wtedy nie daje się napiwku? Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Robert De Niro w Polsce 12.11.25, 12:23 Nie, wtedy podobnie jak w innych przypadkach napiwek dajesz jak chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Robert De Niro w Polsce 12.11.25, 12:55 heca007 napisała: > Nie, wtedy podobnie jak w innych przypadkach napiwek dajesz jak chcesz. To za co ta "opłata za serwis"? Przecież restauracja ma lepiej, bo jest jakby zakup hurtowy: jest dużo klientów upakowanych na kilku zsuniętych stolikach, zajmują oni mniej miejsca, zazwyczaj konsumują więcej na pojedynczego klienta niż przy klientach "indywidualnych", dużo konsumują w sumie, nie ma dużej ilości rachunków tylko jeden, można pozbierać i przyrządzić w jednym batchu wszystkie zamówienia. Dla mnie same plusy dla knajpy. Jeśli knajpa decyduje się na wzięcie dopłaty za serwis, to niech sama rozlicza się z kelnerami jako napiwek. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Robert De Niro w Polsce 12.11.25, 12:56 Zadzwoń do Nobu i się zapytaj Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Robert De Niro w Polsce 12.11.25, 13:46 Lepiej nie jest, trudniej jest utrafić, żeby wszyscy w miarę równocześnie dostali jedzenie na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Robert De Niro w Polsce 12.11.25, 14:03 asia_i_p napisała: > Lepiej nie jest, trudniej jest utrafić, żeby wszyscy w miarę równocześnie dosta > li jedzenie na przykład. Zauważ, że do 20 osób kelnerka musi podejść 2 razy, żeby pobrać zamówienie a nie 10 jak w przypadku 5 stolików po 4 osoby. Przynosić dania też będzie mniej razy niż przy oddzielnych stolikach. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Robert De Niro w Polsce 12.11.25, 17:46 Zauważ, że do stolika/stołu dania przynosi się w tym samym czasie. Czyli dos tolika dla 20 osób trzeba przynieść 20 różnych dań w tym samym czasie Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Robert De Niro w Polsce 10.11.25, 21:06 Wizerunkowo to źle wygląda, podejrzewam więc, że to wynika z inne > go sposobu rozliczania tych 12,5% > To jest dla klientów zamożnych i tak zachwyconych, że jedzą w knajpie Roberta de Niro, że nie zniechęci ich nawet tak wysoki wymuszony napiwek. Odpowiedz Link Zgłoś
oleo34_ol Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 10:03 We włoskich restauracjach tez tak jest. Obsługa czy te ich "koperto" jest doliczane na rachunku. Nie czekają na "co łaska" tylko kasują każdego dodatkowo🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 11:01 oleo34_ol napisał(a): > We włoskich restauracjach tez tak jest. Obsługa czy te ich "koperto" jest dol > iczane na rachunku. Nie czekają na "co łaska" tylko kasują każdego dodatkowo🙂 Po pierwsze, nie zawsze, bo mimo iz jest to częsty zwyczaj, to nie wszystkie tak robią. Te bardziej tradycyjne lub turystyczne, owszem. I jak doliczają, to jednak nie 12,5 %, który to zwyczaj jest importem amerykańskim, i w warunkach europejskich jest dość bezczelny. To jest już normą, niestety, w Londynie, gdzie jedzenie nigdy nie było tanie, a teraz jest absurdalnie drogie nawet w pubach. Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 11:31 ty jestes niepelnosprawna na rencie - dla ciebie powino byc drogo, bo jak bedzie tanio, to znaczy ze placimy ci z naszych podatkow za duza rente Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Robert De Niro w Polsce 10.11.25, 10:13 taki-sobie-nick napisała: > Trochę tam drogo: > > www.nobuhotels.com/warsaw/content/uploads/2025/08/Lunch-Menu-PL.pdf "Sałata maślana" to jakaś nowa odmiana sałaty masłowej? Bo jeśli nie, te przykro, że w takim ą-ę przybytku mają problemy z polszczyzną i tłumaczą tłumaczem kontekstowym. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Robert De Niro w Polsce 11.11.25, 14:30 taki-sobie-nick napisała: > Trochę tam drogo: Prawa rynku polegają na tym, że póki jest zbyt i kalkulacja biznesowa się spina, to takie koncepty mają swoje miejsce na rynku i rację bytu. Za drogo dla ciebie? Nie chodź tam. Ja nie byłam ani razu. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Robert De Niro w Polsce 08.11.25, 23:06 A nie dowierzałabym swoją drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: Robert De Niro w Polsce 08.11.25, 23:14 Dlaczego on ma knajpę w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Robert De Niro w Polsce 08.11.25, 23:16 Bo to sieciowa knajpa, nas też postanowili podbić. Odpowiedz Link Zgłoś
lomek22 Re: Robert De Niro w Polsce 08.11.25, 23:30 On ma knajpy wszędzie. Akurat te z gatunku mocno snobistycznych. To taka celebrycka moda, nasi też próbują solo lub w grupach. Bo im się wydaje, że jak nic nie potrafią poza aktorstwem, to akurat gastronomia jest rozwiązaniem Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 00:35 Ale akurat te knajpy są zwykle bardzo dobre. Fakt, drogie też, ale jedzenie naprawdę na bardzo dobrym poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Robert De Niro w Polsce 10.11.25, 10:18 To zupełnie normalne, że jak się ma nadmiar gotówki, to się inwestuje. Jeśli inwestor zna się na jedzeniu, czemu nie w sieć ekskluzywnych knajp? Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Robert De Niro w Polsce 08.11.25, 23:24 Kurde, byłam tam wczoraj! Tośmy się rozminęli Odpowiedz Link Zgłoś
briar_rose Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 00:24 A co to za pyszności na talerzu? *.* Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 00:31 To desery Zdjęcie zrobiłam bo syn do nas wypisywał kiedy wracamy i co nam tak długo zajmuje Roasted Plums with Olive Oil Almond Cream, Pink Grapefruit & Ginger Sorbet, Almond Crumble Krem Migdałowy, Sorbet Imbirowo – Grejpfrutowy, Kruszonka Migdałowa i Lemon & Bay Leaves Posset Raspberry Mint Sorbet, Strawberry Lime Gel, Roasted Hazelnuts Sorbet Malinowo - Miętowy, Żel Truskawkowo – Limonkowy, Prażone Orzechy Laskowe Ten ze śliwkami i kruszonką był lepszy Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 00:33 I żeby nie było bo ematki się odpalą, to moje wyjście imieninowe z mężem Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 10:37 Czemu się mają ematki odpalić? Myślisz, że tylko Ty chodzisz do knajpy? Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 10:55 zerlinda napisała: > Czemu się mają ematki odpalić? Myślisz, że tylko Ty chodzisz do knajpy? Bo ematki potrafią zrobić gównoburzę o wszystko Tylko tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 11:15 zerlinda napisała: > Czemu się mają ematki odpalić? Myślisz, że tylko Ty chodzisz do knajpy? Bo ematka chodzi do restauracji odpowiedniej cenowo ale jedzenie jest wybitne, porcje są przeogromne, nie trzeba dawać napiwków i zamawiać napoi Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 17:21 Tak, tak. Na ematce to ho ho ho a w rzeczywistości... Mnie wkrótce czeka rodzinne wyjście do mc, na drwala. Gdyby nie syn, to bym w życiu oprócz kawy i lodów nic w mc nie jadła a tak mamy tradycje rodzinna od kilku lat. Mając dzieci to faktycznie żyje się na krawędzi! Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 10:47 boszsz.. pamiętam kiedyś bar Hortexu przy pl. Konstytucji. Z deserami lodowymi. Jakież to były pysznosci.Ciężko było wybrać bo chciałoby zjeść każdy. Lody z galaretką, lub/i bitą smietaną, owoce, orzechy, polewa jakaś, kruszone ciasteczka też. Ładnie wyglądały i "ładnie" smakowały. Cena dostępna raczej dla wszystkich. Mój chłopak mieszkał obok, często wpadaliśmy. Tak mi sie przypomniało Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 17:22 Też pamiętam te desery, mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
vessss Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 22:44 O tak, raj mojego dzieciństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Robert De Niro w Polsce 10.11.25, 10:23 mava12 napisała: > boszsz.. pamiętam kiedyś bar Hortexu przy pl. Konstytucji. Z deserami lodowymi. > Jakież to były pysznosci.Ciężko było wybrać bo chciałoby zjeść każdy. Lody z ga > laretką, lub/i bitą smietaną, owoce, orzechy, polewa jakaś, kruszone ciasteczka > też. Ładnie wyglądały i "ładnie" smakowały. > Cena dostępna raczej dla wszystkich. Mój chłopak mieszkał obok, często wpadaliś > my Och, to było fantastyczne miejsce na wagary, także samotne. Tylko grasowalo tam wielu amatorów licealistek, z tekstami typu taka piękna, a taka samotna.. Te pucharki z kolorowymi galaretkami, te szejki - do wyboru na mleku, kefirze albo (olaboga) śmietanie... No Odpowiedz Link Zgłoś
briar_rose Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 12:16 Ale fajnie. Brzmi smakowicie! Mam nadzieję, że się dobrze bawiliście Odpowiedz Link Zgłoś
lomek22 Re: Robert De Niro w Polsce 08.11.25, 23:31 On w klasie biznes, ty w klasie turystycznej, więc nawet byś o tym nie wiedziała Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 00:06 O widzisz, i tu sie mylisz. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 01:37 eva_evka napisała: > O widzisz, i tu sie mylisz. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 20:18 Tak ci się wydaje, jak jesteś biedna. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 00:37 Wielu wielkich aktorów było już w Polsce. Tak, tego typu restauracje nie są tanie. Swoją drogą widziałam dobry serial jakiś czas temu na Disney - Nic. Ma tam epizodyczną rolę a serial naprawdę bardzo dobrze się oglądało. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 01:26 Mozesz go na stale zaadoptowac? Ja bym poprosil o zmiane stolika. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 10:20 Ja wielbicielem nie jestem. Niemniej doceniłem, kiedy zastrzelił Fondę. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 10:41 Poza tym w Stuttgarcie jest Pizza Niro. Posiadam sentyment nabywszy z mięsem wielokrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 10:58 www.youtube.com/shorts/tVll-5ul9GU Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 10:32 Czemu miałabym sobie tego nie wyobrażać? Akurat Polska jest ostatnio bardzo modnym krajem. Chyba nigdy sławni ludzie nie robili na mnie dużego wrażenia w obecnym wieku, raczej zerowe. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 11:15 >Akurat Polska jest ostatnio bardzo modnym krajem. Na instagramie chyba. Tusk sie stara jak moze by promowali Polske turystycznie i slusznie. A tak naprawde to zagranicznych turystów jest: Francja: ~100 mln Hiszpania: ~85 mln Włochy: ~65 mln Niemcy: ~66 mln Wielka Brytania: ~37–38 mln Grecja: ~32 mln Chorwacja: ~17 mln Szwajcaria: ~11–12 mln Czechy: ~10–11 mln Polska: ~7 mln raczej Polska niestety jest duzo mniej popularnym kierunkiem turystycznym niz byla bo w 2019 tym przyjechalo 21 mln Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 20:30 Na Boga, Princess. To, że w Polsce jeszcze nie ma takich dzikich tłumów jak np. w UK to chyba zaleta. Dla mnie pobyt w centrum Londynu to katorga, w terminach bardziej turystycznych nie da się tam swobodnie przemieszczać. Londyn kocham, ale w ogóle nie mam ochoty tam obecnie bywać. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 21:47 Taje oczywiscie ale ja nie o tym mowie. Pokazalam dane wskazujace ze Polska wlasnie zalicza spadek popularnosci w przeciwienstwie do tego co mowi afro ninja. Najwiecej turystow przyjechalo w 2019 do Polski bo 29 milionow. A w tej chwili zaledwie 7 milionow. Jesli cokolwiek, to z jakiegos powodu popularnosc Polski jako kierunek turystyczny teraz znizkuje. Nie wiem dlaczego... Moze sie wojny w sasiedztwie boja czy co...kie wie. A co do tlumow w Londynie to Londyn jest wielki. Tlumy sa tylko wokol turystycznych atrakcji i rowniez tam w centrum w sklepach, acz tez zalezy o ktorej sie pojdzie. Ja mieszkam w tzw Greater London i w centrum ostatni raz bylam pol roku temu metrem jadac na St Pancras stacje a rok temu we wsch Londynie zalatwialam paszport dziecku. Ja nie widuje jakichs tlumow poza punktami turystycznymi. Na mojej ulicy to moze w ciagu dnia jedna osoba na calej dlugiej ulicy idzie w danym momencie moze z 3 a ma ulica z 400 metrow. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Robert De Niro w Polsce 10.11.25, 07:27 Ale jakie ma znaczenie, ze na twojej ulicy widzisz jedna osobe dziennie jak do Londynu przyjezdza sie dla atrakcji a nie sprawdzac gdzue mieszka princess... Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Robert De Niro w Polsce 10.11.25, 01:09 To raczej zmiana sposobu liczenia niż realna zmiana (tak duża jest po prosu nieprawdopodobna, biorąc pod uwagę liczbę turystów w innych krajach, mniej więcej podobną w 2019 oraz w 2024). Liczba 21 mln oznaczałaby, że turystów w Polsce w 2019 byłoby - uwaga - znacznie więcej niż w tym samym czasie (oraz obecnie) w Chorwacji i dwukrotnie więcej niż w Czechach. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Robert De Niro w Polsce 10.11.25, 07:38 a co można wygrac w tym wyścigu? bo ja moge dobrac tak argumenty, żeby wygrać Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Robert De Niro w Polsce 10.11.25, 11:15 mdro napisała: > To raczej zmiana sposobu liczenia niż realna zmiana (tak duża jest po prosu nie > prawdopodobna, biorąc pod uwagę liczbę turystów w innych krajach, mniej więcej > podobną w 2019 oraz w 2024). tak, princess miesza dane. W 2019 podaje szacowaną liczbę przyjazdów turystów, w 2024 liczbę turystów nocujących w obiektach typu hotele. Gdyby zrobić to prawidłowo, zamiast mieszać te dwie wartości było według danych: 2019 - Przyjazdy turystów zagranicznych - szacunkowe (mln) 21,20 Turyści zagraniczni nocujący w obiektach (mln) 7,5 2024 - Przyjazdy turystów zagranicznych - szacunkowe (mln) 20,00 Turyści zagraniczni nocujący w obiektach (mln) 7,9 Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Robert De Niro w Polsce 10.11.25, 20:55 Dzięki za sprawdzenie i wyjaśnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 20:05 Ja dzisiaj dostałam uderzeń gorąca na widok mojego idola dwa metry ode mnie. Po czym okazało się, że to jednak nie z powodu tego faceta, tylko zapomniałam się rano posmarować estrogelem. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 22:56 Polityczna otoczka niby "jego" hotelu w Krakowie psuje odbiór. Zero wow. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Robert De Niro w Polsce 09.11.25, 23:08 iberka napisała: > Polityczna otoczka niby "jego" hotelu Ma ponoć 30% akcji, to całkiem solidny współudział. A o co chodzi z polityczną otoczką? Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Robert De Niro w Polsce 10.11.25, 14:42 Budować będzie spółka - deska ratunkowa dla Izabeli Błaszczyk z Kraków 5020. Za dużo pisania, ale powiązania i zależności spokojnie można prześledzić online Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Robert De Niro w Polsce 10.11.25, 20:52 iberka napisała: > Budować będzie spółka - deska ratunkowa dla Izabeli Błaszczyk z Kraków 5020. Za > dużo pisania, ale powiązania i zależności spokojnie można prześledzić online To może wy krakusy potraficie. Mnie nazwiska związane z Krakowem nic nie mówią. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Robert De Niro w Polsce 10.11.25, 10:23 iberka napisała: > Polityczna otoczka niby "jego" hotelu w Krakowie psuje odbiór. Zero wow. Nie wiem nic o otoczce, ale przeczytalam wlasnie o tej inwestycji, i WTF? Krakow na pewno potrzebuje kolejnego luksusowego hotelu; tak, zdecydowanie wplynie to pozytywnie na zycie mieszkancow. Do tego kontrowersje zwiazane z przebudowa zabytku (opieram sie tylko na jednym artykule, wiec nie znam szczegolow). Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Robert De Niro w Polsce 17.11.25, 20:07 gris_gris napisała: > iberka napisała: > > > Polityczna otoczka niby "jego" hotelu w Krakowie psuje odbiór. Zero wow. > > Nie wiem nic o otoczce, ale przeczytalam wlasnie o tej inwestycji, i WTF? Krako > w na pewno potrzebuje kolejnego luksusowego hotelu; tak, zdecydowanie wplynie t > o pozytywnie na zycie mieszkancow. Do tego kontrowersje zwiazane z przebudowa z > abytku (opieram sie tylko na jednym artykule, wiec nie znam szczegolow). A swoją drogą facet wjechał samochodem na rynek. > Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Robert De Niro w Polsce 17.11.25, 07:13 Robert de N. do wybitny aktor, jeden z moich ulubionych, ale już ma 82 lata i na starość mu politycznie bardzo odbiło jak i w filmach gra niezbyt wybitnych. Nie wiem czy bym miał ochotę na spotkanie, wolałbym raczej z Clintem E., względnie Alem P. Odpowiedz Link Zgłoś